fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992-DOBROVOLJCI_RU
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

dobrovoljci_ru- 102216 - 22.04.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

Drugi ruski dobrovoljački odred


dobrovoljci_ru- 100212 - 12.04.2017 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (1)

Iznad Višegrada postavljen krst u čast ruskih dobrovoljaca


Na brdu Grad, iznad Višegrada, otkriven je i osveštan spomen krst, u znak sjećanja na sedam ruskih dobrovoljaca, koji su poginuli braneći Srbe na području Višegrada.

Obilježavanju Dana ruskih boraca, koji su organizovali Vladin odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, BORS i opština Višegrad, prisustvovale su brojne delegacije iz Srpske, Srbije, Kosmeta i Crne Gore.
Na ove prostore ruski dobrovoljci su došli da pomognu srpskom narodu. Život su položili braneći Republiku Srpsku.

Duško Milunović, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske kaže da su ruski dobrovoljci branili srpsku slobodu, srpsku teritoriju i zajedničku čast i vjeru.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević ističe da je krst simbol koji pokazuje zahvalnost srpskog naroda ruskom narodu na pomoći u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ruski dobrovoljački odred, sa 700 boraca djelovao je u zonama odgovornosti Sarajevsko-romanijskog i Drinskog korpusa.

Ratni komandant Druge Podrinjske brigade VRS Luka Dragičević izrazio je zahvalnost ruskom narodu i borcima.

- Јa sam im neizmjerno zahvalan, prije svega što se borbeni moral boraca brigade peo do neslućenih visina - rekao je Dragičević.

General Vojske Republike Srpske Milan Torbica ističe da su se srpski borci uz ruske dobrovoljce osjećali jačima, jer su znali da neće odstupiti i da će im oni pomoći.

Trideset i sedam ruskih dobrovoljaca ugradilo je život u temelje Srpske. Spomenici u Višegradu ostaju vječni pomen, da bi budućim generacijama svjedočili o njihovom herojstvu.

dobrovoljci_ru- 98127 - 13.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Ruski dobrovoljci u Srpskoj 1992-1995, Srbiji 1998-1999


dobrovoljci_ru- 97807 - 06.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac 1 - best (3)

Ruski dobrovoljci u Bosni: Konstantin Bogoslovskij - Anđeo sa gore Zaglavak


Film je posvećen žrtvi ruskih dobrovoljaca u borbi za srpski narod u ratu 1991-1995 u Bosni i Hercegovini. Simbol te žrtve je dvasetogodišnji Konstantin Bogoslovskij, jedan od poginulih na brdima Zaglavak i Stolac 12. aprila 1993. godine. O njemu kazuje majka Ljudmila, o o toj presudnoj bici za slobodu Višegrada i ulozi srpskih dobrovoljaca govore njihovi saborci i komandanti.

dobrovoljci_ru- 97359 - 18.10.2016 : Jurij Russia - best (0)

Roman Mališev


Roman Mališev zaginao 15. 10. 1994 godine, a ne kako to se piše kod vas - 25. 10. 1994 godine.
dobrovoljci_ru- 86099 - 26.07.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

Rusi koji su dali živote za Republiku Srpsku (2)


nastavak

23. Petraš Jurij Sergejevič - Rođen 1967. g. u Belorusiji. Aktivni oficir. U Republici Srpskoj od 1995. g. ratovao u sastavu "Beli Vukovi" (Jahorina-Pale). Poginuo 11. oktobra 1995. g. u rejonu planine Hum (Trnovo). Sahranjen na vojničkom groblju u s. Donji Milići (Srpsko Sarajevo).

24. Pilipičik Jurij Pavlovič - Rođen 3. marta 1967. g. u Kišinjovu (Moldavija). Živeo u Odesi. Ratovao u interventnoj (udarnoj) četi Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske. Poginuo 16. juna 1995. g. u rejonu Moševičkog brda (Nišićki plato) severozapadno od Sarajeva, prilikom odbijanja neprijateljskog napada. Sahranjen na groblju u Sokocu (Republika Srpska).

