fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika-BOSNA_KOMENTARI
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

bosna_komentari- 103471 - 18.06.2019 : Oklop Visegrad - best (1)

Otimanje zemlje na Žuči


Evo vidite sta se danas dešava u "multietničkom i demokratskom" Sarajevu. Otimaju vlasnicima preko 2000 hektara gruntovno srbske zemlje da bi napravili spomenik svojim "herojima" koji ništa nisu zadobili vojnički boreći se prsa u prsa, nego klanjem baba i djedova-Grahovište, ili ubijanjem beba-slučaj Gagović Pofalići. Ovo što su zauzeli, zauzeli su kad je Alija odrešio kesu, a potom Josipović pohapsio čitav vrh Vogošćanske brigade radi prodaje teritorija, oružja, mrtvih i živih ljudi.
Protiv nepravde bi se trebali organizovati i natjerati okupatore da sa svete srbske zemlje maknu svoje cirkuske šatore.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje.
bosna_komentari- 99791 - 10.03.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

Lanac Izetbegovićevih laži


Na portalu Fokus objavio sam 11. februara komentar pod naslovom: "Umjesto nove presude, novi skandal", izražavajući bojazan da će se neslavno završiti pokušaj iniciranja novog suđenja Srbiji za zlo koje je pod njenom dirigentskom palicom počinjeno u našoj zemlji.

Nažalost, umjesto revizije, zaista smo dobili samo skandal. I to kakav - ogroman!

Ima li, uostalom, u politici i javnom životu išta skandaloznije od spoznaje da ste sudbinu jednog ekstremno važnog posla prepustili u ruke beskrupuloznog lažova, kakav se pokazao Bakir Izetbegović? On, ne samo da je skrivao istinu od javnosti, nego joj je neprestano servirao laži o statusu bivšeg agenta BiH pred Sudom u Hagu, Sakiba Softića. I političkoj eliti, koju je sazvao u sarajevsku Vijećnicu, rekao je da sa tom formalnošću nema nikakvih problema - da je Softić naš punovažni zastupnik u sudskom procesu protiv Srbije.

Dodatni skandal sastoji se u tome da je Izetbegović u svoje laži upleo još niz ljudi, koji ovih dana treba da se crvene kao nikad u životu. Pitanje je, stoga, čime je Izetbegović "kupio" zavjereničku ćutnju pomenutog Softića, ali i kompletnog pravnog tima, sa četiri stranca, koji su tobože ozbiljno pripremali zahtjev za pokretanje sudske revizije u Hagu? Zašto su, kad su znali limitirajuću činjenicu o statusu našeg bivšeg agenta, kao zaliveni ćutali i Izetbegovićevi kabinetski savjetnici u Predsjedništvu BiH? Zašto je, tek nakon što smo juče iz Haga dobili "odbijenicu", progovorio i Refik Hodžić, bivši glasnogovornik Suda u Hagu, koji je znao da je Softić još prošle godine zvanično obaviješten da su njegove punomoći prestale da važe?

Zašto se u kolo laži uplela i Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" te Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida? Sramnu ulogu je odigrala i Fondacija "Pravda za BiH", preko koje su plaćane usluge Sakiba Softića i članova njegovog, već tada se znalo, nelegalnog tima, u zasad poznatom iznosu od 180. 000 konvertibilnih maraka. Koliko li tek iznosi puni ceh?

Ozbiljan pad autoriteta ovim povodom je doživio i profesor Kasim Trnka, naš najugledniji pravni ekspert, koji je javno hvalisao kvalitet aplikacije koju su pripremili Softić i društvo. Na kraju, dio bruke pao je i na sve nas koji smo pružali zdušnu potporu zahtjevu za reviziju, na riječ vjerujući Bakiru Izetbegoviću i njegovim kategoričnim tvrdnjama da sa Softićevim statusom nema nikakvih problema. Čime je Izetbegović "kupio" zavjereničku ćutnju Sakiba Softića i kompletnog pravnog tima, sa četiri stranca? Ispalo je da ima. Ispalo je, štaviše, da su to svi pomenuti znali još prošle godine. Njihove laži i grijeh za neviđeni skandal time su dodatno uvećani. Pukla je bruka koja nema nikakve veze sa (ne)priznatom krivicom Srbije za genocid nad Bošnjacima, nego samo sa moralnom strukturom i stručnošću osoba koje su, u ime žrtava, preuzele odgovornost za provođenje čisto pravnih radnji potrebnih da ovaj predmet dospije na Sud.

Sad znamo da smo dva mjeseca bili taoci jedne organizovane grupe lažova. Najmanje što oni, nakon svega, mogu da učine, to je da se duboko izvinu Bošnjacima i kompletnoj javnosti, te da se povuku sa ozbiljnih funkcija koje vrše. Prvi koji to treba da učini je, naravno, Bakir Izetbegović, kolovođa skandaloznih laži i manipulacija.

Bošnjacima je u Predsjedništvu BiH hitno potreban pošteniji, časniji i sposobniji predstavnik, a Stranci demokratske akcije novi predsjednik. Ovaj sada┐nji počinio je samoubistvo iz zasjede!

No, čemu su te krupne i naivne laži trebale da posluže? Na to nije lako, pa možda ni moguće, dati uvjerljiv odgovor. Blizu su možda ocjene, koje se već izriču, da je Izetbegović po svaku cijenu išao na produbljivanje ionako velike državne i međunacionalne krize, kako bi time prikrio svoje ogromne neuspjehe. On je i dosad, uostalom, za vlastiti politički ćar obilato zloupotrebljavao tragediju svoga naroda. Valjda je mislio da će mu i ovaj put taj lešinarski posao donijeti političku korist.

Moguć je još jedan Izetbegovićev motiv: da na odbijanju (jer drugačije nije ni moglo biti) Međunarodnog suda da žrtvi pruži još jednu šansu, otvori proces dosad najveće radikalizacije Bošnjaka. U toj funkciji može biti i njegova jučerašnja ocjena da se Bošnjacima "od mene pa nadalje, polako prelijeva čaša", koja zvuči jako ratoborno i koja na svoj način najavljuje da bi naš najbrojniji narod mogao da se okrene potpuno drugačijoj politici.

Bošnjacima je u Predsjedništvu BiH hitno potreban pošteniji, časniji i sposobniji predstavnik, a Stranci demokratske akcije novi predsjednik.

Ako bi skandal sa neuspjelim pokretanjem novog sudskog procesa protiv Srbije trebao da prepuni neku čašu, onda je to ona Izetbegovićeva. Stoga bi, ukoliko mu je preostalo imalo časti, sam trebao izvući odgovarajuće zaključke i svoje političke pozicije prepustiti nekome sposobnijem, nekome ko će bošnjačkom narodu i Bosni i Hercegovini služiti s više znanja, truda, čestitosti, spretnosti, iskrenosti...

Nikad i ni u kom poslu jedan političar ovdje nije uživao takvu jednodušnu podršku kakvu je Bakir Izetbegović imao u operaciji "Revizija". Red je, nakon sramnog fijaska, da pošteno prizna da je to povjerenje jeftino prokockao, i to na krajnje skandalozan, za ozbiljnog čovjeka nedoličan način, piše Vlastimir Mijović za portal Fokus-a.
bosna_komentari- 99327 - 27.01.2017 : Daniel Bluka - best (0)

Sarajevo grade


Ma ljudi, ja sam već 25 godina ljut na Sarajlije. Kao grad u kojem su stvarane dobre stvari prije a pogotovo poslije Olimpijade dozvolilo je sebi da bude uvučeno u sukob dirigovan iz vana.

Jedan narod koji priča isti jezik, zavađen je i podjeljen definitivno vječno.

Nismo se morali voljeti ali smo se morali poštovati. Svi oni koji su se šprdali u ratu sa gladnim, smrznutim građanima koji su ostali u Sarajevu navukli šuhu na naš narod. Isto tako svi oni bijednici koji su u gradu ubijali, klali radi stanova, bijesa, para, takođe su navukli bijedu na sve muslimane izuzev onih oko Ejuba i te ekipe koja je tad i danas siva eminencija Sarajeva. Njegovi potomci otvaraju Festivale , drže katedre pričaju o apstraktnim vrijednostima dok sitna buranija kilavi od 1. Do 1.
bosna_komentari- 94921 - 24.01.2016 : Stari - best (0)

Dokle više tako?


Kada sam prošle godine posjetio zavičaj, sreo sam se sa jednim poznanikom Srbinom, rođenim Paljaninom, koji je prije rata živio i radio u Vogošći. Bio je poznat po tome što je obavljao važne poslove (ne političke) u jednoj od UNIS-ovih fabrika. Sada je to stariji čovjek, penzioner. Pri našem susretu nismo bili dugo, sjedili smo oko sat vremena i uz kafu pričali o svim problemima koji su prisutni u Republici Srpskoj. Pričali smo o svemu što nas je interesovalo, a najviše o međusobnoj svađi kod nas Srba.

Tada mu rekoh, da je najveća bruka to što smo mi Srbi razjedinjeni, nesložni, baš sada kada treba da budemo složni i jedinstveni. Da smo sada postali kao malo jato golubova koji, kada im baciš iz šake neko zrnevlje na nekoliko mjesta, pa oni gučući nastave prelijetanje sa jenog na drugo mjesto, da što brže dođu do ponuđene im hrane.

Navedoh ja mom poznaniku takav primjer i kod nas malih, ali i kod ovih naših "velikih" Srba, da se otimamo ko će čas na jednu, čas na drugu stranu (čitaj partiju)...

Rekoh ja mom poznaniku i to, kako Hrvati upijaju svaku Papinu riječ o kojoj mi Srbi nemamo pojma šta im to Papa tako "slatko" upija, da su tako složni i neprijateljski odbojni prem nama Srbima.

Još više su mudriji i zagonetniji i sada odbojniji muslimani koji javno ćute, a u njihovim bogomoljama kroje planove za uništenje nas Srba i onda rade šta god hoće mimo zakona i organa vlasti u kojima sjede naši "veliki Srbi". I jedni i drugi, Hrvati i muslimani, mudro ćute a nama Srbima su uz pomoć onih koji su im pomogli da ostanu živi, bacili oglodanu kost pa se ubismo ko će da je prije oglođe. Na drugoj strani u Federaciji je postala normalna svakodnevna praksa otimačine srpske imovine na sve moguće načine na očigled ovih "naših velikih Srba" koji su izabrani od srpskog naroda u organe tz. BiH da zastupaju naše interesa, a pogotovo interese boraca Odbranbenog otadžbinskog rata, a oni sjede u tim organima s prstima u ušima i očima uprtim u Banja luku i Dodika lajući na sav glas.

Moj sagovornik mi reče:

 • "Znaš šta, gledam ja onaj naš srpski grb u čijem se središtu nalazi krst i četiri slova "C" okrenuta suprotno jedan od drugog. Možda bi bilo dobro predložiti onima koji se pitaju i koji bi to uradili, da se ta četiri slova okrenu za 180 stepeni, da budu okrenuta jedan prema drugom. Možda bi tada među nama Srbima nastala sloga!" - reče mi poznanik.

 • "Možda si u pravu!" - rekoh ja mom sagovorniku - "ali sve su prilike da mi to nećemo dočekati!"

  Ali šta se tu može, takvi smo kakvi smo, ja u klin a ti u ploču, i tako redom svaki dan, godinama i vjekovima. Uvijek se nađu oni koji udaraju kontra. Možda i ja govorim kontra drugima.

  E, pa šta je to s' nama Srbima? Muslimane to ne interesuje, jer to ide u njihovu korist. Njih neinteresuje ni ovo:

 • "Bakir Alispahić drži sve političare u strahu, puno zna o svakom pojedincu!"
 • "Bakir Alispahić prvo je bio policajac, potom je postao ratni ministar, onda su ga snimili kako ugovara trgovinu drogom, pa ga imenovali za šefa obavještajne službe. Kasnije se počeo družiti s Naserom Keljmendijem, pa je onda pokrenuo vlastiti biznis. Dobijao je poslove na tenderima, zatim ušao u Kadrovsku komisiju SDA. Sada duboko iz sjene upravlja procesima u Vladi FBiH. Slušaju ga i premijer i ministar. Ima ga u poslovima i na Koridoru 5C i u farmaciji. No, u jednom je poslu apsolutni vladar - Bakir Alispahić upravlja namjenskom industrijom u Federaciji. Poslije toga je stavljen na američku crnu listu terorista.

  Bakir Alispahikao šef državne bezbjednosti do februarskih protesta, ima svu dokumentaciju o lopovluku svakog političara iz bilo koje partije. Njegov ulazak u Demokratsku frontu Željka Komšića nije puno iznenadio one građane koji su upućeni u kompletnu situaciju koja vlada na političkoj sceni u BiH. Više je začudila odluka Gorana Kovačevića da se priključi toj mafijaškoj skupini. Naime Bakir Alispahić je po procjeni nekih naših sugovornika i osnivač ove stranke i apsolutni gospodar jer je znao sve i o Željku "poštenome". Svi dokazi protiv Alispahića i njegovog lopovluka su odavno isplivali i javno prikazani na televiziji, nikada mu policija nije zakucala na vrata. Zašto je to tako? Zato što Alispahić zna gdje je završila famozna "vreća za Bakira", zato što zna sve o aferi "reket" i svaki sudija i tužioc kako i na koji način je podmićivan, kroz razne projekte i "ispod stola". On to sve zna i ima dokaze za to, koji su u nekom sefu u nekoj banci. On je sklonjen u DF koji i služi samo za udomljavanje i kačenje na budžet onih odabranih, samo zato jer puno zna i jako je opasan po političku elitu u Federaciji.

  A šta to mi radimo?

  A mi obični građani, nažalost i borci, slušamo naše predstavnike kako laju na zakonom izabranog Predsjednika Republike Srpske zaboravljajući da nam ti podmićeni tužioci i sudije preko "našeg borca" Mektića, hvataju naše poštene borce kao neku divljač i predaju tim podmićenim tužiocima i sudijama.

  Ja sam u jednom od mojih prethodnih članaka napisao moje mišljenje o Dodiku i neću više, ono ostaje takvo.

  Pa zar je borac bio taj Mektić, koji sada hvata svoje saborce kao zvijeri, a mi sve to posmatramo kao da se djeca igraju "škole", zaboravljajući one godine kroz koje smo prolazili i u kojima su mnogi mladi ljudi izginuli, ali i mnogi koji su ostali bez djelova svoga tijela. Zarzaboravljamo majke koje izgubiše po svoja tri sina? I umjesto da se dignemo da smijenimo svakog ko nas ne zastupa za ono zašto smo se borili, mi ih podržavamo i plješćemo.

  E, pa šta je to s nama Srbima? Zar smo toliko glupi? I jesmo.

  U jednom od mojih članaka govorio sam već o tome kako su se Srbi suprostavili jedni drugim baš kao Amerika i Rusija.

  Nigdje na bilo kom nivou, a posebno u RS ne možete sada naći da su Srbi složni izuzev što su bili u ratu, ali i tu je bilo razlaza.

  Iako sam već pisao o BORS-u i dao svoje mišljenje, evo ponovo hoću da nešto kažem, jer su me pored već iznešenog u prvom djelu ovog članka, ponukli članci od Milenka, Feniksa i Vogošćanina pravog. Tri autora tri različita predloga.

  Zašto i zbog čega?

  Svako ima pravo na svoje mišljenje, pa evo i ja da kažem svoje:

  Ja mislim da pod broj jedan treba stvoriti jedinstvo kod boraca, bez obzira koliko je koji borac bio učesnik u ratu, to je prvi zadatak.

  Drugi zadatak je da se mora sprovesti revizija u svim Opštinskim boračkim organizacijama RS. Da se vidi koliko je koji borac vremenski učestvovao u odbranbeno-otadžbinskom ratu RS. Ako je tačna informacija koju nam iznese Feniks, o naraslom broju boraca, onda se to mora pod hitno provesti. Ne može se tri puta uvećati broj boraca!

  Bez obzira koliko je vremenski proveo u odbrani RS, on je borac. Ali taj borac npr. od godinu dana učešća u odbrani RS, ne može imati prinadležnosti i povlastice i biti uz rame onom borcu koji je bio od početka do završetka rata u odbrani RS, pa valjda smo svjesni toga? Ne mogu biti borci oni u uniformi koji su šetkarali po ulicama glumeći borca a zavirivali u tuđe objekte, a nikada nisu bili na linijama odbrane ili u sužbi koja je opsluživala borce.

  Drug Milenko je toliko kivan na rukovodstvo BORS-a, čini mi se da bi ih sve rastjerao na sve strane.

  Drug Feniks govori nam o Veteranima, a da pritom ne obrazloži malo bliže, jer priznaćete da su u Odbranbeno-otadžbinskom ratu bili i oni od petnaest pa do sedamdeset godina starost. Prisjetite se mladog Spomenka Gostića!

  Borci su bili i oni u vremenskom trajanju od 6 mjeseci i oni od početka do kraja završetka rata.

  Ko su Veterani? Ja znam ko su.

  U jednom od članaka pominju se i Ilijaški Nemanjići. Čudi me da se ti naši "Nemanjići", na koje smo mi svi sa tog područja ponosni kao i na Rajlovačku i Vogošćansku brigadu, nisu se organizovali i protestvovali protiv nastupa "naših" prestavnika u zajedničkim organima koji su sa područja gdje je sada sjedište Ilijaških Nemanjića. Zar naši Ilijaški "Nemanjići" dozvoljavaju da se blati njihova i naša borba za RS? Pa valjda znate za onu izreku da tri puta izgovorena laš postaje istina!

  Ali to je kod onih koji ne razmišljaju svojom već tuđom glavom. Ne mogu se nikako složiti da Boračka organizacije preraste u političku organizaciju. To bi tek tada nastalo eliminisanje i dokrajčenje prava istinskih boraca i porodica poginulih boraca i invalida. Boračka organizacija bi trebala da vodi onu politiku za koju se borila i za koje su mnogi dali svoje živote, li pak ostali bez djelova svoga tijela a sada drugi ubiraju plodove te njihove borbe. Kad napadaju zakonom izabranu vlast o njenom kriminalu, onda pitajte Mladena Bosića otkud on u početku rata u Vogošći?

  Rekoh već da ja sigurno neću dočekati da se ovo ludilo otjera iz srpskog naroda, ali ne mogu nas više zastupati u onim nekakvim zajedničkim organima kao što je ona zjala Pandurevićka. Zar je nije stid rođene majke za koju se govori da su je muslimani silovali u "Silosu" a ona se podala u službu muslimana. Zar ona može da govori bilo šta u ime nas Srba, nas boraca, naše Republike Srpske? U moje ime ja joj ne dozvoljavam da govori bilo šta!

  U jednim novinama iz Bijeljine, nađoh i ove komentare za ovu zjakaču:

 • "Onaj bioenergičar Milorad Pandurević da može pomagati, valjda bi nešto učinio za svoju kćerku Aleksandru Pandurević, koja definitivno boluje od bjesnila. Non stop laje na Sarajevo. Ona je očit primjer da ljepota nema ama baš nikakve veze sa mozgom. Duga kosa, još plava, dug jezik i pogan, a - kratka pamet."

 • "Ova žena definitivno nije normalna, dosta je više huškanja i paranoje od kad sam je prvi put vidjela na Tv žena pokazuje znake paranoje i straha.. . Glupača jedna zašto se Svetlana Cenić ne boji hodati Sarajevom kao ponosna Srpkinja? A ona se boji... Koja bi budala svoje dijete izvela na proteste da bude istrument neke političke partije... HALO LJUDI DOSTA JE VIŠE i Banja Luka vas je prozrela i ne pada na vaše oružije vlasti."

  Ta neudata i pokvarena u duši žena, nikad neće postati biološka majka.
 • bosna_komentari- 94481 - 04.12.2015 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

  Budžet BiH


  Pročitah negdje ovih dana da se planira budžet BiH za narednu godinu u iznisu od otprilike milijardu i sedamsto miliona KM.

  Čestitam braćo Srbi koji sebe nazivate i političarima, a daleko ste vi od toga. Doduše djelimično vas razumijem, oformili ste vi gomilu bespotrebnih i ujedno i antidejtonskih institucija na nivou BiH, pošto negdje treba smjestiti partijske kadrove i familiju da radi. A to što ono košta RS, baš vas briga, naći ćete vi načina da pred izbore ubijedite većinu politički nepismenih Srba da glasaju za vas.

  Naravno, ovo na treba da interesuje ni BORS, što bi se mi sikirali što Republika Srpska treba da izdvoji trećinu tih srestava tj. oko šesto miliona KM kada je nama ovdje dobro - penzioneri žive divno a borci primaju pristojne naknada za vrijeme provedeno u ratu izgubivši pri tome dijelove tijela i da ne nabrajam dalje. Ništa vi iz vrhaa BORS-a niste bolji od ovih srpskih kvazipolitičara pošto je ćutanje uvijek bilo znak odobravanja. Čestitam vam samo tako nastavite štititi svije interese.
  bosna_komentari- 94186 - 25.10.2015 : Stari - best (1)

  Bosanski riječnik


  Bosanski riječnik, bruka i sramota za bosanske naučnike.
  Bože, pa jel moguće da taj autor jednog "stručnog" dijela i to nekakvog izmišljenog "bosanskog" jezika, bude i nekakav "profesor na nekakvom fakultetu i to kao naučnik".

  Izuzev nekolicine onih pribranih i pametnih pojedinaca koji se na prste jedne ruke mogu izbrojitu iz Federacije BiH, koji su se suprostavili jednom takvom izdanju i uputili javnu kritiku, drugi iz te iste Federacije su umukli, ćute, što znači da odobravaju.

  Šta treba da očekuje ono malo Srba koji pod velikim strahom žive u Federaciji BiH. U svim školama na području Republike Srpske mora se zabraniti ulazak i korištenje takvog riječnika.

  Lično mislim da bi Mi Srbi koji živimo u Republici Srpskoj, u Srbiji i u drugim krajevima svijeta trebali, da podnesemo krivičnu prijavu protiv autora ovog nakaradnog "bosanskog riječnika" zbog velike uvrede nas Srba. Ja sam prvi od tih koji ću podržati tužbu.

  Neki dan nađoh i ovaj video snimak, pa ga prilažem da i vi vidite gluposti. Neki će reći da je to komedija, a ja kažem da je to stvarnost u Federaciji BiH.

  bosna_komentari- 93787 - 09.10.2015 : Stari - best (0)

  Žao mi je al' ničija nije gorjela do zore


  Koliko su koji građani BiH izišli iz rata zaslužni, sada se vide njihove zasluge"

  Kako su u Sarajevu i Banja Luci, tako i u Bijeljini, iznikle gradske vile

  Priča o mom poznaniku i "Crnoj Ilidži", nije jedna jedina koju sam zabilježio u zavičaju. Ima ih još dosta.

  U nedostatku jednog djela zdravstvenog pomagala, koje mi je bilo potrebno da pronađem u zavičaju (jer je jeftiniji), jedan me poznanik uputi u jednu polikliniku na Otoci. Iskren da budem, nisam a i sad ne znam kako se zove ta poliklinika.

  Iako imam vozačku dozvolu (koja još važi) nisam želio da se upuštam u uzimanje auta iz rent-a-car-a. Nisam zbog "glavobolje". Ima javnog prevoza koliko hoćeš, pa izvoli. Plati pa se vozi. Tako sam uradio i ovog puta.

  Na Taksi stajalištu preko puta Skenderije, pitam jednog taksistu za polikliniku na Otoci.

 • "Izvolite gospodine uđite, ja ću vas odvesti gdje treba." - sjedoh na zadnje sjedište i vozač me dovuče do zgrade gdje je poliklinika. Reče mi da je ulaz u polikliniku sa druge strane, od Miljacke. Platih taksisti koliko sam trebao i odem u polikliniku. Nađoh što sam tražio. Odatle odem prema raskršću na Dolac Malti, jer mi je blizo i tu ću prije naći taksistu. Naiđe jedan i na moj znak stade pored mene. Po običaju ponovo sjedam na zadnje sjedište, pa vozač malo, malo, pa gleda u svoj unutrašnji retrovizor. Jer postajem sumnjiv. Idući prema Marijin dvoru gledam visoke građevine s lijeve i desne strane, koje se prosto utrkuju koja će biti visočija. Na Marijin dvoru jedna odmah iza zgrade "zajedničkih" organa BiH (nekadašnjeg Izvršnog vijeće). Izdigla se gotovo veća od zgrade "zajedničkih službi", ali s tom razlikom što je nova zgrada malo uvrnuta (istina je), a na zapadnoj fasadi zgrade stoji veoma veliki monitor. Gužva na ulici od mnogobrojnih vozila, a na pojedinim mjestima, na trotoarima parkirališta, pa pješaci silaze na kolovoznu traku da bi mogli proći. Gledam i čudim se neredu u gradu o kome se sarajevski novinari ubiše dokazivajući kako je Sarajevo svjetski grad sa "kulturnim" bogatstvom. Ali gledam i u građevinu ispred sebe i pitam se ko napravi takvu zgradu u centru Sarajeva, jer na suprotnoj strani u blizini Željezničke stanice, izdigo se uvrnuti turanj od poznatog vlasnika D. Avaza, pa upitah vozača:

 • "Boga ti mladiću, čija li je ovo zgrada gdje je monitor?"
 • "Bakirova, reče mi vozač."
 • "Kojeg Bakira?" - pitam ja.
 • "Ne znaš Bakira?"
 • "Pa ima Bakira koliko hoćeš!" - odgovaram ja vozaču.
 • "Ma gdje ti čovječe živiš?" - pita on mene?
 • "Ma nisam ti ja odavle" - rekoh malo podrugljivo, dajući mu do znanja da sam seljak (i jesam) i toga se ne stidim.
 • "Ma onog Alijnog, jebem mu..." (opsova nešto nedolično (a možda njemu i dolikuje), pa nastavi da mi objašnjava. "Ima on bolan još koliko hoćeš. Ima, BBI banku, pa ovo pa ono i sve mu živo psuje, a oca mu najviše."

  Čini mi se da nema kletve koju nije pomenuo i uputio tom njihovom Bakiru. Ćutim i slušam momka koji pričajući i psujući stigosmo do odredišta. Platih i nastavim dalje. Dođoh u moje odredište gdje mi je supruga ostala sa svojom sestrom.

 • Čim uđoh žena me dočeka sa pitanjem :
 • "Jesi li našao to što nam treba?"
 • "Jesam!" - rekoh.

 • "Slušaj, trebao bi ti sada otići kod jedne žene "travarke" da mi kupiš jedan prirodni lijek!" - govori mi ona.
 • "Kakav bolan lijek i kod koje "travarke"? Znaš da si alergična na sve biljke i sad hoćeš da te dokrajče?

 • "Idi ti kupi mi, a ja ću da vidim šta će biti."

  Poslije ove ženine "naredbe", nazovem taksistu koga sam još ranije upoznao (jer mu je stric radio u mojoj radnoj jedinici), da dođe kod nas. Ubrzo momak dođe. Sjedoh a on me priupita:

 • "Gdje idemo, Stari?"

 • Rekoh mu da idemo kod "travarke" Borke. Krenusmo prema Ilijašu.
 • "Znam ti ja tu "travarku"" - govori mi vozač. "Nije ona obična travarka, ona je ozbiljna žena, diplomirani Biolog i ima još jedno stručno zvanje ali ne znam koje. To je veoma školovana žena."

  Reče mi i prezime njeno, ma to ti je bolan Borka Maksimović. Kad mi reče prezime, ja se prisjeti jedne njene javne posleratne priče (ali o tome drugi put). Sada ću o onom što ima veze sa ovim naslovom.

  Po obavljenom poslu vratimo se nazad i sad udarimo priču o stanju u BiH. Rekoh mu da ljudi kukaju na sav glas da nemaju posla, da su nezaposleni, da nemaju od čega živjeti, a ja gledam pune kafanske bašte mladih sa mobilnim telefonima što čeprkaju po njima, voze se bijesni automobili i pune ulice dnevnih šetača.

 • "Ma nije to baš tako Stari, govori mi moj vozač. To su oni koji žive na račun dijaspore koja na kukanje ovih iz kafanskih bašta i bjesnih automobila da ništa ne rade i da nemaju od čega živjeti, pa se dijaspora "sažalila" te im šalje evre i dolare. Ali čuo sam jednog čovjeka koji živi i radi vani i koji je bio ovde i vidio ovo o čemu mi govoriš, pa je ogorčen na laži koje šalju prema dijaspori. Kaže da će uticati da se više ne šalju pare za ove neradnike. Stanje je ovde kriminalno. Nema nikakvih zakona i svi rade ono što hoće, ali da znaš Stari i ovde će se desiti Libija i Gadafi. Ne znam hoćeš li ti dočekati, ali da znaš neće biti dobro. Ono što ovi iz Sarajeva laju na Dodika, a on na njih, da znaš sav kriminal ide preko njih u međusobnim napadima i dogovoru. Ali šta ćeš kad smo mi kao narod glupi. Tako nam i treba. Ti vjerovatno ne znaš šta sve ovaj Alijin Bakir ima, ne samo u Sarajevu i Bosni, već i vani, a tako i Dodik i drugi. I sad se kao normalan čovjek (ako sam normalan) pitam, kako to da svi optužuju Bakira, Dodika i druge, a na svakim narednim izborima ponovo glasaju za te iste na koje bacaju drvlje i kamenje?"
 • bosna_komentari- 93101 - 27.05.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (3)

  Kritika 'srpskog patriotizma'


  Namjera mi je da počnem, na vrlo konkretan način pisati o "srpskom patriotizmu" a vezano za rasprodaju Dejtonskog sporazuma.

  Svi znamo da je na nivou zajedničkih organa formiran veliki broj razno-raznih agencija u kojima radi veliki broj ljudi a od kojih niko nema koristi i koji opterećuju budžete entiteta. U Dejtonskom sporazumu ne postoji termin agencija, pa samim time ni obaveza osnivanja. Ali, u Aneksu 9 se govori o javnim korporacijama. Citiram članove:

 • Član 1. Stav 1: Strane potpisnice ovim osnivaju Komisiju za javne korporacije koja će ispitati osnivanje javnih korporacija koje će obaviti javne uslužne djelatnosti kao što su komunalne usluge, poštanske i komunikacijke usluge i funkcionisanje energetskog sistema za dobrobit oba entiteta.

 • Član 2. Stav 1: Strane priznajući neposrednu potrebu za osnivanje javne korporacije za organizovanje i rad saobraćajnih kapaciteta kao što su cesta, žaljezni!ke pruge i luke na njihovu zajedničku dobrobit osnivaju saobraćajnu korporaciju u tu svrhu.

 • Član 3. Stav 1: Strane mogu da odluče po preporuci komisije da koriste ustanovljene transportne korporacije kao model za ustanovljenje - osnivanje drugih javnih korporacija, kao što je upravljanje strujom vodom i energentima PTT i komunikacijskim uslugama.

  Ovo piše u Dejtonskom sporazumu i ja uopšte ne sporim uspostavljanje poštansko-komunikacionog i energetskog sistema a sve ostalo je vrlo diskutabilno da li RS ima od toga koristi. U praksi, pored zajedničkih institucija, postoji i gomila nekakvih agencija. Fundamentalno je pitanje ko je i zašto to radio, pošto bez saglasnosti RS to nije bilo moguće. Političari priznaju da u zajedničkim institucijama radi oko 22.000 ljudi. A sada zamislite situaciju da se iz budžeta RS uplaćuju srestva za članove presedništva sa nekoliko saradnika, vijeće ministara u prvobitnom sastavu sa saradnicima, poslanici parlamentarne skupštine, poslanici Vijeća naroda ove neophodne korporacije i naravno carinska služba koju ima svaka država. Po mojoj slobodnoj procjeni za funkcionisanje naprijed neophodnog ne bi bilo potrebno više od 2000 ljudi na budžetu BiH. Nekoliko stotina milona km bi ostajalo u budžetu RS i mogli bi se daleko korisnije upotrebiti. Ja pretpostavljam da su "srpske patriote" razmišljale na sledeći način: Ma, osnivaćemo sve gdje možemo zaposliti partijske drugove i članove porodica.
 • bosna_komentari- 93073 - 23.05.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  O pravima tri konstitutivna naroda u BiH


  Ja bi se nadovezao na tekst Milenka Djurića. Kako on reće, referendumom u BiH bosansko-hercegovački muslimani i Hrvati su glasali za rat!

  Kada dođe do rata, onda cilj opravdava sredstva! U Bosni je i u tome problem, sve što je radila srpska strana, oni zovu agresija, a što je radila ona strana koja je srušila važeći ustav i dovela narod do krvoprolića, sredstva za svoje ciljeve opravdavala i smatrala normalnim, a zločince proglašava herojima! U tome je i danas problem zbog kojeg Bosna, evo već više od četvrt vijeka ide unazad!
  bosna_komentari- 93067 - 22.05.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (1)

  O pravima tri konstitutivna naroda u BiH


  Pročitah Rokino viđenje Bosne pa moram da ga upoznam sa nekim činjenicama.

  Ustav je najviši pravni akt neke države i obavezujući je. Po tom Ustavu u BiH su tri naroda bili potpuno ravnopravna i niko nije mogao odlučivati bilo šta u ime drugog.

  Ja ne sporim u to vrijeme pravo bosanskih muslimana na samoopredjelenje ali i Srbima se nije moglo osporavati pravo na ostanak u Jugoslaviji. Referendumom u BiH i preglašavanjem srpskog naroda srušen je Ustav BiH. Kada se do rješenja ne može doći političkim srestvima onda dolazi rat kao posledica.

