fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika-DODIK
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

dodik- 102939 - 19.12.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

Čestitam gospodine Dodik


Slušao sam gospodina Dodika često puta kako govori i šta govori. Pa pošto neće opozicija da koristi svaku priliku da ga kritikuje evo usudih se ja .

Poštovani gospodine Dodik, morali ste uputiti protestno pismo gospođi Mogerini zbog poziva gospodinu Zvizdiću na sastanak u Brisel. Morali ste joj objasniti da navedeni gospodin nije presednik Vlade BiH, pošto po Ustavu ove zemlje ne postoji vlada nego Vijeće ministara, koje je pomoćni organ Presedništva BiH, i da ja za vođenje spoljne politike jedini odgovorno Presedništvo BiH, pa samimi tim gospodin Zvizdić nije imao šta da radi u Briselu. Nadam se da ne spadate u onu kategoriju koja za javnost priča jednu priču a u praksi radi nešto drugo. Očekujem od vas da poštujete slovo Dejtonskog sporazuma, kako ste to bezbroj puta govorili, i sada imate priliku da dokažete da ste to mislili ozbiljno!
dodik- 102733 - 28.09.2018 : Nomad Srbija - best (0)

Dodik u Gackom


dodik- 98115 - 12.11.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Politički lideri izgubili kompas


Iako sam smatrao da Dodik vodi Republiku Srpsku dobrim putem, ovaj video snimak me je demantovao! Ovo nema smisla i on nastavlja sa sirovim i nekorektnim ponašanjem, zbog kojeg će izgubiti podršku birača!

dodik- 96408 - 15.07.2016 : Stanislav Vogošća - best (2)

Dodik i izjava o Genocidu


Istina je da je Dodik to rekao. Bio je u opoziciji ili je tek došao na vlast, pa se morao dodvoravati, što je inače bilo kod Hadžifejzovića, poznatog velikosrpskog mrzitelja, da tragedija bude veća)!

Ova tema o tom zločinu je kompleksna i ima dosta toga da se uzme u obzir, od 28 divizije, zamjene teritorija za Vogošću i Ilijaš, manipulacije brojevima, nedopuštanje da i druge komisije imaju uvid u eskumacije i DNK analizu, itd...

Ja ću samo reći slijedeći podatak pa neka svako prosudi da li je to genocid:

Genocid ima za zadatak da uništi jednu naciju, rasu, religijsku pripadnost a ne da protjeruje i da strijelja ratne zarobljenike, i još nešto što je najbitnije u ovome je da su u svijetu do sada presuđena tri genocida: prvi u Nimbergu 1945. godine (više milionske žrtve), drugi u Ruandi 1994 (800 hiljada do 1 milion žrtava) i treći u Srebrenici sa ne dokazanih 8000 i nešto. Sada se treba zapitati kako milionske žrtve mogu mjeriti sa cifrom od 8000!?

P. S. Ukucaj na Youtube ključne riječi Dodik, Srebrenica, Genocid i izaće ti više video snimaka o tome!

RE: Dodik i izjava o Genocidu


Poštovani,

video sam pogledao, ali sam odlučio da ga ne objavim. Inače, sjećam se, onako kroz maglu, da je on to rekao. Vrlo je moguće da je to uradio da diskredituje SDS, ali je isto takođe moguće da je to uradio i zbog neznanja. Primjera radi, i ja sam u početku nasjeo na tu priču o genocidu, ali sam pročitao nekoliko članaka ljudi koji su mnogo pametniji od mene i shvatio sam da je genocid "namjera jednog naroda da uništi drugi narod", što u ovom slučaju kod srpskog naroda nije bio cilj. Kasnije sam došao do gorke istine da su naši političari (mislim na sve tri strane) vodili rat u namjeri da se obogate, pri tome i ne shvatajući da su kajmak "pobrali" njihovi nalogodavci sa Zapada.

Nakon toga sam se dugo bavio listama "poginulih" u Srebrenici u julu 1995. godine, pa sam na kraju shvatio da se ne radi o 8000 poginulih nego o nekom broju od 900 do 1500 muslimanskih boraca. Oko 500 boraca je strijeljano nakon trostruke selekcije, tj. strijeljani su samo oni za koje se pouzdano znalo da su činili zločine. Oko 300 zatvorenika je ubijeno u Kravici, kada su u pokušaju da pobjegnu ubili 4 srpska stražara. Ukratko, zločin je bio, u genocid vjeruju samo budale koje ne znaju svoj jezik i značenje te riječi.

Ono što mi iskreno smeta kod Dodika jeste to što nije, nakon što je došao na vlast i konačno se oteo kontroli iz Sarajeva, organizovao neku komisiju koja bi ispitala malo detaljnije ovaj zločin. Prije svega mislim da se još jednom "pretresu" postojeći spiskovi i objavi spisak onih koji su živi ili nestali prije jula 1995. godine. Naravno, on je odradio sjajan posao što je Srđanu Karganoviću dao milion maraka da plati vodećim stručnjacima u Americi i da izda onu njegovu čuvenu knjigu koja je u mnogome uzdrmala svjetsku javnost. Svaka čast, taj novac je potrošen u prave svrhe, mada je Dodika napadao SDS po tom pitanju, čak je i onaj sokolački (zvanični) sajt objavio članak o tome. Neka ih je stramota zbog toga!
dodik- 95603 - 26.03.2016 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (2)

Gost predsednik Milorad Dodik


dodik- 90761 - 11.07.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

Milorad Dodik nakon ove izjave ne bi trebao više da se bavi politikom


Zastrašujuča i nedemokratska izjava Milorada Dodika!

Narod Republike Srpske na predstojećim oktobarskim izborima trebao da kazni Mileta za samouvjerenost i tako mu pokaže koga treba da pita za savjet da bi vladao narodom.

Poštovani "BORCI Republike Srpske", ujedinite se i srušite za sva vremena ovog demona, koji misli da može prijetiti onima koji su ga stvorili!

dodik- 90455 - 10.06.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

Svaka ti čast gospodine predsjedniče!


Šta god ko mislio o Miloradu Dodiku kao političaru, ja mu skidam kapu za ovakve odgovore. Sa ovakvima se, samo ovako može razgovarati! Na ovakve provokacije, treba i mora biti krajnje drzak i bezobrazan! Svaka ti čast gospodine presedniče!

dodik- 89731 - 13.04.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Iz FBiH neprestano obmanjuju naroda protiv SNSD-a i Milorada Dodika


Daleko od toga da u Republici Srpskoj cvetaju ruže, ali u cijelom regionu, u EU, pa i šire nije dobra ekonomska situacija. Stoga treba biti realan pa reći da li bi bilo koja druga stranka u poređenju sa SNSD-om da je bila na vlasti zadnjih godina napravila čudo u odnosu na druge zemlje u regionu. Ako neko želi da objavi stvarno stanje na terenu onda treba da koristi statističke podatke, pogotovo ako se radi o diplomiranom ekonomisti, koji pokušava da degradira vrijednos SNSD-a i presednika Milorada Dodika, tako što će objaviti, igru opozicije u predizbornoj kampanji. Onaj ko pošteno razmišlja i želi dobro nekoj državi, uradio bi tako što bi objavili zvanični izvještaj na tu temu, a ne onaj kojim želi da zavara srpski narod. Priča o krađama malverzacijama i velikom broju nezaposlenosti je nepošteno oružje! Stoga sam odlučio da pročačkam statističke podatke koji govore o teškoj situaciju u cijelom regionu pa i šire.

Objaviću izvještaje iz poslednje 3 godine u kojem se vidi da je FBiH u još težoj situaciji nego RS.

Nezaposlenost u 2011. godini

Broj nezaposlenih lica u BiH se tokom 2011. godine konstantno uvećavao. Priliv nove radne snage, ali i otpuštanja zaposlenih lica dodatno su uticali na povećanje broja nezaposlenih. U BiH je u 2011. godini prosječan broj nezaposlenih lica iznosio 529, 621 hiljada, što je za 2,5% (ili 12, 7 hiljada lica) više u odnosu na 2010. godinu. Iako je stopa rasta broja nezaposlenih sporija u odnosu na 2010. , broj nezaposlenih lica je jedan od najvećih nakon 2007. godine.

U oba BH entiteta registrovano je povećanje broja nezaposlenih lica. Posmatrano po kvartalima, godišnje stope rasta broja nezaposlenih u FBiH bile su najveće u K1 i K2, dok su u RS-u najveće u K3 i K4 2011. godine. U FBiH je 2011. godine u prosjeku registrovano 367, 5 hiljada nezaposlenih lica, što je za 1, 9% više u odnosu na 2010. godinu. Slično je u i RS-u, gdje je prosječan broj nezaposlenih u posmatranoj godini iznosio 150, 3 hiljade lica, sa stopom rasta od 3, 4% g/g.

Najveći broj prijavljenih lica na zavode za zapošljavanje u BiH u 2011. godini je kroz prekid radnog odnosa. U FBiH, od ukupnog broja novoprijavljenih lica na zavode za zapošljavanje 52% je po osnovu prekida radnog odnosa; najčešći razlozi otpuštanja su prestanak ugovora na određeno vrijeme, sporazumni raskid ugovora, povreda radne obaveze i slično (60, 6%). Slijede kategorije otpuštena lica po osnovu tehnološkog viška (36, 7%), te kroz stečaj, likvidaciju, restrukturiranje i privatizaciju preduzeća(2, 7%). U RS-u, 63% novoprijavljenih lica na zavode za zapošljavanje u 2011. godini je zbog prekida radnog odnosa. Pritom, najčešći razlozi prekida radnog odnosa su tehnološki višak 27, 5%, prestanak rada na određeno vrijeme 24, 9%, te sporazumni prekid radnog odnosa 23, 7%.