25. Popov Dimitrij - Rođen i živeo u Sankt-Peterburgu. U Republici Srpskoj od februara 1993. g. Ratovao u sastavu 2. Objedinjenog Ruskog Dobrovoljačkog Odreda (2. ORDO) Goraždanske brigade Vojske Republike Srpske. Poginuo 12. aprila 1993. g. tokom junačke odbrane uzvišica Zaglavak i Stolac kod Višegrada. Telo Dimitrija Popova ostalo je na bojnom polju, a posle oslobađanja sela Đankići, sahranjen je na crkvenom groblju u Višegradu.

26. Samojlov Viktor - Rođen 1965. g. u Novosibirsku. Poginuo 1995. g. Posmrtni ostaci preneti i ponovo sahranjeni u Rusiji.

27. Saponjenko Andrej - Rođen 1956. g. u Rostovu na Donu. Poginuo 1995. g. Posmrtni ostaci preneti i ponovo sahranjeni u Rusiji.

28. Safonov Vladimir Vasiljevič - Rođen 30. maja 1957. g. u Semipalatinsku (Kazahstan). Aktivan pomorski oficir u zvanju kapetana korvete. U poslednje vreme živeo u Sankt-Peterburgu. U Republici Srpskoj od februara 1993. g. Ratovao u sastavu Goraždanske brigade. Junački poginuo 12. aprila 1993. g. tokom odbrane uzvišica Zaglavak i Stolac kod Višegrada. Sahranjen na vojničkom groblju u Višegradu (Republika Srpska).

29. Slaven Oleg Stanislavovič - Rođen 10. aprila 1970. g. u gradu Donjecku. U Republici Srpskoj od leta 1995. g. Ratovao u ruskom udarnom odredu 1. (Kasindolskog) bataljona 1. Sarajevske brigade Vojske Republike Srpske, odredu "Beli vukovi" (Jahorina-Pale) Sarajevsko-Romanijskog korpusa. Poginuo 24. jula 1995. g. prilikom zauzimanja muslimanske enklave Žepa. Sahranjen na groblju u Milićima.

30. Sičov Jurij - Rođen 1967. g. Živeo u gradu Kurgan (Čeljabinska oblast). Poginuo 1995 g. Posmrtni ostaci dopremljeni u Rusiju.

31. Teptin Aleksandar Georgijevič - Rođen 12. septembra 1969. g. Živeo u gradu Perm. U Republici Srpskoj od početka 1993. g. Ratovao u srpskom udarnom odredu u gradu Vlasenici, ruskom udarnom odredu Aleksandrova (Skelani-Hreša), 2. Ruskom Dobrovoljačkom Odredu (Prača. Podgrabski bataljon 1. Romanijske brigade (Pale)). Tokom dubinskog izviđanja 2. RDO u rejonu Čelopeka (selo Djateli) nedaleko od Sarajeva nestao 7. juna 1993. g.

32. Tamilin Aleksej Valerjevič - Rođen 9. jula 1961. g. Pre polaska u rat služio kao major u miliciji grada Krasnojarska. U Republici Srpskoj od jeseni 1994. g. Ratovao u sastavu srpskih jedinica u rejonu grada Trnova i odredu "Beli vukovi" (Jahorina-Pale). Bio je hrabar, omiljen i poštovan od svojih ratnih drugova. Poginuo 14. decembra 1994. g. tokom borbi u rejonu Trnova na jugozapadu Srpskog Sarajeva. Sahranjen na vojničkom groblju u s. Donji Milići (Srpsko Sarajevo).

33. Trofimov Mihail Viktorovič - Rođen 16. februara 1963. g. u gradu Divnogorsku (Krasnojarska oblast). Završio desantni fakultet Novosibirske više vojno-političke škole. Služio u Avganistanu gde je teško ranjen i odlikovan sa dva ordena Crvene Zastave. Posle napuštanja vojne službe živeo u gradu Odesi, radio kao instruktor borbe prsa u prsa i kaskader u Odeskom filmskom studiju. Ratovao u sastavu 2. Ruskog Dobrovoljačkog Odreda, bio njegov komandir. U to vreme je 2. RDO bio smešten u selu Prača u rejonu Pala. Bio je vešt komandir, hrabar, omiljen i poštovan od svojih ratnih drugova i srpskog stanovništva. Tokom izviđačko-diverzantskog upada na neprijateljsku teritoriju, 7. juna 1993. g. smrtno ranjen i izdahnuo istog dana u bolnici "Koran" na Palama. Bio sahranjen na crkvenom groblju sela Prača (Pale). Kasnije su posmrtni ostaci preneti i ponovo sahranjeni u Kalinovki, Vinicka oblast u Ukrajini, gde žive njegovi roditelji.

