fix
Logo
fix
Nalazite se na Region-DJUKANIJA
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

djukanija- 99967 - 23.03.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

Milogorci


Petar Božović i Matija Bećković odgovorili Milogorcima i crnogorskom glumcu

Crnogorska serija "Božićni ustanak", u kojoj su Srbi predstavljeni kao okupatori Crne Gore i koja je puna istorijskih falsifikata, snimljena je s namerom da se unese mržnja između dva naroda, ocenjuju sagovornici. Akademik Matija Bećković je iznenađen ovakvim projektom javnog servisa Crne Gore.

Neshvatljiva izjava

 • Sve što su okupatori hteli silom, Montenegrini ispunjavaju milom. Otkad su podigli čergu na vrhu Lovćena, ceo svet zna ko su i šta su Crnogorci, sem oni sami - navodi Bećković.

  Na velike propuste u snimanju, poput zastave koja nije korišćena u to vreme, Bećković odgovara:

 • Oni su gazili svoju zastavu misleći da je tuđa, a istakli neku koja nije ničija.

  Najviše se polemisalo o izjavi glumca Mladena Nelevića, koji je dešavanja iz 1918, kad je Crna Gora pripojena Srbiji, proglasio okupacijom. To je šokiralo čuvenog glumca Petra Božovića.

 • Čudno mi je da Nelević nešto tako kaže. Nisam gledao seriju i neću, mada ništa me više ne iznenađuje - kaže Petar Božović.

  Najkritičniji prema glumcu bio je reditelj Dragoslav Bokan, koji je o ovome na Fejsbuku objavio tekst s naslovom "Unošenje mržnje prema Srbima u prikazu istorije Crne Gore".

 • Oni koji Mladena pamte kao upečatljivog Njegoša u seriji "Vuk Karadžić" i kao surog i orlovski oštrog Mandušića Vuka u "Gorskom vijencu" osetiće blagu vrtoglavicu zbog ovakvog njegovog iskoraka iz sopstvene sudbine i porodične loze njegovih časnih srpskih predaka.

  Odriču se porekla

  Su čim pred tog istog "tvog" Njegoša, Mladene, i pred onog Miloša, koga ne priznaješ, kao ni, po tebi, "okupatorske vojnike" (što su krvarili na Ceru, Kolubari i Kajmakčalanu za ujedinjenje srpstva)? Strašne se stvari dešavaju sa Srbima koji su izdali svoje srpstvo onda kada je Srbiji, njihovoj jedinoj otadžbini (bez obzira na to iz kog su srpskog zavičaja rođenjem i poreklom), teško i najteže, možda, i u čitavoj istoriji (uračunavajući tu i ropstvo pod Turcima i stradanje pod ustašama u Drugom svetskom ratu).

  Ne ostavlja se majka kada je raspeta i u nevolji, napadnuta od svih. To je već stvar viteštva, ne samo "nacionalnog osećaja" i trenutne koristi - napisao je Bokan.

  I ANĐELINA PLjUJE PO SRBIMA

  Srbi su godinama u svetu filma loši momci. Poslednji od primera je rediteljski prvenac Anđeline Žoli "U zemlji krvi i meda", u kom su pripadnici našeg naroda predstavljeni kao zločinci. Film je dobio loše kritike, a premijeri u Beogradu prisustvovalo je samo 20 ljudi, koji nisu dočekali njegov kraj.

  Izvor: Intermagazin
 • djukanija- 99723 - 03.03.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Crna Gora u NATO agresiji na SRJ


  U agresiji NATO na SRJ na danšnji dan prije 17 godina prvi projektili su pogodili Crnu Goru. Na meti su bili radari i kasarne Vojske Jugoslavije. Prva žrtva agresije NATO na tlu tadašnje SR Jugoslavije je vojnik Saša Stojić u kasarni u Danilovgradu. Pogođeni su Obosnik kod Herceg Novog i Crni Rt kod Bara. Kasniji udari su težinu prenijeli na Srbiju ali je Crna Gora bila konstantno pod pritiskom NATO bombi i izdajničke vlade u Podgorici koja je paktirala sa NATO ubicama.

  U Murinu je po priznanju tadašnjeg predsjednika Bila Klintona a koju je dao nedavno francuskoj televiziji, po nalogu crnogorskog političkog vrha koji je sarađivao sa NATO, pogođen most od nebitnog vojnog značaja, kojom prilikom je poginulo šestoro civila među kojima troje djece. Namorbidnija izjava tadašnjeg ministra policije Vuka Boškovića je bila da se građani ne boje, jer NATO bombarduje "samo" vojne ciljeve u Crnoj Gori. Izdajnik je građane Crne Gore u uniformama Vojske Jugoslavije, računao za legitmne mete.

  U vrijeme NATO agresije na SRJ, posebno je bio težak položaj Druge armije VJ u Crnoj Gori, jer je bila napadana od NATO iz vazduha i crnogorske policije na terenu, koja je pokušavala da na svaki način pritisne vojsku da ne može pružiti adekvatnu odbranu, što je bio više nego očigledan dokaz saradnje sa agrsorima. NATO je u crnogorskoj policiji i njenom rezervnom sastavu imao oružanu silu na terenu i logističku podršku.

  Američki bombarder tipa A-10 Tanderbolt je radarski položaj na rtu Arza gađao projektilima sa osiromašenim uranijumom i time to područje ozračio za dugi vremenski period. Od ekipe od preko dvadeset ljudi koja je učestvovala kasnije u dekontaminaciji toga terena, danas nema ni jedan živ.

  Na Cetinju se pojavila za vrijeme rata paravojna grupacija koja je uz nezvaničan blagoslov crnogorske policije pokušala da napadne vojsku na položajima oko Cetinja ali je uz pomoć pripadanika djelova 63. padobranske brigade i vojne policije pohapšena.

  I pored združenog i koordinisanog rada NATO i oružanih formacija crnogorske vlade, Vojska Jugoslavije u Crnoj Gori je uspjela da obori nekoliko bespilotnih letilica, krstarećih projektila Tomahavk lansiranih sa brodova i podmornica NATO iz Mediterana. Izraženo je dejstvo PVO sistema KUB sa aerodroma u Podgorici, i nepotvrđen podatak obaranja britanskog lovca-bombardera Sea Harier u Skadarsko jezero.

  Avioni tipa G-4 RV i PVO VJ sa aerodroma u Golubovcima su izvršili preventivni udar na jurisne helikoptere NATO u Albaniji, koji su se pripremali za napade na vojsku u SRJ, i tom prilikom ih uništili na zemlji. Odmazda NATO je uslijedila samo dan kasnije napadom NATO bombardera na aerodorom u Golubovcima i radarsku osmatračnicu Crni Rt pored Bara.

  Čitavu terorističku jedinicu OVK koja je pritisnuta Voskom Jugoslavije na Kosmetu bila pred uništenjem, crnogorska policija je propustila da umakne preko crnogorske granice u Albaniju.

  Narod je u Crnoj Gori bio većinski, kao što je i danas protiv tiranije i agresije NATO.

  Građani Crne Gore koji su u uniformama Vojske Jugoslavije časno branili svoju slobodu, kao i njihovi preci stotinama godina prije, upisali su se u slavne stranice srpske, crnogorske, slobodarske tradicije. O ovima drugima će suditi vrijeme i istorija...

  Slava i hvala svim žrtvama NATO agresije na prostoru Savezne Republike Jugoslavije i vojsci koja se pokazala dostojnom predaka.
  djukanija- 99565 - 19.02.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Šta je napisao Tajm, a Milo prećutao


  Autor: Nenad Zorić

  Trampova administracija je, saglasni su sagovornici Sputnjika, očigledno stavila rampu na prijem Crne Gore u NATO, pa je to glavni razlog nervoze crnogorskog premijera Duška Markovića i njegovih optužbi na račun ruskih zvaničnika. U pitanju je, narodski rečeno, bezuspešno dodvoravanje Severnoatlantskoj alijansi, ističu analitičari.

  Crna Gora je, tvrdi za Sputnjik istoričar Aleksandar Raković, zemlja koja se nalazi na ivici kolapsa u svakom smislu.

  Tvrdnja premijera Markovića magazinu "Tajm" da su Crnoj Gori "ruski zvaničnici otvoreno pretili i da su njihove (ruske) službe bile u kontaktu s političarima, SPC, NVO i nekim medijima", Raković doživljava kao izjavu kakva se jedino može čuti u Diznilendu.
  "Marković daje intervju američkom časopisu u trenutku kad je jasno da je ekspresni voz NATO integracija Crne Gore zastao tamo gde se najmanje nadalo - u Sjedinjenim Državama".

  Crnogorski premijer Duško Marković kazao je u pomenutom intervjuu da su tajne službe pojedinih članica NATO-a potvrdile informaciju da je na izborni dan u Crnoj Gori pripreman državni udar, te da su ga organizovala dva pripadnika ruske vojne tajne službe.

 • "To je vrlo površna, aljkava izjava crnogorskog premijera kako bi se još jednom dodvorio NATO-u. Međutim, njegov problem je što je u članku koji je "Tajm" objavio 16. februara, pa onda u intervjuu koji je objavio sa Markovićem istog dana, kazano da je visoki zvaničnik Nacionalnog saveta za bezbednost SAD rekao da Bela kuća nema nameru da prihvati prijem Crne Gore u NATO", konkretan je Raković.

  Na istu činjenicu - da Bela kuća trenutno nema plan da podrži članstvo Crne Gore u NATO-u - ukazuje i novinar Matija Nikolić.

  Ovo bi se moglo protumačiti i kao vid pritiska na Trampovu administraciju da ne želi da odbrani jednu malu zemlju koja hita ka NATO-u od jedne, kako je Marković slika, strašne i velike Rusije koja želi da izazove krvoproliće. A odbrana je, naravno, u tome da SAD ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u".

  Marković optužuje Rusiju, iako nije izneo dokaze, da nelegalno upumpava novac u Crnu Goru. Istini za volju, njegovom prethodniku nije smetalo kad su ruski građani upumpavali milijarde evra u nekretnine u Crnoj Gori, mada tada ništa nismo čuli negativno ni od Markovića, za koga važi da je bio najbolje informisan u Crnoj Gori i uvek je pokrivao visoke funkcije", podseća Nikolić.

  Projekat Crne Gore u NATO-u je, naglašava Aleksandar Raković, očigledno propao, ma šta Marković i Đukanović da kažu ili da izmisle.

  Zato bi, predlaže Raković, ovaj crnogorski dvojac trebalo da se prilagodi novoj realnosti koja je takva da će se uskoro naći oči u oči sa narodom Crne Gore.
 • djukanija- 85291 - 02.06.2013 : Milan Podgorica - best (1)

  Govor pred bitku


  Mnogo govora je ušlo u antologiju, govora pred odlučujuće bitke. Evo i jednog koji je davno izrečen a ostao je upisan mnogo dalje od granica Crne Gore kao jedan on najboljih:

  "Vi ste dragi sinovi slobodan narod. Vi nemate nagrade druge za vašu svetu borbu do odbrane slobode i milog otečenstva, jer ko se za drugu nagradu bori, ono nije plemeniti junak već najmjeni rob kog viteštvo nema cijene, koji junačkog ponosa i svoje slobode nema! Zato su se mili sinovi i naši pradjedovi borili, zato se i mi borimo, zato će se i naši potomci boriti. ZATO NA ORUŽJE I NA KRVAVO POLJE MILI VITEZI! Da pokažemo neprijatelju šta su kadre junačke gore! Da pokažemo da u nama neugašeno srpsko srce kuca, srpska krvca vrije, da pokažemo kako gorskih junaka mišica junaštvom nadmašuje na bojnom polju svakog dušmanika. Arhipastirski blagoslov predajem vama i preporučujem vas i sebe premilostivim Bogu da nam bude u pomoći! Amin.
  djukanija- 84183 - 07.04.2013 : Milan Podgorica - best (2)

  Neće biti crnogorske nacije!


