fix
Logo
fix
Nalazite se na Region-FORUM
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

forum- 103452 - 11.06.2019 : Edo Estic Bihac - best (0)

Forum


Pozdrav, čitam ovaj forum i svi spominjete i druge forume sa ovom tematikom rata ali ja te iste ne mogu pronaći, tačnije forume Bihaćko ratište i Autonomija pa ako neko zna da objavi linkove ili na mi na mail posalje bio bih mu zahvalan.

RE: Forum

Edo,
Izabereš na meniju "Rat1992" i onda nađeš "Autonomija" ili "Bihać".
forum- 102061 - 05.03.2018 : Slavko Krivokapić Nikšić - best (0)

O sajtu


Poštovani brate Željko,

pratim Vaš sajt, sve pohvale, puno ste uradili da se nezaborave žrtve našeg naroda i borci VRS.

Hvala Vam za to.

Molio bih Vas da mi se javite mejlom ili ostavite Vaš broj tel. , želio bih da se čujemo.

Srdačan pozdrav!

Slavko Krivokapić

RE: O sajtuSlavko,
poslao sam ti moje kontakt parametre na email koji si ostavio.
forum- 101934 - 16.02.2018 : Dragan Kragujevac - best (0)

Kopiranje tekstova


Molim Vas ugasite ovaj javascript koji onemogućava desni klik i selektovanje teksta. Takve zaštite se zaobilaze, a služe samo da nerviraju one koji žele da kopiraju reference.

Kopiranje tekstovaDragane,

kopiranje, preuzimanje i objavljivanje tekstova na drugim stranicama, poput FB-ka, je najstrože zabranjeno, jer su svi tekstovi zaštićeni autorskim pravima, a kompletan sadržaj je vlasništvo ove stranice.

Hvala na savjetu, ali takvu politiku možeš voditi na nekom drugom sajtu, onom koga ti napraviš.
forum- 101127 - 29.08.2017 : Nenad Mijanovic I.sarajevo - best (1)

Svaka vam čast!


Divno je ovo što radite i što postoji ovakav sajt. Svaka vam čast i veliki pozdrav
forum- 101019 - 05.08.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Potreban pristup računarima u Americi, Austrailiji, Njemačkoj...


Za potrebe ovoga portala jako mi je potreban pristup jednom računaru iz gore navedenih zamalja, a u obzir dolaze još neke zapadne zemlje. Ukoliko imate računar koji je na internetu, a spremni ste da pristup istom podjelite sa mnom, javite mi se putem ovoga foruma, poruku neću objavljivati. Nije mi važno koji operativni sistem imate na tom računaru, potrebno je samo instalirati Team Viewer. Ostavite mi svoj SKYPE ime, ili Viber/Whatsapp kontakt. Unaprijed zahvalan!
forum- 100037 - 30.03.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

U vezi rada ove stranice


Gospodine Željko, želim da Vam još jednom odam priznanje za rad i postojanje ovog portala Slavić-net, posebno cenim Vaše nastojanje da se pravedna borba našeg naroda za slobodu ne zaboravi, a usuđujem se i da Vam kažem da ovako na daljinski "osećam" da ste pošten čovek.
Svako dobro Vam želim!

Pozdrav bratu Srbinu NOMAD!
forum- 99097 - 09.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Pravila foruma


Želio bih još jednom da ponovim da je jedno od najstarijih pravila ovog foruma da je zabranjeno obraćanje drugim članovima foruma. Ovo ne znači da nemate pravo da uputite repliku na određenu temu ali ona treba da bude u okvirima civilizovane diskusije. Od sada ću sve članke koje ne zadovoljavaju ovo pravilo brisati.

Prije nego što uputite bilo koje pitanje vezano za ovaj forum, otiđite na stranicu FORUM i pročitajte odgovore na pitanja koja su već ranije postavljena. Tek nakon toga postavite neko pitanje. Na stranicu FORUM možete otići ako kliknete OVDJE.
forum- 98719 - 01.01.2017 : Zika Welington - best (0)

Sve pohvale


Kao prvo, želim da se zahvalim uredniku ovog sajta g. Željku Tomiću. Ne poznajem ga, ali sam mu na jedan način zahvalan što pokušava otrgnuti od zaborava ratne događaje koji su, iako iza nas, jako jako korisni za razumijevanje kako ratnih događaja na području Ilijaša tako i šire.

Život i životne sudbine su jako čudni i čudne isprepliću se i čovjek nikada ne zna što je možda i dobra strana kako i gdje će završiti.

Kao tinejdžer sam zajedno trenirao sa Nevenom Adžićem. bracom karatistima Buca iz Ilijaskog kluba Monom.

Nastavi tako vjerovatno će se pitanje je vremena otvoriti i druga strana: Visoko, Breza.
forum- 97863 - 11.11.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

RE: Izvještaj o radu foruma


Veoma mi se svidjela rubrika "Na današnji dan", ali do sada nisam primjetio da se moglo dopisati nešto što se desilo tog dan direktno u tu rubriku. Moje pitanje za Željka, da li ovaj izvješta najavljuje da će se na tu rubriku ako kliknemo na "klikni ovde" moći upisivati ratni ili bilo koji događaji na taj dan?

RE: Izvještaj o radu forumaPravi,

jedan od glavnih razloga što sam "podnio izvještaj" posjetiocima ovog portala jeste moje očekivanje od nekih od vas da mi pomognete da napravimo hronologiju događaja vezanu za Otadžbinsko odbrambeni rat. Mnogo je toga pisano na ovom forumu, ali sada treba sve to sumirati, tj. napisati KRATKO, JASNO i sa TAČNIM DATUMOM. Bilo bi dobro da se uključi neko ko mnogo bolje od mene zna dešavanja od Bijeljine do Jajca, jer ja tu oblast nisam gotovo uopšte uključio u ovu hronologiju.

Sa vaše tačke gledišta, princip je potpuno isti, tj. vi objavite tekst, ja ga "odobrim" i prebacim na stranicu "RAT_DANAS". Jedina bitna razlika da u NASLOVU stoji tačan datum tog događaja u formatu (DD.MM.GGGG) kakav sam i ja koristio. Mišljenja sam da jedino ne treba na ovaj način obilježavati pojedine pogibije, jer poginuli borci već izlaze na stranici "NAJNOVIJI". Izuzetak čine naši srpski heroji, koji su nas napustili nakon rata (npr. Srđan Knežević, Lazar Kondić, Željko Marković...) ili vjerni posjetioci ovog sajta koji su nas zauvjek napustili (Velimir Adžić, Miroslav Špirić)... Naravno, pravila nisu "uklesana u kamenu" pa ćemo za neke važne stvari napraviti i izuzetak.

Svrha svega ovoga jeste da se stvori jedna obimna, ali i OBJEKTIVNA hronologija rata. Ja sam u svom radu na ovom poslu naišao na mnogo hronologija, međutim one nemaju nikakvu istorijsku vrijednost.

Jednu stvar treba da znate: kada ja objavim neku od poruka iz ove rubrike, ona NECE izaci na stranici NAJNOVIJI, ali će izlaziti svake godine na datum koji ste naveli u zagradama unutar naslova. Ipak, da bi znao da je tvoj predlog "prihvaćen", poruka se pojavljuje na stranici na koju možeš otići ako klikneš na link "Prelistavanje" na istoj stranici.

Konačno, hronologija događaja na stranici "RAT_DANAS" trenutno nije sortirana po datumu, ali ću i to odraditi u narednih par dana.

Nadam se da su stvari sada malo jasnije. Ukoliko nisu, nemam nikakvih problema da neke pojedinosti još jednom razjasnim.
forum- 97861 - 11.11.2016 : NOMAD Srbija - best (3)

Hvala Vam za rad


Pisao sam i ranije, a evo da ponovim povodom nadogradnje sajta: samo reči hvale za rad ovog portala i uvođenje rubrike koja treba da podsjeća šta se uopšte dešavalo onih burnih devedesetih godina na ovim prostorima gde su Srbi vodili bitku za odbranu vekovnih ognjišta.

Prava je retkost da među nama Srbima postoje ljudi kao g-din Tomić koji su voljni da se bave ovakvim poslom. Predpostavljam da je obiman posao održavanje ovog portala i rad na istom iziskuje mnogo provedenog vremena da bi se ubacili svi podaci, a potrebne su i finansije da bi sajt uopšte radio.

Na internetu tražim i pratim rad sajtova ovakvog tipa, ali često isti prestaju sa radom ili je tematika o borbi srpskog naroda za slobodu u zanemarivom broju zastupljena tako da rad g-dina Tomića postaje istinski svetao primer kako treba da se mi Srbi borimo za istinu i da se otrgne od zaborava pogrom koji je srpski narod doživeo devedesetih.

Gospodine Tomiću još jednom veliko Vam hvala za ovaj rad i svaka Vam čast za Vašu realnost i poštenje koje pokazujete u pisanju na ovom portalu!
forum- 97859 - 10.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

Izvještaj o radu na forumu


Nakon opravdane kritike koju sam dobio od mog prijatelja Vogošćanina Pravog, odlučio sam da se u poslednjih mjesec dana malo više angažujem na ovoj stranici. Većina redovnih posjetilaca je već uočila neke od novina, ali bih ipak želeo da ih sumiram:

 • Rubrika "Na današnji dan" je uveliko odrađena, ali ne i završena. Sem programskog dijele, bilo je potrebno napraviti bazu podataka događaja koji su se desili u periodu od 1991. do 1996. godine, pa čak i kasnije. Prilikom kreiranja "baze podataka" koja se nalazi na stranici "RAT_DANAS", najlakše sam došao do informacija vezanih za političke događaje u ovom periodu. Nakon toga sam unio čitav niz zločina koje su muslimani počinili na području Zvornika, Bratunca, Višegrada, Goražda, Orašja, Brčkog.. . i mnogih drugih opština. Unio sam i datume vezane za neke druge događaje, ali sam svjestan da mnoge stvari još nedostaju. Ukoliko znate neki događaj koji bi trebao da bude pomenut, molim vas da ga dodate na sledeću stranicu (klikni ovdje) pri čemu obratite pažnju da u naslovu mora da ima tačan datum tog događaja.

 • Vojničko groblje u Višegradu je takođe dodato u Virtualno groblje, u kome sada ima još 77 boraca VRS, od kojih je čak šest ruskih dobrovoljaca. Nisam još postavio male fotografije, ali mislim da je to manje važno.

 • Stranica NAJNOVIJI se sada generiše redovno, u 00:15 časova po lokalnom vremenu srpskih zemalja.

 • Prezentacija Godišnjica čiji link se nalazi na stranici "Najnoviji" se sada otvara bez problema, a borci su sortirani po datumu pogibije u odnosu na današnji dan.

  Namjeravam da i dalje nastavim sa radom, jer je za mene vrijeme Božićnih praznika udarna sezona na ovoj stranici. U svakom slučaju, redovno objavljujem i članke koje vi pišete.
 • forum- 96618 - 07.08.2016 : Orlovic Trebinje - best (1)

  RE: Na današnji dan


  Ajd' da se malo pohvalim. Ako se ne varam, jer ne znam da li je neko prije mene predložio, ali mislim da sam ja idejni tvorac rubrike "Na današnji dan." :D
  forum- 96569 - 06.08.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  RE: Na današnji dan


  Željko,

  Imam još jedan prijedlog za rubriku "Na današnji dan", naravno, ako je to izvodljivo. Bilo bi poželjno da se u toj rubrici tekstovi napisani taj dan pojave istog momenta na sajtu, kako bi oni koji čitaju sajt odmah znali šta se dešavalo tog dana. Čekati godinu dana da se to pročita je predug period. Tebi i dalje ostaje mogućnost da nepoželjne tekstove ukloniš sa sajta.

  U svakom slučaju rubrika "Na današnji dan" je fenomenalna ideja!

  RE: Na današnji dan


  Pravi,

  to se uklapa u moju koncepciju, pa neka tako i bude!
  forum- 96540 - 31.07.2016 : Orlovic Trebinje - best (0)

  Ažuriranje stranice


  Postoji li mogućnost da stranica bude češće ažurirana? Mislim, ako ne može sve stići jedan čovjek onda bar da budu još dva admina, naravno provjereni ljudi, koji će da uređuju stranicu?

  RE: Ažuriranje stranice  Poštovani,

  mogućnost postoji, ali samo teoretska. Ovo je velika obaveza koja zahtjeva puno vremena, kao i izvjesnu količinu znanja. U ljetnjim mjesecima sam veoma često na "terenu" tj. sakupljam informacije pa često nemam ni dostupa internetu. Veoma često mi se desi da WiFi "lovim" od komšije, jer nemam svoj.
  forum- 96231 - 18.06.2016 : NOMAD Srbija - best (1)

  Tragedija


  Gledajući "virtuelno groblje" na sajtu Slavić-net ne mogu da se otmem utisku koliko je ogromna dimenzija stradanja srpskog naroda u sarajevsko-romanijskom i podrinjskom regionu. Svu tu dimenziju strašnog povećava to što su ovde prikazane žrtve i stradanja jednog dela R. Srpske, sluteći koje muke je pretrpeo celokupan srpski nacionalni korpus u bivšoj BiH.

  Gledajući fotografije poginulih srpskih boraca, zapita se čovek koja mračna sila je izazvala toliku količinu zla i koji je zapravo cilj bio, da se napadne narod koji je stoprocentno svoj na svome i kakva snaga je trebala da se naš srpski narod odupre u toj neravnopravnoj borbi.

  Svi znamo da se srpski narod u bivšoj BiH borio protiv svetskih protuva koje su došle čak sa drugog kontinenta da ubijaju naš narod, a potpomognuti NATO-om.

  Tvrde da smo mi Srbi izvršili agresiju na BiH , a znamo da su samo branili svoj kućni prag, i da nisu Srbi išli u Aziju da ubijaju tame nekog.. .

  I danas nakon 21 godine podiđe me velika tuga i zabrinutost šta se sve desilo tih ratnih godina, a ni dan danas situacija po srpski narod nije nimalo povoljna.

  Ovom putem javno izražavam punu podršku uredniku ovog sajta g-dinu Tomiću i svima koji učestvuju u održavanju borbe za istinu o golgoti kroz koju je prošao srpski narod u BiH.

  Kamo sreće da je više ovakvih sajtova i publikacija da se oda pomen i da ne padnu u zaborav sve srpske žrtve otadžbinskog rata.

  Večna slava i čast svim palim i večna hvala svima koji su stvarali Republiku Srpsku!!!
  forum- 96037 - 22.05.2016 : Djole Trebinje - best (0)

  Pitanje za administratora


  Pitanje za Željka, kako te možemo privatno kontaktrati pošto on vidi moj mail a imao sam neka pitanja koja nisu za javnost?
  Pozdrav

  RE: Pitanje za administratora


  Đole,

  moj email, slavicnetŽhotmail.com se nalazi na dnu svake stranice. Pošalji mi poruku, ali ti vjerovatno neću brzo odgovoriti jer trenutno nemam mnogo slobodnog vremena.
  forum- 95793 - 22.04.2016 : Djole Trebinje - best (1)

  22. april


  Mislim da bi admin, ako je u mogućnosti sem poginulih boraca na naslovnu stranu mogao da obilježava i značajne datume kao što bi bilo danas - napad na Ilidžu. Pozdrav!
  forum- 95393 - 07.03.2016 : Max Wollf Hz hb - best (0)

  Pitanje


  Zašto moderator ne objavljuje moje cjele tekstove i tu se gubi cijela bit i nit! Moj pradjed sa majčinu stranu Bogdanović M. iz Podnovlja je bio nosilac albanske spomenice, Solunac i 1. s rata djed Ivan, otac moga oca satnik 13. djelatne bojne crne legije! Milutina ubijaju ustaše sa Kuline 1942 kao civila. Djed Ivan zadnji put vidjet na putu za Bleiburg svi iz tog doba za njega imaju samo riječi hvale (javljao im za racije, spasavao na razne načine) bio pravi vojnik i časnik! Ubili su ga šugavi komunisti sa leđa i nikad mu se za grob ne zna! Moja majka i ja 3. marta smo bili u Bos. Brodu kod mog ujaka u posjeti uobičajenoj i tad počinje igranka u Bosni! Ja sam svoju stranu znao od početka, međutim 1991. me nisu htjeli radi godina primiti u Zng, onda me 1992. šalju na obuku u HOS pa smo bili spremni za borbu!

  RE: Pitanje  Max,

  Još je Gebels rekao da sto puta izgovorena laž postaje istina. Zbog toga ne mogu da dozvolim da se na ovom portalu iznose laži i očigledne neistine. Sve ono što možeš da podkrijepiš činjenicama, svjedocima i argumentima, sa zadovoljstvom ću objaviti na ovoj stranici. Međutim, tvoje lično mošljenje i naglabanja rekla-kazala me savršeno ne interesuju.
  forum- 95349 - 02.03.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (5)

  Treba pisati otvoreno o ratnim dešavanjima


  Rat nikad nije dobro donio narodu koji je u njemu učestvovao. Takav je bio i naš rat!

  U svakom ratu, na svim zaraćenim stranama ima dobrih i loših ljudi! Dobri ljudi, uglavnom iz straha, uklanjaju se pred lošim ljudima. Tako loši ljudi dobijaju utisak da za svoja zlodjela neće odgovarati, ni pred Bogom, a ni pred narodom!

  Ja smatram da je srpska vojska vodila častan i pošten otadžbinski rat! Oni koji to nisu radili, a bili u redovima srpske vojske, ne smatram ih svojim saborcima. Oni su ukaljali obraz svih nas!

  Svi oni koji su se na bilo koji način ogriješili o civilno stanovništvo, na bilo kojoj strani, treba da budu procesuirani i osudženi! Medžutim trebamo se boriti protiv lažnih svjedoka i svjedočenja, kojih danas na muslimanskoj strani ima na pretek, dobijanjem finansijske pomoći iz nekakvih kvazi organizacija, zbog koristoljublja, lažno svjedoće o svojoj patnji u toku rata!

  Tako je Semka iz Semizovca iskoristila da stekne nekakvu pomoć kao žrtva rata, a u toku rata koristila svoje tijelo da dobro i lagodno živi. Malo koja Srpskinja je dobro živila u toku rata kao što je Semka! Danas ona svjedoči na sudu BiH da je bila silovana od strane Srba u toku rata! Nije imala stida u ratu, a ni posle rata, fuj!

  Ali bez obzira na takve slučajeve, ako neko smatra da se ne treba pisati istina, da bi zaštitili krvnike za počinjene zločine, onda se poistovjećuje sa zločincem! Ja to neću sebi da pripišem!

  U ratu su mnogi znali da sam se kao komandir VP borio za zaštitu svih građana Vogošće! Nije mi bilo lako!

  U oktobru '93 godine preuzeo sam vod VP Vogošćanske brigade. Od tog trenutka zdušno sam se zalagao da se zaustavi maltretiranje nesrpskog stanovništva u Vogošći. Smatram da i o ovom treba da se piše i zna, jer je to dokaz da je vojna vlast radila na zaštiti nesrpskog stanovništva, a ne na njegovom protjerivanju, kako to tvrde u Sarajevu.

  Jedne prilike kada smo se spremali da krenemo u jedan od ratnih zadataka, bio je to kraj oktobra '93 godine. Šorak me je prozivao pred oko četrdesetak vojnika, koje sam ja kao komandir VP trebao da povedem u akciju. Rekao je pred svima da štitim muslimansko stanovništvo u Vogošći! Meni je to u tom momentu izgledalo kao upozorenje i prijetnja. Odgovorio sam mu da je to moja vojička čast i građanska dužnost!

  On me je onda upitao, vidiš li ti šta oni našima rade u Sarajevu, a gdje je njihova vojnička i građanska dužnost?

  Smatrao sam da me je sa tim prozivanjem pred vojskom pokušavao prepasti i isprovocirati, jer sam sa Maunagom u to vrijeme intezivno radio na istraživanju i pronalaženju onih koji ugrožavaju nesrpsko stanovništvo po Vogošći.

  Bilo je indicija da zbog toga budem ubijen, ali nisam se bojao jer sam znao da iza tih zlodjela ne stoji srpska vlast! Iz tog razloga sam Šorku ljutito odgovorio, to je njihov obraz, a ja svoj nedam! Šorak je shvatio moju poruku i samo se nasmija i rakao, ma zajebavam se malo s tobom!

  Nisam bio siguran dali je to bila šala ili upozorenje, ali nisam stao sa daljom istragom.
  Od tog dan pa do "Dejtonskog sporazuma" u Vogošći je potpuno zaustavljeno ugnjetavanje nesrpskog civilnog stanovništva! Da li je ovo hvalisanje ili ne, protumačite sami, ali i ovo treba da se zna!
  Iz svih ovih gore navednih razloga, mislim da treba otvoreno pisati o svim ratnim dešavanjima, ma koliko ona bila bolna! Ako ništa onda za radi naših pokljenja, da zanju šta rat može da donese! Ako se neće braniti od svojih neprijatelja zbog vlasti koja ne valja, onda se moraju braniti zbog sebe da ne dožive sudbinu svojih predaka iz svih prošlih ratova!
  forum- 95325 - 29.02.2016 : NOMAD Srbija - best (3)

  RE: Ne treba pisati o ratnim dešavanjima


  Isto smo mislili, možda je došlo do blažeg nesporazuma. Smatram da naši borci ne bi trebalo otvoreno da pišu o ratnim dešavanjima, a ne da to uopšte ne čine. Nije ni bitno, poenta je da je poželjno da se koriste pseudonimi, a ako postoji i cenzura onda je to ono na šta sam i ja aludirao.

  Pozdrav svima koji su stvarali i stvorili Republiku Srpsku!
  Svako dobro želi NOMAD!
  forum- 95309 - 28.02.2016 : NOMAD Srbija - best (5)

  Ne treba pisati o ratnim dešavanjima


  U potpunosti podržavam stav srpskih boraca da NE pišu po internet forumima svoja ratna iskustva, to nije potrebno, a ni poželjno jer je vrlo lako ući u trag odakle se piše. Na nekoliko foruma sam preporučio da naši borci (i članovi njihovih porodica) ne nasedaju na priču sa "druge strane" o tome "kako više nije bitno" šta je bilo i kako "samo žele da podele patnje običnog vojnika sa druge strane".

  Upoznat sam sa delovanjem internet ekipa koje rade za hrvatsku stranu, a postoje i ogranci stranih stručnjaka za internet smeštenih u BiH.

  Ako ima zainteresovanih za ovu temu, mogu i detaljnije da opišem način rada, a i primere delovanja hrvatskih i bošnjačkih službi na polju interneta. A pošto smo mi Srbi hvalisavci, predlažem da malo spustimo tenzije i racionalno postupamo na internetu, ova reakcija člana ovog foruma "specijalac Momčilo" je izvanredan primer kako treba razgovarati sa "drugom" stranom. Ta "druga strana" nama Srbima nikada nije mislila dobro.

  Ponavljam ako ima zainteresovanih mogu da istupim sa konkretnim podatcima o tome kako i gde deluju "prijatelji sa druge strane" tj. kako se prikupljaju podaci koji su važni drugoj strani, odnosno Hrvatima i Bošnjacima.

  Dakle da budem totalno otvoren, braćo Srbi ne pišite o ratnim dejstvima na internet forumima!

  Svako dobro želi Nomad!

  RE: Ne treba pisati o ratnim dešavanjima  Nomad,

  ova tvrdnja je isto kao i da si rekao da ne treba izlaziti na ulicu jer te može udariti auto. Ili, nije trebalo ni ratovati jer se moglo poginuti.

  Mislim da na ovom mjestu ne treba objašnjavati zbog čega treba pisati. Naravno, ne treba uvijek upotrebljavati imena i prezimena ljudi, učesnika tih događaja. Mnogi koji pišu rade to pod pseudonimom, što je u redu. Konačno, na ovom mjestu radi i "cenzura".
  forum- 93697 - 25.09.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Spisak autora na stranici Najnoviji


  Stari,

  informacije radi, nije tačno što si naveo u prethodnom članku u vezi "održavanja spiska autora na desnoj strani stranice Najnoviji".

  Istine radi, spisak autora na tom mjestu (kao I broj njihovih) postova se održava AUTOMATSKI. Naime, svaki put kada se stranica "Najnoviji" generiše, prebroje se članci za svakog autora I objavi se novi broj.

  Problem je u tome što neki autori ne upisuju svoje podatke identično svaki put, pa program tumači pseudonime tj. ime I prezime kao sasvim novog autora. Primjera radi:

 • Ime: Stari Prezime: Blizo
 • Ime: Stari Prezime: (prazno)
 • Ime: Stari Blizo Prezime: (prazno)

  .. . se u programu tumače kao tri odvojena autora. Iskreno rečeno, u početku sam se trudio da pomalo ispravljam ove GREŠKE, ali sam na kraju odustao I zatražio od svakog autora da uvijek, na isti način popuni obrazac za unos postova.. .

  Nemoj da ovo shvatiš kao kritiku, samo kao napomenu I za sve ostale koji se upisuju na ovaj forum. Ne volim da na ovim stranicama objavljujem neistinu, bez obzira koliko ona bila mala, I makar dolazila od strane provjerenih ljudi koje smatram prijateljima.

  Puno pozdrava za tebe I tvoju suprugu.
 • forum- 93687 - 24.09.2015 : Ivana Vukovic Bijeljina - best (0)

  Veliko HVALA


  Verujte da je i meni veoma žao što nisam pre saznala za ovo, sve ovo je veoma bolno i teško, ali sam ujedno srećna što postoje ljudi poput Vas. Naravno da ću preneti pozdrave, a Vi imate moju e-mail adresu na koju mi uvek možete poslati poruku radi lakše komunikacije. Želim da Vas upoznam gde god da se nalazite, samo mi se javite.
  forum- 93683 - 23.09.2015 : Ivana Vukovic Bijeljina - best (0)

  Rade Vuković - Zvjerka


  Želela bih da se zahvalim na napisanom članku o mom pokojnom ocu Radi Vukoviću - Zvjerki i volela bih da stupim u kontakt sa autorom ovog članka, tj. sa gospodinom Željkom Tomićem.

  S poštovanjem, Ivana Vuković

  RE: Rade Vuković - Zvjerka  Ivana,

  ne možeš zamisliti kako mi je žao što mi se nisi javila desetak dana ranije jer bi onda bio u prilici da te lično upoznam. Pozdrav za tvoga brata Ivana, te ujaka I sve one iz tvoje porodice koje lično poznajem...

  Željko Tomić
  forum- 93352 - 21.07.2015 : Milica Tešanović - best (0)

  Pitanje i primjedba


  Poštovani,

  Kako da se ispravi neki podatak koji je objavljen na Vašoj stranici a nije tačan tipa datum, ime i sl?

  Primjedba se odnosi na pojedine reklamne statuse na formu jer ovo stvarno nije stranica na kojoj će se neko reklamirati, tražiti radnike i sl. Npr: "Potrebni akviziteri/saradnici za eminy parfeme" - ovo je stvarno ruglo na ovakvom mjestu...

  Lijep pozdrav!

  RE: Pitanje i primjedba  Milice,
  u oba slučaja potrebno je samo upisati poruku na ovaj forum i ja ću da preduzmem ono što od mene tražite.

  Pozdrav,
  Željko Tomić
  forum- 93192 - 21.06.2015 : Bojan Miric Novi Grad - best (0)

  Kako dalje ?


  Pozdrav

  Zanima me kako da pređem na iduću stranu kad čitam postove, recimo ovde na ovoj strani gdje su najnoviji postovi kad čitam dođem recimo do nekog posta što je postavjen u maju mjesecu i ne mogu dalje da idem tj čitam starije postove, a inače ispod piše stranica 1, 2.. .. ali ne može se ništa otvoriti dalje. Eto, treba mi pomoć oko toga. Hvala.

  RE: Kako dalje?

  Bojane,
  tekstovi su sortirani po temi, tj. grupisani su na stranicu koja odgovara nekom području ili oblasti. Ukoliko hoćeš da listaš tekstove po datumu treba da klikneš na "Prelistavanje" koje se nalazi na stranici "Najnoviji".
  forum- 92999 - 08.05.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  RE: Problemi sa dostupnosti sajtu


  Željko,

  Nisam se odavno javio na ovu stranicu, ali redovno pratim sve nove tekstove koji se pojave. Trenutno sam malo više zauzet sa poslom, a slobodno vrijeme koristim na pisanju tekstova na mom blogu. žda sam prvi od onih koji je primjetio i komentarisao problem sa otvaranjem stranice, pa je red da se i sad javim po tom pitanju. Mogu ti reći da je od onog trenutka kada je tvoj sin nešto pogrešno uradio, kod mene duži period bilo problema sa otvaranjem stranice. U zadnje vrijeme, otprilike možda zadnji mijesec ipo bez ikakvih problema otvara se svaka stranica na sajtu.

  Za sad toliko od mene.
  Pozdravi svima koji prate i pišu na ovom sajtu!

  RE: Problemi sa sajtom


  Pravi,
  drago mi je da si se javio i da si dobro. Hvala i na informaciji.
  forum- 92969 - 04.05.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Problemi sa dostupnosti sajtu


  Mada problemi sa sajtom nikada ne prestaju, mislim da je najgore iza nas. U zadnjih šest mjeseci sam imao problem sa jednim DNS Serverom iz Njemačke, koji nije dobro radio. Od nedavno sam počeo da koristim dva druga DNS Servera iz Amerike, pa se nadam da će pristup sajtu biti na zadovoljavajućem nivou. Ipak, ukoliko nešto primjetite, ja bih vam bio zahvalan da to i napišete.
  forum- 92399 - 17.02.2015 : Krajisnik Canada - best (0)

  RE: Da li je to problem ili ne?


  Pozdrav svima, ovo sa stranicom sto Pravi pise i meni se dogadja, juce na primjer. Samo da ti pomognem.

  Poštovani,

  Mislim da znam šta je u pitanju! Prije par mjeseci sam imao problem sa DNS Serverom iz Njemačke, pa sam počeo da koristim i "dvojnika" tj. jedan američki DNS Server. Pošto se to meni ne dešava, zamolio bih vas sa pokušate da otvorite taj link koji se ne otvara tako što koristite sledeći link:
 • http://slavicnet.com/...
 • http://sokolac.slavicnet.com/...
 • http://www.slavcnet.com/...

  U nastavku, umjesto one tri tačke, može da bude bilo koja adresa...

  Unaprijed zahvalan, i ovo bi mi mnogo značilo da utvrdim koji server ne radi.
 • forum- 92391 - 15.02.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Da li je to problem ili ne?


  U zadnjih više od mjesec dana, prilikom otvaranja stranice pojavi se poruka da nije dostupan link koji tražim i da probam ponovo.
  Željko, dali ti znaš za to, ili je samo kod mene taj problem?

  Pozdrav,
  Pravi

  RE: Da li je to problem ili ne?  Pravi,
  ovo se dešava ponekad I kod mene, posebno kada koristim bežični internet. Pitanje je samo da li se to dešava I sa drugim stranicama, primjera radi kada hoćeš da odeš na Google.

  U svakom slučaju volio bih da znam koliko se to često dešava, kao I da li se dešava I drugima.
  forum- 91301 - 03.10.2014 : Neba Bak Srbija - best (0)

  Nepodudarnost


  Pozdrav dragi forumaši. Nisam se skoro javljao pa sam malo šarao po ovom našem forumu i taman kad sam hteo poslati poruku "Max Sarajevo" provalim da je verovatno neka greška i da je gospodin Željko pogrešio jer mislim da su Max Sarajevo i Max Veber iz Malog Zvornika dve različite osobe, i oboje upisani kao jedan pisac, pa ako grešim ispravite me, dok mi neko ne odgovori ne mogu pisati Max-u Sarajevo jer imam mu nešto pomoći. Veliki pozdrav...

  RE: Nepodudarnost


  Neba,

  ti si u potpunosti u pravu, ova dvojica su sasvim različite osobe. Program koji lista "po piscima" nije savršen, pa se greška može dogoditi.
  forum- 91153 - 12.09.2014 : Stari Blizo - best (1)

  Smiri se i sačekaj jutro


  Znam da si malo nervozan, jer javno izreći ovu rečenicu koju izreče, nije baš ni dobro a ni lijepo. Smiri se i sačekaj jutro jer je pametnije od današnjeg. Pozdravi sina i ostalu porodicu i dobro došao na "radno mjesto".

  Živio nam,
  Stari.

  RE:Smiri se i sačekaj jutro


  Poštovani,

  rečenica je vše figurativna, pomalo "pjesnička". Postoji i gora kazna od smrti, pogotovu za one koji koji to zaslužuju. Mnogi od nas vode brigu samo o sebi i ne poštuju i čuvaju tuđe. Mnogi od nas su naučili da samo uzimaju, pa su prestali da poštuju one koji davaju jer misle da su oni predodređeni da to rade jer su budale. Eto, zbog toga nam se i dešava da smo pali ovako nisko...
  forum- 91151 - 12.09.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Server nije radio zbog tehničkih problema


  Već neko vrijeme ovaj server nije radio zbog toga što ga je srušio jedan od nestručnih članova moje porodice, za koga još uvijek nisam siguran da li ću da ga bijem ili - ubijem.

  U svakom slučaju, stvari se sada privode normali.

  Izvinjavam se zbog toga što mnogima nisam odgovorio na email u vezi servera jer sam dosta vremena proveo lutajući po Bosni, Srbiji, Rusiji, Njemačkoj i nekim drugim zemljama...
  forum- 90735 - 10.07.2014 : Maida Becirovic Sarajevo - best (0)

  Pohvala za pisanje


  Pozdrav svima!

  iskreno da kažem, ne znam mnogo o ratu pa sam tražila neki tekst da se malo informišem i tako nađoh ovaj forum. Svaka čast onome ko se sjetio da ovo napravi, da ljudi mogu pročitati o tome šta je i kako zaista bilo. Svaka čast svima vama koji pišete, nemam riječi.

  Voljela bih da je i moj otac živ pa da može pisati sa vama ovako kao što I vi pišete jer je i on bio na brdu Žuč do decembra 1992. godine.

  Veliki pozdrav!
  forum- 90555 - 22.06.2014 : Sasa Manic Pirot - best (1)

  Pozdrav za braću


  Pozdrav za braću preko Drine. Bio sam tamo '94. godine, a ako treba eto mene opet. Sajt je dobar.
  forum- 90281 - 22.05.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  U vezi jednog nedavno izbrisanog članka


  Ovo je moj odgovor jednom od posjetilaca ovog foruma, a u vezi jednog nedavno izbrisanog članka:

  Administratori ovog foruma nemaju nikakvih problema u vezi objavljivanja "politički obojenih" članaka, bez obzira kojoj opciji pripadaju - poziciji ili opoziciji. Međutim, članke koji zadiru u privatnost, klevetaju porodice I mogu dovesti do razaranja brakova na ovom portal ne objavljujemo a na zahtjev posjetilaca čak I uklanjamo ili brišemo dijelove istih.

  Takođe vas molim da shvatite da je pravilo svih portala na internet da administratori ne odgovaraju za mišljenja I komentare drugih, tj. posjetilaca ovog foruma.

  forum- 89133 - 04.03.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (8)

  Pišite o svojoj avliji, ostavite nas na miru!


  Od samog postanka ovoga sajta, na ovom portalu se javljaju pojedinci iz Federacije BiH, koji su značajno doprinjeli popularnosti ovoga sajta.

  Mnogi od njih imaju dobre namjere, njihovo pisanje stvara dodatnu vrijednost ovim tekstovima jer se istina može doznati samo ako se čuje i mišljenje druge strane.

  Međutim, ima dosta i provokatora, koji stalno pokušavaju da pišu o problemima u Republici Srpskoj. Takvo pisanje je tendeciozno, a u ovo vrijeme nemira u Federaciji BiH i nepoželjno na ovoj stranici jer mi se sve čini da je njihov glavni cilj podrivanje Srpske i pozivanje ljudi na demonstracije.

  Zbog toga bih zamolio sve one koji pišu o politici da isključivo pišu o svojoj avliji, a nama iz Republike Srpske ostavite da pišemo o svojim problemima!
  forum- 88843 - 21.02.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (7)

  Ocjenite članak


  Zamolio bih vas da ocjenjujete članke koji vam se sviđaju tj. ne sviđaju. Na ovaj način sami odlučujete o sadržaju ove stranice jer motivišete one koji pišu dobro da pišu još više.

  Da biste ocjenili članak, kliknite na pet zvjezdica iznad istog, odaberite ocjenu od 1 do 5, a zatim upišite svoje ime i email adresu.

  Unaprijed zahvalan!
  forum- 88661 - 11.02.2014 : Zoka Bijeljina - best (6)

  Uvrede i psovke


  Već godinama pratim ovu našu stranicu i mogu vam reći da sam i ponosan i srećan što se na njoj ne može naći ni jedna psovka ni uvreda za pripadnike drugih naroda. Isto tako godinama pratim i forume druge strane. Tamo se može naći svega i svačega, psovki koje treba da se smšljaju po čitav dan.

  Za našu Republiku Srpsku kažu da je GENOCIDNA, ŠUMSKA, SMRDSKA, KRMSKA...

  Ako se neko od pripadnika srpskog naroda javi da šta prokomentariše redovno dobija odgovore: NABITI NA KOLAC, SILOVATI PORODICU, POBITI SVE ŽIVO I MRTVO (valjda im bilo malo jednom), PROTJERATI, ZAKLATI, MALO SMO VAS POBILI, MRŠ U SRBIJU (ili Hrvatsku ako je to pripadnik hrvatskog naroda)...

  Komentarišu oni i ova naša pisanja, redovno prate čitaju čak i prijete kao znaju oni ko je autor članka i kako će i on na kolac..

  Kad sve ovo čujemo od nekih neukih i neobrazovanih možemo reći nisu upućeni il ne poznaju pravu istinu i situaciju. Ali kad čujemo to od uglednih novinara, profesora koji se skrivaju pod lažnim imenima ili onim poznatim novinarskim fazonima autor članka F. R, M. M itd.

  Jedini zaključak je hajde da se mi raziđemo vama vaše nama naše.

  I USPUT DA VAM PORUČIM DA ZNATE SVAKOG JUTRA KAD SE PROBUDITE JEDAN DAN MANJE DO NEZAVISNOSTI!