34. Čekalin Dimitrij Jevgenjevič - Rođen 3. januara 1971. g. u Moskvi. Bio iskusan planinar. Ratovao u Pridnjestrovlju. U Republici Srpskoj od decembra 1992. g. Ratovao u sastavu 2. RDO (Višegrad-Priboj). Junački poginuo 10. marta 1993. g. u rejonu Priboja (severoistočna Bosna). Sahranjen na crkvenom groblju u Priboju.

35. Šašinov Vladimir -

36. Škrabov Aleksandar Vladimirovič - Rođen 4. aprila 1954. g. u Litvaniji. Pre rata živeo u gradu Kerč (poluostrvo Krim, Ukrajina). Služio u "specnaz"-u Ratne mornarice SSSR kao zastavnik. Veteran borbenih dejstava u Angoli i Gruziji. U Republici Srpskoj od leta 1993. g. Komandovao RDO3 (Udarni vod 3. bataljona (Grbavica-Jevrejsko groblje) 1. Sarajevske brigade (Srpsko Novo Sarajevo). U vojsci RS imao čin majora. Poginuo 4. jula 1994. g. u prilikom juriša na neprijateljske položaje na Moševičkom brdu (Nišićki plato) severozapadno od Sarajeva. Sahranjen na vojničkom groblju u s. Donji Milići (Srpsko Sarajevo).

37. Jangonjevič Viktor Valerjevič - Rođen 1960. g. Poginuo 1995. g.

Neka im je večna slava i Bog da im dušu prosti!
dobrovoljci_ru- 86097 - 26.07.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Rusi koji su dali živote za Republiku Srpsku (1)


24. 07. 2013

Glas Rusije, vostok.rs

Oleg Valecki, Rus, pripadnik Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu je izjavio: Ruski dobrovoljci su ojačali srpsku vojsku ne samo brojno, već i psihološki, davali su Srbima veliku moralnu podršku i zato je neprijateljska propaganda nastavljala da tvrdi da u borbenim dejstvima učestvuju hiljade "ruskih plaćenika". Broj dobrovoljaca za sve vreme rata nije premašio 600-700 ljudi".

Poginulo je 37 ruskih dobrovoljaca. Prvi spomenik ruskim dobrovoljcima je podignut u Višegradu. Spomenik je podignut sredstvima donatora iz Rusije, sredstvima Vlade Republike Srpske, a u organizaciji udruženja građana srpsko-ruske zajednice "Zavet" iz Bijeljine.

Predsednik udruženja građana srpsko-ruske zajednice "Zavet" iz Bijeljine, Savo Cvijetinović je istakao:

 • Moramo znati da je u to vreme izvršena agresija na državu Jugoslaviju, da je srpski narod bukvalno raskomadan na nekoliko država i da se iz tog stanja javio bratski glas običnog naroda iz Rusije, dobrovoljaca koji su došli da podele sa nama sudbinu. Njih nije slala država, njih nije slala nikakva organizacija, oni su jednostavno došli vođeni srcem. Mnogi od njih su tu stradali i ono najmanje što mi možemo da uradimo jeste da se pomolimo Bogu za njihove duše i da se sećamo zajedno sa njihovim porodicama žrtava koje su oni podneli za naš srpski narod. Ljudi koji su ratovali u redovima Vojske Republike Srpske bili su nešto najčestitije što je moglo da se pojavi na ovim prostorima. To su naprosto plemeniti ljudi. Nije poznato da je bilo ko uradio bilo šta što bi, ne daj Bože, bilo ratni zločin ili bilo šta što bi moglo da se podvede pod jedno nenormalno ponašanje, ako se, naravno, apstrahujemo od toga de je sam rat nenormalno ponašanje.