  Ne treba širiti nebuloze da je u Crnoj Gori nova nacija, i da više nisu Srbi jer ovo čitaju i obrazovani i neobrazovani pa tako to i primaju. U Crnoj Gori je fukara na vlasti, a ti ne živiš ovdje i ne slutiš niti ni niko ko nije odavde koji su pritisci na ljude ovdje. Od prijetnji otkazima, masovno, do ucjena, kupovina na hiljade ličnih karata, i još mnogo drugih represalija, ipak od 500000 hiljada pravoslavnog življa, (cg ima oko 650000 stanovnika) najmanje polovina zna ko su i šta su, i šta su oduvijek bili, ali to na izborima ne dolazi do izražaja, jer nikad ne glasa vise od 290000 glasača, od kojih oni ucjenama, prijetnjama i malim brojem svojih sledbenika, a zajedno sa komplet muslimanima i svim drugim ne pravoslavcima imaju uvijek oko 160000 i za sad su na vlasti. Ali, i to se mijenja, hvala Bogu.

  Zato prije nego što išta napišeš za Crnu Goru prvo dođi i vidi, pa onda piši a ne budi stručnjak iz stolice. I dobro upamti riječi, ćerke serdara Janka Vukotića, koja je bila sa njime kad je slavno komandovao čuvenom Mojkovačkom bitkom:

 • "...nеkа Švaba upamti ovaj dan, ovaj pravoslavni Božić, ovaj mraz, snijeg obojen i njegovom krvlju, neka upamti ovo SRBSKO PLEME na čiju je zemlju pošao.. . "

  Moj savjet ti je da ustaneš kada ovo čitaš!!!
 • djukanija- 83953 - 27.03.2013 : Milan Podgorica - best (6)

  Kćerka


  Željko, pozdrav tebi i braći Srbima! Dobio sam ćerku, rodila se mala Srpkinja. Pozdrav iz vječno bratske Crne Gore.

  Brate Milane,

  sve pozdrave tebi i tvojoj porodici. Siguran sam da će tvoja kćerka biti dobar čovjek, upravo kao i ti.
  djukanija- 83603 - 13.03.2013 : Burke - best (8)

  Crna Goran danas


  Jednog decembarskog jutra, prije desetak godina, krenuo sam autom iz Podgorice za Bar. Prošavši Virpazar, ubrzo sam se počeo penjati uz Paštrovačku Goru. Uključio sam radio da malo ubijem dosadu. Automatski birač stanica zaustavlja traženje na nekoj laganoj muzici. Međutim, muzika se prekide i glas spikera najavi:

 • "Slušate Prvi program Radio Crne Gore. Slijedi emisija 'Dogodilo se na današnji dan'"

  Spominju se događaji i ličnosti za koje nikad nisam čuo, a onda, na kraju, meni dobro poznat lik, a njegova djela sam osjetio i na svojoj koži. Zadnji prilog počinje ovako:

 • "Na današnji dan, prije četri godine umro je Doktor Franjo Tuđman, istoričar, državnik i prvi predsjednik suverene i samostalne Republike Hrvatske. Kao vrhovni komadant Hrvatske vojske, vodio je odbranu u Domovinskom ratu i time najzaslužniji što je Hrvatska stekla svoju nezavisnost i oslobodila okupirane teritorije..."

  Zaustavio sam se i izašao iz auta. Nisam mogao da vjerujem šta sam upravo čuo! Zar na radiju, koji je javni servis građana Crne Gore, u ovakvom kontekstu, može da se spomene ovaj nečovjek. Zar kad majke, očevi, braća, sestre, supruge i djeca već jedanest godina čekaju da im se vrate kosti najmilijih, koji su na najsvirepiji način ubijeni u zloglasnom zatvoru 'Lora' u Splitu, može da se spomene zlikovac koji je odgovoran za njihovu mučeničku smrt i za smrti još na hiljade nevinih.

  Ovo je moje prvo veliko razoračenje u državu u koju sam došao jer mi nije više bilo mjesta tamo gdje su vladali ovakvi 'velikani'. A bilo ih je još, pa ću spomenuti.

  Sjednica parlamenta glavnog grada Crne Gore 01. 03. 2007. godine, donijela je odluku da Stjepan Mesić postane počasni građanin Podgorice zbog, kako su naveli:
 • "Zasluge u razvoju demokratskog društva, afirmaciji dobrih međudržavnih odnosa i položaja i ugleda glavnog grada Crne Gore u Hrvatskoj."

  Ako neko i pomisli da je ovo istina, neka se provoza automobilom podgoričkih registarskih oznaka kroz Dubrovnik pa će mu sve biti jasno!

 • "Vlada Crne Gore 09. 10. 2008. godine donosi odluku o priznavanju Kosova!"

  Isti parlament, koji je Mesiću dodijelio titulu, 28. 11. 2012. godine donio je odluku:

 • "da prema važećim propisima , najbolji teniser svijeta Novak Đoković, još uvijek nema uslove da postane počasni građanin Podgorice".

  Miomir Mugoša, gradonačelnik Podgorice, izjavio je tada: 'da Đoković treba prvo da nešto investira u Podgoricu, pa tek onda da postane počasni građanin'. Ili kao Mesić, da mrzi Srbe?

  Današnji vladari Crne Gore pogazili su i pljunuli na sve ono što su njihovi preci nekada stvarali!
 • djukanija- 68884 - 25.04.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Sa Nedeljkom pod Ostrogom


  Sa Nedeljkom Žugićem sam se susreo mnogo puta, i doživjeli smo mnogo lijepih, ali i ružnih momenata.

  U onim sumornim, ratnim danima smo se najčešće družili na Sokocu. Međutim, sa Nedeljkom sam u nekoliko navrata službeno boravio na Ilidži, i svaki put bih preživio žestoka granatiranja sa Igmana. Kada bih na Ilidžu odlazio sam, granatiranja se ne bi dešavala. I tako sam shvatio da je Nedeljko magnet za sve vrste muslimanskih projektila, pa sa njim ne odoh na Kruševo, odakle se on vrati teško ranjen.

  Ipak, naše naljepše druženje je bilo prije nekoliko godina pod Ostrogom, gdje se sretosmo sasvim slučajno ili bolje rečeno Božjom voljom. Bješe to moj drugi a Nedeljkov 58. put obilaska ove svetinje!

  Nedeljko mi je poslao jedan lijep prilog, napravljen u njegovom pokretnom studiju. Kaže da ovako nešto napravi za manje od 15 minuta!

  djukanija- 18911 - 10.09.2008 : Mirjana Radovic Bar - best (0)

  Srbi i u Crnoj Gori


  Pozdrav za sve Sokočane i naravno za sve Srbe!
  djukanija- 13186 - 07.06.2007 : - best (0)

  Turci nisu pokorili Lovcen


  I kako je to Sarajevo bilo opsadirano kad ti je "babo" iso na Nisice? I dalje balija, posto istoriju ne poznajes, turska je bila 5 vjekova na 3 kontinenta. Ali nikad nijesu pokorili Cetinje i Lovcen.

  Isao je Omer Pasa s 20. 000 Turaka na velikog Vojvodu Mirka Petrovica i samo 30 Crnogoraca i Brdjana, pa kako je proso? To znaju oni balijaci koji su isli na poklonenije Svetom Vasilju Ostroskom (slava mu i milost), koji su imali prliku da vide ogradu oko manastira, napravljenu od tuskih kopalja i cijevi dzeferdara.

  Isao je i Alipasa s 50. 000 Turaka na vojvodu Miljana Vukova, pa kako je prosao?
  djukanija- 12163 - 05.04.2007 : - best (0)

  Vešović


  Znaš li ti ko je Vešović?

  Očito ne, pomenuti "pisac" je Crnogorac i to veliki nacionalista koji pljuje sve što je Srpsko!
  djukanija- 12067 - 27.03.2007 : - best (0)


  Zar on ne pročita da je Srbija od Skadra do Ravnije Kotara, od Temišvara pa do Bjelolovara, a da na taj prostor žive samo Srbi. Ali zbog turske i austrijeke okupacije ovije prostora, neki od Srba su prešli na (ne)vjeru muhamedovu, a drugi na otpadnu katoličku.

  Da li zna da je Podgorica rodno mjesto Nemanjića, da je Karađorđe soja Vasojevica, da je Petar Dobrnjac plemena Moračkog....

  On ako je imalo normalan, trebžo bi zaboraviti istoriju koju mu je šaban broz napisžo, a pročitati malo istinite istorije.

  Nek posjeti projekat "Rastko", pa ako je zaboravio koju mu je slavu đed slavio, na ove strnice može i to da pronađe.
  djukanija- 11763 - 02.03.2007 : - best (0)


  ovo nije crna gora, vec srbija pored mora
  djukanija- 11161 - 11.01.2007 : Radenko Sokolac - best (0)

  Viva vero, Montenegro


  Nakon svih ovih fundamentalista sada imamo i komentar veselog Veselina, sljedbenika lika i djela Crvenog Hrvata Sekule Drljevića i raznih plamenaca sa đubrišta istorije. Likuje avetni pobjednik nad Srbima ili "srbima" kako ih zove i smiješta Srbe među nacionalne manjine u lijepoj njihovoj Montenegro.
  Samo, pitanje je ko je tu nacionalna manjina ili ko će biti za 20-ak godina. U skladu sa svojom nacionalnom doktrinom Šiptari su već kupili kompletan Ulcinj i okolinu, Bar u većem dijelu i nezadrživo kupuju Primorje. A množe se geometrijskom progresijom. To je ta "ubjedljiva" većina sa referenduma, zajedno sa Sandžaklijama i Crvenim Hrvatima.

  Poznati po guslanju i hvalospijevima sami sebi, ti tzv. Crnogorci nikada i nisu imali osjećaj za realnost. Narod nastao od komunista, poznat po "pasjim grobljima" u koje kopaše one koje pobiše predvođeni svojim idejnim tvorcem i vođom Čifutom Mošom Pijade ("naprijed peta a pozadi prsti, nikom ne da krstom da se krsti"), konačno je dočekao svojih pet minuta. Imaju i svoju Crkvu (to što ih druge pravoslavne crkve ne priznaju nema veze, važno je da je Vatikan oduševljen), imaju raspopa Miraša koji se Boga ne stidi, poznati su po patentiranju predsjedničkog šverca uz pomoć glisera i izvozu svih fela mafijaša u susjedne zemlje i dalje.

  Eto, pobijedili su i silnu Austriju u rukometu, pobijediće i San Marino i Tadžikistan u fudbalu, Pigmeje i Bušmane u košarci, Eskime u vaterpolu. . . Pa kud ćeš više?

  djukanija- 11157 - 11.01.2007 : Veselin Podgorica - best (0)

  Evo me, nakon referenduma..