Prosječna administrativna stopa nezaposlenosti u BiH u 2011. godini se uvećala i iznosi 43, 4%. Stope nezaposlenosti u BiH variraju od regije do regije: najniže su, kao i prethodnih godina, u regiji Banje Luke(30, 2%), Kantonu Sarajevo(35, 4%) i Zapadnohercegovačkom kantonu (35, 9%), što je očekivano sobzirom na veću koncentraciju poslova u spomenutim regijama. U FBiH najveće stope nezaposlenosti su registrovane u Unsko-sanskom kantonu (56%), Tuzlanskom (53%) i Livanjskom kantonu (51%).

Najveće stope nezaposlenosti u RS-u su u regiji Prijedora (48%), Trebinja (44%) i Bijeljine (43%).

Prilikom poređenja stopa nezaposlenosti prema anketi o radnoj snazi u BiH sa zemljama u regiji, kao i prethodnih godina, evidentno je da se BiH nalazi među zemljama sa najvećom stopom nazaposlenosti. Tokom 2011. godine većina zemalja je zabilježila rast stope nezaposlenosti. Prethodno navedeno ukazuje da su sve posmatrane zemlje imale problema sa zadržavanjem postojećeg broja zaposlenih lica i upošljavanjem nove radne snage.

Nezaposlenost 2012. godine

Prosječan broj nezaposlenih u BiH je u 2012. godini nastavio rasti istim intenzitetom u odnosu na 2011. godinu (2, 6%) i iznosio 543, 4 hiljada lica. Analizirajući uticaj entiteta na ukupan broj nezaposlenih u BiH uočava se da broj nezaposlenih lica raste ali različitim intenzitetom. U FBiH broj nezaposlenih je uvećan za 2, 8% g/g uz snažnije stope rasta u drugoj polovini godine.

Obrnuto, u RS broj nezaposlenih lica je uvećan za 1, 9% uz primjetno sporiju stopu rasta u drugom polugodištu. U FBiH je i dalje najviše novoprijavljenih lica zbog prekida radnog odnosa a prestanak ugovora na određeno vrijeme i sporazumni prekid radnog odnosa najčešći razlog prekida radnog odnosa. Primjetno je da je broj odjavljenih sa Zavoda za zapošljavanje FBiH smanjen u 2012. godini (što u 2011. godini nije bio slučaj). S druge strane, u RS broj odjavljenih sa Zavoda za zapošljavanje RS je nešto veći u odnosu na 2011. godinu a najčešći razlog odjave je bio zaposlenje. U isto vrijeme broj novoprijavljenih lica na evidenciju Zavoda je manji u odnosu na 2011. godinu (‐6, 1%) a tome je najviše doprinijelo smanjenje broja novoprijavljenih po osnovu prekida radnog odnosa (stečaj, tehnološki višak i sporazumni prekid 19 Smanjenje od 2% g/g. U K4 2012. godine prosječan broj nezaposlenih u RS je uvećan za 0, 4% u odnosu na isti kvartal 2011. godine. godinu (‐6, 1%) a tome je najviše doprinijelo smanjenje broja novoprijavljenih po osnovu prekida radnog odnosa (stečaj, tehnološki višak i sporazumni prekid 19 Smanjenje od 2% g/g.
20 U K4 2012. godine prosječan broj nezaposlenih u RS je uvećan za 0, 4% u odnosu na isti kvartal 2011. godine. (‐6, 1%) a tome je najviše doprinijelo smanjenje broja novoprijavljenih po osnovu prekida radnog odnosa (stečaj, tehnološki višak i sporazumni prekid radnog odnosa).
Sve navedeno objašnjava zašto se u FBiH intenzivirao rast broja nezaposlenih a u RS značajno usporio.

Analizirajući stope nazaposlenosti primjećuje se da su na tržištu rada zemalja u regiji takođe izostala pozitivna dešavanja. Loše stanje ekonomije ne samo u BiH nego i u zemljama regiona negativno se odražava na broj zaposlenih lica. Zdržavanje postojećeg broja zaposlenih lica bio je jedan od osnovnih prioriteta. Međutim, obzirom na nizak nivo poslovne aktivnosti i nastojanje da se troškovi rada smanje većina poslodavaca je nastavila otpuštati radnike pa je u velikom broju zemalja EU primjetan trend uvećanja broja nezaposlenih lica. Sve navedeno potvrđuje analiza stopa nezaposlenosti koje su se u 2012. godini nastavile uvećavati (izuzev Makedonije I Rumunije).

Nezaposlenost 2013 godine

Prosječan broj nezaposlenih lica u BiH je u 2013. godini uvećan za 1, 7% u odnosu na 2012. godinu i iznosi 552, 5 hiljada. Poređenjem stopa rasta po kvartalima primjećuje se da intenzitet rasta broja nezaposlenih u 2013. godini slabi (2, 2% u K1 vs. 0, 8% u K4). Sporijem rastu broja nezaposlenih najviše je doprinijelo smanjenje broja nazaposlenih u RS od 1, 3% g/g sa prosječnim brojem
nezaposlenih od 151, 3 hiljada. Suprotno, u FBiH u 2013. godini prosječan broj nezaposlenih je uvećan 2, 8% g/g i iznosi 388, 7 hiljada. Ipak, stopa rasta broja nezaposlenih u FBiH u K1 je bila znatno veća nego u K4, što ukazuje na postepeno slabljenje priliva novoprijavljenih na evidenciju zavoda za
zapošljavanje.

Posmatrajući broj nezaposlenih prema kvalifikacionoj strukturi primjećuje se da u RS najveći broj odjavljenih sa zavoda za zapošljavanje je među KV i NKV licima, što je najviše uticalo na smanjenje ukupnog broja nezaposlenih u posmatranom entitetu. Suprotno, u FBiH najveći rast broja nezaposlenih u 2013. godini je u kategorijama VSS i SSS, a ukupan broj novoprijavljenih lica na zavode za zapošljavanje je veći za 3, 9% g/g.

Zbog povećanja broja nezaposlenih administrativna stopa nezaposlenosti u BiH je uvećana i u 2013. godini iznosi 44, 6%.

Ovo analiza prepisana iz evidencije, Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, SARAJEVO.

Moram da kažem da nisam član ni jedne političke stranke, iznosim moje lično viđenje cjelokupne situacije u BiH i kao borac za opstanak mog naroda na prostorima BiH vidim da je jedino rješenje za srpski narod SNSD i Milorad Dodik. Sve ostale stranke iz RS će poslušno slijediti njihove naredbodavce iz EU, koji zahtjevaju da se sprovode, isključivo želje muslimana u BiH.

Za kraj bi samo dodao i ovo, da bi neko dobio kredit od banke mora biti kreditno sposoban, što znači da ima imovinu odgovarajuču za dobijanje kredita. Ako dobijete kredit od banke a niste kreditno sposobni onda za to nije odgovoran onaj ko je dobio kredit nego onaj ko je kredit odobrio. U BiH je puno bogatih ljudi dobilo veliki novčani kredit od banke ali o tome niko ne govori ništa, ali populaciji iz FBiH zapelo za oko to što je Dodikov sin dobio veliki kredit.

Ovo me podsjeća na skorašnje nasilne demonstracije u FBiH, kada u razgovru sa novinarima spontani demonstranti pričaju o političarim iz Republike Srpske a uopšte ne pominju svoje političare.

Potpuno razumijem ljude iz FBiH, što se bore na sve načine da sruše Milorada Dodika, koji je za njih jedina i največa opasnost iz RS koja prijeti raspadu BiH. Oni pokušavaju da izaberu za njih bolju opciju, kada imate dva zla(vlast i opozicija RS), onda se borite za manje zlo, a trenutno je, očito, za njih opozicija manje zlo. Građani Republike Srpske su, na veliku žalost, ratom, ali su se ipak izborili da sami sebi biraju svoje predstavnike u vlasti. Zato bi bilo pošteno i realno za očekivati da se iz FBiH presatnu miješaju u unutrašnje stvari Republike Srpske.
dodik- 89623 - 07.04.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Dodik je jedino rješenje protiv ovakvih političara iz FBiH


Lagumdžiji sve srpsko - mrsko

Porodice poginulih i nestalih i logoraši Srpske osudili govor Ministra spoljnih poslova BiH u Briselu. Na međunarodnoj konferenciji o prevenciji genocida negirao srpske i hrvatske žrtve u ratu u BiH.

BANjALUKA - Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, tokom međunarodne konferencije o prevenciji genocida u Briselu, ni jednom rečju nije pomenuo srpske žrtve u proteklom ratu u BiH, što je izazvalo bes i ogorčenje porodica poginulih i nestalih u Srpskoj!

Zločini nad Srbima i Hrvatima i njihove žrtve potpuno su izostavljene tokom Lagumdžijinog obraćanja na ovom skupu. Po starom sarajevskom propagandnom receptu, šef diplomatije BiH je isključivo govorio o bošnjačkim žrtvama, posebno u Tomašici kod Prijedora i Srebrenici. Dolazim iz zemlje gde se "nikad više" ponovo dogodilo u srcu Evrope, pred očima međunarodnih institucija i uprkos mehanizmima koje su imali i koji jednostavno ništa nisu uradili ne samo da spreče, već nisu ni videli i tako, na kraju, nisu ni zaustavili genocid - poručio je Lagumdžija.