  Spomenik srpskim dobrovoljcima zamislio je srpski skulptor Nebojša Savović, koji tađe radi na restauraciji hrama Svetog Save u Beogradu. Svoju koncepciju on objašnjava na sledeći način:

 • Taj osnovni koncept bio je jedna vertikala. Mislim da su to ljudi koji su ginuli uspravno. Sam spomenik je visok četiri metra. Izrađen je od kamena, tamo je izmešana crvena, crna i siva boja kao jedan ambijent ratišta, kao jedna mešavina krvi i baruta. Na vrhu tog spomenika je jedan karakterističan ruski krst, koji je vidljiv sa sve četiri strane sveta. A u podnožju spomenika su kao dokumentarni podatak uklesana imena, prezimena, godina rođenja i pogibije. U samom središtu spomenika je upaljeno kandilo. Cela priča je jedna vrsta svetilišta pod otvorenim nebom. Njihova imena simbolično su "uzdizana" u vertikalu, zajedničko stablo, "srpski zapis" - simbol kolektivnog opstanka srpskog naroda. "

  Ruski dobrovoljci koji su poginuli kao pripadnici Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Srpskog naroda (1992-1995) su:


  1. Aleksandrov Aleksandar

  Rođen 1961 g. u Sankt Peterburg. Artiljerijski oficir, veteran Pridljestrovnja i Abhazije. U Republici Srpskoj od kraja 1992. g. Komandir Ruskog udarnog oderda (Odred Aleksandrova) koji je delovao kod Skelana i u Sarajevu (Hreša). Poginuo 21. 05. 1993. g. u rejonu Borja od eksplozije mine tokom izviđačke akcije. Sahranjen na groblju s. Hreša (Srpsko Sarajevo).

  2. Anisimov Valerij - Rođen 1956. g. u Sankt Peterburgu. Poginuo 1995. godine. Posmrtni ostaci dopremljeni u Rusiju.

  3. Astapenkov Anatolij Sergejevič

  Rođen u gradu Perm 17. novembra 1968. g. U Sovjetskoj Armiji služio u mornaričkoj pešadiji. Oženjen, ima sina. U Republici Srpskoj od zime 1993. godine. Ratovao u sastavu udarnog odreda kod Vlasenice, u odredu Aleksandrova (Hreša-Srpsko Sarajevo), 2. Ruskog dobrovoljačkog Odreda (Prača-Pale) i 3. RDO (Jevrejsko groblje-Srpsko Sarajevo).

  Junački poginuo na položaju Zlatište (na severu Srpskog Sarajeva) 20. januara 1994. g. Sahranjen na vojničkom groblju u Doljim Milićima (Srpsko Sarajevo)

  4. Batalin Sergej Jurjevič - Rođen 14. septembra 1961. g. u Moskvi. Po struci lekar. Oženjen u Republici Srpskoj od januara 1993. g. Kao vojni lekar u sastavu 1. kozačkog odreda neposredno učestvovao u borbenim dejstvima. U borbi za selo Tvirkovići od eksplozije protivpešadijske mine izgubio stopalo. Umro u jesen 1993. g. u Višegradu. Sahranjen na groblju Crnuća u Višegradu.

  5. Bogoslovski Konstantin Mihajlovič - Rođen 04. februara 1973. g. na Pamiru (Tadžikistan) Živeo u Moskvi. U Republici Srpskoj od kraja marta 1993. g. Ratovao u sastavu 2. Objedinjenog Ruskog Dobrovoljačkog Odreda (2. ORDO) (Višegrad-Goražde). Poginuo 12. aprila 1993. g. tokom junačke odbrane uzvišica Zaglavak i Stolac, kao mitraljezac braneći zastavu na položaju. Sahranjen na vojno-crkvenom groblju u Višegradu

  6. Bondarec Oleg Dmitrijevič - Rođen 4. aprila 1969. g. u Kijevu (Ukrajina). Od 1994. godine ratovao u sastavu srpskih odreda U Srpskom Sarajevu ("Beli vukovi", bataljon na Dobrinji). Poginuo 20. novemra 1995. g. u Ozrenskoj ulici Srpskog Sarajeva. Sahranjen na vojničkom groblju u Doljim Milićima (Srpsko Sarajevo)

  7. Bočkarjov Aleksandar Jurjevič - Rođen 6. aprila 1971. g. u Voronježu. U Republiku Srpsku stigao krajem 1993. u Srpsko Sarajevo. Poginuo u sastavu 3. RDO (Jevrejsko groblje) 10. februara 1994. g. od snajperske vatre. Sahranjen na vojničkom groblju u Doljim Milićima (Srpsko Sarajevo).