  Prema tome, referendumom u BiH bosansko-hercegovački muslimani i Hrvati su glasali za rat.
  bosna_komentari- 93044 - 19.05.2015 : Cejko Kahteran Svedska - best (0)

  Bosanska pravda


  Kao i sve ostalo, tako je i pravda u Bosni i Hercegovini specijalna i kreira je svako onako kako njemu odgovara. Svi su "oni" krivi. Mi smo potpuno nedužni. "Oni" su ubice, ratni zločinci. Oni su palili, silovali, ubijali, progonili, a mi nismo. "Oni" i dalje šire mržnju. Hoće svoju državu u kojoj će "oni" vladati a mi smo ... potpuno nedužni. "Nas" svi mrze a mi mrzimo samo "njih". Sve je to "normalno" i logično, barem do sada. Ali.. MI... nismo svi isti pred "našim" zakonom. Tu je zakon jasan.

  Bivse "komunjare" su zločinci. Oni su ubijali nedužan narod. Tjerali ljude da rade. U njihovo vrijeme se nije smjelo ni Bogu moliti. Onda dolaze "nevjernici" koji u Boga Dragog ne vjeruju niti mu se mole. Ti isti nevjernici govore da su svi ljudi isti. To ne može biti. Kako to isti? "Oni" se mole "svome" Bogu a mi našem. Ali zapamti dobro narode "Bog je samo jedan". Da nije nas, ko bi izgradio sve ove bogomolje? "Oni" ne bi sigurno.

  Oni pričaju o gradnji škola, fabrika. Ma kome to bolan treba? Već 22 godine mi ne radimo a "uživamo". Slati djecu u školu? Glupost, današnji bogataši (kriminalci) nisu išli u školu a imaju toliko para. Ma ko će bolan "njima" vjerovati. Oni nisu ni članovi "naše" stranke. Kao takvi nisu ni lojalni "našoj" nezavisnoj, cjelovitoj i iz tri države sastavljenoj BiH.

  "Mi" imamo naše vođe koje se bore za nas i naše dobro. Pa da, nemamo kruha? Penzioneri traže kruh po kontejnerima, pa šta. Najvažnije je da "naši" vladaju. Sve ostalo nema značaja. Ni jedna druga vrsta prave u Bosni i Hercegovini se ne može prihvatiti samo "naša". Dokle ćemo živjeti u proslošti i od prošlosti?
  bosna_komentari- 92557 - 09.03.2015 : Zlatan Delić Sarajevo - best (2)

  RE: Borački dodatak


  Moram reći da me je Mladen Jović iz Banja Luke malo uvrijedio kada je izjavio da su se borci preoteklog rata pomamili na pare. To je jedna jako ružna i uvredljiva izjava.

  Koliko znam iz svog ratnog iskustva kao civil u Sarajevu za Armiju BiH, a slično je to i za Vojsku RS i HVO, borci koji su držali linije i na leđima iznijeli protekli rat su u prosjeku ne pošteni, nego PREPOŠTENI ljudi. To su tzv. linijaši ili prašinari kako smo ih zvali.

  Čitav rat sam gledao kako vrhuška SDA (Alijini poletarci) uporno izbacuje svoju djecu preko UNPROFOR-a i na razne druge načine ka Zapadu, a vojni vrh Armije BiH svoje porodice smješta po odmaralištima po Jadranskoj obali. Malo koja majka rađa izdajnike kakve smo mi po Sarajevu imali u to vrijeme, a i danas ih podgajamo.

  Kad u Sarajevo nije zrno pasulja ili pirinča moglo da uđe, regularno su iz Sarajeva izlazili SDA babini sinovi, bule i oficiruše.

  Na drugoj strani iz prve ruke znam koliko je Srba posebno onih "urbanih" i gazdinskih sinova zdimilo za Beograd, Novi Sad i dalje na Zapad. Ja sam ih iza rata po Minhenu, Cirihu, Beču i šire zatekao na stotine na putovanjima i specijalizacijama. To je tada bio ponos reći da si dezerter tamo, a i imali su određene privilegije tipa lakšeg dobivanja dokumenata i sl. Dok su jedni gradili srpstvo ili građansku BiH, drugi su ispunjavali uslove za kanadski i američki pasoš.

  Drugim riječima kola su se slomila na sirotinji, sirotinjskoj djeci i šaki idealista koja je platila visoku cijenu. To su ti borci koje neko optužuje da su se pomamili na pare.

  Da su se ti borci pomamili na pare, još bi u ratu stekli imanja i danas ne bi tražili borački dodatak ! Malo koji rat je davao šansu za šverc i bogaćenje kako je to davao onaj "naš". Pola toga je bilo unaprijed dogovoreno, omladina je ginula, pa se povlačila na dogovorene linije. Mogućnosti za šverc cigarama, ljudima, naftom, opojnim sredstvima, oružjem i humanitarnom pomoći su bile neograničene.

  Mnogi dobroćudni i naivni su ostavili dijelove tijela, psihičku stabilnost, dušu, čast, pa i život na linijama, a danas im neko mjerka "borački dodatak" ! Ipak, najveća odgovornost je na borcima i njihovoj djeci koji nisu pronašli političku opciju koja će ih zastupati na jednako častan način kako su oni zastupali i branili svoj narod. Nema takvih u dejtonskoj BiH ! A veliko je pitanje i da li je i u ratu ikada takva opcija postojala i na jednoj strani.

  Može se reći da su ovi ljudi žrtve kako svoje naivnosti, tako i brutalne manipulacije koja je trajala i dan-danas traje od raspada Jugoslavije.

  Najveća boračka zabluda je naravno bila predstava kakva će to njihova zemlja biti iza rata. Oni su mislili da će to biti kao Titova Jugoslavija, koja je bila socijalna država u usponu koja je svojim borcima do kraja života omogućila kvalitetan život na bazi ekonomske izgradnje i poslijeratnih uspjeha.

  Zar im bestidno zalaganje njihovih života i politikantstvo još u ratu nije otvorilo oči da će oni ako prežive, i njihova djeca biti samo roblje kapitalista kako iz svog naroda, tako i stranih? Narod i nacija su nekada bile proširene porodice slobodnih individua, kao što su to slobodni seljaci u Kneževini a poslije Kraljevini Srbiji do 1914 bili. Danas to nije slučaj, i svako za se travu pase.

  Solidarnost je i u porodicama oslabila, a nekamoli na nivou društva, naroda i nacije.

  Onda i ne čudi priča Mladena Jovića iz Banja Luke. Nije tačno da RS ne može isplatiti boračke dodatke. Neka se plate administracija i političara smanje na nivo boračkih dodataka, pa ćete vidjeti da će dodatak narasti na 500, 600 ili 800 KM. To je solidarnost, a ne puna usta RS-a i nacionalnih interesa, ali nemoj brate po džepu ! Isto je to tako, ako ne i gore u Federaciji.
  bosna_komentari- 91783 - 11.12.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

  Tkz. Majke Srebrenice


  Kad je neko ovako pametan kao Munira, onda definitivno zaslužuje da prestavlja svoj narod! I da hoće, ne može da sakrije da živi kao bubreg u loju!

  bosna_komentari- 89405 - 23.03.2014 : Nerko Sarajevo - best (0)

  Svi na izbore u oktobru...


  Stalno ovde i šire na Internetu čitamo kako se ljudi žale na vlast, ali nam je izlaznost na izborima loša tj. od 40 do 50% ljudi ne izlazi na izbore! I tako već deceniju i više (prag od 65% nismo nikada prešli čak ni na entitetskom nivou).

  Zato nam se i dešava da ljudi koji dobiju 20 do 30% podrške svih registrovanih građana pobijede, jer se oni preostali glasovi razliju po manjim strankama, uvijek se nađe izgovor da se poništi masa glasova i eto ti nelegitimne vlasti.

  Ja odavno govorim da imamo vlast bez legimiteta koji daje većina i da na vlasti sjede ljudi koji koriste situaciju i izborni injžinjering u kombinaciji sa klijentelom koja bira i pobjeđuju, a ne predstavljaju većinu ljudi.

  Posebno je sada akutna situacija sa ekonomijom i ko misli sebi dobro, moraće na izbore i birati promjenu sadašnjih stranaka na vlasti. Ako ništa da dođu novi ljudi, jer su postojeći pustili korijenje, a to nije dobro, jer stvara okoštale strukture i društvo ustajale bare.

  Ne mijenja se vlast demonstracijama, nego izborima i treba učiniti sve da probudimo omladinu da se pokrene, jer omladina, nezaposleni i žene ne glasaju u dovoljnom broju. Sve dok izlaznost ne pređe 75% nećemo nikada imati legitimnu vlast. To je jednostavna računica.

  Stoga pozivam sve članove foruma da pokrenu omladinu, nezaposlene i žene da glasaju u oktobru, prvo u svojim porodicama, a onda i među poznanicima i šire. Ne može to preko noći, nego polako s ljudima razgovarati i objašnjavati. Izbori su jedini način da budemo kovači svoje sudbine, a ne list koji vjetar nosi. Svaki glas se pika ! Svaki glas se broji!

  Inače sam pristalica ideje da se neopravdan neizlzak na izbore kažnjava sa kaznom od najmanje 100 KM. Podržaću svaku stranku koja predloži ovaj zakon. Tako ćemo napuniti budžet, a ujedno pomoći i sebi i drugima.
  bosna_komentari- 89311 - 18.03.2014 : Nerko Sarajevo - best (0)

  Japanske kompanije ne ulažu u BiH zbog političke nestabilnosti


  Politička stabilnost je preduslov za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, posebno kada govorimo o stranim investicijama, kazao je ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki.

  Prema njegovom mišljenju jedini problem koji on vidi ovdje jest politička elita u Bosni i Hercegovini.

 • "Političari ovdje vode računa samo o svojim uskim stranačkim i ličnim interesima. To je ono što će ova zemlja morati da promijeni da bi krenula dalje", naglašava Yamazaki.

  Zaključuje da, nažalost, budućnost ove zemlje u velikoj mjeri zavisi od rada političara koji će trebati da ulože napore, da po strani ostave svoje stranačke interese a da više vode računa o interesima ljudi koje predstavljaju i poboljšaju njihov životni standard i svakako da ulože napore da postignu kompromis da bi ova zemlja nastavila dalje.

  Konkretno, kada govori o japanskim kompanijama, Yamazaki kaže da one ne razmatraju mogućnost ulaganja u BiH zato što NE POSTOJI POLITIČKA STABILNOST, a tako razmišljaju i druge zemlje.

  Ukupna pomoć koju je vlada Japana osigurala Bosni i Hercegovini u oba entiteta od 1996. godine do danas iznosi više od 500 miliona eura. U okviru projekta grant podrške, realizira se po deset projekata godišnje.

  I ove 2014 godine će također biti nastavljeni projekti pomoći obnove i izgradnje osnovnih škola u Bosanskoj Krupi, Rudom, Bijeljini, Čajniču, Nevesinju, Čeliću, izgradnja sporstkog centra u Travniku, kao i projekt nabavke vozila za prikupljanje otpada u Kladnju, zaštita životne sredine, vodosnabdijevanje opština bosanski Petrovac, opština Travnik, kao i deminiranje opština Tešanj i Doboj.

  Ukupna vrijednost projekata već odobrenih u 2014. godini iznosi 832. 373 eura.

  Ono što je interesantno, jeste da je vlada Japana, od prirodne katastrofe koja je pogodila Japan u 2011. , zapravo povećala pomoć Bosni i Hercegovini.

  Jedan od najvažnijih projekata je i Projekt izgradnje povjerenja i pomirenja u Srebrenici putem razvoja poljoprivrednih i ruralnih preduzeća, koji je počeo od 2006. godine i još traje.

  Projekt obuhvata svih 19 mjesnih zajednica na području Srebrenice, a neke od aktivnosti su uzgoj malina, borovnica, plastenička proizvodnja, pčelarstvo, ovčarstvo, proizvodnja hrane, prerada bilja itd. Za sedam godina japansku pomoć za razvoj poljoprivrede dobilo je 5. 747 korisnika svih nacionalnosti iz Srebrenice.

  Vlada Japana svake godine šalje veliki broj državnih službenika iz oba entiteta na stručne obuke u Japan, a do danas je gotovo njih 500 dobilo priliku da se usavršava u Japanu.

  Kada su u pitanju grantovi u oblasti kulture, vlada Japana pomogla je obnovu nekih od najznačajnijih kulturnih ustanova u BiH poput Arhiva BiH, Javnog radio-televizijskog servisa BiH, i Arhiva Republike Srpske, a ovi projekti su realizirani u okviru Programa grantova u oblasti kulture.

  Također, vlada Japana u želji da unaprijedi trgovinsku razmjenu s BiH prošle godine pomogla je odlazak pet kompanija iz BiH na najveći prehrambeni sajam u Aziji "Foodex Japan 2013". Rezultat toga je da vinarije iz Hercegovine prvi put izvoze vino na japansko tržište.

  Putem programa tzv. općih grantova (General Grant Aid) i GAGP grantova (Grant podrška za temeljne projekte) vlada Japana je osigurala medicinsku opremu i ambulantna vozila za 50 ustanova primarne zdravstvene zaštite širom Bosne i Hercegovine, čime je pomoć zdravstvenom sektoru, uključujući bolnice, dostigla iznos od 50 miliona eura.

  Vlada Japana pomogla je obnovu i opremanje više od 70 postojećih škola, a ukupna pomoć sektoru osnovnog obrazovanja iznosi 20 miliona eura, te je osigurala sredstva za aktivnosti deminiranja, ukupno 3, 5 miliona eura.
 • bosna_komentari- 89076 - 02.03.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Genijalni Nemanja Kusturica


  bosna_komentari- 88987 - 26.02.2014 : Nerko Sarajevo - best (1)

  Vječiti (ratni) političari


  Vidim i da je na ovom forumu popularna priča o ratu. To je i razumljivo, jer se u mirnodopsko vrijeme ne događa ni 5% stvari koje se događaju u ratu. U isto vrijeme bi trebalo i ljudski razumjeti da postoje ljudi kojima je tog rata navrh glave i koji žive u sadašnjosti i pripremaju se za budućnost. I oni su dio našeg društva, i njihovo mišljenje je ravnopravno.

  Meni je fenomen da ljudi koji su se vrtili na TV ekranima prije 20 godina prije rata, u ratu i neposredno poslije i dan danas "šilje" priču i vode politiku. Ma ne mora to biti medijska prisutnost, dovoljno je da je neko bio u vlasti makar kao poslanik ili na nekom nižem nivou toliko vrijeme - dosta ga je za ovih 20 i kusur godina.

  U normalnim demokratskim društvima ne možeš se vrtiti na vlasti više od 8 godina, i to važi i za američkog predsjednika, pa je i moćni Putin morao na "hlađenje" dok je Medvedev vodio zemlju, pa makar formalno, dok kod nas dok političar ne umre, teško se razboli, ili ga ne uhapse i odvedu u zatvor (to je nikad) ili u Hag nema mu političke smrti i kraja.

  To je jedno veliko društveno zlo, koje stvara porodične i klanovske dinastije robovlasnika, i zaustavlja mladu generaciju da učestvuje u izgradnji zemlje. To je jedan od velikih rakova koji izjedaju društvo i stvaraju korupciju. Sve zakovano - nema mrdanja. Kao pod Turcima...

  Evo kod nas u federaciji se stalno vrte Lagumdžija i Izetbegović i nemaju obraza da nakon 20 i kusur godina u i oko vlasti jednostavno odu i ustupe mjesto mlađima. Ima čitava garnitura oko njih, jedni te isti, sjaši malo, pa ako imaš i klijente koji te biraju, imali granice bezobrazluku i pohlepi?

  Evo i kod vas je Dodik još prije rata bio poslanik u skupštini, ratni biznismen, postratni dvostruki premijer i sad predsjednik. Bruka i sramota za vaš narod da 22 godine neko sjedi i manje više ima vlast.

  Pa je li faraon? Je li Lukašenko? Šta je?

  Neka dođe neko mlađi, pa neka istu priču priča, i vodi istu politiku, al neka brate sjaše više dojadio je i Bogu i narodu. Isfuco se ko Izetbegović i Lagumdžija i više je vrijeme da dođe nova garnitura, da se osvježi politička scena.

  Inače - ovo je diktatura i ono malo demokratije što ima - nek se ukine pa nek se nasljeđuju po krvnoj liniji. Mali kraljevi, sultani, begovi, knezovi i voždovi...

  RE: Vječiti (ratni) političari  Poštovani gospodine Nerko,

  Mislim da je prilično nekorektno porediti Dodika sa bilo kim iz političke strukture, koju ste vi citirali u ovom članku. Ovo tvrdim zbog toga što su Alija Izetbegović, Silajdžić i njima slični, doveli do krize u Bosni i građanskog rata u njemu. Oni su ujedno direktni krivci za sve zločine koje su muslimani napravili nad srpskim, hrvatskim i muslimanskim narodom ( ovdje mislim na Bihaćku krajinu, Markale, Srebrenicu...)

  Sa druge strane, Dodik je bio na marginama bosanske politike. Možda je on bio delegat u nekoj skupštini, ali je to funkcija sasvim običnog smrtnika. U ratu se bavio švercom, prevozio hranu i robu čamcima preko Drine, prema tome - u njemu takoreći nije ni učestvovao. Ovo govori i činjenica da sam ja lično za Dodika čuo tek kada je izabran za Predsjednika Republike Srpske.

  Da se razumjemo: nemam ja nimalo lijepo mišljenje o Dodiku - pokvaren, sebičan, prebogat... Međutim, činjenica je i to da vodi dosta dobro politiku očuvanja Republike Srpske, i da mi Srbi u ovom trenutku nemamo ni jednu bolju opciju.

  Pozdrav,

  Željko Tomić
  bosna_komentari- 88967 - 25.02.2014 : Vojo Šešlija Srpsko Sarajevo - best (3)

  Karganović: Cilj 'revolucije' u BiH - ukidanje Srpske


  Izvor: SRNA

  Direktor Istorijskog projekta Srebrenica Stefan Karganović ukazao je da je model "revolucija", koje se trenutno odvijaju u BiH, Ukrajini i Venecueli, već viđen i da, konkretno što se BiH tiče, ide u jednom smjeru ┐ ukidanju Republike Srpske.


  Tribina "Ukrajina, BiH i obojene revolucije" u BeograduFoto: SRNA"Namjera u BiH je likvidacija Republike Srpske i drastična promjena ustavnog sistema", zaključio je Karganović na tribini "Ukrajina, BiH i obojene revolucije" održanoj večeras na Kolarčevom univerzitetu u Beogradu.

  On smatra da se Srpska tom unitarističkom scenariju može suprostaviti ako ostane jedinstvena i ne dozvoli da je bilo ko dovede u zabludu da se iza dešavanja u

  FBiH zaista krije samo socijalno nezadovoljstvo i socijalni bunt.

  Ukrajinski istoričar Sergej Belous ocijenio je da se iza tzv. obojenih revolucija u FBiH i Ukrajini krije namjera unitarizacije BiH, odnosno federalizacije Ukrajine po istom principu - "zavadi pa vladaj".

  On je naglasio da se revolucije, koje se predstavljaju kao nenasilne i "narandžaste", više ne mogu nazvati takvim jer su, kako je rekao, u Ukrajini "pocrvenile od krvi".

  Ocijenio je da će kreatori nemira i u BiH i u Ukrajini trenutno napraviti intermeco, ali da će ostati dosljedni principu "zavadi pa vladaj", koji će uskoro ponovo pokušati primijeniti.

  Belous je naglasio da vjeruje da će Republika Srpska uspjeti da se odupre pokušajima unitarista, jer je "shvatila na kom principu radi mehanizam, koji je želi progutati".
  bosna_komentari- 88954 - 25.02.2014 : Nerko Sarajevo - best (3)

  Socijalna struktura i protesti


  Ova priča o protestima me podsjeti na prijeratnu priču iz moje okoline. Dva čovjeka rade u istoj firmi, imaju istu ili sličnu platu, pa jedan jedva kraj sa krajem sastavlja, a drugi pravi vikendicu, kupuje zemlju na selu, a poneki što su se emancipovali idu po morima, tamo grade vikendice itd.

  Kako?

  Pa fino. Onaj prvi živi u gradu sa porodicom i mora onaj zadnji krompir i litro mlijeka da kupi u prodavnici, plus sve ostalo za porodicu, dok onaj drugi ima roditelje i rodbinu na selu, fino vikendom ide na selo, okopava, sije, zaljeva, pa se u nedelju naveče vrati sa vrećama krompira, polutkama junećim i svinjskim, slaninom, gajbama jabuka, suvih šljiva, krušaka, pletarama rakije i vina itd.

  Dobro se sjećam kada smo kao djeca 80-tih godina sjedili pred zgradom u Novom Gradu, a predveče samo dolaze stojadini, lade i varburzi puni hrane za komšije sa sela. Uglavnom su to bili Srbi.

  Kolko nas je puta Čika Mišo počastio crvenim mirisnim jabukama iz Vojvodine, pa teta Olga jabukovačom, pa rakija od njih - prva klasa.

  Eto, tako je vrlo lako moguće da ljudi teškog imovnog stanja u federaciji danas protestuju, jer im treba 20, 30 pa i 50 maraka svaki dan kad oči otvore. A kod vas u Republici Srpskoj isto ima ljudi teškog imovnog stanja, ali sa vrlo malo zemlje i kravicom, možda kozom, jednom ili dvije svinje svaka srpska porodica može preživjeti godinu. Kako tako - ali mogu.

  Ja znam da je prije rata ima i zadnjih 150 godina, svaka srpska porodica imala više hrane u kući nego 10 muslimanskih. Musliman kad je siromašan, onda je gradski goljo i fukara, pravac kontejner, a Srbin i najsiromašniji je svoj gazda na imanju.

  Ja to pozdravljam, tako treba i tako se živi, pola ovih što kod nas protestuju - ni sa puškom ga ne bi mogao vratiti na selo da okopava krompir i čuva ovce što mu je prirodno životno stanje, dok se ljudi kod vas ne stide posla i uvijek znaju da imaju rezervu na selu. Svaka čast!
  bosna_komentari- 88943 - 25.02.2014 : Stari Blizo - best (1)

  Luda kuća i predsoblje


  Vjerujem da mnogi od nas ne znaju koje se sve igre igraju iza kulisa. Nađoh ovaj tekst pa želim da i vama predočim. Pročitajte i vi.

  Piše: Mirjana Kusmuk
  01. 02. 2014.

  Šta je više normalno u ovoj državi?

  Ovako je odgovorio ministar pravde BiH Bariša Čolak na pitanje da li je normalno da se u Tužilaštvu BiH saslušavaju parlamentarci zbog nesprovođenja presude "Sejdić i Finci" i dao preciznu dijagnozu i zemlje i vremena i procesa u kojima živimo.

  U prevodu: luda kuća i predsoblje!

  Saslušanja

  Kada je Tužilaštvo BiH i to Posebno odjeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju polovinom decembra obznanilo Naredbu o sprovođenju istrage protiv N. N. lica zbog neimplementacije odluke "SF" Evropskog suda za ljudska prava, jer je time BiH oštećena za 45 miliona evra IPA fondova, niko iole normalan nije mogao da vjeruje da to nije samo dobar vic.

  Ali ne lezi vraže. O radu Radne grupe, koja je od 2010. pratila sprovođenje presude "SF", među prvima kao svjedok ispitan je Bariša Čolak. Potom poslanik SDA Šefik Džaferović, ali se o tom saslušanju ne zna ništa. Ove sedmice u Tužilaštvu BiH 45 minuta boravila je poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić.

  Tužilac za organizovani kriminal Oleg Čavka, koji je dobio zadatak da izvrši nemoguću misiju, u tom ispitivanju postavljao joj je, malo je reći, glupa pitanja:

 • Zašto mislite da sprovođenje presude treba da se pretvori u rješavanje hrvatskog pitanja?

 • Zašto SNSD nije istrajao na svom dobrom prijedlogu sprovođenja presude?

 • Je li Radna grupa ozbiljno radila posao?

 • Da li je neko zadržavao prijedloge u ladici?

  Tužilac Čavka, u naponu tužilačke snage kada treba da se bavi borbom protiv organizovanog i privrednog kriminala koji državu godišnje ošteti za mnogo, mnogo više od 45 miliona IPA evra (samo u jednoj pošiljci kokaina ili granata), postao je tako glavni lik pravosudne farse u kojoj se konci povlače iz drugog plana.

  Farse u kojoj Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju remeti i pravosudni i društveni sistem zemlje uzimajući u svoju nadležnost rješavanje političkih pitanja.

  Tačno je da u Krivičnom zakonu postoji krivično djelo za nesprovođenje odluka Ustavnog suda i ranije Doma za ljudska prava, a sada Evropskog suda za ljudska prava.

  Ali tačno je i to da poslanike štiti imunitet i da oni ne mogu krivično da odgovaraju. Poslanike je birao narod na izborima da zastupaju njegove stavove i štite njegove interese, a Krivični zakon ne poznaje krivičnu odgovornost zbog političkog stava.

  Tačno je i to da lideri parlamentarnih stranaka Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Božo Ljubić, Mladen Bosić i Bakir Izetbegović već četiri godine uz pomoć visokih evropskih zvaničnika Štefana Filea i Pitera Sorensena pokušavaju da nađu rješenje za implementaciju presude "SF", ono koje bi imalo dvotrećinsku većinu u parlamentu potrebnu za izmjenu Ustava. Budući da je Tužilaštvo BiH najavilo da će u istrazi saslušati 70 sumnjivih lica, logično je očekivati da u Tužilaštvu uskoro završe svi lideri političkih partija, ali i evropski pregovarači: File i Sorensen.

  Sam Sorensen odmah je odbacio takvu mogućnost, ističući da bi to bio presedan u diplomatskoj praksi. Zaboravio je da doda jednu sitnicu: da je presedan u demokratskim evropskim državama da se na saslušanja u Tužilaštvo za organizovani kriminal pozivaju poslanici, zbog neusaglašenih političkih stavova!

  Politička farsa

  Da se radi o političkoj farsi, a ne sprovođenju pravde dokazuje i podatak da od 2005. godine do danas nije izvršeno više od 80 odluka Ustavnog suda BiH, a Tužilaštvo nije mrdnulo prstom.

  Isti slučaj je i sa presudama Evropskog suda za ljudska prava koje je, kao i "SF" presudu, potvrdio Ustavni sud, a godinama su mrtvo slovo na papiru.

  Jedna od njih je povreda prava na imovinu u više predmeta stanova oficira JNA, oduzetih na teritoriji FBiH.

  Tužilaštvo BiH ne zanima njihovo nesprovođenje, kao što ih ne zanima više oko 35. 000 penzionera u Republici Srpskoj i Srbiji koji su penzije zaradili na teritoriji FBiH, ali ona odbija da im ih isplaćuje.

  I ovdje je presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Karanović protiv BiH" iz 2008. i slučaju "Šekerović i Pašalić protiv BiH" iz 2011. utvrđeno da se neisplaćivanjem penzija u FBiH krše elementarna ljudska i socijalna prava građana na nacionalnoj osnovi.

  Tužilaštvo BiH nije pokrenulo istragu ni u ovom slučaju u kojem su oštećene na hiljade ljudi i budžet jednog entiteta za milijarde maraka i u kojem je N. N. lica više nego lako pronaći.

  Najnovija zloupotreba Tužilaštva BiH u političke svrhe neodoljivo podsjeća na slučaj u kojem je tragična sudbina jednog čovjeka i njegove porodice instrumentalizovana na najbezobrazniji i najnemoralniji način.

  U slučaju Palić Dom za ljudska prava 2000. godine naredio je Republici Srpskoj da sprovede potpunu istragu i utvrdi sudbinu nestalog pukovnika Avde Palića. Potom je bagerima prekopano pola RS, a Avdi Paliću nije bilo traga. Vlada RS je formirala dvije komisije po nalogu OHR-a, odgovorni su se tresli od prijetnji sankcijama i smjenama... A onda... tijelo Avde Palića je u avgustu 2009. godine pronađeno u Centru za identifikaciju u Visokom. Tamo je bilo punih osam godina koliko je prošlo od kada je ekshumirano iz masovne grobnice Gajevi kod Rogatice.

  Svo to vrijeme RS je bila pred sankcijama.

  I sve su prekrili snjegovi, ruzmarin i šaš. Slučaj Palić je istog časa zaboravljen i niko nije odgovarao zbog toga što je tijelo Avde Palića osam godina ležalo neidentifikovano, a njegova sudbina poslužila za ucjene.

  Nije i neće jer je slučaj Palić, kao i slučaj "SF", bio sredstvo za ostvarenje političkog cilja, a ne za uspostavljanje pravne države.

  A da ima prava i da postoji pravna država ne bi se moglo dogoditi da se Tužilaštvo za organizovani kriminal, istovremeno dok saslušava poslanike zbog nedonošenja političkih odluka, proglašava nenadležnim za 1. 300 granata pronađenih kod Tešnja za koje je SIPA podnijela izvještaj protiv Šemsudina Mehmedovića.

  Ne bi se moglo desiti da gomile predmeta o ratnim zločinima i organizovanom kriminalu godinama kupe prašinu u ladicama Tužilaštva, a da tužilac Čavka pregleda ladice poslanika u Parlamentu BiH.

  Prosto mi žao kako uvijek Čavku izvuku iz rukava kada se radi na specijalnim zadacima. A i sam je priznao da je smijenio nekadašnjeg glavnog tužioca Milorada Barašina kojem je hakovao i-mejl sa kojeg je slao lažne dopise tužiocima i medijima. Čavka je potom kažnjen umanjenjem plate šest mjeseci, ali zadatak je obavio: Barašin je "eliminisan".

  Zato mu je povjeren novi, važan zadatak. Uputstvo je dobio sa iste one adrese sa koje je "odstrijelio" Barašina. Znakovito ili ne, ta i-mejl adresa glasi popushilismoŽgmail.com.
 • bosna_komentari- 88695 - 13.02.2014 : NLO Gojino Brdo - best (4)

  Hrvati u takozvanoj BiH poručuju


  Udruge proistekle iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke pozvale su hrvatski narod i sve žitelje svoje županije da ne nasjedaju provokacijama dijela bošnjačke politike jer socijalni nemiri po njima su samo maska za ostvarivanje njihovih političkih ciljeva.

 • Hrvati nisu u puno boljem položaju nego drugi narodi, ali se točno zna zašto nam je tako. Oduzimanje ovlasti hrvatskih županija, neravnopravna raspodjela prihoda, izbor nelegitimnih i nelegalnih predstavnika hrvatskog naroda koji se nerijetko biraju isključivo bošnjačkim glasovima. Potpomognuti domaćim izdajicama čije stranke imaju prebivalište na području naše županije, ali nemaju hrvatski predznak, žele dokinuti jedinu zaštitu Hrvata u BiH prizivajući dokidanje županija. Zar nije licemjerno da se Bošnjaci pozivaju na svoj vitalni nacionalni interes, braneći TV kanal na Hrvatskom jeziku?! - pitaju se u priopćenju ove udruge.

  Nadalje, dodaju da je licemjerstvo bošnjačkih predstavnika politike na čelu sa Željkom Komšićem osudilo dolazak premijera Zorana Milanovića u Mostar, ali i odlazak čelnika RS-u u Beograd dok isti pozivaju ministra vanjskih poslova republike Turske da riješi pitanje u BiH.

 • Nakon što je Herceg-bosna u Dejtonu ugrađena u Federaciju, za Hrvate je ostala jedina institucija u kojoj imaju zajamčena svoja kulturna i obrazovno-znanstvena prava, a to je županija. Udruge proistekle iz Domovinskog rata Županije ZH pozivaju sve stranke okupljene u Hrvatskom narodnom saboru da u ovim sudbonosnim trenutcima za ovu državu na prvom mjestu imaju interese svoga hrvatskog naroda za koji su mnogi branitelji položili svoj život. Smatramo da jedino institucionalna zaštita Hrvata kroz županije ili kroz posebnu federalnu jedinicu (treći entitet) može u potpunosti smiriti situaciju u cijeloj BiH i donijeti ekonomski prosperitet i budućnost svim građanima ove zemlje. Sad nam je svima jasno da je ovakva revizija i neisplata invalidnina u općinama s Hrvatskom većinom imala za cilj da podjeli branitelje i izazove nerede, no međutim, branitelji su to prepoznali i nisu nasjeli na te zavjere. - zaključuju iz Udruge proistekle iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke.

  Ovo je upravo ono što sam ja rekao prije par dana da bi Hrvati mogli da budu najveći gubitnici ovih demonstracija. Međutim, ovo je ujedno i nož sa dvije oštrice, pa bi se moglo desiti da ove nepromišljene demonstracije dovedu i do stvaranja trećeg entiteta.
 • bosna_komentari- 87341 - 23.11.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Kako se u Sarajevu lažira istorija BiH


  Bosanskohercegovački muslimani spremaju se da usred Sarajeva podignu spomenik jednom hrišćanskom vladaru, kralju Stefanu Tvrtku I Kotromaniću, koji je kraljevsko dostojanstvo dobio po obredu krunisanja srpskih vladara iz dinastije Nemanjića. Najvećem srednjovekovnom bosanskom vladaru, na Mitrovdan, 16. oktobra po starom julijanskom, ili 8. novembra po novom gregorijanskom kalendaru 1377. godine, kraljevsku krunu na glavu stavio je mileševski Mitropolit, arhijerej Srpske crkve.

  Krunisanje je obavljeno u tada najznačajnijoj srpskoj svetinji nad moštima Svetoga Save. Kralj je tada dobio "sugubi venac", dvostruku krunu, srpsku i bosansku. Činom krunisanja novi kralj postao je, u neku ruku, i svešteno lice Srpske pravoslavne crkve. Prvi kralj iz dinastije Kotromanića, pozivajući se na nemanjićko poreklo, svom imenu tada je dodao i ime Stefan, jer to ime nosili su svi vladari iz dinastije Nemanjića. Od tog Mitrovdana titula kralja Stefana Tvrtka glasila je "po milosti Božijoj kralj Srbljem, Bosni i Pomorju i Zapadnim stranama".