  Pozdravljam vas forumaši nastavimo i dalje pisati bez psovki i uvreda!
  forum- 88645 - 10.02.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (20)

  Odbi Šaronja, tekstove ne brišem!


  Prije izvjesnog vremena na ovom forumu javio jedan Srbin, inače moj poznanik, sa tekstom koji je imao izvjesne pretenzije da uvrijedi jednog drugog Srbina, takođe mog poznanika.

  Nakon dužeg razmišljanja, ipak sam odlučio da objavim njegov tekst, inače citat iz nekakve knjige iz psihologije.

  Na taj tekst se "upecalo" par posjetilaca ovog foruma, pa su ga iz njima poznatih razloga i podržali.

  Nakon toga je uslijedio odgovor i onog Srbina, koji se očigledno (po meni bez potrebe) djelimično prepoznao u tom tekstu. Njegov odgovor je bio pristojan, iznosio činjenice koje su i meni poznate - pa sam ipak odlučio da ga objavim.

  Ono što je bilo očigledno jeste da je ovaj prvi, koji je sam zakuvao kašu, u ovom drugom tekstu (koji je takođe doživio izvjesnu cenzuru) dobro dobio - po brnjici.

  Zbog toga je ovaj prvi Srbin, očigledno ljut na repliku, napisao najgadniji tekst koji sam do sada pročitao na ovom forumu. Svaka ti čast, "brate" Srbine, mislim da takav talent za gadosti nema ni nekakav mudžahedin. Tebi sam u životu koliko-toliko pomogao, a od tebe nisam uzeo ni "žute banke", što mi je sada posebno drago.

  Revoltiran što nisam objavio njegov zadnji članak, što je moje pravo kao administratora, javio se meni sa zahtjevom - da izbrišem sve njegove tekstove koje je do sada napisao. Pošto oni inače nemaju nikakvu vrijednost, ja sam to (uprkos tome što je to protiv pravila ovog foruma) već počeo da radim, ali je to dugotrajan i komplikovan posao jer je potrebno više dana da članci potpuno "nestanu" sa foruma.

  Do sada sam izbrisao 90% njegovih članaka, jer oni doista nemaju nikakvu istorijsku vrijednost.

  Međutim, on je mene počeo da opsjeda, čak i da prijeti. Zbog toga sam prinuđen da svima onima koji dođu na ovu ideju, ovim putem unaprijed poručim:

  Odbi Šaronja, tekstove ne brišem. Nisi trebao da se hvataš u kolo kada ne znaš da igraš!
  forum- 88209 - 16.01.2014 : Milan Podgorica - best (0)

  Pregled video klipova


  Pozdrav Željko,

  da li postoji mogućnost da otvoriš jednu posebnu stranicu i na njoj smjestiš sve video klipove koje su učesnici ovog foruma kačili kako ne bismo tražili po postovima jer je dosta toga napisano?

  Pozdrav!

  RE: Pregled video klipova  Poštovani prijatelju,

  ideja ti i nije loša, mada mislim da toga ima jako dosta. U svakom slučaju, ne moram da otvaram stranicu, mogu da napravim nešto slično kao "Najpopularniji svih vremena" ili "Prelistavanje" na stranici "Najnoviji". Odmah da ti kažem da je ovo veoma lako, treba mi samo desetak minuta - nakon što počnem da to radim. Pošto se radi o tebi, mislim da postoji veoma velika vjerovatnoća da to i uradim.
  forum- 87993 - 05.01.2014 : Soka Slavković Sokolac - best (4)

  RE: Na današnji dan


  Često posjetim ovu stranicu, ali moram priznati da mnoge stvari ne razumijem jer ne čitam sve. Međutim, javljam se jer želim da vas pohvalim i da se lično zahvalim što svaki dan na prvom mjestu pod naslovom "Na današnji dan" izlaze imena i slike poginulih boraca u prethodnom ratu.

  Mi ne smijemo dopustiti da se zaborave naši heroji koji dadoše svoje živote za našu slobodu. Jednako bitne su i porodice poginulih boraca, a naročito majke koje othraniše i dadoše svoje sinove, a dosta njih danas živi u bijedi i siromaštvu, bez igdje ikoga i ičega. Mnoge od njih nemaju ni kuću ni kućište, takoreći bez osnovnih uslova za život, a što je najcrnje i bez svoje djece koja su im trebala pomoći da časno ostare.

  Mlada sam, majka sam, i svaki put kad vidim slike i mladost koja leži u zemlji meni se plače, stalno razmišljam i nameće mi se misao za koju smatram da nije nerealna.

  S obzirom da ovo čita dosta pametnog svijeta, pozivam sve humane ljude da razmisle na koji način i kako bismo svi zajedno mogli pomoći najugroženijim porodicama poginulih boraca, prije svega njihovim majkama i oČevima.

  Pozdrav za sve koji ovo pročitaju, bez obzira šta god mislili o meni uprkos tome što sam ja sve ovo napisala krajnje iskreno i iz dubine duše...
  forum- 87991 - 05.01.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Tekstovi izlaze nešto sporije


  Pozdrav za sve posjetioce ovog foruma, a posebno za mog prijatelja Filipa, koji se buni da njegove tekstove "neću da objavim".

  U poslednje vrijeme, zbog razno-raznih problema u životu, tekstovi na ovoj stranici izlaze malo sporije, pa se nadam da mi nećete baš puno zamjeriti. Istina je da se ipak trudim, uprkos tome što radim ovaj posao više od osam godina pa sam se pomalo i umorio.
  forum- 86667 - 12.09.2013 : Rale Krtova - best (5)

  Primjedba


  Molim moderatora da koriguje svoje ponašanje prema ljudima koji pišu svoje utiske iz rata. Mi ovdje pokušavamo da saznamo objektivnu istinu, od boraca sa obje zaraćene strane. Kako očekujete da se to desi, kada ljude nazivate glupanima i sl. , samo zato što vam se ne sviđa sadržaj njihovih ispisa, te ih nazivate "krajnje glupim" ili špekulantima, a i sami u dodatnim komentarima pravite očite špekulacije. Malo objektivnosti i uvažavanja nije na odmet, iako svi znamo da je ovo srpski sajt i da su korekcije srpskih postova nepostojeća kategorija.

  Pozdrav
  forum- 86477 - 22.08.2013 : Ljubomir Petkov Beograd - best (6)

  O ovom portalu


  Ovo je vrlo dobar portal, ali mislim da se ponekad preteruje u opisima bitaka i veličanja srpskih boraca.
  forum- 85197 - 24.05.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pretraživanje tekstova


  Na vrhu svake stranice, uključujući i stranicu "Najnoviji", nalazi obrazac putem kojeg možete pretraživati ovaj forum. Postupak je jednostavno: u polje za unos teksta ukucate neku riječ, npr. "Čekrčići" a zatim pritisnete taster "Pronađi".
  forum- 83329 - 06.03.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Pisma posjetilaca ove stranice


  U poslednje vrijeme sve je više poruka pohvala za ovu stranicu, koje dobijam putem emaila. Neke od njih jednostavno ne mogu da ne objavim. Evo i jednog od njih:

  Čika Željko,

  (nadam se da ne grešim što Vam se ovako obraćam jer kako god izračunam generacija ste sa mojim roditeljima),

  ja sam devojka iz Srbije koja nema nikakve veze sa ovim prokletim ratom osim što sam igrom sudbine dosla u Bosnu i zaljubila se u dečka iz okoline Sarajeva koje je napustio sa svojom porodicom kad i svi ostali. Na Vaš sajt sam naišla sasvim slučajno pre četiri meseca i od tada ga posećujem bukvalno svaki dan. Priče čitam u jednom dahu, uz neke plačem a uz neke se smejem.. . Želim da pohvalim Vaš rad i trud, i da se zahvalim na svim informacijama koje ste nam pružili. Svako dobro Vama i ostalim učesnicima, stvarno sam oduševljena!

  Veliki pozdrav i BOG NEKA VAS ČUVA!
  forum- 80675 - 18.12.2012 : Zoka - best (0)

  Kako čitati komentare na vlastite tekstove?


  Zanim ame kako pročitati komentar na neki objavljeni tekst?

  Zoka,

  postoji ova opcija ali je trenutno samo ja mogu da koristim. Ovo zbog toga što bih morao imati neki vid registracije da bih dozvolio da možeš da vidiš isključivo komentare na tvoje vlastite tekstove. Drugim riječima ne želim da svi vide sve komentare. Nadam se da će i ovo uskoro doći na red da implementiram i omogućim i vama da to koristite.
  forum- 79595 - 16.11.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

  Zahvalnost posjetiocima


  Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim svim posjetiocima ovog foruma, koji svojim pisanjem ali i širenjem glasina o postojanju ovog portala, umnogome doprinose svakodnevnom povećanju popularnosti ovog sajta.

  Takođe bih naglasio da je na ovoj stranici sve više muslimana tj. Bošnjaka, koji svojim objektivnim pisanjem značajno doprinose da se broj posjetilaca ovog foruma trostruko uvećao u zadnjih nekoliko mjeseci. Ova stranica već odavno samu sebe finansira, tj. novac zarađen od reklama je dovoljan za kupovinu nove opreme i softvera potrebnog za održavanje ovog servera.

  Sem povećanog broja posjetilaca i poboljšanja kvaliteta pisanja, popularnosti ovog portala doprinosi i novi dizajn, lakša upotreba, nove opcije, ali i sve veća popularnost "Virtualnog groblja" koji kao magnet privlači porodice poginulih boraca. I na kraju, već sam pominjao da je sve veći broj onih koji bi da se isele za Kanadu, Australiju i Ameriku - podjednako se javljaju i kukaju na težak život i Srbi i Hrvati i muslimani, a sve je više i Makedonaca, Slovenaca pa čak i Albanaca...

  I vi možete uticati na popularnost ovog portala, ukoliko na drugim portalima ostavite URL adresu neke od postojećih stranica na ovom portalu. Ukoliko ste i vi moderator neke internet prezentacije, obratite se za razmjenu linkova. Napominjem da to radim isključivo ukoliko vaša prezentacija ima rejting 3 ili više, ili ukoliko vaša stranica ima izuzetan značaj u širenju istine.

  Kopiranje tekstova sa drugih portala nije poželjno. Izuzetak ovome čine:

 • Svi klipovi objavljenu na Youtube
 • Svi klipovi i tekstovi objavljeni na Facebook-u, ukoliko su javni tj. nije potrebno da se prijavite da bi ih vidjeli
 • Novosti iz dnevne štampe, s tim da se obavezno mora naglasiti izvor i ime autora
 • Tekstovi i komentari koji su označeni da se mogu kopirati

  Kopiranje tekstova sa ovog foruma je najstrožije zabranjeno, sem uz moju dozvolu i dozvolu autora. Autor lično može postavljati svoje tekstove na druge stranice, ali isključivo u originalnoj formi, tačnije u onom formatu u kome ga je autor i postavio na ovu stranicu. Ovo posebno naglašavam jer ponekad provedem i po 3 do 4 sata u uređivanju tekstova pa samim time postajem i njihov koautor. Takođe napominjem da na ovom portalu čuvam i originalnu verziju gotovo svih objavljenih tekstova.

  Još jednom zahvaljujem na vašem predanom radu u širenju istine i nastojanju da se naša herojska borba, kako srpskog tako i muslimanskog naroda, nikada ne zaboravi. Jer, ako se zaboravi onda će da se i ponovi.

  Živimo u eri interneta, moćnog alata istine koji preživjelim junacima iz prošlog rata omogućava da sami pišu svoju istoriju. Jer, ukoliko je ne zapišemo mi pisaće je oni koji nisu vidjeli ni puške ni rata! I ovaj moj zadnji komentar se odnosi i na muslimane, jer uz njihovu pomoć istina je uvijek za korak bliža. A dobro znamo da istina nikada nije vječna, i da se stalno mjenja...

  Mi se još uvijek ne slažemo u vezi nekih političkih pitanja: "Ko je prvi počeo?" ili "Zašto je do rata došlo?". Ovo je zbog toga što se što ni mi sami ne znamo detalje u vezi događaja koji su doveli do rata. Prava istina se još uvjek kriju od nas i vjerovatno je nećemo u potpunosti saznati ni za 50 do 100 godina. Međutim, svi oni koji su bili u rovu vrlo dobro znaju da je na drugoj strani uvijek bilo "tvrdo" i da ni jedan pravi borac nikada nije potcjenjivao svoga protivnika. Zbog toga u ovim stvarima već sad možemo da sarađujemo, pa vas najiskrenije molim da politiku i ratne događaje nikada ne trpate u jedan te isti članak.

  Još jednom hvala i puno pozdrava sa gore Romanije!
 • forum- 79523 - 14.11.2012 : Serbon Romanija - best (2)

  Za Mihajla iz Majura, Šabac


  Svaka čast Mihajlo, na ovim emisijama, ovo je neprocjenjivo. Drago mi da si postao redovan "kulturni radnik" na ovoj našoj stranici, pa posjetioci mogu da se obrazuju i na istorijske teme.

  Nadam se da će neke učene i informisane osobe dati svoj doprinos i iz nekih drugih oblasti.

  Prije tri godine sam došao do originalnih video snimaka 48 predavanja doktora Deretića, ali nisam znao kako da ih postavim. Mislim da Tomečoli, Kljosov, Živanović, Deretić, Pantić, Vukčević, Luković-Pjanović, a ranije i Milojević, Lazić, Pešić i drugi polako krče put istorijskom revizionizmu koji je zasnovan na istini.

  Na samom početku, kada sam se tek počeo upoznavati sa njihovim djelima pomišljao sam da je neko od nas dvojice lud: on ili ja. Međutim, logika, jezik, materijalne činjenice i drugi dokazi nas danas navode na drugačiji zaključak. Izgleda da su nas neprijatelji našeg naroda oduvijek zatirali, kako materijalno tako i duhovno. I danas se srpski jezik rasparčava i svojata, a na srpskoj zemlji se stvaraju nove države.

  Vodim borbu i sa ovim našim Željkom oko pisma. Ubih se insistirajući da omogući ravnopravnost "srbice" (ćirilice), ali on to nikako da razumije. Sve ovo sam napisao na "srbici" ali da pošaljem, ĆORAK! Pa prekucavaj u ovo gluvo doba.

  Poštovani prijatelju,

  već sam ranije pomenuo da mi je u planu da da omogućim da neki tekstovi izlaze i na ćirilici i latinici. Biće i to ako Bog da.

  Ne moraš da prekucavaš! Postoji jedan sajt koji ćeš preko Googla naći ako ukucaš riječ "preslovljavanje". On ti omogućuje konverziju ćirilice u latinicu i obratno. Ja ga stalno koristim!
  forum- 78558 - 28.10.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  REKOM - stop proizvodnji lažne istorije


  Istina i pomirenje na ex-YU prostorima

  Stefan Karganović
  subota, 27. oktobar 2012.


  Borba za istorijsku istinu na Balkanu, u onom delu koji se odnosi na kontroverzne sukobe devedesetih godina prošlog veka, ulazi u ozbiljnu fazu. Inspiratori tog sukoba sada koriste svoje lokalne saradnike za proizvodnju lažnog tumačenja događaja kojim će biti apsolvirani od ogromne krivice koju snose za podsticanje i raspirivanje nasilja na Balkanu između 1990. i 1995.

  Inicijativa za REKOM, koju su lansirali Nataša Kandić i Fond za humanitarno pravo, na čijem je čelu, predstavlja uznemiravajući primer pokušaja da se istorija prekroji i sabije u uske ideološke okvire. Skoro sve banana državice bivše Jugoslavije podlegle su pritisku i potpisale su blanko ček inicijativi za REKOM. To znači da su navodnim "nevladinim organizacijama" koje se finansiraju iz inostranstva unapred potpisali dozvolu da im u skladu sa svojom političkom i ideološkom agendom pišu noviju istoriju. Srbija je do sada u ovoj igri ostala izuzetak. Tadićeva vlada se nije pridružila REKOM-u, verovatno u strahu od lošeg predizbornog publiciteta, ali se može pretpostaviti da je taj zadatak svesno ostavila za kasnije, uverena da će na izborima pobediti.

  Za predsednika Nikolića i njegovu vladu, sada je došao trenutak istine. Oni se moraju izjasniti da li će prići REKOM-u, ili će postupiti u državnom interesu Srbije i odbiti da to učine.

  Zato je neophodno podići svest državnog vrha i svih građana u odnosu na kobne implikacije ove inicijative. Predsednik Nikolić i Vlada će biti pod neizdržljivim pritiskom da stave državni pečat na ovaj negativan projekat. Osvešćeni građani im moraju pomoći da se tom pritisku uspešno odupru i da decidno odbace pokušaj pisanja lažne istorije. Iznećemo nekoliko argumenata zašto je inicijativa za REKOM loša za srpsku državu i za sve građane Srbije.

  Kao prvo, važno je naglasiti paralelu između metodologije pisanja "dogovorne istorije" ratova devedesetih Nataše Kandić i njene današnje ekipe i veštačkih, politički programiranih "istorija" koje su bile pisane pod komunizmom. Sličnosti su tu ne samo eklatantne već i potpuno razumljive, kada se ima u vidu komunistička pozadina starih aktera koji se sada bave "istorijom" po nalozima novih naredbodavaca. Prva i osnovna zamerka takvoj metodologiji je da primenjuje kriterije politike, a ne nauke. Ovo je za državu i građane sasvim dovoljno da ovoj inicijativi kategorički kažu - ne!

  Drugo, ne samo lažne nego i nebalansirane istorije potencijalno predstavljaju ozbiljnu pretnju po mir. Na izvesan način, iskustvo Nemačke posle Prvog svetskog rata, kada je bila politički prisiljena da prihvati tumačenje događaja i, sledstveno tome, krivicu - mada to nije odgovaralo objektivnom stanju - paradigmatično je u ovom pogledu. Nemački narod to nije mogao da prihvati, a to je dovelo do poznatih i tragičnih reakcija. To je još jedan moćan argumenat protiv nametanja lažiranih istorijskih narativa. I Srbiji i susedima potrebni su mir i saradnja, a to može zaživeti samo na osnovi uzajamno prepoznate istine, nikada dogovorenih laži. Srbiji su potrebni istina, otvorenost i demokratija, ne provokacije i ponižavanja, što bi, kao u vajmarskoj Nemačkoj, moglo da rezultira nesagledivo lošim posledicama.

  Treće, objektivno i sveobuhvatno sagledavanje činjenica vezano za začetak i tok jugoslovenske krize u najvećoj je meri politički i moralno korisno za srpsku stranu, a u podjednakoj meri je moralno i pravno pogubno za ostale balkanske aktere i njihove inostrane pomagače. U prevashodnom interesu Srbije i srpskog naroda u celini jeste da se događaji devedesetih godina istraže i da se činjenice utvrde na pošten i objektivan način. Inicijatori i sponzori REKOM-a upravo jesu ti koji imaju da se suoče sa po njih katastrofalnim činjenicama. Zato, u interesu nacionalne bezbednosti i preporoda, srpska država i Vlada imaju imperativnu obavezu da insistiraju na objektivnoj i naučnoj analizi činjenica, što znači da odbace svaki pokušaj njihovog tendencioznog politiziranja.

  Neprihvatljive posledice sprovođenja programa samopostavljene Komisije za REKOM su mnogobrojne. Nijedna ozbiljna država važan zadatak pisanja svoje istorije ne poverava privatnim organizacijama pod uticajem stranaca, pogotovo ne ako su zainteresovani da se istorijska građa predstavi na netačan način. Jednom unapred postavljen "pečat" Srbije na inicijativu za REKOM teško će se moći povući sa konačnog izveštaja. Predvidljivi zaključci o krivici Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda u celini, "genocid u Srebrenici" i odgovornost srpske strane za izazivanje sukoba u bivšoj Jugoslaviji u tom izveštaju će biti centralne tačke.

  Međutim, cilj "istoričara" REKOM-a nije apstraktan. Oni ne pišu lažnu istoriju iz ličnog zadovoljstva, već upravo zato da bi lažnu konstrukciju operacionalizovali na političkom planu. Oni žele da njihov lažni narativ bude nametnut kao normativan. Uslediće zahtevi da se krivotvorena verzija REKOM-a predaje u školama i da je se javni radnici i mediji moraju strogo držati u svojim izjavama i izveštajima. Zahtevaće se da nezavisno istraživanje i razmatranje činjenica, mimo okvira koji će biti propisani u zaključcima REKOM-a, bude krivično kažnjivo. Politički agitatori ućutkaće prave istoričare, pod pretnjom strogih kazni, za savesan i profesionalan rad.

  Treba li da nastavimo dalje?

  Građani Srbije imaju mogućnost da kažu predsedniku Nikoliću i Vladi šta misle o REKOM-u.

  Istorijski projekat Srebrenica sastavio je peticiju sledeće sadržine:

  "Mi, dolepotpisani građani Srbije, zahtevamo od predsednika Tomislava Nikolića i srpske Vlade da odbiju svako učešće zvaničnih državnih ustanova u radu Koalicije za REKOM, koji koordiniraju Nataša Kandić i njen Fond za humanitarno pravo. Ocenjujemo da to telo nije kompetentno da se na objektivan i profesionalan način bavi uzrocima, tokom i posledicama ratova na teritoriji bivše SFRJ devedestih godina prošlog veka. Podrška državnih ustanova Srbije na bilo koji način projektu REKOM-a nanelo bi neprocenjivu štetu interesima države i svih njenih građana."
  forum- 78556 - 28.10.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Peticija


  Stefana Karganovića ne znam lično, ali mi je dobro poznato njegovo dijelo. Imam namjeru da se uskoro upoznam sa ovim mladim rediteljem, pa ću vam o tome nešto i napisati. Za one koji su zainteresovani da se pridruže ovoj peticiji objavljujem link i Stefanovo pismo. Jedna napomena: Najbolje je da koristite svoju adresu iz Srbije!


  Dragi prijatelji,

  Peticiju predsedniku Nikoliću i Vladi Srbije protiv podrške Srbije inicijativi za REKOM Nataše Kandić postavili smo na sledeći link:

  Da se upišete u peticiju kliknite ovdje!

  Molim vas da potpišete našu peticiju ukoliko se slažete sa njenim sadržajem i da je pošaljete vašim prijateljima sa pozivom da učine to isto. Ako imate Facebook ili Twitter, molimo vas da ovaj link postavite tamo i da uputite poziv svim korisnicima da potpišu peticiju.

  Najlepše vam hvala na saradnji. Poraz za Natašu Kandić i REKOM je pobeda od vitalnog značaja za Srbiju.

  Srdačan pozdrav

  Stefan Karganović
  forum- 77316 - 18.09.2012 : Jovan - best (0)

  O temama na forumu


  Htio bi da pohvalim članke u zadnje vrijeme, a naročito ove dnevno aktuelne.

  Uvijek sam se oduševljavao ispovijestima pokajnika u vidu otvorenog pisma kao idealne forme za javnost.

  Na kraju krajeva i naša nas vjera uči da svakom treba pružiti drugu šansu, ali naravno uz uslov poptpunog pokajanja u formi:

  "Ispričaću sve što znam" po cijenu da me atentatiraju .

  Neka mi Željko ne zamjeri što se spominje zajedno sa Novakom (Novak je tamo ustvari zakuvao, al' blistavim komentarima ih je ušutkao) u komentarima posjetilaca na klipu Youtube-a Špicasta stijena 1 dio.

  Ja sam spomenuo klip na Youtube i otud moja potreba za eventualnim izvinjenjem.

  Ne velim da i kod srpskih posjetilaca foruma na internetu nema govora mržnje, ali to u jednom momentu toliko postane minorno kad se uporedi s bošnjačkim nacional-vehabizmom.

  Ovdje postoji kompletni konsezus jednog naroda (Bošnjaci) oko odnosa prema drugom narodu (Srbi) gdje vrijeđanje tog naroda poprima epidemiološki oblik, da se na kraju može zaključiti da je jedini pravi Srbin u BiH onaj što se s kućicom umjesto krsta sahranjuje na groblju tipa Lav.

  Dovoljno je zaviriti u njihove glavne portale (Avaz miroljubivog čovjeka Fahre prednjači u objavi ksenofobičnih komentara) i pogledati komentare muslimanskih posjetilaca o bilo kojoj temi gdje se spominju Srbi.

  Zastrašujući komentari, a dijasporci iz Skandinavije najviše laju s ratnim pokličima.

  Zato dragi Željko, apsolutno moraš za razliku od federalaca cenzurisati pristigle komentare, a najopasniji su provokatorski, poput onog Dobrinjca što se javljao na forumu.

  Toliko nas je "muslimanska promičba" tukla u glavu svih ovih godina sve sa Čavinim potpisom izvještaja o Srebrenici čini mi se 2004. da urednik ovog portala treba imati na umu veliku osjetljivost i istraumiranost srpskih posjetilaca foruma, koji se rijetko kada predstave punim imenom i prezimenom.

  Ja se isto kajem što otkrih odakle sam jer ime mi rijetko u poplavi Ivana kod Srba svih ovih godina.

  Toliko bi imao štošta napisati na temu svirepog zločina nad narodnim herojem Srđanom Kneževićem, al' eto paranoja me obuze i zaćutaću. Ej ljudi narodni heroj, a tek prošlo nekoliko godina od kraja rata. Pa je li bio zavrbovan da radi za muslimanski AID, ili hrvatski SIS pa da mogu reći neka zaslužio je to...

  Kao poslednjeg kriminalca ga ubiše pred ulazom u zgradu ga ubiše ko dobar dan. I nikom ništa!

  Evo i ja spominjanjem ove teme strahujem za sebe!

  Beli Vukovi su uz odred policije i interventnih jedinica iz Vogošće Ilijaša, Ilidže bili ona smirujuća karika malobrojne vojske pri nadiranju višestruko mnogobrojnijeg neprijatelja.
  forum- 73866 - 13.09.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Java Script obavezna prilikom upisa poruka


  Zamolio bih sve one koji često upisuju svoje tekstove na ovaj forum da obavezno uključe Javu Script u svom pretraživaču.

  Javu Script koristim za obradu vaših poruka. Ukoliko nakon teksta "Broj slova:" vidite brojač koji se povećava svaki put kada ukucate neko slovo, onda vam je Java Script uključena. Ukoliko je to polje prazno, znači da treba da promjenite Setup.

  Java Script je bezopasna za vaš kompjuter, i ukoliko je ugašena imate problema sa prikazom velikog broja stranica na internetu, a pogotovu ćete imati problem sa upisom tekstova i socijalnim mrežama poput FB i Yt.

  Ovo upozorenje se posebno odnosi na mog prijatelja Novaka Alimpića, kod koga Java Script ne radi!
  forum- 73842 - 13.09.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Ocjenite članak


  Htio bih još jednom da vam skrenem pažnju da bi bilo idealno da ocjenite svaki članak koji vam se svidi, ili se ne slažete sa mišljenjem autora.

  Ocjenjivanjem članaka dajete podršku piscima na ovome portalu da nastave sa svojim radom, a ostalim posjetiocima skrećete pažnju na komentare koje obavezno treba pročitati.

  Ocjenjivanjem članaka utičete i na uređuvačku politiku ovog portala, jer tako dajete smjernice autorima tekstova o čemu i kako treba pisati.

  Nije toliko bitno kako je nešto napisano, koliko je bitno da se neke stvari ne zaborave!

  Mislim da je grijeh, da ukoliko pročitate nešto dobro, da ne pohvalite autora. A dobrih članaka na ovom portalu svakim danom ima sve više i više!

  Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo!
  forum- 73597 - 04.09.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Tekstovi na portalu


  Jovane,

  drago mi je da sve ovo pratiš i tragaš za podacima. Drago mi je da komentarišeš svaki tekst koji nađeš da je zanimljiv, bez obzira na region. Svi zdravi komentari su uvjek dobro došli. Prije svega, sa takvim komentarima probudiš sjećanje i na neke stvari koje se nisu spomenule.

  Spominjući Špicastu stijenu ja sam se sjetio Damira Bajića koji tada više nije bio živ, ali su me nepotrebno poginuli u toj akciji asocirali na Damira i vidi čuda da će za tri dana Damiru biti rođendan.

  Da li je to bila Božja volja da ga pomenemo?


  Osim toga, mnogi se javiše za komentar pominjući stvari koje su se već odavno zaboravile.

  Tekstove koje sam nekada pisao bili su sa tri puta manje znakova tako da sam tada pisao kraće tekstove pokušavajući pomenuti najvažnije ne opisujući detalje koji su ponekada važni.

  Iako sam i ranije pisao o Špicastoj stijeni, sada sam to ponovio sa detaljnijim opisom da bi se što bolje stvorila slika bojišta i dešavanja na njemu.

  Igrom slučaja ja sam imao komandne fukcije pa sam na osnovu toga imao priliku da prikupim informacije o puno dešavanja, koje pokušavam staviti na portal da se ne zaborave. Ima puno ljudi koji bi mogli to isto da rade ali se nepotrebno boje da pišu, a ima i onih koji se ustručavaju da pišu jer im pisanje nije jača strana.

  Iskreno se nadam da će ovo moje pisanje podstaknuti i ohrabriti ostale da opišu događaje u kojima su učestvovali i da svojim riječima dočaraju strahote rata.

  Usput da ti kažem Jovane, da je tvoja pojava na ovom portalu za mene pravo osvježenje, a čini mi se i za ostale i zato ti hvala!
  forum- 73262 - 30.08.2012 : Jovan - best (0)

  Pišem uredniku


  Potpuna je istina da samo anonimnost garantuje uspjeh portala.

  Moja velika zamjerka uredniku Tomiću je što ne objavljuje autentične postove već često radi korekciju.

  Primjer je moj zadnji post gdje je originalni naslov bio "Birač i srednje Podrinje" a urednik ga je nepotrebno izmjenio, jer post je bio dug i nije samo pisano o jurišnom odredu.

  Pozdrav

  RE: Pišem uredniku


  Jovane,

  moja zamjerka tebi, ali i mnogima drugima jeste što "zaorete duboko i široko" pa dotaknete mnoge teme od Kulina Bana pa do 3. svjetskog rata, od politike pa do istorije. Ja imam problema sa takvim člancima jer ne znam gdje da ga stavim i razvrstam. Upravo zbog toga sam u više navrata molio posjetioce ove stranice da pišu "kratke članke" i da ostanu fokusirani na jedno vrijeme, jednu temu ili jedan događaj.

  Veoma mi je žao što si mi zamjerio, ali tvoj članak sam stavio na novu stranicu, koju sam nazvao "VLASENICA_RAT", i tačno je da sam mu promjenio naslov jer želim da privučem i buduće posjetioci ove stranice da nastave da pišu o Jurišnom odredu Vlasenica. Znaš, Google voli naslove, a naslov koji si ti dao možda ima smisla za tebe, ali ne i za Google.

  Pozdrav,
  Željko Tomić
  forum- 73252 - 29.08.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Koncepcija foruma


  Osnovna koncepcija ovoga foruma je sledeća:

  1) optimizacija stranica prema pretraživačima, prije svega u odnosu na Google. Čak i njihove reklame objavljujem na gotovo svim stranicama!

  2) Otvorenost foruma tj. anonimnost svih posjetilaca, uključujuši i onih koji pišu na ovom forumu.

  Nedavno sam izašao i sa mojim planom od 5 godina razvoja ovoga foruma. Tamo stoji da ću omogućiti ostavljanje poruka lične prirode, kao i mogućnost čitanja poruka koje vi unosite prilikom ocjenjivanja članaka. Nažalost, ono o čemu ti pišeš nije ušlo u taj plan jer ne mislim da ne doprinosi značajno popularizaciji foruma.

  Kao što ti je poznato, 99% foruma/blogova/chat rooms na internetu su gotovi programski paketi. Svaku liniju programskog koda ovog mog foruma sam lično ja napisao, onako kako ja mislim da treba. Zbog toga neke stvari koje su veoma često prisutne na internetu ne mogu da se uklope u moje primarne ciljeve.
  forum- 73078 - 24.08.2012 : Jovan - best (1)

  Poruka


  Uvijek sam cijenio inteligentne ljude koji znaju kroz pisanu riječ da upotrebljavaju doziranu dvosmislenost, koja nije napadna i arogantna.

  Željko, poruku u vidu naslova sam primio i shvatio.

  Nažalost, takvi su u biti svi srpski patriotski portali.

  Možeš grditi koliko hoćeš, naprimjer, Arkana da je kriminalac ili profiter ili Voju Šešelja da je loš čovjek, ludak ili Hrvat, ali ako dirneš u neke zabranjene teme o tome nema polemike nego "sikter sa portala" u fazonu ovo je sumnjiv Srbin, a možda je i balija provokator.

  Navešću neke zabranjene teme:

 • kritika naše Crkve zbog nepostojanja želje da se konačno raskrsti s Karađorđevićima. Za nekoliko godina(1918) će biti stogodišnjica od stvaranja najveće srpske tamnice u istoriji zvane Jugoslavija(Lijepo jedan naš pisac reče:

 • "Stvorili smo Jugoslaviju (Mi Srbi) da bi smo se ujedinili, a ustvari smo se u njoj razjedinili. " - citat iz knjige Dobrice Ćosića "bosanski rat", a ova izjava je nastala tokom piščeve posjete Šumadiji, tačnije Topoli 1994, gdje je pisac ostao zatečen opštom ravnodušnošću Šumadinaca na patnje braće preko Drine. Tada su sankcije Srbije prema prekodrinskoj braći uveliko bile na sceni.

 • mitsko glorifikovanje generala Mladića, gdje i najmanja najdobronamjernija kritika odmah biva razapeta na Krst.

  RE: Poruka


  Jovane,

  mislim da si me apsolutno pogrešno shvatio! Naslove stavljam zbog toga što članci izgledaju ljepše.

  Moja jedina zamjerka na tvoje pisanje jeste da obrađuješ dvije različite teme u jednom članku, što meni otežava razvrstavanje postova po temama.

  Ukoliko hoćeš da znaš, apsolutno se slažem sa tobom da je Mladić bio brzoplet u donošenju nekih odluka. Njegova svojeglavost ga je u više navrata mogla koštati glave: ovo što si opisao njemu se desilo i kod Bihaća, kada mu Dudaković spasio glavu. Ista stvar se desila i na Olovu, Nišićima a možda i na drugim mjestima za koje nisam čuo.

  Generala Mladića izuzetno poštujem i mislim da je bio sposoban general, ali sam svjestan i njegovih mana. Mogao bih ti ja napisati mnogo što-šta i o GŠ VRS, gdje se našlo mnogo nesposobnih generala i oficira, dok su drugi (jako sposobni) morali da napuste VRS.

  Veliki sam poštovalac Šešelja i njegovog djela, posebno otkako je otišao u Hag!

  Mislim da si ovaj put naslov pogrešno razumio! Ipak, najviše mrzim one koji kritikuju sve, a sami nemaju ništa da kažu. Takođe misim da naša ekstremna negativnost može da škodi više i od one neprijateljske. U životu treba biti umjeren, a pogotovu u pisanju jer nas "teške riječi" mogu ubiti, isto kao i meci u ratu.
 • forum- 72584 - 11.08.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pišite malim slovima


  Jedno obavještenje: svi postovi napisani velikim slovima se automatski brišu.
  forum- 71317 - 03.07.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Upis dugih tekstova


  Zamolio bih sve one koji pišu tekstove na ovoj stranici da sledeći tekst pročitaju veoma pažljivo!

  Za upis dugih tekstova možete da koristite posebnu formu za unos podataka koja umjesto jednog ima tri "prozora" za unos teksta.

  Kada odete na stranicu "Upis novih poruka", kao što to radite i sada, kliknite još jednom na žutu olovku, tj. sledeću sliku:  Nakon toga će se otvoriti forma sa tri prozora koju možete koristiti za unos dugih tekstova. U svaki prozor može da stane 3900 znakova, što ukupno predstavlja negdje oko 12000 slova vašeg teksta.

  Ukoliko ste mi prijatelji molim vas pomozite jer ne mogu više da sastavljam vaše tekstove!
  forum- 71234 - 01.07.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Druženje sa forumašima u 2012. godini


  Po dobrom, starom običaju na odmor idem bar jednom godišnje, najčešće u ljetnjim mjesecima. Ovoga puta, odlučih da na ljetovanje utrošim kompletan mjesec juni. Ipak, treba da napomenem da moje "odmaranje", bar sa stanovišta ovog foruma, ima pomalo i radni karakter.


  Jedna od mojih najzanimljivijih aktivnosti u toku godišnjeg odmora je upoznavanje i druženje sa posjetiocima tj. piscima na ovom portalu. Već u prvih par dana sam imao priliku da upoznam Novaka Alimpića, koji je već pri našem prvom susretu značajno prevazišao moje očekivanja u odnosu na utisak koji sam o njumu stvorio na osnovu njegovih kvalitetnih tekstova. Imao sam želju da se sa Alimpijem intezivnije družim u toku ljeta, ali mi to prilike nisu dozvoljavale tako da se sretosmo samo par puta.

  Prilikom našeg drugog susreta, u jednoj kafani-bašti koju sam ovoga ljeta slučajno "otkrio" i koja je postala moje omiljeno mjesto sastajanja, pridružio nam se i Nenad Grujić, koji me je oduševio sa njegovim komentarima o političko-socijalnoj situaciji na Balkanu, a posebno mafiji i rata u Bosni, uprkos tome što ova ljudina za vrijeme ratnih dejstava nikada nije kročio na teritoriju Republike Srpske.

  U Srbiji sam sreo na desetine onih koji čitaju ovu stranicu. Među njima bih posebno izdvojio jednog Srbina koji je imao kuću na Žuči, a koji bi ovom prilikom želio da ostane anoniman.

  U Sokolcu sam se susreo i sa Ćirketom iz BORS-a, pa smo se dogovarali i o budućim ekshumacijama. On je i ovaj put pokazao spremnost za saradnju i podršku akcijama koje vodimo. Naravno, nisam mogao da zaobiđem ni mog prijatelja Ducu Delića, koji mi pokloni i jedan primjerak knjige "Srebrenica, kako je stvarno bilo". Duca, prijatelju, hvala ti do neba!