  Vuce i ostala braco :)

  Srbima u Crnoj Gori nece nista faliti, kao i ostalim manjinama. Imacete sva prava manjinskog naroda i niko vas ni zasto nece zakinuti! Nema prijetnje Vuce, nije je ni bilo, referendum se desio i to je volja naroda, ali naravno i moja ostvarena zelja! Sad se nadam da cete i vi aktivno ucestvovati u izgradnji demokratskih principa, koje je isprobao i prihvatio savremen svijet. Vuce, nije problem u Srbima, problem je u posrbljenima.

  Nadam se da si pravi Srbin, a ne jedan od tih.. . Ako jesi, razumjeces moju pricu, ako nijesi, imas problem. . ali koji ces svakako brze rijesiti sada kada smo samostalni.

  Crnogorski jezik i crnogorska crkva su takodje volja naroda. Vuce, moras da naucis da postujes volju vecine i to velike vecine, sto su pokazali i poslednji izbori na kojima je ubjedljivo dobila Crnogorska opcija. Ne znam koliko si star, ali svakako prije ili kasnije ces shvatiti propalu ideju velikosrpskog projekta pokusanog, ne nad Crnom Gorom, za koju se podrazumijevalo da ce se utopiti u tu ideju, nego mnogo ranije i mnogo sire posmatrano (Bivsa SFRJ)! Ali, kad to nije uspjelo, ostala je Crna Gora, koja je evropskoj i svjetskoj javnosti dokazala, na najpametniji moguci nacin (bez rata i bez krvi), sto ste zapravo htjeli. .

  Mis u tikvu, sto je nego suzanj. . bili ste protiv citavog svijeta, a sad svi zagovarate ideju evropeizacije i transatlanske integracije. . mislite li da je svijet toliko naivan. . :) Malo je smijesno, zar ne? :)

  Ali, ide sve na bolje i ici ce! Osvijesticete se i vi uskoro.

  Jesi li mogao da osjetis draz i najljepsi moguci osjecaj svog naroda i svoje zemlje sinoc, kada smo pregazili austrijance u rukometu, kao prva crnogorska selekcija. . meni su licno suze krenule od srece. . Vuce, zelim ti da dozivis taj osjecaj i onda ces shvatiti o cemu pricam. Ako tebi smeta to sto smo crnogorci i ako si od tih da ti smeta sve sto je crnogorsko, imas alternativu, blizu je Srbija. . ali, vjeruj mi nece dugo proci, shvatices sto si napravio. .

  Nek nam je Vuce i ostala braco vjecna Crna Gora i da nikad vise ne napravimo gresku, koja nas je kostala skoro 100 godina...

  Zivjeli.
  djukanija- 10491 - 24.09.2006 : Dijaspora - best (0)


  Dudek
  Nekako mi djavo ne da mira, jeste da je kasno ovde kod nas, ovu rusku hladnocu ubijamo pomalo pricom pomalo vodkom, jeste sutra radni dan. . .
  ima kavijara i lososa, nasa muzika. . .
  Drustvo se naslo zapricalo se, ima nas sa svih strana bivse nam SFRJ.
  No me je zagolicala prica, kako kazu Montenegrina. Inace svi su imali besplatne povratne avio karte za CG oko referenduma, i svi su isli.
  Kazu oni meni:"Pa vi Srbi iz RS ste svojim glasovima u Herceg Novom izglasali nasu NEZAVISNOST".
  Vidite kako:"Onaj vas Dodik je bio u HN, imao sastanak sa nasim Milom, vasim Kovacem (Tomislavom nekadasnjim ministrom policije sa Ilidze, koji je svu prehrambenu industriju sa tog podrucja preselio u CG ili Srbiju, najveci pogon ima u Bijeloj). Tu je sve dogovoreno:Dotadasnje izbjeglice, inace Tomovi radnici su dobili Licne karte, zauzvrat ce glasati za samostojnost CG, Tomo ce nakon toga dobiti 60 hektara zemlje u Grahovskom polju. za proizvodnju "zdrave hrane". Kako dogovoreno tako i bilo. Herceg Novi postao Milograd, posto je Bijela MZ HN.
  djukanija- 9914 - 19.06.2006 : Rade - best (0)

  Crna Gora - Istorija


  Montenegro

  Piše: Tomas Fleming

  Kad sam kazao prijateljima da pišem ovu knjigu, čuo sam skoro uvek iste reči: Zašto je Amerikanac odlučio da napiše knjigu o istoriji Crne Gore? Odgovarajući na to pitanje, dajem dva razloga: Prvi razlog je da Crna Gora ima važnu i zanimljivu istoriju; drugi je zbog toga što je takozvani crnogorski identitet najnovije oružje međunarodne zajednice protiv srpskog naroda.

  Ko su Crnogorci? Prvi je odgovor da su Srbi. Oni govore isti jezik, dele istu religiju, ponosni su na zajedničke pobede i oplakuju iste poraze. Crnogorci su, bez sumnje, naročita vrsta Srba, ali to isto možemo da kazemo i o Srbima iz Krajine, iz Vojvodine, iz Bosne.

  Punih pet stotina godina istorija i geografija odvajale su Crnu Goru od Srbije, ali uprkos tome skoro da nije bilo moguće razlikovati Crnogorce od njihovih srpskih suseda u Hercegovini. Nije bilo trenutka kada crnogorske vođe sebe nisu smatrale Srbima i kada nisu videle svoju borbu za nezavisnost kao deo celokupne srpske borbe.

  U prvim danima Duklje i Zete srpski vladari nisu imali za cilj uspostavljanje nezavisne vlasti, već su - poput vladara u Raškoj - Mihajlo Višević i Jovan Vladimir pokušavali da stvore sveobuhvatnu srpsku državu. Vladari Zete su i uspeli u tim nastojanjima: i Stefan Vojislav i njegov sin Mihajlo vladali su Raškom, a ako je verovati predanju, i Nemanjići vode poreklo od njih.

  Borba Crnogoraca protiv Turaka predstavlja jednu od najzuvišenijih epopeja hrabrosti i odanosti koje istorija poznaje. To je nepobitna činjenica, a ako se jezik crnogorskog heroizma ponekad čini žiteljima Londona pa čak i Beograda staromodnim i preteranim, greška je do Londona i Beograda. Crna Gora je bila svetlo slobode i hrišćanstva kroz mračne vekove islamskog divljanja Balkanom i tradicija crnogorskog otpora otomanskom jarmu trebalo bi da objedinjuje sve Srbe čak i danas.

  Nosioci tog otpora, isprva, bila su nezavisna crnogorska plemena koja su priznavala duhovni i politički autoritet cetinjskog vladike, da bi Crna Gora na kraju postala država pod vođstvom Petrovića. Iz ove dinastije nije potekao ni jedan vladar, od Vladike Danila do Kralja Nikole, koji nije bio srpski rodoljub. Ova lojalnost je naročito izražena kod dva najveća Petrovića - svetog Petra Cetinjskog i Petra Petrovića Njegoša.

  Podela u Crnoj Gori

  Najvažniji zadatak sa kojim se dinastija Petrovića suočila bilo je ujedinjenje Crne Gore. Podela unutar zemlje je bila veoma duboka: najdublja je bila geografska podeljenost koja je razdvajala primorski deo od zaleđa. U prvim vekovima posle propasti Rimskog Carstva, gradovi poput Kotora i Budve ostali su pod kontrolom Grka i Latina, i čak kada je moć Imperije opala, ovi su gradovi ostali pod snažnim uticajem stare civilizacije. Evo paradoksa vrednog pomena: tek pod ujedinjenom srpskom srednjevekovnom državom Primorje je postalo srpsko i samim tim crnogorsko, a nakon kolapsa srpske kraljevine bilo je pod vlašću Venecije, Turske, Austrije, Francuske - ali ne i Crne Gore sve do kasnog devetnaestog veka, kada je Crna Gora učestvovala sa Srbijom u ratovima za oslobođenje.

  Zbog svog položaja, Kotor i Budva su uvek bili pod uticajem prekomorskih sila, a posle sloma nemanjićke države bili su uvučeni u mletačku orbitu. Mnogi Srbi duž južne jadranske obale postali su katolici, ali su se skoro do kraja devetnaestog veka izjašnjavali kao Srbi rimokatoličke veroispovesti, pa su čak kao takvi identifikovani i na nadgrobnim spomenicima na katoličkim grobljima. Nažalost, propaganda katoličke crkve iz Hrvatske preobratila je te Srbe u veštačke Hrvate i ti isti nadgrobni spomenici koji svedoče o srpskom nasleđu oskrnavljeni su od strane savremenih katolika koji su zaboravili i svoje srpsko poreklo i pouke svoje vere.

  Bokelji su "Crnogorci" samo utoliko što su Srbi i dele istu istoriju svog naroda. Ne postoji bokeljska "rasa", kao što ne postoji posebna "crnogorska rasa". Celokupna Crna Gora - kao i ostali deo Balkana - etnička je mešavina: Iliri, Dačani, Kelti, Rimljani, Grci, nekoliko slovenskih naroda, Mlečani, a da i ne govorimo o Turcima, ostavili su genetske otiske prstiju u regiji. Evidentno je da su Srbi najvećim delom slovenski narod kako u kulturi tako i po etničkom karakteru. Pa ipak, čiste rase ne postoje na Balkanu. Takve rasne teorije pripadaju albanskim i hrvatskim piscima naučne fantastike koji se pretvaraju da su Sarmati ili Iliri, Goti ili Bog bi znao šta još.

  Pravi osnivač crnogorskog nacionalizma bio je hrvatski rasista Ivo Pilar, koji je pisao pod pseudonimom "Sudland". Prema njegovoj teoriji, Crnogorci su zapadni, čak latinski narod, sasvim poseban od Srba koji su utonuli u stagnaciju Pravoslavne crkve i Vizantije. Dvojica političkih aktivista poreklom iz Crne Gore posli su Pilarovim stopama: Sekula Drljević i Sava Marković, koji je pisao pod imenom "Stedimlija". Njih dvojica su postali plaćeni agenti Ante Pavelića i dele odgovornost ustaškog režima zbog genocida nad Srbima - i Crnogorcima. Drljević je igrao ključnu ulogu u namamljivanju crnogorskih četnika u klopku i njihovoj likvidaciji od strane ustaša. Njega je ubrzo potom stigla zaslužena osveta, a Marković je kasnije postao zaštićeni saradnik Miroslava Krleže u Leksikografskom zavodu u Zagrebu. Umro je u dubokoj starosti, uživajući dobro zasluženu Titovu penziju. Ove ideje danas predstavljaju zatrovani izvor crnogorskog nacionalizma.

  Spoljašnji uticaj

  Balkanske rasne teorije nisu domaći proizvod; one su prvi put stvorene od strane habsburskih propagandista i stratega u okviru njihovih napora za podelu Srba. "Samo sloga Srbina spašava", možda je najtužniji nacionalni moto koji je ikada postojao, zato što su Srbi u toku svoje istorije uvek bili podeljeni. Trajna politika Vizantije, Venecije i Turske, bila je da nađe lokalne saveznike koji bi pomogli u pokoravanju Crne Gore i ostalih srpskih zemalja.

  Austro-Ugarska je u toku devetnaestog i ranog dvadesetog veka stalno kovala zavere za odvajanje Bosne i Hercegovine od Srbije; podržavala je Bugare u Makedoniji i Albance na Kosovu, i trudila se svim silama da iskoristi slabosti i sumnje Kneza Nikole kako bi održala netrpeljivost između njega i njegovog zeta, srpskog Kralja Petra.