  UPOTREBA VLADARA

  Nije prvi put da se zbog dnevnopolitičkih potreba pokreću seni i dira u prah kralja Stefana Tvrtka I Kotromanića, da se preispituje i menja njegovo narodnosno poreklo, da se preispituje i menja hrišćanska vera koju je ispovedao, da se, posle prećutkivanja davno utvrđenih činjenica, izmišljaju dokazi kojima se traži uporište u srednjovekovnoj bosanskoj istoriji za pravo na vladavinu Bosnom i Hercegovinom.

  Takve korake preduzimala je i Austrougarska. Manipulacije istorijskim činjenicama, čini nam se, bile su povod i akademiku Nikoli Radojčiću da se pozabavi krunisanjem kralja Stefana Tvrtka I, da na osnovu crkvenog obreda krunisanja obavljenog 1377. godine u Mileševi odredi ime naroda iz kojega je ovaj vladar ponikao i kojem je pripadao i veru koju je ispovedao. Rezultate istraživanja, obavljenog na osnovu obimne građe na slavenosrpskom, grčkom, latinskom i još nekim svetskim jezicima, objavio je u radu "Obred krunisanja bosanskoga kralja Tvrtka I, prilog istoriji krunisanja srpskih vladara u srednjem veku" koji je 1948. godine objavila Srpska akademija nauka. Dragoceni rad akademika Nikole Radojčića, kao reflektor, osvetljava šta se u Mileševi zbivalo na Mitrovdan pre 636 godina.

  USIJANA PRIČA I PRESEDAN

  U opširnoj i poprilično usijanoj priči kojom se među bosanskohercegovačkim muslimanima stvara političko raspoloženje za podizanje spomenika "Tvrtku I kralju Bosne" nema ni pomena o tome da je najveći srednjovekovni bosanski vladar krunisan u Mileševi, da ga je krunisao Mitropolit Srpske crkve, da je svome kraljevskom imenu dodao srpsko vladarsko ime Stefan, i da je u njegovoj kraljevskoj tituli na prvom mestu stajalo "kralj Srbije". Iz istorijske magle koju su stvarali novi eksperti za istoriju Balkana i Srbije a koje je angažovao Haški tribunal, u novoj istorijskoj verziji stari bosanski kralj trebalo bi da iskoči iz davnine i da se isprsi na glavnom sarajevskom trgu kao muslimanski ratnik iz poslednjeg versko-građanskog rata 1992 - 1995 godine, sa isturenim štitom-amblemom koji je krasio ratne zastave Armije Bosne i Hercegovine čiji je vrhovni komandant bio Alija Izetbegović. Nije to više srednjovekovni kralj, nego novi, moderni muslimanski komandant, šehit koji muslimanske vojnike poziva u boj, na žrtvu.

  Ova muslimanska priča o kralju Stefanu Tvrtku I samo je jedna epizoda iz novog tumačenja srpske istorije koju je, na suđenjima Srbima, zacrtao Haški tribunal. Mišljenja brojnih evropskih eksperata, uz podršku nekih stranih ambasada zapadnih zemalja u Sarajevu i Beogradu, sada se primenjuju u praksi. Tako je, po meri zapadnih istoriografa, uspostavljen novi presedan: pisci srpske istorije ne treba da koriste metodologiju kojom se koriste pisci nemačke, francuske, italijanske, ili, recimo, engleske nacionalne istorije, ne treba da se služe naučnim činjenicama kako je to činjeno do sada: u srpskoj istoriji dogodilo se ono što napišu novi istoričari, po zahtevima svojih političkih nalogodavaca.

  Tako je i nova nacija, Bošnjaci, nastala posle poslednjih versko-građanskih ratova, dobila priliku da konstruiše nacionalnu istoriju. Novim muslimanskim istoričarima, po receptima Haškog tribunala, dato je zeleno svetlo da mogu da menjaju, prepravljaju, doteruju srednjovekovnu bosansku prošlost, da je prilagođavaju dnevnopolitičkim potrebama, a da pri tome ne štede ni kralja Stefana Tvrtka I. Služeći se praksom Haškog tribunala, neki muslimanski istoriografi poslednjih decenija, "jašući" na bogumilskoj priči, napravili su od kralja Stefana Tvrtka I bogumila. Bogumilstvo je, prema njima, pojednostavljeno rečeno, vera koja je po svom učenju bila bliža islamu nego hrišćanstvu, pa je, prema tome, kralj Stefan Tvrtko I bio više musliman nego hrišćanin, po čemu bi se, u neku ruku, moglo prihvatiti da je on bio nekakav rodonačelnik bosanskohercegovačkih muslimana, Bošnjaka, začetnik bosanske muslimanske državnosti, koju je u poslednjem versko-građanskom ratu otelotvorio Alija Izetbegović.

  Pri tome se muslimanski istoričari ne osvrću na dobro poznate činjenice da je vojska čiji je, da se izrazimo današnjim rečnikom, vrhovni komandant bio kralj Stefan Tvrtko I, žestoko ratovala protiv muslimana, Turaka. Njegov vojvoda Vlatko Vuković je avgusta 1388. godine kod Bileće do nogu potukao jedan snažan odred turske vojske, predvođen vojskovođom Lalom - Šahinom. Ova pobeda preporučila je vojvodu Vlatka Vukovića (u narodnoj pesmi poznatog kao Vladeta vojvoda) dok je kralj Tvrtko bio zauzet osvajanjem dalmatinskih gradova, da bude postavljen za glavnokomandujućeg bosanskog odreda koji je na Vidovdan 1389. godine učestvovao u Kosovskoj bici sa knezom Lazarom. Jer je tada kralj Tvrtko, kao potomak Nemanjića, branio "zemlje roditelja i praroditelja svojih". Vlatko Vuković je u Kosovskoj bici komandovao levim srpskim krilom.

  Izvor: Srbin.info
  bosna_komentari- 87041 - 20.10.2013 : Stari Blizo - best (2)

  Kakvu Bosnu trebamo?


  'Propali smo kao ljudi: Neću Svjetsko prvenstvo, hoću budućnost

  Večeras je pobijedila Bosna i Hercegovina i konačno idemo na svjetsko prvenstvo. Lijepo je znati da su momci koji predstavljaju našu državu uspješni i čestitam im na trudu. Večeras je hiljade ljudi na ulicama Bosne i Hercegovine i proslavlja pobjedu Zmajeva. I dijaspora je na nogama, naravno, jedino u ovakvim momentima se dijasporci osjećaju kao Bosanci i Hercegovci. Volim vidjeti sretne ljude na ulicama, čak sam na trenutak pomislila kako imamo šansu da postanemo sretna i zadovoljna država, s obzirom da se držim toga da žza sreću ne treba puno'. Ali, brzo sam se spustila na zemlju.

  Danas, 15. oktobra, smo dobili vijest da je naša heroina Belmina Ibrišević izgubila svoju bitku za život. Belmina, mala borkinja koja je živjela svega par mjeseci, ali je za svoga života ostavila dubok trag u Bosnu i Hercegovinu. Digla je čitavo (?) dobro, ne baš čitavo, ali je digla sve osvještene stanovnike Sarajeva (i šire) na noge (sve kad zbrojiš, šaka jada).

  Gledam svu tu količinu energije večeras na ulicama, nasilne radosti, pitam se gdje je sav taj patriotizam bio kada smo trebali STVARNO da se borimo za našu djecu i našu zemlju? I na isti dan (da se ne bi neko slučajno zamislio i pitao ko nam ubija djecu) portali pišu 'protesti su urodili plodom'. I nevjerovatno mi je da jedan 'ozbiljan' portal prenese vijest (a odgovorno tvrdim da to nije jedina vijest u kojoj pišu apsolutne laži) da je vlada izglasala Zakon o jedinstvenom matičnom broju, još više me je šokirala činjenica da u to SVI zaista i vjeruju. E pa, dragi moji, JMBG prestaje važiti 6. decembra i sve bebe rođene nakon tog datuma će biti žrtve sistema, baš kao što je to bila i Belmina.

  'Propali smo kao ljudi'

  Pitam se koliko smo propali kao ljudi kada nas smrt Belmine i Berine ne može natjerati da izađemo na ulice da konačno uzmemo svoje živote u svoje ruke i donesemo promjene, zajedno, ali nas fudbal itekako spaja. Gdje su nestali oni Bosanci i Hercegovci koji ne pričaju o ljubavi prema Bosni, već je vole? I ne, kada kažem 'ljubav prema Bosni', ne mislim na zapišanu teritoriju (bilo da se ograničavate na Federaciju ili čitavu Bosnu) već na čitav region. Ili ipak, čitav svijet. Jer za mene Bosna jeste čitav svijet!

  Isto tako, za mene pobjeda ne znači privremeni matični broj. Smanjenje penzija. Sklapanje pakta sa MMFom i Svjetskom bankom. Upucan pas na Breki. Napadanje LGBT osoba od strane huligana koji su duboko u svojoj duši velike kukavice koje ne mogu napraviti nikakve promjene za ovo društvo, svjesni su da ne mogu korak naprijed, stoga žele povući čitavo društvo nazad, vratiti ga u srednji vijek, jer znaju da se samo u primitivnim sredinama toleriše njihovo ponašanje. Za mene nije pobjeda ni izgradnja novih zatvora, znam da se pravi kriminalci ne nalaze u njima, jer je ključ zatvora u njihovim rukama. Svastike na zidovima. Da li je Bosna pobijedila zato što poslanici i delegati koji su ubili Belminu naplaćuju svoju odvojenost od porodice, a i posjete njima? Kupuju nove automobile, planiraju dodatna zapošljavanja i plate nakon isteka mandata, dok na svakom ćošku srećem ljude koji ne znaju kako će sutra nabaviti 1, 00 KM za hljeb (BUKVALNO). Napadi na novinare od strane direktora autoputeva i članova vodećih partija. Komentari zastupnice SNSD-a u Parlamentu koji ne priliče nikome. Video nadzor na svakom koraku. Činjenica da svaka četvrta žena u BiH preživljava trpi batine. Zatvoreni Muzej i 7 ljudi na obilježavanju godišnjice zatvaranja Muzeja.

  Kontejneri koje smo postavili ispred Muzeja, a koje niko nije pomakao, nakon 10 dana. Vraćanje seksualnog manijaka na fakultet. Kažnjavanje aktivist/kinja Akcije Građana zbog skidanja nepropisno postavljenih predizbornih plakata na javnim površinama. Mirno gledanje propadanja kulture. Neregularni popis stanovništva. Kriminal i nasilje koji sprovode ljudi na vlasti, a na koje mi šutimo. Ubica Vedrana Puljića na slobodi. Činjenica da BiH ne želi ništa da uradi povodom kažnjavanja ubice. Raspravljanje o uvođenju šintora, dok se godinama ne sprovodi zakon koji su oni sami donijeli. Sve jači osjećaj pripadnosti jednom plemenu i mržnja prema drugom. Nepoznavanje vlastite historije. O jeziku i književnosti da ne pričamo. Promoviranje nasilja nad ženama, koje je sasvim društveno prihvatljivo u BiH. Poruke mira koje na ulici mogu trajati maksimalno dva dana. Neoliberalni Zakon o radu po mjeri MMF-a. Priča o hodži koji je oženio Slavicu i zbog toga zauvijek izgubio mogućnost da radi. Izgradnja hidroelektrana koja uništava prirodne resurse. Uništavanje antifašističkih spomenika. Sporazumi SDA i HDZ-a. Trošenje 2, 59 miliona KM na uvoz flaširane vode u Bosnu, zemlju koja je bogata pitkom vodom. Uništavanje svih zelenih površina i gradnja vjerskih objekata. Ne kažnjavanje zločina iz mržnje. Otvoreni seksistički komentari načelnika Semira Efendića. NVO mafija. Propaganda. Novinarstvo koje širi strah i nacionalizam. Baštinjenje četničkih zločina. Zaboravljanje Mladenke Zadro. Nasilni ispadi ministra Heleza. Ksenofobni natpisi u svakoj ulici. Stadioni koji su poligon za fašizaciju mladih ljudi. Ali se ipak, FTV okrene protiv antifašističkih navijača i prozove ih huliganima. Bavljenjem problema u Siriji, od strane Izetbegovića i Lagumdžije. Uništavanje skvota. Izgradnja spalionice na Stupu. Doček Momčila. Zabranjivanje okupljanja na Trgu BiH. Tuče na sjednici Kantonalnog odbora SDU. Zabranjivanje postavljanja šatorskog naselja ispred Vlade TK radnicima Dite. Deložiranje 100% invalida sa dvoje maloljetne djece (Raiffeisen banka). Nasilničko ponašanje GRASovih revizora, otimanje telefona. Diplome iz BiH koje nisu priznate u Evropi. Dezinformisanje kao sredstvo medijskih manipulatora. Svakodnevne pucnjave u centru grada. Nevidljivost romske zajednice. Policijsko premlaćivanje psihičkih bolesnika na smrt. Trgovina ljudima. Prostitucija. Željko Vulić. Državni teror nad aktivistima. Uništavanje spomen-ploča civilnih žrtava opkoljenog Sarajeva...

  'Ne treba nam Brazil, treba nam edukacija'

  Ne treba nam Brazil, treba nam edukacija. Ne treba nam Brazil da bi svijetu pokazali da Bosnu u boljem svjetlu, potrebno nam je da naši ljudi imaju šta za jesti i da su zdravi. Ne treba nam zabava, treba nam posao od kojeg možemo živjeti. Ne treba nam vlast koja će nam se smijati sa prozora zgrade Parlamenta i govoriti da nas treba poklati, a na proslavi pobjede zajedno sa nama skakati i pjevati 'Ko ne skače mrzi Bosnu' ž, što se mene tiče, ta se gamad može vinuti u nebo.

  Reci te mi da li država čiji parlamentarci naredne godine planiraju potrošiti 1. 055. 000 KM više sredstava nego ove, ukupno 16. 603. 000 KM: 9, 9 miliona KM na bruto plate, 2. 152. 000 KM na naknade zaposlenih, dok je 57, 9% mladih nezaposleno (554 489), treba da slavi?

  Vi koji slavite 'pobjedu' Bosne, trebate se osvrnuti na svoje greške i pokušati mijenjati stvari, za početak krenuti od sebe, ali se vama draža interna i zajedljiva naklapanja i bezopasne kafanske kritike o tuđem radu i akcijama, stoga vam se treba priznati da ste NEPOGREŠIVA BIĆA. I večeras se osjećajte ponosnim Bosnacima. Ja nemam razloga da se ponosim. Ne želim da me jeftini trikovi vlade zavaraju i odvraćaju pažnju od njihovog kriminala. I ne, ja neću na svjetsko prvenstvo. Ja hoću budućnost!
  bosna_komentari- 86153 - 29.07.2013 : Neven Bijeljina - best (4)

  Danijel Simić: Zašto to trpimo?


  Zašto svako ko progovori o istini biva označen kao mračnjak, velikosrpski nacionalista, ratni huškač, banalizator...

  Sve su žrtve jednake, samo su neke jednakije. Prvi put sam to pomislio u autobusu upućenom ka Jadovnu, nakon sat čekanja na granici između Federacije BiH i Republike Hrvatske. Sad se to pitam gledajući prenos iz Potočara.

  Krenuli smo mi tako, u pet ujutru ispod tvrđave Vrbaškoga grada, da podsjetimo i sebe i ko god ima uho da čuje, na preko 40.000 Srba i Jevreja pobijenih za 132 dana 1941. godine legalizovanim zločinom Nezavisne Države Hrvatske. Naša dva autobusa iz Banje Luke, držali su preko sat i po na granici.

  Nijesmo stigli na parastos, samo na komemorativne govore. Četiri autobusa iz Beograda, koji su bili neposredno iza nas, koje smo vidjeli i čijim putnicima smo mahali, bez ikakvog razloga su zadržani i pretresani još četiri sata. Na granici i na punktu pred spomen-područjem.

  Došli su kada se komemorativni dio završavao, govorom (može li većeg poniženja?) grobara Jugoslavije i samoočitovanog čovjeka na tom zadatku Stipe Mesića. Prolomio se gromoglasan aplauz prisutnih, što je iznenadilo i samog govornika, pa se okrenuo prema odocnilim autobusima.

  Graničari su im, kako kažu, na kraju rekli: Gotovo je to sve sada, zakasnili ste. Džaba idete.

  MIRNI K'O SRBI

  Kao da nas ponovo vode na klanje, niko se nije bunio. Niko nije zviždao, niko nije spriječio da nad kostima poklanih i u jamu bačenih Srba i Jevreja, govori čovjek koji je isto tako devedesetih održao govor umaklim dželatima u Australiji, rekavši kako su Hrvati pobijedili dva puta i da nemaju šta klečati u Jasenovcu.

  Jednom kao ubice, kao saveznici Hitlera i Musolinija i osnivači ND Hrvatske, drugi put pridruživši se srpskim oslobodiocima i pobjednicima nad Trećim rajhom, kao osnivači SR Hrvatske.

  Jednako kao i 1918. godine. Jednako kao i kad je izjavio kao posljednji trzaj sebe kao predsjednika Hrvatske, kada je obećao da će Hrvatska vojska presjeći kod Brčkog Republiku Srpsku, ako bude probala da se osamostali.

  Vjerovatno Stipe misli da je pobijedio i taj dan na Jadovnu, jer u uvalu Slana na ostrvu Pagu je moglo, po instrukciji organizatora iz Zagreba, da ide samo 35 ljudi iz Banje Luke, a 65 iz Zagreba. Tamo smo išli da obnovimo ploču koja je uništena odmah pošto je obnovljena 2010. Latinična, komunistička, postavljena tek 1975.

  Ostalima nije dozvoljeno, odnosno preporučeno, čak ni da idu do mjesta gdje se zaista nalazio logor Jadovno 1941. godine u jezovitim, jamama bogatim šumama Velebita, udaljen nekoliko kilometara od spomenika kod Šaranove jame.

  MUK MRŽNJE

  Ništa od tog već višegodišnjeg maltretiranja nije izašlo u javnost Federacije BiH i Republike Hrvatske. Ni jedan međunarodni predstavnik nije reagovao, niti su mediji kao FTV1 i FTV2 (BHT) objavili o tom skandalu. Čitava megabajtna armijica portala finansiranih iz stranih izvora, ni ove godine nije objavila ni jednu riječ o komemoraciji na Jadovnu.

  Nema druge, već da se čovjek utvrdi u povraćajućoj misli da je to sve nastavak kampanje zabrane govora o srpskim žrtvama, koja traje od 1941. godine do danas. Naročito uključujući posljednji rat 1991.-1995.

  Da bi se napravilo bratstvo i jedinstvo u socijalističkoj Jugoslaviji, bilo je potrebno da se laže. Srbi su kažnjavani ako su pokušali bilo šta da kažu o svojim pomlaćenima širom Nezavisne Države Hrvatske. Nije se smjelo reći da su do 1944. partizani bili gotovo isključivo Srbi, da su se 1942. podijelili na četnike i partizane, da su digli ustanak upravo zbog pokolja novoformirane države sa šahovnicom na zastavi.

  Zato se to sve ponovilo i početkom rata 1991. godine je u Gospiću opet ubijeno 146 Srba. Zato Srba danas tamo više nikako nema. I to je nekom sasvim u redu. Ne bih rekao da nije.

  BH-VARIJETET BRATSTVA I JEDINSTVA

  Oni koji su vrlo rado razbili nekadašnju SFRJ i protjerali Srbe sa većine teritorija Republike Hrvatske i Federacije BiH, danas pričaju iste priče kao titoistički ideolozi. Paradoksalno, ali ti samoproklamovani pravednici i ovaj put smatraju da se bratstvo i jedinstvo mora praviti tako što će se šutiti o srpskim žrtvama. Što će se iste ponižavati šutnjom i uzdizanjem žrtava drugih naroda.

  Kad god se vratim sa Jadovna, danima poslije toga budem nekako tup. Muka je to velika da se odvažim i nešto napišem. Sve mi izgleda nedostojno, nedovoljno, a ponekad i uzaludno. Gotovo nema srpske porodice kojoj zaslužni građani Nezavisne Države Hrvatske nekog nijesu zaklali u Drugom svjetskom ratu, ali i danas većina njih ne zna za tu preteču Jasenovca, po imenu Jadovno.

  Zahvaljujući komunističkom obrazovnom sistemu, ne znaju ništa o tadašnjem pogromu nad srpskim narodom, a zahvaljujući inerciji neće izgleda znati ni u budućnosti.

  Veče prije polaska na Jadovno, jedna djevojka mi je ispričala kako su njenog đeda zaklale ustaše. Ona sasvim prirodno koristi taj termin kada govori o tzv. Armiji BiH. Negdje u okolini Bihaća. Ne samo da su ga ubili, već su mu sjekli nos i uši. To je bilo prije dvadesetak godina. Baba je pobjegla kao i u Drugom svjetskom ratu. Čitav život se, kaže unuka, bojala ustaša.

  Onda je dočekala dan da joj iskasape muža.

  DANAS JE DRUGI DAN

  Danas se budim i vidim da je nešto drugačije. Osim jutarnjeg programa, BHT i FTV opet potvrđuju da su jedna te ista televizija, emitujući istu sliku sa komemoracije u Potočarima. Mislim o tim floskulama koje stalno slušam, pa shvatam da nikome nije stalo do istine, do pomirenja i bratstva. Da su nečije nevine žrtve mnogo vrijednije od nekih drugih. Naprimjer mojih.

  Ne želim danas da pišem o tome kako me ljuti kad čujem potomke, ali i još žive članove nekadašnjeg ustaškog pokreta, koji su bili "hrvatsko cvijeće" i vijerni građani Nezavisne Države Hrvatske, sljedbenici ideologije Ante Pavelića ili kasnije Islamske deklaracije, da porede uživo, na televiziji koju ja finansiram, vojnike Ratka Mladića sa čuvarima nacističkih logora.

  Ja tačno znam kojoj je vojsci pripadao moj djed, a kojoj moj otac. Znam ko su bili, za šta su se zalagali, šta su činili. I ponosan sam na njih. Znam i ko mi je umorio pradjeda na kućnom pragu, nekoliko sati hoda od Srebrenice. Neka se drugi zapitaju šta su radili njihovi preci. Ta papanska priča na mene nema uticaja. Moja prapostojbina je u Birču i ja, zahvaljujući toj slučajnosti, znam istinu.

  TOPLO VAS SELAMIMO IZ DOLINE ŠEHIDA U POTOČARIMA

  Tako kaže spikerka BHT na kraju višesatnog prenosa, u kojem je rekla da trebamo saosjećati i sa svim žrtvama genocida drugih dijelova BiH, da bi potom navela samo mjesta stradanja muslimanskog naroda. Zato bih ja danas da pišem o tome kako neki u ovoj tzv. državi BiH imaju mnogo veća prava i da će to, prije ili kasnije, dovesti do njenog kraja. Prošlo je vrijeme spahija i raje.

  Već sam pisao o tome prije, kako BHT pravi mojim parama dokumentarce tipa Marš smrti - BH hodočašće, gdje osim što kaže da "nikada nije niti će vjerovati Srbima", jedan od učesnika vojnog proboja iz Srebrenice tvrdi da su ih više Kravica "četnici dočekali u zasjedi i ubili na hiljade".

  Stoga me sad ne zanima ni da pričam o sopstvenom priznanju arhitektata i izvođača radova na izgradnji mita u Potočarima, kako se na spisku od 8.372 osobe nalazi najmanje 500 živih.

  Ne zanima me ni da utvrđujemo koliko sahranjenih nema veze sa 11.07.1995. godine, ili da raspravljamo o tome da kako je moguće da iz demilitarizovane zone nahrupi 12.000 - 15.000 naoružanih muškaraca, niti koliko ih je poginulo sa oružjem u rukama, prolazeći kroz linije Vojske Republike Srpske. Žalim iskreno sve nevine žrtve u Srebrenici i Podrinju, bilo koje nacionalnosti da su, i u ime toga bih da pričamo o budućnosti u kojoj bi trebao da vlada mir na istinitim osovama.

  GENOCIDNA ESTRADNA MISAO

  Onoliko puta koliko smo sa televizije danas čuli riječ "genocid", toliko je puta istina da je genocid sa epicentrima u Jadovnu i Jasenovcu, glavni uzrok nepovjerenja, oružanog otpora i opšte neželje Srba da žive u neovisnoj Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini sa početka devedesetih.

  Nikakve tu želje kod Srba nije bilo da se ne živi u zajedičkoj socijalističkoj Jugoslaviji, niti da se istrijebe Hrvati ili Muslimani; već prosto da se ponovo ne desi pogrom (genocid je obesmišljena riječ) srpskog naroda od strane istih onih koji su razbili i Kraljevinu Jugoslaviju. Zbog onoga što rade vjerske, intelektualne, medijske i političke elite u Federaciji BiH; Srbi u Republici Srpskoj ni danas ne žele da žive u zajedici sa FBiH.

  Sud u Hagu je danas, kao i toliko puta do sada, dokazao da je estradni. Zakazao je razmatranje žalbene odluke o odbacivanju tačke optužbe Radovana Karadžića za genocid u sedam opština baš danas. I prihvatio je. Isto baš danas.

  Baš danas i FTV dovodi nekakvog profesora Tucakovića da to komentariše i kaže kako je "Milorad Dodik, predsjednik te genocidne tvorevine Republike Srpske bio u Karadžićevom štabu koji je realizovao tu genocidnu tvorevinu Republiku Srpsku". Pomenuo je takođe "razračunavanje radikalnijim mjerama".

  Misli li iko ozbiljno da živi sa takvim ljudima u istoj državi?

  RECIPROCITET ZLA

  Mene sad zanima da li neko ko ovo čita, a iz Federacije je ili Hrvatske, stvarno vjeruje da u Zagrebu, Sarajevu, Zadru, Zenici, Osijeku, Tuzli, Vukovaru, Mostaru i tako dalje... niko nije odvodio Srbe u logore, vršio masovna ubistva i sahranjivao ih po šumama, septičkim jamama, ispod smeća? Jesu li to sami sebe etnički očistili otuda ili im je ipak neko pomogao?

  Da li vjeruju da Naser Orić zaista nije nikom ništa kriv, ili samo da ga kvazisud u Hagu nije htio osuditi? Da li stvarno vjeruju da je ovakva medijska slika, koja pripovjeda o ekskluzivnoj krivici srpske strane, zaista istina ili je to posljedica toga što Srbi nijesu mogli izdržati napade nemjerljivo jačeg NATO?

  Kada se desi neki usamljeni, žalosni pokušaj Srba da ožale svoje mrtve i sačuvaju njihovu sudbinu od zaborava, nesponzorisan od strane EU, SAD ili islamskog svijeta; zašto se to uvijek tumači kao "ratno huškaštvo, buđenje duhova i revizija prošlosti, nacionalizam"?

  Možete li zamisliti da se nekome od poklonika koji su išli u Potočare, desilo isto što se nama dešava svake godine na Jadovnu? Možete li shvatiti zašto Valentin Incko, Patrik Mun i ini, nikad ne dođu sutradan u Kravice? Što li niko nikad ne dođe u Donju Gradinu, da odaju počast žrtvama Jasenovca, jednog od najvećih logora smrti u Evropi 20. vijeka?

  Srpska stratišta iz ovog posljednjeg rata i onako ne poznaju ni Srbi, a ni za Jasenovac iz onog svjetskog se ne bi znalo da nije Jevreja.

  DRŽITE LOPOVA

  Malo bi bilo poteško opravdati svoje postupke prema srpskom narodu i politiku neprestanog nastojanja da se Republika Srpska razvlasti do nestanka, kada bi se zaista pričala istina, a ne propagandisalo u više nego prozirnoj političkoj namjeri nabacivanja ekskluzivne krivice.

  Ne znam kome normalnom se ne sloši, kada neka ekipa (Bioskop za mir) koja snima individualna svjedočenja o događajima u Srebrenici 1995. kaže da će prikazivati ta svjedočenja "zajedno sa jevrejskim sjećanjima o holokaustu"? Što ne probaju paralelno sa sjećanjima preživjelih Srba iz istog perioda? Stradali Srbi iz ovog rata znamo da bi bili nepristojni i da ih treba sakriti da ne trtljaju koještarije...

  Šta bi bilo da RTRS radi isto što i FTV? Niko neće da shvati kako je srpska strana u podređenoj poziciji jer je NATO vojno porazio i da to neće moći vječno trajati. Teško je to i zamisliti jer RTRS je bila okupirana od strane Sfora, na njoj je vedrio i oblačio svemoćni strani cenzor. Od završetka rata je gomila novca uložena u to da se srpska strana priče potpuno zagluši. Tzv. NVO sektor, koji uz silne kampove mira, suživota i tolerancije, stipendije i donacije, stvara uslove da jedna strana trpi i šuti, dok je druga maltretira svojim sjećanjem o ratu.

  Uporno se poturaju nekakvi Teofili Pančići i Nataše Kandić kao da nekog u Srpskoj, pa i u Srbiji, briga šta oni imaju da kažu. Ne zaklapa se po čitav dan o "genocidu u Srebrenici" iz svih uglova. Naprimjer, kao smisao dijaloga i suživota dovodi se u studio BHT izvijesni Čedomir Glavaš iz Bratunca. Sa američkom zastavom na ramenu i natpisom na prsima "Svi i sve za mir" (latinicom), on kaže da njegova organizacija "poziva mlade da idu na fakultet u Sarajevo, Tuzlu, Zenicu, pa eto i Banja Luku, a ne u Beograd"...

  Evo meni je i do ovog trenutka nejasno šta je u tom njegovom apelu evropska ili američka civilizacijska vrijednost? Valjda je to cijena koju moraš da platiš kada jedini pomeneš Kravice danas na tom istom mediju, sjedeći uz predstavnike Inicijative mladih za ljudska prava i BIRN.

  MAPIRANJE GENOCIDA

  Ovaj podnaslov mi je zapao za uho kao jedna od Inicijativa mladih za ljudska prava... Tu su i još neki detalji koji mi bljeskaju u sjećanje, u toj igrokaznoj hipnotičkoj mašini. Dolina šehida... Srebrenički inferno... Performans umjetnika... Čitav spektakl... Spikeri nam čitaju tačke optužnice protiv Karadžića... Najodgovorniji je za njih Ratko Mladić, bez da je osuđen čak i kod te sprdnje od suda.

  Ne recite za one koji su poginuli na Alahovom putu: Mrtvi su. Ne, oni su živi, ali vi to ne osjećate... "Hoćemo li im dati halal?", pita vjerski vođa "po našem lijepom bosanskom običaju"... "I Crveni krst je krst", kaže drugi opet u dokumentarcu FTV... Prikazuju se igrani filmovi poratno-ratne tematike kao što su Snijeg ili Halimin put...

  Sve ja to gledam i pitam se što to nije tako na našoj televiziji? Pitam se zašto svako ko proba da progovori o istini biva označen kao desničar, mračnjak, velikosrpski nacionalista, ratni huškač, banalizator..? Zašto to trpimo? Zašto Republika Srpska nema svoju jedinstvenu paradigmu stradanja?

  Samo na ovo posljednje pitanje znam odgovor. To je zato što Srbi ne znaju i nemaju prava da se sjećaju ni svojih žrtava iz Drugog svjetskog rata, a kamo li iz ovog. Zato što je mnogo Srba odškolovano da je to tako normalno i da to trpiti treba, a da je sramota, opterećenje, horor, primitivizam; učiti djecu šta se desilo sa njihovim precima.

  POŠTO ISTINA?

  Meni ništa ne znače opravdanja da se to sve finansira i pomaže sa strane, da se to radi da se zavojevači NATO i ovi domaći opravdaju za svoje zločine protiv Jugoslavije i Srba. Dragi su mi svi ti Amerikanci, Englezi, Nijemci, Holanđani, Hrvati, Muslimani, Srbi... koji plaćaju, ili pričaju, ili im se plaća da pričaju, ali mi je mnogo draža istina. Ko me jednom vidio u vozu, zna da je to tako. Zna da bih rekao da je nešto laž, sa koje god strane da dolazilo.

  Uvijek sam govorio da bih udario šakom svaku srpsku budalu, kojoj bi palo na pamet da poredi Jasenovac i Srebrenicu, jer je to ono što ovi propagandisti upravo i žele. Obesmišljavanje i neistoričnost. To tvrdim i danas.

  Ali danas, 11. jula 2013. evo ja dopuštam da se provuklo poređenje između Šaranove jame i Potočara. Prosto zato što za Srebrenicu svi znaju, a za Jadovno niko ne zna ništa. Što stradale svake godine sahranjuju i nakon 18 godina, a na Jadovnom još leže kosti u jamama i neznanim i znanim, evo nakon 72 godine. Što nas svake godine maltretiraju i ograničavaju u Hrvatskoj, a prećutkuju u medijima; dok u Srpskoj policija obezbjeđuje skup i svi mediji objektivno izvijeste kao udarnu vijest šta se desilo danas u Potočarima.

  Što se to radi uz veliku pompu i prisustvo ambasadora i moćnika, dok nama izvijesni Milorad Pupovac poručuje da moramo paziti šta pričamo, da ne uvrijedimo svojim sjećanjem druge i ne izazovemo zloupotrebu i nova stradanja, kao što je to već učinjeno. Tu meni, kao i u slučaju Glavaš Branko, ostade nejasno ko je to zloupotrebio 90-tih priču o Jadovnu, kad danas ni 5 odsto Srba nema pojma šta taj pojam znači?