On je naglasio da su početkom 1992. ljudi s "pogrešnim", "različitim" identitetom u Prijedoru nosili bele trake oko ruke. U leto te godine, koliko do danas znamo, oko 700 ljudi sa belim trakama su završili u masovnoj grobnici Tomašica. Bio je to početak onoga što je okončano nakon tri godine u Srebrenici, kao poslednjoj sceni zločina koji se zove genocid, i to ne samo u BiH, već i u Evropi, krajem dvadesetog veka - rekao je Lagumdžija.

On je pozvao EU i UN da kažnjavaju negiranje genocida:

 • To je jedini način da zaustavimo, ko zna gde ponovo, neki novi put od "belih traka" i Tomašice do zadnjeg ožiljka u dvadesetom veku na licu međunarodnih institucija koji se urezao 1995. u Srebrenici. Porodice poginulih, borci i logoraši Srpske najoštrije su osudili Lagumdžijino negiranje zločina nad Srbima. Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže, za "Novosti", da je Lagumdžija nastavio da sa pozicije šefa diplomatije širi u svetu mržnju prema Srbima.

 • Koliko je Lagumdžija kontradiktoran, pokazuje to što je učestvovao u međunarodnoj konferenciji o prevenciji genocida, a svesno je, pred očima međunarodne javnosti, prećutao brojne zločine nad Srbima u proteklom ratu u BiH - smatra Dukić.

  On tvrdi da se ništa bolje ne može ni očekivati od čoveka koji je početkom rata bio najbliži saradnik Alije Izetbegovića. Sramota je da lider navodne multietničke partije, kakvom se lažno predstavlja SDP, negira zločine nad Srbima i Hrvatima. To je neka sarajevska, lažna istina i njihova bolesna vizija za budućnost ove nakaradne zemlje - rekao je Dukić. Predsednik Organizacije porodica poginulih i nestalih RS Nedeljko Mitrović rekao je, za "Novosti", da su neprihvatljive teze da su u Prijedoru sve bošnjačke žrtve civili, jer se postavlja pitanje - ko je ubio Srbe u Prijedoru?

 • U Prijedoru su ubijeni pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", lokalni pripadnici muslimanske teritorijalne odbrane koji su početkom rata u BiH napadali Srbe u tom gradu, a oni su ih sve podveli pod civilne žrtve rata - kazao je Mitrović, koji je zaključio da je Lagumdžijin istup štetan za ugled BiH u svetu.

  PROTIV RUSIJE

  Na marginama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO, Zlatko Lagumdžija obavio je kratak razgovor sa turskim šefom diplomatije Ahmetom Davutogluom. Lagumdžija je, pre nekoliko dana, lobirao da predstavnik BiH u UN glasa za sankcije UN prema Rusiji, ali je on, ipak, zbog protivljenja srpskog člana Predsedništva Nebojše Radmanovića, tokom glasanja, ostao suzdržan.
 • dodik- 89073 - 02.03.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Milorad Dodik o protestima u FBiH


  dodik- 89042 - 28.02.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

  Komentar Biljane Plavšić


  Pozdrav za Momčila!

  Priznajem, Biljan Plavšić nije ličnost za kojom srpski narod treba da se povede! Nije ona zaslužila povjerenje, jer je svojim političkim potezima koje je povlačila kada su je njeni stranački prijatelji doveli na vlast, pokušala svima u RS-u skinuti glavu! Nisam ja to njoj zaboravio i oprostio!

  Ipak, moje mišljenje je da se ona osjeća tvorcem Republike Srpske, kao i svi mi koji smo učestvovali u tom ratu, pa zbog toga vjerujem da govori iz srca i vidi neke stvari kao pretnju za Republiku Srpsku.

  Najavljeno proljeće ne jenjava na ulicama FBiH. Pitanje je dana kada će "nevaldine organizacije" prenijeti nemire u Republiku Srpsku. Nisam pristalica promjena vlasti na ulici jer neće donijeti ništa bolje ako neće biti i i gore nego što je sada.

  Bar smo to već vidjeli kod nas i u svijetu. Gladni vukovi u Bosni samo vrebaju na nečiju fotelju. Oni nemaju program i snagu da poprave trenutnu situaciju, osim što čekaju svoju šansu da vladaju i prigrabe sebi neku finansijsku vrijednost.

  Amerika priprema svaku zemlju na pobunu protiv vlasti u kojoj ona nema autoritet i mogućnost na odlučivanje. Zahvaljujući Dodiku, priznali mi to ili ne, ona u RS-u nema autoritet, samim tim ni u BiH, jer njegov glas će biti protiv njihovog interesa. Pogledajte šta se dešava u svijetu i u kojim zemljama se trenutno demonstrira i sve će vam biti jasno.

  Da li je dobro za Srpsku da demonstracijama mijenja vlast, ili izborima koji su na pragu?

  Ako nemamo jaku zaleđinu ili podršku neke sile, a nemamo je trenutno, Republiku Srpsku će pojesti mrak! To je glavni cilj demonstracija koje se pokušavati u Srpsku po svaku cijenu!

  Jedina sila koja je zainteresovana za očuvanje Srpske, sada je preokupirana svojim problemima u Ukrajini. Isti problem kao Srbi u Hrvatskoj i BiH, samo su ovaj put na redu Rusi! Tako to rade velike sile, kada hoće da ovladaju tim prostorom. Nedajmo im podršku i ne izlazimo na ulice. Demonstracije odgovaraju samo neprijatelju, a narodu će biti isto, samo što će drugi koji dođu na vlast moći da kušaju med, onoliko koliko im dozvole te sile koje ih postave na te funkcije.

  A narod ko narod, njima je jedino važno da smijene lopove! To je ujedno i najlakši način da ga digneš na pobunu. Oni kradu a nama ne dadu, baš kao da će drugi biti bolji!

  Pitanje je samo hoćemo li jesti zlatnim kašikama nakon revolucije?
  dodik- 89032 - 28.02.2014 : Nerko Sarajevo - best (1)

  RE: Vječiti (ratni) političari


  Poštovani gospodine Željko,

  Što se Lagumdžije tiče, poznajem ga iza rata sa Ekonomskog fakulteta kao njegov student i preko radnih kolega koji su bili aktivisti SDP-a. Obogatio se izuzetno, udebljao se, i to više nije taj čovjek koga ste vi od prije rata poznavali, jer se savršeno uklopio i "snašao" u današnjoj situaciji. Jedva da se može uporediti s Dodikom, jer je po glasovima upola jak u odnosu na SNSD-a i nema okvir centralističke RS da bude u Federaciji Bog i batina, a bio bi da je mogao.

  Vidim ja da vi mene odvlačite sa sadašnjosti i stvarnosti u prošlost kada se ja nisam čak ni rodio, pa ne bih o njoj da sudim. Kroz priču vam se provlači nit "sindroma žrtve" koju ima sve i jedan balkanski narod, a koju ja mogu samo tumačiti kao nespremnost da se pogleda istini u oči i prođe proces samokritike i demokratizacije odnosa u vlastitom narodu. Samo srpski narod sa svojim intelektualcima i običnim ljudima može i treba da iznese tu diskusiju o sebi i po sebi i da sklopi mir sa samim sobom i prošlošću.

  Politička elita srpskog naroda je u prošlosti u ime tog naroda povukla određene poteze koji su skupo plaćeni, a to su radile i druge elite u ime svojih naroda. Ono što je srpski narod platio za Jugoslaviju, to su muslimani glavama platili za Tursko carstvo u ratovima svakih 20 godina u periodu od 300 godina, od Maroka do Poljske, Krima i Perzije, pa šta ćemo sada? Plakati, ridati, i valjati se po džamijama, i sanjati carstvo koje se nikada više obnoviti neće. To je život u prošlosti i robovanje prošlosti tipično za mitsku pred-političku svijest balkanskih naroda.

  Srpski narod u BiH kroz RS ima veća prava nego u toj Kanadi, ali niko srpskom narodu ne može urediti ekonomiju, pohapsiti lopove, donijeti socijalnu pravdu, i gledati u budućnost. Naprotiv - svako je kovač svoje sreće. Stalna kriza i destabilizacija koju Dodik od 2006. provodi, a federalci rado prihvataju, da ne bi nešto ne daj Bože za narod uradili, takođe šteti RS-u i rastjeruje investitore. Namjesto investitora dobili smo MMF i dužničku krizu koja je veća iz godine u godinu.

  Mogu se složiti da pregovori o ustavu i međunacionalnim odnosima potraju i 100 godina, ali u međuvremenu narod mora živjeti i ne može se samo stvarati destrukcija. Radna mjesta i šansa za sve koji hoće da rade - pa ćemo onda "šiljiti" politiku.

  Ne možemo svi pobjeći vani. Mora nas ostati barem pod šljivu, jabuku, trešnju itd. da živimo i ne možemo svi primjeniti Željkov recept za život, iako sve više mladih odlazi.

  Ne slažem se da Lagumdžija, Bakir Izetbegović i Dodik nemaju nikakvu odgovornost. Nisu nam stranci privatizirali firme, moglo je često da i ih i radnici dobiju kroz dionice pa nisu. Mogli su se krediti dijeliti uspješnim firmama u vlasništvu radnika, a ne podobnim. Mogla se djelimično obnoviti socijalna država i suzbiti bijela kuga. Moglo je hiljadu stvari, pa vlast to nije učinila. Čudo smo mogli napraviti.