  8. Bikov Valerij - Rođen 1962. g. Aktivan oficir u činu kapetana. U poslednje vreme živeo u Sankt Peterburgu. U Republici Srpskoj od kraja oktobra 1992. g. Ratovao u sastavu 2. RDO (Višegrad) i 3. RDO (Jevrejsko groblje-Srpsko Sarajevo), kao i u sastavu srpskih jedinica. Završio tenkovsku školu u Banjaluci. Poginuo avgusta 1995. g. u rejonu Dobrinja od snajperske vatre. Sahranjen na vojničkom groblju u Doljim Miljevićima (Srpsko Sarajevo).

  9. Gavrilin Valerij Dmitrijevič

  Rođen 1963. g. u Grodnu (Belorusija) U poslednje vreme živeo u Peterburgu, gde je i završio ekonomski fakultet. Ratovao u Pridnjestrovlju. U Republici Srpskoj od novembra 1992. godine. Ratova u sastavu 2. RDO (Višegrad) 2. ORDO (Goražde) i 3 RDO. (Jevrejsko groblje-Srpsko Sarajevo) i kraće vreme u gardi "Panteri" (Bijeljina) Bio među najpoznatijim i najizdržljivijim dobrovoljcima. Poginuo 5. aprila 1995. g. od snajperske vatre na Grbavici-Srpsko Sarajevo. Sahranjen na vojničkom groblju u Doljim Miljevićima (Srpsko Sarajevo).

  10. Ganijevski Vasilij Viktorovič

  Rođen 16. januara 1960. g. u gradu Krimsk (Krasnodarska oblast) U poslednje vreme živeo u gradu Saratovu, aktivno učestvovao u saratovskoj kozačkoj organizaciji. U Republici Srpskoj od januara 1993. g. Ratovao u sastavu Kozačkog odreda (Višegrad) Poginuo 12. januara 1993. godine u selu Tvirkovići tokom operacije zauzimanja doline Orahovci kod Višegrada. Sahranjen na Vojničkom groblju u Višegradu.

  11. Gešatov Viktor

  12. Desjatov Viktor Nikolajevič

  Rođen 12. januara 1955. g. Pitomac dečjeg doma. Učestvovao u radu Kozačke organizacije. Ratovao u Pridnjestrovlju. U poslednje vreme živeo u gradu Jekaterinburgu. U Republici Srpskoj od marta 1993. g. Ratovao u sastavu 2. ORDO (Goražde) i 3. RDO (Jevrejsko groblje-Srpsko Sarajevo). Junački poginuo 6. januara 1994. g. izvlačeći trudnicu pod snajperskom paljbom na Jevrejskom groblju-Srpsko Sarajevo. Sahranjen na vojničkom groblju selo Donji Milići, Srpsko Sarajevo.

  13. Ivanov Sergej Jevgenjevič - U poslednje vreme živeo u Sankt-Peterburgu. U Republici Srpskoj od septembra 1995. g. Poginuo u Sarajevu. Sahranjen na vojničkom groblju s. Donji Milići (Srpsko Sarajevo).

  14. Kotov Genadij Petrovič

  Rođen 1960. g. u gradu Volgodonsku (Rostovska oblast). Ratovao u Pridnjestrovlju. U Republici Srpskoj od decembra 1992. g. Ratovao u sastavu Višegradskog kozačkog odreda. Bio načelnik štaba, a potom komandir tog odreda. Poginuo 9. februara 1993. g. u zasedi kod Višegrada. Bio sahranjen na vojničko-crkvenom groblju u Višegradu. Posmrtni ostaci 1994. g. preneti i ponovo sahranjeni u gradu Volgodonsku, gde živi njegova udovica sa decom.

  15. Kucarov Jordan

  Rođen 1968. g. u Bugarskoj, u gradu Stara Zagora. Ratovao u izviđačkom odredu "Beli vukovi" (Pale-Jahorina) Sarajevsko-Romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. Poginuo u borbi na planinskom masivu Treskavica 4. jula 1995. g. Posmrtni ostaci preneti i ponovo sahranjeni u Bugarskoj.

  16. Lučinski Leonid

  Rođen 1970. g. u gradu Adler (Krasnodarska oblast). Poginuo 1995. g. Posmrtni ostaci preneti i ponovo sahranjeni u Rusiji.