  Eto, omaklo mi se ove godine takvo poređenje, valjda što još vjerujem da je bol svih majki ista, da je patnja za umrlim rodom i porodom jednaka u svih ljudi. Valjda sam dovoljno blentav i patetičan da vjerujem u to da činjenice i istina vrijede više od svakog novca.

  Eto, neka mi oproste svi kojima je nešto zasmetalo, ali ja tako.
  bosna_komentari- 83541 - 11.03.2013 : Kenan Sarajevo - best (2)

  Čuvajmo se slavljenja ratova


  Poštujući teška i traumatična iskustva koja su pisci mnogih tekstova na ovoj stranici prošli, i njihovu potrebu i želju da se upamti šta je bilo i podijeli proživljeno, ipak moram da primjetim da se moramo čuvati glorifikovanja rata. Rat je jedna VELIKA NESREĆA I NUŽDA i vrlo bi bilo ružno predstavljati mladim generacijama rat kao nešto lijepo i plemenito. Ako u tome grotlu nečovještva koje se rat zove, ima nešto lijepo i plemenito, to su ljudi koji se svojom dobrotom izdvajaju od drugih u tim nevoljnim vremenima.

  Da je rat nešto lijepo i pozitivno u njega bi se gurala djeca bogataša i političara, a kad pogledate nesrećnike sa ratnih osmrtnica, rijetko ćete naići na prezimena bogatih, moćnih i politički jakih. Uglavnom stradavaju seljačka i radnička sirotinja, a za djecu naših političara su rezervisani bjelosvjetski univerziteti i provodi po velikim svjetskim gradovima.

  Ko danas slavi i uzdiže poginule, a kritikuje one koji su sramno pobjegli? Malo ko! Ustvari, nije ni pametno javno spominjati šta su političari i bogataši i njihova djeca radili u ratu, jer se i glava ponegdje može zbog toga izgubiti. Malo propratite medije, pa nećete puno naći onih koji o tome govore...

  Kakvu poruku mladim generacijama poslati? Sigurno da dobro razmisle prije nego se late oružja i da vrlo dobro ispitaju ko ih vodi, kako, gdje mu je porodica, i kakvu korist od svega toga ima... Patriotizam može biti pokriće za velike hulje i razbojnike, i pametan čovjek nikada ne slijedi ljude koje dobro i izbliza ne pozna, pa makar se kao Sveti Simeon Mirotočivi predstavljali.

  Borbe na frontovima često u retrospektivi predstavljaju klanice najbolje i najljepše omladine jedne zemlje i naroda za blatnjave livade i vododerine koje se nakon rata prodaju u bescijenje i niko ih neće, bez da se u cijenu računa krv tih nesrećnika koji su glave tu položili.

  Poseban manjak istorijske mudrosti naspram ratova pokazuju Srbi i muslimani Bošnjaci, pa se njima ponajviše mora utuvljavati u glavu da čuvaju svoje živote i imovinu, kao drugi pametni narodi, a da se ne podmeću i ne vode ratove za tuđe interese i za tuđi račun. Uglavnom su drugi izvlačili debelu korist od ratova koje su prijespomenuti vodili, a prijespomenuti narodi ostajali popaljeni, unesrećeni, unazađeni, za više generacija zatrti... Dokle više tako?

  RE: Čuvajmo se slavljenja ratova  Kenane,

  ja apsolutno nemam utisak da ovdje neko glorifikuje rat. Naprotiv, meni se sve čini da svaki od ovdje napisanih članaka odiše komentarima o besmislici rata...

  Veoma prisutne teme na ovom ratu su i "ko je prvi počeo" i "zašto je došlo do rata".

  Veoma interesantne teme su kako su prošli Srbi koji su ostali vjerni Aliji Izetbegoviću.

  Veoma važne teme su "ko je kriv za Markale", "kome se sudi u Hagu" i "šta se desilo u Srebrenici"...

  Veoma poučne teme, o kojima do sada baš i nije mnogo pisano na ovom forumu, su one da je Hrvatska, koja je Bosnu gurnula u rat, najviše profitirala u istom. Ona je postala etnički čista, dok su (vidi ironije) Srbi optuženi za etničko čišćenje. U isto vrijeme, Hrvati iz Bosne su nadmudrili Srbe i muslimane jer takoreći nigdje nisu ratovali, a i procentualno ih je najmanje poginulo. Hrvatskim političarima skidam kapu za uspješno žongliranje između Srba i muslimana. Rekorderi su i u ratnom profiterstvu!

  Neko reče da je "istorija majka svih nauka". Prošlost treba da se proučava da bi se istorija pravilno zapisala. Svaka greška u istoriji je potencijalno žarište za novi rat!
  bosna_komentari- 80719 - 19.12.2012 : Pozz - best (3)

  Henry Kissinger: Bosna je umjetna tvorevina


  Ne shvatam šta pokušavamo učiniti na Balkanu! Mogli smo nešto učiniti na početku rata, kada su Srbi masovno kršili ljudska prava, kako bismo ovo spriječili. Međutim, u ovom trenutku moramo nešto raščistiti: pokušavamo kao da pokušavamo silom vratiti Srbe u neku mitsku "Bosnu", koja nije postojala nikada u istoriji. Ne postoji "bosanski jezik", ne postoji "bosanska kultura". Bosna je administrativna jedinica vještački stvorena u bivšoj Jugoslaviji, koja se sastoji od Hrvata, muslimana i Srba. Napravljena je velika glupost što je Bosna priznata kao država od strane Zapadnih sila u 1991. godini. Ako pogledate srpsku istoriju, vidjećete da su se oni borili 600 godina da njima ne vladaju muslimani. Zašto sada SAD krši svoje vlastito načelo samoopredeljenja naroda i zašto ih naši mediji zovu "srpski separatisti"? Od čega se oni hoće odvojiti? Zar se pokušavaju odvojiti od nečega što nije nikada postojalo u istoriji?

  Zbog toga smatram da trebamo stvoriti muslimasku državu, a dopustiti ostalim nacionalnostima da osnuju svoje nezavisne države i da se priključe Hrvatskoj i Srbiji. Ne trebamo se miješati u Balkanski rat, koji se ne može završiti čak i ako bi pobjedili. Ne možemo ostati tamo u trajnoj okupaciji...


  bosna_komentari- 77922 - 07.10.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Pogrešna politika


  Pročitah Željkin tekst "Važno je šta jeste a ne šta ko misli", koji mi se veoma dopao, kako je to Željko obrazložio za neupućene i nacionalno obojene učesnike ovog foruma.

  Iako je on ne želi da se o tome vodi diskusija na ovom sajtu, ja ne mogu da odolim a da se ne ukljućim sa svojim mišljenjem!


  Žalosno je da i danas, nakon dvadeset i više godina od izbijanja sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, neko komentariše koji je narod najbolje prošao u ratu. Još više me iznenađuje da to napiše neko ko je već ranije pokazao da se na njegovo pisanje treba obratiti pažnja, prije svega zbog neobrazovanja i nepismenosti. Mislim da pojedinci dolaze na ovaj forum jer ih njihova nacionalna tjera da drže Srbima lekciju.

  Drage komšije, ako ste se zbog toga uključili na ovaj portal, onda ste na krivoj adresi!

  Kao prvo u ratu smo svi gubitnici, a ko je najviše izgubio o tome bi se još moglo polemisati! Onaj ko je doživio rat nikada ga neće zaboraviti, a još je teže onima kojima se zabranjuje da pričaju i pišu o svojim podvizima i junaštvima. Nakon Drugog svjetskog rata to se desilo Četnicima, a danas se to dešava Srbima u BiH!

  Zahvaljujući pritiscima iz Federacije BiH, samo samo su najhrabriji pokušavaju da opišu svoje učešće u tim borbama. Ako tako gledamo, onda su po tom pitanju Srbi najveći gubitnici!

  Međutim, neke stvari ukazuju da i nije baš tako! Srbi su ipak uspjeli da zaokruže neke svoje teritorije i svore Republiku Srpsku, dok muslimanima to nije pošlo za rukom.

  Moje mišljenje je da su najveći gubitnici, upravo muslimani, iako se naizgled čini da su stvorili nekakvu naciju i državu, koju do sada nisu imali. Oni su dobijanje nacije platili gubitkom velike teritorije, a ono malo što im je ostalo još uvjek nisu podjelili sa Hrvatima.

  Mišljenja sam da je ideja izlaska BiH iz Jugoslavije za muslimane bila katastrofalan promašaj jer su u drugim djelovima Jugoslavije ostavili veliki broj svoga stanovništva. Svojom podršu republikama koje su bile za odjepljenje od Jugoslavije nisu ništa dobili, jer je u njima bilo jako malo muslimanskog stanovništva.

  Da se kojim slučajem muslimani odlučili za ostanak u Jugoslaviji, oni bi zbog svog idejno-političkog cilja i planskog povečavanja nataliteta na tim prostorima dobili jednu veću državu u budućem demokratskom društvu, koja se zove Jugoslavija. Ovo je bio Zufikarpašićev plan, i da Alija nije muslimane poveo u rat, Srbi bi brzo izgubili većinski status u Srbiji, a još brže u BiH i Crnoj Gori, pa čak i u Makedoniji.

  Na veliku nesreću muslimana, Alija nije bio mudar poput Zulfikarpašića i Filipovića, da osjeti šta dobija ostankom u zajedničkoj državi sa bratsikm narodom, Srbima. Mislim da je presudna bila njegova pohlepa da uđe u istoriju kao tvorac prve muslimanske države u srcu Evrope i na taj način je napravio veliku uslugu srpskom narodu na tim prostorima.

  Iako smo mi živi veliki gubitnici, naša djeca će imati mirniju budućnost, jer će prestati borbe za teritoriju, koje su isti narod podijelile preko vjere i lažnih nacija na ovoliko država!

  Još uvijek nisam sreo muslimana sa kojim bi mogao o ovome objektivno raspravljati, jer su oni ograničeni svojim uskim pogledima koji zastupaju interese njihovih vjerskih vođa i političara. Pored toga, u razgovoru sa jednim "Srbinom" koji je u mješanom braku, a bio je na muslimanskoj strani, doživio sam da čujem kako je razočaran što su Srbi toliko granatirali Sarajevo, pa još kaže da su mu u ratnom Sarajevu rekli da iako je Srbin za njega će uvijek biti mjesta da živi u muslimanskoj državi BiH!
  bosna_komentari- 77736 - 02.10.2012 : Jovan - best (0)

  Kapital


  U toku rata, od 1992. do 1995. godine, posebno opasno je bilo na selu jer je silovanje bilo specijalitet 2. tuzlanskog korpusa i naročito isturenih divizija. (poput 28. naserove legije smrti)

  Demagogija će uvijek biti na sceni kao glavni instrument ovog sistema, a eventualna revolucija u formi vaskrslog Voje Šešelja djeluje kao teška utopija.

  Nametnut nam je sistem koji je sjajno prihvaćen kod bosanskih muslimana, a Bogami i ovi naši ne nedostaju sve u ritmu djela Kapital:
  "Marks započeo a Engels dovršio"

 • "SDS započeo a SNSD dovršio".

  Ovaj sistem traje evo već 20 godina, a Bake i Aljo i srpski haveri Rašo i Momo ga u praksi ostvariše još u ratnom periodu, kada je svako nosio oružje.

  Mislim da je velika nepravda što od stranih tutora patiše samo srpske vođe dok se Aljo, Bakir, Sefer i ostali sve ove godine šepure po javnim funkcijama u odijelima sa kravatom.

  Znao je Aljo da zavrne uši Seferu već 1993. godine, ili Mladićevoj smjeni 1995. godine Rašinim ukazom.

  Ovaj sistem je srodan onom koji je bio prije komunizma, a trajao je u periodu 1918 - 1945.

  Preporuka od mene: pročitajte knjižicu od stotinjak stranica naturalizovanog Srbina porijeklom iz Švajcarske, Arčibalda Rajsa "Čujte Srbi".
 • bosna_komentari- 72944 - 19.08.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Zašto Bosna nije funkcionalna država


  19. 08. 2012. 07:00
  Rajko Vasić
  Tihićev "bosanski Dejton" je nemoguća misija
  Izvor: mojevijesti


  Tihićev "bosanski Dejton" je nemoguća misija

  Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić rekao je Srni da zalaganje lidera SDA Sulejmana Tihića za neku vrstu "bosanskog Dejtona" može samo značiti ponovno prebacivanje bošnjačkih unitarističkih frustracija na leđa i položaj srpskog, pa i Hrvatskog naroda u BiH.

  Vasić je rekao da je najopasnija posljedica takvih ideja nastojanje da Srbi i ovaj BH entitet budu uvučeni u dobrovoljnu reviziju Dejtona.

 • "Tihiću se može poručiti da bošnjačko političko rukovodstvo od potpisivanja Dejtonskog sporazuma kuha bosanski lonac u kome su uništeni odnosi u Federaciji i u kome je skoro izgorjela svaka mogućnost opstanka BiH. Sada se, preko navodnog strateškog dogovora o BiH, sadržaj bošnjačkog lonca nastoji prosuti po cijeloj BiH", istakao je Vasić.

  On je rekao da je Dejtonski sporazum stvorio temelj za idealno moguće funkcionisanje BiH, ali sarajevski politički krug nikada to nije htio prihvatiti i provesti.

 • "Tihić i svaki sarajevski lider želi račun za to prebaciti na cijelu BiH i na druga dva naroda", rekao je Vasić.

  On je istakao da, kada se riješe odnosi u Federaciji na osnovama u njoj odbačenog Dejtonskog sporazuma, BiH će profunkcionisati kao asimetrična konfederativna zemlja.

 • "Pošto se radi o nemogućoj misiji, Republika Srpska ne treba da gubi vrijeme i energiju na račun svoje dejtonske samostalnosti i dejtonskih državnih nadležnosti", naglasio je Vasić.

  Tihić je, na pitanje medija da li treba organizovati neku vrstu domaćeg Dejtona gdje bi se političari okupili i rješavali ključna pitanja budućnosti BiH, rekao da je potreban temeljni unutrašnji politički dogovor.

 • "Dejton bi bio osnov, a na principijelan način bismo riješili pitanje ravnopravnosti naroda na svim nivoima i na cijeloj teritoriji BiH, ali i druga važna pitanja, kao što je funkcionalnost BiH", rekao je Tihić.
 • bosna_komentari- 71240 - 01.07.2012 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

  Nije bilo genocida nad muslimanima u BiH!


  Odluka Haškog tribunala da bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića oslobodi po jednoj tački optužnice za genocid potvrdvrđuje da se u Republici Srpskoj nije dogodio genocid.

  "Sudska odluka apsolutno potvrđuje naše tvrdnje da se ovde nije desio genocid i demantuje sve one koji su na olak, politički način, političkim i medijskim pritiskom, hteli da to nakaleme Srbima i srpskom narodu. To je apsolutno promašeno", rekao je Dodik.

  Dodik je dodao da su i ranije postojali pokušaji da se napravi, kako je ocenio, politička ujdurma "u kojoj bi se tragalo na nekim drugim mestima vezano za genocid", ali da je to u Republici Srpskoj - apsolutno propalo.

  Sudije su u odluci o Karadžiću navele da tužioci nisu izneli dovoljno dokaza kako bi podržali tačku optužnice koja ga je teretila za masovna ubistva, proterivanje i progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva iz bosanskih gradova od marta do decembra 1992. godine, na samom početku rata u Bosni. Ostala je optužba za genocid koja tereti Karadžića za učešće u masovnom ubistvu muslimana u Srebrenici 1995. godine.
  bosna_komentari- 69672 - 22.05.2012 : Max Sarajevo - best (0)

  Za F-16 Brioni


  Pozdrva svim čitaocima,

  Imam kontra pitanja za F-16 Brioni
  Šta ti misliš o pripadnicima mog naroda koji su se aktivno borili kao pripadnici VRS? Jesu li i oni po tebi izdajnici i prelivode?
  Mnogi od njih su ugradili svoje živote u Republiku Srpsku. Ako nemaš nastojaću da ti pošaljem spisak.

  Svoje mišljenje o njima ću ti napisati kada dobijem tvoj odgovor. Vjeruj mi da moje mišljenje nije poput tvog, ja za muslimane koji su se borili u VRS i za RS nemislim da prelivode, a ni izdajnici svog naroda.

  Zapamti jednu stvar ne želim se ni sa kim prepucavati, ja sam ti napisao šta mislim o tim ljudima, za mene su heroji i to je moje mišljnje koje nikada neču promjeniti kako god ih neko nazivao. Onaj ko vrijeđa njih vrijeđa i mene.

  Nadam se da me nečete krivo shvatiti.

  Poseban pozdrav za Novaka, sve njabolje tebi i tvojoj porodici, mada se ne zanmo ali se slažem sa tvojom poslednjom porukom i ja bi učinio isto.

  Valtere javi se kada dođeš, pozdravi i tebi i tvojoj porodici!

  Svima mnogo iskrenih pozdrava,
  Max
  bosna_komentari- 69581 - 20.05.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (5)

  Bosna cjela iz dva djela


  U potpunosti se slažem sa Amerom Zameticom da u Bosni ne bi bilo rata da JNA nije pred izbijanje rata podjelila naoružanje Srbima, jer danas bi ona bila etnički čista muslimanska teritorija. Evo i zašto!

  Kao prvo, Srbi ne bi imali čime da se brane pa bi im muslimani u Bosni bez straha dolazili na kućni prag, da izvrše pretrese stanova i kuća svih onih koji su bili protiv Alijine politike. Njih bi čekao prijeki sud, po već unapred razrađenim planovima bi osuđivani da su pripadnici "terorističke" organizacije SDS-a.

  Još prije izbijanja rata u Bosni, muslimani su se javno hvalili da prave "Crnu knjigu" za Srbe koji se ne slažu sa njihovom politikom.

  I ja sam bio protivnik takve jednostrane politike u Bosni, koja je je bila anti-srpska sa jasnom porukom:

 • "Bjež' Srbine preko Drine"

  U preduzeću u kome sam radio, često sam ulazio u verbalne duele sa muslimanima, pa su me mnogi Srbi u to vrijeme upozoravali da šutim jer će me muslimani staviti u tu njihovu "Crnu knjigu"...

  "Crna knjiga" je za bosanske islamiste bila metoda zastrašivanja srpskog naroda u Bosni!

  I upravo zbot te "Crne knjige", mnogi Srbi su se ustručavali da javno iznose svoja politička mišljenja o Bosni, što se muslimanima vratilo kao bumerang, jer nisu tačno procjenili političke stavove srpskog naroda u Bosni.

  Kada je rat počeo, izjalovila se muslimanska pretpostavka da će im se suprotstaviti samo šačica ljudi koji podržavaju SDS, i da će sa njima "lahko" izaći na kraj. Desilo se nešto sasvim suprotno, tj. da je kompletan srpski narod u Bosni složno krenuo u borbu za opstanak na ovim našim prostorima.

  Stvaranje Bošnjačke nacije nije ništa drugo, nego, pokušaj nastavka nasilne islamizacije naroda u Bosni. Po mom mišljenju, da se prihvatila težnja muslimanskog naroda da svi stanovnici u Bosni budu Bosanci, danas bi Bosna bila bar 75% islamska, a u narednih desetak godina, zbog muslimanske agresivne politike, Bosna bi postala preko 90% islamska.

  Zbog svega ovoga, i ja sam bio primoran da uzmem pušku u ruke i da se borim za prava srpskog naroda u Bosni. Od te moje borbe nisam odustao ni dan-danas, pa pokušavam da svojim pisanjem na ovom forumu iznesem istinu koja se još uvijek pokušava iskriviti i prikazati na štetu srpskog naroda.

  Ne zmam koliko Amer ima godina, ali je očigledno da je mlad jer iznosi činjenice koje su jednostrane i uperene isključivo protiv srpskog naroda, a koje još uvijek koriste muslimanski političari, učeći u školama njihovu djecu iskrivljenom istorijom, a sve u cilju održavanja tenzija kako bi, eventualno, jednog dana krenuli u rat protiv Republike Srpske i tako ujedinili Bosnu.

  "Bosna cijela iz dva dijela" je činjenica koja se ne može mijenjati ma kakvi pritisci bili, unutar ili izvan Bosne. Isto kao što se nikada više neće vratiti bivša Jugoslavija, ni Bosna i Hercegovina nikada više neće biti ista kao što je bila ona stara.

  Da su muslimani već shvatili ovu činjenicu život u Bosni bi bio mnogo jednostavniji i lakši, a Srbi bi prestali razmišljati o ocjepljenju i okrenuli bi se svakodnevnom životu.

  Mi Srbi ne koristimo termin Bošnjak jer ga muslimanski narod koristi da bi meni oteo moju rođenu otađbinu! Zbog toga ni ja nikada neću prihvatiti tu riječ i boriću se svim silama protiv nje! Pokušaj stvaranja nekakve "Bosanske nacije" na prostorima BiH je jedna velika zavjera, koju Srbi nikada ne smiju prihvatiti. Ne zbog toga što zele da se suprostave muslimanim, nego da bi bili sigurni da će opstati na ovim prostorima! Jer stvaranje te lažne nacije, je samo jedna faza podmuklog muslimanskog političkog plana, koji otkriva i njihove pretenzije na teritorije drugih država sa prostora bivše Jugoslavije!

  Amere sine, o tome ti malo počni da razmišljaš, jer je to glavni problem, koji vi pravite i nikada neće dati da na tim prostorima bude mir! Pokušavate da stvorite nešto vještačko, što samo vama odgovara a onda vršite pritisak na ostale da to privhvate! Da u ovom slučaju i moja koža nije u pitanju, meni bi ovo bilo mnogo sješno!
 • bosna_komentari- 69574 - 20.05.2012 : Amer Zametica - best (1)

  Ne zamećem ja kavgu!


  Ne zamećem ja kavgu, ako si na to mislio, nego samo pitam. Eto tvoji ratovali protiv turaka od pamtivjeka pa i ti nastavljaš tradiciju. Stalno spominjete Turke, muslimane (u svakom tekstu), te ne vidim kakve veze mi u BiH imamo sa Turcima. Nije Turska slala brigade da ratuju protiv vas '92 godine.

  S druge strane musliman je vjeroispovijest, pa ni mi vas ne zovemo pravoslavci nego Srbi, pošto vi očigledno ne volite da vas zovu Bosanci, zato vi nas možete zvati Bosancima barem na ovom portalu, a ne muslimani.

  Što se tiče naoružanje JNA, mislim da ne bi ni bilo rata da niste uzeli to silno naoružanje i bili sigurni u svoju pobjedu.

  Izvinjavam se uredniku ako sam napisao nešto što će ga uvrijediti. Ja stvarno nemam namjeru da vrijeđam nikoga, samo iznosim svoje mišljenje kao i Vi vaše.

  Amere,

  najveća glupost koju si u ovom testu napisao je da je zbog rata došlo jer su Srbi uzeli naoružanje JNA. Ovo kažem zbog toga što su intelektualci, osobe malo pametnije od tebe, znali da će do rat doći još par godina prije 6. aprila 1992. godine. Uostalom, zar rat u Hrvatskoj i Sloveniji nije počeo gotovo godinu dana ranije?

  Da te podsjetim, oružje i novac su muslimanima u Bosni počeli da pristiže 18 mjeseci prije nego što je rat počeo, a Srbima je isto podjeljeno tek u martu 1992. godine.

  Moj prijateljski savjet za tebe je da nastaviš da čitaš i da se obrazuješ, pa kad dođeš do nekog nivoa da možeš postavljati inteligentna pitanja, ti se ponovo javi. U međuvremenu, sačuvaj svoje komentare za sebe, jer su oni ispod svakog nivoa ove stranice.
  bosna_komentari- 69568 - 20.05.2012 : 0069 Basra - best (0)

  RE: Ko stoji na čelu Bosne


  Postovani Mrakovica,

  hvala za ovaj tekst koji će mlađim generacijama još više otvoriti oči o parodiji od države koja se zove Bosna, a nama koji već imamo jasnu sliku, samo potvrditi ubjeđenje da je vrijeme da se ova tragikomedija okonča na dobrobit Srpskog naroda koji žive na ovim prostorima.

  Ovakva izjava je još jedna u nizu potvrda bahatosti muslimanskog političkog miljea koji se, sa svojih mindera, oglašavaju preko ovakvih političkih karikatura tipa Alijinog malog, Lagumdžije i njima sličnih.

  Njihov politički kurs već dugo vremena zavisi od četvorice milijardera koji dobiju epileptične napade kad im se spomene bilo šta Srpsko. A to su:

  Edin Arslanagić-BOSNALIJEK
  Fahrudin Radončić-DNEVNI AVAZ
  Nihad Imamović- ASA PREVENT group
  Hilmo Selimović-MIMS group


  Ti ljudi su se godinama bogatili na račun običnog naroda, stvorili imperije i, ono najbitnije, napravili jaku zaleđinu, uz pomoć međunarodnih mešetara koji se u Bosni predstavljaju kao neke važne diplomate visokog ranga tipa Pedi Ešdaun, Svarcsiling i ostali.

  Primjera radi, 2006. godine Ešdaun je "kupio" vilu na Jablaničkom jezeru. Istina je da je ta vila njemu poklonjena od strane gore navedenih a on je, na kraju mandata, prodao tim istim ljudima za milion KM?

  Isto tako se pouzdano zna da su recimo Gregorijan i Farand otišli iz BiH bogatiji za nekoliko miliona dolara, ali ne od plate.

  Takođe, imaju ogromnog uticaja na strance koji vršljaju po Sudu BiH a samim tim utiču i na kompletno sudstvo u BiH.

  Nažalost kroz taj uticaj u sudstvu pokušavaju da kroje sudbinu Republike Srpske, kroz lažne optužnice i isforsirane presude kojima kreiraju lažnu sliku o stvarnom karakteru rata i istovremeno svoje zločince spašavaju od ovozemaljske pravde.

  Znam isto tako da ovim tekstom ni ja ne govorim ništa novo ali ponavljaću dok sam živ da ovakva Bosna nije moja Bosna!

  Pozdrav!
  bosna_komentari- 69558 - 19.05.2012 : Mrakovica Kozara Kozara - best (1)

  Ko stoji na čelu Bosne?


  Poštovani gospodine Željko,

  Brvo za odgovor! U potpunosti podržavam Tvoj komentar izvjesnom Zametici. Međutim, šaljem ti i jedan članak iz sarajevskog "Avaza" pa neka učesnici ovog foruma vide, pročitaju i daju ocjenu o čovjeku koji eto stoji na čelu jadnog bošnjačkog narda i još jadnije "države" tj. Federacije BiH, države Bošnjaka, koji pod prisilom moraju da govore i pišu da imaju državu Bosnu. I sam članak nije baš najbolje uređen, ali će nadam se, posjetioci ovog foruma razumjeti. Ja ga nisam pisao. Pozdrav,
  Mrakovica

  Kakvu je poruku želio poslati član Predsjedništva BiH:
  Izetbegović tvrdi da se svi rađamo bogati! Svaki mali Bosanac i Hercegovac, kada se rodi, naslijedi stotine tona uglja.. . ?!

  Autor A. Du., Objavljeno 19. 05. 2012. godine

  Izetbegović: Je li krenuo od svog primjera: svaki mali Bosanac i Hercegovac, kada se rodi, naslijedi stotine tona uglja, stotine hiljada kubika vode, stotine kubnih metara drveta. Svaki mali Bosanac i Hercegovac se rodi bogat!

  Ovo je protekle sedmice na "Sarajevo biznis forumu" u obraćanju novinarima izjavio ili, bolje reći, izvalio Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

  Aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH, govoreći o mogućnostima bogaćenja, valjda je krenuo od sebe, pa je tako svim Bosancima i Hercegovcima želio poručiti kako se ne vrijedi truditi da bi se zaradilo?!
  bosna_komentari- 68694 - 19.04.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)


  Stoltenberg: Poželjno je bilo biti protiv Srba, a podržavati Bošnjake

  Tanjug, 19. april 2012. godine

  Bivši izaslanik UN ispričao je, 20 godina posle početka rata u BiH, kako je za strane diplomate u tim vremenima bilo poželjno da budu protiv Srba


  PRAG - Bivši izaslanik UN tokom rata u BIH Torvald Stoltenberg ispričao je, 20 godina posle početka tog rata, kako je za strane diplomate u tim vremenima bilo poželjno da budu protiv Srba - da bi izbegli kritike i bili prihvaćeni.

  "Od prvog dana rata znao sam da, ako želite da bude u potpunosti prihvaćeni, odnosno da izbegnete kritike, trebalo je da budete protiv Srba, podržavate Bošnjake i gledate kroz prste Hrvatima, " rekao je Stoltenberg u intervjuu Radiju Slobodna Evropa.

  Oni koji su, poput njega, podržavali jednu ili drugu stranu "na osnovu konkretnog razvoja događaja na terenu, " bili su izloženi žestokim kritikama, dodao je Stoltenberg, koji je zbog želje da bude nepristrasan kritikovan da je prosrpski orijentisan, kaže da je na kraju bio prinuđen da umesto srpskog koji je naučio tokom diplomatske službe u Beogradu u pregovorima koristi engleski. Zamerano mu je što, kada govori srpsko-hrvatski jezik, previše koristi srpsku varijantu, a premalo Hrvatsku. "Tačnije, da je moj akcenat previše srpski. Zbog toga sam nastavio da koristim engleski, tako da mi znanje srpsko-hrvatskog jezika nije mnogo pomoglo u pregovorima, " rekao je.

  Stoltenberg je istakao da ni tada nije želeo - kao ni sad - da bude sudija već da kao izaslanik UN doprinese zaustavljanju rata. Po njegovom mišljenju, mirovni plan iz 1993. godine bio je povoljniji za Bošnjake od Dejtonskog sporazuma, ali su ga oni odbili na sugestiju SAD. O ulozi Sjedinjenih Država, Stoltenberg je rekao su "svojevremeno otežale postizanje dogovora".

  Stoltenberg je objasnio da se najpre nadao da će se SAD mnogo ranije uključiti u pregovore, ali da je uvažio odgovor tadašnjeg američkog predsednika Klintona da je to evropsko pitanje. "Smatrao sam da je to korektan pristup. Međutim, SAD se nisu u potpunosti povukle iz te regije, već su stajale sa strane i davale instrukcije nekima od učesnika, što je, zapravo, veoma otežavalo postizanje dogovora", ukazao je bivši norveški ministar.

  Stoltenberg je podsetio da su lord Oven, kao predstavnik EU, i on, u ime UN uspeli da u jesen 1993. godine izdejstvuju usmeni pristanak sve tri strane na mirovni sporazum, ali da su predstavnici Bošnjaka potom saopštili da ne mogu da prihvate taj dokument, jer su ih tako savetovale američke vlasti. "Kao razlog je navedeno da bi veoma mala teritorija pripala Bošnjacima. Naime, prema sporazumu je bilo predviđeno da dobiju 33. 3 procenta teritorije. Danas posle Dejtona, u suštini kontrolišu izmedu 26 i 28 odsto zemlje. Sporazumom iz 1993. bilo je predviđeno stvaranje tri jedinice unutar BiH - bošnjacke, srpske i hrvatske. "

  Po njegovim rečima, razlika između predloga sporazuma iz 1993. i Dejtona, od kojih nijedan nije savršen, jeste u tome što je rat trajao dve godine duže. U tom periodu je ubijeno na hiljade ljudi, a na desetine hiljade ih je izbeglo.

  Na pitanje kako naći izlaz iz sadašnje situacije budući da je BIH još uvek u velikoj meri podeljena po etničkim linijama i kao država nefunkcionalna Stoltenberg je rekao da odluke o životu u miru treba da donose ljudi u BIH, a ne bilo ko drugi, uključujući SAD. "Ja sam uveren da će sva ova pitanja biti rešena i to bez rata. Smatram da situacija u BiH nije najopasnija na Balkanu. Mnogo sam zabrinutiji zbog stanja na Kosovu", zaključio je on, ne obrazlažući detaljnije svoj stav o pokrajini.
  bosna_komentari- 68389 - 08.04.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Interviju sa Dr. Nenadom Kecmanovićem


  Moj prijeratni politički favori u bivšo Bosni i Hercegovini, za koga sam glasao na prvim višestranačkim izborima, govori o političkoj situaciji Bosne i Hercegovine. Ja ga u potpunosti podržavam i smatram da je 100% tačno ovo o čemu on govori. Srbi su izgubili Sarajevo ali su zato sačuvali Republiku Srpsku i opstanak srpskog naroda na tim prostorima. Ovo je prava istina, koju sam ja osjetio na svojoj koži i zbog čega sam se opredjelio da se borim protiv nezavisne BiH.

  Pročitajte njegovu izjavu!

  Doktor političkih nauka i ugledni politički analitičar tvrdi: Sarajevo je žrtvovano da bi opstala Srpska!

  Aliji je bilo više stalo do Baščaršije i Begove džamije nego do cele BiH, a Milošević mu je u Dejtonu izašao u susret i izazvao gnev rukovodstva RS. Ispostavilo se da je to bila, šahovski rečeno, žrtva teške figure za dobitak partije: Sarajevo je izgubljeno da bi opstala Republika Srpska!

  Nenad Kecmanović, jedan od najcenjenijih političkih analitičara na Balkanu i svedok brojnih krupnih događaja koji su prethodili raspadu Jugoslavije i krvavom građanskom sukobu u BiH, tvrdi da je Sarajevo žrtvovano da bi opstala Republika Srpska!

  Potkrepljujući ovu tvrdnju, Kecmanović u ekskluzivnom intervjuu za Press RS, navodi da bi se BiH reintegrisala da je Sarajevo posle rata proglašeno za ekstrateritorijalnu zonu. On podseća da su to stranci i planirali, što bi, kako kaže, stvorilo uslove za povratak u Sarajevo velikog procenta i Srba i Hrvata, posle čega bi se taj model onda proširio i na druge krajeve, i BiH bi se reintegrisala.

