fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992-BRATUNAC
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

bratunac- 102827 - 02.11.2018 : Wolf VojvodinA - best (0)

Čauš


Oko 15-16. januara te 1993. godine prebačen je i deo valjevske brigade u rejon sela Donja Ljuboviđa kraj Ljubovija, kao i VBR-ovi iz Kragujevca. Poznata mi je "kartona ra" u Bratuncu, događaji na Čaušu i pogibija nesretnog momka iz jedinice iz Novog Sada.
bratunac- 92823 - 20.04.2015 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

Zločini nad Srbima (47) - Sandići, Bratunac


Muslimanski zaselak u blizini muslimanskog sela Hrnčići (muslimana 1226) u opštini Bratunac na regionalnoj saobraćajnici između Bratunca i raskrsnice Konjević Polje gde se račva magistralni put za Beograd i Sarajevo, postavljene barikade i zaseda 29. maja 1992. Barikada poslužila kao mamac za policiju Bratunca. Prilikom dolaska radi uklanjanja barikade policajci su ušli u zasedu koju su prethodno postavili naoružani muslimani okolnih sela: Sandići, Lolići, Glogova, Konjević Polje, Kasaba.. . Prilikom deblokade saobraćajnice i uklanjanja barikade na srpske policajce otvorena žestoka unakrsna vatra iz pešadijskog naoružanja.

Jedna od žrtava bio je i pokojni Milutin Milošević, za koga je tadašnji predstavnik OUN za područje bivše Jugoslavije Tadeuš Mazovjecki u jednom od svojih brojnih izveštaja i optužbi protiv Srba, naveo da su ga ubili Srbi zato što je štitio muslimane u Bratuncu.

Mazovjecki je svesno prikrio istinu da su časnog čoveka i profesionalca Milutina Miloševića ubili muslimani koje je štitio. To je primer samo jedne od brojnih obmana svetske javnosti i OUN koje je počinio gospodin Tadeuš Mazovjecki. Do tela ovih ljudi dugo se nije moglo prići, a eshuminirana su i dostojanstveno sahranjena tek nakon deset meseci, marta 1993.

ŽRTVE ZLOČINA:

1. Milutin (Stevo) Milošević, 1948
2. Jovo (Sreten) Blagojević, 1973
3. Dragica (Stojan) Matikosa, 1955
4. Sreto (Milan) Suzić, 1960
5. Miodrag (Milo) Vorkapić, 1971
6. Ivan (Ratko) Ivanović, 1970
7. Dragan (Desimir) Petrović, 1967
8. Vesna Krdžalić
9. Aleksandar (Mirko) Grahovac, 1972
10. Žarko Ivanovski

POČINIOCI ZLOČINA:

Pripadnici muslimanskih oružanih formacija.

DOKAZI:

Nalaz sudsko-medicinskog vještaka dr Zorana Stankovića i podaci Službe
unutrašnjih poslova.

IZVOR PODATAKA:

Komitet za prikupljanje podataka.
Milivoje Ivanišević
bratunac- 88349 - 26.01.2014 : Novica Bogdan Futog 1 - best (2)

Bratunac (2)


Nakon što smo se smestili u "Kartonaži" u Bratuncu, izašli smo na Čauš 25. 01. 1993. godine, gde smo obezbedili položaj i utvrdili se. Sutradan, 26. 01. 1993. godine, smo sačekali smenu naših vojnika na redovnom služenju vojnog roka i jedan vod boraca iz Bratunca.

Negde oko 14 časova, nakon smene i silaska u Bratunac, počela je jaka puščana paljba iz pravca Čauša a kasnije i paljba iz artiljeriskih oružja. U istom trenutku se u trčećem koraku vraćamo u pravcu Čauša, gde nailazimo na zasedu muslimanskih vojnika ali i boraca iz Bratunca koji su kad je počela pucnjava napustili rovove i ostavili našu redovnu vojsku u obruču.