  17. Mališev Roman Serafimovič

  Rođen 20. februara 1970. g. u gradu Vjatka (Kirov). Tri godine bio poslušnik Valaamskog manastira. U Republici Srpskoj od sredine 1994. g. Ratovao u sastavu 3. RDO (Jevrejsko groblje-Srpsko Sarajevo) i odreda "Beli vukovi" (Jahorina-Pale). Odlikovali su ga posebna odvažnost i snažan duh. Poginuo 25. oktobra 1994. g. tokom borbi na Mojševičkom brdu u severozapadnom delu Srpskog Sarajeva. Romanovo telo je otkupljeno od neprijatelja i sahranjeno na vojničkom groblju s. Donji Milići (Srpsko Sarajevo).

  18. Mališev Petar Anatoljevič

  Rođen 25. juna 1967. g. u Moskvi. Ratovao u Pridnjestrovlju. U Republici Srpskoj od decembra 1992. g. Ratovao u sastavu 2. RDO (Višegrad-Priboj-Prača (Pale)), 3. RDO (Jevrejsko groblje-Srpsko Sarajevo) i odreda "Beli vukovi" (Jahorina-Pale). Odlikovali su ga hrabrost i predusretljivost. Poginuo 3. oktobra 1994. g. tokom borbi za Mojševičko brdo u severozapadnom delu Srpskog Sarajeva. Sahranjen na vojničkom groblju s. Donji Milići (Srpsko Sarajevo).

  19. Meleško Sergej Vladimirovič

  Poginuo 30. septembra 1992. g. u rejonu Gacka u oklopnom vozilu od eksplozije mine. Sahranjen na groblju u Bileći. Trebinje. Rođen 29. juna 1965. g. u gradu Mineralne Vode (Stavropoljska oblast). Služio kao specijalac u OMON-u (specijalnim snagama milicije) u gradu Rigi (Letonija). U Republici Srpskoj od početka jeseni 1992. g. Ratovao u sastavu 1. RDO (Srpska Hercegovina)

  20. Mirončuk Sergej Aleksandrovič

  Rođen januara 1970. g. u Odesi (Ukrajina). U Republici Srpskoj od decembra 1993. g. Ratovao u sastavu bataljona na Dobrinji (Srpsko Sarajevo) i jedinice "Beli vukovi" (Jahorina-Pale). Posle ranjavanja zarobljen 18. juna 1995. g. muslimani ga posle zverskog mučenja ubili na planini Treskavici kod Trnova. Njegovo telo je razmenjeno i sahranjeno na groblju u Donjim Miljevićima, Srpsko Sarajevo.

  21. Neomenko Boris Vladimirovič - Rođen 1963. g. U Republici Srpskoj od leta 1993. g. Ratovao u sastavu 3. RDO (Jevrejsko groblje-Srpsko Sarajevo). Poginuo 3. oktobra 1994. g. na Jevrejskom groblju-Srpsko Sarajevo. Sahranjen na vojničkom groblju s. Donji Milići (Srpsko Sarajevo).

  22. Nimenko Andrej Nikolajevič

  Rođen 10. septembra 1972. g. u Moskvi. U leto 1992. g. ratovao u Pridnjestrovlju u sastavu TSO. U Republici Srpskoj od novembra 1992. g. ratovao u sastavu 2. Ruskog Dobrovoljačkog Odreda kao mitraljezac. Junački poginuo na Orlovoj gori kod Višegrada 3. decembra 1992. g. tokom operacije oslobađanja rejona Počivala. Sahranjen na vojničkom groblju u Višegradu.

  nastaviće se
 • dobrovoljci_ru- 83798 - 19.03.2013 : Nenad NS - best (0)

  Braća Rusi u SRK VRS


  Na jednom sajtu sam našao neke fotografije ruskih dobrovoljaca. U objašnjenju uz poslednju sliku piše da je da je jedan od ruskih dobrovoljaca sa fotografije živ pao u ruke muslimanima, da su ga mučili i na kraju zaklali.

  Čini mi se da je i na ovom sajtu neko spominjao sličnu priču vezanu za sudbinu jednog zarobljenog Rusa pa ako neko slučajno zna o kome se tačno radi bilo bi lepo da napiše da barem negde ostane zabeležena uspomena na heroja koji je dao život za Republiku Srpsku.