  Pored toga, turski osvajači i njihovi muslimanski crnogorski saveznici neprekidno su nastojali da privuku pojedina plemena na svoju stranu. Napetost između Srbije i Crne Gore i u samoj Crnoj Gori, stvorila je ozbiljnu slabost na kraju Prvog svetskog rata i u ranim godinama Jugoslavije, i stanje sveopšte zbunjenosti kada je izbio Drugi svetski rat. Ovo je bio jedan od najstrašnijih perioda u crnogorskoj istoriji.

  Kao što svi znamo, početkom devedesetih ponovili su se događaji iz četrdesetih, kada su krajinski Srbi, još jednom, predati brutalnom zagrebackom režimu; Srbi iz Bosne i Hercegovine bivaju gurani pod vlast muslimanima, a Srbi sa Kosova predati su Albancima na milost i nemilost, da budu pljačkani, proterivani i ubijani. Posle svega došlo je vreme za završni udarac: oživljavanje crnogorskog separatizma.

  Naučio sam jednu prostu činjenicu dok sam proučavao istoriju ovog herojskog naroda: kad god su Crnogorci bili deo iste države sa ostalim Srbima, bili su u stanju da se brane od agresora, ali kada su bili odvojeni od svoje braće, postojao je rizik od potpadanja pod uticaj neke od velikih sila: Vizantije, Turske, Venecije, Austrije, a možda, ovih dana, i NATO pakta ili Amerike.

  Na završetku, želeo bih da iznesem svoje mišljenje: Vreme je da Srbi prestaju da predaju svoje zemlje. Srbi treba danas da zadrže Crnu Goru i, sutra, da se vrate na Kosovo, u Bosnu i u Krajinu.
  djukanija- 9906 - 12.06.2006 : - best (0)

  NEMA CRNOGORSKE NACIJE


  Otvoreno pismo crnogorskog akademika dr Mijata Šukovića upućeno profesoru dr Draganu Nedeljkoviću, u kome je obnovio teze o crnogorskoj nacionalnoj posebnosti i crnogorskoj naciji kao prirodnom faktu, podstaklo je našeg saradnika da kaže koju reč o ovoj zabrinjavajućoj pojavi.

  U "Glasu javnosti" od petka 13. novembra 1998. godine objavljeno je "Otvoreno pismo crnogorskog akademika dr Mijata Šukovića beogradskom profesoru dr Draganu Nedeljkoviću".
  U njemu akademik dr Šuković daje svoj komentar izlaganja profesora dr Nedeljkovića na simpozijumu "O srpskom duhovnom prostoru" održanom nedavno u Bijeljini, a koji je takođe objavljen u "Glasu javnosti" (2. novembra 1998. godine). Ne znam da li naslov u novinama "Crnogorska nacija izrasla prirodnim putem" potiče od pisca ili redakcije, tek on odgovara manje ili više onome šta je dr Šuković hteo da kaže.
  A to je da crnogorski i srpski nisu jedan narod ili, drugim rečima, da Crnogorci nisu Srbi.

  STARE KOMUNISTIČKE TEZE

  Ne interesuje me šta tvrdi dr Nedeljković, ni to da li je dr Šuković dobro ili nije dobro shvatio ono što dr Nedeljković tvrdi. To će najverovatnije oni sami da rasprave među sobom. Razlog zbog čega ispisujem ove redove jeste što smatram da neki dokazi na koje se dr Šuković poziva ne potkrepljuju njegovo mišljenje, odnosno da ne govore u prilog teze da Crnogorci nisu Srbi. Za neke koje navodi može se reći da su nerelevantni, dok je neke koji mu ne odgovaraju zaobišao, mada to kao naučnik ne bi smeo da uradi.
  Smatram da je potrebno da o ovome nešto kažem, jer je teza koju zagovara dr Šuković poznati stav crnogorskih separatista i komunista prema pitanju crnogorske nacije, kao što je slučaj i sa tezom o postojanju makedonske nacije. Nju su crnogorskom narodu jugoslovenski i crnogorski komunisti nametnuli silom. Srećom su se vremena promenila, pa se danas ljudi smeju suprotstaviti separatističkim težnjama u Crnoj Gori koje se temelje na ideji da su Srbi i Crnogorci dva, a ne jedan narod.
  Međutim, komunisti ni u današnje vreme nisu prestali da i dalje deluju u tom pravcu, samo sada uglavnom na idejnom planu (kako bi oni sami rekli). Zato, da bi se srpstvo odbranilo od razornog komunističkog delovanja, potrebno je raskrinkavati svaki njihov novi pokušaj. To je razlog zbog čega sam se odlučio da napišem nekoliko reči o ovom "otvorenom pismu" dr Mijata Šukovića. Da bi potkrepio svoju tezu da su crnogorski i srpski narod dva naroda, dr Šuković je potegao za pouzdanom i valjanom argumentacijom koja bi trebalo da doprinese da njegova teza dobije takoreći naučnu verifikaciju. O toj argumentaciji će zapravo biti reči u ovom mom članku.
  Prostor koji najčešće diktira obim svakog članka ne dozvoljava mi da se upustim u razmatranje svih argumenata koje dr Šuković navodi u prilog svoje teze. Uostalom, valjano se ne bi ni moglo raspravljati o argumentima na način na koji se dr Šuković na njih poziva. Jer on polazi od pretpostavke da će mu čitaoci verovati na reč, bez ikakve provere. To je takođe jedan od komunističkih manira. Kad za neku konstataciju tvrdim da je "naučno dokazana", onda je to nešto što je definitivno i nema mesta raspravljanju.
  No uprkos tome, pokušaćemo da neke argumente koje navodi dr Šuković razmotrimo podrobnije (naravno, koliko je moguće). Zbog toga ćemo se ograničiti da prokomentarišemo samo neke njegove tvrdnje.

  SAPLITANJE O ISTINU

  Česta tema crnogorskih separatista i komunista jeste Njegošev stav prema pitanju srpstva Crnogoraca. Ni jedni ni drugi ne mogu nikako da se pomire s tim da Njegoš nijednog momenta nije dovodio u pitanje srpstvo crnogorskog naroda, štaviše da mu uopšte nije moglo ni pasti na pamet da može biti Crnogoraca koji bi mislili suprotno, to jest da Crnogorci u "narodnosnom" smislu mogu, makar samo teorijski, i ne biti Srbi.

  Zbog toga što su se stalno saplitali o ovo pitanje, oni su upinjali iz sve snage da dokažu, na ovaj ili onaj način, ili da je Njegoš ipak bio svestan neke "narodnosne", odnosno, kako komunisti ipak više vole da kažu, nacionalne posebnosti Crnogoraca, ili da u Njegošu nije uspela da se do kraja iskristališe svest o tome. I dr Šuković, reagujući na izlaganje dr Nedeljkovića, koji se takođe poziva na Njegoša, iskoristio je situaciju da bi izneo svoje mišljenje. Njegova je originalnost u tome što se poziva na neka dokumenta koja su manje korišćena kao dokazi u prilog teze koju zastupa. Odabrao sam da to bude predmet ovog članka. Ovo stoga što smatram da bar jedan od njegovih dokaza, onaj za koji sam se opredelio da o njemu raspravljam, dokazuje upravo suprotno od onog u šta je dr Šuković ubeđen.

  Ali da pređem na stvar.

  Podstaknut, valjda, izlaganjem dr Dragana Nedeljkovića, dr Šuković je u svom "otvorenom pismu" argumentaciju izneo u četiri tačke. O Njegošu piše u četvrtoj. Evo njegove prve teze: "Srpstvo u iskazima Petra Drugog Petrovića Njegoša ne postoji izvan akcionog i intelektualnog napora za buđenje oslobodilačkog duha Crnogoraca (... ) i susednih porobljenih naroda, i izvan sukoba pravoslavlja i šire hrišćanstva protiv imperijalizma muhamedanstva". Ako se zanemari jezička i misaona rogobatnost ove rečenice, ostaje da se čitalac, kao prvo, zapita: koji su to "susedni porobljeni narodi", pored crnogorskog, u kojima je Njegoš budio "oslobodilački duh"? Da nije, možda, albanski? To bih razumeo kad bi bila reč o Marku Miljanovu, ali kad je u pitanju Njegoš, ova je pretpostavka besmislena.

  Zatim, nije samo jedan susedni narod, već dr Šuković tvrdi da je Njegoš budio oslobodilački duh i susednih porobljenih naroda; znači, u pitanju je više naroda. Da nije možda Njegoš pomišljao i na muslimansku naciju, na poturice, i da je hteo i da u njima, kao narodu porobljenom od Turaka, takođe probudi oslobodilački duh? Ali neka sve ovo shvati i sa šaljive strane, reči koje dr Šuković napisao zvuče ozbiljno i pretpostavljam da očekuje da ga ozbiljni ljudi uzmu ozbiljno. Međutim, zna se šta je dr Šuković hteo da kaže; da je Njegoš pozivanjem na srpstvo radio na buđenju oslobodilačkog duha ne samo u Crnogoraca, nego i u susednom porobljenom srpskom narodu - hteo, ali se nije usudio, jer to, kako bi rekao moj stari profesor matematike iz Druge muške gimnazije, "ni najgladniji pas najboljim maslom premazano ne bi mogao da proguta". Ali pravi biser u ovoj tezi tek sad dolazi na red.
  djukanija- 9904 - 12.06.2006 : - best (0)


  BESMISLICE O CRNOGORSKOJ POSEBNOSTI  Koliko sam razumeo, dr Šuković tvrdi da je Njegoševo srpstvo funkcionalnog karaktera. Njegoš je, naime, bio Srbin prema potrebi, samo onoliko koliko mu je ta ideja bila od koristi za buđenje "oslobodilačkog duha Crnogoraca" i porobljenih Srba, i izvan toga ono "ne postoji".

  Teza besmislena i neodrživa za sve one koji poznaju ne samo Njegoševo književno stvaralaštvo, nego i njegov politički i nacionalni rad.

  Ali ona je najviše besmislena zbog toga što teško da bi se moglo zamisliti da bi bilo ko oslobodilački duh nekog naroda budio na taj način što bi mu sugerisao da je on neki drugi narod u narodnosnom smislu, a ne onaj koji jeste. To je van svake sumnje originalna ideja dr Šukovića. Međutim, da se samo malo zamislio nad ovom rečenicom, siguran sam da bi i sam uvideo besmislicu koja je sadržana u ovom iskazu. Ali idemo dalje.
  "Petar Drugi Petrović Njegoš je istovremeno kada je pisao o –'srpstvu–' pisao i o –'crnogorskom narodu–' kao posebnom narodu. Posebnom i u odnosu na srpski narod". I da bi dokazao ovu tezu dr Šuković se poziva na nekoliko pisanih dokumenata. Oni, prema njegovom tumačenju, kazuju da pisac "Gorskog vijenca" nije isključivao narodnosnu posebnost crnogorskog naroda", dok mu samo "jednostrani i površni istraživači" pripisuju da je isključivao.

  Da vidimo kako s tim stoji stvar.

  Da bi se kako valja razmotrila sva ova dokumenta za koja dr Šuković tvrdi da govore u prilog njegove teze, morao bih da podvrgnem podrobnoj analizi svaki pojedinačni dokumenat koji on navodi. Međutim, pošto to nije moguće učiniti u jednom članku kao što je ovaj, uzeću samo jedan od njih; recimo Njegoševo pismo knjazu Milošu

  Obrenoviću od 15. januara 1837. godine, kao prvi od onih na koje se poziva, a i navodi ga više od ostalih.