Kako su borci iz Bratunca bili izmešani sa muslimanskim vojnicima, dolazi do pogibije dva borca iz Bratunca i to Ostojić Gvozdena i Pajić Gavrila. Razbijanjem obruča oko Causa i nastavljanjem prema vrhu, srećemo neke naše vojnike koji su se postepeno povlačili sa vrha Čauša i saznajemo da je smrtno stradao redovan vojnik rodom iz Batajnice Dukić Nebojša. Kako je bila jaka paljba muslimanskih vojnika i veliki sneg, poginulog nismo uspeli izvući taj dan već sledećeg jutra.

Nakon ovog okršaja smo se povukli u Ljuboviju, a kroz dva dana i u Novi Sad, gde smo mesec dana dodatno vežbali u zimskim uslovima sve iz obuke Vojne policije da bi se vratili u Zelinje 28. 02. 1993. godine i spremali se za napad na Konjević polje i dalje prema Srebrenici.
bratunac- 88337 - 25.01.2014 : Novica Bogdan Futog - best (1)

Bratunac, 25. januar 1993. godine


Na današnji dan, pre 21 godinu, 12 bVP iz Novog Sada je došao u pomoć svojoj braći Srbima iz Bratunca. Nakon silnih muslimanskih napada i masakra nad nedužnim srpskim stanovništvom, pokušali smo pružiti neku zaštitu našem narodu na području ove opštine. Već sledećeg jutra smo imali borbu sa Orićevim hordama i Zulumčarima. Sutra ću pisati o tome i o borbama na Čaušu.
bratunac- 88191 - 15.01.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

Bratunac 16. januar 1993. godine


bratunac- 86941 - 09.10.2013 : Vaske Vasiljevic Beograd - best (0)

Srebrenica 1993. godine
Ovo su snimci iz Bratunaca 1993. godine i napad na Srebrenicu.Ovo su snimci brbi oko Cereske 1993. godine.Komadant Vinko Pandurević.

Napomena: Neki snimci su uzeti sa muslimanskih kanala na Jutubu.
bratunac- 85889 - 13.07.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Obilježena 21 godina od stradanja srebreničkih Srba


12. juli 2013. godine

Obilježena 21 godina od stradanja srebreničkih Srba

Služenjem parastosa kod spomen-kosturnica stradalima u dva posljednja rata na Zalazju kod Srebrenice, prisluživanjem svijeća za pokoj duša 69 poginulih na današnji dan 1992. godine i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, danas je obilježena 21 godina od velikog srpskog stradanja u srebreničkoj opštini.

Prethodno su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, članovi porodica poginulih, saborci i boračka i opštinska delegacija položili cvijeće na Vojničkom groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj stradalih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

Osim 69 poginulih na Petrovdan 1992. godine, nestalo je i zarobljeno još 22-oje Srba, a veliki broj ih je ranjen.

Od 22 zarobljenih niko nije preživio. Nakon mučenja i zlostavljanja u srebreničkim logorima svi su ubijeni, a posmrtne ostatke njih desetoro slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja muslimanskih žrtava.

Nakon više od godinu dana ovi posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni su lani na Petrovdan, a za još 12 Srba nestalih tog dana i dalje se traga.

Članovi porodica i predstavnici boračkih organizacija i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice ponovo su danas izrazili nezadovoljstvo radom Haškog tribunala, te Tužilaštva i Suda BiH.

Oni su ukazali na to da još nije niko procesuiran za brojne masakre i zločine koje su muslimanske snage iz Srebrenice počinile nad Srbima u posljednjem ratu, ubivši oko 1. 500 srpskih civila i vojnika, od kojih su više od polovine masakrirali.

I ove godine na Zalazju je ponovljeno da Boračka organizacija, porodice i saborci neće odustati od pravde i dokazivanja istine o srpskom stradanju u ovom kraju.

Sekretar srebreničke Boračke organizacije Miloš Milovanović rekao je da pravda mora biti dostižna, jer bez pravde i istine o karakteru rata nema i ne može biti pomirenja i suživota na ovim prostorima.