  Sa Nedeljkom Žugićem sam išao u Bratunac i Bijeljinu, a zatim i u Istočno Sarajevo. Na svakom koraku smo susretali mnoštvo zanimljivih ljudi, koji su spremni da pričaju o ratu i ratnim događajima. Među njima bješe i jedan čova iz Hadžića koji sada drži buregdžinicu u Bratuncu.

  U Bijeljini sam se upoznao i sa Zoranom Stanojevićom iz Hadžića. Oduševljen njegovim pričama, nisam mogao da čekam kraj njegove priče o njegovom ratnom putu, pa je moje prvo pitanje pri susretu sa njim bilo:

 • "Reci mi oženi li ti Svjetlanu?"

  Umjesto odgovora, on telefonom pozva Svjetlanu, sa kojom dođe i jedna prelijepa djevojčica, koja se zove isto kao i moja kćerka - Marija.

  Inače, u Bijeljini mi je bilo najljepše. Kada odem u Bijeljinu, ja sa sobom povedem sve svoje društvo kod Velimira Adžića u njegovu vilu "Dejton", a zatim počnem da sakupljam prijatelje u prekrasni ambijent njegovog dvorišta. Oko je došao među prvima.

  Nakon što su nas Velimir i njegova gospođa prijatno ugostiše, otišli smo da posjetimo i bijeljinski "Zlatni kotlić" na Pet Jezera. Najduže smo se zadržali u "Udruženju amputiraca" gdje su nas srdačno dočekali Zoka i Aćim iz Ilijaša, a susretoh se i sa Gocom, mojom poznanicom iz prijeratnih dana.

  Ništa manje srdačno nije bilo ni u "Udruženju prijatelja Ilijaša", gdje ugledah i poznato lice jednog mog znanca sa Nišića. Podsjeti me na neke zajedničke uspomene iz ratnih dana...

  Druženje u Bijeljini sam otpočeo sa Lunom a završio sa Nenadom Gojkovićem, bratom Predraga Gojkovića koji je 1992. godine zajedno sa Natašom Ponjavić tragično ubijen na Bistriku.

  Eto, toliko o ovom mom ljetnjem druženju sa forumašima. Naravno, uvijek ostaje žaljenje što nisam uspio da kotaktiram i vidim sve one sa kojima sam imao namjeru da popričam, a posebno Zorana Jankovića iz Rogatice. Nisam otišao ni u Aleksandrovo, pa tako ne ispunih želju Vogošćanina Pravog da na Mićin grob odnesem jednu "suzu".

  U Srbiji sam posjetio Đavolju Varoš, Prolom Banju, Kraljevo, Novi Sad i Lazarevo. Obišao sam i manastir Žiču, a svratio sam i u drvenu crkvi "Lazarica" na granici sa Kosovom u kojoj je Car Lazar pričestio svoje junake prije odlaska u Bitku na Kosovu. Po prvi put sam bio i u manastiru Rakovica, gdje sam išao da obiđem grob Patrijarha Pavla, slava mu i čast.

  Kada smo kod grobalja, ovoga ljeta sam na Novom groblju u Beogradu obišao grob Vojvode Putnika, Arkana i još nekoliko poznatih ličnosti iz naše starije i novije istorije.

  Ljetos sam imao i prijatan razgovor sa mojim starim poznanikom, inače članom Arkanovih "Tigrova". Nisam ni znao da se on lično starao o Arkanovoj tigrici. Od mi ispriča i dosta interesantnih priča koje namjeravam da objavim na ovom portalu.

  U toku odmora sam obišao i Presjenicu kod Trnova, gdje sam razgovarao sa nekoliko očevidaca stravičnog zločina u kome je u 1992. godini pobijeno preko 100 Srba.

  Prava je šteta što godišnji odmori ne traju bar dva mjeseca jer sam imao u planu da posjetim još mnogo mjesta i upoznam još više interesantnih ljudi. Ali, daće Bog pa da svoju želju ostvarim nekom drugom prilikom!
 • forum- 70972 - 23.06.2012 : Diverzant72 - best (0)

  Postavljanje slika na forum


  Pošto se ovaj forum dosta bavi ratom u bivšoj Jugoslaviji a ja nigdje nisam našao temu gdje se mogu okačiti slike, pa ne bi bilo loše da se to napravi pa da nabacimo neke sličice :)

  RE: Postavljanje slika na forum


  Poštovani,

  zbog virusa, a i drugih problema, postavljanje slika na ovu stranicu je muguće jedino ukoliko iste pošalješ na moj email: slavicnetŽhotmail.com.

  Pozdrav, Željko
  forum- 70492 - 19.06.2012 : Nebojsa Novakovic Beograd - best (0)

  Moj email


  To je moj mail, javi se prijatelju, bilo bi mi drago da razmenimo informacije koje posedujemo i dođemo možda do nekih novih saznanja i dokaza o Starini Novaku i celoj toj priči.
  forum- 68182 - 01.04.2012 : Max Sarajevo - best (0)

  O ovome sajtu


  Pozdrav Vogošćaninu Pravom!

  Kada kažeš "naš sajt" i ja to mogu potvrditi. Tačno je, ovo jeste "naš sajt" jer ga i ja ga smatram mojim, zato sam se i javio i počeo pisati, a sve to zahvaljujući gospodinu Željku koji je ovako nešto napravio i daje mogućnost svima nama da ponešto napišemo bez obzira na kojoj strani smo se nalazili...

  Tebe i mene vežu mnoge stvari iz rata. Po tvojim tekstovima vidim da smo mnogo puta bili jedan nasuprot drugog. Treba biti pošten i realan.

  Moram ti priznati da me jedna stvar posebno čini ponosnim, a vezana je za ratne zloćine. Ni protiv nijednog mog, a koliko vidim ni protiv tvog, vojnika se ne vodi postupak za ratne zločine jer mi to nismo ni bili. Borili smo se časno, prsa u prsa, puška na pušku, vojnik na vojnika, a što je interesantno obojica smo (kako sam povezao) bili Vojni policajci ili tačnije pripadnici Čete vojne policije. Ispravi me ako griješim, ali shvatio sam da si i ti kasnije preuzeo bataljon.

  Nadam se da ćemo nekada uspjeti da nađemo vremena i popijemo, kako ja kažem "kahvu", a ti kafu, hahahahaha... Eto, to su te neke razlike ali važno je da se mi razumijemo.

  Volio bih kada bi mogli da se okupimo ti sa svojima a ja sa svojima, možda će zvučati ludo, a možda će neki zlonamjernici prokomentarisati "Kakva bi to bitka bila" ali tek tada bih tim zlonamjernim pokazali da nisu u pravu, da ratnici mogu sjesti zajedno, pa da prođemo starim linijama, vjerujem da bi na svakom metru našli još ponešto, a možda i punpo toga zajedničkog.

  Moram napomenuti da ova moja ekipa nikoga ne mrzi, nije nacionalno obojena, to su samo oni pravi i pošteni ratnici, i to je prava istina. Toliko godina poslije ipak sam uspio da ih ponovo okupim, rado se prisjetimo tog vremena, a naš zaključak je da smo u tom zlom vremenu bili bolji ljudi...

  NAPOMENA VAMA G-DINE ŽELJKO!

  Imam prijedlog da se pokušamo nekako organizovati i da napravimo knjigu o Žuči. U toj knjizi bi se mogli pomenuti svi oni borci koji su dali svoje živote, nebitno na kojoj starni bili. Smijem se zakleti da bi to bio pun pogodak i udarac ovim strujama koje smo mi napravili, obezbjedili im pozicije, a koje nas se danas odriču i pljuju po nama.

  Bar ja tako mislim. Pozdrav svim dobronamjernima!

  RE: O ovom sajtu

  Max,

  veliki broj posjetilaca ovog portala, uključujući i one koji aktivno pišu, su se 2009. godine okupili u Aleksandrovu (Vojvodina) na parastosu Mići Vlahoviću, jednom od najvećih heroja sa Žuči. Mnoge od njih sam poznavao, a tada sam imao priliku da upoznam i "Vogošćanina Pravog" i još neke, koje nisam znao iz rata.

  Više informacija o tom našem susretu možeš naći na stranici "Rat1992-Mićo Vlahović", a ovom prilikom objavljujem i par slika koje sam napravio tom prilikom.

  Aleksandrovo - parastos Mići Vlahoviću

  Kako reče Bajaga, "moji su drugovi rasuti svugdje po svetu..." Isto važi i za nas. Ipak, možda nekada i organizujemo takvo okupljanje, ali nemoj pomisliti da je to lako. Treba da znaš, da su na našoj strani mnogi pošteni borci bili maltretirani i ispitivani od razno-raznih organizacija, prijetilo im se čak i Hagom, a da pri tome nisu ništa loše uradili. Zbog toga neki od njih izbjegavaju susrete i sa nama, a pogotovu "sa drugom stranom".

  Siguran sam da ćeš se složiti, ovo je još jedna od nepravdi koja je nanesena borcima, a sve u svrhu da bi političari mogli da rade ono što hoće. Toliko o amnestiji za poštene srpske borce.

  Hoću samo da shvatiš da ja jesam da za to da se ratni zločinci kazne. Međutim, šta reći za sud i državu koji su oslobodili Nasera Orića, pod čijom komandom je ubijeno 3600 osoba (uglavnom civila) i o kome postoje tone dokumentacije o ratnim zločinima, a u isto vrijeme osuđena Biljana Plavšić, senilna baba koja je hodala po Palama a da je pri tome niko nije zarezivao ni 3%.

  Što se knjige tiče, "Vogošćanin Pravi" već odavno razmišlja o tome. Ukoliko tu svoju želju i ostvari, mišljenja sam da bi njegova knjiga mogla biti mnogo bolja od svih koje su napisane u prošlom ratu, upravo zbog toga što stalno dobija ispravke i dopune na njegove tekstove koje je objavio na ovom mjestu. Drugim riječima, njegovu knjigu "cenzuriše" desetine boraca sa obje strane prije nego što istu i počne pisati.

  Što se mene tiče, ja sam pustio da stvari idu svojim tokom, a šta će nam sutra donijeti to samo onaj odozgo zna. Po meni, ako hoćeš nešto da napraviš prvo moraš skupiti jako dobar materijal za to. Isto važi i za knjigu.

  U svakom slučaju, samim time što si se javio i počeo da pišeš na ovim stranicama, otvorio si mogućnost da se to jednoga dana i dogodi.
  forum- 68160 - 31.03.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  O ovome sajtu


  Oduševljen sam ovim našim sajtom, koji je u zadnje vrijeme dobio veliki broj opisa borbi, komentara, ispravki i dopuna, i to sa obje strane.

  Posebno me raduje da se u poslednje vrijeme javljaju borci koji su se borili žestoko sa one druge strane linije. Komentari i opisi koje postavlja Max, za mene su nešto što zaslužuje veliku pažnju i poštovanje. Ovom prilikom želim da mu se zahvalim na njegovim tekstovima, pogotovu zbog toga što su istiniti i realni.

  Max, svaka ti čast!
  forum- 68020 - 26.03.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Hvala na tako velikim riječima


  Moram da se zahvalim "SVE ZA SRBIJU" na ovako velikim riječima za moje pisanje na ovom forumu. Kamo sreće da svi naši borci imaju kompjutere pa da bar po neki redak napišu o našoj borbi za opstanak. Ovako ostaje sam jedan mali broj ljudi koji su u mogučnosti da piću muke srpskog naroda kroz koje su prošli raspadom Jugoslavije i nametnutim ratom. Te muke su takođe nastavile i poslije rata, zahvaljujući našim ratnim neprijateljima, velikim silama a i srpskim političkim poltronima koji nas nažalost predstavljaju u svijetu.
  forum- 68007 - 26.03.2012 : Sve za Srbiju Beograd - best (0)

  Za Lunu i Vogošćanina Pravog


  Odavno pratim ovaj sajt, sa Željkom se dopisujem preko email-a, i ako Bog da upoznaćemo se ovog leta. Za vas dvojicu imam samo reči hvale i divljenja.

  Vaše priče / komentari ne samo da čuvaju pamćenje svih nas na te ratne trenutke u kojima smo kao narod pokušavali, i uspeli da opstanemo na ovim prostorima, već pobijaju propagandne priče o Srbima kao divljim zverima koje su puštene sa lanca. Ne kažem da nije bilo zločina i sa naše strane, ali vašim svedočenjem uspevamo da se kao narod odbranimo od medijske agresije na nas. Ne znam da li je vama dvojici jasno koliko ste vi sada značajni u tumačenju i rasvetljavanju događaja iz tog perioda? Ja lično smatram da ne samo da bi vam trebalo podići spomenik ovog trenutka već bi mi koji u ratu nismo učestvovali morali svakom po crkvu da podignemo!

  Svako dobro ubuduće!
  forum- 68000 - 26.03.2012 : Spale Backa Palanka - best (0)

  Malo karti, skica?


  Poštovani i uvaženi učesnici ovog foruma,

  Iako nisam bio učesnik rata u Bosni, ova stranica je postala deo moje svakodnevnice. Pažljivo čitam sve tekstove i pokušavam steći neku sliku, koliko-toliko objektivnu, o ratnim vremenima u i oko Sarajeva.

  Ni sam ne znam da objasnim zašto, ali Sarajevo i okolina (pored zavičaja mojih predaka Istočne Hercegovine,) kod mene bude posebna osećanja.

  Zamolio bih sve posjetioce foruma da, ukoliko su u mogućnosti, svoje priče o ratnim akcijama oko Sarajeva potkrepe nekom slikom, skicom, crtežom jer bi tako nama, koji ovo pomno pratimo ali slabo poznaju te terene, situacija bila daleko jasnija.

  Znam da ima dosta ljudi koji poput mene samo čitaju ove komentare a da se pri tome nikada ne javljaju iz prostog razloga jer nisu bili učesnici samih događaja. Mnogo je manji broja Vas, neposrednih učensika događaja koji se jako dobro razumete ali eto ako bi učinili ovaj mali dodatni napor bio bih Vam jos vise zahvalan.

  Svako dobro
  Spale, Backa Palanka
  forum- 67994 - 25.03.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  O pisanju na ovom forumu


  Zamolio bih sve posjetioce ovog portala da slijede primjer Vogošanina Pravog, i mnogih drugih njemu sličnih, i da pišu o dogajima objektivno i bez ličnih strasti.

  Očigledno je da nije bilo dovoljno samo biti hrabar borac na prvoj liniji pa da znaš opisati neki događaj. Za to je potrebno imati i malo analitičko-percepcionih sposobnosti, što nemaju baš svi.

  Skorašnja pisanja Maxa, su takođe pokazala da čovjek može biti objektivan i rado čitan čak i na ovim stranicama iako se borio na protivničkoj strani. Duboko sam ubjeđen da je Max bio jedan od žešćih boraca na Žuči, ali je njegova uloga u ratu vrijedna poštovanja čak i od nas sa protivničke strane". U isto vrijeme, njegovo pisanje je vrijedno divljenja, jer samo je na ovakav način moguća diskusija na ovim stranicama.

  Zahvaljujem se svima koji se trude da objektivno opišu događaje iz rata. Vjerujem da ove poruke rado čitaju i oni koji nisu baš vidjeli previše akcije u ratu.
  forum- 67755 - 14.03.2012 : Ratko Obrenovic Detorit, USA - best (0)

  Sve pohvale


  Željko,

  sve pohvale za promjene koje si napravio na stranici. Imam osjećaj da je zbog pojednostavljenog upisa porastao i broj postova.

  Posebno bih pohvalio skorašnje pisanje Vogošćanina Pravog, Borisa, Zorana Jankoviša i svih onih koji pišu o BORS-u.

  U ovim teškim vremenima, kada su naši borci ponovo namagarčeni, internet je jedini način da se oni koji su prolivali krv za Republiku Srpsku, oglase i izraze svoje nezadovoljstvo.
  forum- 66322 - 01.03.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Nova forma za unos podataka


  Molim vas pročitajte pažljivo, ukoliko već niste

  Od sada vam je na raspolaganju i nova forma za unos podataka. Kada kliknete na onu lijepu žutu olovku, koja se nalazi na vrhu svake stranice, što će vas odvesti na formu za unos podataka, koja je po strukturi gotovo ista kao i prethodna, ali ima par dodatnih funkcija.

  U ovom trenutku, za vas je najvažnija ta, da ukoliko imate jako dug tekst za unos, možete da kliknete na žutu olovku u gornjem lijevom dijelu ekrana i otvoriće vam se "duga forma" koja vam omogućuje da unosite tekst u tri prozora, svaki po 3800 znakova.

  Još jednom naglašavam da je svako polje za unos teksta ograničeno na 3800 znakova, pa vas molim da tekst pravilno rasporedite, jer u suprotnom isti neće biti upisan, tj. kompjuter će vam prijaviti grešku kod upisa.

  Nova forma za upis podataka
  forum- 64002 - 19.02.2012 : Boris Sirob Srbija - best (0)

  Hvala


  Poštovani Željko,

  Hvala za stranicu. Nadam se da će da se iz ove saradnje izrodi nešta bolje od povremenog pisanja. Ali, to će vreme najbolje pokazati.

  Čak šta više, hvala na korekcijama. Ako za nešto nisam talentovan, onda je to pravopis. Nemam pojima ni kada treba da pišem Č a kada Ć, takođe mešam i Đ sa DŽ. Zbog toga možeš slobodno da vršiš korekcije.

  Hvala još jednom za tvoj trud.

  Pozdrav od Borisa.
  forum- 63942 - 18.02.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Upis poruka


  Osnovno pravilo Interneta, a i novinarstva, je da tekstovi treba da budu sažeti i kratki jer se onda više čitaju. Mišljenja sam da je 4000 slova sasvim dovoljno za većinu pisaca na ovom forumu.
  forum- 41862 - 17.09.2011 : Srbin Forever Svijet - best (0)

  Bravo!


  Pomaze Bog svi dobronamjernim na ovoj stranici.

  Nisam dugo pisao ali evo opet se javljam, međutim ovaj put moj komentar nije vezan za rat. Često ulazim na ovaj sajt i pročitao sam što je ovdje objavljeno. Međutim, Željkini tekstovi me uvijek ostave bez daha!!! Svaka mu priča ima mjesta, pa i ova zadnja. Ne mogu a da ne pomenem onu priču o "Argeta" pašteti, pa ko je nije pročitao neka je pročita. Svaka čast Željko!

  Jedan veliki pozdrav mom komadantu i ljudini od čovjeka, Vogošćaninu Pravom!!! Da si mi živ i zdrav i ako Bog da sreće i zdravlja pa da se uskoro vidimo...

  Svako dobro i sretno!!!
  forum- 40782 - 15.09.2011 : Rale Rogatica Rogatica RS - best (0)

  Veliko hvala


  Htio bih da se od srca zahvalim osnivaču ovog sajta. Neizmjerno mi je drago što mogu čitati o ratnim dešavanjima iz susjednih opština, kao i iz čitave RS, i to direktno od istinskih pravoslavnih heroja, zaboravljenih srpskih Obilića!

  Iako sa tek napunjenih osamnaest godina, čitav rat sam proveo na prvim linijama i u akcijama sarajevskog, goraždanskog višegradskog a (logično) najviše rogatičkog ratišta. Otkako sam pročitao prvi tekst sa ovog sajtu osjećam se mnogo vrijednim i korisnijim za društvo, jer živim u sredini gdje vladaju dezerteri i fukare, kojih nije nigdje bilo dok je rat trajao. Oni su tada bili u našoj dragoj majci Srbiji.

  Što se mene tiče, ja nigdje ne radim, uostalom kao i većina moje sabraće, saboraca. To naravno, nije tema mog javljanja.

  I za kraj jedna molba. Volio bih da, ako neko zna, napiše nešto i o herojskoj pogibiji mog nastavnika, ljudske legende Slobodana Mijića.

  Veliki pozdrav braći borcima iz Srbije i bratske Rusije sa kojim sam imao čast da branim i stvaram Republiku Srpsku.

  Još jednom hvala i veliki pozdrav iz napaćene Rogatice!
  forum- 30902 - 25.05.2011 : Sena Beograd - best (0)

  Pohvala


  Možda ćete i vi pomisliti da je ova poruka privatne prirode, ali sam ipak odlučio da je objavim. Poruka je napisana od jedne divne i jako obrazovane žene, koja je ujedno i moja komšinica u Beogradu.

  Željkić, odavno se nisam isplakala kao sada, dok sam čitala tvoje priče. Mislim da sam tako plakala samo kad sam saznala da imam kancer. Svaki tvoj tekst ima posebnu težinu i dok ga čitam mnogo bolje shvatam golgotu kroz koju je prošao taj veliki, divljenja vredan romanijski narod. I ranije sam te poštovala, a sada ti se još više divim. Srećna sam što imam čast da tebe i tvoju porodicu imam za prijatelje.

  Evo i jedne istinite anegdote u kojoj smo glavni akteri Sena i ja:

  Hvali se moja komšinica kako je njena kćerka dobila glavnu nagradu na nekakvom takmičenju frizera.
 • "Pa to je divno! " - odgovih ja.
 • "Jeste, ali nemaš pojma kakvu sam ja frizuru imala dok ona nije naučila da šiša" - odgovori Sena.
 • "Ma nije to ništa, treba da budeš srećna što nije učila za hirurga? " - našalih se ja.
 • forum- 29222 - 09.05.2011 : Zeljko Tomic Sokolac, RS - best (0)

  Napomena u vezi pisanja tekstova


  Jedna mala napomena za Gorana, ali i sve ostale:

  ne sjećam se baš najbolje Goranovog teksta od prije nekoliko mjeseci, ali se sjećam da ga ja nisam htio objaviti je je tu bilo i pomalo uvreda i nipodoštavanja ostalih. Ukoliko sve stvari nisu u skladu sa pravilima ovog foruma postoji mogućnost da vaš tekst ne bude objavljen.

  Naša "cenzura" je uglavnom usmjerena u pravcu novih posjetilaca ove stranice jer nikada ne možeš biti siguran da se iza pseudonima "Goran" krije neki stvarni Goran, Srbin iz Istočnog Sarajeva, ili nekakav mudžahedin čija je jedina želja da širi zabunu i svađu na ovom forumu. Zbog toga moji moderatori i ja negativce koji se tek pojave na ovim stranicama sasječemo po kratkom postupku.

  Drugo pravilo u vezi ove teme je da, ukoliko moderator ima problema da razumje neki tekst, vjerovatno ga i većina drugih posjetilaca neće razumjeti. Greške, poput ove na Goranovom tekstu, uglavnom nastaju zbog toga što neko ko održava ovu stranicu nije shvatio šta je pisac htio da kaže.

  Međutim, nemojte da shvatite da ja ovdje pokušavam kažem da osobe koje loše pišu ne bi trebalo da se na ovom mjestu oglašavaju. Naprotiv, iz iskustva znam da je oko 80% članaka objavljenih na ovom forumu napisano od strane onih koji su zadavali dosta problema svojim nastavnicima / profesorima srpskog jezika. Moja iskrena namjera je da malo dotjeram njihove članke tako da budu pristupačni svakome.

  Zbog toga vas molim da mi oprostite što sam promjenio smisao nečije rečenice, ali vas takođe molim da odmah reagujete sa zahtjevom za ispravku vašeg teksta. Nije mi namjera da širim zabunu, ali niko nije savršen pa se i to ponekad dešava. Treba da znate da je ispravka tekstova težak posao i da to radim pomalo zbog reputacije pisca komentara, ali mnogo više zbog nekoliko hiljada osoba koje će pročitati ovaj članak.

  Kažem, moja namjera je da zaštitim svoje čitaoce. Ne bih vam preporučio da posjećujete forume na kojima se pojavljuju neobrađeni tekstovi jer ljudski mozak ima fotografsku memoriju pa često pamtite nepravilno napisane riječi i tako nesvjesno kvarite srpski jezik.

  Ispravljanje tekstova i prelom teksta, kao i cenzura, je nešto što praktikuje svaka medijska kuća ili intenet stranica.

  Zamolio bih svakoga ko ima bilo kakvu primjedbu na tekst koji je on lično napisao da me o tome odmah obavjesti! Poželjno je da to bude sa iste IP adrese sa koje je originalni članak i napisan. Ukoliko tražte korekciju teksta, molim vas da navedete "tekst kako je napisan u članku" ali i "tekst kako bi trebalo biti napisano". Ja ću vam na tome biti jako zahvalan jer moja namjere nije u tome da mijenjam vaše mišljenje nego da to napišem na način tako da to svi mogu shvatiti.

  I na kraju, bilo bi poželjno da se ne obraćate određenim osobama, nego da se obraćate svima nama koji ovo čitamo. Tako npr. umjesto "Ti Pravi dobro znaš... " bi bilo poželjno da bude zamjenjeno sa onim "Vogošćanin Pravi dobro zna... ".
  forum- 27942 - 15.04.2011 : Nikola -7 Sokolac - best (0)

  Pozdrav


  Sajt je super veliki pozz sa Sokoca.
  forum- 27305 - 15.03.2011 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Obraćanje drugim autorima tekstova


  Još jednom bih želio da napomenem da ne preporučujem obraćanja drugim autorima teksta na ovom forumu, pogotovu kada tekstovi imaju prizvuk cinizma ili direktnog vrijeđanja. Tekstovi koji ne zadovoljavaju ovaj kriterijum neće biti objavljeni.

  Tipičan primjer nepristojnog ponašanja je Rammstein, čije tekstove moji moderatori više i ne čitaju, jer su već odavno shvatili da je najbolje da ih odmah izbrišu.

  U Rammsteinova dva zadnja teksta, koja su upravo izbrisani, on napada sve učesnike foruma koji imaju drugačije mišljenje od njega. Zapjenjen, u nedostatku argumenata, pokušava da se uvredama obračuna sa svima koji su mu se suprostavili. Na ovim stranicama nema mjesta za primitivizam, pa je Rammstein dobio "crveni karton" još dok sam čitao njegov prvi paragraf.

  U svom poslednjem javljanju on tvrdi da njegova stranica na Fejsbuku ima više prijatelja nego što ovaj forum ima posjetilaca. Impresivno, nema šta! Ipak, ne mogu da odolim a da se ne zapitam šta onda on radi na ovim stranicama?

  Dalje, zamjera mi što svoje ime vezujem za Sokolac, Glasinac, Romaniju... Valjda misli da bih trebao pisati o Kumrovcu, Brionima, Katovicama, Kranjskoj Gori... Pri tome zaboravlja da sam ja rođen na Sokocu i imam isto pravo, ako ne i veće nego on, da na to budem ponosan.

  Izvinjavam se ako je SDS patentirao riječi Sokolac, Romanija i Glasinac pa ja, kao običan (i nesvrstani) građanin više nemam prava na njihovu upotrebu. Već odavno mi je poznato da je njegova bratija, skupa sa njim kao njihovom perjanicom, prigrabila sve što se ukrasti može, pa sada pokušavaju da imaju ekskluzivno pravom čak i na upotrebu imena mog rodnog grada.

  Pitam se da Rammstein nije možda unajmljen od strane ove (znate već kakve) organizacije da provocira sve one poštene Srbe koji još uvijek razmišljaju (kako reče moj prijatelj Mirke) svojom vlastitom glavom. Pitao bih njega i njegove, da li možda imaju za nas neistomisljenike, Goli ili možda neki drugi Otok? Znam da su pojedinci, koji su pisali na ovim stranicama, bili proganjani (čak i hapšeni) za vrijeme tiranije SDS-a na Sokocu. Znam i za slučaj da je 2006. godine jedan pošteni Srbin, zbog teksta na ovoj stranici, sjedio u svom stanu sa puškom u ruci - pokušavajući da od SDS-ovih buldoga zaštiti svoju porodicu.

  Poruka za Srbina pod imenom Rammstein: idi, molim te, sa ovog foruma. Ako neko bude plakao za tobom, lično ja ću ti to javiti. Osobama sa toliko negativne energije nema mjesta na ovim stranicama.
  forum- 27278 - 13.03.2011 : Zoran Mirke - best (0)

  Neotesana budala


  Vjerujem da će svi još iz naslova shvatiti o kome pišem!

  Namjerno neću da upotrebljavam njegov nadimak ili kako se on već predstavlja jer mislim da nije vrijedan toga! Bilo kako bilo, samo ću mu poručiti sledeće:

  Željka Tomića lično ne poznajem, ali znam dovoljno o njemu! Dovoljno je samo da posjećujete njegov sajt i da tako pratiš njegov rad. Samim time mogu odgovorno da potvrdim da je Željko Tomić za tebe jedan GOSPODIN u punom smislu te riječi jer si ti jedna obična neotesana budala.

  GOSPODIN Željko Tomić svako jutro za samo par sekundi od momenta kada otvori oči pa do onog momenta dok se ne usparavi na noge junačke učini više za srpstvo nego ti i takvi kao ti za čitav život!

  Za razliku od tebe 'neotesani' Gospodin Tomić je npr. svoj kompjuter, uz čiju pomoć se bori za srpstvo i pravdu, kupio sa pošteno i teško zarađenim novcem, a ne kao ljudi tvog kova (ako uopšte pišeš sa svog ličnog) sa novcem zarađenim na već svima nama poznate načine!!

  Takodje, G-din. Tomic koristi SVOJE lično mišljenje, teško stečeno dugogodišnje obrazovanje i talenat u svrhe srpstva, Pravoslavlja, pravde.... Željko, nije poput tebe i takvih kao ti da konstantno ide do 'stranke' ili do 'opštine' po pamet, pa da "zna" šta treba da kaže ili napiše (ukoliko znaš pisati)!

  Stoga te molim, onako ljudski, kao čovjeka da se maneš ćorava posla i ostaviš nas sve na miru!

  Svoju pamet, (ne)ljudstvo i karakter si pokazao svim nama tako da više nema potrebe da se upisuješ na ovaj forum.

  Zbogom
  Molim te 'neotesani
  forum- 27272 - 12.03.2011 : Emina Sarajevo - best (0)

  Za Rammstein-a


  G-dine Rammstein,

  ja u svom životu nisam upoznala boljeg i većeg Srbina od G-dina Željka Tomića!

  Da Vam pojasnim, kada kažem 'boljeg' mislim na boljeg čovjeka iz srpskog naroda, a ovo 'većeg' mislim na odanijeg, vjernijeg i većeg borca za srpstvo, ali na pravi način, od G-dina Željka Tomića.

  Vjerujte, da sam u pravu kada ovo budete čitali.

  Ja ga poznajem sigurno duže nego Vi, s toga i dajem sebi za pravo da ovo i napišem, jer stojim iza svake svoje riječi.

  Pozdrav G-dinu Željku Tomiću!
  forum- 27265 - 11.03.2011 : Prijatelj Sajta Pale - best (0)

  Romanijski ravnogorac


  Mislim da ovaj sajt prvenstveno nije namijenjen za liječenje kompleksa i frustracija pa stoga nije mjesto gdje bi mogli svoje nebuloze prosipati "Remštajn" i njemu slični tipovi.

  Jedan sam od najredovnijih posjetilaca ovih strana, a ponekad se nešto znalo i napisati. Znam da "Remštajn" nije novi ovdje, već nekoliko godina on zapjenušan prosipa mržnju prema svemu što nije u skladu sa učenjem sekte kojoj pripada, a koja sebe naziva SDS.

  Ni ja ne vjerujem da je "Remštajn" "gospodin sa bradom iz PTT, predsjednik Skupštine BORS u SC" jer je ovaj drugi mnogo sofisticiraniji i benigniji, a zajedničko im je jedino stranačko jednoumlje.

  Ako se dobro sjećam i ako je pisao istinu, naš "Remštajn" je osnovnu školu završio na Borikama ili u okolini, nešto je pokušavao i da studira prije rata, godište je 1966. ili 67. , bio u rovu na Treskavici i još ponegdje (valjda kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a), osnivač je tzv. "Ravnogorsko-romanijskog pokreta" u Sokocu.

  "Svi koji nisu sa nama protiv su nas i ne treba da postoje" je staro "dobro" geslo njegovih, kojeg se slijepo i dosljedno drži naš "Remštajn". Stoga je i Željka Tomića svrstao u dodikovce, i ako to nema veze sa zdravom pameću, ali naš "Remštajn" nije u stanju pojmiti da postoje i ljudi intelektualci poput Željka, za koje je poniženje bilo kakvo svrstavanje među političare, koji su po definiciji u suprotnosti sa ljudskim vrlinama i koji "misle" tuđim glavama. Svaki normalan čovjek koji upozna Željka shvatiće koja je to gromada od čovjeka i jedan od veoma rijetkih za koje se nakon "ecce homo" može reći "eureka".

  Ja sam pobornik mišljenja da treba dati prostora svima da iznesu svoje stavove, ali i da treba postojati crta koju treba poštovati, a za one ispod nema prolaza. Kad ljudi ostaju bez argumenata ili su nedorasli sagovorniku, onda počinju da vrijeđaju i viču, za što očit primjer imamo u slučaju "Remštajn".

  Gospodin se ponosi što će u nedelju ići u Dobrun, valjda misleći na manastir. Pri tom zaboravlja da u hramu Boga Živoga nema mjesta za ljude zaslijepljene mržnjom prema bližnjem svome i da sam fizički pristup svetinjama, bez duševnog mira, ne znači ništa sem "da guzica vidi puta" a da šubare, brade, flaše, gibanica i zastave sa lobanjom i prekrštenim koskama su dekor iz partizanskih filmova.
  forum- 27263 - 11.03.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Budala


  Ostao sam bez teksta, moj komentar će biti veoma kratak i odnosi se na Rammsteinovo dosadašnje pisanje na ovom forumu, a posebno za ovo zadnje što sam pročitao.

  Rammstein ovo je strašno, ti si jedna velika BUDALA, idi pa se liječi! Za tebe je velika čast i uspjeh da upoznaš Željka Tomića, ja sam imao tu čast!

  Nemam druge riječi za tebe.
  forum- 27255 - 10.03.2011 : Vladimir Radulovic - best (0)

  Toma Radulović


  Poštovani,

  Ja sam sin Tome Radulovića i prvi put sam našao na pisma mog oca na vašem sajtu. Mi nikome nismo dali dozvolu da ovo objavi i uopste nam nije jasno ko vam ih je dao.

  Molimo vas da ta pisma izbrisete, jer je to ipak nasa lična stvar. Ne kopajte nam po ranama.

  Unapred hvala,
  forum- 26906 - 28.02.2011 : F14 Brioni - best (0)

  O pisanju na ovom forumu


  Kao bivši učesnik rata na ovim prostorima, želio bih da se samo površno (za sada) osvrnem na dosadašnje tekstove na ovom forumu. Ima zaista mnogo tekstova, o raznim temama, a svakako su najinteresantniji oni koji direktno opisuju borbe na sarajevskom ratištu. Mogu reći da sam i sam učestvovao u većini bitaka koje su opisane, prije svega u onima koje su vezane za Žuč i Nišićku visoravan. Prošlo je mnogo vremena, evo već skoro 20 godina, pa i ako je neko nešto izostavio, oprošteno mu je.

  Ipak, biću slobodan da kažem da su imena nekih boraca izostavljena, a trebala su biti pomenuta, makar jednom, dvaput... Bilo bi dovoljno. Pošto ne želim lično da pominjem ničije ime, izostaviću to i ovaj put, ali generalno mislim da su pojedini borci zaslužili da se pamte. Možda nekom drugom prilikom i kažem nešto više o ovoj temi, a za sada toliko..

  S poštovanjem gospodine Željko i puno pozdrava...

  RE: O pisanju na ovom forumu


  Poštovani,

  u potpunosti dijelim tvoje mišljenje, ali ja ništa ne mogu učiniti povodom tvog prijedloga. Zbog dobro nam poznatih razloga, nepravde koja još uvijek pritiskuje nas Srbe, mnogi izbjegavaju da se potpišu sa svojim imenom a i da navedu imena svojih saboraca. Da budem iskren, nekoliko navrata su mi se javljali borci tražeći da se njihovo ime ukloni sa ovoga foruma. Naravno, ja sam im pri tome uglavnom izlazio u susret: zamjenjivao njihova imena nadimkom ili inicijalima.

  Situacija u protivničkom taboru je kompletno drugačija jer se i njihovi zločinci busaju javno i sa svojim zlodjelima.
  forum- 26619 - 24.02.2011 : Kiki aco Lazo bih - best (0)

  Tekst nije objavljen


  Pitam cjenjenog urednika zašto mi nije objavio tekst? Smatram da nisam nikog uvredio niti sam ikoga prozvao. Šta je u pitanju? Čekam odgovor. Hvala.

  RE: Tekst nije objavljen


  Poštovani,

  tekst je objavljen, ali sa malim zakašnjenjem. Nije problem u tekstu nego u "uredniku", tj. onome ko odobrava tekstove. Naime, zbog dobro nam poznatih razloga, tekstovi ne izlaze automatski i treba da ih neko odobri, sortira i objavi. Naravno, desi se ponekad da tekstovi ne budu objavljeni i duže od 24 sata, a oni na koje treba da stavim i slike ponekad čekaju i po nekoliko dana.
  forum- 26306 - 31.01.2011 : Kiki aco Lazo Bih rs - best (0)

  Poruka za borce!


  Ne mogu da ne napišem nešto i o palim borcinma, nažalost zaboravljenim od svih nas. Prepiremo se o prostim stvarima, govorim uopsteno, ne mislim konkretno ni na koga.

  Pedlažem da se pojedini tekstovi uopšte ne oglašavaju na ovom našem sajtu. Prije svega mislim na pametne dezertere, i njima slične ratne profitere. Molio bi ovim putem da se javljaju što više pravi momci i borci, da nas vrate u ono ratno vreme, i to sa tačnim i objektivnim tekstovima. Treba pisati što je moguće više o pomalo zaboravljenim borcima iz jedinica u kojima ste i vi bili, prije svega o onima koji nisu bili upadljivi i nametljivi. A takvih boraca je bilo mnogu, u svim krajevima i jedinicama.

  Takođe bi bilo dobro objaviti što je moguće više slika: panorama i pejzaža iz razno-raznih krajeva u kojima su se odvijale ratne operacije.