  U ovom pismu Njegoš najpre izražava blagodarnost srpskom vladaocu na tome što se iz njegovog pisma (od 1. oktobra 1836. godine) osvedočio o dragocenom raspoloženju knjaza Miloša "k meni i Narodu Crnogorskome". Uz blagodarnost, on saopštava knjazu i to da moli "svevišnjega Tvorca, da sohrani" (to jest da sačuva) "Vaše za svakoga Srbina dragoceno zdravlje, za pohvalu i sreću svega slavenosrbskago naroda". Zatim se u istom pismu osvrće i na primedbu knjaza Miloša da u "knjigopečatnji Crnogorskoj" vladaju neka druga ortografska pravila koja su "sa svijem protivna pravilima ortografije" crkvenih slovenskih knjiga "našeg veroispovedanija".

  S tim u vezi, Njegoš mu odgovara da bi mu pričinilo veliku radost kad bi "svi Slavenosrbi" imali jedna pravila za knjigopečatnju, "a osobeno Srbi i Crnogorci".

  Najzad, svoje pismo Njegoš zaključuje pozdravom za nastupajuće novo leto i svesrdačnom željom za dobro zdravlje, spokojstvo i blagostanje njegovo i njegove porodice, a za pohvalu i radost "Srbskoga naroda". (Umesto reči "blagostanje" Njegoš je u originalu upotrebio rusku reč "blagodenstvie", koja, pored blagostanja, znači još i "sreću" i "procvat".

  A sad da pogledamo da li ovo Njegoševo pismo zaista potvrđuje ono što tvrdi dr Šuković, a to je da je u njemu Njegoš delio Srbe i Crnogorce na dva naroda u narodnosnom smislu.
  djukanija- 9902 - 12.06.2006 : - best (0)

  Krivotvorenje Njegoša


  Istina je da Njegoš ovde izrikom spominje Narod Crnogorski, Srbe posebno i Crnogorce posebno, jedne pored drugih. srpski bi narod, prema tome, bio onaj kojim je vladao knjaz Miloš Obrenović, a crnogorski onaj narod koji živi u Crnoj Gori. Da razmotrimo malo ovo pitanje.

  Njegoš piše da bi mu bila neograničena radost da "svi Slavenosrbi", a "osobeno Srbi i Crnogorci", štampaju knjige po jednim ortografskim pravilima. Srbi su, dakle, oni "Slavenosrbi" koji žive u Srbiji, državi u kojoj vlada knjaz Miloš Obrenović, a Crnogorci su, za Njegoša, isto tako "Slavenosrbi", ali koji se nazivaju još i Crnogorcima.
  I kad kaže "osobeno Srbi i Crnogorci", onda to ovde može da znači samo da, pored Srba i Crnogoraca, ima, po njegovom shvatanju, još "Slavenosrba". Nema sumnje da je tu sigurno imao u vidu ostale "Slavenosrbe", u stvari Srbe iz Bosne, Dalmacije, Hercegovine i uopšte sve balkanske pravoslavce koji su se smatrali Srbima - bez obzira na to što je, na primer, Srbin iz Hercegovine za sebe mogao da kaže da je Srbin, ali takođe i da je Hercegovac, ili Srbin iz Dubrovnika da je Dubrovčanin itd. Sve je njih Njegoš nazvao opštim imenom "Slavenosrbi", za razliku od ostalih Južnih Slovena. Svi oni, i po ubeđenju knjaza Miloša i njegovom, svoje crkvene knjige treba da štampaju po jednim i istim ortografskim pravilima.

  Što se, pak, tiče pominjanja "Naroda Crnogorskog" u Njegoševom pismu, iz konteksta se jasno vidi da je Njegoš pod tim mislio na narod iz Crne Gore, kao što se pod Srbijancima misli na narod iz Srbije. U Hercegovini je, pored pravoslavnih Srba uvek bilo i katolika, i zato se i danas za Srbe iz Hercegovine veli "hercegovački Srbi", ili za Srbe iz Dubrovnika "dubrovački Srbi". Međutim, u Crnoj Gori nema crnogorskih Srba, jer se stanovništvo u Crnoj Gori tek u novije vreme, počelo da deli na crnogorsko i srpsko. U Njegoševo vreme, kao i za samoga Njegoša, u narodnosnom smislu su svi Crnogorci bili "Slavenosrbi" ili, jednostavnije, Srbi. Naravno, dr Šuković na pojam "Slavenosrbi" u ovom pismu gleda drugim očima, ali se ipak ne usuđuje da se upusti u njegovu analizu. Za njega važi ona narodna: "Što je babi milo, to joj se i snilo".

  Ipak su mu pomalo smetale ove Njegoševe opaske o ujednačavanju ortografije za sav "slavenosrbski" narod, pa evo šta s tim u vezi piše: "Poznata je i njegova" (to jest Njegoševa) "rečenica": –'Svi Slavenosrbi. . . a osobito Srbi i Crnogorci–'. Rečenica koja kazuje postojanje terminološke neizdiferenciranosti i neusklađenosti u ondašnjem vremenu, te da to stanje nije uspio sasvim prevazići ni Njegoš. Bar ne u nekim fazama". I ne samo terminološke neizdiferenciranosti, nego je kod Njegoša u pitanju i "nedovoljna pojmovna neizdiferenciranost", po dr Šukoviću.

  Dok čitam ove redove, Njegoš mi izgleda kao neki nedozreli balavac, kome još ništa nije jasno i koji je još daleko od toga da ima u glavi prečišćene pojmove. Gotovo sam u iskušenju da ga žalim zbog konfuzije koja vlada u njegovoj glavi, i da se zapitam: kako je taj smućeni deran mogao da se uzdigne do najvećeg srpskog i crnogorskog pesnika u čitavoj istoriji naše književnosti?
  Uostalom, to je tema o kojoj bi se takođe moglo raspravljati, ali na naučnom skupu koji bi se održao u vašarskoj ili cirkuskoj šatri.

  ĐILASOV I DRLJEVIĆEV NASTAVLJAČ

  Dr Šuković ne objašnjava funkcionalistički samo Njegoševo "srpstvo". On je ubeđen da, otkad je i Garašaninovo "Načertanije" funkcionalizovano, prema Crnoj Gori se iz Beograda i Srbije rasprostire, i to "osmišljeno i ciljno", "poistovećivanje verske i nacionalne pripadnosti, pravoslavlja i srpstva". (I opet) sve je "osmišljeno i funkcionalizovano da potiskuje dotad jednodušno ili pretežno određenje crnogorskog nacionalnog identiteta, a da favorizuje i afirmiše shvatanje o srpstvu svih pravoslavnih vernika".

  Ovde ćemo se zaustaviti, jer je dr Šuković očigledno postao isuviše uzbuđen zbog Garašaninovih imperijalističkih prohteva i istupa prema Crnoj Gori i Crnogorcima. Doduše, ovde je dr Šuković malo pobrkao hronologiju, jer je Njegoš o "Slavenosrbima" i njihovoj jezičkoj i pojmovnoj istovetnosti u narodnosnom smislu pisao u pismu knjazu Milošu od januara 1837, a Garašanin je svoje "Načertanije" napisao, prema dr Šukovićevom saznanju i priznanju, 1844. godine. Na osnovu dovođenja u vezu samo ova dva podatka, neko bi, ne daj Bože, mogao da izvede zaključak da je Njegoš bio u izvesnom smislu čak i duhovni preteča Garašaninovog imperijalističkog političkog programa.

  A to se nikako ne bi uklapalo u ono što tvrdi dr Šuković. Ima u ovom "otvorenom pismu" dr Mijata Šukovića pokušaja da iznova izravna stare račune sa onima koji ne dele mišljenje komunista i sledbenika Sekule Drljevića o Njegošu. Kao komunista, ni on ne može da oprosti Isidori Sekulić zbog njenog stava prema Njegošu. Milovan Đilas joj je zbog Njegoša maltene skinuo glavu, a on je toliko decenija posle njene smrti ne ostavlja da mirno počiva, već je proglašava ništa manje nego falsifikatorom.

  Moglo bi još da se piše o onome što je dr Šuković napisao o Njegošu sa pozicije jednog Sekule Drljevića i Milovana Đilasa. Ali najbolji odgovor svima dao je sam Njegoš, i to u svom nesumnjivo najznačajnijem delu, u "Gorskom vijencu". Objasnio je on u stihovima koje peva kolo na Cetinju, "o Malome Gospođinu dne", kako gleda na nacionalno pitanje Crnogoraca:

  Bog se dragi na Srbe razljuti;
  (... )
  i satrije Srpstvo svekoliko (... ).
  (... )
  Srpskoj kapi svud ime pogibe.
  Postadoše lafi ratarima,
  isturči se plahi i lakomi -
  mlijeko ih srpsko razgubalo!
  Što uteče ispod sablje turske,
  što na vjeru pravu ne pohuli,
  što se ne hće u lance vezati,
  to se zbježa u ove planine
  da ginemo i krv prolivamo,
  da junački amanet uvamo,
  divno ime i svetu slobodu.

  Čitav "Gorski vijenac" je nadahnut srpstvom, kao i sva Njegoševa dela počev od "Ogledala srpskog". U našem dobu nema više istrebljenja poturica; čak je zagarantovana sloboda svakom da može verovati u šta hoće. Ali ta sloboda daje isto tako i pravo da se mogu razobličiti i raskrinkati naopaka mišljenja komunista i sledbenika Sekule Drljevića o Njegošu.

  I naša je sveta dužnost da to pravo koristimo.
  djukanija- 9883 - 07.06.2006 : - best (0)

  Glasali i Albanci iz Albanije


  Na referendumu u Crnoj Gori glasalo je 14. 500 državaljana Albanije! Ovo je Kuriru juče dramatičnim glasom javio čovek sa jakim albanskim naglaskom, koji se trenutno nalazi u Beogradu, gde se sklonio. . .
  djukanija- 9871 - 06.06.2006 : Srbin - best (0)

  Potrebna pomoć da pobjegnem iz Crne Gore


  Molim za pomoć. Moja porodica i ja živimo u Crnu Goru, crnu da ne može biti crnja. Ima li igdje iko da nas pozove u bijeli svijet, da nam da savjet, da nas riješi ovog jada.

  Nismo sirotinja, lijepo smo živjeli od svog rada, do juče, dok ovi nisu "OSVOJILI" državu, razumijete da nisam "njihov", od onog vatrometa sve se promjenilo. Postoje "naši" i "mjihovi", ja nisam nigdje...

  Ako ima ko da pomogne, neka se javi!
  djukanija- 9825 - 30.05.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Raspop Dedeić


  Lijepo kaže naš narod: Tuci đavola dok je mali. Kad poraste, praviće probleme. Cetinjskog đavola, začetog u naizgled neprirodnoj vezi jugoslovenskog komunizma i rimokatoličkog prozelitizma - rođenog na Lučindan, 31. oktobra, 1993. godine, kada je oko dvije hiljade Crnogoraca, po opredjeljenju raznih vjeroispovijesti a suštinski ateista, aklamacijom proglasilo, još za života, umrlog, bivšeg sveštenomonaha Antonija Abramovića za "duhovnog poglavara Crnogoraca pravoslavne vjeroispovijesti" - dok je bio mali nijesu prihvatali za ozbiljno. Krenuo je od Inicijativnog odbora za obnovu autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, pa preko Odbora za obnovu. . . stigao je do Vjerske zajednice Crnogoraca istočnopravoslavne vjeroispovijesti, koju u žargonu zovu "Crnogorska pravoslavna crkva".
  Miraša Dedeića zamonašila je raskolnička makedonska crkva, a zavladičila ga je raskolnička bugarska crkva. Vaseljenski patrijarh raščinio ga je, vratio u red laika i predao prokletstvu. Sada se predstavlja kao "vladika Mihajlo" i činodejstvuje po trgovima i partijskim prostorijama.