  Slava mu!

  RE: Braća Rusi u SRK VRS  Nenade,

  borac se zove Sergej Mirončuk a o tome možeš pročitati ako klikneš ovdje.
  dobrovoljci_ru- 82167 - 02.02.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Ruski dobrovoljci koji su se borili na strani Srba u bivšoj Jugoslaviji


  Ovo je prilog ruske televizije "REN" o ruskim dobrovoljcima koji su se borili na strani Srba. Posebno je interesantan prilog Vojvode Slavka Aleksića, prvi intervju koji je on dao nakon rata. Ovaj video, nažalost, nema prevoda.

  U ovom prilogu pominju se:

 • Sergej Suharev - ratovao na Kosovu, živi u Kaluđerici kod Beograda, oženjen, ima dvoje djece Marija i Petar koji ne znaju ruski
 • Nikolaj Petrinkov - ratovao na Kosovu, živi u Šamcu gdje je radio kao deminer kod UNPROFOR-a
 • Albert Andijev - takođe ratovao na Kosovu gdje je izgubio oko. Nema nikakvu penziju jer nije dobio srpsko državljanstvo.

  Prvi ruski dobrovoljci su u Srbiju došli još prije 300 godina da se bore protiv Turaka.

 • dobrovoljci_ru- 78234 - 18.10.2012 : Nenad NS - best (4)


  Русские Белые Волки в Боснии и после войны

  Intervju za rusku NTV dobrovoljca VRS iz Rusije i pripadnika slavnog odreda Bijeli vukovi. Koliko sam razumeo radi se borcu po imenu Jurij.  Za razliku od muslimana koji su mudžahedine slali redovno tamo gde je najtvrđe, Jurij je na 02:12 rekao jednu divnu stvar koja objašnjava mnogo toga. Na pitanje novinara:

 • "Da li su vas Srbi slali na najpasnija područja?"

  Jurij je odgovorio:

  "Ne, sve je bilo na dobrovoljnoj bazi. Oni nam kažu da se ide u akciju pa ako želiš ideš ako ne želiš ne ideš!"

  YU čaure su JNA porekla ( PPU je 93-95 imao 2/3 radnika na prinudnom odmoru i ako su uopšte pravili municiju onda sigurno nisu radili vojni program)

  Ruske konzerve i ruski automat su verovatno iz Ruskog kontigenta mirovnjaka jer ako su bili upola loši kao 2000. na Kosovu onda odgovorno tvrdim da bi prodali majku za dolar i da su za par cigara trave bili spremni da daju bilo šta od opreme što su domaći kriminalci koristili. Ukrajnski kontigent je bio takođe naoružan post-sovijetskim puškama i onim Kalašnjikovim u NATO kalibru a oni su na nekim mestima bili otvoreno na muslimanskoj strani i po onome što sam čuo su čak otvarali vatru na VRS u okolini turskih enklava.

  RE: Dobrovoljci


  Nenade,

  mnogo ti hvala na ovom poučnom prilogu!

  Ovaj reportaža je napravljena od priloga snimljenih u zadnje dvije godine rata, kao i u vremenu nakon završetka istog.

  Za mene je najinteresantniji kadar u kome se u vojničkim uniformima pojavljuju čak dva srpska heroja: Srđan Knežević i Saša Rus.

  Srđan Knežević se pojavljuje još jednom - u svom kafiću na Palama nakon završetka rata.

  Evo i nekoliko interesantnih misli iz ove reportaže:

 • "Mi predstavljamo Rusiju na Balkanu!"
 • "Beli vukovi zarobili od muslimana automat i metke proizvodene u Rusiji 1994. godine!"
 • "Kod muslimana nalazimo jugoslovenske čaure. Novac ne zna za granice!"
 • "Ruske konzerve nalazili i kod muslimanskih vojnika!"
 • "Dobijao platu od 20 maraka, a sada obilazi institucije Republike Srpske da dobije neku pomoć"
 • "Srbi nagradili Jurija Zlatnom medaljom za hrabrost. Njegovi drugovi dobili nagradu da leže ispod ovih krstova!"
 • "Trideset ruskih dobrovoljaca poginulo u Republici Srpskoj. Polovina leži na groblju u Miljevićima!"
 • Idi na stranu - |1|2|