  Pozdrav urednicima sajta!
  forum- 26283 - 28.01.2011 : Mladen Simanic Luzern-Svajcarska - best (0)

  Priče


  Nema ništa ljepšeg nego čitati ljepe priče na ovoj stranici i uz kafu se nasmijati, a bogami i možda koja suza krene. Svaka vam čast moja braćo i sestre sarajevske regije. Ponosan sam na vas sve, a posebno zbog toga što sam i ja iz tog istog kraja kao vi. Zato što imamo svi dobru dušu, koju ovi na Zapadu nemaju. Neka vas Bog čuva, gdje god bili...
  forum- 25755 - 14.12.2010 : Goran Janković Republika Srpska - best (0)

  Kopiranje tekstova


  Poštovani uredniče ovog sajta, želim da vam izrazim svoje zadovoljstvo, ovakvom vrstom sajta. Jednu stvar bi vas zamolio, pošto ima jako dobrih tekstova koji bi se mogli koristiti prilikom školovanja studenata, a u cilju razbijanja istorijske slike, kako to danas predstavljaju zvanični udžbenici u BiH, da iznađete rješenje da se određene stvari mogu skidati i kopirati, a u cilju prethodno pomenutog. Mislim da ni Vama nije u interesu da istorijska istina o Srbima ostane negdje sakrivena.

  Sa poštovanjem: Goran Janković, Drugovići, Laktaši, Republika Srpska

  RE: Kopiranje tekstova


  Gorane,

  tekstove sam djelimično zaštitio od kopiranja, jer kod nas Srba niko nema nikakvog obzira prema autorskim pravima. Primjera radi, "Legendu o Cvijetima" sam lično napisao, na stranici dva puta piše da je zaštićena od kopiranja, a već sam je našao na desetak drugih sajtova - bez imena autora (tj. mene) kao i bez linka na originalnu stranicu sa koje je skinuta.

  Kopiranje tekstova na druge stranice možete da radite samo uz dozvolu autora i uz određene uslove: najprije provjerite sadržaj stranice (mora biti u pro-srpskom duhu). Pored toga, zahtjevam da se uz svaki tekst objavi i ime autora, kao i link na originalnu stranicu. Drugim riječima, tražim da se radi onako kako je i zakonom propisano.

  Mišljenja sa da je za one koji žele da uče istoriju sasvim dovoljno da neki tekst mogu odštampati.

  Pozdrav,
  Željko Tomić
  forum- 25666 - 01.12.2010 : Srbin Forever Svijet - best (0)

  Vogošćanin Pravi


  Pomaže Bog narode!

  Javljam se povodom zadnjeg članka našeg i vašeg Vogošćanina Pravog. Suvišno je bilo šta komentarisati u vezi ovog papka, koji se javio tebi Pravi.... Svi mi znamo ko je on bio i ko je sad. Jad jadni je bio, a i sada je...

  Neka si ti nama, Pravi, živ i zdrav! Neka ti Bog dragi da zdravlje i sreću i mnogo uspjeha u životu, a za ovu gamad i stoku koja ne zna ni ko je ni šta je imam samo jednu riječ koju je Vuk dobro zapisao a to je "prodana duša"....

  Svako dobro i Bog vas poživio!

  P. S. Pravi, šupčić papanski Nino ti nije mogao biti ni u društvu pa mu je sada satisfakcija što ti se barem ovako može obraćati...
  forum- 25543 - 10.11.2010 : Rale - best (0)

  Dupliranje pseudonima


  Zdravo Željko,

  Imali mogucnosti da uradis nesto povodom dupliranja pseudonima?

  Evo javi se neki istraumatizirani YU-narkić i ja slucajno vidjeh da imamo isti pseudonim "Rale ". Ljudi stiču pogrešne utiske o meni jer bilo ko može da se pojavi pod istim nadimkom i da napiše bilo šta.

  Unaprijed hvala.

  Rale
  <

  RE: Dupliranje peseudonima

  Rale,

  Ima, kako da ne. Ako primjetiš ovakav slučaj možeš:

  1) Da prijaviš takav problem, navedeš broj članka koji nije tvoj, i ja ću promjeniti pseudonim osobe koja se javila nakon tebe. Ovo je neka vrsta "rezervacije pseudonima".

  2) Prilikom unišenja komentara uvijek upiši jednu te istu email adresu. Na taj način znam da si se ti javio, i ja to redovno provjeravam kod onih koji se stalno javljaju.
  forum- 25473 - 07.11.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Ispravke tekstova


  Zamolio bih vas da, ukoliko uočite neku grešku, ispravke tekstova dostavljate tako što komentar upišete tako što kliknete na zvjezdicu iznad teksta u kome postoji greška. Riječ je o zvjezdici koju koristite da ocjenite članak.

  Ja se trudim, koliko je to moguće, da u svim tekstovima dodam i naša slova. Međutim, ponekad imam problema sa nadimcima ili imenima sela, a opšte je poznato da većina posjetilaca ovoga foruma ne koristi Vukovu latinicu ili ćirilicu.

  Sa svojim komentarima pomažete da ova stranica bude bolja!

  Kod prijave grešaka obavezno naznačite broj paragrafa, red, šta je napisano i kako treba da bude napisano.

  Unaprijed zahvalan!
  forum- 25058 - 22.09.2010 : Vladimir Vasiljevic Batajnica, Srbija - best (0)

  Pohvala


  Pratim ovaj sajt već više godina i želim da kažem da je stranica jako dobra. Željko, samo hrabro, objavljuj istinu jer se od nje ne može pobeći!

  Ja sam bio mali kad je rat počeo ali jako dobro zapamtio šta je taj rat doneo svima nama. Doduše, neki su se u njemu i obogatili, ali sam ja u Srbiju došao sa jednom torbom i malom flašicom za bebe. To mi je danas jedina uspomena iz nekog boljeg života koga sam ostavio u mom starom kraju.

  Nastavi da pišes istinu o Bori Radiću, po onome što sam pročitao bio je junak i slava mu i hvala za sve što je uradio za srpski narod. Sa tvojim pisanjem o njemu doći ćemo i do istine ko je naručio njegovo ubistvo. Što se mene tiče, ja ne sumnjam da je to naručeneno odozgo, sa viših vrhova vlasti jer po priči nekih ljudi iz Vogošće koji su ga poznavali, on je smetao lopužama poput Koprivice i Tintora, kao i ostaloj bratiji koja nam je nanela više zla nego balije i ustaše.

  Samo nastavi sa pisanjem, jer istina kad-tad mora doći na videlo. Treba pisati o svemu: o zločinima, o odbrani ali i o lopoluucima naših "poštenih" Srba.

  Pozdrav!
  forum- 25004 - 13.09.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Komentari za Graničarev dnevnik


  Najpopularniji tekst na kraju ovoga ljeta, dok ulazimo u 6. godinu postojanja ovog foruma, bez ikakve sumnje je "Graničarev dnevnik". Evo i nekoliko vaših komentara na tu temu:


 • Dnevnik je super vođen i nemam nikakvih primjedbi, imam samo pohvale.

 • Pa ljudi da li je to moguće! Ovaj Graničar je genije! Stvari opisuje tako lijepo da sam se toliko uživio u ono što on opisuje - osjećam da sam i ja tamo bio prisutan. Pogotovu mi se sviđa opis Čemerna i mislim da bi ovaj dokumenat trebao da bude priložen uz optužnicu za masakr na Čemernu. Impresivna je tačnost podataka, a pogotovu što pisac dnevnika navodi datume, imena i prezimena svih poginulih boraca i civila. Ništa manje nisu važni opisi komandanata i a pogotovu onih koji se baš i nisu pokazali vični komandovanju. Veliko hvala Graničaru, ali i svim onima koji pišu na ovim stranicama.

 • Ovo samo rijetkim ljudima padne napamet da pišu ovakve dnevnike. Svaka mu čast.

 • Blago tebi kad nemaš pametnijeg posla pa prekucavaš nečije dnevnike i budalaštine tipa "nas sedam odbilo napad".

 • Ovdje ne bi trebalo biti ni trunke sumnje u istinitost događaja jer je pisac očevidac istih. Kakva samo preciznost u navođenju događaja, pa to je zadivljujuće. Svaka čast.

 • Ovo je za pohvalu reči malo. Da je piscu dnevnika bio samo to zadatak, obavio ga je fantastično, a pogotovo što je bio i borac i imao druge zadatke.

 • Nisam siguran, ali mislim da je ovo jedinstven primjer dosjetljivosti od jednog borca Ilijaške brigade da vodi ovakav dnevnik. Kamo sreće da ih imamo i sa drugih dijelova Ilijaškog ratišta. Ovaj pisac bi trebao da dobije nekakvu nagradu jer je ovaj dnevnik od neprocjenjive vrijednosti.

 • Vrlo interesantno! Pomoglo mi je da shvatim kako je taj rati bio prljav i težak.


 • Hvala svima onima koji su mi pomogli da ispravim greške u kucanju. Molim vas da nastavite da upisujete svoje komentare i ocjenjujete članke!
  forum- 24926 - 03.09.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Graničarev ratni dnevnik


  Oduševljen sam ljepotom pisanja, bogatstvom detalja i informacija, osobe koju ovdje potpisujem kao Graničar. Zbog tehničkih razloga, nisam počeo objavljivati priču iz početka, nego tek od trećeg nastavka ovog više nego interesantnog dnevnika. Danas sam prekucao i prva dva dijela ove priče, ali sam ih stavio ispod ova četiri koja sam već ranije objavio pa vam molim da ih ih malo pažljivije potražite.

  Graničarevo pisanje treba da čitate u sledećem redoslijedu:

  1. Graničarev ratni dnevnik ( Uvod 1 )
  2. Graničarev ratni dnevnik ( Uvod 2 )
  3. Graničarev ratni dnevnik ( 1 )
  4. Graničarev ratni dnevnik ( 2 )
  5. Graničarev ratni dnevnik ( 3 )
  6. Graničarev ratni dnevnik ( 4 )


  Svi prilozi iz Graničarevog dnevnika idu na jednu stranicu, na koju možete otići ako kliknete OVDJE. Na ovoj stranici svi prilozi su poredani u hronološkom redoslijedu, tj. čitate od vrha prema dnu stranice.

  Više nastavaka slijedi ovih dana!
  forum- 24874 - 29.08.2010 : Kristina Crepulja Sweden - best (0)

  Veliko hvala dr. Lazicu


  Sasvim slučajno sam našla ovu stranicu, veoma je dobra. Svaka čast!!! Želim se zahvaliti dr. Laziću koji je operisao moga supruga 1993. godine. Veliko hvala i bog mu dao sve najbolje
  forum- 24825 - 22.08.2010 : Zeljko Bašević Us Idaho Boise - best (1)

  Željko Željki o Željki


  Dragi ( nikada nisam imao to zadovoljstvo da se upoznamo) Željko. Ovo je prica o Željki koji je pomogao Željki da postane ponovo Željko sa Rmanije. Prvi Željko si ti, drugi Željko je Marković Željko a treći sam ja - Sarajlija ponovo ponosan na Romaniju. Isto kao što je ponosna i moja tetka Milena Marković na svog prvorođenog sina. Za razliku od vas dvojice, koji ste nešto učinili za Pravosljavlje ili još uvjek odrađujete; ja se ne mogu svrstati među vas. Ali Bog mi je svijedok da se trudim koliko mogu!

  Ovde bi trebala biti i neka poenta. Ma pomozi Pravoslavlju koliko možeš. Potpis: Daj Bože da se Srbi slože!

  Imenjače,

  hvala ti što si me uporedio sa Željkom Markovićem, koji bješe moj student na Političkim Naukama, ali koji je mene u mnogo čemu prevazišao i kome ja i ti vjerovatno nikada nećemo biti ravni. Međutim, treba da znaš da Željko nije pao uzalud - iz njegovog pepela ponići će još mnogo drugih koji će krenuti njegovim putem - bez obzira da li se zovu Željko ili nekako drugačije.

  Prije pet godina i ja sam sjedio u svojoj udobnoj fotelji svjestan da u svom životu gotovo ništa nisam učinio za narod, pa čak ni za svoju Romaniju. A onda sam krenuo, ponavljajući u sebi da "svakoga dana sve više napredujem". Ni danas nisam zadovoljan onim što sam učinio, ali bar znam da nisam na početku. Siguran sam da ćeš jednoga dana i ti osjećati isto!
  forum- 24765 - 11.08.2010 : Sladjan Savcic Beograd,Srbija - best (0)

  Sajt je odličan


  Samo sam hteo da se zahvalim na svemu što se nalazi na ovom sajtu. Ima dosta zanimljivih stvari, i postoji ozbiljan pristup problemima a i drugim temama.
  forum- 24759 - 10.08.2010 : Dzoni Sokolac - best (0)

  Pohvale


  Sajt je super, redovno ga posjećujem, svaka vam čast!!!
  forum- 24757 - 09.08.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Ocjenite članak


  Ukoliko kliknete na žutu zvjezdicu u gornjem lijevom uglu nekog članka, isti možete i da ocjenite!

  Uskoro ćete biti u mogućnosti da sve svoje ocjenjene članke izlistate, a takođe i da na jednoj stranici izlistate sve članke koje ste lično vi napisali. Konačno, biće vam dostupni i svi komentari koje čitaoci pišu u vezi vaših članaka a koji se za sada ne objavljuju.
  forum- 24694 - 24.07.2010 : Milan Cobovic Njemacka - best (0)

  Procitane knjige


  Zeljko, knjige koje ste naveli me jako interesuju.... Bilo bi lijepo da ste nam rekli gdje bi mogle da se nabave.... Puno hvala.... Milan.

  Milane,

  većinu knjiga koje sam nabrojao, a čiji je izdavač Književni fond "Sveti Sava", možeš nabaviti preko Nedeljka Žugića. On radi u "Srpskim šumama" na Sokocu a živi na Palama. Njegovi podaci su objavljeni na ovoj stranici u rubrici "Dobra knjiga".

  Ostale knjige se mogu kupiti u Beogradu.
  forum- 24607 - 01.07.2010 : Danijela exs djurkovic Stojkovic Austrija-Bec - best (0)

  Hvala na slikama


  Hvala na divnim slikama sa Romanije. Moje poreklo je sa tih prostora. Na žalost ne mogu doci tamo jer su ljudi oteli moju dedovinu. Zamolila bih vas, ako ste u mogućnosti, da postavite još neku fotografiju. Unapred zahvalna.

  Danijela,
  biće uskoro još mnogo novih fotografija. U sekciji "Razno" imaš nekoliko albuma fotografija sa Sokoca, pa pogledaj.
  forum- 24585 - 21.06.2010 : Danijel Podlugovcanin Bijeljina - best (0)

  Za Danijela


  Danijel,

  odgovor na tvoje pitanje je "DA", samo mi (molim te) napiši broj posta koji se nalazi iznad članka.

  Pozdrav,
  Zeljko
  forum- 24584 - 21.06.2010 : Luna - best (0)

  Obećanje


  Molim gospodina Tomića da objavi, naravno ukoliko je u medjuvremenu nabavio, spisak boraca I kategorije za neka područja. To u skladu sa obecanjem da ce mozda nesto da se nabavi od Boracke Organizacije.

  Za vašu informaciju to ide jako teško. Očito da su u Boračkoj davali kategorije i šakom i kapom pa im se sad ne objavljuju javno ti spiskovi. Možda se izjasne i da je to tajna, ali ako neko treba da se stidi ili plaši sto je borac 1. kategorije, neka ga skinu.

  Na sajtu Boračke organizacije RS nije moguće dobiti statut tako da je nemoguće utvrditi način izbora u predsedništvo boračke organizacije. Molim one koji imaju statut da ga objave jer me zanima da li u rukovodstvu boraca na opštinskom ili republičkom nivou može biti neko ko nije borac 1. kategorije ili teži ratni invalid.

  Pozdrav za sve.

  Luna,

  Još uvijek nisam nabavio spisak. Pokušaću ovih dana da provjerim šta se može uraditi na tom planu.
  forum- 24577 - 18.06.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Čestitka


  Željko, sve čestitke za dobru orgnizaciju obilzka aleksandrovačkih siročića i Mićinog groba kao i za snimak što si postavio da i mi vidimo kako je to izgledalo. Svaka čast!
  forum- 24568 - 15.06.2010 : Kova Belenzada - best (0)

  Stranica je odlična


  Često ulazim u ovu visoko kurentnu socijalnu mrežu, jer je ovdje ostavljen vrlo ozbiljan prostor za najrazličitija viđenja istine i političkih zbivanaja u našoj sadašnjoj a i onoj bivšoj domovini. Bez obzira na sve ožiljke proteklog vremena, ipak je divna spoznaja da smo napokon počeli govoriti o svemu onome o čemu se moralo ćutati više od pola vijeka. Ovako dobre i silovite besjede, priče, kritike i pjesme je rijetko naći na bilo kojim drugim stranicama, što je svakako za pohvalu i duboko poštovanje. Emocionalnost i misaonost obogaćuju i postavljene fotografije, od kojih je meni najdraža ona na kojoj jedan srećni dječak uživa u pogledu sa "tetkinog tavana". Pa nije džaba Ivo Andrić rekao: "Čudno je to kako je malo potrebno da budemo sretni, ali je još čudnije kako nam baš to malo nedostaje." Dođe mi da vrisnem njegovo ime!!! Ali i vaše, dragi moji Sokočani, Romanijci, Paljani....

  RE: Stranica je odlična


  Kovo,

  da ti se još jednom zahvalim na tvojim dubokim i jako lijepo sročenim komentarima. Drago mi je da si još tu i da si već godinama jedan od najvjernijih posjetilaca ove stranice.

  Ovu fotografiju sam snimio lično ja, na tom istom tavanu moje tetke Mirjane Cvijetić iz Gajeva, zaseoka koji pripada Sokolovićima kod Sokoca. Na njoj se nalazi moj sestrić, Miloš Tubić koji živi u Beogradu. Ova fotografija me je i inspirisala da napišem priču "Pogled sa tetkinog tavana". Naravno, kao što si mogla i pretpostaviti, vratila me je u vrijeme kada sam i ja bi dijete, stajao na tom istom mjestu i posmatrao prekrasne sokolovićke večeri, kada svici upale svoje fenjere a čobani potjeraju stoku sa pašnjaka na zasluženi počinak... Eh, kako je to bilo divno vrijeme!

  Hvala ti što si se ponovo javila! Pošto si se već dokazala da si pravi majstor u pisanju, mogla bi da napišeš još poneku priču. Ako ništa, onda zbog toga da pokažemo (i dokažemo) svijetu da je Romanija područje no kome ima najviše pisaca i pjesnika - jedan pisac po glavi stanovnika. :-)

  tetkin tavan
  forum- 24491 - 19.05.2010 : Dunja Adzic Beograd - best (0)

  Bogdan Kosanović


  Hvala puno! Samo sa tetkom da se organizujem i da napišemo.

  Puno pozdrava i vidimo se.
  forum- 24486 - 18.05.2010 : A. Cvijetic Bih,Rs - best (0)

  Pohvale za pisanje


  Svaka čast na forumu! Oduševljen sam pisanjem i istrajnosti.
  forum- 24371 - 26.04.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Problem sa stranicom


  Da bih uštedio nekih 1000 evra godišnje, hostovanje ove stranice radim kod jednog provajdera koji sa vremena na vrijeme promjeni IP adresu.

  Ovo se dešava samo jednom ili dva puta godišnje pa do prije nekih osam mjeseci to i nije bio neki veliki problem jer bih ja svojom "brzom inetrvencijom" ponovo stavio stranicu u rad nakon svega nekoliko sati.

  Promjenu IP adrese moram da registrujem u firmi koja za mene vrši uslugu tkz. "DNS server hosting", koja se nalazi u Frankfurtu, mjestu u kome sam radio početkom 2000-tih.

  Međutim, u zadnje vrijeme zbog nekih tehničkih problema na njihovom serveru, za promjenu IP adrese im treba i po par dana umjesto par sati. U zadnja dva navrata sam ih morao kontaktirati putem elektronske pošte da bih malo ubrzao stvar.

  I kada sam mislio da je sve u redu, javio mi se jedan vjerni posjetilac ovog foruma. Tekst poruke mi se jako svidio pa sam odlučio da je podjelim sa vama:

  Poštovani gospodine Željko,

  već nekoliko dana pokušavam da pristupim vašem sajtu i ne uspijevam. Interesuje me da li se radi o tehničkim problemima, ili je problem na mojoj strani - konekciji na internet? Usput želim da vam prenesem da sam sa dosta prijatelja razmijenio mišljenje o vašem sajtu, koji kao i ja putem njega mogu pročitati o mnogim novostima i problemima sa područja sarajevsko-romanijske regije i u postovima "sresti" puno poznatih ličnosti sa kojima smo se dužili ili koje poznajemo iz vremena predratnog života u Sarajevu. Srdačan pozdrav za sve borce VRS i naravno puno pozdrava i pohvala za vaš rad.


  Nakon ove poruke sam još jednom provjerio i ustanovio da adresa "http://sokolac.slavicnet.com/" ne radi. Da napomenem i to da stranicamo ovog foruma možete pristupiti i bez riječi "sokolac" u adresi, tj. da je adresa "http://slavicnet.com/sokolac/sokolac_najnoviji_forum.html" isto što i "http://sokolac.slavicnet.com/sokolac/sokolac_najnoviji_forum.html". Primjera radi, Velimir koristi prvu adresu da pristupi stranici "najnoviji" i bez ikakvih problema je mogao da upisuje svoje komentare, koje je - svega nekoliko ljudi moglo da pročita.

  Nakon ponovne intervencije kod moga njemačkog partnera, stvar je proradila - nakon nekoliko sati.

  Međutim, problemi obično dolaze u nizu. Nakon što sam fiksirao tehničke probleme sa IP adresom, nisam ni primjetio da u bazi podataka nemam dovoljno mjesta za upis novih poruka. Sada je i ovaj problem riješen, pa se nadam da više nećete imati problema. Bar za neko vrijeme! :-)

  Ponekad i vi možete imati problema ako se promjeni IP adresa nekog sajta. Vaš kompjuter memoriše IP adrese stranica na koje često odlazite, pa vaš kompjuter može pokušavati da pristupi staroj adresi. U tom slučaju najlakši način da se riješite problema je da restartujete svoj kompjuter.
  forum- 24307 - 12.04.2010 : Mitar Krunic Sokolac - best (0)

  Za Željka


  Mnogo hvala i tebi na svemu što si do sada učinio za JK Sokolac.

  Pozdrav!
  forum- 24259 - 05.04.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Sve pohvale za Željka


  Željko,

  Čitavo vrijeme čitamo na ovoj stranici kako ti hvališ nas!

  Ovom prilikom želim da napišem koji redak o tvom radu, trudu i tvome zalaganju za dobrotvorne akcije kao pokušaj da naša istina izađe na vidjelo.

  Moram da kažem, mi koji smo lično poznavali Miću Vlahovića, imamo moralnu obavezu da damo svoj doprinos u očuvanju Mićinog imena i djela. Svaki pojedinac treba da se založi koliko je u svojoj moći, svaka napisana rijec je doprinos za očuvanje Mićinog lika i djela

  Ti Željko, čak i nisi poznavao našeg Miću u ovozemaljskom životu, i zbog toga mislim da je tvoje djelo je od neprocjenjive vrijednosti kako za nas tako za mještane Aleksandrova, ali i za kompletan srpski narod u cjelini.

  Ovom prilikom želim da ti se zahvali za organizovanje Mićinog parastosa, gdje si bio glavni organizator Mićinog parastosa. Svi uspjesi u vezi organizacije prastosa trebaju da se lično tebi pripišu. Troškovi parastosa smo snosili ti, Miner i ja, ali oni su samo jedan mali dio vrijednosti kompletne organizacije koju si ti iznio na svojim leđima. Zato Željko, da te dragi Bog čuva, kako za dobro svih nas na ovoj stranici, tako i za dobro tvoje porodice.

  Ti si u ovom trenutku najveći heroj današnjice, ti koji si nam otvorio ovu stranicu kao neku vrstu bogomolje, na kojoj možemo da se ispovjedimo pred Bogom i narodom za djela koja smo činili u toku rata.

  Zato Željko ovom prilikom želim da ti se još jednom zahvalim za sve što si učinio za nas i naš narod, "VELIKO TI HVALA"

  U ime svih nas, Vogošćanin Pravi!
  forum- 24123 - 17.03.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Knjiga sarajevskog ratišta


  Jako mi se svidilo ovo kako se vodi rasprava o nekom događaju. Poput ovih borbi koje piše Luna, Momčilo i drugi učesnici na sajtu.

  Predložio bih Željki, da on postavi temu o događajima i borbama koji su opisani na sajtu a da učesnici stavljaju komentare i informacije ili opišu svoje učešće u tim događajima. Tako bi dobili puno više podataka sa kojim bi mogli da formiramo kvalitetnu knjigu o Sarjevskom ratištu. Svi komentari su dobro došli pa i ovi od Čiča Jove, jer će i oni da asociraju nekoga na nešto, kao što je Oko spomenuo bijelog micubišija kojeg je Beli Vuk uzeo da ga proda i kupi vojnu opremu za učesnike koji su osvojili Jasen.

  Bitno je da se nađe dobra tema, a mi da stavimo svoje informacije o tom događaju, nešto slično poput komentara koje treba da se stave u rubriku za poginule borace.

  Mislim da bi se na ovaj način moglo doći do dosta dobrih opisa događaja na sarajevskom ratištu, koju bi neko mogao i da iskoristi za pisanje knjige.

  Samo sloga Srbina spašava!

  RE: Knjiga sarajevskog ratišta

  Pravi,

  kao da mi čitaš misli! Upravo sam namjeravao da predložim neke teme, za početak da se opišu ona tri napada na Sokolje, koje jedan od učesnika na ovom forumu pomenu sa preciznim datumima, a Luna je već pisao o jednom od njih, tj. o "crvenoj kući".

  Druga, veoma bitna stvar o kojoj sam razmišljao je da kreiram hronologiju događaja u koju bi svi mogli upisivali značajnije datume. To bi nam mogao biti skeleton za opis događaja.
  forum- 23921 - 02.03.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Poginule vojne starješine, ispravka i dopuna


  Željko,

  pregledao sam moj prilog pod gornjim naslovom objavljen pod brojem 23905 od 01. 03. 2010. godine i primijetio sljedeće:

  1. Među slikama koje si objavio nalazi se i Mirko (Velizara) Antić. On ne pripada ovdje jer ga nema u mom prilogu.

  2. Pored objavljenih slika, na stranici "Groblje SRK", imaš i slike ostalih poginulih starješina pod rednim brojevima 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19 i 20 u mom prilogu.

  Pozdrav Velimir

  RE: Poginule vojne starješine, ispravka i dopuna

  Velimire,

  jako je pohvalno što čitaš svoje članke i ukazuješ na greške. Mislim da bi ovo trebalo da rade i drugi, bez obzira koliko je članak star.

  izbaciću poginulog borca kojega ti nisi pomenuo u svom članku.

  što se tiče slika, znam ja da nisam ubacio sve, ali nisu mogle fizički da stanu jer je tvoj članak bio preko 12. 000 slova. Morao sam da tvoj članak podjelim na dva. Molim te provjeri slike još jednom jer su one "izabrane" programski na osnovu imena koja si ti pomenuo.
  forum- 23897 - 28.02.2010 : Ratko Obrenovic Detroit, Usa - best (0)

  Vikićevi specijalci


  Željko,

  ne znam zašto i dalje puštaš članke ovoga balije što se potpisuje kao Pitar. Pratim ja njega već duže vremena, i stalno valja neku mudžahedinsku propagandu po principu "mogli smo mi sve".

  Što se Vikićevih tiče, u više navrata sam bio u borbi sa njima i mogu ti reći da su mnogo više puta bježali oni nego ja.

  Bog čuva Srbe!
  forum- 23851 - 25.02.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Podrška za pisanje


  Pozdrav Kiki Aco Lazo, drago mi je pročitati tvoje napisane tekstove i ako su kratki, mogu da probude sjećanja mnogi koji su učestvovali u tim akcijama, tako se mogu uključiti i dopuniti detalje koje nisi spomenuo.

  Mnogi je onih na ovom sajtu koji pišu tekstove a da se pri tome ne mogu pohvaliti da su pismeni. Ovo važi i za mene, koji sam do sada napisao možda i najviše tekstova o našoj borbi. I mogu ti reći da su moji prvi tekstovi bili veoma loši i da je moderator imao dosta muke da ih shvati i složi pravilne rečenice. Bitno je da to ti odradiš najbolje što možeš, a kada moderator odradi svoj dio posla, ti mu pošalji primjedbu ako se sa nečim ne slažeš.

  Ja lično nisam shvatio da je neko pominjao pismenost onih koji pišu. Miner je rekao da bi se trebalo pisati malo opširnije kako bi i drugi mogli da razumiju o čemu se piše a to nema veze sa pismenosti.

  Samo nastavi da pišeš, jer je u ovom trenutku to najvažnije, da se naši heroji otrgnu od zaborava, a tim herojima pripadaju tvoji drugovi sa kojim si jurišao na neprijateljske rovove.

  Imaš punu podršku od strane svih učesnika ovog foruma!

  Pozdrav,
  Vogošćanin Pravi

  RE: Podrška za pisanje


  Ja bih samo dodao da i najpoznatiji književnici imaju potrebu za lektorima. Lektura teksta podrazumijeva stilsku i jezičnu obradu teksta: uklanjanje gramatičkih i pravopisnih pogrešaka te stilsku doradu rečeničnih konstrukcija (sintaksa). Lekturu i korekturu tekstova za srpski jezik rade profesori srpskog jezika i književnosti, stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom u stilskoj lekturi i korekturi. Obradu tekstova na ovom forumu radim ne zbog toga što mi je dosadno nego što mislim da tako treba.

  Ipak, ja samo mogu da ispravim kako je napisano a na vama je da brinete o tome šta je napisano.

  Srdačan pozdrav,
  Željko Tomić
  forum- 23767 - 18.02.2010 : Spale Srbija - best (1)

  Mali doprinos istini


  Uvaženi Željko,

  Puka sudbina me je navela na stranice ovoga sajta, a sada ne prođe ni dan-dva a da ja ne navratim da vidim ima li novih tekstova, a ima ih hvala Bogu jako dosta.

  Pročitao sam Vaš post o knjigama koje su "neprocenjivo vredne", a koje opisuju te zle ratne godine u Bosni i Hercegovini. Moji su poreklom iz Hercegovine, ali ja sam se rodio u Vojvodini. Ipak, tema rata u Bosni i Hercegovini me je jako zainteresovala. I tek sam sada, čitajući neke dokumente, uvidjeo koliko smo mi u Srbiji bili "u mraku", tj. neinformisani o zbivanjima koja su se dešavala na samo par stotina kilometara daleko od nas.

  Mogu Vam reći da sam zahvaljujuci ovom sajtu naučio mnogo o ljudima iz tih nesretnih ratnih vremena, a posebno o onima iz sarajevskog područja. Znam sada gde se nalaze mnoga sela, zaseoci, brda... za koje, da budem iskren, nikada ranije nisam čuo a koji su bila itekako važna za odbranu našeg naroda.

  Hoću samo da kažem da sam ponesen ovom znatiželjom da sakupljate knjige u elektronskoj formi na temu "Rat u Bosni i Hercegovini" pa ću Vam ih proslediti na Vas e-mail, tako da i ja dam jedan mali doprinos da se srpska slavna prošlost otrgne od zaborava.

  Veliki pozdrav
  Spale,
  Bačka Palanka
  forum- 23597 - 03.02.2010 : Miner Vogosca Vogošća - best (0)

  Čestitka


  Dragi prijatelju Željko primi iskrene čestitke za primljenu Povelju Svetog Save.

  Sve što si ti dosada napisao i objavio na ovom sajtu ima neprocijenjljivu vrijednost. Time si i nas ostale motivirao da damo svoj doprinos u širenju istine o nama i našoj borbi za slobodu.

  Bratski pozdrav tebi i ostalim učesnicima koji šire istinu.

  Miner.
  forum- 23586 - 01.02.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Pohvala i zahvalnica


  Željko,

  kao prvo da ti čestitam na nagradi koju si dobio "Povelja Svetog Save"!

  Kao drugo, želim da ti se zahvaljim na "Ordenu Nemanjića" za moje pisanje na sajtu, koji si mi Ti dodijelio, kao tvorac ovog foruma. U ovom momentu nemam dovoljno riječi da ti se zahvalim i odam priznanje za tvoj trud i borbu za naše heroje kao i za srpski narod u cjelini. Sad sam siguran da su moji tekstovi o ratnim dešavanjima na prostoru Srpskog Sarajeva, došli u prave ruke i da će se svi naši heroji otrgnuti od zaborava.

  Srdačne čestitke, Vogošćanin Pravi!

  RE: Pohvala i zahvalnica

  Poštovani prijatelj,
  neko reče da svako vrijeme ima svoje junake, a ja sam siguran da si i ti jedan od heroja sadašnjice. Tvojim pisanjem, kao i pisanjem svih ostalih posjetilaca na ovom forumu mi se borimo "istinom protiv laži", pa smatram da je ova povelja i vaša koliko i moja.

  Nisam imao čast da te upoznam u ratu, isto kao ni Jovu Pejića, Velimira, Minera, Struju i mnoge druge poštene borce, koji pišu na ovom forumu. Oduševljen sam vašim pisanjem, i siguran sam da ste i u ratu bili isto tako upečatljivi kao i u miru.
  forum- 23585 - 01.02.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  RE: Povelja Svetog Save


  Od srca se zahvaljujem mom velikom prijatelju Nedeljku Žugiću na Povelji Svetog Save. Želim da mu kažem da sam na nju jako ponosan, mada vjerujem da sam je dobio i uz malo protekcije. Ovo izjavljujem zbog toga što znam da je Nedeljko, prilikom dodjele iste, imao u vidu i činjenicu da naša saradnja doseže još u u one davne dane kada smo odštampali i prvih deset knjiga ikada izdatih u Republici Srpskoj. Interesantno je i to da sam kompjutersku pripremu za knjige radio na Ilidži, u vrijeme onih sumornih ratnih dana, dok su oko nas pljuštale granate...

  Protekcija ili zasluga, pitanje je sad! U svakom slučaju, možda je i bolje da mi zahvalnice dodjeljuju prijatelji nego neprijatelji. Da mi se desi ovo drugo - u zemlju bih propao. Jer, to bi značilo ili da sam se prodao, ili da sam skrenuo sa pravog puta.
  forum- 23571 - 31.01.2010 : Nedeljko Žugić Pale, Republika Srpska - best (2)

  Povelja Svetog Save


  Udruženje za informativno-kulturnu djelatnost
  i Književni fond "Sveti Sava" - Pale

  Broj: 100/10

  Datum, 27. 01. 2010. godine

  ŽELJKO TOMIĆ
  Sokolac
  Republika Srpska

  Predmet: Nagrada Udruženja i književnog fonda 'Sveti Sava' Pale za blagodarna djela podarena srpskom narodu i borbu istinom protiv laži

  Kao jedno od najstarijih udruženja u Republici Srpskoj, koje je nastalo kada su se granice crtale krvlju i znojem, nimalo slučajno, ustanovili smo 'Godišnju nagradu Književnog fonda 'Sveti Sava' za blagodarna djela podarena srpskom narodu pod geslom Istinom protiv laži' ( avangardno književno djelo na temu ljubavi i opstanka Srba, kulturne baštine, unapređenja i razvoja odnosa među ljudima, i drugim nacionalnostima ), na čemu smo vam svesrdno zahvalni.

  Pošto mi svoja priznanja ne umnožavamo do besmisla, ove godine, uručićemo vam Povelju Udruženja i Književnog fonda 'Sveti Sava' za blagodarna djela podarena srpskom narodu u borbi Istinom protiv laži.

  Najljudskije, s bogougodnim poštovanjem!

  Predsjednik Udruženja i Fonda

  Nedeljko Žugić

  forum- 23565 - 31.01.2010 : Toronto - best (0)

  Prijedlog


  Mislim da bi bilo bolje da moderatori članke o porodicama i porodičnim stablima ubace u sekciju "Ilijaš" jer iskreno meni ne znace mnogo ta sva imena i detaljne informacije. Mislim da nisam sam sa ovim razmisljanjem, svaka cast Velemiru na pisanju i svim podacima ali ipak nismo svi iz Ilijaša i bar po meni u rubrici Ilijaš se pojedini članci mogu ubaciti sto bi učinilo sam izgled stranice najnoviji preglednijim.

  RE: Prijedlog

  Poštovani,
  hvala na savjetu i mogu ti reći da si u potpunosti u pravu. Ja sam već ranije otvorio novu stranicu, koja se trenutno nalazi u odeljku "Razno", a pod nazivom "Kadarici", u kojoj sam ubacio sve ove podatke.

  Slažem se sa tobom da ovi podaci ne interesuju svakoga, mada će zam mnoge biti zlata vrijedni. Velimir me je zatekao malo nespremnog za ovakav poduhvat, mada se ja već odavno zanosim da napravim neki portal za unos porodičnih stabala. Moderator, tj. onaj koji kreira stablo bi imao punu kontrolu, ali bi i drugi mogli da se javljaju i davaju sugestije.

  Ovo govorim na osnovu svoga vlastitog iskustva. Zahvaljujući ovom sajtu danas daleko bolje poznajem svoju familiju, a sakupio sam i mnogo interesantnih podataka, priča i lijepih uspomena.
  forum- 23469 - 26.01.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Ocjenite članak


  Možda ste primjetili da svaki članak u gornjem lijevom uglu, pored imena i prezimena, ima sledeću sličicu:  Ukoliko kliknete na zvjezdicu, pojaviće se novi "prozor" u kome možete da unesete ocjenu za svaki člank. Ocjene dajete u rasponu od jedinice (nezadovoljavajući) pa sve do petice (odličan).

  Bio bih vam zahvalan da pored ocjene unesete i svoju email adresu, kao i ime i prezime. Samo jedna ocjena po email adresi će se uzimati u obzir. Poželjno je da vaše email adrese budu ispravne.

  Najpopularniji članci će biti proglašeni za članak mjeseca i biće objavljeni na posebnim stranicama.

  Dozvoljeno je davati ocjene i za članke čiji ste vi autor. Ocjene koje su neprihvatljive (provokativne, nelogične) neće se uzimati u razmatranje. Kao što sam već ranije ponovio, vaša email adresa je sigurna na ovom serveru i nikada neće biti javno objavljena.