  Nisu nam stranci smetali i ne treba da se vadimo na strance. Jeste BiH djelimični protektorat, ali masa toga je i u rukama naših političara koji strancima pokrivaju vlastitu pljačku i neuspjehe.

  Ukidanje RS-a neće popraviti ekonomsku situaciju u Federaciji, niti bi sad pa sad da se zemlja raspadne to donijelo neki ekonomski dobitak. BiH je ionako formalnost i nikad veće buke oko formalne države ! Ekonomiju na noge mogu staviti samo stabilnost, uređeni politički odnosi i žestoke reforme + ogroman rad ljudi koji su voljni da rade. Bolje i to nego rat!

  Možda lakih rješenja nema - nema sigurno, ali možemo napraviti prvi korak i barem obezbijediti da se vlast na izborima redovno mijenja, i da svi dobiju šansu. To je jedini pravi način.

  Zbogom vječiti političari! Narode uzmi sudbinu u svoje ruke!
  dodik- 89029 - 28.02.2014 : Specijalac Momčilo RS - best (3)

  Komentar na komentar Biljane Plavšić


  Pozdrav Pravi,

  i čitajući ovaj tekst o Plavšićki i njenim savjetima, došlo mi je da povratim. Babetina ima obraza da komentariše, a ni da se osvrne unazad i vidi šta je sve bilo i čemu je ona doprinjela ali u negativnom smislu.

  Sa kim je živjela tolike godine u Americi a kada se vratila počela biti velika Srpkinja.

  Zaboravila je kada je u Sokocu zauzela prostor za sebe i majku a ranjenici i operisani su ležali po hodnicima.

  Možda je zaboravila saradnju sa Dodikom i nasilnom preuzimanju vlasti a onda krenu emancipacija babe u plastičnim papučama, kakvu sam viđao u Sarajevu, do dame sa zlatnim ogrlicama, bundama, šubarama itd.

  Najstrašnije je to što je možda skleroza savladala pa je zaboravila svoje svjedočenje u Hagu i priznanje genocida. U čije ime je to priznala, kako je nije sramota sada dijeliti savjete kako će se borci i gladni narod ponašati.

  Svjestan sam i ja da nam ne cvijetaju ruže , da je narod obespravljen i da treba da se reaguje, ali na miran i dostojanstven način da se pokaže to nezadovoljstvo ali mi od nje ne treba mišljenje. Neka ona njega dijeli sa Dodikom, jer su zajedno odradili te prljave poslove i nije valjda da se toliko prepala za Dodika da mora dati izjave sredstvima informisanja. Sram neka je bude godina!

  Narod, i ako se digne, ne treba rušiti gradove jer sve smo mi to stvarali od naših para, treba udariti na lopove i njihovu imovinu i da ima pravne države to je trebalo davno odraditi i to legalnim putem.
  dodik- 89023 - 28.02.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

  RE: Vječiti (ratni) političari


  Poštovani gospodine Nerko,

  kao prvo, slažem se da se Dodik i Lagumdžija mogu upoređivati jer po svojim političkim stavovima su relativno slični, tj. nisu radikalni. Odmah da Vam kažem da cijenim Lagumdžiju kao čovjeka, mnogo više nego Vi, jer smo nas dvojica u ona predratna vremena bili relativno dobri - bio sam mu asistent na predmetu Informatika i to na tri škole: Ekonomski fakultet, FPN i Višoj turističkoj školi u Sarajevu.

  Prije nego što pređem na ona dva druga gada, čija imena ne volim ni da spominjem, želio bih da vas nešto upitam. Pretpostavimo da je vaš djed prije 100 godina kupio dobar dio Kiseljaka za iznos koji je do današnjeg dana narastao na 4 miliona zlatnih dukata. A onda dođe neki tajkun i kaže: "Ti matori da se nosiš u lijepu strininu, od danas je Kiseljak moj!" Pitam ja Vas, šta bi vi u tom slučaju uradili? Moj odgovor bi bio: "Samo preko mene mrtvog!" U većini slučajeva, uključujući i mene, ovaj spor se ne bi mogao završiti lako - ukoliko ne može po pravdi i zakonu, pala bi tu i krv.

  Zašto vam ovo pričam? Srbi su u dva svjetska rata za stvaranje Jugoslavije dali dva miliona muških života, što bi sa prirodnim priraštajem onoga vremena značilo da bi ih danas bilo bar još četiri miliona. U takvoj Jugoslaviji su svi živjeli dobro i bili zadovoljni dok se nije pojavio najveći balkanski zločinac svih vremena, Alija Izetbegović, i sa svojom "Islamskom deklaracijom" najavio stvaranje nekakve islamske države - na srpskim grobovima. Taj isti Alija, i njegov turski sluga Silajdžić, su poveli muslimanski narod u jednu ludu avanturu, pa zbog njih sada i mi Srbi već dvadeset godina živimo u tunelu a izlaz iz njega još uvijek nije ni na pomolu. Oni su tom prilikom prekršili Ustav SFRJ i tako postali odmetnici van zakona. Igrali su i na kartu spoljnjeg neprijatelja, koji lovi u mutnom, željan da se obogati na račun tuđe nevolje: u igru ulaze Amerikanci, bjelosvjetski dileri oružja i droge, Austrijanci i Nijemci, koji Srbima nikako ne mogu da oproste poraz u 1. i 2. svjetskom ratu...

  U poslednjem, Odbrambeno-otadžbinskom ratu, Srbi se nikako nisu mogli pomiriti da od većinskog naroda postanu manjinski, pogotovu što su svi međunarodni zakoni bili na njihovoj strani. Srbi su htjeli da sačuvaju Jugoslaviju, uprkos tome što je ta država za koju su oni platili paprenu cijenu bila više po volji drugih naroda nego njih samih. Ovo kažem jer u svim modernim državama, Bosna ne spada među njih, manjinski narodi uživaju daleko veća prava nego narod koji ih je stvorio. Tipičan primjer za to je Kanada, a ima još mnogo njih takvih.

  U svakom slučaju, desio se rat. Odmetnici od Zakona su izašli iz njega kao poraženi, uprkos tome što je čak i NATO bio na njihovoj strani. Bosna je podjeljena za zelenim stolom, odgovorno tvrdim da muslimani ni jedan pedalj zemlje nisu u 1995. godini zauzeli vojničkom čizmom. Politika je kurva, a bjelosvjetske kurve su muslimanima dale mnogo više nego što im pripada. Elem, sada su Bošnjaci većinski narod, ali im faktičko stanje terenu ipak ne odgovara pa bi oni sada Bosnu da ponovo prekrajaju - ovaj put na račun i hrvatskog i srpskog naroda. Vehabije ponovo prijete oružjem, vjerovatno zbog toga što im iza leđa stoji "veliki brat" da ponovo uleti u "teren" ukoliko stvari krenu loše po njihovog "malog brata."

  Zašto ovo sve pišem? Radovan Karadžić je, ne ulazim u to što je jako loš kao čovjek, samo ispunjavao volju srpskog naroda i imao je pravo, kako zakonito tako i moralno, da se, u ime svih onih srpskih grobova iz prošlosti, bori za očuvanje ustavnog poretka SFRJ. Sve do kraja rata srpski narod je bio na pravoj strani, a Alija i njegova svita su bili samo grupa odmetnika. A onda je Milošević sa sramnim Dejtonskim mirovnim sporazumom ozakonio ono za što su se muslimani borili - priznao je suverenu Bosnu i samim time Ustav SFRJ stavio "ad akta".

  Ja sam jedan od rijetkih koji ne pati za onim predratnim danima! Kada razmišljam o tom vremenu, prvo što mi padne na pamet je oduševljenje Balkanaca što odbacujemo ideju komunizma i počinjemo da "gradimo" kapitalizam. Sama ta riječ "kapitalizam" je neke moje sugrađane dovodila do "orgazma" jer su mnogi vjerovali da će baš njima pasti "kec na desetku" i da će baš oni postati neki balkanski Rokfeleri.

  Međutim, ja tako nisam razmišljao! Znao sam vrlo dobro da su sve velike imperije izgrađene pljačkom drugih naroda: SAD se iz jedne agrarne zemlje izdigao iz pepela Evrope zahvaćene 2. svjetskim ratom, dok su se Engleska i Francuska obogatila pljačkajući Afriku i Aziju... U isto vrijeme, moje iskustvo mi je govorilo da mi Balkanci imamo jedan jako pogan mentalitet: čistačica u Famosu sa dobrom vezom je imala mnogo veće šanse da dobije stan od jednog jako cijenjenog inženjera. Zbog toga sam još prije izbijanja rata u BiH shvatio da meni tamo nije mjesto i samo sam čekao pravi trenutak da tu ludnicu zauvjek i napustim...

  Zašto sve ovo pišem? Zbog toga što sam znao da od Alijinih "zlatnih kašika" i Radovanovih "deset hektara šume" nema ništa! Meni je još tada iz Političke ekonomije bio poznat termin "siromašnog kapitalizma" i znao sam da se izobilje ne stvara čarobnim štapićem.

  U Sokocu me mnogi pamte i po tome što sam u ratu govorio: "Svi ćete vi nakon rata raditi kod Čolovića za 40 maraka mjesečno, a ja ću biti negdje daleko!" Moja izjava se, nažalost, nije obistinila jer kod Čolovića više niko ne radi, mada ima dosta onih koji bi bili srećni da imaju platu i 40 maraka.