 • Međutim, Aliji je bilo više stalo do Baščaršije i Begove džamije nego do cele BiH, a Milošević mu je u Dejtonu izašao u susret i izazvao gnev rukovodstva RS i u početku generalno negativan srpski stav prema Dejtonskom sporazumu. Ispostavilo se da je to bila, šahovski rečeno, žrtva teške figure za dobitak partije: Sarajevo je izgubljeno da bi opstala Republika Srpska - zaključuje Kecmanović.

  Pa, može li onda Sarajevo biti ono što je nekad bilo?

 • Ništa nije kao što je nekad bilo, pa ne može da bude ni Sarajevo. Promenili su se i Banjaluka i Mostar i Beograd i Zagreb. Prošlo je 20 godina, dogodili su se smena režima i tranzicija, a u Sarajevu je 3, 5 godine besneo i građanski rat na nacionalno-verskoj osnovi. Posle rata se iz Sarajeva pokupilo i ono malo Srba i Hrvata što je bilo ostalo i grad je postao bezmalo potpuno etnički čist - bošnjačko-muslimanski. Eto, to je naprosto tako i ništa ne može promeniti ni povratak Bregovića, ni to da Kusturicu zamole da se vrati, pa čak ni da ožive Pimpek, Mirza i ostale ikone predratnog Sarajeva.

  Da li se slažete da taj mit podržava današnje Sarajevo?

 • Sa tim pričama o tome kakvo je Sarajevo nekad bilo, o nekadašnjem duhu, harmoniji zajedničkog života itd. se naveliko preteruje, a mit o zlatnom dobu uvek je indikator loše savremenosti i osećanja nemoći da se promeni. Postoje i druge i drugačije ocene tog nekadašnjeg Sarajeva i kao "karakazana" i kao "tamnog vilajeta", baš kao što je Andrić pisao. Pa nije valjda toliko zlo kasnije ni iz čega nastalo. Nisu nacionalne stranke napravile državni udar nego su ih izabrale Sarajlije i to ubedljivo u svih deset gradskih opština.

  Koja vam je prva asocijacija na pomen 6. aprila 1992. godine?

 • Bio je to početak kraja. Sve što se kasnije događalo možda su bile samo neizbežne posledice. Tih dana su se dobro poznati događaji smenjivali kao na filmskoj traci, ali opšti utisak koji mi je ostao jeste - rasulo. Otkazivao je jedan po jedan podsistem, ljudi i odnosi su se preko noći menjali.. .

  Šta vas je zadržalo u Sarajevu posle tog datuma?

 • Nije lako napustiti rodni grad, pogotovo ako ste u njemu sa kraćim pauzama proveli bezmalo pola veka. Iako sam mnogim prijateljima, koji su mi i sada zahvalni, još dva tri meseca ranije savetovao da treba što pre da idu, ja sam osećao obavezu da još nešto pokušam. Uostalom, bio sam rektor univerziteta, lider parlamentarne stranke, javna ličnost od koje se to i očekivalo. Kasnije sam nekim Srbima bio kriv što nisam odmah otišao, a nekima što nisam i danas tamo da branim ono što je od srpskog ostalo. Tako to ide u politici.

  Kada i zašto ste odlučili da napustite Sarajevo?

 • Onda kada sam procenio da više ne mogu ništa da učinim da se spreči najgore. Ja sam i tokom prvih meseci rata i kao lider parlamentarne stranke i kao član predsedništva i ponajviše lično u nekoliko navrata prelazio liniju fronta, išao do Pala i Beograda i susretao se sa Miloševićem, Ćosićem, Kostićem, generalom Adžićem, Milanom Panićem, patrijarhom Pavlom i, naravno, sa Krajišnikom, Koljevićem i Karadžićem. A sa Izetbegovićem, Ganićem, Kljujićem i drugima, svakodnevno sam komunicirao i imao uvid u ono šta oni govore, misle i rade, tako da sam imao dosta dobar pregled situacije.

  Kako gledate na izlazak iz Sarajeva uglednih srpskih intelektualaca i javnih ličnosti?

 • Takvi odlasci imaju svoju dugu predratnu istoriju i kontinuitet. Decenijama su desetine i to najboljih odlazili put Beograda, a ponajviše od perioda kada se federalna država počela pretvarati u konfederaciju, kada je počelo "federiranje federacije" i republike počele sticati "državnost" po receptu Kardelja i Bakarića. BiH je svoju suverenost afirmisala prekidanjem prirodnih veza bosansko-hercegovačkih Srba i Hrvata sa maticama preko Drine i Une pa su se srpski, ali i hrvatski intelektualci koji su tome pružali otpor našli na udaru kao nacionalisti. Tako su otišli Vojislav Zeremski, Rajko Nogo, Novica Petković, Zec, Subotić, Lubarda, Šešelj, ali i Mladen Čaldarević, Ivan Foht, Vanja Sutlić, Ante Pažanin i drugi. Najveći srpski grad posle Beograda već tada je postepeno postajao muslimanski, a početkom 90-ih odigrala se samo dramatrična završnica tog procesa. Da nije stvorena Republika Srpska, cela BiH bi sada izgledala kao današnje Sarajevo.

  Kako su izgledale sednice Predsedništva SR BiH na kojima ste učestvovali?

 • Svoj ulazak sam uslovio uvođenjem prava veta svakog člana predsedništva, kako ne bi bilo preglasavanja kao u periodu dok su tu bili Plavšićeva i Koljević. Prihvatili su, ali su onda taj princip izigravali. Recimo, ako bih tokom diskusije izrazio neslaganje sa većinom koju je kontrolisao Izetbegović, on je temu skidao sa dnevnog reda, a onda noću zakazivao sednicu za koju tobože nisu uspeli da me obaveste zbog pucnjave, zamračenja, prekida telefonskih veza.. . Prethodne odluke i zapisnike na koje sam se pozivao jednostavno nisu mogli da nađu i sl. Ali, predsedništvo je inače bilo samo paravan. Postojala je paralelna SDA - linija rukovođenja preko probranih stranačkih kadrova. Hasan Čengić, Bakir Alispahić i dr. su bez najave svakodnevno dolazili u Alijin kabinet i tu su se donosile odluke.
 • bosna_komentari- 68382 - 08.04.2012 : Miner Vogosca Vogošća - best (0)

  Odgovor Maxu


  Pozdrav i tebi Max,

  bez obzira na moj stav na ošstu situaciju u Bosni, moram ti priznati da mi je drago da su mine uklonjene. Kad smo popušili u Dejtonu, samoinicijativno sam počeo uklanjati sve mine u blizini naselja jer nisam želio da neko dijete nastrada. Međutim, snijeg i opšta nerovoza oko pakovanja me je spriječila da uklonim mnogo više.

  Kada sam se razdužio sa opremom u Višegradu, kompletne i veoma detaljne šeme sam predao skupa sa uputstvima za najlakše čitanje istih. U proteklim godinama sam često razmišljao da li su one korisno upotrebljene. Prema nekim izvorima one su predate UNPROFOR-u.

  Zbog svojih pozitivnih stavova mi postaješ drag, i volio bih da ti kažem "vozdra xma" ali mi to nekako para uši, bigaje limša se.

  Ajde matere ti, kažes li ikada nekom prijatelju "Ajmo na jednu hvuka". Ako mi ista u životu fali to je onaj jedinstveni smisao i način humora koji je nekada bio tamo. Obožavao sam kad neko uleti u kafić i kaže: "Joj rajo, jesam se danas provalio", pa ispriča neku provalu na svoj raču pa poslije ne može desetak dana da živi od zajebancije.

  Ali bigaje sve je to prošlo sa vihorom, kako volim da kažem. Nažalost ovi ovamo nam ponovo predviđaju sranje i izgleda da ozbiljno rade na tome. A što oni zacrtaju, to mora i da bude.

  Možda bi bilo najpoštenije da nama prepuste kako da to odradimo. Siguran sam da bi se ti sa tvojima složio. Ja i Pravi sa ove strane da sakupimo ekipu a ti sa tvoje strane, pa da povučemo crtu od kote 850 do Visa pa bez mješanja ikoga sa strane onako jedan na jednoga, pa kom opanci kom obojci i ko zijani da se kupi.

  Jel' pošteno?
  Pozdrav svima Miner!
  bosna_komentari- 68250 - 03.04.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Pogrešni termini


  NLO,

  meni takođe ne smeta što mi neko kaže da sam agresor, okupator ili četnik ali kada prođe dosta godina i ovi termini ostanu upisani u istoriji, više niko neće moći to da to promjeni. Biće to debelim slovima upisano da smo bili agresori, tj. da smo došli iz Srbije i okuprirali tuđu zemlju. U ime naših pokoljenja, treba da se borimo protiv lažnih termina, i da spriječimo njihovu upotrebu u našem narodu.

  Pogledaj danas, mnogi, pa čak i mi Srbi kažemo kako slavimo "Kosovsku bitku", najveći poraz srpskog naroda u njegovoj istoriji.

  Tako će jednog dana i ovi termini koje muslimani danas koriste protiv nas, ući u istoriju i bićemo izjednačeni sa okupatorima kao što su Turska, Austro-ugarska, Njemaćka i NATO, koji su nas tlačili kako su htjeli i kad su htjeli u toj prokletoj Bosni.

  Ja sam jedne prilike dobio od Razvigora jedan opširan tekst u kojem je on kao istoričar napravio analizu "Kosovske bitke". U toj analizi su izneseni tačni istorijski podaci. Na osnovi tih podataka dođe se do zakljućka da Srbi nisu poraženi u "Boju na Kosovu". Razvigor kaže, da je mnogo ozbiljnih istoričara pročitalo njegovu analizu i nisu mogli da pobiju zakljućak da Srbi nisu poraženi u "Boju na Kosovu". Turska okupacija i strah u tim vremenima da se piše istina, danas se tumaći da je srpska vojska poražena od Turaka.

  Ako moj prijatelj Razvigor dozvoli, tu analizu ću objaviti na ovom sajtu.
  bosna_komentari- 68236 - 03.04.2012 : Nlo Gojino Brdo - best (0)

  O Bošnjacima


  Od rata pa na ovamo sam upoznao dosta Bošnjaka, ali svi oni su za ukidanje Republike Srpske. Meni ne smeta kada me zovu "četnik", pa čak i "agresor"... Šta više, kad-kad mi to i imponuje. Ali, hoću da nekima da skrenem pažnju da 99% Bošnjaka misli da sve nas koji smo bili učesnici rata treba staviti pod ključ. Pohvale za Vogošćanina Pravoga u vezi njegovog razmišljanja o pisanju knjige.

  P.S. Možda bi ti Šešelj mogo napisat predgovor
  bosna_komentari- 68075 - 28.03.2012 : Max Sarajevo - best (1)

  O današnjim vremenima


  Pozdrav vama g-dine Tomić,

  Treba mi informacija da li ste dobili one mailove i slike koje sam Vam poslao? Pitam iz razloga da li da pošaljem još ponešto, ne dobijam odgovor.

  Zamolio bih Vas da u mojim tekstovima u kojim sam pisao i u narednim koje ću pisati umjesto riječi četnik ubacite VRS, ne iz razloga što sam na Vašoj stranici pa se sada nekoga bojim, ili da nekome ližem guzicu. Ne, nisam ja takav tip. Ovo radim zbog mlađih pokoljena da bar njih ne dijelimo i ne trujemo. Nisu oni krivi za ono što smo mi stariji glupani sebi dozvolili i nažalost preživjeli.

  Svoju djecu učim da poštuju, nisam zadojen nacionalizmom, samo sam rođen i živim u takvom vremenu gdje se politički poeni dobijaju na tu kartu, a narod glup pa i dalje nasjeda.

  Ja sam za tezu da svako zna svoje ali i da poštuje tuđe. Ovo pišem kao čovjek koji je toliko puta bio blizu smrti, gledao je u oči, borio se za neke ideale, a da ni dan danas ne znam čije.

  Dobro znate da smo svi mi koji smo iznijeli teret rata sada na rubu opstanka. Nažalost samo naše porodice ispaštaju traume koje smo preživjeli. Nisu oni krivi! Samo su se našli u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu.

  Cilj mi je da poslije svega odem iz Bosne. I nikada se ne bih vratio, pa čak ni kada umrem jer mi smo generacija koja je nažalost umrla onda kada je umrla i Jugoslavija.

  Dozvoli smo sebi da se unazadimo, da se međusobno ubijamo i mrzimo a da drugi prosperiraj. Ovdje, prije svega, mislim na zemlje EU. Koliko su samo Mađari, Poljaci, Česi, Bugari i Rumuni bili iza nas! Često se sjetim prijeratnih odlazaka u Suboticu po njihovu robe, koju smo dobijali za Vegetu i slične stvari.

  Možda griješim, ali bar ja tako mislim.

  Ovo ne morate objaviti.

  Puno pozdrava!

  Max,

  ovo tvoje "ne morate" sam protumačio da mogu ako hoću, a ukoliko ipak nećeš, javi mi i ja ću ovaj tekst izbrisati.

  Kao prvo, ja sam neke slike dobio i već sam ti odgovorio na jedan tvoj email. Slike nisam objavio jer sam ovih dana jako zauzet sa privatnim obavezama, pa nisam stigao ni da pročitam sve poruke. Kao što vidiš imam i dosta obaveza na ovim stranicama, stalno se piše i ja moram da objavljujem tekstove bar dva puta dnevno.

  Što se ispravke tekstova tiče, uradiću onako kako si tražio, mada meni uopšte ne smeta kada me neko naziva "četnik". Malo zbog toga što čovjek ogugla na "uvrede", a više zbog toga što što su u srpskoj istoriji četnici bili najžešći borci za slobodu, što je nešto dobro.

  Svaka čast za tvoje tekstove! Kada ih čitam, sve mi se čini da sam ih lično ja pisao: iskreno, od srca, bez političke obojenosti...

  Da su uoči rata u Bosni ljudi razmišljali kao što ti razmišljaš, vjerovatno bismo mi još uvijek imali stvari ( poput vegete i žvakaćih guma) koje bi Mađari kupovali od nas!
  bosna_komentari- 68056 - 28.03.2012 : Ami Muratov Sarajevo - best (0)

  Poturice


  Nakon čitanja teksta u vezi poturica, malo da reagiram a najbolje bi bilo ovako. Bilo ko, ko imalo ima razuma i ko imalo čita i želi da zna posluša i da nauči trebalo bi da posluša ovog čovjeka, Besima Spahića, koji možda nekome smeta nekom ne. Možda ga neko mrzi a neko ne, ali ja kao osoba koja želi da koliko toliko zna istoriju, povijest ili historiju u svojoj kućnoj biblioteci imam kopije istorijskih knjiga, dijela i sve vjerske knjige drugih religija. Nadam se da ce admin ovog sajta objeviti moju poruku i linkove za gledanje.

  Ima još ljudi koji na osnovu istorijskih činjenica iznose nešto što drugima smeta.

  Poštovani,

  Besima Spahića ne samo da poštujem, nego i lično poznajem. Do početka rata smo radili zajedno - obojica smo bili asistenti na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

  Moja i njegova shvatanja istorije se 75% slažu, što je jako veliki procenat s obzirom da pripadamo narodima koji imaju apsolutno kontradiktorne stavove u pogledu istorije.

  Po mom mišljenju Besim je veći Srbin nego što sam ja! Ukoliko ne shvataš šta on govori ti imaš ozbiljnih problema sa slušanjem, ili se trudiš da čuješ samo ono što tebi odgovara. Evo ti i nekih njegovih izjava:

  - "Imam sreću da sam Vlah čiji su preci prešli na islam"

  - "Nikakvog razloga nije bilo da se raspadne država koja se zove Jugoslavija i ja je volim. Ovaj rat je apsolutno insceniran i projektovan izvana. Nikakvog razloga nije bilo ovdje da se koljemo. Istorija nas je uništila, jer Jugoslavija nije imala zajedničku istoriju."

  - Svi zločini koji su nam se desili dio su međunarodnog projekta. Nema šanse da je Mladić odlučio i projektovao Srebrenicu. Taj ko to misli neka se odmah javi neuropsihijatru.

  - Kuran priznaje sve svete knjige. Nađitem mi bar jednu svetu knjigu koja priznaje Kuran.

  - Alija je rekao da se mi muslimani ne trebamo persirati.

  - Kako "salam alaikum" može biti Bošnjačka odrednica da se pozdravljamo na stranom jeziku?

  - Hag je apsolutno politički napravljen sud koji radi šta hoće i šta neće da bi sproveo zadatak međunarodne zajednice. Jasno je da je politički. Zašto nije Hrvatska tužena za agresiju, ali je Srbija tužena?

  - Mi smo naprosto dio jednog međunarodnog projekta i tu je kraj. Niko od mojih studenata nije čuo, ni pročitao djelo Naomi Klajn "Šok terapija" rast uništavajućeg kapitalizma gdje upravo piše o principu robovlasništva. Njega i te kako ima, ali su robovi države koje preko Međunarodnog monetarnog fonda dobijaju pomoć i plaćaju. Naši budući praunuci već su dužni do lakata da nikada neće moći stati na noge.


  bosna_komentari- 67982 - 25.03.2012 : Crni Orao Ilijać - best (0)

  Sarajevo, etnički očišćen grad


  Možda ću biti dosadan sa ovim mojim upadima, ali smatram da je korisno iz više razloga, a jedan od razloga je, zašto muslimanski čelnici u Sarajevu, ne dozvoljavaju popis stanovništva u BiH? Neka o tome kažu i ostali učesnici ove stranice.

  BESIM SPAHIĆ: SARAЈEVO - ETNIČKI NAЈOČIŠĆENIЈI GRAD

  Profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Besim Spahić izjavio je da je Sarajevo etnički najočišćeniji grad, ali da se to ne smije reći.
  Izvor: RTRS 24/03/2012

  Spahić je za "Glas Srpske" rekao da onog prijeratnog Sarajeva više nema, jer je 145. 000 deklarisanih Srba u ovom gradu i još najmanje dvadesetak hiljada "onih izmiješanih" bilo tu, a sada ih više nema.

  "Sada kada bi prebrojali, ako nađete 20. 000 dobro je, ali oni govore muslimansko-bošnjački", kaže Spahić i dodaje: "Govori se da je Banjaluka etnički očišćen grad, a 27 procenata stanovništva vratilo se u Banjaluku, i to više Bošnjaka nego Hrvata, jer im je ljepše u Hrvatskoj".

  Odgovarajući na pitanje kakva budućnost očekuje BiH, Spahić je rekao da je "rat već pripremljen i da je samo pitanje kada će doći vrijeme".

  "Mi smo bure baruta i samo se čeka kada će se fitilj zapaliti. Sve se forsira na priči žKoliko su oni vas u Srebrenici pobili?! Osam hiljada! Evo sad vi njih 28. 000 pobijte!ž i zato se ovi neki već pripremaju. Rata će biti samo je pitanje vremena", smatra Spahić.

  On kaže da je međunarodna zajednica sve isplanirala i poslala OHR i visokog predstavnika u BiH da bi bilo "tako kako im odgovara".

  Na pitanje šta misli o Haškom tribunalu, Spahić je odgovorio da je to apsolutno politički napravljen sud "koji radi šta hoće i šta neće da bi proveo zadatak međunarodne zajednice".

  "Zašto nije Hrvatska tužena za agresiju, a Srbija jeste", upitao je Spahić.

  V. D.
  bosna_komentari- 66663 - 04.03.2012 : Crni Orao Ilijać - best (0)

  Čiji li su sudovi u Republici Srpskoj


  Kada sam pročitao tekst od gospodina Velimira, koji je u detalje iznio podatke i dešavanja o stanju, koje je već Mrakovica u svojim tekstovima pominjo, onda se potvrđuje da je to istina i s pravom se postavlja pitanje:

  1. Ko stoji iza kriminala u PIO RS i čiji li su to sudovi u RS?
  2. Jesu li to sudovi pojedinca, grupe ili jedne partije iz Banjaluke?
  3. U RS-oj postoji još Osnovnih sudova, zašto samo Osnovni sud u Banjaluci treba da riješava sudske predmete boraca RS? Ja se, kao jedan običan građanin i nekadašnji borac, pitam zašto navedeni sud koji je donio izvršno riješenje, ne postupi i ne izvrši svoju donešenu odluku? Znači da to nije samostalni sudski organ, već da radi po nečijem nalogu, a ne po zakonu.
  4. Da li je RS-oj potreban takav sudski organ s kojim neko drugi upravlja?
  Izuzev gospodina koji se javio da kaže, kako je i na koji način on primio borački dodatak, zbog čega mu se lično zahvaljujem, drugi to neće reći zbog straha da im se ne ukine i to što već dobiju. A to već nije od njih iskreno, prema svojim drugovima borcima iz rata, sa kojima su bili složni tokom rata. Zato i treba podržati predlog Mrakovice da se ispita gdje i u kom regionu se isplaćivao borački dodatak?

  Pored toga, evo danas sam našao i jedan članak (istina u sarajevskom "Avazu" koji se hvali), a koji govori o borcima RS i o Panteliji Ćurguzu, pa vam ga prenosim u cjelosti:

  PDP: Borci obmanuti, Ćurguz radi za Dodika!

  Danas je očigledno da će skoro 40. 000 boraca imati manje penzije, navodi PDP

  Autor A. - Objavljeno 04. 03. 2012. u 12:20

  Pantelija Ćurguz: Dodikov igrač Partija demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem predsjednika Boračke organizacije RS (BORS) Panteliju Ćurguza optužuju da radi isključivo u interesu vlasti i Milorada Dodika.

  Danas je očigledno da će skoro 40. 000 boraca imati manje penzije, da je vlast obmanula borce i da Pantelija Ćurguz radi isključivo u interesu vlasti, te da ga problemi boraca ne zanimaju " ističe u saopćenju ova stranka.

  PDP dalje navodi da je najava protesta RVI "samo još jedan pokazatelj da Ćurguz, koji godinama uživa brojne pogodnosti SNSD-ove vlasti, ne radi u interesu boračke populacije".

 • Besmislenim napadima na opoziciju Ćurguz ne može sakriti ogromnu odgovornost za katastrofalno stanje u kojem se nalaze borci " navodi, između ostalog, PDP.

  Podsjećamo, zbog nezavidnog stanja u kojem su dovedeni demobilizirani borci iz RS njihove kolege iz FBiH prije izvjesnog vremena odlučili su im donirali od svojih penzija pod 10 KM, što je "Avaz" prvi objavio.
 • bosna_komentari- 65242 - 24.02.2012 : Kozara Mrakovica - best (0)

  Sarajevo i sarajlije


  Pozdravljam gospodina Momčila Specijaca!

  Veoma mi je drago, što je svoj tekst postavio na ovu stranicu. Iskreno da kažem, ja sam ga već pročitao mojoj porodici. Mislio sam ga ponuditi našem moderatoru, ali nisam znao da ga prenesem.

  Međutim, ja bih zamolio Specijalca Momčila, da stavi još jedan tekst (naravno pod uslovom, ako on to smatra da treba staviti), koji je pod naslovom: "Druže brko"

  Pozdrav, Kozara
  bosna_komentari- 63122 - 11.02.2012 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

  Sandžaklije


  Da su Sandžaklije pohrlili u Sarajevo u startu rata, je javna tajna. Gledali su samo svoj interes, tako da su čak ubijali i muslimane iz Sarajeva.

  Ovom prilikom ću navesti samo dva primjera iz niza nebrojenih slučajeva.

  U toku rata kod Higijenskog zavoda "San.. aklija" ubija taksistu zavanog "3 kreke" jer je bio rt0777 kojega sam lično poznavao, drugi primjer je ubistvo Mehmeda Nišića, radnik MUP-a, u ulici Svetozara Markovića kod broja 42 sada se zove ulica Čemerlina. Nedavno sam provjerio i broj, radi se o broju 12.

  Šta su to našli u Sarajevu, možda im je bilo ljepše u velikom gradu ili kod Cerica, jer Zukorlic ima neke druge stavove.

  Sta je radio Mevludin Turkušić zvani "Mele Ljiljan", tukao aritiljerijom po srpskim dijelovima Sarajeva.

  Zbog svega ovoga nije ni čudo da kada se sretnem sa muslimanima iz Sarajeva, veoma često im "spominju" majku "San.. .. ku".

  Oni imaju i svoj forum pod tim nazivom i tamo se može vidjeti nivo njihove kulture, koji pokazuje da oni stvarno zaostaju 500 godina za hrišćanstvom, jer oni otprilike toliko i kasne u računaju islamskih godina u odnosu na hrišćanske.

  Danas isti zauzimaju radna mjesta rođenim Sarajlijama i kada sam skoro bio u Sarajevu "umro sam od smijeha" kada sa onim njihovim dijalektom kažu "ja sam iz Sarajeva".
  bosna_komentari- 62842 - 08.02.2012 : Crni Orao Ilijać - best (0)

  Odgovor Sarajliji


  Kad pročitah tekst "Sarajlije" i zabluda, prisjetih se nekih detalja iz osamdesetih godina. To su po meni bile godine početka pripreme muslimana za rat protiv Srba. To je, što bi se reklo, još moje živo sjećanje na te godine. Nije izmšljotina, nedaj mi Bože.

  Ali prije nego što ću čitaoce ove stranice potsjetiti o čemu se to radi, moram prvo da "našeg Sarajliju" priupitam:

  Sarajlija, ja sam pravoslavac - Srbin rođen u Bosni. Moj nekadašnji radni kolega Mato je katolik i rođen je u Hercegovini. Drugi moj radni kolega je musliman islamske vjero-ispovjesti rođen u Crnoj Gori. Kakvi smo to mi "Bošnjaci"? Šta je to Bošnjak? Da li je to vjera, nacija, državljanstvo, ime od milja ili od nasilja?

  Ni jedan od nas trojice prije rata nismo znali, šta je to "Bošnjak". Znao sam kao mladi momčić da su nas zvali Bosanci, a zlobnici i "glupi Bosanaci", ali ne znam na osnovu čega su nas tako zvali. Poznavao sam jednu srpsku porodicu po prezimenu Bošnjak, a ima i katolika sa ovim prezimenom. Sada po tvome ispade da je i ovaj musliman, inače Crnogorac nekakav Bošnjak, isto kao i Mato iz Hercegovine.

  Šta je sa muslimanom Slovencem, muslimanom Hrvaćaninom iz Bugarske ili Austrije? Je su li i oni Bošnjaci? Ja nikada neću pristati da sam nekakav ili bilokakav "Bošnjak".

  Dakle, to što vi muslimani hoćete, to je uticaj vaše religije i vašeg reisa Cerića. Vi iz Sarajeva hoćete da pod "Bošnjake" stavite i Srbe i Hrvate i druge narode sa prostora bivše Jugoslavije. E, to neće ići.

  Pored toga, ti si se "Sarajlija" predstavio u svom članku kao musliman "Bošnjak", a da bude još veći apsurd, ti si ovde upotrijebio ekavicu, što govori da ti nisi Bosanac, već si doselio iz predjela gje se govori ekavica. Jer, koliko ja znam da u Bosni, muslimani nisu govorili, a ni pisali ekavicu, jer nisu ni htjeli da je uče. I to govori da ti nisi Sarajlija, pa ni Bosanac. Ipak, u Sarajevu ima dosta Vas koji ste potrčali misleći da je Sarajevo med i mlijeko, kako si to i napisao u svom članku o nekadašnjem Sarajevu. Jeste Sarajevo bilo dok je bilo multietničko, dok je bilo Srba koji su održavali dobro susjedske odnose, ne sluteći da će im, ne znam po koji već put, muslimani raditi o glavi.

  I to takvo Sarajevo pretvorili ste u grad nekulture, mržnje, otrova, razbojništva i ubistava. Tvoji sunarodnici, pa i vi pridošli ste iz ekavice učinili ste da Sarajevo i postane ono što sada jeste.

  Tako je to i ispalo da su, ne znam po koji put, Srbi bili izigrani od tebe i tvojih sunarodnika muslimanima, dok se na kraju Srbi nisu opametili da je to bilo lažno "bratsko" življenje.

  Nikako ne mogu da se pomirim s tim da si gledao TV u kojoj su mladi Srbi željni muslimanske krvi. Na osnovu čega si to donio zaključak? Kako su to oni iskazali na toj i čijoj TV?

  Napisao si velelijepne rečenice o zajedničkom životu u Sarajevu, a onda si sa ovom rečenicom udario kao sa nožem na to što si napisao To je potvrda vaše iskrenosti.

  A na drugoj strani tako blago kao da smo na atletskoj stazi, pa kažeš za svoje mlade sunarodnike kako oni jedva čekaju da samo krene, pa će Srbi vidjeti svoje, baš kao da se čeka znak startera da počne trka. I u ovim rečenicama si se otkrio.

  Jeste, tačno je da je rat nanio zla svima, a najviše onima koji su izgubili nekog svog. Ali "Sarajlija" u "tvom" Sarajevu šetaju ubice sarajevskih Srba, baš kao filmski glumci oko kojih se okupljaju njihovi ljubimci, kao da se ništa nije dešavalo u tom Sarajevu. Jedino su po vama, "Bošnjaci" stradali.

  Poštovani,

  imaš jako dobro zapažanje u vezi Sarajlije. I ja sam primjetio da je u par navrata koristio ekavski, pa sam provjerio njegovu IP adresu. Na moje veliko iznenađenje sam ustanovio da se javlja iz Srbije. Znam tačno i ime gradića iz kojeg se javlja, ali sam mišljenja da to ne bi trebalo da objavim - poštujem tuđu privatnost. Naravno, zbog upotrebe ekavice, i činjenice da se javlja iz Srbije, ovo samo može da znači da je on musliman iz Raške (na ovom sajtu je zabranjena upotreba riječi Sandžak) tj. i da naš "Sarajlija" i nije nikakav Sarajlija i da pomalo obmanjuje sve nas. Ipak, njegov komentar sam ipak objavio jer mislim da zadovoljava sve kriterijume ove stranice.

  Pozdrav od Moderatora!
  bosna_komentari- 62782 - 07.02.2012 : Sve za Srbiju Srbija - best (0)

  Odgovor Sarajliji


  Sarajlija,

  lepe reči sa tvoje strane, zaista. A opet, kad čovek malo zastane pa razmisli i priseti se činjenice da ste u prošlom veku vi muslimani tri puta zajedno sa Hrvatima ratovali protiv nas Srba, čemu onda više da se nada.

  I još nešto, nisam čovek koji će ti prosipati pamet ali zaista mislim da bi trebao da se informišeš o pokoljima i zločinima nad Srbima koje počiniše pripadnici tzv. Armije BiH. Posebno obrati pažnju na nipodaštavajući odnos sarajevskih vlasti prema žrtvama iz redova srpskog naroda.

  Pozdrav i čitamo se i dalje.
  bosna_komentari- 62202 - 31.01.2012 : Veso - best (0)

  Za Sarajliju  Сарајлија, у праву си за већину ствари, али сваког пута ВИ први почнете и увијек некако одаберете страну супротну нашој, то датира још од око 1400-те год. !

  И како сада ја вама да вјерујем? То што смо некада заједно живјели, било је углавном на силу! Могу ја да вама не мислим зло, али вјеровати никада. За то ми имамо и једну пословицу, а оне су обично резултат дугогодишњег искуства.

  П. С. Комшо, опет ти вириш преко тараба, а тој млађурији што се оштри реци да је залет бољи кад је стрму.
  bosna_komentari- 62042 - 30.01.2012 : Sarajlija Sarajevo - best (1)

  Zajednička zabluda


  Na početku svog čitanja na ovom forumu, učini mi se da konacno pročitah nešto pametno, nešto što će poslužiti generacijama za nauk, ali se prevarih. Čitam i ne mogu da verujem u kakvoj mržnji i dan-danas, 16 godina od rata mnogi žive.

  Drago mi je, ako ce vam biti lakše ako zaista mislite da su muslimani krivi za rat u Bosni. Rat je naneo mnogo zla svima: Srbima, muslimanima, Hrvatima, Sarajevu. Grad koji je bio ponos stare Jugoslavije, multietnički grad kojeg Evropa nije imala, grad u kojem su se Božić i Bajram ravnopravno slavili, grad u kojem su komšije, prijatelji bili braća al ne po nacionalnoj liniji.

  Ja sam musliman, Bošnjak, ili kako god me vi nazovete, pristajem. Pre svega ja sam čovek od krvi i mesa, imam dušu, osmeh, oči. Izgubio sam pola familije u ratu, al' ipak se nadam i živim da doživim da još jednom vidim slogu između Srba i muslimana. Međutim, teško da ću je dočekati! Boli me što moja generacija u amanet narednim ostavlja: mržnju, patnju, bol...

  Slušam mlade muslimane koji žive za to da jednog dana ponovo izbije rat, kažu: "Eee, tada ćemo videti ko će koga!" Na TV-u gledam mlade Srbe željne islamske krvi... Pitam se, ko je kriv? Znam, krivi smo mi što im ostavljamo mržnju, što ih pogrešno učimo, što od njih pravimo ubice, nasilnike, siledžije.