  Ocjene se, za sada, neće odmah pojavljivati na stranici, jer još uvijek nisam isprogramirao tu opciju, ali namjeravam da i to uradim.
  forum- 23455 - 25.01.2010 : - best (0)

  Re: Miki


  Ni jedan moj upis neprolazi! Valjda što pišem istinu, a ako bih lagao mozda pi i prošao. E, moj Miki, "naši su kukavički ubijali" a njihovi su ubijali herojski...

  Mikijev post je prošao je je pohvalio stranicu. :-) Ako hoćeš da i tvoj članak prođe napiši nešto pametno i objektivno.
  forum- 23428 - 21.01.2010 : Specijalac Momčilo Republika Srpska - best (0)

  Ispravke i pozdravi


  Moderatoru ću staviti veliki minus za pogrešnu korekciju posta od "Vogošćanina Pravog", he he, šalim se.

  Želim da ispravim Minera, tekst od 25. 12. 2009, škola za unutrašnje poslove se nalazila na Vracama a ne Vratniku. Vjerovatno je slučajni lapsus.

  Što se tiče SBP RS pišem na drugome forumu i ne bih želio da dupliram pisanje, a ovdje sam, kako rekoh, slučajno došao jer mi je kolega poslao neke postove gdje se ja spominjem.

  Moderatoru da kažem, iz moje meil adrese vidi ko sam tj. ono ispred "mankija".

  Možda se i lično poznajem sa gospodinom Pejićem ako ima još dva brata...

  Toliko sa moje strane i lijep pozdrav za sve na sajtu.
  forum- 23397 - 20.01.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Pozdrav za Jovu


  Moj, Jovo, nikad mi ni na kraj pameti nije da zamjeram, ili ne daj, Bože, pokušavam sprečavati otvaranje posebnih stranica za bilo šta.

  Ja se u to i ne razumijem i nije to moj posao.

  Ja sam, eto izgleda, pogrešno shvatio Podlugovčanina kao da oni ostali ne mogu pisati ako se ne otvori stranica za Podlugove.

  Pa ja sam zato Željki poslao popis naseljenih mjesta za njegovo razmišljanje kao pomoć, a ne da mu kažem da su to sve opština Ilijaš i da ne treba da otvara posebno stranice.

  Ne smeta meni što se Ti, Jovo, boriš za svoje Nišiće. Tako i treba. Pa oni su i moji. Nedaj, Bože, da se još zbog nerazumijevanja posvađamo.

  Nemam ja tu ni dilema ni trilema, kako Ti kažeš.

  Drago bi mi bilo da se vidimo i komšijski porazgovaramo. Imamo sigurno o čemu.

  Budi Ti meni pozdravljen.

  RE: Pozdrav za Jovu


  Velimire,
  ma niko tebi (a ni bilo kome drugom) ne uzima za zlo da nešto primjetiš, predložiš, pitaš, pa čak i kritikuješ. Mislim da je to ljudski i da to tako i treba shvatiti. Zbog toga, molim te, nemoj da se uvrijediš ako neko (ponekad i grubo) reaguje na nečiji (pa i tvoj) prijedlog. To je kod nas Srba tradicija na koju smo svi navikli.

  Iskreno da ti kažem, ne dijelimo se mi na neke regione, samo pokušavamo da materijal na ovoj stranici učinimo malo organizovaniji nego što jeste. Primjera radi, ja sam u jednom trenutku mislio da komentare o borbama za zauzimanje Mačka prebacim na jednu posebnu stranicu. Međutim, odustao sam od toga jer bi to bilo na štetu Jove Pejića, Vogošćanina Pravog, Nedeljka Žugića i mnogih drugih dobrih pisaca na ovoj stranici, među kojima si ti šlag na tortu. Naime, na stotinu puta sam čuo komentar "Pročitao sam sve komentare Jove Pejića" ili "Prenesite sve moje pohvale Vogošćaninu Pravom" ili "Nedeljko Žugić piše kao da mi čita misli". Drugim riječima, neki posjetioci žele da pročitaju sve što je neka osoba napisala.

  Moja najnovija pohvala je za tebe: "Već sam tri puta pročitao sve tekstove koje je napisao Velimir iz Ilijaša. Svaka mu čast! " Ja bih na ovo dodao da tvoji "tekstovi imaju izuzetnu istorijsku vrijednost jer imaju sve potrebne komponente: precizne datume, detaljne podatke o učesnicima, tačan broj poginulih i ranjenih". Posebno mi se svidio tekst o napadu na Bioču gdje čak citiraš i komentare iz izvještaja više komande. Svaka čast!

  U jednoj stvari si u pravu! Akcije na ilijaškom dijelu ratišta bi trebale da budu na jednom mjestu. Ja se trudim da srodne komentare držim na jednom mjestu. Tako sam na primjer na "tvoju stranicu" stavio i komentar onog borca A BiH jer mislim da mu je tu mjesto, a i dopunjuje tvoj tekst.

  Konačno, u prilog tvom predlogu ide i činjenica da ja povremeno vršim reorganizaciju tekstova, pa ih prebacujem sa jedne na drugu stranicu. Neupućeni ponekad misle da sam ja izbrisao tekst, ali ja to gotovo nikada ne radim.

  Još jednom, hvala na konstruktivnom predlogu i molim te nemoj šta zamjeriti.
  forum- 23392 - 20.01.2010 : Jovo Pejić NišIćI - best (0)

  Pojašnjenje za V.A.


  Gospodine Velimire,

  Ako bi neupućeni čitalac sudio isključivo na osnovu Vašega pisanja na ovome sajtu ne vjerujem da bi zaključio da Nišići pripadaju opštini Ilijaš. Ipak, otvaranje posebne stranice za Nišiće ovdje je davno izvršeno i na istoj poprilično mnogo napisano od strane neposrednih aktera dešavanja na Visoravni u periodu 1992. -1995. godine, tako da nemate razloga za dileme i trileme.

  S' poštovanjem,
  Jovo
  forum- 23384 - 19.01.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Naseljena mjesta


  Pročitah da pojedini posjetioci ovog sajta traže otvaranje posebne stranice za Podlugove kako bi i Podlugovčani mogli na ovim stranicama pisati o Podlugovima. Ispada po njima da oni ne pripadaju opštini Ilijaš. Čini mi se da i ti u tome nisi bio najjasniji. Ne znam koliko je potrebno otvarati posebne stranice na pr. za Podlugove, Nišiće itd.

  Za tvoje razmisljanje dostavljam ti spisak naseljenih mjesta koja pripadaju opštini Ilijaš.

  Naseljena mjesta opštine Ilijaš:

  Balibegovići, Banjer, Bokšići, Buljetovina, Čemernica, Četojevići, Donja Bioča, Donja Misoča, Donje Selo, Donji Čevljanovići, Dragoradi, Draževići, Duboki Potok, Duševine, Gajevi. , Gajine, Gojanovići, Gornja Bioča, Gornja Misoča, Gornji Čevljanovići, Hadžići, Han Karaula, Han Šići, Homar, Ilijaš, Ivančići, Kadarići, Kamenica, Karaula, Korita, Košare, Kožlje, Krčevine, Krivajevići. , Kunosići, Lađevići, Lipnik, Luka, Luka kod Stublina, Lješevo, Ljubina, Ljubnići, Malešići, Medojevići, Moševići, Mrakovo, Nišići, Odžak, Ozren, Podlipnik, Podlugovi, Popovići, Rakova Noga, Ribarići, Rudnik Čevljanovići, Sirovine, Solakovići, Sovrle, Srednje. , Stomorine, Stubline, Sudići, Šabanci, Šljeme, Taračin Do, Velika Njiva, Vidotina, Vilić, Visojevica, Višnjica, Vladojevići. , Vlaškovo, Vrutci, Vukasovići, Vuknići, Zakutnica i Zlotege.

  Naseljena mjesta

  Velimire,

  ja pokušavam da sve postove razvrstam po nekoj logičkoj cjelini, ali i po značaju. U tu svrhu se ne pridržavam nekog opšteg pravila, i nisam siguran koliko sam uspješan. Međutim, uvjek sam otvoren za savjet i polemiku na ovu temu.

  Primjera radi, i mala mjesta, kao što su Čemerno i Grahovište, su imali na ovom forumu svoju stranicu, još i prije nego što je to imao Ilijaš. Ovo je iz razloga što se prvo o njima pisalo na ovom mjestu, a ima smisla da se svi komentari vezani za ove nemile događaje nađu na jednom mjestu iz prostog razloga što, kada se pojavi novi posjetilac na ovom forumu, on može da o tome pročita sve na tu temu na jednoj stranici. Naravno, ovakve stranice su takođe prilagođene za Google, tako da ih novi posjetioci lakše nađu.

  Drugi način klasifikacije članaka je po autoru. Ne znam da li si primjetio, i ti već odavno imaš svoju stranicu. Zove se "Ilijaški Nemanjići" i nalazi se u istorijskoj sekciji. Međutim, ne stavljam sve tvoje komentare na tu stranicu. Par tvojih članaka sam prebacio na druge stranice, jer je neko već ranije pokrenuo diskusiju na tu temu.

  Vešina mjesta (Olovo, Ilijaš, Vogošća, Ilidža) ili pak oblasti (Nišići) imaju po nekoliko stranica. Po jedna stranica za svako mjeto se nalazi u odeljku za istoriju i u njega stavljam samo članke koji imaju neku istorijsku vrijednost. Ostale komentare, zahtjeve i pozdrave stavljam na druge stranice. Većina stranica ovoga tipa se nalazi u sekciji koju sam nazvao "Region".

  Znam da je pomalo komplikovano, i u planu mi je da napravim neki program za pretraživanje. Za sada i sam koristim Google kada god nešto tražim.

  Zbog veličine stranica, na nekima je tekst i do 400 kilobajta, i sam sam primjetio da se sporo otvaraju ako se na internet konektuješ preko modema. Zbog toga se trudim da tekstovo ne prelazi 100 kilobajta. U planu mi je da rubrike podjelim na stranice, koje ćeš moći da listaš kao knjigu.

  U nekim slučajevima (npr. "Pozdravi", ili "Biografije") savršeno ima smisla da otvorim stranicu za Podlugove. Navešću ti primjer Olova. Zahvaljujući stranici "Region-Olovo" na koju sam stavljao pozdrave bivših stanovnika Olova, mnogo je osoba pronašlo ovaj forum i sada redovno dolazi na njega. Nažalost, o olovskom ratištu, mislim na sokolački dio, tj. Kruševo, vrlo se malo pisalo na ovom mjestu.

  Kao i uvijek otvoren sam za predloge.
  forum- 23375 - 18.01.2010 : Nije Bitno USA - best (0)

  Pohvala za pisanje


  Želim da pohavalim gospodu, Vogošćanin Pravi, Miner, Pitar, Jovo Pejic, Velimir i svaka čast g. Tomiću na stranici. Milina vas je čitati! Neke postove čitam i po 2-3 puta. Mogli bi Vogošćanin, Jovo, Miner i Velimiri da zajedničkim snagama napišu knjigu, pošto je sve to bilo sarajevsko područje, a imaju smisla za pisanje. Svaka vam čast i srdačan pozdrav!
  forum- 23363 - 18.01.2010 : Podlugovcanin Joksimovic Bijeljina RS - best (0)

  Podlugovi


  Administratoru ovog website-a bilo bi lepo da se nađe i rubrika Podlugovi gde bi i ovi ostali ljudi mogli da pisu dešavanja na području Podlugova.... Hvala!

  Nema nikakvih problema! U osnovi, čim neko napiše par članaka na neku temu, ja odmah otvaram rubriku za to. I vrlo rado ću da to uradim.

  Puno ti hvala za lične podatke o poginulim borcima koje si do sada objavio. Ja ih (za sada) stavljam na stranicu "vojničko groblje" a kada ih prebacim tamo gdje treba da budu, onda ću da ih stavim na stranicu "Podlugovi".

  Međutim, kao što vidiš do nedavno, dok se nije pojavio Velimir na ovoj stranici, čak je i Ilijaška opština bila jako zapostavljena, da ne kažem gotovo prazna. Ovo, prije svega što su na ovu stranicu uglavnom dolazili Vogošćani i Nišićani pa se uglavnom o tome i pisalo.

  Sa druge strane, ponekad mi je veoma često da neki članak svrstam u neku kategoriju jer veliki broj onih koji pišu dotaknu par tema. Zbog toga sam više puta molio da se piše po principu "jedan članak = jedan događaj" ili "jedan članak = jedna ličnost".

  Broj postova koji možete objaviti na ovoj stranici ograničen.

  Zamolio bih tebe, ali i sve ostale, da za borce koji su sahranjeni u Podlugovima pošaljete fotografije njihovih grobova, kao i jednu malu fotografiju. Ukoliko nemate digitalnu kameru, a ne možete je ni pozajmiti, ja ću se postarati da obezbjedim par njih, a moći ćete da ih pozajmite u Sokocu ili Beogradu.
  forum- 23302 - 14.01.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Zahvalnost


  Željko,
  moram se prvo Tebi zahvaliti što si nam omogućio uz velike napore, materijalna izdvajanja i utrošeno vrijeme da možemo da ponekad, eto, iznesemo pred javnost neka svoja mišljenja, a bogami i da nešto napišemo za šta se uopšte nije znalo, što iznenađuje javnost.

  Pa neka, možda će i od toga biti neke koristi.

  Hvala Ti i na tvojoj zahvalnosti za moje tekstove.

  Hvala i Vogošćaninu Pravom koji je takođe rekao riječi hvale na moje tekstove o komandantima Ilijaške brigade i što se uključio i u komentar o mojim tekstovima. Posebno je dosta napisao na tekst u vezi nacionalnosti. Nemam ja nikakvu primjedbu na njegov komentar, ali mislim da se nas dvojica po tom pitanju ne razilazimo. Ja sam samo bio škrtiji na riječima.

  Zadovoljan sam što sam pokrenuo raspravu po ovom vrlo važnom pitanju. Iz vaših komentara, Tebe Željko i Vogoščanina Pravog, vidim da ste oba mnogo jači na tom pitanju od mene. Meni je drago.

  Hvala i Jovi Pejiću, i on se pohvalno izrazio o mojim tekstovima.

  Moram reći da sam se sasvim slučajno pojavio na tvoj Forum. Pročitao sam tekst o Radenku Markoviću koji je napisao Struja i koji je rekao da bi dobro bilo da neko nešta napiše i o Marku Kopanja.

  Ja sam onda o Marku napisao tekst koji je objavljen na Božić 6. januara 2010. godine. To je moj prvi tekst. Smatrao sam da o Marku i ne može niko više napisati od mene. Od tada sam stalni posjetilac vašeg sajta.

  Kad se tiče ratnih zbivanja, posebno u Ilijašu, o Ilijaškoj brigadi i njenim borcima, znam dosta i o tome ću još pisati.

  Lično bih volio da se upoznam sa posjetiocima Foruma.

  Još jednom hvala svima.

  RE: Zahvalnost


  Velimire,

  na ovoj stranici već duže vremena dolazi dosta Vogošćana koji su se oglašavali i pisali o događajima na u tom gradu. Ipak, Ilijaš je nekako bio prazan i nepravedno zapostavljen sve dok se nisi pojavio ti, koji sa istorijskom tačnošću i nevjerovatnom slikovitošću opisuješ taj dio ratišta. I molim te, nemoj da nam se zahvaljuješ, mislim da bismo upravo mi trebali tebi da se zahvaljujemo.

  Struja je, Bog da mu dušu prosti, takođe bio "tvoj" tj. iz Ilijaša. Umro je prošle godine u Rogatici, par mjeseci prije nego što smo se upoznali. Umjesto u njegovu kuću, otišao sam na njegov grob. Već sam ranije (uz dozvolu njegove porodice) objavio njegov identitet. Njegovo ime je bilo Momir Jeftić a ono "Struja" je bilo zbog profesije kojom se bavio.

  Što se upoznavanja tiče, za to ne brini. Imam osjećaj da nisi pročitao dosta stvari na ovom forumu, pa ti predlažem da pogledaš stranicu o Mići Vlahoviću u istorijskoj sekciji. Nešto slično ćemo organizovati i ovoga ljeta, pa ćemo se već sresti. A gdje ja, tu i moji "forumaši"! Nadam se da si upisao ispravnu email adresu, mada mi ona i nije neophodna da bih stupio sa tobom u kontakt. Mislim da poznajem osobu koja bi me mogla povezati sa tobom. :-)

  Srdačno,
  Željko Tomić
  forum- 23270 - 11.01.2010 : Admin - best (0)

  Kopiranje tekstova


  Pozdrav!
  Probao sam da prekopiram i ovu drugu priču (Posjeta porodici Galinac) ali mi ne dozvoljava... Neke tekstove mogu kopirati ako ih otvorim "Mozilla Firefox-om", a neke ne mogu... A "Internet Explorer" mi nikako ne dozvoljava kopiranje tvojih tekstova...

  Ne volim prepisivati, iz dva razloga: odvlači mi vremena, a i može se potkrasti greška što ne bih volio, jer original je ipak original...

  Pozdrav!
  forum- 23248 - 09.01.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Pohvale


  Željko sve čestitke za otvaranje novih stranica sa slikama poginulih boraca.

  Ovom prilikom želim da čestitam Velimiru na odličnim tekstovima o našim komandantima i zamolio bi ga da nastvi, jer je upravo to što nedostaje na ovom forumu. Stalni, ali i nepotreban strah od Haga sprečava nas da pišemo o ovakve tekstove o našim herojima.
  forum- 23247 - 09.01.2010 : Podigmanac - best (0)

  Virtuelno groblje


  Hristos se rodi! Željko, čestitam ti na ogromnom trudu u kompletnom ovom projektu oko sajta, a posebno - "Virtuelno groblje"...

  Za početak, moja sugestija se odnosi na tekst preko fotografija poginulih: (slavicnet.com)... Uglavnom se prepliće preko brojeva... Iako je drugom bojom, ipak odvlači pažnju tj. smeta... Moj predlog je da smanjiš slova i povučeš ih u donji lijevi ugao... I u tom slučaju bi tekst imao kompletnu ulogu...

  Što se tiče tog riječnika (engleskog), ja to nigdje ne mogu da potrefim... Nema ga, pa nema...

  P. S. Možeš ovo u cjelini prikazati, a i u dijelovima... Kako ti volja... A ne moraš nikako.. Sve je do tebe...

  Poštovani,

  hvala na pohvalama, a pogotovu na predlozima.

  Što se teksta preko fotografija tiče, ovo je uobičajna praksa na internetu, jer je ovdje jako prisutna krađa fotografija i niko više ne zarezuje prava vlasnika. Ako ga povučem u neki ugao fotografije, onda je veoma lako "izrezati" istu i napraviti novu, koja nije zaštićena. Nisam neki majstor za stavljanje tih, kako ih Englezi nazivaju, "vodenih žigova", a nemam ni najbolji softver za to. Softver koji koristim je besplatan i ima opciju da mu ti daš kompletan folder sa svih 948 fotografija, a on automatski stavi "vodeni žig" na svaku od njih. Na ovaj način se uštedi dosta vremena, mada bi ručno stavljanje vodenih žigova dalo mnogo bolji rezultat.

  U svakom slučaju, tvoja pozitivna kritika je usvojena i mislim da ću iz ovog ispita morati na "popravni". Međutim, to će morati malo da pričeka dok ne završim stvari koje imaju veći prioritet.

  Šti se riječnika tiče, pa on je na glavnoj stranici tj. slavicnet.com. Obično je na drugom mjestu na Google. Na njega možeš otići i ako klikneš OVDJE.

  Za pojekat "Virtualnog groblja" nisam utrošio baš previše vremena - možda nekih 50 sati za: slikanje grobova, pravljenje programa za unos podataka sa fotografije, unos podataka, obrada i verifikacija podataka, dizajn HTML stranice, trensfer podataka na server, izradu programa za generisanje stranica i ispravka grešaka u programu. Problem je što od ljeta do novogodišnjih praznika nisam mogao da odvojim ni deset sati za ovaj projekat. :-)

  Još jednom hvala ti na komentaru, a i na riječima podrške.
  forum- 23229 - 07.01.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  RE: Dragan Josipović


  Poštovani prijatelji,

  hvala ti za ovo tvoje pisanje. Od srca sam priželjkivao da se o svakom borcu napiše nešto ovako. Da ne griješim dušu, i drugi su pisali u ovom stilu pa molim i ostale da slijede ovaj primjer.

  Ljetos sam razgovarao sa Draganom Josipovićem, i on je pomenuo da bismo na ovom forumu trebali da za svakog poginulog borca napravimo po jednu stranicu i opišemo ga upravo onako kako to ti radiš. Interesantno je da sam već tada imao fotografije svih 948 grobova sa Vojničkog groblja u Sokocu i namjeru da uradim upravo ono što je on od mene tražio!

  Danas je Božić, praznik koji slavi rađanje tj. život, ali bio bi i veliki grijeh ne pomenuti mrtve. Zbog toga, objavljujem link na moj najnoviji projekat - "Virtualno groblje" tj. "Virtuelno groblje". Moram priznati, još uvjek radim na programima za generisanje i povezivanje stranica, zar nije Božić je najbolje vrijeme da se ova stranica zvanično otvori. Završiću ja to dok ga Google indeksira.

  Moje iskrene molitve za pokoj duša svih poginulih u poslednjem ratu, a za žive "Mir Božji, Hristos se rodi! "
  forum- 23197 - 04.01.2010 : Sokolac - best (0)

  Pohvala


  E, Željko svaka ti čast što izlupa tog što se potpisuje sa "Rams". Redovno pratim njegove tekstove, i čini mi se da njemu njemu niko ne valja - ni jedna vlast, ni jedan političar, ni lokalni a ni republički. To su ti najgori ljudi! Bilo bi mi drago da znam o kome se radi, vjerovatno o nekom nebitnom liku koji je naučio da kuca na tastaturi i šalje mailove. Vjerovatno mu dijete ide u 3. razred osnovne škole pa mu je pokazalo. Fuj!
  forum- 23190 - 02.01.2010 : Mitar Krunic - best (0)

  Markov kamen


  Još kao dječaka, moj djed Milorad me je vodio i pokazao gdje se nalazi Markov kamen. U blizini rezervoara vode Geruše u selu Margetići gledano u pracu sjevera, pa sa desne strane u koritu male rječice Leave postoji otisak kopita od konja Marka Kraljevića "Šarca"u kamenu koji se zove Markov kamen.

  Sjećam se kako su stari pričali da je Marko skočio sa vrha Brda Ćiluša i da je dolje ostao otisak od kopita njegovog konja. Izgled uopšte ne vara i u potpunosti potvrđuje legendu. Čim okopni sneg i ako uspem da ga pronađem poslaću ti fotografiju.
  forum- 23045 - 11.12.2009 : Razvigor - best (0)

  Za Minera


  Mineru,

  Malo je skraćen i cenzurisan ovaj moj zadnji post, pa je tako i izgubio provobitni smisao. Postavio sam taj film i još jedan koji nije objavljen, čisto da vidiš ko su oni bili i kakvu su opremu imali. I ništa više od toga! Sve ostalo bi bilo suvišno za ovaj sajt. Nemam nameru nikom ništa da objašnjavam, neka svako veruje u šta god hoće, odavno sam prestao da verujem da svojim argumentima neko može da menja tuđe mišljenje.

  Pozdrav za tebe!

  Ostalima se nisam ni obraćao, pa ne znam zašto su se našli pozvanima da nešto komentarišu?

  Razvigor,

  kao što vidiš opet sam morao da izbacim isti komentar koji si napisao i u prethodnom članku. Privatni podaci vezani za posjetioce ovog foruma su nebitni. Podatak gdje neki Šuro, na primjer, živi je u eri moderne tehnologije sasvim nebitan, pa molim i sve ostale da se malo suzdrže od takvih komentara.

  Iskreno rečeno, mislim da bi za svakoga ko živi, bilo u Sokocu ili Beogradu, bilo dobro i jako poučno da se malo "izmakne" i prošeta po inostranstvu jer bi naučio nešto o demokratiji, radu, životu... Dugo sam vremena živio i u Sokocu, Beogradu i Sarajevu, ali mi je ipak trebalo da živim desetak godina u inostranstvu pa da shvatim da da stvari, onakve kakve su tamo kod nas, i ne moraju da budu takve kakve jesu - samo da je Srbin malo pametniji.

  Nemoj da me pogrešno shvatiš, iz tvojih prethodnih komentara je očigledno da si jako pametan momak, ali treba da znaš i da tvoj "cenzurisani" argument nije na mjestu. U eri moderne tehnologije, sve informacije koje ti imaš u mjestu tvoga življenja dostupne su svima u svijetu, i to u mnogo raznovrsnijim oblicima nego što ih vi dobijate.
  forum- 22964 - 30.11.2009 : Brane Ivanovic Australia - best (0)

  Za Željka


  Veliki pozdrav za tebe Željko i hvala za objavljene tekstove. Ja sam porijeklom sa Borika ali mi je Sokolac u duši.
  forum- 22952 - 29.11.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  O tekstovima na ovom forumu


  Izvinjavam se svim posjetiocima ovog foruma ukoliko je Vaša poruka (ponekad i nepravedno) izbrisana sa napomenom da poruke, prilikom odobravanja, prolazi kroz sledeće faze verifikacije:

  1. Automatska korekcija: Već prilikom upisa u bazu podataka, program kojeg sam ja napravio ispravlja pisanje velikog broj riječi, tj. vlastitih imena koja se pišu velikim slovom. Najčešće ispravke su kod riječi "Srbin", "musliman", "Hrvat", "Bošnjak", "pravoslavac", "katolik"...
  2. Identitet: Verifikacija vaše email adrese, IP adresu, imena i prezimena. Pokušajte da ne mijenjate email adresu!
  3. Linkovi: Poruke sa linkovima automatsku budu blokirane, a u 95% slučajeva one automatski budu i izbrisane, bez obzira na sadržaj. Zbog toga, nemojte nikada da u poruku upisujete više od jednog linka. Spreman sam da objavim samo video zapise sa YOUTUBE. Za razmjenu linkova javite se na slavicnetŽhotmail.com
  4. Civilizovana polemika: molim Vas da ne napadate druge i koristite žarkon dostojan civilizovanog čovjeka. Ukoliko je to moguće, ustručavajte da se obraćate drugima.
  5. Politička obojenost: Ukoliko se javljate iz dobronamjernih razloga, npr. tražite informacije o poginulom borcu, pokušajte da se fokusirate na ono što tražite i ne izražavate svoje političko opredeljenje i ne ulazite u neke nepotrebne analize. Sve to može dovesti da neko od moderatora ne objavi Vaše tekstove.
  6. Korigovanje tekstova: Ova stranica zadržava pravo korigovanja tekstova. Tekst se prije svega koriguje na gramatiku, žargon... Dio korekcija se obavlja i automatski, prilikom upisa u bazu. Neke rečenice, ili dijelovi rečenica, mogu biti izbačene jer kompromituju pojedince, uglavnom poštene borce. Postoji i mnogo drugih razloga da vaš tekst može biti izmijenjen. Ukoliko tekst nije moguće dotjerati, on će biti izbrisan.
  7. Velika slova: Pisanje tekstova velikim slovima nije dozvoljeno. Molim vas da se trudite da pišete normalno. Pisanje tekstova isključivo velikim slovima je jako ružno i čitalac stiče utisak da Vi vičete na njega. Velika slova ne mogu da sakriju vaše slabo znanje gramatike i pravila pisanja velikog slova. Moderatori ove stranice se brinu da vaše tekstove dotjeraju.
  8. Ukoliko uočite grećku na tekstu koji ste vi napisali, pošaljite email sa adrese koju ste upisali uz originalni tekst. U email stavite ispravljen paragraf i ja ću ga ubaciti u vaš tekst.


  Na ovom sajtu ima dosta dobrih poznavaoca gramatike, ali mišljenja sam da je Jovo Pejić pravi šampion. Mislim da do sada nikada nisam ispravio ni jedno jedino slovo u njegovim tekstovima. Jovo, svaka čast, ja svoje pisanje pregledam nekoliko puta - nakon objavljivanja.
  forum- 22922 - 23.11.2009 : Brane Ivanovic Australia - best (0)

  Pohvala


  Redovno čitam vašu stranicu i mogu samo da vas uputim riječi hvale. Samo nastavite tako dalje. Pozdrav od Brana.
  forum- 22899 - 18.11.2009 : Zeljko Tomic Uskoro Jos Slika - best (0)

  Uskoro nove slike


  Uskoro ću na ovom forumu biti objavljene nove slike Miće Vlahovića.

  Da pomenem i to da akcija preimenovanja Željezničke ulice u Aleksandrovu u Ulicu Miće Vlahovića još uvjek traje. Zamolio bih potencijalne donatore da se prijave na slavicnetŽhotmail.com. Novac još ne sakupljamo, jer čekamo da se procedura odobrenja promjene imena ulice privede kraju.

  Pozdrav,
  Željko Tomić
  forum- 22849 - 09.11.2009 : Cicera - best (0)

  Molba za pomoć


  Gospodine Tomiću,

  Ja stvarno nisam mislio da se ponovo javljam jer sam od nekih učesnika - autora članaka na vašem sajtu - došao do nekih saznanja, koja su me razočarala. Da bi na kraju i od Vas lično ( jer ste se potpisali ), dobio malo uvredljiv odgovor. Međutim, to je stvar druge prirode, da ne kažem (ne)doličnog ophođenja. Ne vjerujem da je to Vaš odgovor, jer sam pročitao u dva-tri članka da ste ( valjda ste i sada ) bili na FPN profesor pa mislim da takvi odgovori ne bi mogli ni u kom slučaju da dođu od školovanog ili nekog drugog čovjeka. Da se odmah razumijemo, ja nisam fakultetski obrazovan čovjek ali nastojim da se ophodim kulturno, jer me je sredina u kojoj sam živio (ni manje ni više vec punih pedeset godina tako naučila.

  Gospodine Tomiću, ja ne znam ko nam to odgovara na naša postavljena pitanja sa plavim slovima: Vi ili neko od Vaših momaka ili djevojaka koji rade kod Vas. Ako do sada niste mogli da uočite greške u Vašoj kući onda Vam moram reći nešto što Vam se možda neće dopadati. Na stranu oni koji Vam pišu, koji su sjeli za kompjutere i nešto naučili oko toga čuda, baš kao što sam i ja. Iz svakog članka se može primjetiti nivo obrazovanja na jednoj i kulturnog ophođenja na drugoj strani.

  Vjerujte mi gospodine Tomiću, da sam zbog-radi istine o pogibiji moga sina, za kojom tragam i žudim evo više od sedamnaest godina, pročitao sve Vaše dostupne članke na internetu. Iz tih članaka se može vidjeti ko su školski i obrazovani, a ko neobrazovani posjetioci Vašeg sajta. Recimo članak od Vašeg studenta Zora Jankovića iz Rogatice je predivan, pa mu se ovim putem iskreno zahvaljujem na njegovom stručnom i kulturnom obraćanju. Mnogo je nas koji možemo dosta naučiti iz njegovog članks! Iako se Zoranov članak nije odnosio na ono što sam ja želio, ja sam mu se divio. Da pomenem i članak od gospodina "Minera", koji je tako lijepo i razgovjetno sročen u vrlo kratkom tekstu govori o svemu onome što nas interesuje.

  Nasuprot tim člancima, pročitao sam i dva-tri članka izvjesnog Rammstein-a i još nekih. Izvinjavam gospodinu Jankoviću i gospodinu "Mineru" što poredim njihove članake sa izvjesnim Rammstein-om, koji nije kriv što ne zna da se ophodi prema drugim, a naročito preko javnih medija poput interneta jer takvo obraćanje treba biti koliko-toliko pismeno, učtivo i na kraju, što je i najvažnije - kulturno.

  Šta sam ja htjeo da Vam ovim pisanjem kažem. Bez obzira ko je autor članaka, Vaši komentari ili odgovori na te članke treba da budu učtiviji jer Vi ne znate ko stoji iza članaka koji Vam dolaze. I nemojte se naći uvrijeđeni. Ja sam od Vas gospodine Tomišu stariji ni manje a ni više nego samo 26 godina.

  Odgovorili ste mi, da mi ne možete pomoci jer ja mnogo toga tražim. To vrijeđa još nezaraslu ranu i ona još više boli gospodine Tomiću. A imali ste mogućnost da mi pružite odgovor, jer ja nisam tražio da mi Vi pišete i opišete pogibiju Bore, Željka, Šiđe i Lale. Imali ste mogućnost jer Vam se prvi put javio gospodin "Miner" 28. januara 2008. godine pod brojem 17156. Dakle, Vi niste morali da mi dajete odgovore na nešto što niste znali ali ste mogli da mi pošaljete adresu od gospodina "Minera" sa kojim bih ja stupio u kontakt. Evo sada ponovo se obracam Vama sa molbom da mi posaljete "Minerovu" adresu, pa ću ja da stupim u kontakt s njim. Ja ne znam gospodine Tomiću da li ste Vi porodičan čovjek. Da li ste prije svega roditelj? Ako ste roditelj, onda mi još teže pada Vaš odgovor. A, ako niste, onda mi je veoma žao zbog toga. Ne ljutite se! Ja zaista volim ljude, a iznad svega poštene ljude.


  Eto, ja Vam ovo rekoh sa najboljom namjerom a Vi možete, a i ne morate da ovo objavite. To je Vaše pravo. Iza svih ovih napisanih riječi stojim ja kako ste me već nazvali "Cicera".

  Poštovani gospodine,

  jako mi je žao što je moj odgovor za vas bio uvrijedljiv, pogotovu nakon ovoga pisanja kada sam vas malo bolje upoznao i malo više znam o vama. Nakon ovog vašeg zadnjeg pisanja sam shvatio da ste jako kulturan i pošten čovjek, i drago mi je da ovakve osobe posjećuju ovu stranicu. Zbog Vas, i takvima sličnim vama, pravo je zadovoljstvo i pisati o onim vremenima iz 1992. godine.

  Međutim, treba da shvatite da sem "kulturan" treba biti i "racionalan". Jer, koliko se ja sjećam, vi ste se javili za "molbom" da "svi posjetioci foruma pišu o pogibiji boraca iz 1992. godine" kako biste vi, eventualno, našli neke informacije o svom pokojnom sinu. Iskreno da vam kažem, ja do zadnjeg rata gotovo da nikada nisam otišao na groblje, a otkako se rat završio samo to i radim. Čak i svoje godišnje odmore provodim po grobljima, umjesto na moru! I nemojte pomisliti da vam se zbog toga žalim! Naprotiv, groblja me nadahnjuju da budem dobar čovjek, jer previše je dobrog zakopano na njima. Previše je onih koji su mi nekada bili dragi, a sada ih više nema. Previše se života prerano, a sada mi se čini i nepotrebno, zauvjek ugasilo. Svijet je sada ispunjen nekakvom gorčinom, koja izbija iz neugašene roditeljske tuge, neprosutih suza prijatelja poginulih boraca koji još uvijek ne mogu da se pomire da su najbolji među nama zakopani dva metra ispod zemlje...

  Međutim, kažem ja vama da je vaša želja "neracionalna" iz prostog razloga što su i Miner i Zoran Janković moji prijatelji, pa vam ne mogu dati njihovu adresu, pogotovu kada ne znam o kome se radi. Ja štitim njihovu privatnost, pa ukoliko oni žele da vam se jave, ja ću njima vrlo rado dati vašu email adresu. Sa druge strane, zar ne mislite da je mnogo bolje da sve te priče budu negdje objavljeni pa da svi znamo kakve smo heroje nekada imali? Da se ne zaboravi!

  Eto, ako ovo shvatite biše vam jasno zašto sam vam onako odgovorio. Hvala Vam za email, ali bilo bi još bolje kada biste mi napisali vaše puno ime i prezime. Ako to uradite preko email-a, ja ću to smatrati privatnom porukom i to će ostati zaštićena informacija koju neću (bez vaše saglasnosti) ni sa kim podijeliti. Treba da znate i to da su se meni obraćali mnogi, sa lijepim i kulturnim riječima, pa se kasnije ispostavilo da se radi o prevarantima i lažovima. Jer, kako naš narod kaže: "Koga su zmije ujedale i guštera se boji. "

  Ponavljam, ponovo se javite na moj email, i siguran sam da će biti onih koji su spremni da vam pomognem. Ja sam Sokočanin, ime mi znate, ali se sa većinom Vogošćanina koji pišu na ovima stranicama i lično poznajem. Uostalom, vjerujem da će vas iz ove vaše priče koja slijedi, mnogi od njih i prepoznati.

  Srdačan pozdrav,
  Željko Tomić
  forum- 22836 - 04.11.2009 : Igor - best (0)

  Hvala za informacijama


  Svaka čast administratoru Željki na savjetima u vezi svinjskog gripa. Radi se o jako važnoj temi i mnogi su ljudi zbunjeni i uplašeni da neće moći razlikovati simptome. Ovaj tekst će im u mnogome pomoći. Još jednom hvala!
  forum- 22716 - 12.10.2009 : Nebojsa Golic Rogatica - best (0)

  Pozdrav...


  Gospodine Željko,

  kao i većina drugih, odućevljen sam ovim sajtom. Po prirodi posla želio bih nesto slično, pa bih te zamolio ako može da stupimo u kontakt, kako bih ti mogao reći o čemu se radi i kako bih te zamolio za pomoc. Nadam se da ćeš naći razumjevanja i da me nećes odbiti. Način kontakta ti odaberi, a kontakt koji nudim je telefoni: 065 416 416, 058 416 378, 058 420 581 ili e-mail: turizamrgŽyahoo.com. Unaprijed se zahvaljujem. S poštovanjem,

  Nebojša Goliš
  Rogatica

  Nebojša,
  možeš mi se javiti na slavicnetŽhotmail.com i izložiti svoju ideju. Da li ću biti u stanju da ti pomognem zavisi od mog raspoloživog vremena, koga na žalost nemam baš puno.
  forum- 22651 - 04.10.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Ocjenite članak


  Ako kliknete na zvjezdicu žuto-zlatne boje, u gornjem lijevom uglu odmah iznad članka koji čitate, otvoriće se novi prozor u kome ćete moći da ocjenite isti, čak i upišete komentar šta vam se naročito svidjelo u tom artiklu.

  Uskoro će svi pisci članaka moći da pročitaju vaše komentare i na taj način i vi možete da prenesete svoje mišljenje autorima tekstova ovog foruma.