  Da stvari malo pojasnim: tranzicija je pojam koji se koristi za opis ekonomskog stanja u državama koje se nalaze na prelazu iz planske ekonomije u ekonomiju slobodnog tržišta. O tome kako to izgleda u praksi, vi bolje znate od mene, jer sam ja ispunio svoje obećanje i zapucao preko "grane". Za mene je "truli kapitalizam" bolji od "tranzicijskog kapitalizma" jer ovamo mogu da sasvim pristojno živim i ne moram da prodajem dušu onima koji mi daju posao za nekakvu bijednu platu, a vama prepuštam da jurite one koji su vam obećavali zlatne kašike i deset hektara šume.

  Takođe treba da shvatite da čak ni države koje nemaju tako složenu demografsku strukturu nisu ništa bolje prišle od Bosne. Tranzicija je sinonim za bezakonje, bijedu, mržnju... Ipak, Bosna je prošla najgore jer je pala u stanje kolonijalizma - njome vladaju stranci putem njihovog legitimnog predstavnika koji ima veća ovlašćenja i od nekog kralja. Istinski vladari Bosne su u sjenci a političari na vlasti su samo njihovi poltroni. Političari u Bosni se održavaju na vlasti jer uspješno sprovode zakonu "zavadi pa vladaj" a muslimani još uvijek vjeruju da je za njihove loše životne uslove kriva isključivo Republika Srpska.

  Poenta ove moje priče je da vi Bošnjaci još uvijek "od šume ne vidite drveće." I dalje mislite da su vam Lagumdžija i Dodik krivi za situaciju u kojoj se sada nalazite, a ne shvatate da oni samo malo bolje "plivaju" od vas. Jer, da ste na njihovom mjestu, svaki od vas bi radio isto, čitaj krao lopatom a ne kašikom. Dok ste otvorenih usta slušali govore vaših idejnih vođa, zanemarili ste jednu veoma bitnu sitnicu: u jednoj maloj i jako siromašnoj državi kakva je Bosna ne može da bude mnogo lopova, a još manje onih koji znaju da uzjašu narod i na vlasti ostanu dvadeset godina.

  Jedna napomena: kako vrijeme prolazi, meni se sve više čini da nije stvar što je jahač dobar već što je "konj" glup pa ne može da shvati koga i kako da zbaci.

  Jako je žalosno što muslimani još uvijek nisu shvatili, ili možda ne žele da shvate, ko ih sve jaše. Jer da jesu ne bi bili u situaciji u kojoj se sada nalaze. Najžalosnije je to što je istina jako prosta, suština stvari može da stane u tekst koji je otprilike dužine ovog mog članka!
  dodik- 89019 - 27.02.2014 : Nerko Sarajevo - best (2)

  RE: Vječiti (ratni) političari


  Poštovani Gospodine Željko,

  Ako ste pažljivo čitali, vidjećete da ja i nisam uporedio Milorada Dodika sa pokojnim Alijom Izetbegovićem ili Harisom Silajdžićem koji više nije na političkoj sceni i sa pejsmejkerom i stentovima na srcu čeka svoj fizički kraj u Istanbulu.

  Zaista, ova dvojica se mogu samo upoređivati sa ratnim rukovodstvom RS-a, mada se vi možda s tim ne bi složili, a ne bi ni federalci, ali iz različitih razloga. Ne bih ulazio u ratna dešavanja i kvalifikacije, sem da dodam da nam je prešlo u "naviku" i "političku kulturu" da su nam uvijek drugi, a nikad mi sami krivi za sve svoje nesreće i stradanja. To je "fenomen" čitave bivše Jugoslavije. Svi se osjećaju žrtvama.

  Ja i govorim da je Zlatko Lagumdžija kao i Dodik koketirao sa vlašću u ratu u svojstvu poslanika i nekog opozicionara, pa dolazio - odlazio sa vlasti kao Lagumdžija samo u različitima periodima. Da baš Dodik i tada nije imao određen uticaj na vlast ne bih baš rekao, jer se biznisom i tada i danas ne bavi bez podrške vlasti. To je naprosto tako.

  O "mladom" Bakiru Izetbegoviću koji je iz pozadine u vlasti od 1990 da ne govorim. Ova trojica po godinama spadaju u istu generaciju svi rođeni 50 i neke, a aktivni neposredno iza rata kao smjena ovoj čistoj ratnoj generaciji.

  Ja i nisam osporavao Dodiku da najbolje brani srpske nacionalne interese u BiH, već da je predugo na vlasti ili se nalazi u blizini vlasti (1986-1990 predsjednik skupštine Laktaši, 1990-1996 poslanik, 1998-2001 premijer RS, 2006-2014 - premijer pa predsjednik RS-a). Da nije malo puno na vlasti, imali iko od milion Srba u BiH da nešto zna i može, ili su svi mutavi i izdajnici ?

  Da je politički genije, nije zdravo, a ni politički uobičajeno, da ovoliko pušta korijenje.

  Ne bih puno da sam elaboriram rezultate Dodikove politike u RS-u, sem da kažem da bolje zna šta neće, nego šta hoće. Pa najlakše je oponirati muslimanima u svemu što urade, i vikati neću - neću. Gruvaj bato! Gdje je tu rješenje? Koliko je nezaposlenih u RS-u danas? Koliko je fabrika i radnih mjesta zatvoreno? Koliko je kredita uzeto, evo i ovih dana se uzimaju? Ko će to vraćati?

  Gdje idu mladi u RS-u? Kako se tretiraju borci? Mogu li i moraju svi Srbi u BiH biti ili na selu ili u administraciji bliskoj vlasti? Ima li iko da krade u RS-u ? Ima li iko u zatvoru od tajkuna?

  Gdje je tu razvoj i napredak srpskog naroda, o drugima ne smijem ni da pričam ? Da li je napredak po definiciji nazadak drugoga?

  Najlakše je biti kontraš, da komšiji crkne krava, ali je jako teško stvarati novu vrijednost, poštovati i uvažavati druge, bilo opoziciju bilo druge narode, i konstruktivno voditi politiku u sferi mogućeg da se ne izazove etnički sukob. I izgleda mi da će najteže biti reći hvala vam narode, na vlasti sam 20 - 30 godina, evo da neki drugi preuzmu malo...

  Nije to sam Dodik, ili federalci, već su to čitave garniture u oba entiteta, zalijepili se za stolice super-lijepkom. Mogu oni ovako još 20 - 30 godina. Šta je vama utjeha u RS-u, da je u Federaciji još gore i da mi imamo nekoliko Dodika ? Hoće li to donijeti pravdu borcima, nezaposlenim, studentima, i ostalim ugroženim kategorijama?
  dodik- 82203 - 03.02.2013 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (2)

  Ćirilica: Milorad Dodik


  dodik- 81863 - 24.01.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Da li je Dodik potreban Republici Srpskoj?


  Iako nisam pristalica Dodikove trenutne politike unutar RS, kao što nisam bio pristalica nacionalnih stranaka u BiH početkom 90. godina, ipak vjerujem u Dodikovu priču. A evo i zašto tako mislim. U kontaktima sa muslimanima iz Bosne mogu da zaklučim da je Dodik i njegov SNSD jedini i najtvrđi orah koji stoji na putu za rušenje Republike Srpske. Zbog toga su ga odlučili srušiti i dovesti na vlast nekoga ko će raditi po njihovoj diktaturi. Za muslimane u Bosni Ivanić bi bio idealno rješenje, ali na njihovu žalost oni ne biraju srpske političare. Kada ti neprijatelj traži vođu onda izaberi onog kojeg hoće da uklone! Vi dragi Srbi procjenite sami ko je taj, ne dozvolite da u teškim trenucima vašeg vođu postavljaju oni koji vam nad glavom drže giljotinu više od 20 godina!


  Sadašnji vlastodršci nisu bili gadljivi na strance kada su njih dovodili na vlast i kada je silom smijenjen tadašnji Predsjednik RS-a

  Autor: Dragan Bursać-24. 01. 2013.

  Sve je započelo oko Nove godine. Tada je Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izašao u javnost sa informacijom da je u Srpsku "upumpano" oko 10 miliona KM, kako bi se od strane raznoraznih nevladinih organizacija izvelo nekakvo lokalno revolucionarno "proljeće", u kojem bi bio smijenjen on i njegov politički establišment.

  "Naravno, cilj je jedan: skloniti Dodika. Dovesti marionete. Isprazniti Srpsku. Oduzeti joj sve nadležnosti. Ako dođem u tu poziciju, tražiću da se narod izjasni da li treba da idem. Ako narod kaže da nisam dostojan ovog mjesta, odmah ću otići. U suprotnom, teško", rekao je tada Predsjednik Dodik.

  Čak je istakao da će, ako se to desi, formirati veliki narodni pokret za samostalnost Republike Srpske.

  "Nama je najvažnija stabilnost koju ćemo sačuvati. Republika Srpska danas je svjesna sebe, bez nje nema više nijedne odluke. To nikada više ne smijemo ispustiti iz ruku, jer nas onda neće biti. Želim da, ko god dođe poslije mene, ima osnov koji čuva Srpsku. Ako je prepustimo strancima, od nje neće ostati ništa."

  Poslije toga su se događaji redali kao na pokretnoj traci. Prvo je locirana BN televizija kao logistička baza iz koje će biti izvršen "prevrat i napad" na Predsjednika, naravno od strane "stranih plaćenika i domaćih izdajnika".