  Ne želim da vređam niti ću ikada! Ne želim da vam ja solim pamet, sami ćete vi to najbolje uraditi. Rat je na ovim prostorima naneo mnogo zla i bojim se da će sledeći biti mnogo krvaviji. Za kraj ću napisati da, u jedno sam siguran, ja ću u svoj mezar odneti ljubav, dobrotu, osmeh, a vama koji mrzite neka je sami Bog na pomoći.
  bosna_komentari- 55902 - 12.12.2011 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (1)

  Meša Selimović: O Bosancima


  Pametni su ovo ljudi. Primaju nerad od Istoka, ugodan život od Zapada; nikuda ne žure, jer sam život žuri, ne zanima ih da vide šta je iza sutrašnjeg dana, doći će što je određeno, a od njih malo šta zavisi; zajedno su samo u nevoljama, zato i ne vole da često budu zajedno; malo kome vjeruju, a najlakše ih je prevariti lijepom riječi; ne liče na junake, a najteže ih je uplašiti prijetnjom; dugo se ne osvrću ni na što, svejedno im je što se oko njih dešava, a onda odjednom sve počne da ih se tiče, sve isprevrću i okrenu na glavu, pa opet postanu spavači, i ne vole da se sjećaju ničeg što se desilo; boje se promjena jer su im često donosile zlo, a lako im dosadi jedan čovjek makar im činio i dobro. Čudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove, živi i nadom i sevapom i ne znaš šta nadjača i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i kaplja, i sve ovo što govorim kao o sebi da govorim.

  A mi nismo ničiji, uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Zar je onda čudno što smo siromašni? Stoljećima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ni tko smo, zaboravljamo već da nešto i hoćemo, drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo, najtužniji vilajet na svijetu, najnesretniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice a tuđe ne možemo da primimo, otkinuti a ne prihvaćeni, strani svakome i onima čiji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Živimo na razmeđi svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo pametni iz prkosa.

  Šta smo onda mi? Lude? Nesrećnici? Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. Do jučer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća, pa i ova ljubav. Zar smo mi slučajno ovako pretjerano mekani i pretjerano surovi, raznježeni i tvrdi, veseli i tužni, spremni uvijek da iznenadimo svakoga, pa i sebe? Zar se slučajno zaklanjamo za ljubav, jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti? Zar bez razloga puštamo da život prelazi preko nas, zar se bez razloga uništavamo, drukčije nego email, ali isto tako sigurno. A zašto to činimo? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno, znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka nam čast našoj ludosti!
  bosna_komentari- 53222 - 24.11.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Državni praznici u BiH


  Iako je današnja BiH zvanično stvorena u Dejtonu, muslimanski dio BiH ne proslavlja 21. novembar kao dan državnosti nego 25. novembar, datum koji je odredila komunistička Jugoslavija. Tako se nastavlja politika koju su zacrtali muslimanski lideri, svojatanje Bosnom i Hercegovinom.

  Kada će doći kraj agonije koju nameću muslimanski lideri

  Sutra je Dan državnosti BiH, u ratu nametnutom zakonu od strane muslimana, bez saglasnosti jednog od kustutivnih naroda suverene "države"

  Ko je ovde u pravu?

  Izvor: Moje vijesti


  Sutra je Dan državnosti BiH prema postojećim zakonima Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj reagovao je na dopis predsjednika RS Milorada Dodika ambasadorima akreditovanim u BiH, u kojem tvrdi da Dan državnosti BiH "ne postoji ni u jednom zakonu niti u zvaničnom aktu BiH" i da zato "ne može da se obilježava kao praznik na nivou institucija BiH".

  Ministarstvo vanjskih poslova BiH je saopštilo da je isključivo nadležno za direktne odnose sa stranim misijama u BiH.

  U saopštenju se dodaje da je "Skupština Republike Bosne i Hercegovine na sjednici od 28. februara 1995. donijela Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti a Predsjedništvo Republike BiH je na sjednici od 6. marta 1995. donijelo Ukaz o proglašenju Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti (PR br. 1781/95)".

  Takođe i "članom 2 Aneksa II Ustava BiH predviđeno je da svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji BiH u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaju na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti BiH".

  "Kako Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti nije u suprotnosti sa Ustavom BiH, niti je njegova ustavnost ikada osporena, te kako se Parlamentarna skupština BiH kao nadležni organ još nije drugačije odredila o zvaničnim praznicima BiH, navedeni zakon ostaje na snazi na teritoriji BiH", saopštilo je Ministarstvo.


  Predsjednik RS Milorad Dodik uputio je pismo stranim ambasadorima u BiH u kojem ih "upozorava" da se i ove godine najavljuje obiležavanje 25. novembra kao Dana državnosti BiH", te da je evidentno da će pokušati da se nametne obiležavanje ovog dana i na nivou zajedničkih institucija BiH.

  "Ovaj datum je određen kao praznik u Zakonu o praznicima koji je Federacija BiH preuzela od strane ratne takozvane "Republike BiH" i mi ne sporimo pravo da se na teritoriji Federacije BiH taj zakon primjenjuje i poštuje", naveo je Dodik.
  bosna_komentari- 52702 - 19.11.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Pravda


  Još jedan dokaz o pristrasnosti suda u Sarajevu, pa šta očekivati više.

  Srna: 19. 11. 2011 15:30

  SARAJEVO - Braća Šaban i Elvir Đelilbašić, koji su juče uhapšeni zbog ubistva dva lica srpske nacionalnosti u mjestu Turbe krajem 1992. godine, puštena su na slobodu nakon što su ispitani u Tužilaštvu BiH.

  Đelilbašići su na kućnom pragu ubili Neđu Košću i Božu Katanu, a Srna nezvanično saznaje da je jedan od razloga puštanja na slobodu postojanje mogućnosti sporazumnog priznanja krivice.

  Tužilaštvo je donijelo odluku o puštanju na slobodu jer smatra da nema osnova za njihovo zadržavanje.

  "Istraga u ovom predmetu ide u dobrom pravcu i nema razloga da se Đelilbašići zadržavaju u pritvoru. Utvrđeno je da ne postoji opasnost da mogu uticati na svjedoke, da će pobjeći, a nemaju ni dvojno državljanstvo", rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

  Službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH juče su u Novom Naselju u Turbetu kod Travnika uhapsili braću Šabana /45/ i Elvira Đelilbašića /42/ koji su pod istragom Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.


  Ne znam šta naša vlast radi i zašto ne reaguje na sve ove poteze, ili se brinu kako ce jos viće pokrasti ovaj napaćeni narod koji je već na ivici egzistencije, a mnogo već odavno žive u bijedi.
  bosna_komentari- 48342 - 31.10.2011 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  RE: Terorizam u BiH


  Nakon što sam pročitao članak, koji je jutros objavio NLO, želim da prokomentarišem i sledeći tekst:

  "Bosnian TV reporters identified him as Mevlid Jašarević, a 23-year-old Serbian citizen from Novi Pazar, a town in Serbia with a large Muslim community. "


  Tačan prevod ovoga teksta bi bio:


  "Bosanski TV reporteri su ga identifikovali kao Mevlida Jašarevića, 23-godišnjeg državljanina Srbije iz Novog Pazara, grada u Srbiji sa većinskim muslimanskom zajednicom. "


  Mogu samo da kažem da, iako ova rečenica nije baš najpreciznija, ništa nije pogrešno u njoj! Većina osoba kojima je engleski maternji jezik bi ipak zaključili da postoji velika vjerovatnoća da je Mevlid Jašarević - musliman.

  Prvi dio rečenice, tj. da je Mevlid Jašarević srpski državljanin, je apsolutno tačan. On je po nacionalnosti - Srbijanac. To je, izgleda, postalo očigledno i bosanskim zvaničnicima i TV reporterima.

  Jezički gledano, u rečenici postoji izvjesna dvosmislenost, pa bi rečenica trebalo da glasi:

  "Bosanski TV reporteri su ga identifikovali kao Mevlida Jašarevića, 23-godišnjeg Bošnjaka iz Novog Pazara, grada u Srbiji sa većinskim muslimanskom zajednicom. "


  U prevodu na engleski, to bi se moglo napisati ovako:

  "Bosnian TV reporters identified him as Mevlid Jašarević, a 23-year-old Bosniak from Novi Pazar, a town in Serbia with a large Muslim community. "


  U ovoj zadnjoj rečenici postoji jedan problem: u engleskom jeziku, termin "Bosniak" (ili "Bosniac") se nije odomaćio pa reporteri sa engleskog govornog područja radije koriste termin "Bosnian", što u suštini znači "Bosanac". Termin "Bosanac" bi, kao što već znate, trebao da označava sve stanovnike Bosne i Hercegovine, a ne samo muslimane. Međutim, ovo je problem sasvim druge prirode!

  Jedno je sigurno: dvosmislenost u ovoj rečenici nije slučajna!
  bosna_komentari- 48042 - 29.10.2011 : Luki Dragic Beograd,Srbija - best (2)

  Srbi i muslimani


  Nisam iz Bosne, ali sam jednom bio tamo i vidio sam dosta toga. Zbog toga se pitam ko je zavadio Srbe i muslimane? Svakog Bosanca kojeg sam upoznao je bio dobrodušan. Auto mi se pokvario u Goraždu i hteo sam da dam gas samo da što pre odem da ne vide da sam Srbin. Međutim, iznenadio sam se da su mi pomogla neka tri muslimana. Ne znam, možda nas i oni mrze, ali čini mi se da nas nekada nisu mrzeli i da je postojala mogućnost za suživot Srba i muslimana, za razliku od Hrvata koji nas nikad nisu voleli.

  Poštovani,

  pitanje odnosa Srba i muslimana je mnogo kompleksnije nego što ti u ovom trenutku možeš da razumješ. Oni su bili protivnici Srba u dva svjetska i jednom građanskom ratu, pa bih ti savjetovao da pročitaš nešto na tu temu prije nego što počneš da postavljaš pitanja na tu temu.

  U Prvom svjetskom ratu Hrvati i muslimani su ratovali za Austrougarsku vojsku, i upravo su njihove jedinice (u kojima je bio i Josip Broz) počinile nezapamćene zločine u Mačvi i okolini Šapca. Tom prilikom ubijeno je oko 100.000 civila. Ovo je najbolje opisao Švajcarac Arčibald Rajs, u svojoj čuvenoj knjizi "Čujte Srbi!".

  U Drugom svjetskom ratu situacija je bila još gora. Ustaše i Partizani su otvoreno sarađivali u borbi protiv četnika, a Tito je poslao 250.000 Srba na Sremski front sa namjerom da potisne Nijemce i tako prije Rusa uđe u Zagreb. Na Sremskom frontu je poginulo oko 170.000 Srba, tri puta više nego što je ukupan broj žrtava (na sve tri strane) u zadnjem ratu u Bosni.

  Ne treba zaboraviti ni Jasenovac, u kome je pobijeno bar 700.000 civila. Ogromna većina jasenovačkih žrtava su bili Srbi, koji su na ovo stratište dovođeni uglavnom sa teritorija Hrvatske i Bosne. Glavni krivci za pobijene Srbe iz Bosne su muslimani, koji su sakupljali stanovništvo sa ovih naših prostora i vozovima iz Sarajevva ga transportovali u Jasenovac.

  Poslednji rat u Bosni je bio manje poguban za Srbe, jer su ovaj put oni imali čime da se brane, ali je bio još svirepiji. Odgovorno tvrdim da je više Srba nastradalo u Sarajevu nego muslimana u Srebrenici, ali o tome javnost ništa ne zna. Politika i istina su dva sasvim različita svijeta, pogotovu zbog toga što Amerikanci kontrolišu medije i podmićivanjem kontrolišu srpske političare.

  Konačno, ne slažem se sa tobom ni u vezi Goražda. Prije par godina sam sa svojim rođakom prošao kroz ovaj avetinjski grad. Tom prilikom je, bez ikakvog razloga, jedan musliman, mladić od nekih 25 godina, natjerao svoj auto na nas, tako da je moj rođak (potpuno blijed) takoreći završio na trotoaru. Sa mojim rođakom o tome nisam razgovarao, ali sam siguran da kroz Goražde više nikada neće proći kroz tu mahalu.

  Kod muslimana vlada jednoumlje! Oni govore, pričaju i razmišljaju u skladu sa direktivama koje dolaze iz njihovih islamskih centara moći, a njihova sadašnja politika je da "glume bratstvo i jedinstvo". Ovo je potrebno radi ostvarivanja njihovog dugoročnog cilja - očuvanja integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Njihov plan je da se kroz 30 ili 50 godina ponovi Kosovo, tj. da protjeraju sve Srbe sa "njihovih" teritorija.

  Nadam se da je ovo dovoljno materijala da počneš da razmišljaš na ovu ttemu. Naravno, ne moraš da mi vjeruješ na riječ. Umjesto toga, pronađi na YOUTUBE prilog RTS-a pod nazivom "Crna knjiga" i pogledaj. Nakon toga sve će ti se samo reći.
  bosna_komentari- 33842 - 25.06.2011 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Balkanska teorija isključivost


  Prije tačno dvadeset godina sam za potrebe Instituta za ispitivanje javnog mnijenja, koji je radio pri Fakultetu političkih nauka, vršio kompjutersku obradu jedne ankete provedene na teritoriji Bosne i Hercegovine. U anketi je učestvovalo oko 900 ispitanika. Izbor ispitanika je bio slučajan, ali se u odnosu poštovala starosna, vjerska, regionalna i obrazovna struktura, kao i još neki parametri. Rezultate te ankete objavile su sve novine u BiH. Podatke ove ankete više ne posjedujem, pa su svi navodi u ovom tekstu su bazirani na sjećanju...


  Jedno od pitanja u anketi je bilo "Šta su uzroci za nestabilnu političku situaciju u SFRJ". Ogroman broj Hrvata je smatrao da je "vojska" dovela do političke nestabilnosti, dok su se Srbi i muslimani uglavnom izjašnjavali za "politiku", sa razlikom što je veliki procenat Srba smatrao da je politička nestabilnost posledica "vanjskih uticaja", tj. da su CIA i Zapad katalizatori političke krize na Balkanu.

  Na pitanje "Da li ste glasali za svoju nacionalnu stranku? " gotovo 100% Hrvata je dalo potvrdan odgovor. Oko 94% Srba i oko 93% muslimana je potvrdilo da su uradili istu stvar. Ovo je za mene bio i ostao jako misteriozan podatak, i da nisam lično obrađivao anketu ni sam ne bih vjerovao u njega. Ako se može vjerovati ovoj anketi, ispada da su muslimani više od Srba voljeli "Komuniste" i "Reformiste". Drugo objašnjenje za ovu anketu je mogućnost greške na uzorku populacije, koja je moguća pri svakoj anketi.

  Jedno od pitanje u anketi je bilo "Da li bi prve višestranačke izbore trebalo ponoviti? ". Ogromna većina ispitanika se u gotovo 100% izjasnila za "Da".

  Ono što je smiješno, ili bolje reći žalosno, je odgovor na pitanje "Kada bi se izbori ponovili, da li biste ponovo glasali za istu političku partiju? ". Oko 99% Hrvata i oko 95% Srba i muslimana su potvrdno odgovorili na ovo pitanje.

  Evo i nekoliko mojih komentara u vezi ove ankete:

  1. Hrvati nikada nisu vjerovali, niti će vjerovati da su spoljni uticaji bili značajan faktor u raspadu Jugoslavije. Uvijek su svoju vjekovnu čežnju za nezavisnom hrvatskom državom opravdavali srpskom dominacijom, koja je na neki način postojala u Kraljevini Jugoslaviji ali ne i u komunističkoj SFRJ. Onima koji malo bolje poznaju istoriju već odavno je postalo jasno da je Tito postao predsjednik Saveza KPJ ne zbog toga što je bio najsposobniji komunista tog vremena, već zbog toga što je Hrvate bilo moguće pridobiti da uđu u "novu" Jugoslaviju samo pod uslovom da čelu te komunističke tvorevine bude - Hrvat.

  2. Početkom devedesetih godina muslimani bili najveći Jugosloveni, ali su ubrzo nakon toga okrenuli ćurak i postali najveći nacionalisti. Nekadašnji Srbi su nesvjesno počeli da razmišljaju glavama Hrvata. Prihvatili su hrvatsku parolu da su Srbi, istinski borci za očuvanje cjelovitosti Jugoslavije, ustvari glavni krivci za raspad Jugoslavije.

   Kratkovidi muslimani još i danas tvrde da je Slobodan Milošević glavni krivac za raspad Jugoslavije, jer ne žele da shvate gorku istinu da je raspad svima nam drage Juge počeo sa prvim danima Prvog svjetskog rata, tj. prije nego što je Jugoslavija i stvorena.

  3. Opšta populacija na Balkanu iz tog vremena me je neodoljivo podsjećala na stoku, tj. krdo ovaca koje je vapilo za pastirom i njegovom kamdžijom. Još je žalosnije da je u to vrijeme, svaki pojedinac u Bosni i Hercegovini u sebi vidio ovna predvodnika i bio apsolutno ubjeđen da su njegovi politički stavovi ispravni. Tipičan primjer za ovo je i gore navedena anketa: svi stanovnici tadašnje Bosne i Hercegovine su bili sigurni da su svoj glas dali za pravu stvar i da bi svi ostali trebali da preispitaju svoje političke stavove. Siguran sam da se ovakva "teorija isključivosti" ne može sresti nigdje u svijetu sem na Balkanu. Zbog toga nam se i desio rat, kojeg smo zbog svoga jednoumlja i zaslužili.


  Kada već govorim o najvećim zabludama iz devedesetih godina prošlog vijeka, želio bih da pomenem i jednu koja nije bila politička. U to vrijeme smo svi, ponavljam SVI, vjerovali da će kapitalizam riješiti sve naše životne probleme. Nekadašnjim Titovim pionirima socijalizam je smetao poput kamena u cipeli. Svaki pojedinac je u to vrijeme vidio kapitalizam kao sistem u kome će baš on da prosperira. Danas bi svako za sebe trebao da presudi da li je u tome uspio. Ako dođete do gorkog zaključka da niste, bar pokušajte da razmotrite činjenicu da je upravo Zapad plasirao ovu ideju na Balkan - u cilju lakšeg raspada Jugoslavije.
  bosna_komentari- 30022 - 16.05.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Zločini koji se slave u FBiH


  Večernje novosti, 27. april 1992. godine - srpski mediji izveštavaju o povlačenju JNA iz Sarajeva:


  Niko nikom ne veruje: Jedna poznanica, čije ime normalno zbog posledica koje bi imala ne pominjem, a ovde gotovo svi žele da im se imena ne pominju, rekla mi je sledeće: "Svi vi koji ovde ne živite, koji niste upoznali ovaj mentalitet, ne možete ništa da razumete. Mi se tu razumemo pogledom, grimasom na licu, pokretom ruke".

  Po naređenju komande JNA trebalo je da se prođe vojna kolona čiji je zadatak bio da obezbedi preostali materijal tehničke službe iz skladišta kasarne "Borik" koju napušta JNA. Pri povratku, ta kolona, koja je inače u sporazumu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova bila uredno najavljena, čak su bile označeni i vreme i ulice kojima će proći, naišla je i zastavila se na periferiji Baščaršije, u ulici Ploče, da bi propustila veliku masu naroda koja je pošla na sahranu devetorice poginulih pripadnika takozvane Patriotske garde ili kako ih ovde zovu branitelja Sarajeva. I kolona je stala.

  Pri povratku sa dženaze (tako se ovde naziva sprovod ili sahrana) leglo je ispred vozila JNA oko 400 ljudi. A onda su na scenu stupile Zelene beretke. Zahtevale su da se vojnici predaju, ili će biti pobijeni. Da ne bi pucali u narod i izazvali krvoproliće vojnici su izišli iz vozila. Uz sve pogrde, pošto su razoružani, izloženi su velikim poniženjima. Čak im je naređeno da poskidaju gornju odeću i pantalone.

  Sve se to odigralo u prisustvu gradonačelnika Sarajeva, Muhameda Krečeljakovića, predsednika veća građana Abdulaha Konjicija, kao i člana Glavnog štaba TO BiH, inače do skorog bivšeg pukovnika JNA Vehbije Karića, koji je sve to posmatrao uz osmeh, iako je bio prisutan kad su neki od tih vojnika polagali svečanu obavezu u JNA!

  Iako JNA nije učestvovala u obračunima u kojima su poginuli pripadnici Patriotske garde, preko svih sarajevskih informativnih sredstava napadnuta je ovdašnja Komanda Druge vojne oblasti da je tobože namerno planirala provociranje dženaze. I eto već dovoljno uznemirenja da se zlo širi, da svako svakog optužuje i krivi za sve i svašta. A nevina raja i dalje strada i podleže svim mogućim izmišljotinama.

  Sve ovo o čemu su izvještavali srpski mediji, ignorisali su i EZ, SAD, UN i što je bilo najgore za srpski narod, ignorisali su i njihove komšije i svi građani BiH nesrpske nacionalnosti, slijepo vjerujući ratnoj huškačkoj propagandi Alije Izedbegovića. Zbog takve propagande, rat je bio neminovan a sve strane su ga objeručke prihvatile, kao jedino rješenje.
  bosna_komentari- 29122 - 07.05.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Ustav BiH


  Dodik je pismo uputio povodom predstojeće rasprave u okviru VSUN-a o Bosni i Hercegovini, te u svjetlu stavova visokog predstavnika za BiH o pojedinim pitanjima u kojima se eksplicitno optužuju RS...

  Dodik: Inzko laže

  BANJA LUKA - Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik, povodom predstojeće rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a (VSUN) o BiH, uputio je pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki Moonu, u kojem navodi da želi ukazati na "određene činjenice koje ukazuju na potpuno drugačiju sliku od one koja se pokušava predstaviti od strane visokog predstavnika".

  Nema nikakvog kršenja

  Dodik je pismo uputio povodom predstojeće rasprave u okviru VSUN-a o Bosni i Hercegovini, te u svjetlu stavova visokog predstavnika za BiH o pojedinim pitanjima u kojima se eksplicitno optužuju RS i njezino rukovodstvo za Daytonskog sporazuma.

  Za Dodika je "simptomatično da visoki predstavnik iznosi najteže moguće optužbe o kršenju Dejtonskog sporazuma, a da pri tome ne nudi ni jednu konkretnu referencu na konkretan dio nekog od aneksa tog sporazuma koji je navodno prekršen".

 • Izuzev u jednom slučaju gdje se referira na odredbu o međunarodnom i međuentitetskom kriminalu, u svim slučajevima govori se paušalno o kršenju aneksa 4 i 10, ali bez ukazivanja na konkretnu odredbu koja se krši. Razlog zbog kojeg se ne spominju konkretne odredbe je veoma jednostavan: takve odredbe nema, pa time nema nikakvog kršenja Daytonskog sporazuma, ustvrdio je entitetski predsjednik u pismu, koje je objavila RTRS.

  Inzko zavarava

  Visoki predstavnik svojim stavovima pokušava, kako navodi Dodik, "zavarati VSUN i na taj način pribavi neophodnu podršku za nastavak svog djelovanja izvan mandata koji mu je dat Dejtonskim sporazumom i relevantnim rezolucijama VSUN-a".

  Dodik optužuje Valentina Inzka da su "upravo te i takve njegove aktivnosti prouzrokovale pravni i politički kaos u BiH, te proizvele situaciju u kojoj je gotovo nemoguće domaćim organima da uređuju legislativu".

  Kada je u pitanju konkretno referendum, jer se, konstatira, evidentno glavnina optužbi odnosi upravo na odluku Narodne skupštine RS-a da raspiše referendum, Dodik navodi da referendum koji je raspisan nije referendum o secesiji, niti o statusu RS-a, niti je uvertira u neki od ovih referenduma.

  Različito viđenje

 • Referendum u RS raspisan je potpuno legalno i predstavlja legitiman način da se utvrdi stav građana RS pitanju koja po njenom ustavu, ali i aneksu 4 Daytonskog sporazuma jesu nadležnost RS, a to je pravosuđe, navodi Dodik.

  Ponavlja i u pismu da je Daytonskim sporazumom "jasno i nedvosmisleno navedeno da sve nadležnosti koje nisu izričito navedene kao nadležnosti zajedničkih institucija BiH pripadaju entitetima. Ustav BiH ne poznaje nadležnost za pravosuđe, pravosuđe nije izričito u aneksu 4 navedeno kao nadležnost BiH, prema tome prostora za različitu interpretaciju jednostavno nema".

  Dodik također, optužuje Inzka i da "netočnom interpretacijom pokušava VSUN-a navesti na krivi trag i time po svaku cijenu osigurati osnovu za optužbe da je RS prekršila neku od odredbi Ustava i Dejtonskog sporazuma".

  Promjene ustava

  Ponavlja i kako Ustav BiH poznaje isključivo Ustavni sud BiH i tu pravosudnu nadležnost niko iz RS-a ne spori, međutim, Sud i Tužiteljstvo BiH "nisu dio Ustava BiH i kao takvi ne mogu se smatrati kategorijom koju poznaje Dejtonski sporazum".

 • Dokaz su i pokušaji promjene i dopune Ustava BiH kao aneksa 4 Dejtonskog sporazuma kojima se tek predlaže da se kao nadležnost BiH uvrste pravosudni organi. Da su oni već sada ustavna kategorija, kako tvrdi Visoki predstavnik, onda ne bi bilo potrebe da se dopunjava Ustav BiH, dodaje Dodik.

  Kao "potpuno netočnu" odbacuje i tvrdnju visokog predstavnika da je rukovodstvo RS samim referendumskim pitanjem dovelo u pitanje ovlaštenja visokog predstavnika koja mu osiguravaju Dejtonski sporazum, relevantne rezolucije VSUN-a kao i Bonnska deklaracija.

  Autoritet visokog predstavnika

 • Referendumskim pitanjem se ne dovodi u pitanje autoritet visokog predstavnika definiran Daytonskim sporazumom, relevantnim rezolucijama VSUN, pa čak ni Bonnskom deklaracijom, već isključivo čin nametanja zakona koji nije predviđen ni jednim od spomenutih dokumenata.

  Specifično, smatra Dodik, referendum traži stav građana RS o nametnutim zakonima od strane visokog predstavnika o Sudu BiH i Tužiteljstvu BiH. Ono što ova dva zakona čini dodatno spornim, pored činjenice da ne postoji ovlaštenje za njihovo nametanje, jeste i podatak da su to jedini zakoni nametnuti od strane visokog predstavnika u čijim preambulama se on ne poziva ni na jedan član ili odredbu Ustava BiH, za razliku od svih drugih zakona koje je nametnuo", naveo je, između ostalog, entitetski predsjednik.

  Grubi pokušaj manipulacije

  RS, kako kaže, "dovodi u pitanje izvandaytonsko i izvanustavno djelovanje i upravo insistira da izvandaytonsko oduzimanje nadležnosti od entiteta, predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma na isti način kao i osporavanje daytonskih nadležnosti zajedničkih institucija BiH".

  Dodik dodaje da Republika Srpska, Njeno rukovodstvo, ostaju u potpunosti predani Daytonskom sporazumu, svim njegovim aneksima.

 • U slučaju da se u nekim aktivnostima prepoznaju elementi takvog činjenja mi smo spremni na bazi argumenata da promptno djelujemo i otklonimo iste, međutim, kada je u pitanju referendum, sve što je navedeno u obrazloženju koje je dostavio visoki predstavnik, predstavlja grubi pokušaj manipulacije pri kojem se računa da u kratkom vremenskom roku nećete biti u mogućnosti da uđete u meritum problema i uočite nelogičnosti i netočnosti", dodaje Dodik u pismu.
 • bosna_komentari- 27152 - 06.03.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Podrška za zločine


  Građani Sarajeva daju podršku svojim zločincima za zločine počinjene nad Srbima i kriminalne radnje za koje su osuđeni na zatvorsku kaznu.

  Čudne izjave političara BiH ponovo dovode BiH u predratno stanje u kojem muslimani mogu da urade šta hoće a Srbi moraju demokratski da to progutaju i prećute a ako se pobune protiv takve politike, ponovo će biti proglašeni da su agresori nad svojom državom.

  Dali se nakon ovakvih stavova u Fedraciji trebamo zalagati za očuvanje cjelovite BiH?

  Kako se gleda na Srbe koji pokušavaju da zaštiti svog ratnog zločinca?

  EVO KAKO TO RADE MUSLIMANI!!!

  U Sarajevu održani mirni protesti podrške generalu Armije BiH Jovanu Divjaku
  Izvor: onasa

  U Sarajevu održani mirni protesti podrške generalu Armije BiH Jovanu Divjaku Protest nekoliko hiljada građana, nezadovoljnih zbog hapšenja penzionisanog generala Armije RBiH Jovana Divjaka, okončan je nakon što im je policija blokirala prilaz zgradi Ambasade Srbije u Sarajevu. Građani su protest započeli oko 13. 00 sati pred zgradom Ambasade Austrije u BiH, tražeći oslobađanje generala Divjaka koji se nalazi u pritvoru u Austriji, nakon što je u četvrtak uvečer uhapšen na bečkom aerodromu.

  Demonstranti su se potom uputili pred zgradu Predsjedništva BiH, blokirajući glavnu saobraćajnicu, a protestnu šetnju su nastavili do zgrade institucija BiH, Ureda visokog predstavnika, te konačno do Akademije likovnih umjetnosti, gdje su im je policija onemogućila pristup prostoru ispred Ambasade Srbije u BiH.

  Nezadovoljstvo hapšenjem generala Divjaka građani su, pored ostalog, iskazali transparentima na kojima je pisalo "Svi smo mi Jovo", "Jovo Srbine, čaršija je uz tebe", "UN and EU, shame on you! "...

  Ovaj skup generalno je prošao mirno i bez incidenata, iako su okupljeni ispred ALU BiH bili vidno izrevoltirani što ne mogu prići zgradi srbijanske Ambasade, poručujući da građani BiH nisu zaslužili ovakav tretman i da im je dosta ugnjetavanja. Poručili su da je general Divjak simbol otpora građana BiH u proteklom rata, te multietnične BiH, te su zatražili od institucija BiH da zaštite svoje građane.

  Prostestnu šetnju su, kao i jučer, organizirala članovi Facebook grupe "Oslobodite Jovana Divjaka odmah", a podržao ih je i Savez demobilisanih boraca Federacije BiH. Savez traži da Divjak bude oslobođen, te smatra da je njegovo hapšenje "još jedan u nizu pokušaja revidiranja rata u BiH".
  bosna_komentari- 27101 - 04.03.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Koga Sven Alkalaj prestavlja


  Jovan Divjak danas pred sudijom u Beču
  Izvor: BH Telecom Portal

  Penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak koji je u četvrtak navečer uhapšen na Aerodromu u Beču danas će biti izveden pred austrijskog istražnog sudiju, a nakon toga će se znati i tačni razlozi zbog kojih je general priveden, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

  Jovan Divjak danas pred sudijom u Beču U izjavi lokalnim medijima u Sarajevu Alkalaj je kazao da se vjerojatno radi o potjernici koju je za Divjakom raspisala Srbija koja ga tereti za navodne ratne zločine počinjene 1992. nad pripadnicima bivše JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici kada su se sukobili pripadnici bivše jugoslovenske vojske i teritorijalne obrane BiH koji su pokušavali spriječiti okupaciju Sarajeva.

  Ministar Alkalaj je kazao da je ambasador BiH u Beču Haris Hrle u kontaktu s Divjakom kojem je pružena sva potrebna konzularna pomoć.

  Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je Hini da se glavni tužitelj BiH Milorad Barašin uključio u cijeli slučaj.

  "Pokušavamo utvrditi što se točno zbiva", kazao je Grubešić istaknuvši kako se u Tužiteljstvu BiH oštro protive da netko drugi istražuje i podiže optužnice u slučajevima u kojima su se navodni zločini dogodili na teritoriju BiH, a osumnjičeni su, također, njeni građani.

  "Kako bi bilo da mi raspisujemo potjernicu za državljanima Srbije koji se sumnjiče za zločine na Kosovu? ", postavio je pitanje Grubešić sugerišući da je krajnje vrijeme da Srbija prestane raspisivati potjernice zbog zbivanja u različitim dijelovima nekadašnje zajedničke države.

  DALI JE MOGUĆE da daje ovaku izjavu ministar Alkalaj, koji treba da prestavlja sve narode u BiH. Jadni i bjedni "minstre", j Vojska Jgoslavije je napuštala teritoriju BiH po dogovoru i nije ulazila niukakav sukob sa paravojnim formacijam u BiH, ovi zločinci koje ti podržavaš, pucali su u kolonu nevinih dječaka koji nisu znali ni šta se dešava u Sarajevu. STIDI SE MINISTRE SVOJIH RIJEČI!!!

  Jovan Divjak je još prije početka rata u Bosni osuđen na devet mjeseci zatvora od strane Vojnog suda JNA zbig toga što je u toku 1991. godine TO Kiseljak prodao 120 komada nekakve vojne opreme i 20000 metaka. Kaznu nije odležao jer je u Bosni počeo rat što je on iskoristio da se skloni u Sarajevo. Ovo je i glavni razlog zbog koga se stavio muslimanima na raspolaganje.
  bosna_komentari- 25862 - 23.12.2010 : Vuk Gradinski Republika Srpska - best (0)

  Miris kiše, krvi...


  Sveti Vladika Nikolaj Velimirović napustio je ovaj svijet 1956. godine. Borba dobra protiv zla prožimala je njegov ovozemaljski život a sve što je izrekao "kroz tamnički prozor" jasno definiše i sve nedaće i jade ovovremenog našeg doba.

  Svetitelj je rekao :

  U toku vekova oni koji su raspeli Mesiju Gospoda Isusa Sina Božjega, stvorili su od Evrope glavno bojište protiv Boga, a za Đavola. To je danas glavno bojište Židova i oca židovskog Đavola protiv Oca nebesnog i porotiv Sina Njegovog Jedinorodnog, od Deve vaploćenog i protiv svetinje Duha Svetoga.