On je poručio pravosudnim organima u BiH, u ime demobilisanih srpskih boraca, da počnu procesuirati zločine koji su počinjeni nad Srbima ukoliko misle da opravdaju postojanje tih sudova i spriječe njihovo ukidanje i gubljenje radnih mjesta.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle, nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora u srebreničkoj opštini, započeto u aprilu.

Za taj, kao i za sve druge zločine počinjene nad Srbima u ovom kraju, još niko nije odgovarao.

Služenjem parastosa na Zalazju završen je 17. memorijalni i kulturno-sportski program "Petrovdanski dani" koji su, povodom 21 godine od stradanja srebreničkih Srba, organizovali Boračka organizacija i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Crkvena opština Srebrenica.
Izvor: SRNA
bratunac- 73676 - 05.09.2012 : Vaske Vasiljevic Beograd - best (1)

Srbi iz srebreničkog kraja


Željko,

za ovo što si napisao u vezi Srba iz okoline Srebrenice živa je istina. Oni su pravi domaćini i istinski Srbi! To pouzdano znam jer mi je majka iz tih krajeva.

Što se tiče poginulih iz Skelana, pa i Fakovići su pripadali Skelanima u toku rata. Da su kojim slučajem meni pobili pola familije veruj mi radila bi osveta pa ni sto mrtvih ne bi bilo dovoljno.

Srbi iz tih krajeva su poreklom iz Hercegovine, Crne Gore i Kosova. Poznati su i po tome što imaju nekako divlje crte, ali šta ćeš bolje je biti i divlja zver nego dozvoliti da te gaze i kolju. Ne treba uvek biti ni ovca!

Pozdrav!
bratunac- 73611 - 05.09.2012 : Vaske Vasiljevic Beograd - best (0)

Bratunačka brigada


Željko,

ne bih se čudio da je to istina jer sam već ranije nalazio na nekom muslimanskom sajtu spisak poginulih pripadnika Bartunačka brigade na kome je bilo negde oko 600 naših boraca.

Što je mnogo, mnogo je! Samostalni bataljon Skelani je baš u negde krajem 1992 ili početkom 1993. godine potpao pod Bartunačku brigadu. U toj brigadi je bilo dosta boraca iz Srebrenice. Napisaću i o tome.

Na Vikipediji ima dosta podataka pa bih voleo da neko piše i o tim bigadama.

Vaske,

da ne bi bilo zabune hoću da naglasim da podatak od 635 boraca poginulih u Bratunačkoj brigadi apsolutno tačan. Naravno, vrlo je moguće da su neki borci greškom izostavljeni sa spiska.

Za svakog borca imam ime, datum i mjesto rođenja, kao i datum i mjesto pogibije. Bratunčani su bili jako dobri pa su u taj spisak uključili i petnaestak poginulih dobrovoljaca iz Srbije.

Primjera radi, Dimitrijević (Bogoljub) Milija je rođen 27.08.1964 godine u Rosuljama a poginuo 25.03.1993. godine na Majorovom grobu. Igrom slučaja, jedna jedinica iz 2. romanijske brigade je samo nekoliko dana nakon njegove pogibije došla na ispomoć na tu kotu. U toj jedinici sam bio i ja, a moj boravak na toj predivnoj lokaciji sam opisao u mojoj priči "Argeta", koja je najpopularniji članak svih vremena na ovom portalu.

U Skelanima sam upoznao i Dragana Debelnogića, koji je inače porijeklom sa Sokoca. On je u to vrijeme bio komandir jednog specijalnog voda i svakodnevno je išao u izviđanje u neutralnu zonu. Sjećam se dobro, uvijek se spuštao nekom vododerinom, koja se nalazila upravo ispred moga rova.

Dragan ti je moje gore list, tj. porjeklom iz Podromanije. Koliko me pamet služi, na početku rata je u Sokocu imao nekakvu avanturu, pa je tu bilo i iskakanja kroz prozor, a zbog ljubomornog muža morao da pobjegne u Skelane. Nakon rata je napisao nekakvu knjigu koja se pojavila u Hagu kao dokazni materijal protiv Srba...