  Bio bih vam zahvalan da to uradite za što je moguće više postova, jer tako znam koji sadržaji vam se najviše sviđaju na ovim stranicama, ali i šta bi trebalo da izmjenim.
  forum- 22101 - 06.07.2009 : Dragana Radijeljac babic Beograd - best (0)

  Pohvale za riječnik i priče


  Sve pohvale za riječnik, kao i za zanimljive ratne priče.
  forum- 21973 - 15.06.2009 : Mirko Malovic Usa - best (0)

  Sretna desetogodišnjica


  Željko, sretna desetogodišnjica postojanja stranice, a naredne godine da budu još uspješnije, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. Iskreno, svom školskom drugaru od Mirka.
  forum- 21960 - 13.06.2009 : Juga - best (0)

  Srecno


  Sretna desetogodišnjica rada! srpski borci.
  forum- 21949 - 12.06.2009 : Nenocc Pescano Selo - best (0)

  Čestitke na jubileju sajta


  Čestitka,

  Željko, želim da ti čestitam na jubileju sajta i da ti poželim svako dobro. Neka ti dragi Bog podari zdravlje i svaku sreću.

  Nenocc
  forum- 21945 - 11.06.2009 : Zoran Mirke Melbourne - best (1)

  Čestitka


  Željko,

  Velika čestitka na jubileju! Kao što glasi stara izreka: "I najduže putovanje počinje običnim korakom" tako je i ova stranica krenula od nule, a vidi gdje je sada...

  Svaka čast!!!

  Veliki pozdrav!

  Samo naprijed prijatelju!
  forum- 21940 - 11.06.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Srećan deseti rođendan!


  Danas, 11. juna 2009. godine, se navršava deset godina postojanja ove stranice, tj. sajta slavicnet.com. Stranica je dobila naziv "slavic net", ne zbog neke "Slavice" koja je "vlasnik" ove stranice već zbog toga što riječ "Slavic" na engleski znači "slovenski". Drugim riječima, ova stranica se zove "slovenska mreža".

  Izabrao sam engleski naziv za ovu stranicu jer sam prvenstveno želio da širim istinu među žiteljima Zapada, pa je i ova stranica inicijalno bila namjenjena tom "tržištu". Međutim, tokom vremena sam shvatio da je daleko potrebnije prosvećivati Srbe, jer njima je znanje o njihovoj vlastitoj istoriji najpotrebnije.

  Ja nikada nisam imao namjeru da na ovom sajtu prezentiram dnevne informacije iz Srbije i Republike Srpske, jer na internetu ima jako dosta takvih izvora za koji radi veliki broj profesionalaca.

  Sem srpskog, na ovoj stranici sam neko vrijeme imao i rusko-engleski riječnik. U pripremi je bio i rusko-srpski kao i srpsko-bugarski, ali zbog nedostatka vremena ovaj (kao i mnoge druge) projekat nikada nisam priveo kraju.

  U toku bombardovanja Jugoslavije sam shvatio da je jedini način borbe protiv laži i neistine - širenje prave istine. Nakon završene agresije na SFR Jugoslaviju, u ljeto 1999. godine, postavio sam niz slika i informacija u vezi NATO agresije na ovu evropsku zemlju.

  Ne dugo nakon toga, objavio sam i srpsko-engleski riječnik, koji je dugo vremena ( uz Krstaricu ) bio i jedini srpski riječnik na internetu. Inače, na riječniku sam počeo raditi još davne 1995. godine, kada sam imao veoma skroman kompjuter sa dBase III bazom podataka.

  U prvih par godina postojanja stranice ( 1999. i 2000. godina) sam intenzivno radio ( provodeći polovinu svoga radnog vremena ) na srpsko-engleskom riječniku a kada mi se učinilo da je došao pravi trenutak, u ljeto 2004. godine, sam započeo i ovaj forum. Napominjem da sam još u 2002. godini imao sličan ( samo ćirilični ) forum za C. Š. O. "Sveti Arhangel Mihailo".

  Četvrtog oktobra 2004. godine sam bazu podataka ovog foruma, sa jednog javnog kompjutera prebacio na server kome samo ja imam pristup, a na kome se nalazi i riječnik slavicnet-a. Zbog toga je najstariji tekst na ovom forumu objavljen pod datumom 4. oktobar 2004. godine, mada ima i strijih postova.

  Prvi posjetioci ovog foruma su bili Biljana Vučković i Nešo Borovčanin sa Sokoca te Mijat Šuka iz Budve. Prvi meni poznati posjetilac koji je "izguglao" ovaj forum bio je Goran iz Kalgarija, zvani "Goca sa Sokoca".

  Na troškove održavanja stranice, do današnjeg dana, potrošio sam samo za internet konekciju oko 4800 evra, ishabao tri personalna kompjutera, i utrošio oko 8000 sati napornog rada. Danas mi vaše klikanje na reklame koje Google objavljuje ovom sajtu donose (u prosjeku) $8. 25 dnevno, tako da više ne gubim tj. mogu da pokrijem troškove postojanja ovog sajta. Zbog velikog broja otvorenih stranica (trenutno oko 20. 000 dnevno), ali i linkova koje ste vi postavili na druge forume prema ovoj stranici, sajt ima popularnost 5 od 10, što je izuzetno dobro. Čini mi se da Google ima popularnost devet, a naše najpopularnije stranice ( kao npr. Krstarica i SerbianCafe ) su, zadnji put kada sam to provjerio, imale popularnost šest.

  Popularnost ( engleski "rating" ) nekog sajta se povećava sa starošću, brojem stranica i dinamičnosti sadržaja. Na primjer, slavicnet.com je šest mjeseci stariji od Krstarice, ali i tri godine mlađi od SerbianCafe-a. Međutim, oba gore navedena sajta su značajno popularnija od slavicnet-a jer imaju daleko veće timove ljudi koji rade na njihovom ogromnom repertoaru.

  Za razliku od njih, nemam namjeru da održavam stranice tipa kuvar, forume sa dosta prepucavanja i besciljnih diskusija. Nemam namjeru ni da imitiram postojeće stranice, poput projekta "Rastko". Cilj mi je, da uz vašu pomoć, razbijemo anti-srpske dogme i da proširimo istinu o ratu na prostorima bivše Jugoslavije. Da objavim ono što na internetu nedostaje. Cilj mi je da doprinesemo borbi u raskrinkavanju prljavih igara Zapada, koji je rasparčao srpske zemalje zbog njegovog ličnog interesa. Pri tome je dosta štete naneseno i drugim narodima, samo što oni toga još uvijek nisu svjesni. Konačno, nemam namjeru da "prevaspitavam" sve ostale narode koji govore srpskim jezikom. Moj jedini cilj je da ne dozvolim Srbima da ne zaborave svoju istoriju. Sa sigurnošću tvrdim da od svega ovoga i ja imam dosta koristi, i sa ponosom mogu da kažem da o sarajevskom ratištu znam mnogo više nego što sam znao daleke 1995. godine.

  Bio bi grijeh da zaboravimo ime Miće Vlahovića, ali i svih ostalih srpskih heroja koji dadoše svoje živote za dobrobit svoga naroda. Oni moraju da budu naše vječne zvijezde vodilje! Jer, kako reče Ciceron, "Istorija je učiteljica života".

  Naravno, ne treba zaboraviti ni žive, njihovu borbu i žrtve. Nakon rata, mnogi srpski borci nisu uspjeli da izgrade pristojan život, a budućnost im ni danas ne izgleda svijetlo. Oni manje srećni, još uvijek su u invalidskim kolicima ili sa teškim fizičkim (a i psihičkim) posledicama iz rata.

  Da napomenem i to da vi odlučujete o čemu će se pisati na ovom forumu. Moja malenkost je samo tehnički urednik tekstova koje vi pišete, pa je na vama da odlučite što ne treba da bude siroče istorije. Život je kratak i sve je manje onih koji su bili očevici velikih bitaka i srpskog stradanja. Svaki pisani trag, čak i poneki šturi komentar na ovom forumu, jednog dana može spriječiti tragediju da nam istoriju pišu neki drugi narodi!

  I vi možete uticati da ova stranica postane još popularnija! Prije svega, pišite o svemu što vas tišti i što vam nije pravo! Objavite na ovom mjestu sve ono što veliča Srbe kao narod. Vi koje mrzite da pišete, ili niste vični peru, ne zaboravite da postavite link na druge stranice kada citirate nešto objavljeno na slavicnet-u. Tako ćete povećati "popularnost" ove stranice kod internet pretraživača, kakav je na primjer Google.

  Za one koji godinama dolaze na ovu stranicu, neki čak još od davne 1999. godine, veliko hvala.
  forum- 21939 - 11.06.2009 : Ozi Cccc Melburn - best (0)

  Sretno gospodine Tomiću!


  Čestitam ti gospodine Tomiću desetogodišnjicu neumornog rada na ovoj stranici, koja je usput rečeno, dostupna svakome na ovoj planeti, bez razlike ko je i odakle je.

  Neka je sa srećom još dugo, dugo godina!

  Veliki pozdrav za tebe Željko, kao i za sve posjetioce ove stranice i sve ljude dobre volje širom zemaljske kugle.

  Sa srećom i nazdravlje, vaš CCCC.
  forum- 21921 - 09.06.2009 : Igor Sarajevo - best (0)

  Čestitka


  Nakon pročitanog teksta o velikom trudu koji je uložen u uređivanju ove stranice, čestitam administratoru koji zaslužuje samo pohvale za svoj rad i iskren pristup u obavljanju posla.

  Transparentno su izložena ulaganja i zarada, koja je naravno preskromna u odnosu na uloženi rad i koja se troši za održavanje stranice, ali za pohvalu je i to što su nam se dostupnim učinili i ti podaci. Za razliku od naših premijera i ministara, koji ne prikazuju milionske rashode, evo administrator je čak prikazao i dnevnu zaradu od 8, 25 dolara. Pohvalno u svakom slučaju.

  Mogu samo zamisliti i koliko je rada uloženo u pripremu i objavu rječnika, koji je sigurno na pomoći mnogima. Pratim sadržaje tekstova, demokratski je slagati se ili ne slagati se, ovisno o onome što oni sadrže, ali primjećujem da je administrator objavljivao i one sa kojim se vjerojatno lično nije slagao. Sve to doprinosi popularnosti stranice i vjerujem da će tih dnevnih 20. 000 klikova u najmanju ruku biti uduplano.

  Lično se sa nekim ocjenama okolnosti ili prikazom pojedinih likova nisam slagao, ali u cilju da svako iznese svoje mišljenje, bez nametanja tuđih viđenja, odustao sam od komentara, što ne znači da rado ne čitam ovu stranicu, naprotiv. Tako će biti i u buduće, a g. Tomiću želim uspješno obilježavanje još mnogih jubileja.

  Poštovani,

  prihod svih sajtova na internetu javna je tajna i dostupan je svima onima koji znaju da ga koriste. Desetina stranica na internetu sa nevjerovatnom preciznošću iznose ove podatke.

  Ovu stranicu ne održavam da bih se obogatio. Međutim, u zadnje četiri godine broj posjetilaca ( a samim time i prihod ) premašuju svaka očekivanja. Iz godine u godinu, prihod se udvostručuje, a koliko dugo će to da traje samo onaj gore zna!

  Ma pusti novac, ima i ljepših stvari u životu.
  forum- 21918 - 08.06.2009 : Spale Krunić Srbija - best (1)

  Čestitka


  Postovani Željko,

  Koristim priliku da Vam iskreno čestitam godišnjicu postojanja ove stranice. Uopšte održati stranicu u ovim teškim vremenima pogotovo sa ovakvom temom koja je uspela da se uspešno izbori sa "svetskim medijskim mrakom" kada je u pitanju stradanje našeg naroda u prošlim ratovima a pri tom i dostigne visoki rejting pravi je podvig!

  Puno zdravlja i sreće u daljem radu.

  Spale, Srbija
  forum- 21747 - 22.05.2009 : Manda - best (0)

  Zašto pisati o živima?


  Za Jovu! Zašto pišeš sve detalje kako je ko poginuo, ranjen itd. Nihove porodice mogu zbog toga imati problema. Bolje je Jovo da staneš sa tim pisanjem i imenovanjem ljudi, neka je večna slava onima koji su poginuli. Gdje si vidio ili pročitao o njihovim vojnicima. Da li oni nabrajaju imenom i prezimenom ko je poginuo ili ranjen? Što ne napisa ko je bio na Čemernu itd. To nećes od njih saznati a od nas Srba, eto ima koji hoće reći sve. Zašto?

  RE: Zašto pisati o živima?


  Manda,

  Mislim da nisi u pravu. Oni su o svojim borcima snimili i filmove, napravili fantastičnu dokumentaciju, napisali mnogobrojne knjige. Sve to o čemu ti pričaš postoji na internetu. Izgleda da si ti jedini koji ne zna za to.

  O čemernu postoji stranica na ovom sajtu, i na njoj piše sve što te interesuje. Polovina muslimanskih zločina nad srpskim civilima u Sarajevu je nabrojana na ovoj stranici. Izgleda da st ti novi, pa još nisi ništa pročitao.
  forum- 21718 - 19.05.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Kažu mi da sajt nije Sokolački!


  U poslednje vrijeme sve je više onih koji se žale da se na ovim stranicama može pročitati sve manje i manje informacija o Sokocu. Tačno je i to da je broj političkih postova značajno opao otkako je SDS izgubio na, sada već istorijkim, lokalnim izborima. Da zlo bude veće, ne javlja se više ni "Vandal", valjda nema novca za internet pa ne znamo ništa ni o našim košarkašima.

  Zbog toga sam odlučio da glavnu stranu "Sokolac", pretvorim u "Najnoviji Sokolac" i na njoj će se zadržavati samo članci iz kategorije postova o Sokocu. Toliko od mene, a na vama sa Sokoca i onih koji vole Sokolac, je da o njemu i pišu. Jer, sa svim privatnim obavezama i obavezama oko održavanja ove stranice, ja stvarno nisam u mogućnosti da objavljujem i dnevne informacije sa Sokoca. Zbog toga vas molim da vi pišete. Samo ćete tako nešto i pročitati.

  Vaši prigovori da se previše piše o istoriji uopšte nisu na mjestu. Ako se mi ne potrudimo da zapišemo našu istoriju onda će je neko drugi pisati za nas. Naša djeca ne znaju za medijske prevare poput onih u Omarskoj, Markalama ili u Ulici Vase Miskina. Zbog našeg ćutanja, mlađi naraštaji su već počeli vjerovati da su Srbi izgubili rat. A kako neko reče, "na mlađima svijet ostaje".
  forum- 21450 - 21.04.2009 : Razvigor - best (0)

  Za Ramštajna, Jovu i Pravog


  Zamolio bih Ramštajna i Jovu Pejića da nastave sa pisanjem i opisivanjem ratnih dešavanja i akcija u kojima su učestvovali.

  Jova Pejić je odlično hronološki obradio sva važnija dešavanja i borbe na Nišićima sve do kraja 1994. Bilo bi lepo da opiše i sve borbe tokom ključne 1995. pogotovo iz one velike letnje muslimanske ofanzive.

  Takodje bih zamolio Ramštajna da i on opiše svoje učešće u borbama tokom te velike muslimanske ofanzive tokom 1995.

  Vogošćanin Pravi je sa svoje strane dao veliki doprinos opisujući borbe u kojima je tada učestvovao, ali bi se sa vašim svedočanstvima ta slika proširila i upotpunila.

  Veliki pozdrav svim Srbima!
  forum- 21313 - 10.04.2009 : Rammstein RS - best (0)

  Fotka za medalju :)


  Hahahaha.. Svaka čast Željko na fotki, nema šta do j***.

  Ako nije fotošop, ne mogu da vjerujem koji su to pajseri? Za medalju! Još samo fali onaj žepski muderiz, da tu ispred čempresa, žučno objasni kako Ivo Andrić, nije nikakav nobelovac, već četnički ideolog! ?

  Eh, kakvi smo ti mi Srbi, i kavkih nas još ima, dobro je rekao moj prijatelj profesor, eto kakvi smo mi, nad nama su vladali 500 godina turci, koji ni turski jezik nisu znali, već sve sama poturčena fukara, lakše im bilo kao tuđinima, nego kao svoji sa svojima!
  forum- 21200 - 25.03.2009 : Aldin Drugi put Njemačka - best (2)

  Za poštovanog prijatelja Tomića


  Još sam tu i pratim tvoju stranicu, dugo ti nisam pisao možda i duže od godine dana. Vidim da si ostao isti, mada ti je to teško palo sa ovim neškolovanim narodom, spremanim na svakojaka vrijeđanja. Nije ti lako, mada ti se divim na komentarima kojim ti odgovaraš. Ovaj o Kusturici je strašno dobar, samo dok ti objasniš narodu da vjera ne čini čovjeka i da su to ipak osobine koje ga sačinjavaju, ostaćeš bez kose. A ja ta djela vidim i kod tebe zato si kod mene uvjek ugledan GOSPODIN čovjek. Puno pozdrava, sreće i dobra od mene, svako dobro djelo i Bog nagradi, nebitno koje vjere smo. Ćao, tvoj drug Aldin.

  RE: Za poštovanog prijatelja Tomića

  Aldine,
  jako mi je drago da si se javio! U više navrata sam se sjetio tebe i pitao se zašto se ne javljaš. Ma, ne brini za kosu, ona me odlično služi, ali me pomalo ponestaje onog "đubriva" ispod skalpa. :-)

  Moram da ti se izvinem, ali tekst članka o Kusturici je parafraziran iz jednog dokumentarca o njemu. Tu nisam baš mnogo izmislio. Ono što mene impresionira kod Kusturice je njegova duboka iskrenost i neograđenost religioznim tarabama. Kusta se ne stidi svog porijekla, i on je sve ono što stvarno jeste. Njegovo razmišljanje je sto godina ispred našeg.

  A prava je istina da smo svi mi jedan te isti narod, sa istim jezikom i istom kulturom. Naša nesreća je da smo upregnuti u jaram različitih gospodara izgradili neke specifičnosti i - odrekli se jedni drugih. Vremenom su nas osvajači podjelili na Srbe, Hrvate, Bošnjake i Makedonce. Ne tako davno smo bili jedno te isto. Bili smo slovenski narod ( engleski: slavic pa otuda naziv slavicnet.com ). Istorija se poigrala sa nama pa smo pod uticajem Rimskog carstva primili Hrišćanstvo (Srbi i Hrvati u 10 vijeku), a onda nakon pada pod Turke, neki od nas su prešli i na Islam ( Bošnjaci u periodu između 15. i 18. vijeka). Bilo kako bilo, mi smo narod zaslijepljen mržnjom prema samom sebi.

  Pozdrav i tebi. Bog ti dao sve najbolje! Za tebe znam da si shvatio šta je "pisac htio da kaže" jer imaš slobodan duh i razum.
  forum- 21001 - 12.03.2009 : Luger Vukovic Pale - best (0)

  Primjedba


  ZAMOLIO BIH UREDNIKA DA MOJE RECENICE NAPISANE U TEKSTU, PA MAKAR I ONE BILE NE ISPRAVNE OBJAVLJUJE, KAO U DANASNJEM TEKSTU OBJAVLJEN 12. 03 09.

  Pravila Foruma

  Kao prvo, na ovom forumu je zabranjeno pisanje velikim slovima, kao što to ti radiš.

  Niko ti ne garantuje da će tvoj tekst biti objavljen. Ovaj forum nije "otvorenog" i "demokratskog" tipa. Na njemu postoji izvjesna forma cenzure.

  Vrijeđanje i nekulturne replike na ovom forumu su zabranjene. Takve tekstove u principu moderatori ne objavljuju, ili izbacuju nepristojne paragrafe.

  Gramatičke greške se obavezno ispravljaju.

  Prilikom upisa u ovaj forum, tvoj tekst se automatski ispravlja dodavanjem naših "specijalnih" slova, i tekst se formatizuje. Veoma česte gramatičke greške se automatski ispravljaju.

  Ako imaš problema sa pravilima iznad, ne moraš da pišeš. Ako je neka greška napravljena nenamjerno, imaš pravo da ostaviš "privatnu poruku" ili "ispravku" na tvoj tekst.
  forum- 20997 - 11.03.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Članak mjeseca


  Sa ponosom moram da objavim da je za "članak mjeseca" ili bolje rečeno prvog kvartala godine, glasalo rekordan broj posjetilaca, vjerovatno četiri puta više nego u prethodnih par mjeseci.

  U konkurencija je ovaj put bila mnogo jaka, pa ni neki jako dobri tekstovi koje su napisali Oko i još nekoliko bivših stanovnika Ilijaša i Vogošće, nisu imali šanse da uđu u ozbiljniju konkurenciju.

  Za prvo mjesto je bilo "dovoljno" imati devet glasova, i sledeće priče su dobile od 7 do 9 glasova.


  1. Vogošćanin Pravi - "Vanjski prsten - Mićo Vlahović"
  2. Jovo Pejić - "Stradanje Momčilovo"
  3. Jovo Pejić - "Naša ofanziva - oktobar 1993. godine"
  4. Vogošćanin Pravi - "Ratno sjećanje - Borba za Jasen"
  5. Vogošćanin Pravi - "RE: Politika je kurva"


  Zbog podjednakog broja glasova (9), ovaj put imamo dva izjednačena članka "Vanjski prsten - Mićo Vlahović" i "Stradanje Momčilovo" pa ih oba proglašavam za "članak mjeseca".

  Moram priznati da sam morao da "diskvalifikujem" moj tekst "Politika je kurva" koji je bio iznenađujuće dobro plasiran. Valjda zbog toga što imam protekciju kod dosta posjetilaca ovog foruma. Sebi sam dodjelio utješnu nagradu. Naime, za odgovor Kovi na njen prekrasni komentar pod nazivom "RE: Argeta", dobio sam "najbolji popratni komentar uz ocjenu". Jedan nadahnuti Bošnjak, pod pseudonim "Pitar", je za moj "komentar na komentar" napisao sledeći "komentar":

  Jeb'o ti sliku svoju, nižeš tekst kao da vezeš. Milina je čitati tvoje tekstove. Jeste da si Srbin sa dna kace ali svaka ti čast! Vjerovao ti meni ili ne, tvoje pisanje je u potpunosti izmjenilo moje tekstove. Prije se nisam puno trudio. Ne zamjeri!
  forum- 20914 - 05.03.2009 : Rada Radenkovic georgievski Beograd,Srbija - best (0)

  Hvala vam sto ste tu


  Prvo da kažem da ste zaista najbolji... Hvala vam.... Vaš rečnik je sjajan...

  Hvala bogu što postoji internet: vi, facebook i Michael Georgievski koji me je telefonom iz Amerike naučio da koristim kompjuter i internet. Da nije bilo svih vas, ja nikada ne bi pronašla svog rođenog brata, Paunković (Jaroslava) Dragana, koji je odveden iz Srbije posle smrti našeg zajedničkog tate...

  Evo, uz vašu pomoć ucim engleski, i sve mi je lakše...

  Želim da kažem da sam presrećna što na ovom svetu imam dve osobe koje najviše volim, a to su Michael i Jaroslav... Sada mi je život drugaciji...

  Još jednom vam hvala i nemojte se menjati, a ako to mora da bar bude na bolje...

  P. S. Michaela i Jaroslava volim najviše na svetu. Ljudi, pronašla sam rođenog brata posle 35 godina. Malo li je! Pozzzz svima i veliko hvala.
  forum- 20852 - 28.02.2009 : Neko - best (0)

  Sokolac


  Možete li da malo više pišete o Sokocu, šta ima gore i šta se dešava: ko je živ, ko mrtav, ko u hapsu. Interesuju me kompletna dešavanja o našem gradu, sve, sve, sve....

  Poštovani,
  ja puštam sve, bez obzira ko šta piše. Izgleda, kako je Dodik došao na vlast, splasnula je anti-SDS euforija, pa više nema političkih komentara. Izgleda da je i naša policija rastjerala sitne kriminalce, pa je i ta tema nekako zamrla.

  Sve što mogu da ti pomognem je da zamolim Sokočane da pišu...
  forum- 20765 - 24.02.2009 : Predrag Tomic Beograd - best (0)

  Poreklo


  Može li neko da mi kaže odakle potiču Tomići, odakle su došli, gde su živeli, kako su dobili to prezime itd...

  Hvala...

  Poštovani,
  o tome sam dosta pisao, već sam i sebi postao dosadan. Imaš dosta priča u odeljku "Priče - Porodične priče" pa tamo pročitaj.
  forum- 20742 - 22.02.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Moj komentar


  Osvanulo je sunčano, i pomalo hladno, nedeljno jutro. Otvorih ovaj sajt u nadi da ću naći tekst koji sam juče napisao. Bio sam oduševljen kada sam vidio i puno novih, jako kvalitetnih komentara.

  Dragi forumaši svaka čast! Ovo je prvi korak u otkrivanju istine o našem narodu, koji je prisiljen da ćuti o otadžbinskom ratu. Bojao sam se da ću ostati sam u širenju istine o našoj pravednoj borbi. Nisam želio da budem proglašen ni za lažova i hvalisavca.

  Ovo pisanje bi trebalo proširiti na sve srpske teritorije, jer sve ovo može doprinjeti borbi za očuvanje Republike Srpske.

  Moram da kažem da me ništa neće spriječiti da opšem svu golgotu koju sam podijelio sa svojim narodom. Muslimani su uveličali svoje junake i ordenjem ih dobro okitili. Naši junaci nemaju dovoljno velike grudi da im okačimo sva ona odlikovanja koja su zaslužili, pa zato želim da se bar napravi knjiga kako bi ordenje stalo u nju. Nadam se da će ovaj sajt u tome odigrati glavnu ulogu pa sa tim ga treba podržati svim silama.

  Naka vam je sretna Republika Srpska, i slava svim poginulim junacima. Pored toga, veliko hvala onima koji su imali sreću da prežive.
  forum- 20683 - 17.02.2009 : Re - best (0)

  Vise vijesti o Sokocu!


  Zašto niko ništa ne piše o Sokocu?
  forum- 20677 - 16.02.2009 : Razvigor - best (0)

  Predlog


  Hvala puno Pravom Vogošćaninu za priču o borbama za Jasen. Odlično pišeš i samo nastavi, zadovoljstvo te je čitati, posebno cenim tvoj trud da sve te slave dane otrgneš od zaborava.

  Preporučio bih ti da samo malo više dodaš sopstvenog doživljaja tih borbi. Da ubaciš malo više borbenih detalja koje si lično proživeo, da opišeš neko prebacivanje, otvaranje vatre na neprijatelja, opštu atmosferu borbe i slično. Time bi se dobila jasnija i potpunija slika tih dogadjaja.

  Puno pozdrava za tebe i ostale Srbe!

  Svako dobro!

  Odličan komentar! Ja bih samo dodao da pokušaš da malo preciznije odrediš vrijeme nekih akcija. Ponekad nisam siguran da li je ljeto ili zima, 93. ili 94. godina. Ja mogu da nađem tačne datume u podacima iz Haškog tribunala ili muslimanske dokumentacije koji su jako dobro obradili ove događaje, a sve je dostupno na internetu.

  Konačno, zamolio bih sve autore komentara da, ako je to moguće, uvijek govore o jednom događaju, a ne o nizu više događaja. Primjera radi, u nekim člancima se govori i o vanjskom prstenu, Žuči i Goraždu - sve u isto vrijeme. Naravno, ponekad je to potrebno, npr. ako pišete o nekom borcu, poput Miće Vlahovića. Na vama je da odlučite.

  Kratki i sadržajni članci su obično i najpopularniji.

  Konačno, molim vas da me ispravite ako u nekom članku pogriješim u imenima. Naime, većina vas (uključujući i Pravog) nema naša slova na tastaturi, pa se ja ponekad zabunim oko imena koja mi nisu poznata. Molim vas da me obavezno ispravite dovoljna je kratka poruka tipa: "Članak 20646: paragraf 3, red 4, stoji Sorak, treba Šorak". Ispravke možete slati anonimno, upišite komentar sa naslovom "Ispravka". Posebno bih zamolio Vogošćane sa kojim sam u kontaktu (Oko, Aco) da me oni ispravljaju. Ovo se posebno odnosi na autore članaka.
  forum- 20671 - 16.02.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Kandidati za clanak mjeseca


  Zahvaljujući vašim glasovima, veliki broj članaka je dobio mnogo dobrih ocjena. Kako su najproduktivniji u ovom mjesecu bili "Vogošćanin Pravi" i Jovo Pejić, nije ni čudo što su njihovi članci dobili i najviše broj glasova. Evo onih koji su najbolje ocjenjeni.


  1. Vogošćanin Pravi - Vanjski prsten - Mićo Vlahović (7)
  2. Jovo Pejić - Naša ofanziva - oktobar 1993. godine (6)
  3. Vogošćanin Pravi - Ratno sjećanje sa Žuči (6)
  4. Jovo Pejić - Rat na visoravni I (6)
  5. Vogošćanin Pravi - Ratno sjećanje - Vanjski prsten (5)
  6. Vogošćanin Pravi - RE: Politika je kurva (4)
  7. Vogošćanin Pravi - Ratno sjećanje - Ranko Radovanović (4)
  8. Zeljko Tomic - Politika je kurva (7)


  Napominjem da je procenat glasova po članku još uvijek nevjerovatno mali. Tek svaki hiljaditi posjetilac se odlučuje da glasa. Napominjem da je glasanje veoma jednostavno, i potrebno vam je samo dva do tri klika mišem da to uradite. Zbog toga vas molim da izdvojite tri sekunde svoga vremena i tako nagradite ove nadahnute pisce koji svoja ratna sjećanja prenose na jedan veoma nadahnut način. Ja lično imam osjećaj da čak i sami učesnici ovih ratnih zbivanja mogu pročitati poneki interesantan detalj ali i osvježiti svoje uspomene, koje pomalo uzburkavaju naše uspomene ali ne smiju da se zaborave.

  Zbog toga, ponovo vas molim da glasate, glasate, glasate... Na taj način možete da se zahvalite autorima ovih predivnih članaka.
  forum- 20585 - 10.02.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Glasajte, glasajte, glasajte


  Da još jednom ponovim da svaki od ovih članaka objavljenih na ovom forumu možete da ocjenite ako kliknete na zvjezdicu u gornjem lijevom uglu nekog članka. Napominjem, dovoljno je pet sekundi da to uradite, i nije potrebno da se registrujete, niti da ukucate bilo koji podatak. Samo tri klika mišem, i završili ste posao. Svi imaju pravo ocjenjivanja (tj. nema blokiranih) a možete da upišete i svoje mišljenje o članku. Na kraju svakog mjeseca biće proglašen članak mjeseca, koji će biti objavljen na jednoj od udarnih stranica. Evo trenutnog stanja u glasanju.  1. Željko Tomić - Korak naprijed ka ulici Miće Vlahovića - 5 glasova
  2. Željko Tomić - Mićo Vlahović - djetinjstvo i sahrana - 4 glasa
  3. Vogošćanin Pravi - Ratno sjećanje - Mićini izviđači - 3 glasa
  4. Jovo Pejić - Vedrija strana rata - 3 glasa
  5. Željko Tomić - Politika je kurva - 2 glasa  Kao što vidite, najpopularniji članci su o Mići Vlahoviću. Čak tri moja članka su među prvih pet i ja vas molim da glasate za "Pravog" ili Jova, koji su prava inspiracija za sve nas. Ja od sveg srca navijam za njih, jer su svi njihovi članci predivni. Mislim da bi neki od njihovih članaka trebali da budu članci mjeseca, ne samo ovog nego i u mjesecima koji prethode. Ne smijem da zaboravim ni ostale koji pišu, poput "Srbina Forever", Oka i mnogih drugih.

  Za jedan članak možete da glasate samo jednom, i ne brinite ako glasate dva puta za isti članak jer se drugi glas ne važi. Možete da glasate za neograničen broj članaka. I autori tekstova imaju pravo da glasaju za svoje postove.  Hvala vam puno, i prijatno glasanje.
  forum- 20535 - 08.02.2009 : Raso Koprivica Bijeljina - best (0)

  Pozdrav


  Sta reći... , osim da ti pružim podršku za ovaj blog koji mi mnogo znači..

  Ja sada živim u Bijeljini, a cijelo vrijeme rata, ili nčeg drugog pod tim nazivom, sam proveo u Vogošći tih nesretnih godina dole, ili gore, kako se uzme....

  Iz mog prezimena vjerojatno Ti je jasno da sam iz Krivoglavaca ali to sada nije bitno. Nisam bio "specijalac", ja sam bio "rover", i "pionirski inžinjerac" (oni koji znaju će razumjeti, malo sarkazma nije na odmet, zar ne... ).

  Poznajem dosta toga, ali ne bih sada o tome. Želim da Te zamolim da ne budeš lijen i da na postove čekamo po 3 mjeseca... Vjeruj da ima mnogo ljudi koji Te prate i ne žele da "sve ono dole" bude zaboravljeno.. Možda drugi put više od mene..

  U svakom slučaju Ti želim svako dobro i da Ti dragi Bog podari svaku sreću i zdravlje...

  Rašo,
  Pozdrav i za tebe. Međutim, nisam siguran da li pod onim Ti misliš na mene ili na "Pravog". Vjerovatno na mene jer mislim da je kod mene "zakočilo", pa ne stignem da sve objavim isti dan, ponekad sam jedan dan zakašnjenja. Ne znam koliko si dugo prisutan na ovom forumu, ali nekada je objavljivanje išlo "odmah", ali sam morao da uvedem "cenzuru" jer se forum pretvorio u rat, pogađaš protiv koga.

  Kad smo kod prezimena, ja tebi vjerovatno dođem rođak ili možda ujak, zavisi od godišta. Naime, moja majka je od Koprivica iz Nedajna u Crnoj Gori. Moj djed se i rodio tamo. Tvoje Koprivice su takođe iz istog sela, pa bi ja i ti mogli da budemo treći rođaci, ili tako nešto.

  Kritiku uvažavam, i pokušaću da stvari radim malo bolje. Međutim, imam ja i drugih obaveza: porodica, posao, život, provod,... pa moram da i o tome razmišljam pomalo...
  forum- 20497 - 05.02.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pravila foruma


  Ovo su neka pravila ovog foruma, molim vas da ih pročitate.

  Jedan tekst, jedan topik


  Molim vas da ne kombinujete više tema u jedan tekst. Zbog klasifikacije tekstova na različite stranice, bilo bi poželjno da svaki komentar pisete odvojeno

  Limit 3900 slova


  Maksimalna dužina teksta koji možete upisati je 3900 slova. Ako je vaš tekst duži, upisite ga u dva odvojena posta, ja cu ih spojiti.

  Objavljivanje tekstova


  Vaši tekstovi neće biti odmah objavljeni. Svi komentari prolaze verifikaciju od strane moderatora, i samo oni koji zadovoljavaju politiku stranice, će biti objavljeni.

  Vaša email adresa


  Vaša email adresa je privatna, i dostupna je samo meni. Čak ni moderatori ovog foruma nemaju pristupa vašoj email adresi. Vaša email adresa nikada neće biti javno objavljena, niti ustupljena drugome bez vašeg odobrenja. U principu, spreman sam da ponekad prenesem poruku, ako vas neko traži.
  forum- 20441 - 03.02.2009 : Kova Belenzada Toronto - best (1)

  RE: Argeta


  Divna priča, sa vrlo kompleksnom emocionalnom strukturom! Ja sam sigurna da je djevojčica morala pod nekim ubjedljivim izgovorom da otrči i krišom obriše suze, pre nego što se nasmijana zahvalila ocu.

  Najvjerovatnije će ovaj snažni monolog - priča biti i velika konfirmacija majci, da je pjesma "Dok Dunav ljubi nebo" uistinu bazirana na jednoj preživljenoj buri.
  Sve čestitke autoru.  RE: Argeta

  Kovo,

  hvala ti na lijepim riječima. Mnogima se sviđa ova priča a za mene je jedna od tri moje omiljene priče. Vjerovatno je "emotivna" jer ju je napisao život a ja sam je samo zapisao.

  Jednog kišnog dana, u maju 2008. godine, dosađivali smo se ja i moja kćerka u mom skučenom stanu. Isprovocirana mojom uzrečicom "tvoja glupa majka" započesmo razgovor, baš onako kako to u priči piše. I dok sam se u mislima vraćao u prošlost, zbog "nedostatka koncentracije" izmače mi se ta ista uzrečicapa pa se dogovoristmo da ja tu priču napišem, ali bez upotrebe riječ "glupa".

  Tako sam i uradio. Priču sam napisao u toku naredna tri dana. Završetak priče, to jest da me je kćerka poljubila, je u tom vrijeme bio dio moje mašte.

  Sledećeg dana, nakon što je pročitala priču, dugo je gledala u ekran, polu-otvorenih usta, ali nije zaplakala. Nakon toga slijedila je njena uobičajna reakcija - prešla je u fazu negacije:

  - "Ovo nije istina! " - uzviknula je.
  - "A šta nije istina? " - pitao sam ja.
  - "Pa nije istina da sam te poljubila! "
  - "Pa to bi uradila svaka dobra kćerka, ja sam mislio da si i ti takva! "

  Zatim je počela da piše komentar na ovom forumu o tome da je poljubac izmišljen i da sam vas obmanuo. Ja sam sve to strpljivo gledao, a kada je ona završila sa pisanjem ja sam joj pokazao kako da to snimi. Ona je malo razmišljala, a zatim izbrisala komentar.

  Nakon toga, ja sam joj predložio da se pomirimo. Ona je odmah pristala. Naravno, ja sam tražio da me u znak izvinjenja poljubi, što je ona i uradila.

  - "Eto, vidiš da si me poljubila! " - uzviknuo sam ja.

  - "Pa jesam, ali ne za priču! " - odgovorila je ona.