  To Evropa ne zna, i u tome je sva očajna sudba njena, sva mračna tragedija njenih naroda. Ona pre svega ne zna čija je. Onda ona ne zna ko joj je prijatelj, a ko neprijatelj. Ona ne zna koga da zove Ocem a koga Sinom, zbog čega je popljuvano u njoj očestvo i sinovstvo, roditeljstvo i čedstvo. Ona ništa ne zna osim onog što joj Židovi pruže kao znanje. Ona ništa ne veruje osim onog što joj Židovi zapovede da veruje. Ona ne ume ništa da ceni kao vrednost dok joj Židovi ne postave svoj kantar za meru vrednosti.

  Njeni najučeniji sinovi su bezbožnici (ateisti), po receptu Židova. Njeni najveći naučnici uče da je priroda glavni bog, i da drugog Boga izvan prirode nema, i Evropa to prima. Njeni političari kao mesečari u zanosu govore o jednakosti (ignoranciji) svih verovanja i neverovanja, tj. ono što Židovi hoće i žele, jer im je potrebno prvo da se izjednače zakonski sa hrišćanstvom, da bi posle potisli hrišćanstvo i učinili hrišćane bezvernim, i stali im petom za vrat.

  Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kapitalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola. I to je sve u nameri da Hrista ponize, da Hrista ponište, i da na presto Hristov stave svoga jevrejskog mesiju, ne znajući ni dan danas da je to sam Satana, koji je otac njihov i koji ih je zauzdao svojom uzdom i bičovao ih svojim bičem.

  Braćo moja, što Židovi tako čine protiv Boga Oca i Sina Božjeg Gospoda Isusa Hrista, to nije nimalo za čuđenje. Jer je sam Gospod Hristos, vidoviti i nepogrešni, rekao da je otac njihov đavo i da oni čine slasti oca svoga. Ali je za čuđenje da su se Evropejci, kršteni i miropomazani, potpuno predali Židovima, tako da židovskom glavom misle, židovske programe primaju, židovsko hristoborstvo usvajaju, židovske laži kao istine primaju, židovska gesla kao svoja primaju, po židovskom putu hode i židovskim ciljevima služe. To je za čuđenje u naše vreme, i nista više u svetu.

  Sve drugo je manje važno ili nevažno. Ali je najvažnije kako je hrišćanska Evropa postala sluškinja Židova i kako je otpala od Oca svetlosti i priznala đavola za svoga Oca u svima mislima i zeljama i delima svojim. O tome treba da mislite, braćo Srbi, i u vezi s tim da ispravljate put svoj pre svojih misli, želja i dela. Da se ne nađete kao sinovi satanski! Nek vam je Hristos u pomoći. Amin. "

  Nikolaj Velimirović "O Jevrejima", u: Nikolaj Velimirović Reči srpskom narodu kroz tamnički prozor: (iz logora Dahau), Ihtis-hrišćanska knjiga. , Beograd 2000 (str. 193-194)
  bosna_komentari- 25398 - 02.11.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Montgomeri: BiH propala država


  Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijem Montgomeri izjavio je da je Bosna i Hercegovina propala država i da je jedno od rešenja mirna disolucija zemlje.

  "U BiH ništa nije rešeno 15 godina posle rata, uprkos naporima međunarodne zajednice", ocjenio je Montgomeri za sarajevsku televiziju TV1.
  bosna_komentari- 25357 - 31.10.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Zločin nad primarijusom


  Sramno je to što je grad Zenica učinio primarijusu Veljku Sladojeviću, ali je jos sramnije licemjerstvo građana Zenice koji su ispratili posmrtne ostatke primarijusa.

  Po mom mišljenju, sahrana je trebalo da se podigne na najviši nivo jer je primarijus Veljko Sladojević morao biti sahranjen u Republici Srpskoj, prije svega zbog mučkog načina ubistva a i zbog budićih pokoljenja da znaju šta je donio suživot u Bosni i Hercegovini. Ovako je ostavljena mogućnost Federaciji da mogu politizirati sa zločinima koje su činili u toku rata.

  Obavljena sahrana primarijusa Veljka Sladojevica je poraz politike Republike Srpske. Predstavnici naše vlasti bi trebalo da preuzmu obavezu da prenesu posmrtne ostatke primarijusa Veljka Sladojevića i po primarijusovom imenu nazovu najveće bolnice za očne bolesti u Republici Srpskoj i na taj način isprave grešku. Tako bi se djelimično iskupili i prema porodici primarijusa Veljka Sladojevića.
  bosna_komentari- 25292 - 23.10.2010 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (2)

  Protjerivanje Srba


  Datum: 17. 10. 2010 21:00
  Autor: Goran Maunaga za "Glas Srpske"


  Srbe iz i oko Sarajeva neposredno poslije rata protjerali su tadašnji ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić i njemu slični i bliski neljudi. Zbog toga je besmisleno tvrditi da su Srbi otišli iz Sarajeva i zaradili prodajući svoje stanove, kako to juče reče Ganić.

  Ganić je zapravo blizu istine, jer su sarajevski Srbi otjerani ekonomskim sankcijama. U vremenu poslije rata, kao i danas, on i njegovi bore se protiv povratka 150. 000 protjeranih sarajevskih Srba i u tome fantastično uspijevaju.

  Da nije tako, bar neko od tih Srba do danas bi se već vratio, pogotovo sada kada je Radovan Karadžić, koji je te Srbe, kako Ganić tvrdi, protjerao jer nije želio da ostanu na teritoriji koju on ne kontroliše, u Hagu.

  Srbi su krajem 1995. i početkom 1996. godine najviše strahovali od osvete raznih Ganića, svjesni da nikako ne mogu da žive sa onima koji su još u maju 1992. godine na perfidan, sarajevsko- sandžaklijski i jalijaški način izigrali postignuti zvaničan dogovor i masakrirali nedužne vojnike JNA.

  Te Srbe spasio je samo Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustav BiH, po kojem je BiH podijeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku, jer su Srbi imali gdje da se sklone od pripremljenog zuluma raznih Ganića.

  Tako je to i danas i zato se ti Srbi zalažu za poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma. Da ne bi, opet, stradali.

  Godinama smo, dakle, naviknuti na Ganićeve laži i podmetanja, a to se nastavlja i njegovim nevjerovatnim tvrdnjama da su "Srbi nakon rata otišli zbog trgovine, odnosno zato jer su za jedan stan u Sarajevu mogli da kupe dva - po jedan u Banjaluci i u Beogradu".

  Sve i da su to htjeli, umjesto što su od ganićevaca pobjegli strahujući za goli život, Srbi to nisu mogli da učine, jer su im tada u Sarajevu bili uzurpirani i stanovi i kuće. Najbolji primjer za to je i ogromna vila u koju je Ganić uselio sa porodicom i u kojoj i danas živi.

  Upućeni znaju da je laž i Ganićeva tvrdnja da je BiH ugrožena od okruženja, naročito, kako kaže, od Srbije. Jer, činjenica je, BiH je najviše ugrožena od zločinaca koji su još na slobodi, od laži Ganića i sličnih, koje ne vode pomirenju i od terorizma i terorista koji su u BiH došli pod zna se čijim patronatom. ++

  bosna_komentari- 25284 - 21.10.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

  E, šta da čovjek kaže!


  Današnja muslimanska politika nije odmakla ni za dlaku od one sa kojom su SDA-ovci izazvali rat u Bosni i Hecegovini. Zbog toga me uopšte ne čudi izjava ratnog zločinca Ejupa Ganića.

  Bezobrazluk političara u Federaciji je prešao sve granice tolerancije i pravo je čudo da Srbi u BiH još uvjek nisu proglasili Republiku Srpsku nezavisnom državom.

  Islamska politika koju muslimani vode zadnjih dvadesetak godina, toliko je usmjerena protiv Srba, da je uticala na Srbe da i nakon 15 godina od završetka rata žele ocjepljenje i samostalnost više nego ikada.

  Muslimani su ubjeđeni da će uz pomoć velikih sila ugasiti Republiku Srpsku, a Srbe svojom provjereno ekstremnom politikom potisnuti sa prostora Bosne i Hercegovine. Da apsurd bude još veći, muslimani u Bosni se prave toliko naivni da ne žele da vide i priznaju da njihova politika ima takav cilj, nego, u razgovor o političkoj situaciji agresivno nastupaju prema srpskom sagovorniku. Zbog toga, intezivnog druženju muslimana sa Srbima nema, ni u Bosni ni u inostranstvu.

  Sve ovo je dovoljan pokazatelj da zajedničkog života sa tim narodom nema, niti ga može biti.

  Muslimani su učinili sve da se odvoje od Srba, počev od vjere, nacije, pa evo danas sve cine da naprave razliku u jeziku i da se on više ne zove srpski jezik. U blisko-istočnom Sarajevu, na radiju i TV-u nema više onog prepoznatljivog sarajevskog govora, kada slušate kako spikeri govore, dobijete osjećaj da ste došli u Zagrab a ne u Sarajevo.

  Sve ove činjenice koje sam naveo dovoljno govore da su se muslimani vijekovima borili da se odvoje od Srba a da su ih Srbi danas samo podržali u njihovim vjekovnim planovima. Međutim, u njima je proradilo osmanlijsko prokletstvo za osvajanjem tuđe teritorije koje je dovelo do raspada Bosne i Hercegovine.

  Zato, više nema šanse da se Srbi vrate nazad, idemo naprijed do samostalnosti!
  bosna_komentari- 25280 - 20.10.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  E, šta da čovjek kaže?


  E, šta da čovjek kaže na izjavu ratnog zločinca Ejupa Ganića, da su Srbi napustili Sarajevo zbog trgovine. Tu izjavu nazvaše još i kao "ekonomska analiza". Zamislite njegove glupe analize u kojoj kaže da su Srbi za prodati stan u Sarajevu mogli kupiti dva i to po jedan u Beogradu i Banja Luci. A toj "analizi" još dodaje da su Podrinje i Posavina prazni i pusti. Kako je to Sarajevo vredniji grad od Beograda i Banja Luke. Ima li logike da su stanovi u ovim gradovima jeftiniji od stanova u Sarajevu.

  Šta drugo mu reči nego da je drzak, bezobrazan i besmisleni lažov.

  Srpskom narodu ne može podvaliti ovakvu besmislicu, a da li muslimane može lagati i ubijediti, ne znam.

  Srbima je veoma dobro poznato da oni nisu iseljavali zbog trgovine, nego zbog konačne uvjerenosti da se više ne može živjeti u zajednici sa muslimanima pa pod bilo koju cijenu. Prodavali su u bescenje kuće, stanove i zemlju, ali neće zajedno sa muslimanima.

  Zna to i Ganić da se za jedan prodati stan u Sarajevu nije moglo kupiti ništa više od jedne garsonjere u Beogradu ili Banja Luci. Za jedan prodati stan u Ilijašu od 81 m2, u Novom Sadu je kupljen stančić od 27 m2 i ništa više.

  Pa i u Bijeljini u to vrijeme kupovina stana je koštala 1. 200 KM po l m2.

  To znači za jedan dvosoban stan od 58 m2 trebalo je platiti 69. 600 KM.

  Zna on da to nije istina, ali on želi da bar privremeno sa sebe skrene pažnju na neke druge stvari, jer se do sada izvlačio, bolje reči provlačio iz optužbi kao ratni zločinac, ali ne znam dokle.

  Zna on vrlo dobro da su Srbi još od samog početka rata željeli izaći iz Sarajeva, ali im muslimani nisu dali. muslimani su, u stvari, željeli da Srbi izađu iz Sarajeva, ali ne živi.

  Evo samo jedan primjer, a bilo ih je koliko hoćete.

  Bilčar (Borivoje) Ratka, nastavnica matematike, stanovala u ulici Lava Tolstoja broj 3. u Sarajevu, istjerana iz stana, nakon što joj je muž Dušan uhapšen 24. 05. 1992. godine pod optužbom da je snajperista (zamislite izmišljotine) i odveden u zatvor "Sunce", a potom u Viktor Bubanj, ubijena prilikom pokušaja izlaska iz Sarajeva na punktu prema Dobrinji, vjerovatno radi novca.

  Sada mi je žao, iako od toga nema ništa, što sam na prvim višestranačkim izborima 1990. godine glasao za Ganića kao kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda Jugoslovena, a to je bilo po preporuci Srbima od strane Dr. Radovana Karadžića.
  bosna_komentari- 24235 - 01.04.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Balkanska pravila


  Danas kada se prisjetim života koji sam imao u Jugoslaviji i života koji danas ljudi imaju u Bosni, ja silno žalim za onim starim vremenima, bezbrižnim djetinstvom i slobodom koju sam imao u mladosti. Izgubio sam prošlost, imam lošu sadašnjost a sve mi se čini i mračnu budućnost.

  Teško da me danas iko može izvući iz mraka u koji sam zapao u prethodnom ratu, ne zato što ja to ne želim, nego zato što nas mrak u kome se nalazimo pritiska već vjekovima i ne može ga rastjerati par filozofskih rečenica napisanih na ovom forumu.

  Sve pokušaji da se ugasi mrak koji je tinjao u nama uništio je Alija Izetbegović koji je žrtvovao mir da bi bio vladar nezavisne Bosnu i Hercegovinu i sa tim ponovo upalio mrak u svim građanima te države. Taj mrak neće niko ugasiti ni u meni ni u mome djetetu a možda ni u njegovom nerođeno djetetu. To isto mislim, da i u drugim narodima u Bosni, niko ne može ugasiti mrak. Upravo zbog toga mislim da je najbolje da se u miru podjelimo i da živimo svako na svojoj livadi, i da svako pase svoju travu.

  Evo i zašto ovako mislim. Ko danas priča o Bugarima i Italijanima, koji su bili fašisti. Šta me briga za njih jer oni žive u drugoj državi.

  Spreman sam družiti se sa svakim, ali kuću da djelim sa nekim nisam baš spreman. Narodi u toj državi se nisu pokazali da mogu biti zajedički gospodari. Jedan mora da prevlada a drugi će sam napustiti taj dom zbog terora koji ce doživiti od gospodara.

  Postovani ZuZ, pročitah u tvom tekstu komentar za čast pa čast se ne mjeri ko za koga navijas, kako si ti ovde pokušao da aludiras na moj komentar, ja sam pokušao da objasnim koliko sam spreman žrtvovati sebe da pomognem nekom ko je u nevolji, bez obzira kojoj naciji i vjeri pripada a ja sam svoju čast pokazao u proteklom ratu i to znaju dobro moje bivše komšije i sugrađani.

  Ili nisi svati moju poruku ili je ne želis shvatiti pa je tumačiš kako ti odgovara.

  Evo, danas je Srbija sa deklaracijom o Srebrenici napravila prvi korak u gašenju mraka, da vidimo kako će reagovati Bošnjaci i Hrvati, hoće li to primiti kao dobronamjernost Srbije ili će pokušati da to zloupotrebe u svoju korist, kao što su to radili decenijama.

  To je prilika da se gasi mrak a ne pokušaj gašenja Republike Srpske, sa lažnim bratstvom i jedinstvom i zajedničkim ciframa o poginulim u proteklom ratu. Pokušavaju spasiti cjelovitu Bosnu licemjerstvom, a to im otvara realne mogućnosti širenja zelene transverzale po čemu je u ona davna vremena sportski centar u Sarajevu i dobio ime "ZETRA".

  Sve je to mrak koji se ne može lako ugasiti, samo Bošnjaci mogu da ga ugase jer se od njihovih političara i političkih ideja mrak i upalio.
  bosna_komentari- 24230 - 01.04.2010 : Zuz - best (1)

  Balkanska pravila


  Čudni su parametri kojima se premjerava čast na Balkanu.

  Ali ne usudjujem se tabiriti po tome, brzo bi se zapetljali u nesuglasice. Zbog toga, radije neću razmišljati u tom pravcu.

  Htjeo bih odgovoriti Vogošćaninu Pravom, da moj nadimak nije Žuč, isuviše je stavičan, već ZuZ i da ne žalim pretjerano za bivšom ali nisam ni pretjerano gorljiv prema ovim trenutnim državama.

  Usput, napomenuo bih i Tomiću, igrom slučaja i ja sam imao nekada jednu lijepu i dragu Danku, ali, ja ću ipak navijati žestoko za Srbiju i Sloveniju ljetos kad se zakotrlja svjetska lopta. Naravno, nemam ništa protiv da navijate za Dansku.

  Stvar ličnog izbora.

  Navešću jednu izreku:

  Bog je stvorio svijet - Tesla ga je usavršio!

  Na prostorima odakle je krenuo Nikola Tesla nikada neće prestati dijalog čiji je on čovjek jer takvi su ljudi tu, a Nikola, jedinstven i neponovljiv um je jednostavno otišao odatle i postao veličina koja nam je dala više nego svi sveci i proroci zajedno.

  Nažalost, Nikola nam je osvijetlio prostor ali nije uspio da ugasi mrak u dušama ljudi.

  Neće to poći za rukom ni meni, nemam ja takvih iluzija.

  Pobrojati sveukupne žrtve besmislenih sukoba na Balkanu ne znači nikakvo zajedništvo, to bi trebalo uraditi zbog onih koji će živjeti poslije nas, kao nauk. Ostaviti svjedočanstvo o našem primitivizmu.

  Ne odgovara to vjerovatno nikome, ali morali bi biti svjesni da je kula izgrađena na lažima - kula od karata.

  Već sada, istorijski kratko poslije svega, uviđaju mnogi da se tu u biti i nije radilo o nekom strašnom nacionalizmu i sličnim tricama, uglavnom je to sve imalo pljačkašku narav. Neki od glavnih uloga su otišli sa pompom, neki drugačije ali ostavili su svojoj prćiji basnoslovna bogatstva i enormu moć nad narodima koji žive u strahu od nasilja i nasilnika.

  Neće se vjerovatno nikada dogoditi da žrtvu iz Kazana posmatramo pod istim svjetlom kao i žrtvu iz Srebrenice ili bilo koju drugu, dakle samo kao žrtvu, ali to isto znači da se neće još zadugo odgojiti ljudi koji će umjeti poštovati i svoje i ostalo. Ljudi koji će se poput Tesle takmičiti u dostignućima a prezirati klanja i smišljanje stravičnijeg i gnusnijeg zločina.

  Tuđe rane se posvećuju ali tvoje bole.

  Sada smo podijeljeni u male, beznačajne skupine naroda, nacija i batrgaćemo se u tome do nekog novog klanja ili zaborava. ali ostaćemo beznačajni i jadni, čak nam prijeti i totalni nestanak. Svima. Kupuju stranci naše more, planine, otoke, mi se slijepi gušimo u nekakvom sukobu kojemu niko ne zna ni uzroka ni cilja.

  Neka i kupuju, valjda će umjeti biti bolji domaćini od nas.

  Ako je bilo toliko i toliko junaka, gazija, heroja i ako su tako zdušno vjerovali u veličinu svoje borbe, zašto danas nema ničega. Nema ilegalnih pokreta koji se bore zaa slobodu, nema talibana, nema otpora, zašto?

  Ima kradljivaca svega i svačega, žestokih momaka koji napadaju babe i nemoćne i pljačkaju ih u svojim junačkim pohodima. Toga ima koliko hoćeš.

  Naravno, graknuće mnogi kako nije vrijeme za to, kako nikada više...

  Ali, ja mislim da je uvijek vrijeme. Vrijeme da se ugasi mrak - u duši!

  Pozdrav!

  Tačno! Mrak u duši se može ugasiti samo - svjetlom. Zbog toga, a i zbog generacija koje tek dolaze, rasvjetlimo događaje iz prošlosti. Utvrdimo koliko je Srba pobijeno u Sarajevu, kao i Bošnjaka u Srebrenici. Rasvjetlimo svaki zločin! Osudimo sve zločince, makar oni bili i mrtvi!

  Izvinjavam se u vezi greške u nadimku! Vogošćanin pravi je samo djelimično pogriješio jer je napisao "ZuC" umjesto "ZuZ". Prilikom upisa poruka u ovaj forum, program za upis je riječ "ZuC" automatski pretvorio u Žuč. U svakom slučaju, greška će biti ispravljena.
  bosna_komentari- 24219 - 30.03.2010 : Kiki aco Lazo Bih - best (0)

  Historija za gospodju Inu


  Smatrao sam za dužnost da odgovorim izvjesnoj gospođici Ini iz Švedske po pitanju "historije".

  Draga gospođo, ako niste znali istorija je nauka života pa ako nju ne poznajete niste se trebali ni roditi a pogotovu ne javiti na ovaj naš forum. Daješ neke komentare kao "nema narod šta da jede" i "pobila bi političare"... Nisi nam ništa novo rekla, a pogotovu otvorila oči. Vidim da ti smeta nacionalna podjeljenost, a zatim i naše diskusije o porijeklu tj. ko je od koga nastao. Ne znam zašto bi to kome smetalo? Pogledaj malo porodično stablo pa ćeš otkriti i svoje porjeklo, ukoliko se ne bojiš da saznaš istinu jer ona najviše boli.

  Počela si sa "velikim" i "malim" Srbima, Hrvatima pa i muslimanima... U Bosni, u kojoj ja živim, bi trebalo da postoje tri ravnopravna naroda, ali u Bosni nema ravnopravnosti. Navešću ti i jedan primjer: za ratne zločine počinjene u Bosni Srbi su dobili na stotine godina zatvora, Hrvati samo 150 a muslimani samo neku sitninu. Sramota! Srbi su imali dugu i bogatu istoriju i u svim ratovima su bili na pravoj strani.

  Znamo mi dobro gospođo Ina da narod koji nema svoje istorije nema ni kulture a ni države. Istorija moga naroda je davno napisana i obrađena kroz mnoga književna djela poput Njegoša, Vuka i mnogo drugih...

  Pričate o klanju i ubijanju? Vrlo dobro znamo ko je izvodio vjerske rituale pogubljenja zarobljenih vojnika. Naravno, vaši mudžahedini. Eto, to je vaša "historija". A što se moga naroda tiče, istorija se ponavljala svakih 50 godina je on doživljavao zločine i progone. Znamo da historiju ne pisu pobjednici već da je kroji svako, i to kako im odgovara.

  Treba da vam je jasno da je u 2. svjetskom ratu na prostorima NDH živjelo oko 3 miliona Srba. Vrlo dobro znate kako su oni prošli u tom ratu. Upravo zbog toga i ne želite da to i drugi znaju, pa zbog toga negirate postojanje ovoga foruma srba znate vli kako su ti ljudi prosli ako neznate to je zato sto nezelite da znate vama neodgovara ikako postojanje ovakvih foruma. Ja ipak mislim da je za vas najbolje da se više ne javljate. Umjesto toga biste trebali da učite malo više tu vašu "historiju".
  bosna_komentari- 24202 - 27.03.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Navijanje


  Od kada se pojavi post "ZuZ - Sweden", razmisljam da se javim i stavim svoj komentar na taj tekst. Ovo zbog toga što sam došao do zaključka da autor teksta nije želio raspad Jugoslavije, pa pati još i dan-danas za tim lijepim i srećnim vremenimam, isto kao i ja...


  Ta daleka vremena, zbog ovog zadnjeg nesrećnog rata, nemaju nikave šanse da se ponove, bar ne za moga života. Iskreno rečeno, nakon svega što sam doživi raspadom Jugoslavije više i nemam želju da se ponovo sastavimo jer to nismo ni zaslužili. Toliko mi se zgadila ideja o zajedničkom životi sa drugim narodima da se ježim na pomisao da ćemo jednog dana ponovo biti zajedno - u Evropskoj Uniji.

  Ne bih želio da neko pomisli da ja mrzim druge vjere i narode! Ja samo mrzim ratove koji su vodjeni na tim prostorima. Nismo mi zaslužili da budemo zajedno i to je to.

  Navešu vam jedan primjer koji sam doživi u toku rata, tek toliko da shvatite da ne mrzim druge narode. Daleke 1994. godine je u Finskoj održano Evropsko prvenstvo u atletici. Moj narod je bio nepravedno kažnjen od svjetski moćnika pa mu je bilo zabranjeno nastupanje na sportskim manifestacijama. Oduvjek sam volio atletiku i nisam želi da propusti da ne gledam to takmičenje. U jednoj od disciplina, u finalnoj trci sa najboljim rezultatom u predtakmičenju je trebao da nastupi Rok Kopitar, kao prestavnik Hrvatske, u to vrijeme naše neprijateljske zemlje. Sa uzbuđenjem sam pratio cijeli tok trke u kojoj je Rok velikim dijelom bio u vođstvu, a završio je kao drugoplasirani osvojivši srebrenu medalju za svoju zemlju. Toliko sam bio uz njega tokom trke, da sam sutradan osjecao bolove u mišićima u mojim nogama. O upali mišića nisam nikome htio da pričam jer bi u to vrijeme svi pomislili da sam ja velika budala.

  Eto tako je to bilo, a sada neka "Sweden" dobro razmisli o ovom tekstu i upita prvo sebe a onda i Hrvte i muslimane koje lično poznaje da li je neko od njih doživi tako nešto navijajući za Srbina na nekom takmičenju.

  Postovani "Sweden", prvi korak ka pomirenju naših naroda trebaju da naprave prijatelji kumovi i jarani od prije rata ali su rijetki slučajevi da se Bošnjaci i Hrvatu upuštaju u takvo nešto pa otuda nema nikakvih šansi da se ponovo sastavimo. Malo je takvih kao što si ti, toliko malo da da kada bi pokušao da nešto izmjeniš izgubio bi glavu od naroda kojem pripadaš.

  Ucinio sam koliko sam bio u mogucnosti, pa nekad i više od svojih mogucnost, da pomognem mojim prijateljima koji nisu bili Srbi, u tom prokletom ratu, zbog cega sam izgubi jednog roditelja.
  Danas, monogi od njih kojim sam pomagao nisu mi se javili niti to zele, pa te ovom prilikom pitam, da li trebamo da sastavimo u istu cifru sve poginule na prostoru Jugosalvije ili Bosne i Hercegovine.

  Danas mi više nismo jedan narod, i to zbog toga što su tako htjeli Hrvati i muslimani, pa onda ne možemo i nemamo pravo sastaviti poginule u jedinstven broj.

  Bilo ne ponovilo se!

  Pravi,

  kao prvo, da ti kažem da sam veliki ljubitelj tvojih komentara, ali moram da kažem i to da ja, ma koliko se trudio, ne mogu da budem kao ti.

  Ispričaću ti jedan moj slučaj. Nakon rata, negdje na Zapadu, zatekao se ja u kući nekih mojih prijatelja iz Travnika. Žena Crnogorka, muž Hrvat, ali dobar na ranu da ga staviš. U jednom trenutku u stan uđoše još dva Hrvata - osjetih to iz njihove prve izgovorene riječi. Ubrzo nakon toga saznadoh i to da su došli da na satelitskom programu gledaju utakmicu Hrvatska - Danska.

  Nakon što popismo kafu, ja ustadoh sa namjerom da krenem. Jedan od Fabijanovih sinova uzviknu:

  - "Pa gdje ćeš, utakmica samo što nije počela".

  Mada sam oduvjek volio fudbal, odgovorih mu:

  - "Ma, nije mi do fudbala, moram da završim neki posao. "

  - "Da li bi više volio da pobjedi Hrvatska ili Danska? " - pomalo i provokativno upita jedan od sinova.

  - "Ma slušaj" - odgovorih ja - "nekada sam imao djevojku koja se zvala Danka i mnogo sam emotivno vezan za to ime. Zbog toga ja uvijek navijam za Dansku! "

  Svi su se slatko nasmijali, a ja sam otišao da završim nekakav nevažan posao koji i nije bio tako neodložan.

  Sa tim mojim prijateljima se čujem sa vremena na vrijeme. Njihovi sinovi me još uvijek zovu - Danka.

  Eto, toliko. Za Hrvatsku i Bosnu nikada ne navijam! Od njih su mi draži čak i - Turci. Jer kako da navijam za zemlje u kojima je došlo do etničkog istrebljenja moga naroda, i gdje vlada tolika mržnja prema Srbima?
  bosna_komentari- 24193 - 26.03.2010 : Zuz Sweden - best (0)

  392


  Na preporuku jednog prijatelja, počeo sam posjećivati ove nesrećne stranice. Do sada sam izbjegavao da komentarisem bilo šta, jer, strah me je da ću uznemiriti nekoga ili da će drugi uznemiriti mene. A ja ne volim ni jedno ni drugo! Ne pripadam ničijoj opciji i ne priznajem nista osim života. To je moja jedina svetinja!

  Rodjen sam i živio sam u tim začaranim planinama, poznajem mnoge spomenute i nespomenute ovdje. Ovaj broj od 392 me je natjerala da reagujem. Koliko ih je još poginulo? Koliko ih je još koji nisu bili vojnici, a ubijeni su? Kada ćemo sakupiti hrabrosti, ljudskosti, obraza, da ovim brojkama dodamo i brojke naših Hrvata i naših muslimana? Kada ćemo se usuditi da otvorimo oči i sagledamo sav užas našeg poraza?

  Kasnije, ako mi dozvolite, pitaću za neke moje jarane, prijatelje, sa kojima sam proveo moju mladost. Ako nekome to nešto znači, musliman sam, zauvijek će me boljeti da je neko povjerovao da sam mu ja neprijatelj i pisaću o sebi, o razmišljanjima koja me proganjaju. O ratu koji se vodio, a i danas vodi u meni.

  Da vidim ima li još neko kao ja!

  Pun sam sumnje, kao i većina ovdje prisutnih, pitam se ima li svrhe ovo sto započinjem, ipak...

  Ako Vam i ne treba neko ovakav, razumjeću, svašta je meni pod kapu stalo a još ništa naučio nisam.

  Ovo bi bio moj nekakav uvodni pozdrav, prvo javljanje na ovoj stranici. I nadam se da ćemo se čitati još dugo!

  Poštovani,

  takvi kao ti nam doista trebaju! Drago mi je da si se oglasio. I sve mi se čini da je "pod tvoju kapu" stalo mnogo više nego u jedno manje selo. Jer da nije tako, rata ne bi ni bilo.
  bosna_komentari- 24153 - 22.03.2010 : Feniks Republika Srpska - best (0)

  Gdje je nestalo oružje?


  Slušajući sinošnji podatak na centralnoj informativnoj emisiji stekao sam utisak da naša vlast konačno počinje da razmišlja o nekim veoma bitnim stvarima koje bi nažalost mogle da imaju veoma štetne posledice.

  Zabrinutost je iskazana za naoružanje iz predhodnog rata koje su određene firme iz federacije imale obavezu da unište, jer je skoro svo zaostalo "zastarjelo" naoružanje iz ugašenih kasarni i koje je nakon rata predato od strane demobilisanih boraca završilo u skladištima pomenutih firmi. Međutim, količina predatog oružja drastično je manja u odnosu na isporučenu količinu pretopljenog metala a preostale potrebne količine oružja, eksploziva i minsko-eksplozivnih sredstava nedostaju na stanju.

  Informaciju koju su juče dobili od ministra odbrane Selme Cikotića i ostalih zaduženih za pomenuto pitanje je veoma zabrinjavajuća jer "nemaju" informacija i preciznih podataka o tačnoj količini uništenog naoružanja mada navode da je dosta pomenutog poklonjeno, ne navodeći precizno kome i što je neshvatljivo ne obrazlagajući ko je dozvolio da se promjeni obavezujuća odluka o uništavanju cjelokupne količine oružja.

  Pretpostavljam da su mnogi i iz naše vlasti umješali prste u trgovinu oružja van BiH ali možda nisu bili svjesni da im je to neko svjesno dozvolio kako bi sada bili ućutkani za pitanje šta je sa nedostajućim pomenutim sredstvima koja su završavala unutar Federacije.

  Pored velikog broja inostranih islamskih fanatika koji su ostali u BiH nakon rata, javljaju se u sve masovnijem broju i vehabiski pokreti koji prave svoje izolovane teritorije nad kojima skoro niko nema nikav nadzor niti kontrolu šta rade i kakvi su njihovi ciljevi.

  U određenim područjima (u mjestima koje sada ne želim da navodim) a koja se nalaze u graničnim područjima sa RS, određena lica osnivaju privatna lovišta i često ulaze u naše teritorije ne štedeći municiju a sve pod izgovorom ljubitelja prirode i lova, interesantno je da se među "lovcima" nalazi i dosta mladih lica.

  Šta se dešava i da li i mi treba da osnivamo takve lovačke grupe sa momcima koji nisu imali priliku da saznaju šta je vojska i koji sa svojih 30 godina ne znaju šta je puška a pogotovu nešto više od toga. Ostaje nam da se zapitamo o svemu pomenutom jer vrlo često gledamo samo ono što nam je u veoma uskom vidokrugu, međutim ponekad treba da se popnemo i na brdo i pokušamo vidjeti šta ima i sa druge strane brda.
  bosna_komentari- 23718 - 14.02.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Nacionalizam u Bosni


  Od svog puneljetstva 1979. godine, pa do samog početka rata 1992. godine, kako on Velimir reče, bio sam budalasti Srbin, koji se izjašnjavao kao Jugosloven. Na izborima sam glasao za "Reformiste", računajući da ću na taj način spasiti Bosnu i Hercegovinu od krvoprolića, koje su nacionalne stranke planirale svojom pobjedom. Kada su nacionalne stranke ipak pobjedile na izborima, mnogi su shvatili da su samo Srbi bili naivni pa glasove dali ne-nacionalnim strankama. Srbi su na taj način sami sebi ugrozili budućnost i opstanak u BiH.

  Nakon pobjede nacionalnih stranki, ja sam i dalje zastupao zajednički život, sve dok nisam uvidio da su svi muslimani protiv zajedničkog života u Jugoslaviji. Od tog trenutka sam odlučio da od dva zla, koja su prijetila mojoj porodici, izaberem manje, pa sam stao na stranu srpske politike koja je bliža mojim željama od stavova drugih nacionalnih stranki.