  Politička analitičarka Tanja Topić ističe da su prefiksima "strani plaćenici i domaći izdajnici" u posljednje vrijeme etiketirani i ljudi koji su uživali zaštitu vlasti i imali određen nacionalni ekskluzivitet:

  "Zaista postoji jedna politička mentalna matrica na ovom prostoru. Ono što je čudno i što zabrinjava jeste ponovno oživljavanje onoga modela i one mantre koju je razvio Slobodan Milošević. To stvaranje unutrašnjih neprijatelja i stranih plaćenika bilo je dominantno u unutrašnjoj politici devedesetih godina", navodi Topićeva.

  Najbolji primjer za ovaj iskaz Topićeve je Darko Trifunović, profesor beogradskog Fakulteta bezbjednosti, koji je na istoj toj BN televiziji izjavio da se predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nalazi na čelu kriminalne organizacije koja se našla pod istragom međunarodnog tima istražitelja zbog kriminala i korupcije. Inače, ova izjava ne bi bila toliko čudna i ekskluzivna da Trifunović do prije samo nekoliko mjeseci nije bio na prvoj liniji odbrane Milorada Dodika od "stranih plaćenika" i "domaćih izdajnika", kao i na njegovom platnom spisku.

  Ne treba smetnuti s uma ni to da je Trifunović član Direktorata ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije. Direktorat je, na čelu sa Trifunovićem, promptno smijenio svog dojučerašnjeg kolegu i perjanicu istog tima Dževada Galijaševića - Dodikovog savjetnika za borbu protiv terorizma, sa obrazloženjem da je povezan sa organizovanim kriminalom.

  "Eksperski tim upozoren je na indicije i sumnje o mogućim vezama Dževada Galijaševića sa organizovanim kriminalom, odnosno zbog sumnji da je pripadnik mreže organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini, tj. mreže na čijem se čelu nalazi Milorad Dodik, a o čemu svjedoče izvještaji SIPA", stoji u saopštenju ET JU.

  Pored toga, u saopštenju Direktorata, navodi se da je od Galijaševića zatraženo da se izjasni o tim indicijama, informacijama i sumnjama, od osmog mjeseca 2012. godine do prvog mjeseca 2013. godine. Uprkos insistiranju, Dževad Galijašević ne samo da je odbio da se izjasni o tome, nego je od Ekspertskog tima tražio da se, uprkos brojnim dokazima, ne istražuju pojedini slučajevi organizovanog kriminala i korupcije u BiH.

  Ne treba posebno ni napominjati da se Trifunović preko noći od Dodikovog čovjeka prometnuo u "izdajnika", što samo potvrđuje tezu Tanje Topić da je establišment počeo da gubi i svoje ljude.

  Međutim, najveća konfuzija nastala je kad se Dževad Galijašević obratio javnosti. On je "Glasu Srpske" rekao da je Darku Trifunoviću u decembru istekao petogodišnji ugovor o članstvu u Ekspertskom timu jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije, a nije mu obnovljen, jer za pet godina nije napisao nijednu analizu, procjenu, izvještaj ni operativnu studiju u vezi sa terorizmom:

  "Pripadam grupi od 69 stručnjaka sa jugoistoka Evrope koji su 1. januara potpisali i produžili te ugovore, za razliku od Trifunovića. Osim toga, nikakav Direktorat Ekspertskog tima ne postoji", rekao je Galijašević.

  Ovaj tragikomični rat između Galijaševića i Trifunovića u okviru polupostojećeg Direktorata nije ni završen, a Vlada RS je još jednom reagovala.

  Naime, dva dana poslije obraćanja Darka Trifunovića na BN televiziji, Premijer Aleksandar Džombić rekao je da funkcioneri Saveza nezavisnih socijaldemokrata, izabrani predstavnici i imenovani zvaničnici na bilo kom nivou, neće ubuduće sarađivati sa BN televizijom!

  Scenario je već viđen. Prije samo nekoliko godina, identičan "zavjet ćutanja" SNSD je imao prema banjalučkoj Alternativnoj televiziji. I tada je matrica bila istovjetna. Medij se proglasi "plaćeničkim" i onda se njegovi novinari ignorišu do besvijesti. Ali ovakav scenario po Topićevoj jako loše utiče na ionako katastrofalno javno mnijenje:

  "Ako ćemo posmatrati dominantnu mantru javnog mnijenja, ja mislim da je prosječni građanin RS vrlo ksenofobičan i vrlo paranoičan. I sam je decenijama sabijen poput hobotnice od žstranih i domaćih neprijatelja¿ i živi u uvjerenju o opasnosti od onih koji drugačije misle. Još uvijek je jedan prosječan građanin Republike Srpske sklon vjerovati da su takve tvrdnje utemeljene."

  Međutim, ni ovdje nije kraj čitave ove sage oko "branitelja i rušitelja" Republike Srpske i Milorada Dodika kao personifikacije iste. Nastavljeno je "bildanje" javnosti "stranim plaćenicima".

  Minhenski scenario u režiji "Blica"

  O potpunom slamanju Republike Srpske i neutralisanju njenog predsjednika Milorada Dodika razgovarano je na jednoj međunarodnoj konferenciji u Minhenu, a svaka nevladina organizacija, uključena u taj projekat, dobila je zadatak šta treba da radi i izvještaje o tome dostavlja u Budimpeštu, piše srbijanski "Blic".

  Među učesnicima konferencije, kako prenosi "Blic", bili su savjetnici za nacionalnu bezbjednost zemalja EU i direktori obavještajnih agencija.

  Procjena kreatora slamanja Srpske je da će ona najlakše biti urušena kada se sa pozicije ukloni Dodik, koji je, prema njihovom mišljenju, personifikacija državnosti i snage Republike Srpske.

  Profesor psihologije na banjalučkom Univerzitetu Srđan Dušanić kaže de se u ovom slučaju radi o klasičnom zastrašivanju javnog mnijenja:

  "Ta praksa poznata je odavno i na našim prostorima. Propaganda Miloševića se u najvećoj mjeri zasnivala upravo na tome da su opozicionari strani plaćenici. Vidimo i da sadašnja vlast u Republici Srpskoj pribjegava istoj taktici, proglašavajući sebe ekskluzivnim zaštitnicima RS-a, dok su svi drugi izdajnici, plaćenici itd. Da ironija bude veća, tokom 1998. isti scenario je koristio SDS ali protiv SNSD-a, dakle koristi se isti metod, samo su uloge zamijenjene. Pri tome, ne treba zaboraviti da je prije 15-ak godina uloga stranog faktora u mijenjanju vlasti bila i te kako očita i skoro transparentna. Sadašnji vlastodršci nisu bili gadljivi na strance kada su njih dovodili na vlast i kada je silom smijenjen tadašnji predsjednik RS-a."

  Nadalje, prema saznanjima "Blica", scenaristi su angažovali i neke domaće političare, pa čak i bliske Dodikove saradnike, ali nije poznato pod kojim uslovima su pristali na saradnju.

  Profesor banjalučkog Univerziteta Miodrag Živanović istako je da primjena tog starog metoda "stranih plaćenika" i domaćih izdajnika" samo pokazuje da vlast više nema racionalan odgovor na katastrofalno stanje u društvu.

  "Pretpostavljam da će takve metode jednostavno pokazati da su anahrone i demode. Ali, nažalost, tako će i naš život postati demode. To je nešto što je neminovno. Ali, nadam se da će nakon tog uvida građani doći do individualne samosvijesti, inače će nam se opet sve ovo ponoviti kao rimejk jednog lošeg filma za 10-15 godina."

  Dakako, povodom "minhenskog scenarija" oglasio se i Dževad Galijašević, koji je za RTRS rekao da čitavom operacijom rukovodi Njemačka obavještajna služba. Bio bi red da Galijašević pojasni otkuda mu ovakvi podaci?

  Ovakve, u najmanju ruku kontroverzne informacije srbijanskog "Blica", te lokalnog borca protiv terorizma Dževada Galijaševića još više su dolile ulje na vatru domaćeg političkog tignja. U galimatijasu informacija o "stranim plaćenicima" i "domaćim izdajnicima", najnovija teza o nekakvoj minhensko-peštanskoj uroti protiv Dodika otvara zaista širok spektar napada na pojedince i organizacije, koji će od strane vladajućeg režima biti etiketirani kao neprijatelji i izdajnici. Jer, po navodima "Blica", na meti su političari, NVO aktivisti, slobodnomisleći pojedinci, intelektualci.. . dakle, gotovo svako za koga režim posumnja da drugačije misli.

  Da li je "minhenski scenario" samo povod za progon neistomišljenika ili on demonstrira nemoć i paniku vladajuće strukture? Za političku analitičarku Tanju Topić, stvar je posve jasna:

  "Ja to vidim kao znak nervoze. To je osnovni znak prepoznavanja, da se jedan monolitan sistem urušava. Mislim da je ta paranoja nastala nakon poraza na lokalnim izborima u oktobru prošle godine. Vidimo da se razbija mit o nepobjedivosti jedne političke opcije."

  Vrijeme će pokazati koliko će "strani plaćenici i domaći izdajnici", a koliko strah i paranoja vlasti, krojiti političko-medijsko nebo sumorne Republike Srpske.

  Na tom fonu profesor Srđan Dušanić zaključuje:

  "Svi ovi primjeri ukazuju da nam se dešava ono što smo i zaslužili. Sve dok nasjedamo na najprostije propagandne fore vlasti, bolje i ne zaslužujemo. Kolektivno gledano, baš smo jadno stado!"