  Ostatak večeri smo se prepirali da li je priča istinita ili nije, i da li u tom poljupcu ima bar malo zahvalnosti za priču. Eto, sada imaš dovoljno argumenata da odlučiš da li sam vas obmanuo, ili je priča doista istinita.
  forum- 20404 - 31.01.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Vijesti iz Aleksandrova


  Sa ponosom obavještavam moje prijatelje, posjetioce ovog foruma, ali i sve one koji njeguju uspomenu na Miću Vlahovića da su kompetentni zvaničnici MZ Aleksandrovo donijeli odluku o prijemu moje malenkosti za počasnog člana u sledećim organizacijama:


  1. Centar za eko-ruralni razvoj Aleksandrova
  2. Kulturno umetničko društvo amatera "Aleksandrovo"
  3. Klub sportskih ribolovaca "Aleksandrovo"
  4. Hunting klub "Tito"


  U prilogu poruke, poslate od stane gospodina Slobodana Cucića, dostavljene su mi i članske knjižice u PDF formatu.

  Jako sam počastvovan ovom odlukom i istima se od srca zahvaljujem.
  forum- 20381 - 29.01.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)


  Najbolje ocjenjeni članci


  Članak mjeseca januara je "Kome ti glumiš", koga je napisao "Pitar" iz Sarajeva, Bošnjak po nacionalnosti. Sa njim sam u stalnom kontaktu već par godina, i mada samo mali broj njegovih članaka ugleda vidjelo dana, ovaj put moram da mu odam počast za majstorski urađen posao. Nije namještaljka, majke mi!

  Sem ljubavi za Romanijom, sa piscem ovog teksta dijelim i neka ratna sjećanja. Naime, u toku rata sam više puta dolazio na Grbavicu, uglavnom u "Razmjenu" da telefoniram u Federaciju. Pošto nisam imao ni dobro auto a ni benzina, često sam bio prinuđen da prespavam na Grbavici. U početku, tamo nisam poznavao nikoga pa sam spavao kod mojih Sokočana na prvoj borbenoj liniji, uglavnom u Sretinoj četi. Tamo su me zvali "vikend četnik" jer sam dolazio samo kada sam bio na slobodnim danima, najčešće vikendom jer sam tada bio najsigurniji da ću obaviti posao, jer je osoba koju sam telefonirao bila na radnoj obavezi. Igrom slučaja, rov tj. razlupani stan u kome sam spavao je imao zadatak da osmatra bunker u kome je na straži bio "Pitar". Interesantno je da za tih nekoliko noći u tom rovu na nas nije ispaljen ni jedan jedini metak. Kao po pravilu, kod moje sledeće posjete moji "domaćini" bi mi govorili: "Samo što ti ode, oni zapucaše na nas. Cijelu noć nam nisu dali ni oka sklopiti! ".

  Da napomenem i to da je ovaj članak po broju ocjena ( do sada devet ) na drugom mjestu između svih do sada ocjenjenih članaka. Prvo mjesto još uvijek drži jedna od mojih omiljenih priča, pod nazivom "Argeta". Ona ima sedamnaest petica.

  Svi ostali komentari imaju ne više od tri ocjene. Najviše dobrih ocjena su dobile moje priče, zatim istorijske rubrike, ratni komentari, komentari o islamu... U poslednje vrijeme jako puno dobrih ocjena su dobili komentari koje piše "Vogošćanin Pravi". Gotovo svi komentari napisani o Mići Vlahoviću su dobili po neku (uglavnom odličnu) ocjenu.

  Da napomenem, ako kliknete na zelenu zvjezdicu koja se nalazi iznad nekog komentara, pojaviće se mali prozor u koji možete da unesete svoju ocjenu. Na taj način utičete na vrste tekstova koje objavljujemo.
  forum- 20380 - 29.01.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Stranica nije radila


  Ovaj forum danas nije radio zbog problema sa diskom. Naime, ovih dana je posjećenost na srpsko-engleskom riječinu dostigla rekordnih 14. 000 otvorenih stranica. U isto vrijeme i ovaj forum je zabilježio najbolju posjećenost, za koju tačan podatak još uvijek nemam.

  U poslednjih 6 mjeseci sam imao dvije-tri havarije diska, koji ne može da izdrži preveliku opterećenost. Nisam siguran da li je do proizvođača diskova, ili zbog mog servera koji ih nemilosrdno uništava. Kako su diskovi pod garancijom, redovno ih vraćam proizvođaču. Što se tiče podizanja novog sistema na novom disku, od spašenih podataka, i tu sam postao majstor - uradim to za samo nekoliko sati.

  Vama, koji ste primjetili da ova stranica nije radila, iskreno se izvinjavam.
  forum- 20315 - 27.01.2009 : Ja Bijeljina - best (0)

  Treba i knjigu napisati


  Večeras sam, zajedno sa mojim prijateljem Toćetom iz Žutih mrava, čitao sve članke koje je napisao "Vogošćanin Pravi". Osjećali smo se kao u nekom vremeplovu koji nas je vratio unazad u rat. Bilo bi super kada bi neko napisao knjigu o svemu ovome, pa da buduća pokoljenja nešto i nauče. Mnogi, koji ovo čitaju, neće moći sve ovo razumjeti, ali će bar znati da se to dogodilo. Veliki pozdrav svima od Oka i Toćeta.

  RE: Treba i knjigu napisati  Prijatelju dragi, čitaš mi misli. Knjigu nije problem izdati, to se plaća oko 1000 evra. To ćemo Miner i ja platiti. Knjigu je problem napisati! Miner je obećao da će mi doći u posjetu na ljeto, a pošto znam da i on ima mnogo toga da ispriča. Mislim da mrzi da piše, jer kuca sporo. :-)

  Dalje, za sve ove junake treba pronaći puna imena i prezimena, kao i tačne datume svih događaja. Zbog toga vas molim, da ako nešto znate o ovim borcima o kojima "Vogošćanin Pravi" piše, a njihovih imena se ne sjeća, da mi ostavite kratku poruku na ovom forumu ili da mi pošaljete email na adresu: slavicnetŽhotmail.com. Ukoliko ne želite da poruku objavim, molim vas da to navedete u tekstu poruke.

  Oko, ti i ja ćemo o ovome još pričati kada na ljeto budemo išli na grob Miće Vlahovića.
  forum- 19982 - 01.01.2009 : Veljko Borovcanin Solingen - best (0)

  Pozdrav


  Hvala ti na ovoj stranici. Meni si pomogao da saznam mnoge stvari i da se čujem sa mnogima od moje pogubljene familije. Još jednom ti hvala i želim ti sve najbolje u 2009. godini.

  V. Borovčanin Solingen.
  forum- 19975 - 31.12.2008 : Strahinja Krunic - best (0)

  Pozdrav


  Željko sve najbolje u novoj 2009. godini, puno zdravlja i sreće a ostalo će doći samo po sebi.
  Poslao sam ti one slike, a neke imaš u arhivi, javi se tamo, a u vezi onoga valjda ću imati više slobodnog vremena pa ću ti odraditi sve.
  forum- 19811 - 16.12.2008 : Simo Jelaca Toronto - best (0)

  Simo Jelača


  Poštovana Redakcijo:

  Molio bih vas da mi se javite na gore dati e-mail,
  želo bi da vam pošaljem jedan svoj rad, početkom januara.
  Vi već imate mojih radova na svom sajtu.
  Želim vam srećnu Novu godinu i srdačno vas pozdravljam,
  Porebna mi je vasa e-mail adresa.
  S. Jelača
  forum- 19387 - 08.11.2008 : Vesna Filipovic Nis - best (0)

  Kako se ponašati na ovom forumu


  Veliki pozdrav Željku od Vesne iz Niša.

  Pošto tek od pre dva meseca imam internet i još uvek ne poznajem dovoljno svet interneta, moguće je da sam u tom neznanju i napravila grešku. Nije mi nikakvo opravdanje, ali nisam znala da se radi o istom osobi, jer mi ništa nije ukazivalo na to da ja povežem neke stvari između dve poruke pošto je svaka drugačije potpisana.

  Još jednom se izvinjavam i puno vas pozdravljam.

  RE: Kako se ponašati na ovom forumu


  Vesna, nema problema, greška iz neznanja može da se oprosti, ali ne smije da se ponovi. Još jednom da ponovim, kako za tebe tako i za ostale posjetioce ovih stranica.

  Kada upišete svoju email adresu, ona nikada ne bude objavljena na ovim stanicama. Vašu email adresu ću dati nekome samo ako vi to zahtijevate od mene, bilo u poruci koju ste upisali, ili naknadno.

  Bilo bi dobro da uvijek upisete svoju email adresu, jer ćete jednog dana moći da brišete ili mijenjate tekst svojih poruka - naravno ako ste ih potpisali.

  Pored toga, naslov poruke je jako važan. Kao što vidite, svaki naslov je na ovim stranicama prikazan masnim slovima. Google jako voli "debela slova", pa vam preporučujem da to koristite. Svaki naslov može da se napiše na više načina. Na primjer, u skladu sa srpskom gramatikom, korektan naslov u jednom od prethodnih tekstova bi bio "Tražim Kecman Slavku". Međutim, ja sam tom članku dao naslov "Kecman Slavka", za koji bi mi Dara Šurković dala čistu jedinicu, ali služi svrsi u ovom slučaju, jer ako se Kecman Slavka (ili njeno dijete) ikada priklji na internet i ukuca na Google tekst "Kecman Slavka", ovaj pretraživač će mu izbaciti baš moj članak. Ukoliko vas nije briga za Google, bar se potrudite da u svom naslovu oslikate suštinu vašeg pisanja, jer naslov treba da privuče korisnike interneta da u moru tekstova pričitaju baš vaš članak.
  forum- 19381 - 07.11.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Za Vesnu


  Vesna (i ostali),

  Ozi se na ovim stranicam potpisuje sa pseudonimom, zbog štoga što je tako odlučio, pa je krajnje nerazumno od tebe što si ostavila onu poruku lične prirode, pa još ga oslovila njegovim ličnim imenom, koje si saznala kada se on tebi javio putem elektronske pošte.

  Ne moraš baš previše da se pravdaš, jer sam ja tebe provjerio još prije nego što sam Oziju dao tvoj email, i ti si doista ta osoba za koju se predstavljaš, tj. javljaš se iz Niša.

  Oziju nisi mogla poslati email, vjerovatno što server za elektonsku poštu preko koga šalješ poruke nije radio. To se ponekad dešava, i treba da sačekaš nekoliko sati, on će proraditi.
  forum- 19320 - 30.10.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Kakav divan dan!


  U zadnja 24 sata, na ovaj forum se upisala Marina, da mi se zahvali za priču o mojoj tetki Zori, koju po ko zna koji put čita.

  Potom je (pretpostavljam mlada) Tanana, u dva navrata (veoma učeno i zrelo) diskutovala stanje na Sokocu.

  Zatim je Milica, pomalo drčno, branila SNSD, što sam ja shvatio kao kompliment, jer za mene je sve bolje od SDS-a.

  Onda se upisao Dušan Zgonjanin iz Beograda, da pohvali ali i da pomalo i kritikuje. Prije svega da nešto izuzetno pametno napiše.

  Konačno, šlag na tortu je bio moj prijatelj Zoran Janković, koji navrati da napiše nešto o Željku Markoviću, ali i jednu dirljivu i poučnu priču - specijalno za mene.

  Gromovnik mi posla sledeći vic:

  Pita cigareta šibicu: Jel znaš nekog ko dobro puši?
  Šibica: Ne! Meni je samo bitno da me neko dobro kresne!


  Još da se upiše Zli Bob, pa da sve bude kako reče, ne znam da li Slavko Štimac ili Dolly Bell: "Svakoga dana u svakom pogledu, sve više napredujem(o)"...
  forum- 19175 - 22.10.2008 : Zoran Janković Rogatica - best (0)

  Pozdravi za prijatelja


  Mom dragom profesoru sa fakulteta i prijatelju, Željku Tomiću, upućem najsrdačnije pozdrave iz Rogatice: gdje god krenuo zdrav i živ bio, dobra te sreća srela, a dragi Bog ti smeo dušmane! S poštovanje, Zoran Janković.

  RE: Pozdravi za prijatelja


  Zorane, pozdrav i tebi. Bog ti dao isto što i ti meni želio. Pažljivo čitam tvoje članke, neke sam objavio i na ovoj stranici, i drago mi je da si izrastao u prvoklasnog novinara.
  forum- 19164 - 09.10.2008 : Fikro Prevljak - best (0)

  Nisam ja!


  Zašto pozdrav i meni, sa tim nemam nikave veze a ćerilicu ne znam ni pisati, tako da si fulo totalno!

  Pozdrav,
  Fikro Prevljak

  RE: Nisam ja!


  Rođo,

  ma znam ja da si ti nepismen, i za ćirilicu ali i za latinicu, ali mi jutros pade na pamet da napravim prozivku najvjernijih članova ovog foruma, pa počeh od tebe, i mogu ti reći da se nisam razočarao. Da su svi ostali redovni na ovom forumu kao što si to ti ja bih imao više para nego Bil Gejts. Uči rođo, trebaće ti!

  Puno ti hvala što redovno ocjenjuješ sve članke koje moji moderatori objave na ovim stranicama. Vidim da nema više tvojih članaka. E baš mi je žao, jer mi je bilo jako zabavno čitati tvoja naglabanja.
  forum- 19001 - 20.09.2008 : Slobodan Neskovic - best (0)

  Ne radi email


  Tomću!
  Ti si sami bolšoj četnik jer ostaviš mail adres na koji se ne može pristupiti. Ok, voli vas Slobodan.

  RE: Ne radi email


  Slobodane,
  moj email je slavicnetŽhotmail.com, i svi ga znaju.
  forum- 18937 - 12.09.2008 : Danka Krsmanovic Vancouver, Canada - best (0)

  Pozdrav mojoj Romaniji


  Baš mi se svidja Vas sajt, Željko. Puno pozdrava i sve najbolje,

  Danka
  forum- 18855 - 09.09.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Video o Kazanima


  U prvih 10 sati, otkako sam na ovu stranicu postavio link na video o Kazanima, 69 pojedinaca je pogledalo stravične slike iz prošlosti. Statistika se može vidjeti na stranici "youtube.com", gdje se nalazi i video.
  forum- 18847 - 09.09.2008 : Nostalgija - best (0)

  Slike


  Poštovani gospodine Tomiću,

  već odavno nije bilo novih slika sa ovih naših lijepih krajeva, hoće li uskoro biti šta novo?

  Pozdrav Nostalgija

  Slika imam mnogo, samo nemam vremena da ih objavim. Pokušaću da to uradim uskoro. Pozdrav!
  forum- 18641 - 12.08.2008 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

  Hvala


  Željko hvala na nagradi i lijepom mišljenju o mojoj, odnosno djedovoj, priči. Takođe hvala što si mi ispunio želju i nagradu proslijedio onima kojim je više potrebna i kojima će staviti mnogo veći osmijeh na lica, a samim time meni uručiti najveću nagradu.

  Mnogo hvala.

  Pozdrav za tebe i sve na forumu.

  Mirke
  forum- 18639 - 12.08.2008 : Boban Malislatki backa palanka - best (0)

  Zaboravili odakle su


  Pozdrav Željko,

  danas sam malo pretrazivao po internetu pa nadjoh razne sajtove mojih bivših komšija koji su se otisnuli u svjet što silom prilika (rat, stradanja) i vidjeh da se dobar dio naših sunarodnika polako asimiluje (postali Kanađani, Amerikanci, Australijanci... ).

  Tragaju za svojim porodičnim korjenima, otišli prije 16 godina i manje treba ljude pohvaliti za uložen trud ali ni po muke zbog toga, zaboravili svoj jezik, pismo.... Sve svoje sajtove objavljuju na engleskom jeziku, a u opciji maternji jezik ništa. Nikako da se ugledaju na tebe. Šta je sa onim koji ne znaju engleski, ljudi bi nesto dopunili, kritikovali pohvalili...

  Ostali ljudi bez opštine, parohije, crkvenih slava (na koju većina nije ni išla) pa sada svoje porijeklo prezentuju strancima oni će sve to dobro razumjeti a nastale rupe u porodičnim stablima, predanjima, pričama, običajima sačuvati od zaborava.

  P. S. ovo se posebno odnosi na one na potezu Sarajevo-Konjic, oni će se sami prepoznati.
  forum- 17931 - 27.05.2008 : Milan Cobovic Njemacka - best (0)

  Pohvala za lijepu pricu


  Željko hvala ti za ovu lijepu priču, dok sam je čitao suze su mi tekle niz lice. Ne znam da li je iz srca ili iz mašte ali je napisana majstorski. Hvala ti. Milan Čobović.

  Milane, brate, hvala ti na lijepim riječima. Tebi za informaciju, priča je 100% istinita. Ni najmanji detalj nije izmišljen! Uvodni dio, razgovor sa mojom kćerkom desio se u prije nekoliko dana, u subotu, 24. maja 2008. godine, kada sam joj i ispričao ovu priču.

  Život piše najljepše priče, a da nije bilo moje kćerke ova priča bi ostala neispričana. Čak ni moja bivša žena ne zna detalje, jer nikada nije imala vremena da me sasluša.
  forum- 17929 - 26.05.2008 : Srbin Forever svijet - best (0)

  Svaka cast !!!


  Sta reci nego svaka čast za tekst "Argeta", Željko!!!
  forum- 17925 - 26.05.2008 : Nepoznat - best (0)

  Svaka cast!


  Ovaj sajt je extra, molio bih operatora ovog sajta da napravi mali chat ako je u mogućnosti, gde se može dopisivati. pozzzz za sve Sokočane.
  forum- 17580 - 09.04.2008 : Tatjana Lalic Beograd - best (0)

  Pozdrav


  Pozdrav svima!

  Slučajno sam naišla na ovu stranicu na internetu i puno mi se dopala. Jako je lepo uređena i administratoru sve pohvale. Još uvek sam u fazi prilagođavanja i nadam se da ću postati redovan član.
  Inače sam iz tih krajeva. Neko meni jako drag, neko ko je u mom srcu večno, na žalost leži na Vojničkom groblju.
  Za sada toliko

  Pozdrav
  forum- 17402 - 10.03.2008 : Slavko Jovičić - Slavuj Istocno Sarajevo - best (0)

  Navalili


  Imati ovakav odličan sajt i održavati ga, je velika stvar i obaveza. Evo, pre nekoliko dana otvorio sam blog i odmah je usledila najezda raznih gostiju.

  Nema problema - pa, ja sam javna ličnost i nemam nikakvog razloga da se ne pojavljujem u javnosti.

  Dovoljno je ukucati u pretraživač - Slavko Jovičić Slavuj sa vama ili sjovicicslavuj i blog će se otvoriti. Tek sam postirao četiri pet tekstova i hvala Bogu, krenuli su komentari. Čiji? Zna se!

  Naravno da ću i dalje saradjivati sa ovim sajtom.

  Svim posetiocima i ovog sajta i mog bloga - želim svako dobro!

  S poštovanjem,

  Slavko Jovičić Slavuj.

  forum- 17400 - 10.03.2008 : Galib Sarajevo - best (0)

  Stranica je za 10+


  Pozdrav Žaljku i sve pohvale njumu, jer je napravio tako dobru i rado čitanu stranicu.

  Galibe,
  da nismo školski drugovi? Ako jesmo, javi mi se na slavicnetŽhotmail.com.
  Pozdrav,
  Željko
  forum- 17253 - 10.02.2008 : Ivan Arsic Vlad. Han - best (0)

  Ruski recnik


  Postovani,
  bio bih vam zahvalan kada bistemi pomogli u trazenju u kupovini knjige koju je nemoguce naci a to je
  Naučno-tehnički rečnik - rusko-srpskohrvatski OD Relje Popovića ili neku adekvatnu zamenu.
  Hitno mi je potreban.

  Unapred zahvalan.

  --
  Arsic Ivan dipl. in

  Zamoli nekoga da ti to potraži u Beogradu. Ja sam siguran da ga ima Univerzitetska biblioteka u Bulevaru Revolucije (mislim da se sada zove Bulevar Slobode).
  forum- 17171 - 30.01.2008 : Sonja Darien - best (0)

  Sarajevski masakr


  Ja sam se najezila kad sam kliknula na link Sarajevo. Zaista strašno. Zašto ste stavili slike odsečenih glava. To je jako ružno. Ne mogu da dođem sebi.

  Sonja
  forum- 17129 - 25.01.2008 : Aldin - best (0)

  O vrijedjanu na forumu


  Ja mislim da i Obrenović nije išao sa svojim tekstom da nekoga uvrijedi. Živi u državi gdje nema demokratije pa se malo zabrinuo, ne trebaš se brinuti to su Ameri imaju za sve ljeka, osim za sebe. Što se crkvi tiče bio sam i u katoličkoj i u pravoslavnoj. Imam veliki krug prijatelja koji su me pozivali kao gosta da prisustujem kada krste djecu i ostale slave. Da li sam zbog toga loš musliman? To su za mene isto Božje kuće, kao i naše džamije, koje treba poštovati iako nisu iste vjere. Pozdrav Aldin.

  Ponekad pomislim da su dosta dvije rječi: musliman, balija dovoljne da na ovom prilično finom sajtu pukne neki glup komentar. (Vrjedjanja)To su ipak samo primitivci, seljaci neškolovani kreteni. Siguran sam da ih ima i među mojim ljudima. Zbog toga Tomić takve stvari ne objavljuje. I vjerujem da Tomića nekad glava zaboli kad pročita takav besmislen komentar od muslimana. Pa se i ujedno zahvaljujem Željku za posao koji obavlja. Čak je dosta manje vrijeđanja i sa vaše strane (pozitivno) dopada mi se. Treba ljudski i pametno razgovarati o svemu.
  forum- 17015 - 11.01.2008 : Aleksandar k. Janković Caracas - Venezuela - best (0)

  Osam milenijuma srpske istorije


  Vrlo interesantan opis srpskog porekla, Treba što više istraživati i nauciti srpsku omladinu ko smo i šta smo bili u prošlosti.

  Sa srpskim, bratskom pozdravom,
  Alrksandar K. Jankovic
  Vojvoda Fruškogorski
  forum- 16933 - 03.01.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Sajt


  Za mnoge od vas, juče ova stranica nije radila zbog problema sa DNS Serverom, koji se nalazi u Frankfurtu, Njemačka.

  Posebno se zahvaljujem Fikru Prvljak, za veliku brigu koju je izrazio tako što me je prvi obavjestio da stranica ne radi, pa sam preduzeo odgovarajuću akciju.
  forum- 16899 - 30.12.2007 : Donmarcom - best (0)

  Željko!


  Opet Ti se lažno predstaljaju. Nema pojma da ti se javio Radan Koprivica naj-pjanac Sokoca. Jednostavno ovaj sklop rečenice i elokventnost ne pripadaju Radanu, iako ti je istinu rekao o Ziketu Beloviću. Iako je Radan dobar momak, on još nosa ulare od sela do sela i fol traži kobilu. Čovjek pojma nema šte je komp. Ovo ti je poslao neko mnogo obrazovaniji iz njihove generacije.

  Pozdrav
  forum- 16887 - 28.12.2007 : Cica Romanijski Crvene Stijene - best (0)

  Ispravka


  KLECO nije KLEČO. Naša maskota grada Kleco Markovic!!!!
  forum- 16877 - 28.12.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Hvala posjetiocima i saradnicima


  Trenutno, ovaj sokolački forum ima oko 5900 objavljenih članaka. Bilo bi ih gotovo 17. 000 da ja ne brišem (ili arhiviram) poruke lične prirode, i komentare koji nisu bitni. Na taj način, posjetioci imaju bolji pregled, i čitaju samo kvalitetnije komentare.

  Ovih dana sam radio neku statistiku, pa sam, na moje veliko iznenađenje ustanovio da je preko 350 posjetilaca ovog foruma ostavilo svoju email adresu. Broj bi bio daleko veći, ali sam ja imao grešku u programu, pa su komentari sa brojevima između 5000 i 12000 hiljada upisani u bazu podataka bez email adrese. Da napomenem i to, da polovina posjetilaca nikada ne upisuje svoje email adrese.

  Komentari na ovom forumu su trenutno raspoređeni na 155 stranica, a planiram da otvorim još toliko novih. Objavljeno je preko 200 slika o Sokocu i Sokočanima. U svojoj arhivi imam još preko 500 slika koje namjeravam da objavim na ovoj stranici.

  Slike sam dobio od 15 Sokočana, a posebno se zahvaljujem Mitru Kruniću, koji mi je poslao većinu slika. Naravno, 90% slika sam napravio lično ja, prilikom mojih posjeta Sokocu.

  U stalnom sam kontaktu sa 35 Sokočana i petnaestak onih koji žive u inostranstvu. Pored njih, našao sam i veliki broj prijatelja među Vogošćanima, Nišićanima, Sarajlijama i mnogim drugima, koji su sada rasuti svugdje po svijetu. Dopisujem se i sa 4 do 5 muslimana.

  Još jednom hvala svima vama koji pišete za ovaj forum. Ne mogu a da ne pomenem i naše vjerne čitaoce. Zbog njih se prije par dana broj otvorenih stranica na ovom sajtu prvi put (u trogodišnjoj istoriji) popeo na nevjerovatnih 6000 dnevno. Da bi ste shvatili značaj ovog broja, navešću podatak da prosječan forum na internetu ima oko 300 otvorenih stranica za isti period.

  Zamolio bih vas za još jednu uslugu. Prilikom posjete drugim forumima, obavezno ostavite link na neku od stranica na ovom sajtu. To mnogo doprinosi popularnosti na pretraživačima. Što se posjetilaca tiče, ja ih imam previše, pogotovu onih nepoželjnih.

  Moto ove stranice je: "Prošlost se ne smije zaboraviti, jer se može ponoviti! "
  forum- 16738 - 17.12.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Zaradite poklon!


  Poštovani posjetioče ovog foruma,

  Da li ti je poznata neka priča iz Drugog svjetskog rata, poput ovih koje možes naći u rubrici "Priče-Drugi svjetski rat", kao na primjer:

 • "I muslimansko ime na spomeniku" - autor gospodin Miroslav Špirić
 • "Pogibija moga djeda" - autor Slaviša Čeremidžić
 • "Malenica" - autor moja malenkost, Željko Tomić

  Ako jeste, imaš šansu da zaradiš jednu od lijepih nagrada. Dobra stvar je što ovo nije konkurs za najbolje napisanu priču. Ti samo treba da daš podatke a ja ću istu da napišem i objavim. Ustvari, ovo uopšte nije konkurs tj. tvoja priča se ne takmiči sa ostalim pričama. Ukoliko opis nekog događaja bude prihvaćen kao dobar materijal za priču, ti sigurno dobijaš neku od nagrada. A nagrade su sledeće:

  Kodak EasyShare CX7300 Kodak Easy Share CX7300 digitalna kamera. Ovo je jedna od najboljih kamera koje sam imao. Rezolucija je 3. 2 MP i pravi slike dimenzija, 2096x1560 što je po meni jako dobra rezolucija. Ova digitalna kamera je stara 2 godine, ali ovo je Kodak, kralj svih kamera, pravi izuzetno dobre slike, posebno u losim uslovima (tama, oblacno). Kamera je u perfektnom stanju. Neke slike na ovoj stranici su snimljene pomoću nje.

  Jornada 548 PDAPored toga, možete da dobijete i Jornadu 548. Ovo je tkz. "Pocket PC", ili džepni personalni kompjuter. Ova "spravica" je veličine poštanske dopisnice, i na sebi ima Windows 2003 operativni sistem, i gotovo sve programe koje ima i vaš PC kompjuter: MS Word, MS Excel, Windows Media Player, itd. Konektuje se USB kablom sa vašim kompjuterom, i onda možete na njega da prebacite dokumente, koje ste napravili na vašem kompjuteru. Naravno, dokumente možete kreirati i na ovom džepnom računaru. U stvari, polovina priča koje sam objavio na ovom forumu je napisana baš na ovom "džepnom računaru". A pisane su u parku, čekaonici za zubara itd. Računar nema tastaturu, pa zbog toga morate da tipkate plastičnom olovkom po ekranu. Ja sa u tome postao jako dobar, i vjerovatno bolje ubacujem tekst na taj način nego polovina vas pomoću tastature.

  Nagrada će biti još mnogo više, ovo su neke vrijedne stvari koje su mi u ovom trenutku pale na pamet. Vaše je da obezbjedite priče, a ja ću se snaći za nagrade. Biće tu i dosta novih stvari. Na primjer planiram da poklonim i USB Disk ili USB Memoriju kapaciteta jednog gigabajta - i to više primjeraka. Nadam se da sam pogodio kako se zovu, jer ih ja zovem "USB Memory Stick" ili "USB Flash Drive". Meni je lakše da ih donesem otpakovane (zbog carine) ali ako baš insistirate možete ih dobiti i neotpakovane.

  Konkurs je stalno otvoren, a nagrade će biti uručene idućeg ljeta, ukoliko ne nađem(o) neki brži način da vam ih uručim. Da li je vaša priča dobila neku od vrijednih nagrada znaćete u roku od nekoliko dana, nakon što ste poslali svoj email. Imena dobitnika će biti objavljena na ovoj stranici.

  Da bi neka priča ušla u konkurenciju mora da zadovoljava sledeće kriterijume:

 • Potiče sa naših područja, poželjno sa sokolačke opštine.

 • Priča je istinita, poznati su svi učesnici, žrtve i zločinci, mjesto i okvirni datum.

 • Priča nigdje nije objavljena, tj. prepisana iz neke knjige, nego ste vi pričnu lično čuli od vaših bližnjih (djedovi, babe, rođaci) koji su bili očevici događaja, ili su priču čuli od očevidaca.

 • Poželjno je da priča ima neku radnju. Primjera radi, priča o "Malenici" govori o dva rata, kulminaciju dostiže pet godina nakon Drugog svjetskog rata, a završava se nakon zadnjeg rata, kada Malenica umire.

 • Priča ima neku pouku. Nije dovoljno reći "Ustaše su na gomilu pobile 17 mojih Tomića na Jovanjdan 1942. godine". U ovoj priči, (ispričao je djed Ranko, a napisali ja i moj rođak Predraga Tomić) ima dosta lijepih detalja koji govore o teškim ratnim danima u Podromaniji. Priča se završava tek 1960. godine, kada su kosti žrtava konačno prenesene na groblje.

  Ali zašto vam ja ovo sve pričam? Najljepše priče piše život, i ja sam se takvih priča na Romaniji naslušao na stotine. Problem je što ih nisam zapisao, pa mi sada treba vaša pomoć, jer neke se stvari još mogu spasiti od zaborava.

  Sve vaše komentare šaljite na moju email adresu slavicnetŽhotmail.com. Bilo bi poželjno da napišete i naslov u polju Subject:, koji bi otprilike tebao izgledati ovako: "Priča o... ".

  Srdačno vaš,
  Željko Tomić
 • forum- 16663 - 13.12.2007 : Aldin - best (0)

  Hvala za priču: Ismet Kurbašić


  Zdravo Željko,

  Evo nađoh malo vremena da ti se javim. Tvoj ratni doživljaj me je oduševio. Lijepo je znati da postoji netko koga rat nije zatrovao. Tvoja dobra duša te sad odvela negdje daleko, kao i mnoge druge. Samo ostaćemo željni rodnog mjesta, roditelja, prijatelja komšija. Nije fino sto tiče nije nikada javio, mogo je to da učini makar jednim pismom. Da se ujedno zahvalim gospodinu što je napiso članak Raspad Juge. Svaka mu čast ispravno 100%. Nijedan rat, jer nije donio narodu ništa dobro, nego samo bjedu i jad.

  RE: Hvala za priču

  Aldine,

  i ja sam se mnogo puta pitao zašto nam se Ismet nikada nije javio. Problem je što su se u Sokocu od rata dva puta mijenjali pozivni brojevi, a dva puta smo promjenili i broj telefona.
  Ismet je bio stariji čovjek, i pitanje je da li je i živ. Kada je otišao nije imao ni naš broj našeg telefona. Ko zna, možda ni rat nije preživio! Međutim, gdje god da se nalazi, znam da o nama ništa loše ne misli.
  Moja kuća u Sokocu je prazna i u njoj niko ne živi. Ja i mama odemo tamo samo preko ljeta, onako na godišnji odmor. čak i mama, koja je čitav život provela u Sokocu, sada više voli Beograd, parno grijanje i mnogo jednostavniji život. Tamo sada ima i manje kriminala, i manje lopova nego u Sokocu. Kao što vidiš rat je promjenio sve - na gore.
  forum- 16511 - 02.12.2007 : Aldn - best (0)

  U vezi clanka koji ces da napises


  Kad budes u Franfurtu, pošalji email ili objavi na ovoj strani. Kada budes napiso svoj komentar, znam da ce biti iskren, a to mi je važno. Pročitaću ga sa mnogo zadovoljstva. Ja mislim da moj stav poznaješ. Samo moraš znati da će biti kritike sa obje strane.
  forum- 16410 - 26.11.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (0)

  Pozdrav svima


  Pozdrav svima, konacno da Željko uradi nesto da nas oslobodi najezde naj primitivnijih balija, posjecivao sam gotovo svakodnevno ovu stranicu i nadao sam se da ce jednom Željko da ih eliminise sa ove stranice (mislim na ove primitivne balije)
  Svi dobronamjerni su uvijek dobro dosli bez obzira na naciju i vjeru.....

  SA VJEROM U BOGA............. ZA KRST CASNI I SLOBODU ZLATNU
  forum- 16366 - 24.11.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Neka mi se jave


  Molim sve one koji nisu zadovljni sa ovim "najnovijim" mjerama da mi se jave na adresu slavicnetŽhotmail.com. Mislim da je tako bolje, umjesto ostavljanja komentara na ovoj stranici.
  forum- 16276 - 21.11.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Od kuda Muje laju?


  Na moje veliko zaprepašćenje, nedavno sam ustanovio da najveći broj blokiranih adresa dolazi iz Njemačke, i vrlo malo iz Amerike, Holandije, Turske i Bosne. Prije petnaest sekundi sam blokirao i prvog "Muju" iz Zagreba.

  Moj "rođo", Fikro ne živi u Hrasnici. Tamo mu neki "Sretko" čuva ženu, a on i "desanka šakić" žive u Dizedolfu. E, Fikro, svaka čast. Još da ukapiraš da si blokiran i sve bi bilo super!

  Evo i liste (nekih) provajdera na kojima su blokirane adrese. Ako imate problema sa upisom, javite mi se na slavicnetŽhotmail.com, i obavezno upisite svoju email adresu prilikom sledeceg upisa poruke na ovaj forum.

  AS54-BC1, Sarajevo, Bosna
  BH Telecom d. d. Sarajevo, Bosna
  Deutsche Telekom, Germany
  FREENET-POOL-NET, Duesseldorf, Germany
  HanseNet, Hamburg, Germany
  Kabel Baden-Wuerttemberg GmbH, Germany
  Siemens, 91050 Erlangen, Germany
  Vodafone D2 GmbH, Germany
  Netscape Communications Corp. , California, US
  Routit BV, Rotterdam, Netherlands
  Turk Telekom, Ankara, Turky
  Verizon Internet Services Inc. , VA, US
  Amis Telekom d. o. o. Zagreb, Croatia
  forum- 16185 - 20.11.2007 : Spiro Novi Banovci - best (0)


  Svaka ti čast

  Ovu fotografiju trebalo bi da pogledaju naši političari, a ne bi bilo na odmet poslati je i OHR-u i gospodinu Lajčeku. Ima dosta ovakvih straža širom Republike Srpske. Da li je sve bilo uzalud, vidjećemo uskoro.
  forum- 16062 - 18.11.2007 : Goga - best (0)

  Mi te ne trebamo!


  Znači po tvome, kako ti procenuješ stvari, ja bih morala da mrzim sve muslimane, jer su me oni ranili. Ne dragi moj, ljudi se ne poštuju i cene tako kako ih ti gledaš svojim očima. Koliko vidim za tebe ni jedan čovek, koji je Srbin nije čovek samo tvoji "Bošnjaci" su pravi ljudi.

  Idi bre begaj sa ove stranice i nemoj više da mi vređaš moga Željka, jer je to jedan od poštenijih ljudi na ovome sajtu. Nemoj misliti da to tek tako kažem, ili sto je Srbin, kažem to jer je Željko jedna dobra duša od čoveka, koji jos uvek trpi i drži takve kao što si ti, na ovoj stranici.
  forum- 16053 - 18.11.2007 : Goga - best (0)

  O pisanju na ovom forumu


  Ne javljam se često na ovaj sajt, ali sam redovni čitalac ovog sajta. Imalo se tu pročitati dosta dobrih i pametnih stvari ali u zadnje vreme samo neke rasprave.

  Kao prvo, svi na ovom sajtu, vrlo dobro znamo koji smo jezik u školama i na fakultetima učili i mislim da se tu nema šta mnogo raspravljati. Imali smo joć pored našeg jezika i strani jezik. Ne vidim zašto tolika svađa i mržnja oko toga.

  Nisam se zbog toga javila, jer ne želim da ulazim u rasprave i svoje vreme da trosim na neke stvari koje nisu važne.

  Javljam se zato što mi je ovaj "Fikro" toliko dosadio na ovom sajtu. Kad god otvorim stranicu njegovo ime je tu napisano po nekoliko puta, a on ne piše ništa interesantno, samo neke gluposti, kao što je napisao da se Obrenović krije jer mu telefon nije u telefonskoj knjizi.

  Dragi moj "Fikro" niko se ne krije time što ne želi staviti telefonski broj u imenik. Ako si već u Americi onda bih trebao znati da se ne možes sakriti jer svi imamo svoj broj, ali to nije telefonski.
  Ljudi ne žele kao sto je Obrenović rekao, da ih zovu razne reklame i nude gluposti, kao što nam ti pišeš svaki dan, po nekoliko puta.
  forum- 16033 - 18.11.2007 : Cccc Australija - best (0)

  O najezdi balija na ovu stranicu


  Evo već duže vrijeme (oko pet-sest mjeseci) nisam ni riječ napisao na ovoj stranici, a stalno sam tu i čitam komentare i ne mogu Željko da povjerujem da si dozvolio da ti balijei ( nekakvi Pitari, Fikre i njima slicni, postenima svaka čast ) a ti umjesto da sa njima završiš po kratkom postupku čak se upuštaš u diskusiju sa njima da si dozvolio da te u "tvojoj kući" porede sa kerom i da te nazivaju pogrdnim imenima.

  Ja sam ranije bio stalni član na ovoj stranici sa svojim komentarima, ali dok su "ovakvi" na stranici kao ove dvije baljesine Fikro i Pitar nemam namjeru bilo šta pisati a i praćenje stranice cu svesti na najmanju moguću mjeru.