Inače, u Skelanima sam se iz prve ruke naslušao svakakvih priča o zločinima muslimana nad srpskim civilima. Ono što ti prosječan čovjek sa tih prostora može da ti ispriča za jedan sat mnogo je jače i upečatljivije od svega onoga što se možeš pročitati na internetu. Primjera radi, sjećam se jednog mladića, mislim da se zvao Branko, kome su mudžadehini pobili kompletnu porodicu: oca, majku, ženu, djecu, brata i bratovu porodicu... Branko je preživio zbog toga što je u trenutku napada na njegovo selo bio u smjeni. Priče koje sam čuo od njega su jezive! U potpunosti razumjem njegovu mržnju prema muslimanima iz Srebrenice, i ne bih ga ni za trenutak osudio da je ubio i stotinu muškaraca nakon njenog pada...

Inače, Srbi iz okoline Srebrenice su jako dobri i pitomi. Istinski su vjernici i domaćini. Imaju dobru dušu, pa kada uđeš u njihovu kuću oni će na sto staviti sve što imaju. Posebno su lijepa njihova imena i prezimena - prava srpska.
bratunac- 71436 - 07.07.2012 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)


U Bratuncu obeleženo stradanje 3. 627 Srba srednjeg Podrinja

Služenjem parastosa i polaganjem venaca na centralni spomen-krst na gradskom groblju u Bratuncu danas je obeleženo 20 godina od stradanja 3. 267 Srba, pretežno civila, koje su na području srednjeg Podrinja i Birča ubile muslimanske oružane snage iz Srebrenice tokom 1992. godine.

Parastos je u prisustvu 2. 000 ljudi koji su došli iz nekoliko opština Podrinja služio episkop zvorničko-tuzlanski vladika Vasilije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je da zločine u Podrinju ne treba niko i nikada da izgubi iz vida, ističući da je ova komemoracija prilog da se govori o istini.

 • "Ali, deo te istine jeste da u pravosudnim institucijama BiH i Haškog tribunala još niko nije osuđen, niti procesuiran za ove zločine", rekao je Đokić.

  On je pozvao međunarodnu javnost da jednako daju značaj i zločinima koji su počinjeni u Podrinju nad srpskim narodom, kao što pridaju značaj zločinima nad Bošnjacima, a koje Srbi ne spore.

  Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo, koji je kao izaslanik predsednika Srpske Milorada Dodika položio venac, rekao je da u BiH nedostaje procesuiranje ratnih zločina nad Srbima, što je civilizacijski neshvatljivo.

 • "Zato Republika Srpska ulaže napore da se kroz strukturalni dijalog o reformi prevosuđa zaustave nepravde i da odgovaraju svi oni koji su počinili zločine nad Srbima", rekao je Čađo.

  Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da nametnute institucije u BiH, kao što su Sud i Tužilaštvo BiH, ne rade pravedno i da njihov rad ne podržavaju dva naroda.

  Vence su položili u ime Vlade Srpske Petar Đokić, predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici amabasada Srbije i Rusije, visokog predstavnika BiH, boračkih organizacija, porodica poginulih boraca, opština iz Podrinja i mnogobrojnih udruženja građana.

  Za ubistvo 3. 267 Srba srednjeg Podrinja, pretežno civila, među kojima je bilo najviše žena dece i staraca, i nad kojima su počinjeni stravični zločini, još ni jedan Bošnjak nije osuđen, niti je u toku neki sudski proces, a nema ni uhapšenih.

  Jedino je do sada komandant muslimanskih oružanih snaga iz Srebrenice Naser Orić prvostepenom presudom Haškog tribunala bio osuđen 2006. godine na dve godine zatvora, međutim njega je žalbeno veće Haškog tribunala presudom 2008. godine oslobodilo, jer navodno nije dokazana njegova komandna odgovornost za te zločine.
 • Idi na stranu - |1|2|