  Na Petrovdan, 12. jula, 1996. godine, Zbor Crnogoraca, kao i na Lučindan dvije godine ranije, ali ovoga puta u bijednom broju, proglasio je "Crnogorsku pravoslavnu crkvu" obnovljenom. To je učinjeno na osnovu dojave Antonija Abramovića odnekud iz bijelog svijeta, gdje je obijao pragove i crkvenih i državnih institucija, tražeći podršku za svoju fantomsku crkvu:

  "Dobio sam legitimnu hirotoniju od legitimne pravoslavne crkve što je bio apsolutno najznačajniji događaj za stvaranje Crnogorske pravoslavne crkve" ("stvaranje", a ne obnovu).

  Da bi nešto barem po formi ličilo na crkvu, treba da ima đakone, sveštenike i vladiku. Crnogorci autokefalci imali su dvojicu bivših, raščinjenih sveštenika, Antonija Abramovića i Milutina Cvijića. Jeste da njih dvojica nijesu više bili ni polovni, poput polovne gume koja koliko-toliko još može da služi, nego su bili ništavni, poput gume koja je eksplodirala, ali Crnogorci autokefalci su ih, ne mogavši doći do ičeg boljeg, prigrlili. Falili su još đakon i vladika. O đakonu nijesu ni mislili. Trebao je vladika, glava crkve.

  Koja je to "legitimna crkva" hirotonisala Antonija Abramovića, ostala je tajna.

  Crnogorci su u svojoj istoriji jednom prihvatili vladara na njegovu riječ, avanturistu Šćepana Malog, koji im je rekao da je on ruski car Petar III. Ali do sada, zaista, nijesu imali takvoga vladike. Bilo kako bilo, Antonije Abramović Crnogorcima autokefalcima postao je i vladika (na riječ) i predsjednik (Vjerske zajednice, aklamacijom nekoliko stotina ljudi). Tako je stari Antonije, još ranije moralno, a sada i duhovno nagrđen, na sijedu glavu natukao mitru. Vladika po mjeri svojih vjernika.

  Komunističko-katolički projekat rasrbljavanja

  Prije godinu i nešto, nesrećni Antonije ispustio je svoju grijehom presićenu dušu. Sada, jevanđeljskim simbolom rečeno, gori u paklu ognjenom, zajedno sa Arijem, kome je sveti Nikola na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine razbio nos, Nestorijem, Origenom i ostalim jereticima i raskolnicima.

  Još za vrijeme Abramovićevog dihanija, jedna grupa ljudi koji vode brigu o "Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi" povela je, u jednoj iznajmljenoj kući na Cetinju pregovore o nasljedniku njegovog vladičanskog trona. Po već isprobanom i plodotvornom receptu, našljednika je trebalo tražiti na pravoslavnom otpadu, među posrnulim pravoslavcima.

  Sreća im se vrlo brzo osmjehnula. Vjerovatno ni sami nijesu očekivali da će tako brzo naći - pravoga.

  Uz pomoć bugarske simonije

  Stvari su se brzo razvijale; cetinjski đavo brzo je rastao. Raskolnička Makedonska pravoslavna crkva, koju nije priznala nijedna pravoslavna crkva (priznao je papa), zamonašila je Miraša Dedeića. Da bi iole ličio na vladiku, mora da bude monah. Tako je Miraš postao Mihailo i odmah su mu dali čin arhimandrita.

  Ali, Makedonci nijesu htjeli da ga zavladiče. Napokon, to su mu sredili u Bugarskoj. Iste večeri, 15. marta ove godine, crnogorska televizija objavila je agencijsku vijest da je u sabornom hramu Svete Paraskeve, u Sofiji, za episkopa crnogorsko-primorskog rukopoložen arhimandrit CPC Mihailo Dedeić (poslije se izvinjavala zbog te gluposti).

  Po principu asinus asinum fricat, Dedeićevi mentori našli su raskolničku grupu u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi, koju predvodi bivši mitropolit nevrokopski Pimen. U međuvremenu, vaseljenski patrijarh Vartolomej raščinio je Miraša Dedeića, vratio ga u red laika i predao prokletstvu. Otpadnici od pravoslavlja pružili su jedni drugima ruku. U Bugarskoj, inače, razvijena je simonija, dobijanje za novac onoga što se ne može dobiti Božijom blagodaću. Čin đakona dobija se za 300 nemačkihmaraka. Čin episkopa, vjerovatno, dobija se po slobodnoj pogodbi. Crkva u Bugarskoj egzistira u velikom siromaštvu i njeni monasi bukvalno gladuju (ne zbog duhovnog podviga, nego zato što nemaju šta da jedu).

  "Crnogorska pravoslavna crkva" našla je svoje mjesto u bogoodstupničkom mraku. Vjerovatno i njeni najveći optimisti nijesu očekivali da će za tako kratko vrijeme dobiti to čemu su težili. Sve im je išlo naruku. Čak je i Antonije Abramović, koji im je, bolestan i onemoćao, postao balast, prije nego je Miraš Dedeić došao na Cetinje - umro. Javnosti nije poznato da li je kome kazao svoju veliku tajnu od koje je to legitimne crkve dobio legitimnu hirotoniju. Na osnovu te tajne, podsjetimo, "Zbor Crnogoraca" na Petrovdan 1995. godine, proglasio je "Crnogorsku pravoslavnu crkvu obnovljenom".
  Cetinjski đavo je stasao i - uzbičio.
  djukanija- 9824 - 30.05.2006 : Serdar Jole - best (0)


  Nikčević: Samo slijepac napada svoju crkvu

 • Samo slijep čovjek može da napada svoju Crkvu, Crkvu svojih predaka, svojih otaca a time napada i sebe i svoj rod - rekao je, između ostalog, protojerej Radomir Nikčević, šef kabineta Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija.
  Protojerej Radomir Nikčević istakao je da je Crkva je opstala i opstaje u svim društvenim uređenjima i svim oblicima organizovanja društva i države.

 • "Od vremena Apostola do danas Crkva je prošla i nadživjela sve sisteme, sve imperijalizme, počev od onog starorimskog, i sve novovjekovne totalitarizme, pa zašto bi drukčije bilo i danas, u doba savremenih globalističkih projekata kojima služe tako šaroliki i samosvojni nacional-lokalizmi savremenog svijeta. Nadživjela je Hristova Crkva sve vlastodršce, krunisane i nekrunisane krštene i nekrštene i iz najtežih iskušenja izlazila samo sve snažnija. U razdobljima kada nije bila proganjana spolja, Crkva je stradala iznutra, od onih koji su nedostojno nosili ime hrišćansko ili raskolima cijepali njene sveštene rize" - rekao je šef kabineta mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija.

  Protojerej Nikčević kaže da je siguran da ovaj period kroz koji prolazi Mitropolija crnogorsko-primorska i ovaj pritisak koji se vrši na njeno sveštenstvo i njenog arhijereja, mitropolita Amfilohija, rađa kvalitet koji je zalog njene budućnosti i nadahnuće, bez sumnje, ne samo za cijelu Pravoslavnu Crkvu Srpsku, nego i za sveukupno Pravoslavlje.

 • Svaki pritisak i svaki udarac pretvara se u novi podsticaj i izaziva u nama Hrišćanima novu snagu i porađa novi kvalitet našeg hrišćanskog svjedočenja. Pojava Miraševe raspopske družine, koju, nažalost, sredstva informisanja čak ni u Srbiji ne prestaju da nazivaju "crkvom", i njen otpadnički "pokret", podržavan montenegrinskim ateističkim režimom, jesu nanijeli štetu Crnoj Gori, sa jedne strane, rascijepivši njeno biće. Ali, sa druge strane, aktivnost ovih raščinjenika podstakla je naš narod na dostizanje jednog novog stepena jedinstva pravoslavnog korpusa u Crnoj Gori, nezabilježen u čitavom 20. vijeku - rekao je protojerej Nikčević.

  Otac Radomir Nikčević naglasio je da je "ponosan na naš narod zbog tvrde vjere koju je posvjedočio, ne priklonivši koljena Valu" i ne pristavši da proda vjeru za večeru. "Ovakvog vjernog naroda, koji toliko jevanđelski svjestan da "carstvo koje se podijeli, ne opstaje", tako spremno i odlučno stoji u svojoj Crkvi i uz svoju Crkvu, nema zaista nigdje u svijetu u ovom broju, s obzirom na broj stanovnika".


  Odgovarajući na pitanje da li svojim neistomišljenicima treba čestitati nezavisnu Crnu Goru, protojerej Radomir Nikčević je rekao da je to stvar ličnog osjećanja i izbora.

 • "U svakom slučaju znalo se šta se u Crnoj Gori čestita. Čestita se sve ono što je dobro, što donosi ljubav i slogu, što je na dobro porodice, naroda i zajednice - naglasio je protojerej Nikčević.

  (svetigora - pres)
 • djukanija- 9823 - 30.05.2006 : Serdar Jole - best (0)

  Pucali u manastirsku tablu


  Nedaleko od manastira Kosijerevo, koji se nalazi u selu Petrovići kod Nikšića, u nedjelju ujutro osvanuli su na sve strane šovinistički grafiti "Srbi varvari". Iguman manastira, otac Danilo Jokić kaže da ga je o tome izvijestio jedan mladić iz sela, a grafiti su ispisani po okolnim objektima, na napuštenoj školi i fabrici prurubnica vlasništvo firme Monteks, koji se nalaze na svega stotinak metara od hrama.

 • Vjerovatno pod okriljem noći, uspjeli su da maltene opkruže manastir sa grafitima, a putokazna tabla kod samog manastira je prefarbana i na njoj je zelenom bojom napisano da se u tom pravcu ide u tzv. "Crnogorsku pravoslavnu crkvu" - kaže otac Danilo.

  Na raskrnici ispod manastira, gdje se skreće za Republiku Srpsku, oskrnavljen je još jedan znak koji upućuje na tu svetinju i koji je njeno vlasništvo. Da su namjere kreatora uperene protiv manastira, koji je inače zadužbina Nemanjića, dovoljno govori i to da je manastirska tabla izrešeta vatrenim oružjem.

 • Sve je to vrlo loš znak, jer je to manastirsko vlasništvo i znači da su pucnji upućeni meni kao Srbinu i ovoj svetinji. Smatram da to niko nije uradio sa strane, jer kome toliko Petrovići znače da bi došao ovdje da prijeti. Ideja jeste odnekud i vjerovatno je kao vrsta odmazde jer se u ovom selu na referendumu većina stanovništva izjasnila za državnu zajednicu. Sljedeći korak može biti provaljivanje u manastirsku portu, ali ovo je drevna svetinja i nema potrebe za ovakvim skandalima. Bez obzira na to ko je kako glasao, u Crnoj Gori ovakvim događajima svi treba da kažemo jasno "ne", jer ne vodi dobru - rekao je otac Danilo.