  Pozdravljam tebe i sve poštene ljude i članove na ovoj stranici (stranica ce postojati i bez mene i dalje) i bez svih ostalih članova koji misle kao ja, a svi smo iz Australije.

  Ovo govorim u njihovo ime primjetivši da i njh nema isto toliko dugo koliko i mene pa pretpostavljam da je to u pitanju, a pojedini su mi to i potvrdili u razgovoru.

  Molim te Željko da ovo ne svatis kao neku ucjenu ili uslov Bože sačuvaj, ali ja sigurno ne bih sebi ovo dozvolio da sam na tvom mjestu ni u bilo kojem slucaju.

  Puno pozdrava jos jedanput iz daleke i tople Australije.

  Nekadasnji vjerni, aktivni i stalni član ove najbolje (po meni) stranice na Internetu
  Sa vjerom u Boga....... vaš CCCC
  forum- 16014 - 16.11.2007 : - best (0)

  Željko nije nacionalista


  Tomiću,

  Cim si došao, dao si se na brisanje i cenzurisanje... Zar, bolan, nikada ne spavaš? Isti si onaj "ćuk", ona ptica, znaš?

  Nemoj mi, majke ti, kvariti lijepe i zanimljive tekstove. Stoje dugo, i svi si ih već pročitali?

  Danas sam kontaktirao jednu osobu koja te poznaje, pa veli da ti uopšte nisi loš čovjek, i da ustvari nisi ovakav kakvim se ovdje prestavljaš: nacionalista, Srbenda i to...

  Pozdrav,
  Fikro

  Pozdravi tog čovjeka i od mene. Naravno da nisam nacionalista, i nikada sebe nisam ni trpao u tu kategoriju. Nije mi jasno zašto ti smatraš da sam ja takav. Ne mislim ni da iko od mojih Sokočana misli da sam ja neki veliki nacionalisti. Ja, samo volim svoj narod i boli me šta se njemu dešava.

  Ja ovdje podjednako "lajem" na srpske političare kao i na muslimane. Karadžića mrzim koliko i ti, ali ti voliš svoga Aliju, i sve što je zeleno.

  Međutim, zbog vaše sulude, separatističke politike, umalo da vas muslimana više ne bude u Sarajevu. Da nije bilo pohlepnog Karadžića i miliona maraka uplaćenih na njegov račun, Mladić bi vas pojeo za večeru.

  Ako kažem da vi muslimani nemate jezik i naciju, i da je Bosna propala država, to nije ništa uvredljivo, to su stvari koje znamo dobro i ja i ti, samo ti voliš da lažeš sam sebe, pa nećeš da to shvatiš.
  forum- 15993 - 15.11.2007 : Fikro Prevljak Hrasnica - best (0)

  Tomiću


  I napisao sam de je kopirano, znaci nisam ja pisao niti sam napisao da sam napisao, to svi mogu vidjeti jos uvijek, otkud ti pravo da kazes da sam glup!

  Kad ces prestati da svaki moj tekst upola izmjenis i okrenes onako kako odgovara brdjanima sa Romanije, pola stvari koje pod mojim imenom stoje ja nisam tvorac, prestani sa tim!!!

  Budimo parlamentarni!

  Kako da budemo parlamentarni kada si u prethodnom komentaru upotrebljavao onoliko pogrdnih riječi? Naravno, ja sam sve to izbrisao, ali imam pravo da kažem da je neko glup kada u dvije rečenice upotrebi pet pogrdnih riječi, poput "sereš", "lažeš", itd. Ne sjećam se šta si sve napisao, ali bilo je strašno. Naravno, najgore od svega toga je što si mene optužio da sam se ja potpisao tvojim imenom, a svi dobro znaju da se ja uvjek potpisujem svojim punim imenom i prezimenom, jer nemam "oraha u džepu" i ne bojim se da kažem što mislim.

  Naravno, ovdje se svako može potpisati bilo kojim imenom, i takvih slučajeva sam imao bar stotinu. Do sada me je kontaktiralo na desetina pojedinaca (Srba i muslimana) u vezi korištenja istog imena i prezimena, ali ja tu ništa ne mogu ukoliko neko ne prizna, kao što se to nedavno desilo sa Mujom Hrnjicom, koji je priznao da je koristio ime nekog čovjeka koji je davno umro. Da ne govorimo o pseudonimu "Pitar" kojih je u jednom trenutku bilo tri na ovoj stranici.
  forum- 15949 - 13.11.2007 : Cica Romanijski CRVENE STIJENE - best (0)

  Za Željka


  E sad vidis da nisam bez veze lik i da ne lupam ko Maksim po diviziji. Sjeti se kad sam pisao u jednom mom clanku da ce se ovo desiti i ko ce ga strpati iza brave. Jedino broj na pidzami sam previdio.
  Pozdrav za brata Željka!

  Cica,
  pa zar se ne sjecas kada su mene kritikovali sto sam te pohvalio. Ja sam odmah vidio da si ti O. K. momak, i da ces da se sasvim lijepo uklopis u ovu nasu odabranu ekipu.

  Zamolio bih te samo da se uvijek potpisujes sa "Cica Romanijski", a ne sve velikim slovima. Isto vazi i za naslov. Ako bi jos mogao da kod unosa kucas znak š za š, ć za ć, a onda pritisneš konvertuj taster, pa tek onda upišeš poruku sa Snimi tasterom, postao bi mi najomiljeniji posjetilac. Naravno i jedna praznina nakon tacke, kao i više paragrafa su više nego pozeljni.

  Ovo ne pišem samo tebi nego svima jer su gotovo svi nemarni, a to bi mnogo popravlo izgled ove stranice. Unaprijed zahvalan!
  forum- 15860 - 09.11.2007 : - best (0)

  Za koga je sajt


  Zasto imam osjecaj da je ovaj sajt napravljen specijalno da bi se svadjali SRBI i muslimani. Jos nisam cuo kakve vjesti sa Romanije, neke lijepe informacije. Konstantno se samo ovi nasi svadjaju sa Turcima. Ko o cemu, samo jadi. Ja se obradovao da se ponekad dopisujem sa tim narodom odozgo ali sam se bas razocarao. Steta.

  Slazem se sa tobom. Zbog toga cu blokirati ove pojedince i zabraniti prepucavanje na temu rata. Komentari su dobro dosli, ali ne i prepucavanje.
  forum- 15745 - 01.11.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Mujo i provokacije


  Moram vam reći da sam jako iznenađen kako su neki posjetioci ovog foruma reagovali na ovu zadnju Mujovu provokaciju. Kako možete nekome ko laže kojim jezikom govori, vjerovati da nije na jeziku lažljiv? Ne želim da na ovom mjestu parafraziram šta je moj "rođo" odvalio, jer bi to ostalo krajna referenca na Internetu, ali ću vam ispričati jednu priču:

  Prije par mjeseci javi se meni jedan musliman, sa pričom kako mu je familija pobijena u Srebrenici, i čak navede i imena oca i dva brata. Ja naravno, pristojno odgovorim, baš onako kao što je i Urs Astra uradio, pa ga pristojno priupitam koje su mu braća bila godište. Moj ti "Mujo" odgovori sa nekim izmišljenim datumima rođenja, ne znajući pri tome da ja imam kompletnu dokumentaciju o Srebrenici, koja uključuje ne samo mjesto i datum rođenja, nego i matične brojeve nastradalih. Ja utvrdim da na srebreničkom spisku stvarno postoji čovjek pod takvim imenom, a i dva njegova sina. Međutim, datumi rođenja se ne slažu! Kod jednog je brata "Mujo" pogriješio za dvije, a kod drugog čak za šest godina. Naravno, ja mu napišem jedno drsko pismo i od tada mi se "Mijica lažov" nikada više nije javio.

  Zbog toga Mujo, ako imaš šta da mi kažeš pošalji email, pa ću provjeriti. Ako utvrdim da si u pravu, dozvoliću ti da o tvom slučaju pišeš na ovom forumu. Međutim, ako si mislio da ću progutati tvoju gnusnu laž - varaš se. Moja baba je govorila da "Niko krupno kā Turčin ne laže! ", a ja kažem da ova stranica nikada neće biti propagandni instrument SDA. Imate vi takvih stranica na pretek!

  Pozdrav, mojim prijateljima i ako zatreba "zovi, samo zovi... ".
  forum- 15513 - 23.10.2007 : Zoran Marić - best (0)

  Za Željka Tomića


  Pozdravlja Te Zoran Marić.

  Zorane, mogao si bar da ostavis email. Ako email upises u polje "email" prilikom unosa poruke, ono ce biti upisano na moj racunar, i nece biti vidljivo ni za koga drugog. Mijate, ako ti se Zoran javi, posalji mi njegov email.
  forum- 15197 - 08.10.2007 : Branka Stari Grad - Beograd - best (0)

  Slike sa Glasinca


  Pozdrav za Željka Tomića i sve Sokočane! Slike su prelepe. Nekada sam boravila u Sokocu i radila na izgradnji aerodrome na Glasinačkom Polju. Molila bih Željka ako je ikako moguće da mi nabavi sliku konja koji u krdima trče po Glasinačkom Polju. Nigde više nešto tako nisam videla i ostalo mi je duboko urezano u sećanju.

  Unapred zahvalna,

  B. V.
  forum- 15136 - 03.10.2007 : Pitar Sarajevo - best (0)


  Željko, ako je to tvoj rođendan, onda nek je sa srećom. Zaslužio si samim time što si napravio jednu interesantnu stranicu. SREĆNO
  forum- 15126 - 02.10.2007 : Goran Cvijetic Sokolac - best (0)


  Rodjace evo malo surfam po internetu, mada mi to nije omiljeno, pa naiđoh na tvoj sajt i iskoristih priliku da te pozdravim i pohvalim sve ovo što si napravio. Pošto se nismo ljetos vidjeli pozivam te da dodjes na slavu 12. oktobra. Pozdrav od Takača.

  Rodjo,
  hvala ti za poziv, ali necu moci jer sam sav godisnji od prosle i ove godine potrosio na ljetovanje u Sokocu. Medjutim, ako Bog da, možda ti dodjem na slavu dogodine.

  U svakom slucaju, čestitam ti slavu, a znam da ćeš da je domaćinski proslaviš. Pozdrav i za kompletnu tvoju porodicu.
  forum- 15125 - 02.10.2007 : Cica Romanijski Crvene Stijene - best (0)

  Pohvala za tvoje tekstove


  Želja izvini za po neku gramatičku grešku!!! Nikad nisam imao priliku da te upoznam ali znam za tvoje nevolje ovdje u Sokocu i dosta toga sam čuo o tebi. Sve je pozitivno iz mog ugla, mada oni zlobni svašta pričaju o tebi. Znam šta je loše doživljavala tvoja porodica ovdje u našem gradu (mom i tvom) mislim da ćeš me razumiti da ti ne širim (golf) ali vjeruj mi to je djelo loših momaka, onih 10 posto koji na žalost žive u našem okruženju. Naravno djelo i onih ljudi na koje si ti ljut sa razlogom.

  Moram ti priznati, imas puno dobrih tekstova koje si ti lično napisao i svaka ti čast. Mada vidim da neki osuđuju tvoj sajt (u rubrici odgovori) ali vjeruj mi, a i ti to znaš, ovo je jedino oružje protiv dešavanja u Sokocu. Sajt je O. K. i samo naprijed. Pozdrav!

  Čiča,
  hvala ti na lijepim riječima, jer mi to puno znači. Mogu ti reći da sam se ljetos zapanjio koliko je stranica popularna u Sokocu, jer su me čak i oni sa kojima se nikada nisam pozdravljao zaustavljali da mi čestitaju: u opštini, na ulici, u kafiću. Dolazili su kod mene na kafu, zvali me telefonom. Čak sam neke sreo i pod Ostrogom (Nedeljko Žugić) ili u Igalu.

  Većina upisanih u rubrici "Odgovor" su muslimani, pa njih ne krivim što se ljute za ovo što pišem. Ostali koji su se javljali su u rodbinskoj vezi sa Cilom, ili nekim od sokolačkih profitera, pa se i ne osvrćem na njihovo lajanje. Dozvoljavam svakome da se ovdje upisuje (ako nije blokiran, naravno) i mislim da je pluralizam mišljenja dobra stvar. Naravno da ne trebaju svi da misle kao ja, jer i ja u mnogim stvarima nisam u pravu.

  Što se gramatike tiče, ja znam da mi svi možemo mnogo bolje kada malo vodimo računa kako pišemo. Međutim, ne želim da se predstavljamo svijetu kao hrpa nepismenih laika, kada imamo najviše pisaca, pjesnika, guslara, umjetnika i akademskih građanina po glavi stanovnika u čitavoj Bosni. Zbog toga, zahtjevam malo pažnje kod pisanja, a Bogami, ako treba i gramatiku da uzmemo u ruke.

  Pozdrav i tebi, hvala ti što si se javio, a nadam se da ćemo se i upoznati kada sledeći put budem dolazio u Sokolac.
  forum- 14943 - 28.09.2007 : Goga - best (0)

  Re:Željko


  Znaci ne moram da brinem ti ces i rucak da spremis, bas si srce. Znam ja da si ti u svemu spretan i sposoban.

  Drago mi je da se ne ljutis jer vec sam se bila zabrinula. Mislila sam da sam negde pogresila, posto uvek pravim neke greske.

  Sve najbolje i svako dobro :)
  forum- 14133 - 13.08.2007 : Goga - best (0)

  Dobro došao kući


  Željko, samo sam svratila da ti poželim povratak kući i da ti kažem da si mi nedostajao.

  Redovno sam žitala stranicu dok sam bila kući, ali kada sam stigla sa godišnjeg stigla sam pročitati i ostalo, mada nije bilo toliko zanimljivih stvari.

  Znam da imaš o mnogo čemu pisati pa se potrudi da to učinis što pre.

  I još samo nešto, molim te kad ćeš već jednom da staviš tu svoju sliku na stranicu...

  Mnogo te ljubi i pozdravlja tvoja prijateljica.

  RE: Dobro došao kući

  Gogo,
  hvala na lijepim riječima. Nekada bih se naljutio da mi neko kaže da mi je kuća u dalekom svijetu, ali prije par godina sam postao svjestan da je to, ustvari tako. Nekako, sve se manje osjećam da pripadam Sokocu, jer su oni gadovi na vlasti sve prodali i opoganili. Ni Sokolac više nije isto što je nekad bio. Još uvijek ga volim, ali...

  Moram ti reći da sam i ja primjetio da je bilo manje poruka dok sam bio odsutan. Izgleda da ja dođem neka vrsta katalizatora, jer kad god ja nešto napišem i drugi se jave!

  U isto vrijeme, uveo sam i automatsko brisanje poruka, pa sam neke "dobre" izbrisao greškom jer sam blokirao sve one poruke koje sadrže intenet adrese. Jednostavno, ne mogu da se odbranim od nepoželjnih komentara onih koji bi preko ovog foruma da reklamiraju svoje sajtove. Blokirao sam sve sto sadrži "http:", ". net" ili ".com". itd. Skript sam promjenio iz Sokoca, na "sporom internetu" pa sam to uradio brzo, ali ne bas na način da se time mogu ponositi.
  forum- 14087 - 09.08.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Evo mene opet!


  Pozdrav svima,

  Od 4. jula do 9. avgusta sam bio u Sokocu pa nisam bio u mogucnosti da se konektujem na internet, uglavnom jer je veza preko TEOL-a vise nego ocajna. Povezivao sam se na internet sa brzinom od 14. 4 i 28. 8 kbps. Uzas!

  Iz tog mog iskustva sam izvukao pouku da su strane na ovom forumu dosta duze za one koji imaju kompjutere sa malo memorije (ja tamo imam P3 notebook kompjuter sa 512 MB RAM-a) pa mi je trebalo dosta vremena da otvorim strane poput "Knjige gostiju". Ovo cu da promjenim - obecavam.

  U Sokocu sam se sreo sa dosta starih prijatelja cije je ime prisutno na ovom forumu, bilo da se o njima pise ili oni pisu ( Nedeljko Zugic, Duca, Starina Novak, Mijat, Kemo.... ), ali sam prvi put vidio i dosta onih koje nisam poznavao ( Mitar i Strahinja Krunic, sportisti Dzudo kluba "Sokolac", Slobodan Teletinu, Vojvodu Janka.

  Naravno, vidjeo sam i Jelenu Madzgalj i urucio joj 400 dolara ( 100 od Gume, 208 od Mirketa i 100 od mene i moje porodice).

  Nažalost, nisam imao vremena da odem na Pale i vidim Slavuja, kao ni Gromovnika, a i mnoge druge koje nisam mogao da nadjem jer ne znam njihov identitet.

  Iz Visegrada je u Sokolac dosao i Marko, brat mog pokojnog prijatelja, Predraga Zarkovica - Bozura. Dobio sam i Bozurove fotografije, pa cu i njih staviti na ove stranice.

  O mom godisnjem odmoru na Sokocu cu jos dosta pisati! Imam materijala za to na pretek, a i nekoliko stotina fotografija Sokolovića, Malusi, Glasinca, Talina, Podromanije, Ravne Romanije, Ozerkovica, Djedovaca, Zljebova, Han Pijeska i mnogih drugih mjesta. Uskoro cu se i one naci na ovom mjestu!
  forum- 13596 - 05.07.2007 : Nebojsa Boskovic London - best (0)

  Cvijetna nedelja


  Cvijetna nedjelja je sedmica pred Vaskrs, i uvijek je kao i Vaskrs pokretnog datuma.
  forum- 13592 - 04.07.2007 : Nebojsa Boskovic London - best (0)

  Lazareva subota...


  Procitah tekst o Lazarevoj suboti, a moji preci (inace iz okoline Sarajeva) su nas ucili da se umivamo vodom u kojoj je prenocilo cvijece nedjeljom ujutro - na Cvijetnu nedjelju... Ali sam zaboravio na koji datum pada, pa bih zamolio one koji to znaju da mi jave na boskovicŽeasy.com.
  forum- 13079 - 31.05.2007 : - best (0)


  Sličan njemački sajt

  U Nemačkoj se pojavio jedan sajt, dosta sličan ovom Vašem samo se mnogo teže upisuje. Ono što sam Vam htela reći je i da ima dosta preuzetih poruka oko rata sa ovog Vašeg tj. "našeg" sajta i naravno citata koje smo pisali oko zločina, masakra i rata uopšte. Ono što je zanimljivo jeste da se piše na nemačkom jeziku. Na listi članova ima dosta Srba i muslimana i jedno 20-ak Nemaca kojima neke stvari nisu jasne pa pitaju.

  Pošto su se posvađali oko toga koji su civili gde ubijeni, a Nemci ne prave razliku po imenima ko je koje nacionalnosti onda su Srbi napravili spisak od 50 srpskih imena a muslimani isto toliko muslimanskih. Tako da vode polemiku kao naše bez vređana, kulturno sa mnogo više činjenica i dokaza. Nema ni jedne psovke i neprimerene poruke. Takođe, jedan od učesnika Mujo je predlozio administratoru i dao mu je adresu Vašeg sajta da ga pregleda i vidi kako je pojednostavljen unos poruka pa da i njima tako uradi.

  Ovaj je bio na sajt i napisao je da je sajt toliko prosto uradjen da je savršen. Eto dobar glas se daleko čuje.
  forum- 12309 - 14.04.2007 : Danka Krsmanovic Vancouver, Canada - best (0)

  Lijep web-site


  Dragi Željko,
  Slucajno sam naletjela na Vasu stranicu, i bas mi se svidja. Volim da procitam o Romaniji i Sokocu, moj tata je rodjen u Bijeloj Vodi i oduvijek smo bili mnogo vezani za taj nas kraj.

  Sve najbolje,
  Danka Krsmanovic
  forum- 11412 - 28.01.2007 : Goga - best (0)

  Skijanje


  Pa Željko to nema nikakvog smisla, ideš na skijanje a mene nisi ni pitao da li bih ja pošla s tobom... Molim te sledeći put misli malo i na mene i ja bih tebe pozvala na neki mali izlet...

  RE: Skijanje  Gogo,
  ma nisam znao da si zainteresovana! Moja vrata su ti uvijek otvorena, a i put ću ti platiti. Kao što znaš, na sat vremena vožnje od moga stana imamo jedno od najljepših skijališta u svijetu.

  P. S. Ja skijam svakog vikenda!
  forum- 9909 - 13.06.2006 : Jelena Rakovic-aleksic Chicago - best (0)

  Pomaze Bog,


  postovan urednice,
  pa zasto ponovo kritika? Vidis svi mi koji se bavimo nekim kreativnom radom, bar nas vecina, kritike shvata kao nesto pozitivno! Jedno je cinjenica da i pored svih svojih dnevnih obaveza ovdje u Americi, od kojih padam u nesvjest, ja nadjem vremena makar jednom sedmicno da procitam novosti iz svog kraja! Objasni mi zasto je moj komentar tako los?


  pozdrav za sve u mom kraju!

  Ma nisam nista mislio na ovaj zadnji komentar, on je bio u redu! Cak sam ga i pohvalio. Moj zadnji komentar se odnosio na tvoj prvi komentar.
  Treba da shvatis jednu stvar! Ovaj moj rad je volonterski, tj. nemam nikakvih prihoda od njega. Sa druge strane, trosim mnogo slobodnog vremena na administraciju foruma i pisanje. Zbog toga, zlonamjerne kritike primam samo od onih koji su u istoj poziciji kao ja, tj. trose svoje dragocjeno vrijeme u svrhu nekog cilja. Ova stranica je daleko od perfekcije, ali "bolje ista nego nista"
  forum- 9895 - 10.06.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Potreban spisak poginulih


  Zamolio bih nekoga, ako je u mogucnosti da nabavi spisak poginulih boraca na podrucju Sokoca da mi to posalje na adresu: slavicnetŽgmail. com
  forum- 9799 - 30.05.2006 : Goga - best (0)

  Hvala


  Ako niste upoznali najboljeg čoveka do sada, imate priliku da ga upoznate preko ovoga sajta.

  Taj čovek se zove Željko Tomić, čovek koji svoje slobodno, dragoceno vreme troši na naša pitanja. On se trudi na neki način da nam svima objasni, i pomogne u vezi naših dilema.

  Meni lično je pomogao da pronađem svoju polusestru, oca i polubrata. Da nije bilo njega ja bih i sada tražila a možda ih nikada ne bih ni pronašla. Zato zamoljavam sve posetioce ovoga sajta da ne pišu neke gluposti koje se odnose na Željku Tomića.

  Željko je čovek kojem se treba reći veliko "hvala" što nam je omogućio i dao ovu stranicu na koju može svako da napise šta želi.
  Još jednom Željko, mnogo ti hvala za sve što si učinio za mene. Ti si najbolji čovek na svetu!

  Ovo ti nikada neću zaboraviti! Neka te dragi Bog čuva, i svako dobro.
  forum- 9710 - 17.05.2006 : Jelena Rakovic-aleksic Chicago - best (0)

  Ponovo ja


  Da vidjela sam ali sve je to nekako, bez uvrede, šturo a i vidim zasto! ? Ipak, za opsirnije hronologije treba i vremena a i saradnika. Inace prosli put nisam napisala da je stranica jako dobra. I na kraju da li se i kada zna ko je ubio onako divnog i cestitog covjeka ZELJKA MARKOVICA mog priku, komsiju i velikog prijatelja!

  Jelena,
  hvala ti za kritiku, nadam se da je dobronamjerna. Malo me zainteresovalo onaj tvoj komentar da je sve "nekako šturo", pa bih te zamolio da to malo pojasnis, jer ja ne "vidim zasto". Ovaj sokolački forum postoji skoro dvije godine, i za to vrijeme citaoci su se oglasili gotovo 10000 puta. Posjetioci svakog dana na ovom forumu otvore oko 1700 stranica. Do sada nikada nisam vodio preciznu statistiku, medjutim otkako na svakoj stranici foruma imam "Google oglase", to Google radi za mene. Moram ti reci da sam se cifrom strasno iznenadio, i da je presla sva moja ocekivanja. Kako imam statistiku samo za zadnja tri dana, mozda se do kraja mjeseca jos nekoliko puta iznenadim.

  Jednu stvar si u pravu - za sve treba mnogo vremena. Ja sam svo svoje slobodno vrijeme izmedju 1985. i 1992. godine proveo na istrazivanju istorije Glasinca, i pravljenju porodicnog stabla. Nažalost, od toga sam veoma mali dio objavio na ovoj stranici, medjutim ipak i ovo sto sam uradio je mnogo vise nego sto si ti uradila, a i mnogi drugi Sokocani. Sto se mene tice, od koga je - dosta je. U Sokocu je rodjeno dosta pametnih ljudi, pa ako bi svako napisao o svom gradu, svom narodu, svojoj porodici i svojoj tradiciji ovoliko koliko i ja, taj bi gradic imao bolju prezentaciju na internetu nego i Njujork.

  Pozdravljam ja tebe, i pa ako imas vremena procitaj bar moju rubriku o istoriji Romanijskog regiona. Tamo ces naci nekoliko clanaka, koje sam napisao nakon sto sam procitao stotinu istorijskih knjiga.

  Da napomenem jos jednu stvar! Opstina Sokolac je imala svoju stranicu, koja, na zalost, vec vise od godinu dana ne radi, kako kazu "zbog finansijskih problema". Ne razumjem zasto, pa oni cak ni provajdera nisu placali. Mada sam sam pokrenuo ovu stranicu i jos uvijek iz svog dzepa placam odrzavanje, iza ove stranice stoje mnogi moji prijatelji, koji mi se svakodnevno javljaju, i ovu stranicu obogacuju novim sadrzajima. Sem dvadesetak stalnih saradnika, tu je i "armija" pojedinaca, koja povremeno, putem email-a salje informacije, predloge i (uglavnom) dobronamjerne kritike.

  Tebi se zahvaljujem sto si navratila, i nadam se da ti druge stranice, koje ces u buducnosti posjecivati, nece biti ovako "šture".
  forum- 9665 - 14.05.2006 : Rade - best (0)

  O meni


  Zeljko,
  ovo sto ti ne dam svoju e-mail adresu, nije sto se bojim tebe, nego sto bi ti zbog mene mogao imati problema.

  Kad ubrzo dodje vreme za to, kad Ackare, piceta, zlatarca, ono balince hasanovica, joju, i druge zlotvore zasluzeno kaznim, i kad procenim da je srpska krv dovoljno naplacena, sam cu s ponosom da kazem to sam ja.

  Da opet ne bi nekog naveo na pogresan zakljucak, i da opet ne bi sumnjali u neke druge ljude, mogu jos samo da kazem da moja kuca vjekovima s oruzja hljeb jede.

  Vojvodstvo u mojoj kuci je priznato 1781. od Cetinjskog Vladike, Ruskog Cara i turskog sultana.

  Prababa mi je bila sestra Petra Dobrnjca, a djedo Kraljev ministar Unutrasnjih dela.

  Za brata me pitas, a meni su braca i sestre od Soluna do Karlovca.

  Budi pozdravljen i svako dobro.
  Rade
  forum- 8200 - 13.04.2006 : Vesna Ostojic Brcko - best (0)

  pozdrav


  Zelim samo da pozdravim sve Sokocane a prvenstveno gospodina Tomica! Pozdrav! Vesna.
  forum- 7400 - 03.04.2006 : Biljana Stanisic Los Andeles - best (0)

  Vražalice


  Veliki pozdrav Domaćinu (kreatoru sajta)!!! Pozdrav svim članovima i čitaocima!

  Sasvim sam slučajno nabasala na ovu stranicu i moram vam priznati, da sam oduševljena.

  Ja sam sa Vražalica, živim u Los Anđelesu a većina rodbine mi živi u Rogatici. Baš se radujem da će neko da sačuva od zaborava stare priče, običaje, šale i ljude koji su na neki svoj način ipak nezaboravni jer ipak je u našem narodu bilo puno velikih ljudi. Nadam se da razumijete na koje ljude mislim: osobenjake, osječne i čestite Srbe koji su krojili karaktere svojih porodica.

  Moje selo je bilo puno takvih ljudi i žena o kojima se i danas priča na slavama, a bogami i u kafićima. Ja lično prepričavam sjećanja sa svojom kumom Natalijom, porjeklom iz Han Pjeska, godinama sa porodicom živi u Kaliforniji.

  Pozdrav još jednom i sretan rad!
  forum- 2162 - 23.09.2005 : Adrijana Dobrilovic Beograd - best (0)


  Sajt je zaista dobro osmišljen. Posebno mi se dopada istorijski deo - saznala sam dosta toga novog! Cool :-)!
  forum- 2142 - 18.09.2005 : Vlado Lizdek Banja Luka - best (0)


  Gospodine Tomiću, hvala vam što dozvoljavate da prenesem tekstove u ovdašnje medije. Planiram da to izadje u "Nezavisnim novinama" i nije problem poslaću vam te primjerke. Prvenstveno me interesuje tekst o Mandicu jer o njemu spremam feljton od 20 nastavaka, a bice mi interesantne sve priče koje imate o kriminalu, korupciji i drugim prevarama poznatih političara. Volio bih objaviti i vaše priče o Bori Radicu, Karadžicu, Sešelju, pa ako nesto znate i o Krajišniku, Koljeviću, smrti pokojnog Riste Djoge. Vasu sliku ne mogu da pronađem na forumu koji ste mi preporučili zato vas molim da je posaljete meilom, a ja cu vam tekstove slati poštom na sokolačku adresu. Pozdrav!
  forum- 2055 - 27.08.2005 : Radivoj Radovanovic Vancouver-Canada - best (0)

  Pozdrav Željku Tomiću


  Bravo Tomiću, stranica je odlična,

  Keep up the good job.

  Regards, Rade
  forum- 2044 - 23.08.2005 : Vladimir Borovcanin Cacak - best (0)

  Sokočanin


  Pozdrav za urednika sajta. Čitam vaše poruke, pa se i sam nađoh u svoj toj priči jer umjesto lijepog života i posla u svom gradu zahvaljujući sposobnošću sokolačkih čelnika krenuo sam sa trudnom ženom u borbu za svoje parče sreće. Za sada sam u Srbiji a za koju nedelju u Kanadi.

  Hvala im puno, jer su mi pokazali da je sreća daleko od njih!

  Pozdrav za sve moje drugare.
  forum- 1902 - 12.07.2005 : Djevojka - best (0)


  Drago mi je da ima velikih ljudi i oni koji su spremni da idu u korak sa životom i ka budućnosti, koja nas je sve podjednako pozvala na velika djela, koja mogu biti i mala.

  Svim velikim potezima predstoji niz malih koraka.

  Ukoliko mogu da podržim ovaj forum, učinila bih to rado: kulturoloski, edukativno, doprinosima zanimljivih tema za mlade, te i podsticanja pravog puta i pravih vrijednosti. Problem nije samo politika, izvinjavam se unaprijed, ali u političke vode ne ulazim. Problem su mladi. Oni su nosioci naše budućnosti, oni su ti koje trebamo maksimalno podržavati i pokloniti im posebnu pažnju.

  Kako sam i sama mlada, ne vidim za sebe lično nikakvu perspektivu u Sokocu i uopšte na prostorima RS i BiH. Rado bih diskutovala na tu temu. Te imam niz pitanja... i mogucih odgovora.

  Nadam se da ce moj prijedlog uprkos mojih "nježnih" godina, biti uvazen. Veoma mi je drago da sam naletjela na ovu stranicu, a bilo je to sasvim slučajnot.

  P. S. postoji li opcija ili kako je moguce postirati slike na ovom sajtu?
  Pokusala sam sa obicnom Šimg? opcijom, ali nije uspjelo.

  pozdravce:)

  Postovana zemljakinjo,
  Sto se slika tiče, pošalji ih na moju adresu i ja ću ih staviti na server. Zbog virusa i drugih zloupotreba ne dozvoljavam direktno stavljanje slika na server.

  Vidim da imas iskustva sa forumima, ali program za ovaj sam pisao ja pa ne radi baš po onim standardima na koje si ti navikla.

  Hvala ti što si se javila.
  forum- 1868 - 02.07.2005 : Kova Marinkovic - belenzada Toronto - best (0)


  Ovo je mnogo sadržajna stranica i dirljiva je činjenica da je naš narod sposoban da osjeti neponovljivu ljepotu našeg neba, kulture, običaja, istorije...
  "Way to go! ", moji divni Paljani, Sokočani i svi oni koji su ponosni na svoje srpsko porijeklo...
  forum- 1821 - 25.06.2005 : Braca Amovic Francuska - best (0)


  Cepi sretno useljenje u stan. Pozdrav svim Sokočanima. Željku Tomiću čestitke za sajt.
  forum- 1811 - 24.06.2005 : Ratko Mladic Sarajevo - best (0)

  Da da svako


  Pozdrav za autora. Ovo je sjajan primjer kako se prezentuje rodni kraj i vodi računa bez obzira gdje se nalazili. Pozivam sve iz Sarajevsko-romanijske regije da nešto napišu o svom selu i porijeklu. To bi mogao biti dobar izvor i osnova za građenje jedne velike baze podataka o Sarajevsko-Romanijskoj regiji. Samo njeni stanovnici i potomci tih istih mogu vjerodostojno napraviti sliku i prezentovati je svijetu.

  Ono što je radio pisac Krsmanović, dobrim dijelom su lupetanja i u knjizi su se spominjali oni koji su dali novac. Zašto konačno ne napisati istoriju 2. svjetskog rata na prostorima Sarajevsko-romanijske regije i dati pravu sliku ko je bio vjera a ko nevjera. Ne mislim raspirivati mržnju, nego samo prikazati istinu koja je izokrenuta za poslednjih 50 godina.

  Zeljko ostavi moj email dostupan za korisnike ako neko zeli da posalje komentar.
  forum- 1755 - 15.06.2005 : Slobo Teletina Sokolac - best (0)


  Ma razmisljam koga da pozdravim. Ma pozdravljam Željka Tomica, kralja najveceg. Kaže čovjek što misli.
  forum- 1163 - 09.04.2005 : Vladimir Pavlovic Novi Sad - best (0)

  Čestitam!


  Svaka cast na sajtu i bas mi je drago da se neko i ovoga sjetio. Samo naprijed!
  forum- 1150 - 07.04.2005 : M. Podinic Skandinavija - best (0)


  Zahvaljujem se Željku za ovakav dobar sajt i hvala za utrošeni trud. Pozdrav za sve Sokočane, u Sokocu i na svim stranama svijeta.
  forum- 858 - 19.02.2005 : Zoran Suka Hamburg - best (0)


  Tomicu, stranica je fantasticna, cestitam!
  Zoran Suka
  forum- 810 - 06.02.2005 : Dragana Tosic-Stanojevic Pariz - best (0)

  Odlicna ideja!!!


  Odlična ideja, odličan sajt! Našla sam vas slučajno.
  Pozdrav porodicama Tošić; Amović i Pušonja (Sokolac i Han-Pijesak), kao i porodicama Pavlović i Samardžija (Kalgari). Pozdrav za ujnu Dragu u Kalgariju. Goca sa Sokoca, nadam se da ovo čitas.
  forum- 750 - 26.01.2005 : Risto Djogo Dedinje - best (1)

  Dobra strana


  Zeljko, evo upravo sam nassao novu stranicu na internedtu o Cicku i Momu Mandiccu. Mozzes nesto i naucciti, pa staviti i na ovu tvohu stranicu. Adresa je http://www.mujweb. cz/kultura/sokolac/index.htm. Pozdrav, Risto
  forum- 583 - 01.12.2004 : B. Amovic Massachusetts, U.S. - best (1)

  Pozdrav Tomiću


  Gospodine Tomicu, od sveg srca zelim vam se zahvaliti na veoma prijatnom iznenadjenju.

  Kao Sokocanin porijeklom i sa mnostvom prelijepih uspomena iz djetinstva, veoma sam ponosan na svoje porijeklo i na nas jedinstveni kraj. Romanija, Sokolac i Citluci su neizostavni dio mene.
  Ovaj sajt je prosto dusevna hrana i jedini pravi nacin da se ime Sokoca i sokocana predstavi u svom najboljem svijetlu.
  Sve najbolje uz zelju da se ova zapoceta ideja nastavi.
  forum- 574 - 25.11.2004 : Nedeljko Žugić Pale, Romanijska Bb - best (0)

  Pozdrav


  Željko, svaka čast. Napredan si, progresivan i spasonosan za refleks opstojanja Sokočana. Da nije takvih kao što si ti - bilo bi samo keške... Tvoj prijatelj: istraživač, izdavač, književnik, novinar, N. Žugić
  forum- 454 - 09.11.2004 : Milija Majic New York - best (1)

  Čestitam! Jako dobra stranica


  Ovo je odlično. Samo jos da i u Sokolac stigne internet!
  forum- 421 - 08.11.2004 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pozdrav od komšije


  Gospodine G iz Kalimanića, najljepše bih te zamolio da ne vrijeđaš učesnike na ovom forumu. Knjiga gostiju bi trebalo da bude isključivo knjiga utisaka o ovom sajtu, pa mislim da ti to pomalo zloupotrebljavaš pišući pomalo sarkastično o nekim pojedincima. Mislim da nisi u pravu i ja sam oduševljen pjesmom koju ti kritikuješ.

  Pošto znaš dosta o američkoj demokratiji, možeš da pišeš bilo o Pol Martinu, Džordžu Bušu, ili Cicku Bjelici. Znam da si pametan i obrazovan čovjek, pa bi nam tvoji komentari jako dobro došli na ostalim forumima.

  Ja ne zahtjevam da pojedinci daju svoje tačno ime i prezime, ali mislim da bi to bilo poželjno. U najmanju ruku, svaku stvar, koju objavim, ja potpišem svojim imenom i prezimenom.

  Takođe se trudim da što više pišem o Sokocu i romanijskom kraju.

  Puno pozdrava od tvog komšije.
  forum- 397 - 04.11.2004 : Uros-cili Ilic Palic - best (1)

  Pozdrav


  Željko, zaboravio si u svojoj adresi Baltići. Dosta dobrih podataka o Sokolcu imaš u knjizi "Glasinac" od Milenka Filipovića, izdata u Beogadu 1950. godine, a zatim i u Sokolcu 2000. godine.

  Idi na stranu - |1|2|