  Za kraj, treba reći kako je vrlo opasno da jedan čovjek-Milorad Dodik personifikuje jednu opštinu, grad ili čitavu Republiku Srpsku. Jer, Dodik je samo čovjek, osoba koja podliježe biološkim i ljudskim zakonima. Ako je to tako, a tako je, postavlja se pitanje šta rade i čemu služe sve ostale institucije Republike Srpske i koja je svrha njihovog postojanja?
  dodik- 64142 - 20.02.2012 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  TV duel: Čedomir Jovanović - Milorad Dodik


  01. 02. 2012. god.

  Gospodin Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije pozvao je gospodina Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske na TV duel koji je održan 01. 02. 2012. godine na televiziji Beograd, a repriziran je na TV BN na temu: Uvreda za Republiku Srpsku i srpski narod.

  Ne znam u kome je svojstvu gospodin Čedomir Jovanović kao predsjednik partije, izazvao gospodina Milorada Dodika, da li kao predsjednika njegove stranke SNSD, ili kao predsjednika Republike Srpske, ali ga je beogradska televizija predstavila kao predsjednika Republike.

  Naime, na izjavu gospodina Čedomira Jovanovića da je Republika Srpska napravljena na Srebrenici i opsadi Sarajeva, reagovao je gospodin Milorad Dodik pa je došlo do ovoga duela.

  Iz razgovora su izvađene jezgrovite rečenice svakog od njih pa ih ja posebno i navodim.

  Nakon ovog duela postavlja se pitanje sa kim političari Republike Srpske treba da vode borbu za njen opstanak. Sa muslimanskim političarima ili srpskim kao što je gospodin Čedomir Jovanović i njemu sličnih, a ima ih i muškog i ženskog roda.

  Dodik, predsjednik Republike Srpske:


 • Republika Srpska nije genocidna tvorevina.
 • U Srebrenici se nije desio genocid.
 • Republika Srpska je formirana 1992. godine.
 • BiH je napravljena u Dejtonu.
 • Rat u BiH je proizvela Izetbegovićeva odluka.
 • Prvi zločini počinjeni nad Srbima..
 • Republika Srpska ne osporava Dejtonski sporazum.
 • Imena živih uklesana u Potočarima.
 • Srbiju volim više od Sarajeva.
 • Sarajevo nije moj glavni grad.
 • Lako je "truniti" iz Beograda.
 • Za zločine odgovaraju pojedinci.
 • ..srpski narod je najviše stradao.
 • Karadžić je zaslužan za formiranje Republike Srpske.
 • SDS je okupio narod..
 • Ne volim BiH.
 • Jovanović je napravio preduslove za ubistvo Đinđića..
 • Srbija se nedovoljno angažuje za Dejton.
 • Vaš problem je što vi ne poznajete dovoljno situaciju u Bosni.
 • Ne mogu Jovanoviću obećati zaštitu u Republici Srpskoj.
 • Otići ću na sever Kosova.
 • Ni Silajdžić ne govori o genocidnoj Republici Srpskoj.
 • Republika Srpska bi mogla da proglasi nezavisnost kao Kosovo.
 • BiH će se raspasti na delove.
 • Uživam u strelicama iz Sarajeva.
 • Ne želimo unitarizaciju BiH.
 • U Sarajevu ima više Kineza nego Srba.
 • Manipuliše se brojem stradalih Bošnjaka.
 • Sramna odluka stranog tužioca o "Dobrovoljačkoj"
 • Stranci nametnuli 200 zakona u BiH.
 • Ja sam iz Republike Srpske, ne iz Bosne.
 • Jovanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije.


 • Vlast u Srbiji zloupotrebljava Republiku Srpsku.
 • U Srebrenici izvršen najmasovniji zločin.
 • Bosna nije država.
 • Nisu Karadžić i Mladić Pijemont srpstva.
 • Brine me budućnost Bosne.
 • Bosna je lonac.
 • Dejtonsku Bosnu napravio je Milošević.
 • Republika Srpska napravljena na Srebrenici i opsadi Sarajeva.
 • Ne kitite se Kradžićevim ordenjem.
 • Stigli ste do rata sa Anđelinom Džoli.
 • Srbija zatrovana nacionalizmom.
 • Ko peva o Republici Srtpskoj?
 • Osudili ste Republiku Srpsku na slepilo.
 • Srbija ne shvata proces u Bosni.
 • Dejton je iscrpljen.
 • Kosovo je nezavisna država.
 • Od Tačija zavisi odlazak Dodika na Kosovo.
 • Republika Srpska napravila verhabije.
 • Isključiti mogućnost novog sukoba.
 • dodik- 58062 - 24.12.2011 : Zoran Janković Republika Srpska, Rogatica - best (0)


  Edicija "Pisanje uz vjetar" by Zoran Janković

  Pisma drugu Milu

  (Pismo broj 1.)

  Dragi druže Mile,

  Pišem Ti polako jer znam da Ti ne možeš brzo da čitaš. Obnevidio si. Hoće to, s godinama. A oči se ne mogu ofarbati kao kosa. Polako pišem, rekoh, jer sam čuo da Ti više pisma ne čita onaj frfljavi i frljavi Pero Simić. Džabe mu što je novinar sto godina kad nikad nije naučio izražajno čitati. A i ne čita Ti onako kako jeste napisano. Izmišlja. Improvizuje, da Tebi ugodi. Zato Ti pisma sad čitaš sam, a i ja Ti, zato, sam i polako pišem. Da možeš polako čitati.

  Poslao bih Ti i para u pismu, ali sam se sjetio tek pošto sam ga zatvorio. A ne znam ni odakle mi. Jer pare nisu problem, para nema! Ženin minimalac i majčina penzija otišli su nam na režije i podmiru i nismo sve ni isplaćali. Ponešto smo uzeli i "na fišek". Trebalo bi da pošaljem onoj starijoj, na studijama što je, koju marku, a ne znam kako ću. Ti dobro znaš da ja, iako imam skraćenice i ispred i iza imena " ne radim. Šta, ne znaš? Pa kako ne znaš kad si me Ti bez posla ostavio. I niko više ne smije da me primi. Od Tebe ne smije!

  No, neka Te sve ovo ne sikira, imaš Ti i preča posla: strukturni dijalog, pa evroatlantske integracije, pa autoputevi, lobiranje i ludiranje, administracije i zajebancije, Kopanje, Bobari, Stankovići, Antonići" djeca na studijama po Kipru i Milanu" nije Tebi ni malo lako. Nemoj se samo sikirati, molim Te. Matere Ti, nemoj. Ako Ti zapne za šta para, samo kaži. Tu smo, naši smo. "Zovi, samo zovi, svi će sokolovi""! Samo jaši svi smo naši. Prodaćemo mi nešto iz kuće i doturiti Ti. Mi, Jankovići. Ako ništa drugo dići ćemo kredit za Tebe. Na naše ime.

  A Ti nam nastavi, onako lijepo kako samo Ti umiješ, da handriš onu Sarajčad; da im prkosiš Republikom Srpskom; to je nama najvažnije. Ništa nam bitnije od toga nema. Kad ih ono Ti karaš nama je srce ko Trebević. Skupa sa predajničkim tornjem. To nam je duševna hrana.

  Malo su nam problem ove duge zimske noći; godina prođe noć nikad; nikako da svane, a crijeva krče, ali" nema veze. Gledaćemo RTRS sve do svunoća. Banjalučko a naše. A na proljeće će trava da ozeleni. Ako zimus ne zaplati svo korijenje.

  Izvini što Ti ne persiram. Glupo mi, nekako. Jesi predsjednik ali nisi trudan da Ti se obraćam u množini. Ni razlika u godinama nije tolika da me tjera na to. No, kad čujem da sam sebi persiraš, kao nekad Njihova Veličanstva što su činila, počeću i ja. A, koliko vidim i čujem, taj dan i nije tako daleko. Možda već u nekom narednom pismu.

  Ja Te oslovih sa "druže"! Ljutiš li se? Izvini ali" ne znam kako bih drugačije. Gospodin " nisi! Ne može biti gospodin neko ko novinaru FTV-a kaže da "se jebe". I to još novinarki! To gospoda ne radi. Ne, ne, fuj to, Mile! Aport! Možda su njeni preci građani, Sarajlije i gospoda unazad pet generacija, a Tebi još praziluk viri iz" ahm! A, ako ćemo istinu govoriti, nisi Ti ni Banjolučanin, pa čak ni Laktašanin. Ti si seljak-čo"ek i to se iz Tvog ponašanja " vidi.

  Jer gospodin-čovjek nikad ne bi gledaocu, u tv programu uživo, rekao "Aj" ne seri!" A Ti si to rekao!

  Ja te oslovih "druže" iako mi nisi drugar. Prije bi ovdje "legao" pojam antipodan drugarstvu. A ni meni se samom ne sviđa ovo "drugaranje" koje su koristili još u Frankovom, fašističkom režimu, a kasnije preuzeli komunisti. Tebi možda odgovara jer si bio komunista, sve dok si od toga ima koristi. Ja nisam. Onda si bio reformista. Ja nisam. Onda si bio nacionalista. Ja nisam. Onda si bio Europljanin. Ja nisam. Danas si " šta? Šta god da jesi ja to " nisam. I neću biti! Nikad!