  Dosad, kako navodi, sličnih situacija nije bilo, osim kada je prije dvije godine polomljena i onda ukradena tabla sa znakom manstira. Kako ističe, kao sveštenik proputovao je skoro cijeli svijet, službovao deceniju u Australiji, i toliko u Sinju, gdje su srpske sveštenike poštovali. Iguman Danilo, inače, ima američko državljanstvo i, kako navodi, iz ambasade te zemlje prije referenduma su mu naznačili da ukoliko bude nekih neprijatnosti da ih izvijesti, što će on učiniti u narednim danima. O ovim dešavanjima obavijestio je Mitropoliju crnogorsku-primorsku, dok nikšićku policiju treba da izvijesti Mjesna kancelarija sela Petrovići.

  Treba podsjetiti da je manastir u Kosijerevu posvećen Roždestvu Presvete Bogorodice i da je izgrađen u prvoj polovini 14. vijeka kao zadužbina kralja Milutina Nemanjića. U manastiru se, inače, nalazi stopalo Svetog apostola Luke, koje ima iscjeliteljske moći, a ta svetinja se nalazi na tridesetak kilometara od Nikšića, na samoj granici ka Bosni.

  Iz Opštinskog odbora Narodne stranke u Nikšiću povodom događaja u Petrovićima apelovali su na lokalno stanovništvo da čuvaju svoje svetinje.

 • Skrnavljenje manstirskog vlasništva i grafiti sa jasnim porukama samo je nastavak nasrtaja na Srpsku pravoslavnu crkvu u sada "privatnom posjedu", do kojeg se došlo već viđenom krađom. Sigurni smo da počinioci ovoga kao i ranijih nedjela prema našim svetinjama neće biti otkriveni, u dobro "čuvanom" pograničnom području Crne Gore. Nije srpski ćutati i plašiti se - poručio je potpredsjednik OONS-a Mile Cicmil.

  B. BraŠnjo - Dnevne novine - 30. maj 2006. godine
 • djukanija- 9800 - 30.05.2006 : Serdar Jole - best (0)

  Crna (d.n.m.b.c.) Gora


  Dukljani

  Naime vidim da nisi dobro upućen, moram da ti pojasnim neke stvari. U Crnoj Gori postoji Srpska pravoslavna crkva tj. Mitropolija Crnogorsko-primorska, koja obuhvata južni dio i Mileševska mitropolija koja obuhvata manji dio sjevera Crne Gore.

  Medjutim neki "ljudi" koji sebe nazivaju Dukljanima ili nešto slično, uglavnom bi se moglo reći sledbenici ustaše Sekule Drljevića i (sada ovih na vlasti) i Jevrema Brkovića itd...

  Registrovali su u Cetinjskoj policijskoj stanici tzv. Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Na čelo te sekte su doveli nakakvoga rasčinjenog popa, koji je službovao u Vaseljenskoj patrijaršiji, koga je ista anatemisla tj. raspopila i proklela. On se zove Miraš Dedeić.

  Dakle tu istu sektu niko ne priznaje od pravoslavnog svijeta, prikjučilo joj se neki pop Žika Smederevac koji je pokrao SPC pa je isključen, zatim nekakvi Talijani, takozvana Italijanska pravoslavna crkva, neki Ukrajinac sa takozvanom Ukrajinsko pravoslavnom crkvom, u suštini mnogo šljama na jednom mjestu.

  Ti sada barjače Crnom Gorom, najavljujući otimačinu imovine Srpske pravoslavne Crkve.

  Pozdrav!
  Serdare,
  ne moras da mene poducavas ovome! Ja redovno idem u Crkvu, gdje nam je nas svestenik jos negdje oko Bozica 2003. godine procitao pismo Patrijarha Pavla, u kome on porucuje pravoslavnim vjernicima da se cuvaju onih koji "rovare" protiv SPC. To je pomenuo i Miraša Dedeića, "raspopa" koji je zbog svog nemorala protjeran iz Crkve. U svakom slucaju, hvala ti sto si neupucenim pojasnio neke stvari.
  djukanija- 9796 - 30.05.2006 : Rade - best (0)

  Ustaška politika Đukanovića


  Imam potpuno pravo da kažem da lupetaš u vezi ustaške politike –ukanovića i njegove brace siptara.

  Mislim pričati da je dobro što su razdvojena dva oka u glavi, zato sto je narod Crne Gore neradnički, je neprimjereno i onim jadnicima na "veselom brdu" ( čitaj Pod-romanijom ).

  U granicama sadašnje Crne Gore rođeni su prvi srpski vladari Jovan Vladimir i Sv. Simeon Mirotočivi, ili Stevan Nemanja, rođen je jedan veliki Rade -Petar II Njegoš, rođen je Bajo Pivljanin, rođen je Vuk Mandušić, rođen je Janko Vukotić, rođen je Pavle –urišić, rođen je Bajo Stanišić i svi najveći srpski vitezovi.

  Čak i kad je ugašena Pećka Patrijaršija, Srpska Pravoslavna Crkva i mitropolija Crnogorsko - Primorska, je jedina preživjela Tursku okupaciju od pet vjekova, i naša Crkva je jedino tu ostala da traje koliko i naš srpski narod.

  Crna Gora je moja pradjedovina. Crna Gora je Srpska Sparta. Pradjed mi je prvi pivljanski vojvoda, i Crna Gora je moja, koliko i Vogošća.

  Izjednačiti svu bracu Srbe u Crnoj Gori, s unucima Sekule Drljevića, Milovana –ilasa, i imenom Mila –ukanovića, je isto kao nas Srbe u tzv. Republici Srpskoj (za koju nisam ni ratovao, nego za Srbiju do Karlovca, jer to su granice koje je i Austirja priznala u XIX veku ), izjednačiti s Mirkom Pejanovićem ili Vladimirom Srebrovim.

  Ali pošto je Crna Gora odvojena, i pošto svako zlo ima malo dobra, i svako dobro ima malo zla, ono što je dobro u cijepanju Crne Gore, je to, da se vidi ko je vjera, a ko nevjera, i da u novom ratu, koji nam okupatori ( čitaj Amerika i njene sluge ili zver sa glava sedam i rogova deset) spremaju, jer su ovaj zadnji namerno ostavili nedovršen, Srbe više ne vode izadjnici, i da najveći srpski junaci ne ginu od srpske ruke, nego složno junački i bratski udarimo na dušmane i naše granice vaspostavimo u Karlovcu, ako Bog da.
  djukanija- 9782 - 28.05.2006 : Serdar Jole - best (0)

  Srbija


  Prvo biste trebali, bar malo pogledati sastav stanovništva po bivšoj SFRJ. Dakle da dodjete do osnovnih podataka: šta je čije, i gdje se to nalazi; koliko koga ima u SFRJ i gdje živi; ko je imao državu i sa kojim sastavom stanovništva; koliko je Srba, "poturčeno", pokatoličeno, makedonizovano i montanegrisano.

  Kada sve te podatke budemo imali, sa vaše strane, smatrajući ih "tačnim" Srbija će stati pod jednu šljivu. A ta "šljiva" već raste, daje plodove i širi se, poput krila sokolovih i pokriće Dušanovo carstvo!
  djukanija- 9780 - 28.05.2006 : Serdar Jole - best (0)

  Referenduuummm


  Vidite, blago rečeno ste u zabludi, po pitanju ove bruke. Ovde mi mnogo miriše na već oprobana scenarija i iskustva, lična. Nevalja šta rade!
  1. Sastav stanovništva: 17, 5 % su muslimani, 7% su šiptari, 4% su Cigani i Hrvati i 0. 8 su ostali. Sve u svemu oko 30% ne pripadaju pravoslavnoj vjeri, što ptvrdjuje i statistički podatak da 68% stanovništva govori srpski jezik. Dakle jasno je ko dan šta se radi.
  2. CPC (Serdare, nadam se da mislis da je SPC Crne Gore sektaska) (ja ih lično doživljavam kao djavolju sektu, zamislite: badnjake nalaže nekakav djavo iz Ukrajine sa potpresjednikom Skupštine? ) najavljuje zauzimanje CRKVI i MANASTIRA po CG, "referenduuummm" u tkivo pravoslavlja.
  3. Glasanje "instant" birača. Iz Srbije, nisu mogli glasati državljani CG, sem onih "pravih", 2700 odabranih. MUP CG prevozi 7500 birača od aerodroma i nazad. Šiptari organizuju 15. 000 Albanaca da glasaju. Sve ove činjenice su dokumentovane, i potvrdjene od strane svjedoka učesnika u prevarama.
  Moja malenkost je sva ova dešavanja "vidjela" i dio tih stvari prenjela, bratu Mijatu. Bojim se da će neko viti "crne zastave", mi kažemo nositi korotu.
  Pozdrav!
  djukanija- 9779 - 28.05.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Telefonski poziv iz Njujorka


  Evo, upravo sam zavrsio razgovor sa jednim prijateljem iz Njujorka. Zove me da mi se pozali da se Crna Gora odcijepila. Kaze:

  "A šta hoće one jade, Srbija im je dala sve, nahranila ih a sada hoće svoju državu da prave. Pa zar im nije jasno da će im Albanci sve uzeti?

  Lijepo je rekao naš profesor Mileusnić da Srbija treba da napravi puteve i naplaćuje putarinu, i od taga bi mogla da živi. A u Crnoj gori samo krš i jad, crna da ne može biti gora"


  Da ne zaboravim da pomenem jednu važnu stvar! Taj moj prijatelj je musliman, pa jos Sandžaklija. Zove se Izet i zajedno smo studirali u Beogradu.
  djukanija- 9778 - 28.05.2006 : Aco - best (0)

  Odvajanje Crne Gore


  Danas (28. 05. 2006) navrsava se sedam tuznih dana od poslednje prevare nanesene pravoslavnom narodu na prostoru bivse Jugoslavije.

  Jos jedna pravoslavna zemlja je uz pomoc manipulacija i "turske vjere" prodata i predana u ruke onima koji je ne zele takvu kakva jeste i kakva je uvek bila: junacka, sveta i pravoslavna.

  Veliki Njegos rece: "Bog vas vidio pogani, izrodi sta ce turska vjera medju vama? " Ali, kao da ne rece nista, jer oni kojima ostavi u amanet sveti srpski krs i more, bas na osnovu turaka, vekovnih neprijatelja, stvorise tu kvazi-drzavu, i podelise Srbe od Crnogoraca, Crnogorce od Srba, Srbe od Srba, pravoslavce od pravoslavaca...

  Odvojise bracu od brace, zavadise oceve sa sinovima, djedove sa unucima...

  Statistika jasno govori:
  Za odvajanje Crne Gore se opredelilo 55, 5 % biraca. Ako uzmemo u obzir da u Crnoj Gori živi oko 12. 7% Bosnjaka, 4. 8% muslimana, 1. 7% Hrvata i 0. 8% ostalih, sto je ukupno oko 20% nepravoslavnih naroda i ako pretpostavimo da je velika vecina njih glasala za odvajanje, onda mora da nam bude jasan apsurd kojim je za odvajanje od matice Srbije i dalju sudbinu jedne pravoslavne zemlje odredilo samo 35, 5% pravoslavnih gradjana Crne Gore.

  Ako se ponovo pozovemo na statistiku i uzmemo u obzir natalitet pravoslavaca u CG i uporedimo ga sa godisnjim natalitetom u opstinama gde je vecinsko albansko stanovnistvo, dolazimo do zakljucka da ce za oko 10 godina od zemlje Njegoša i Svetog Ostroškog Vasilija - slava mu i čast - ostati samo istorija.

  Neka vam je dragi Bog na pomoći braćo pravoslavci u Crnoj Gori!

  Aco,
  lijepo napisano, ali da te ispravim u računici! U Crnoj Gori je na izbore izašlo oko 80% birača. Medjutim, vjerujem da je gotovo svim ne-pravoslavnim biračima omogućeno da glasaju. Prema tome, ispada da je 44% stanovnika Crne Gore odlučilo da se ista odvoji od SCG, kojima je bilo potrebno svega 24% pravoslavnog stanovništva Crne Gore za ostvarenje ciljeva Mile Đukanovića, tj. odcijepiti se od SCG i stvoriti novu zemlju koja bi trebalo da se zove "Đukanija", pošto i onako svi znaju da ista crna i da crnja ne može biti.
  djukanija- 9753 - 23.05.2006 : Ratko Obrenovic - best (0)

  Nova imena za S i CG


  Jeste li čuli da Srbija i Crna Gora mijenjaju zvanična imena u:

  Srbija: Srbija i Fruška Gora
  Crna Gora: Obala Lozovače
  djukanija- 9752 - 23.05.2006 : - best (0)


  Aco, svak ti cast na ovakvom pisanju. ?. ?
  djukanija- 9751 - 22.05.2006 : Aco - best (0)

  Bilo i ne ponovilo se!


  Beograd je u nedelju naveče bio neobično miran grad. U kafićima se gledala TV i sa nestrpljenjem su se očekivale najnovije vesti iz Podgorice.

  A kad stigoše zvanični rezultati, videh suze u očima crnogorskih studenata. Pogledi u prazno...

 • "Ljudi, ajmo da pijemo" - rekoh im. Ne vredi sada plakati, nastavlja se razjedinjavanje srpskog nacionalnog bića. Bilo, i ne ponovilo se!
 • djukanija- 9749 - 22.05.2006 : Komsija - best (0)


  cestitam nezavisnost CRNOGORCI!
  djukanija- 9747 - 20.05.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Uspjesna strategija Islama


  Nezavisna Crna Gora odgovara samo onim Crnogorcima koji su nadojeni anti-srpskom mrznjom od istoricara koji su kupljeni od strane Islama.

  Ideja "Zelene transferzale", koja bi preko Kosova, Crne Gore i Sandzaka povezala Bosnu i tako nastavila sirenje islama u Evropu, se poput korova zapatila u Crnoj Gori, zahvaljujuci njenom "bastovanu" Milu Djukanovicu (citaj Vuku Brankovicu).

  Crna Gora, zemlja sa nesto preko pola miliona stanovnika, ce za nekih 10 do 20 godina biti vecinska muhamedanska. Da li vas ovo potsjeca na pricu o Kosovu?

  Odliv pravoslavnog stanovnistva ce se nastaviti, a doseljavanje islamskih fanatika ce se, nakon ocjepljenja Crne Gore, udvostruciti.

  S obzirom, da vjerujem da ce "Crnogorci" glasati "Za ocjepljenje", da im prvi i cestitam na najnovijoj islamskoj drzavi na Balkanu.
  djukanija- 9745 - 20.05.2006 : Paja - best (0)


  Dobio sam informaciju od prijatelja iz Crne Gore da su pristalice Mile Djukanovica kamenovale autobuse koji dovoze ljude iz Srbije na glasanje kao i nekoliko automobila sa srbijanskim tablicama. Zna li neko nesto vise o tome?
  djukanija- 9744 - 20.05.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Referendum u Crnoj Gori


  Od prijatelja iz Beograda (preziva se Kusljevic) sam saznao da su neki pojedinci dolazili u kucu njegove majke (koja zivi u CG) i nudili 400 evra ako glasa za ocjepljenje Crne Gore.

  U Vankuveru neki "crnogorski nacionalista" dijeli besplatne povratne karte za sve one koji bi isli u Crnu Goru na glasanje, i naravno, glasali za nezavisnost Crne Gore.

  Ko kaze da strani kapital ne dolazi na "domace" trziste. Albanci, muslimani u Srbiji, islamske zemlje, Amerikanci, Jevreji i antihristi, su dobro odrijesili kese da Crna Gora dobije samostalnost. Na taj nacin ce i Kosovo lakse da ode, a mozda i Sandzak i Vojvodina.
  djukanija- 9200 - 25.04.2006 : Rade - best (0)

  U vezi Crne Gore


  Poenta ovog referenduma se oslikava u latnskoj izreci: "Divide et impera"(podeli i vladaj).
  za licne narko interese, djukanovica & co odovji srpsku kolijevku od matice, i predaj je siptarkoj narkomafiji.

  Na ovaj referendum ce da izadju siptari, balije, i onaj zelenaski sljam, okupljen oko djukanovica, koji je, kako nam je poznato, nezakonito sjeo u predsednicku fotelju, kao sto je i u Srbiji, pored ubjedljive pojede radikala, vlast preuzeo homoseksualac Boris Tadic.

  Ova kratkovida igra djukanovica, i "CUM GRANO SALLIS (za saku soli, a sad bi mozda bilo modernije, za saku dolara, ili kokaina)", radi legalizacije prodaje vlastite droge, udruzuje se sa siptarskom narko mafijom(koja u svakom momentu raspolaze sa 1tonom droge! ? ), i Nemanjica kolijevku, Ribnicu(kraj Podgorice), hoce da odvoji od matice Srbije.

  Mozda to odvajanje od Matice ne bi bilo toliko strasno, da za kratko vrijeme nece znaciti i pripajanje Crne Gore balistickom projektu Velike Albanije.
  Jer, referendum nije ni obavljen, a siptari Ulcionja, Bara. . . . , traze neke autonomije, a balije ujedinjenje sandzka i jos jedno novo cijepanje.

  A mozda ne bi trebalo ni zamjerati rukovodstvima Srbije i Crne Gore.
  Mi svi hocemo Evropu.
  Oni nam i daju Evropu.

  Legalizacija homoseksualaca(od kojih je Boris Tadic jedan), je zapravo najmoderniji trend koji se siri iz jedne clanice EU u drugu( Belgija je odnedavno postala 4 clanica EU koja odobrava adopciju djece homoseksualnim brakovima).

  A sto se djukanoviceve droge tice, pa narkomanija je potpuno legalna stvar npr. u Amsterdamu, pa cemo uskoro umjesto dosadasnjeg niksickog piva od hmelja i jecma da pijemo pivo od marihuane, i umjesto Vasojevih unuka ulicama Podgorice gledati nadrogirane hipike.
  Pa ko ne bi u Evropu?
  djukanija- 9143 - 24.04.2006 : Serdar Jole Toronto - best (0)

  Ko je ko?


  U zadnje vrijeme jedna od aktuelnih tema kojoj se zaista ne pridaje znacaja onoliko koliko bi trebalo je pitanje referenduma u Crnoj Gori koji ce se odrzati 21. maja 2006. S obzirom da zivim u Kanadi i da imam dosta prijatelja Crnogoraca o kojim sam uvijek razmisljao kao o svojoj braci u ovim odlucujucim trenucima spoznao sam gorku istinu sa kojom se ne mogu lako pomiriti. Naime, u pojedinim web sites imao sam priliku da na forumima procitam clanke koji su mi se zgadili ali o kojim moram napisati par recenica jer smatram da je to najmanje sto mogu uraditi u ovom trenutku da olaksam samom sebi.

  Nisam veliki poznavaoc istorije, bar ne one prije 19. vijeka ali je poznato da su Srbija i Crna Gora priznate od strane medjunarodne zajednice istog datuma i godine na Berlinskom kongresu. Odlukom Podgoricke skupstine iz 1918. godine Crnogorski narod se odlucio da udje u zajednicu Srba, Hrvata i Slovenaca i po njihovom tumacenju od tada su izgubili drzavnost.

  Ja licno nemam nista protiv da dobiju ponovo priznanje od strane svijeta, dobili bi ono sto su vec imali u proslosti i ne vjerujem da i jedan normalan Srbin razmislja drugacije gledajuci sa pravne tacke gledista.

  A sada o onome sto me boli i sto ja jednostavno ne mogu da prihvatim. U 18. vijeku na prostor Glasinca Turci si izmjestili, odnosno iselili oko 1300 Crnogoraca iz tadasnje Crne Gore gdje do dan danas zive i gdje ce ako Bog da ostati vjekovima. Citavog svog zivota se nikada nisam osjecao Crnogorcem nego sam bio Srbin kakav cu i ostati.

  Danas se u Crnoj Gori pokusava provuci teza da oni nisu Srbi sto je bar po meni neprihvatljivo. O njihovoj slavnoj istoriji se dosta zna, o cojstvu i janastvu i o njima sam pricao sa postavanjem i uvazavanjem. Crnogorci koji zele nezavisnost nas Srbe nazivaju Cetnicima, ljagaju nam Karadzica i Mladica, krive nas za Sreberenicu i izmisljaju takve lazi i neistine u koje oni sami ne vjeruju ali je bitno da ih izgovaraju vjerovatno sa ciljem da nas sto vise povrijede negdje u dubini srca srpskog. Uvijek sam vjerovao da smo mi ista krv, isto stablo i iste sudbine ali izgleda da sam bio sve ove godine u zabludi.

  Politika koju je Milo vodio zadnjih 15. godina izgleda da daje svoje plodove. Zbog toga zelim poruciti Milovim pristalicama da ne mrze Srbe, jer su oni njihova braca i njihova krv. Mi to nicim nismo zasluzili! Krivcu trazite u svojim redovima jer jedino tako mozete pogledati sami sebi u oci.

  Neka vam je sretna i dugovjecna vasa drazava, naravno "ako pobijedite", a nas pustite na miru jer kada nam je najteze bilo izdali ste nas.

  Ko izdao, braco, te junake
  koji pocnu na nase krvnike,
  spopala ga bruka Brankovica
  casne poste za psa ispostio;
  grob se njegov na taž svijet!
  Ko izdao, braco, te junake,
  ne predava ponje ni proskure,
  nego pasju vjeru vjerovao...


  Postovani prijatelju!
  Ocigledno da nam crnogorski separatisti "opet pakuju majmune". Treba biti slijep do ociju, pa ne vidjeti da ideja separatizma Crne Gore jedna "prefinjena" politika albansko-muslimansko-hrvatskog lobija koji pokusavaju da glupim Euro-gorcima proture ideju da su "Srbi krivi" za sve dogadjaje u bliskoj proslosti.

  Nažalost, obican gradjanin ne shvata da u autonomiji za njega nema nista, tj. da na poljima "autonomije" ne raste zito, i da Srbi sa druge strane Drine najbolje znaju sta znaci imati granicu izmedju uzih clanova porodice.

  Nažalost, vjerujem da ce nezavisnost "crne drzave" biti izglasana, bilo legalno ili uz pomoc mahinacija vladajuce garniture. Dogadjaji koji su pred nama ce biti predmet pisanja istoricara dugo vremena nakon sto nas ne bude. Milo Djukanovic ce biti Vuk Brankovic 21. vijeka, isto kao sto je Vuk Draskovic krunisao zavrsetak proslog stoljeca u Srbiji.

  Idi na stranu - |1|2|