  Izvini na ovom mome golemom ekskurcu upućenom Tebi. Pardon, ekskursu. Nego, bloga Ti Tvoga, kako si mi, "nako Milorade. Ni druže ni gospodine. Ja sam dobro i zdravo koje i Tebi želim. Na isti način. Vele da Tvoj (naš) budžet ima problema sa likvidnošću!? Ako stvarno hoćeš to da riješiš poslušaj mene, ćelavu budalu. Sve goste sa svoje krsne slave spakuj pravo u Foču, u "onu ustanovu" od republičkog značaja. Pola budžeta će Ti odmah ostati u leru. Svi ti oni dolaze isključivo zbog golemih sinekura i sinekurčina (sinekura: dobro plaćen, državni posao bez ikakvog rada i odgovornosti, op. aut. ) koje primaju kod Tebe i od Tebe. Odbi to od kuće. Motkom. Govnjivom. Ostavi samo one koji su Ti prije rata na slavu dolazili. Pomenućeš me.

  Nego, kad smo već kod slave, Hoćeš li sad za Nikoljdan kod nas, u Rogaticu. Imenjak ti Milorad, Milorad Jagodić, počinje da slavi krsnu slavu. Kako "kako" " lijepo: "počinje da slavi krsnu slavu"! Do sada je nije slavio, išao je kod brata u Beograd. A prije rata bježao je napolje dok se lomio slavski kolač. Ovo mu je prva godina da on slavi. Kad je čuo da si ga planirao za kandidata za načelnika opštine Rogatica na sljedećim izborima i da ne voliš ljude koji ne slave, odmah je odlučio da počne. "Ko ne slavi krsnu slavi izijo mu međed kravu!" Partija to do njega očekuje, nije šala. Navikao je on da ispunjava partijske zadatke. Rat je bio ohoho odmakao dok su ga uspjeli ubijediti da iz SKJ pređe u SDS. I prešao je. Onda je, dok je SDS bio u krizi, na partijskom sastanku izjavio kako će svi prije njega napustiti i preći u SNSD; kako je on posljednji ušao u SDS ali će ga posljednji i napustiti. Od riječi je čovjek, nema tu šta. Međutim, prešao je kod Tebe čim si mu obećao da će ostati direktor šumarstva.

  Nađi mu se, mene Ti. Sevap je. Ne zna on uz koju čašu se iznosi kolač, kad se prislužuje svijeća, kojim redom se kraci pale, kad se uzima prekadnja, kad se lomi kolač, gdje ko sjeda za časnu trpezu, ko koju čašu nazdravlja" Razumi ga, prvi mu je put. Nije šala: prvi put u šezdesetoj godini! Kad si mogao organizovati sjednicu Vlade RS u Rogatici samo da bi najavio njegovu kandidaturu za načelnika možeš mu i pomoći da proslavi.

  Eto, toliko od mene. Za ovaj put. Pisaću Ti još, budi siguran u to! Ne moraš mi odgovarati, nemaš ti kad. A da mi odgovaraju Simići i Bokićke "nemoj. Jelenskih Ti rogova.

  I" pozdravi sina-studenta. Kad se uščujete. Gdje ono, bješe, on studira, u nekakvoj Milanki ili Milanu? Da, Milanu. Je li to Krajina? Visoka ili niska? Ne znam ja baš mnogo geografije, samo od Drine do Romanije, dalje ne "odam. Auto mi u januaru puni dvadeset dvije godine, pa od kuće smijem da odmaknem samo onoliko koliko ga žena i ja možemo dogurati nazad.

  Kažu mi da je taj Milano nekakvo inostranstvo. Lažu, ja im ništa ne vjerujem. Pogan je narod. Pogan i zavidan. Znam ja da si ti najveći Srbin, Srbenda-patriota i da nipošto ne bi dijete poslao da (na)kupi znanje izvan Republike Srpske. Ti si dosljedan u akciji "kupujmo domaće". Imamo mi sad fakulteta kao prije rata fabrika. Isto si se tako ponio i kćerka kad Ti je studirala. Poslao si je na Kipar. Je li to ono lijevo od Srbca? Kod Čekrčića, odmah iznad Haj Nehaja? Jeste, pa da, zašto da djeca gooooooooooleme pare ostavljaju po bijelom svijetu kad mogu i kod nas ovdje. Kupiti fakultet. Kupujmo domaće.

  Neka se mali ništa ne sikira ako padne koji ispit, neka čuva zdravlje i nek ne pije vruć vode. Svašta se ovdje čulo, pa i da se dijete zabavlja sa nekakvom muslimankom. Lažu smradovi, ne bi on to ocu u atar.

  Nego" sad mi pade nešto na pamet: ako on studira, ko mu vraća milionske kredite i od kojih para, i ko mu vodi firme?

  Vita jela zelen bor molim brzi odgovor!

  Srdačno Tvoj, Zoran Janković, Rogatica na Istoku
  dodik- 26454 - 13.02.2011 : Zoran Janković Republika Srpska, Rogatica - best (0)


  Dodikova supruga Snježana iz predsjedničkog kabineta istjerala Željku Dragičević  Preuzeto iz "Slobodne Bosne"

  "Nedugo nakon pisanja "Slobodne Bosne" da je Milorad Dodik svojoj omiljenoj novinarki Željki Dragičević odobrio kredit od pet miliona KM preko Investicione-razvojne banke RS-a i udomio je u svom kabinetu kao specijalnu savjetnicu, a zatim prolongirao otplatu milionskog kredita, u kući Milorada Dodika nastala je velika svađa.

  Naime, njegova supruga Snježana, koja je kada je pročitala tekst u našem listu bila izvan sebe, insistirala je da njen muž izbaci hitno iz kabineta lijepu savjetnicu i zatražila objašnjenje čime je Dragičevićka zaslužila njegovu blagonaklonost.

  "Slobodna Bosna" je pisala da Dragičevićka za svoju firmu "Prehrana" dobila pet miliona od IRB-a RS i još dva miliona od komercijalnih banaka. Kredit je odobren bez valjanog pokrića, a Dragičevićka ga već duže vremena ne vraća.

  Da ne bi izazvao bijes lijepe saradnice Dragičevićke, koja je u kabinetu predsjednika RS-a bila svega nekoliko mjeseci, Dodik je našao kompromisno rješenje: Željku je "instalisao" u kabinet premijera RS-a Aleksandra Džombića. Upućena banjalučka čaršija spekuliše da će Željka biti imenovana za šefa Džombićevog kabineta. Izvor "Slobodne Bosne" tvrdi da slanjem Željke Dragičević u Džombićev kabinet Dodik želi da ima potpunu kontrolu nad Džombićem koji je u posljednje vrijeme pokazao da ima ambicije da bude potpuno autonoman, odnosno da se otme Dodikovom patronatu.

  Da Dodik nema namjeru prepustiti vođenje vlade Džombiću, nedavno je potvrdio petljajući se u isplate naknada borcima, za šta po zakonu nema nikakvih nadležnosti. Željki Dragičević se, kako saznaje "Slobodna Bosna", nije rastajalo od šefa Dodika, ali je vijest o Snježaninom ljubomornom ispadu, čiji je ona bila razlog, brzo došla i do nje. Osim toga, Dragičevićka je predsjedniku morala vratiti nemale usluge koje joj je učinio u prethodnim godinama.

  U svakom slučaju, dolazak Željke Dragičević u kabinet premijera RS-a, zbog njenih milionskih dugova državi i bankama, predstavlja, tvrde upućeni, klasični sukob interesa, zaključuje "Slobodna Bosna".
  dodik- 26304 - 31.01.2011 : Zoran Janković Rogatica, Republika Srpska - best (0)

  Politika


  Republiku Srpsku - RS preimenovaće u: Društvo Jednog Lica - DJL Milorad Dodik!

  "Prema mišljenju Karla Fridriha, kao predstavnika liberalne teorije, fašistička i komunistička totalitarna diktatura pokazuju šest zajedničkih karakteristika, koje omogućavaju da ih pojmovno odredimo kao totalitarne i istorijski jedinstvene. To su:

  1. jedna zvanična ideologija sačinjena od zvaničnih doktrina koja obuhvata sve bitne aspekte čovjekove egzistencije,
  2. jedna masovna partija,
  3. sistem terorističke policijske kontrole koji podržava i nadgleda partija,
  4. tehnološki uslovljen gotovo potpuni nivo kontrole u rukama partije i kadra koji joj je potčinjen,
  5. sličan tehnološki uslovljen gotovo potpun monopol nad svim oblicima efektivne oružane sile,
  6. centralizovano upravljanje i kontrola cjelokupne ekonomije. (1)
   Organizaciona struktura političke vlasti, manipulativna propaganda i brutalni teror, bili su, manje-više, zajednička sredstva za izvršenje ideološki postavljenih ciljeva svih totalitarnih režima. "(2)


  (1) Friedrich C. The Unique Character of Totalitarian Society, u: C. Friedrich Totalitarianism, p. 47.
  (2) Z. Keković, Teorija sistema bezbjednosti, Fakultet za bezbjednost i zaštitu Banjaluka 2009. str 160.

  P. S. Ko je rekao da govorim o Miloradu Dodiku i SNSD-u? Ja nisam! Ovo su navodi mišljenja eminentnih naučnika, defendologa, naših i stranih, o totalitarizmu.

  Ali zato ja kažem da u glavi čovjeka čija se stranka zove njegovim imenom: SNSD " Milorad Dodik, nešto nije u redu. Debelo " nije. Bojim se da će preimenovati i Republiku Srpsku. Naime male, samostalne, radnje, koje se u RS zovu STR, samostalne trgovinske radnje, u Federaciji se zovu DJL, društvo jednog lica. Ako se nastave trenutne tendencije bojim se da će Republika Srpska - RS biti preimenovana u Društvo Jednog Lica " DJL Milorad Dodik!

  Idi na stranu - |1|2|