  Prošlo je već dvadeset godina od tog trenutka, a muslimanska politika se nije nimalo promjenila. Još uvijek nisu odustali od ideje stvaranja islamske države na tuđoj zemlji. Na mene je to uticalo da iz godine u godinu postajem sve veći nacionalista, ili kako ono Željko reče "sila akcije proizvodi silu reakcije".

  Svima nama je jasno da muslimani pokušavaju da na silu ukinu Republiku Srpsku, a političari iz Federacije do sada nisu povukli ni jedan potez kako bi pridobili povjerenje srpske populacije u Bosni i Hercegovini. Sve što je bilo srpsko, sada je prisvojeno i preimenovano, samo da bi zvučalo kao da je to njihovo. To je prva stvar koju muslimani moraju da isprave ako hoće da povrate izgubljeo povjerenje srpskog naroda. Međutim, oni to i ne žele jer su ubjeđeni da nakon izvjesnog broja godina niko više i neće obraćati pažnju na te činjenice, a oni će do tada ovladati čitavom Bosnom.

  Muslimani su srpski jezik nazvali "bosanski", a političkim pritiskom koji sprovode preko svakog muslimanskog pojedinca vjeruju da će se Srbi sa tim pomiriti i prestati da se odupiru. To je isti onaj sistem koji žene koriste protiv muškaraca u bračnoj zajednici. Takvu politiku muslimani praktikuju još od odlaska Turaka iz Bosne i Hecegovine. Međutim, ni Srbi više nisu naivni pa sada pokušavaju da izađu iz "braka" u kome samo jedna strana ima interes na zajedništvo.

  Samo pod gore navedenim uslovima postoji mogućnost da Srbi ostanu u zajedničkoj BiH. Muslimanska politika mi liči na ono kada se neka mlada djevojka udaje za bogatog starca i kaže mu da ga voli. Nažalost, muslimani više nisu u stanju da lažu Srbea da ih vole i zbog toga žele da budu u tom "braku".

  Iz svega ovoga može se izvesti zaključak, da je jedini cilj muslimana da se dočepaju srpskih teritorija pa da ih onda istjeraju iz "bračne zajednice" bez igdje ičega.

  Ovo pišem da vam objasnim zbog čega sam postao srpski nacionalista i odlučio da čvrsto stanem uz svoj narod, da branim njegove interese.
  bosna_komentari- 23688 - 12.02.2010 : Goran - best (0)

  Jedinstvo naroda u Bosni


  Čitajući ova vaša mišljenja, prepucavanja, došao sam do zaključka da i ja treba nešto da napišem. Ja nisam iz Sokoca i stvarno nisam bio niti sam sada u toku dešavanja tamo ali znam sta se desilo u mom gradu u Hercegovini i sve to želim da zaboravim. Fuj, ne ponovilo se!

  Umjesto prepucavanja koje počeo rat gdje je počeo rat treba da razmišljamo o stvarima kao što je ponovni suživot. Znam da mislim da sve to ne može preko noći, ali da treba da se radi na tome jer koje imao koristi od rata... Niko, a najmanje običan narod kao što smo mi. Političari danas samo raspravljaju o tome kako ukinuti Republiku Srpsku ili je otcjepiti, a zaboravljaju na glavno pitanje koje sve nas u BiH mori, a to je velika finansijska i ekonomska kriza, nezaposlenost, siromaštvo itd.

  Prvo se na tom planu trebamo ujediniti, a tek kasnije ćemo vidjeti nek kako će se ona zvati. Može ona da se zove i Tunguzija, samo neka je narodu dobro. A ako nastavimo ovako opet ćemo za nekih pedeset godina, što je na Blakanu postao standard, buknuti rat. Možda čak i prije! Da li to treba nama ili našoj djeci, da li to treba ikome...

  Molim da me ne shvatite krivo jer nemam namjeru nikog da vrijeđam.

  Gorane,

  mislim da ovaj tvoj komentar niko neće shvatiti kao uvredu, ali moram da ti kažem da u tvom komentara vidim dvije stvari:

  1) Bez obzira na tvoje ime, vidim da si musliman
  2) Tvoja "šuplja priča" dolazi direktno iz političke radionice SDA

  O "bratstvu i jedinstvu" smo mogli govoriti samo u Jugoslaviji. Međutim, vama je smetalo što smo mi Srbi u toj državi bili većina, pa ste htjeli da napravite "suverenu Bosnu" u kojoj biste vi bili većina.

  Nakon rata, vi ste samo djelimično dobili ono što ste željeli. Svoje ciljeve niste ostvarili ratom zbog toga što su Srbi bili naoružani pa su mogli da se brane.

  Ipak, vaša borba nije bila potpuno uzaludna. Očuvali ste Bosnu i Hercegovinu, uz pomoć stranih sila, prije svega zahvaljujući vašim američkim prijateljima. Međutim, to je samo Pirova pobjeda jer novostvorena država ima "staklene noge" i treba joj veoma malo da se sruši. Svjesni toga, vaši političari širokim narodnim masama prosipaju šuplju priču o "zajedničkom suživotu" u koji niko više ne vjeruje, pa čak ni ti lično.

  Sa druge strane, "ispod žita" upotrebljavate sva moguća sredstva da napravite minimalnu prednost u vašu korist:

  1) podmićujete srpske političare

  2) šaljete u Hag nevine Srbe pod optužbom da su ratni zločinci, a u stvari smetaju vam što su "pravi Srbi"

  3) vodite medijsku kampanju protiv Srba koje predstavljate kao genocidan narod i jedini krivac za rat

  4) rovarite protiv Republike Srpske u namjeri da je ukinete
  5) veličate vaše "ratne pobjede", a jedine teritorije koje ste osvojili u ratu su one koje ste kupili za devize od Radovana Karadžića

  6) vodite rat sa mrtvima - prekopavate groblje po BiH i dovlačite leševe u Srebrenicu koji automatski postaju žrtve "srebreničkog masakra"

  7) naseljavate mudžahedine i Sandžaklije na srpsku zemlju

  8) plaćate muslimanke po 700 evra da nose feredže

  9) ne dozvoljavate srpskim povratnicima da se vrate na svoju imovinu. Da te podsjetim, Sarajevu je nakon Dejtona trebalo da bude "glavni grad" sa "zajedničkim organima" i sjedištem države u njemu. Uprkos tome, rijetki su Srbi koji su u njemu našli posao.

  Mogu ti ja nabrojati još hiljadu sličnih razloga zašto Bosna nikada neše biti stabilna država. Garantujem ti da ovakvi potezi kod nas Srba ruše i ono malo vjere u zajednički suživot, koji se do sada zasnovao na zastrašivanju, prije svega od strane (vidi ironije u nazivu) "pravosuđa iz Haga". Ali vrijeme prolazi, umiru oni koji su se u ratu borili, a na njihovo mjesto dolaze mlađi naraštaji. Međutim, kunem ti se da ni naši sinovi i unuci nikada neće zaboraviti nepravdu nanesenu srpskom narodu. Iako su oni u ratu bili djeca, pamte vrlo dobro kako su ginuli njihovi očevi i djedovi i kako su pjevali pjesme poput one "Ne volim te Alija zato što si Balija... ".

  Duboko sam ubjeđen da danas svaki Srbin ima daleko manje vjere u zajednički suživot nego po završeku rata. Glavni krivac za to je loša muslimanska politika koja ne zna da je jedan od osnovnih zakona prirode da "sila akcije izaziva silu reakcije".

  Za tvoju informaciju, država se gradi na slozi, povjerenju i ustupcima, a ne na zastrašivanju, prisiljavanju, podmićivanju i neravnopravnosti. Manjinski narodi u savremenim državama imaju više prava nego većinski. U Kanadi, na primjer, francuski jezik je maternji za samo 23. 2% stanovnika a više od polovine političara dolazi iz ove populacije. Pored toga, u toj zemlji ne možeš da se ozbiljno baviš politikom a da ne govoriš tečno oba jezika. Po meni, ovo je pomalo i nepravedno, ali šta se tu može! Mudri Englezi pristaju na sve da očuvaju mir u kući!

  Uostalom, isti zakon važi i u sociologiji. Žena je biološki slabije biće, pa ipak vodi glavnu riječ u kući!

  Bosna će se raspasti onog trenutka kada joj Međunarodna Zajednica ukine infuziju na kojoj se do sada održavala u životu. Nakon toga svaki narod u Bosni će imati svoju državu u kojoj će biti većinski. Iskreno se nadam da smo sada malo pametniji pa ćemo sve to završiti kao ljudi - bez rata. Jer šta će vama Republika Srpska koja je naseljena sa 95% Srba. Bez obzira što smo Srbi i mi smo ljudi - imamo pravo na život.
  bosna_komentari- 23627 - 07.02.2010 : Dado Split - best (0)

  Pozdrav iz Splita


  Pozdrav svima, prije svega gospodinu Željku. Već mjesecima pratim vašu stranicu i ponukalo me da se javim kao nepristran sudionik čitajući poruke vaših gostiju. Hrvat sam, ne mrzim nikog, bio sam u ratu i znam kako sam ga doživio a vjerujem i svi koji su bili bez obzira na stranu. Rat je zlo i ne bih ga poželio nikom. Bio sam poslom u Sarajevu prije tri godine i ostao par dana. Ljudi koje sam upoznao, muslimani i Srbi, oduševili su me svojim jednostavnim životom i ponašanjem. Kod nikog nisam osjetio želju za revanšizmom ili osvetom.

  Sada ne radim pa ne mogu ostvariti želju da vidim i Istočnu Bosnu, davno sam bio u Sokolcu i to kratko prije rata a volio bih ponovo doći jer vjerujem nakon svega da je moguć suživot. Čim budem mogao volio bih popričati i s običnim ljudima u Sokolcu jer vjerujem da je uvijek ljudski dijalog moguć. Volio bih i vas osobno upoznati jer je cijela Bosna i ljudi koje znam u meni uvijek ostavljala osjećaj da ste ljudi s velikim srcem. Puno pozdrava uz nadu da ćemo se i jednog dana vidjeti i upoznati.

  Dado,
  i meni bi bilo drago da se sretnemo. U svakom narodu je moguće naći dobrih ljudi, to je neosporno. Da se dobri i pošteni ljudi pitaju, rata ne bi nikada ni bilo. Međutim, političari su ti koji za nas donose odluke i zbog toga nam je ovako kao što jeste.
  bosna_komentari- 23468 - 26.01.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

  Kome smeta srpski heroj?


  Zanimljivo je danas pročitati tekst u kojem se opisuju dešavanja sa druge strane linije fronta. Nažalost, mnogi muslimani i dan-danas ne mogu da podnesu dok čitaju priče o srpskim herojima. To se vidi po onima koji prate ovaj forum i pokušavaju da pošalju tekst u kojem žele da uvrijede Srbe.

  U tekstovima u kojima se piše o ratnim dešavanjima na srpskoj strani nema uvredljivih riječi o drugim narodima i ako je bilo puno zla, nanijetog srpskom narodu, da zbog toga zaslužuju da napišemo mnogo uvredljivih riječi.

  Ne znam, kako neko od muslimana može da očekuje da Srbi pišu lijepo o njima, kad su bili zadojeni tolikom mržnjom prema Srbima da nisu vjerovali, čak ni svojim ocima, da je Srbin dobar i pošten borac, nago su vjerovali njihovim medijima, koji su ih nemilosrdno bombardovale neistinama o nama. Ovo su muslimani prihvatali kao istinu, i danas smatraju da su "svi Srbi isti".

  Evo jednog primjera koji sam doživio baš danas. Jedan musliman iz Vogošće, ima površne informacije o predratnim, ratnim i posleratnim dešavanjima u vezi mene, pronašao me je na Facebook-u i poslo mi uvredljivu poruku, samo zato što me je prepoznao da pišem na ovom forumu. Dali je to ruka prijateljstva i povjerenja?

  Danas se vrlo malo zna ili bolje rečeno, uopšte se nezna o dobrim djelima srpskog naroda prema muslimanima u toku građanskog rata. Stalno se potencira priča o navodnim zločinima Srba nad "nenaoružanom narodu", dok se muslimanski zločini nad Srbima prikazuju kao uspjesi i velike pobjede. Danas nakon više od 14 godina od potpisivanja mira u Bosni, muslimani još uvjek nisu prestali da zveckaju oružjem, pokušavajući da unište garancije mira i povjerenja, tj. Republiku Srpsku, i na taj način završe započetu okupaciju cijele Bosne i Hercegovine.

  Ja sam spreman za kontakt i razgovor sa svim ljudima dobre volje i onim koji mogu da prihvate de nemamo svi ista politička ubjeđenja. Priče o ratnim zločinima i njihovim izvršiocima treba dati pravosuđu, da ispita sve, ama baš sve, slučajeve na prostoru BiH.

  Ako nekog interesuje, ja sam žrtvovao svog rođenog oca, pomažući muslimanskom narodu u ratu. Nakon očeve smrti nastavio sam pomagati kao da se ništa nije desilo. Danas, nakon 18 godina od pogibije moga oca, imam grižu savjesti i stalno sam u dilemi da li je taj narod od mene zaslužio toliku žrtvu.

  Na srpskoj strani u toku rata je bilo slučajeva, da su ljudi dali živote štiteći druga muslimana a ja još nisam čuo za slučaj da je neko od muslimana poginuo spašavajući svoga druga Srbina.
  bosna_komentari- 23434 - 21.01.2010 : Beli Kobilja Glava - best (1)

  Za Aleksandra N.


  Prvo da kažem da se ovaj forum sve više čita kod nas u Sarajevu. Aleksandrov tekst me nije ostavio ravnodušnim i morao sam nešto napisati, da li će biti objavljen to je volja autora foruma. Dali si se zapitaš zašto je takva mržnja kako ti kažeš, a znam da nije.

  U ratu sam bio dijete. Igrali smo se osluškujući zvukove granata koje su padale oko nas. Ja i moji prijatelji smo sada odrasli ljudi, porodični ali taj trenutak nikada ne možemo zaboraviti. Zato Aleksandre ne možeš baš očekivati da će mo vas dočekati raširenih ruku i nasmijanog lica. U naše naselje se vratila srpska porodica, naravno u svoju kuću i na svoje imanje, što ja smatram da je uredu, medjutim taj odnos nikada neće biti ko prije rata, nikada.......

  Poštovani,
  Ja mogu da shvatim da se vi ljutite na nas koji smo bacali granate sa brda. Kažem "mogu da shvatim" jer sam u više navrata doživio (rat sam proveo na Sokocu) da i na mene padaju granate po Ilijašu, Ilidži i Lukavici. Razumjem te, i znam kako je, ali vaš problem je što ste se drznuli da rušite Jugoslaviju i gradite "suverenu Bosnu".

  Međutim, Aleksandar je veoma lijepo i vrlo jasno rekao da vi mrzite Srbe, a ne brđanine koji su pucali na vas. Naveo je da je vaša mržnja mnogo jača i od one hitlerovske, tj. njegovih najvjernijih saveznika - ustaša.

  Naveo je on još mnogo toga, ali izgleda da ni ti ne znaš dobro da čitaš.

  Vi mrzite i Jovu Divjaka koji je, ako još uvijek nisi čuo, bio jedan od najboljih oficira Armije BiH. Uradio je mnogo stvari koje su zadale dosta glavobolje nama Srbima, a pogotovu Sokočanima. Da navedem samo liniju odbrane na Kruševu kod Olova, koju je on lično postavio a vi je sada pripisujete drugima.

  Dalje, Žarko Varajić nije ispaljivao granate na vas, kao ni Tifa i mnogi drugi. Mislim da bi trebalo da još jednom pročitaš članak pa onda odgovaraš.

  Nemoj misliti da ste vi nama mnogo draži. Ja, na primjer, u Sarajevo nisam otišao od Dejtona, niti namjeravam da to uradim za moga života. Čak sam i svoj stan na Dobrinji prodao a da u njega nisam ušao, a nalazi se manje od 500 metara od granice sa Republikom Srpskom. U njemu sam zadnji put bio 5. aprila 1992. godine.

  Međutim, ja ne mrzim sve muslimane. Dijelim vas na one koji misle svojom glavom, i one koji čitaju hodžine zapise. Ima muslimana sa kojima sam dosta često u kontaktu i vjerujem da ima i onih koje rat nije baš mnogo promjenio.
  bosna_komentari- 23406 - 20.01.2010 : Cicera Cicara - best (0)

  O Sarajevu


  Poštovani Aleksandre,

  Ja ne znam kada ste bili zadnji put u Sarajevu, ali hoću da kažem, da ste iznijeli pravu istinu, koju niko ne može da pobije. O Sarajevu i njegovim novim stanovnicima, viste rekli vrlo, vrlo malo.

  Pa Vi ste to iznijeli - opisali u vrlo blagom tonu u odnosu na stvarno stanje u Sarajevu. Mislim da je gospodin Dodik (bez obzira sto nisam njegov pristalica), u pravu, kada kaže da treba mjenjati ime srpskom djelu Sarajeva u drugo ime.

  Kada sam 1999. godine uz sve moje muke uspio da povratim svoju imovinu-stan u Sarajevu, i kada sam nakon godinu dana konačno dobio ključeve od totalno razrušenog stana, krenuo sam u potragu za donatorom. Obisao sam deset humanitarnih organizacija od dobrinje do hotel Evrope, do ulice Sime Milutinovića - Sarajlije, gdje je bio Karitas. Preko puta Ekonomskog fakulteta, u zgradi gdje je bila knjižara "Svjetlost"(ulaz od parka), bila je jedna humanitarna organizacija, ali nisam znao cija, odakle je. Ušao sam i pozdravio sa "Dobar dan". Ne odgovoriše ni jedno, a bilo ih je dvoje. Ja sam došao da tražim donaciju da mi se renovira stan, jer je razrušen, rekoh. "Kako se zoveš? " pita me žena koja je sa još jednim muškarcem. Odgovorio sam. "Ne dajemo mi Srbima ništa! " "Dobro! Hvala! " rekoh i okrenem se, te iziđem van zgrade.

  Nakon nekoliko dana traganja, našao sam jednu humanitarnu organizaciju, u kojoj je radila jedna Srpkinja. Zahvaljujući njoj, ta humanitarna organizacija mi je renovirala stan i ja sam se doselio nakon šest mjeseci.

  U zgradi u kojoj sam imao stan, doselili su se neki novi stanari. Među njima je bilo najviše onih što govore dol-amo i gor-amo. Nakon nekoliko dana mog boravka, imao sam priliku da se sastanem sa novopridošlim građaninom Sarajeva. Stigao momak sa Kosova. Mašinski inžinjer. U razgovoru s njim, reče mi:
 • "Znate gospodine, da sam znao da su u Sarajevu ovakvi ljudi, bosanski muslimani, ja nikada ne bih došao u Sarajevo. Napravio sam najveću glupost u svom životu što dođoh. "
  Da bi mu izvukao još koju da mi kaže, ja mu rekoh:
 • "Znate momak, nisu svi sarajevski muslimani ovakvi kakve ih vi opisujete. "
 • "Jesu! ja To samo Vama kažem. Ovim bosanskim muslimanima treba ular da ih vodite ko konje i pokažete šta i kako treba da rade. Oni su glupi ko konji. "

  NEKAD

  Dok sjedim na klupi, gledam prolaz
  Kroz koji mnogi narodi prolaze tuda
  Nema, odakle nas ovdje došlo nije
  Pa čak i onih žutih, sa Nepala Buda

  Mirno prolaze jedni pored drugih
  Čuju se žagori iz cijeloga svijeta
  Svako svoju priču i brigu ima
  A da još niko nikome ne zasmeta

  Tada se sjeti nekad Sarajeva grada
  Kada u njemu biješe drugarstva i pjesme
  Bilo nam je ravno sve do "našeg" mora
  Pjevajući, pivu pili ko vode sa česme

  Sada je to vrijeme drugarstva prošlo
  prošlo kao što prođe i mladost naša
  Ponovo se izgleda vratilo ono brijeme
  Već odavno prošlih bula, begova i paša

  Razišo se narod na sve strane svijeta
  Sa velikim bolom i tugom u sebi
  Da slušaju sada nove sarajevske pjesme
  To nikako sebi mogli, dozvoliti nebi

  Mislima svojim sada po Bosni letim
  Letim kao mnoge ptice velikih krila
  A nema mjesta gdje bih mogo da sletim
  Bosna više nije, kao što je nekad bila.
 • bosna_komentari- 23403 - 20.01.2010 : Aleksandar N. Sarajevo - best (2)

  Sve manje sarajevskog duha


  Sarajevo je danas najtužniji, najsmješniji, najpodliji i najjadniji grad na kugli zemaljskoj. Licemjerje i glupost njegovih sadašnjih stanovnika postaje nešto što ih ontoloski odredjuje. Grad kvazi umjetnika, kvazi političara, kvazi sportista... Grad čiji sadašnji stanovnici sami sebe ubjeđuju da nešto vrijede i da su nekome bitni i svjesni su da je to laž ali svjesno i gordo žive u toj laži jer drugog izbora i nemaju.

  Grad u kojem se fukara obogatila preko noći na muci svojih nekadašnjih sugrađana, na koje i dan-danas gledaju sa zavišću, zlobom i neuspješno prikrivenom mržnjom. Grad iz čijih stanovnika isijava mržnja na samu pomen bilo čega što je srpsko. Plitki u svojim hedonističkim shvatanjima života, oličenim u bureku, ćevapima i fildžanu kafe kao i čuvenim izrekama "novi dan nova nafaka" ili "pitu ne jede onaj ko ima nego ko je navik'o". Nesposobni za objektivno, dublje, sagledavanje stvari, bez ikakvog smisla za organizaciju i loši improvizatori. Do te mjere uživljeni u ulogu žrtve, misle da im pripada pravo na apsolutnu istinu. Uvijek spremni da pokažu na "svog komšiju Srbina, vojnika Armije BiH" kao, eto, primjera njihove tolerancije i multietničnosti a već nakon minut, kada se "kamere ugase" tom istom Srbinu psovaće majku vlašku i četničku, govoreći drugom muslimanu "svi su ti oni, bolan, isti".

  Tapšaće te po ramenu, gledati u oči i govoriti "pa eto nisu svi Srbi zločinci". Puni kompleksa proizašlih iz mentalne i fizičke inferiornosti, nesposobni da obuzdaju svoj pokvarenluk kao logičnu posljedicu toga, pravdaju to nekim, tobože sarajevskim duhom, a koji nije ništa drugo nego pokriće i alibi za provincijalni duh, osrednjost (najblaže rečeno) i primitivizam. Samo se u Sarajevu moglo desiti da se jednom Ivi Andricu dobacuje sa nipodaštavanjem u stilu "Halo, pisac, napiše li se šta", a što je tipičan primjer gore navedenog. Da nije riječ o čak i simpatičnom nepriznavanju autoriteta i nepoštivanju veličine pokazalo je vrijeme. Tu se radi o zlobi, nepatvorenoj zlobi. U Sarajevu se, jadni, i danas dan ponose time i takve i slične gestove navode kao primjer tzv. "sarajevskog duha". "Sarajevske raje". Ne kaže se džaba "čega se pametan stidi budala se ponosi".

  Kad smo već "kod čuvenog sarajevskog duha "70-ih i 80-ih a čime se muslimani ponose, iz samo letimičnog pogleda na imena nosioca gradskog duha tog vremena može se zaključiti da oni ne samo da nemaju razloga da budu ponosni nego nisu suštinski ni učestvovali u dešavanjima tog vremena. Tek tu i tamo pokoji bljesak kao npr. Mirza Delibašić, Tuzlak ali zanimljiv podatak je da je u toj čuvenoj utakmici u Grenoblu kada je Bosna postala prvak Evrope u košarci, najbolji igrač bio jedan Srbin, Žarko Varajić, sa najviše postignutih koševa. Skoro je izašao Bosnin "Almanah" gdje su opisani najveći uspjesi kluba i zanimljivo je da Varajić uopšte tu nije spomenut od strane uređivača!! ?? Ima još gore Blagoje Vesković je osnivač Bosne i sekretar, i on je pokojni. Nema njegove ulice, dvorane. Kad umre Srbin to je normalno, kad umre Bošnjak to je strašno! ??

  Istorija se nasilno prekraja i prepravlja, ali kad mogu sa imenom i jezikom zašto ne bi i sa tamo nekim "vlaškim" košarkašem. Kao i svaka "novokomponovana" i neiživljena "nacija u pelenama" muslimani su skloni euforiji bez ikakvog utemeljenja i uporišta. Drskost, bezobzirnost i nezahvalnost su glavne karakteristike. Nisu rijetki oni koji su u ratu utočiste našli u Srbiji a sad sipaju drvlje i kamenje po srpskom narodu. U Sarajevu, "oličenju multietičnosti", pravoslavni popovi ulicom hodaju bez mantije po preporuci vodećih ljudi SPC, što nikad nije bilo, nisu rijetki slučajevi fizičkog napada i premlaćivanja pravoslavnih sveštenika a po prvi put u istoriji grada u Gradskoj vlasti nema ni jednog Srbina, takav slučaj nije zabilježen ni za vrijeme NDH. U Sarajevu apsolutno svi isto razmisljaju, kao po jednoj matrici, i pozicija i opozicija i obični ljudi. Najnormalnije je čuti na Bosninoj košarkaškoj utakmici "Ubi' Srbina" iako im pola tima čine Srbi a najbolji dokaz iskompleksiranosti nacije je skandiranje "Puši ku... ko te jebe, može Bosna i bez tebe Jugoslavijo", pa i na utakmici Bosna-Litvanija koja nikakve veze nema sa Srbima.

  Mržnja prema Srbima je duboko utjelovljena i gaji se decenijama a posljednjih nekoliko godina ponovo dižu glavu. Ili misle da su ojačali, ili da su Srbi slabi ili ih neko sa strane "pumpa" ne znam ali znam da ponovo postaju agresivni. Sarajevo je grad gdje se dva muslimana između sebe nikad neće pozdraviti sa "Dobar dan" a ako hrišćanin uputi taj pozdrav muslimanu ili će odgovoriti preko one stvari ili će mu samo reći "Kako ste"! Po svaku cijenu hoće da se razlikuju. Sarajevo je grad gdje se skoro svakodnevno dešavaju samoubistva starijih Srba a mladji žive pod psihičkim pritiskom neprijateljski nastrojene okoline. Posljedica toga je bježanje od stvarnosti koje se ogleda kroz razne psihičke probleme ili odavanje alkoholu i narkomaniji.

  Čest slučaj je da se i čisti Srbin predstavlja kao Hrvat radi dobijanja bilo kakvog posla, jer je Hrvatima ipak malo lakše u Sarajevu a o djeci iz mješovitih brakova da i ne govorimo. Uvijek prevlada ona strana roditelja koji nije Srbin. Mlađe sarajevske preostale Srpkinje se udaju za muslimane, vjerovatno u nadi da će nekad prestati nositi taj nametnuti pečat pripadnice agresorskog, genocidnog, naroda a dijete u pravilu nikad ne nosi srpsko ime, nego kobajagi neutralno: Damir, Dado ili Zlatan, sljedeće koljeno je već Muhamed. Oni muslimani koji su oženjeni Srpkinjama to ističu sa ponosom, opet kao primjer "kosmopolitizma", "multietičnosti" i "tolerancije" ali samo da se Vlasi ne dosjete. Po Islamu je dozvoljeno da muškarac musliman oženi nemuslimanku jer je na taj način prevodi u svoju vjeru, ona nosi njegovo prezime a pitajte muslimane šta misle o udajama muslimanki za Srbe ili Hrvate pa ćete vidjeti sta će vam reći. Ima da je se odreknu preko novina. Sarajevo je jedini grad u Evropi u kojem se u picu ne stavlja svinjska šunka ni u jednoj piceriji u gradu. Sarajevo je grad u kojem će vam taksista u autu pričati o svim Srbima kao koljačima i divljacima ni ne sluteći da u autu vozi baš jednog Srbina jer on zna da je Sarajevo jednonacionalan grad i baš ga briga. Ti si tu svakako u posjeti roditeljima.

  Gavrilo je tu za oslobodjnje Bosne od crno-žute monarhije ispalio hitce! Vladimir Perić-Valter, Vaso Miskin-Crni... su život dali za Sarajevo. Crnom su i ulicu prebili ili predili. Blum, i mnogi graditelji.. su ostali i umrli. Otišli su Meša, Kusta, Nele, Brega, Tifa, Bebek... Sa čim sada u svijet? Ocel' se mlada branit poderanim gaćama?

  Sarajevo je grad u kojem su popljuvali i one Srbe u koje su se do juče kleli (Vesovića, Divjaka, Pejanovića, Tifu). Sarajevo je grad gdje pokoji zalutali Srbin i danas smanjuje ton kad izgovara neko srpsko ime i pazi na svaku izgovorenu riječ. Sarajevo je grad gdje se nije rodila nijedna srpska beba već godinama. Sarajevo je grad gdje su Srbi prisiljeni da prodaju svoju imovinu u bescijenje. Sarajevo je grad iz kojeg je otišao svako normalan i svako ko je imao gdje a kad umre još ono malo srpskih i hrvatskih bakica i tetkica i kad se bagra dočepa i tih preostalih stanova, Sarajevo će postati stopostotno multietnički grad ali od šiptara, sandžaklija, pokojeg bosanskog muslimana, iranaca, pakistanaca, turaka i ostale islamske "braće". Sarajevo je grad gdje će svaki kvart za par godina imati svoju džamiju. Sa 40 broj je narastao na 100. Sarajevo je siv grad. Sarajevo je drugi grad. Možda je vrijeme da i ime mijenja. Nije to više ono Sarajevo. Nema tu više onih dobrih Sarajlija ka'kih je znalo biti.

  Moj Valtere

  Nije ovo mjesto ko nekad,
  novi je ovo grad i strani.
  Ni mi nismo isti ljudi sad,
  mi smo ti transformisani!


  Nije ovo varoš kakva je bila
  za kojom, cvilimo i plačemo.
  Podrezana su nam krila,
  pa zato vrištimo i jaučemo!


  Valtere moj, da si znao
  da si imao informacije.
  da li bi svoj život utkao
  u ove transformacije? "
  bosna_komentari- 22542 - 14.09.2009 : Ratko Obrenovic Detroit, Usa - best (0)

  Smeta im ćirilica


  Preuzeto iz BH Web Novina

  Građanima iz FBiH, ne samo da smeta ćirilica, nego i natpis Republika Srpska. Vandali najčešće uništavju saobraćajne znakova šaranjem sprejem.

  Najviše oštećenih saobraćajnih znakova s natpisima na latinici i ćirilici u Federaciji BiH (FBiH) ima na prostoru opštine Čapljina, a u Republici Srpskoj (RS) se to dešava u mjestima gdje većinom žive Bošnjaci, podaci su javnih preduzeća "Putevi RS" i "Direkcija cesta FBiH".

  Direktor "Puteva RS" Mladen Lazendić rekao je za "Fokus" da su oštećenja saobraćajnih znakova sa ćiriličnim natpisom u RS najveća u onim mjestima gdje mahom žive Bošnjaci.

  "Tamo gdje su bili postavljeni samo ćirilični natpisi na znakovima oni su samo uništavani, a na onim znakovima gdje su i latinični i ćirilični natpisi, šarani su samo natpisi napisani na ćirilici", rekao je Lazendić i dodao da je mali broj slučajeva uništavanja.

  Prema njegovim riječima, u Srpskoj postoji veliki problem i u vezi sa oštećenjem znakova na kojima piše "Dobro došli u RS", koji su najčešće uništavani.

  "Građanima iz FBiH, ne samo da smeta ćirilica, nego i natpis Republika Srpska. Međutim, nama ne smate nijedno psimo", istakao je Lazendić.

  On je rekao da je do sada, prema važećim pravilniku, postavljeno oko 55 odsto znakova sa natpisima na oba pisma.

  "Postupak postavljanja saobraćajnih znakova trebalo bi da bude završen do marta 2010. godine, tako da ćemo mi, najvjerovatnije, i prije tog roka završiti ove poslove, odnosno postaviti još 45 odsto znakova na putevima u Srpskoj", kazao je Lazendić.

  On je istakao da su na novopostavljenim znakovima u RS prvo natpisi na ćirilici, pa onda na latinici, a u Federaciji je obrnut slučaj.

  Direktor "Direkcija cesta FBiH" Ljubo Pravdić rekao je da je uništavanje saobraćajnih znakova najčešće šaranjem sprejem po ćiriličnim natpisima.

  "Oštećeno je oko 80 saobraćajnih znakova s natpisima na oba pisma i svakim danom ovaj broj se povećava. Materijalna šteta već prelazi 70. 000 KM", naglasio je Pravdić.

  On je istakao da cijena izrada i postavljanje znakova zavisi od površine table, koja košta približno 400 KM po metru površine znaka.

  "Fokus" prenosi da su nedavno u Livnu ćirilični natpisi naziva mjesta na saobraćajnim znacima, izbrisani isti dan kada su i postavljeni.
  bosna_komentari- 21508 - 27.04.2009 : Rammstein RS - best (2)

  Problem je u vašim glavama!


  Zanimljivo je razmišljanje koje i dalje generalizuje 70% islamiziranih Slovena, koji se negdje zovu Bosanci, negdje Bošnjaci, negdje samo muslimani.. po potrebi, za klasičnu političku zloupotrebu.

  Mi Srbi bi trebaloda otkrijemo gdje je problem ili kvar, a on je u njihovim glavama, dalje prepuštamo stručnjacima!

  Zašto je problem u njihovom glavama? Zato što su oni otuđeni dio srpskog naroda, nisu doživjeli denacifikaciju ni 1876. godine, a najbolju priliku su propustili 1918. godine.

  Oni su nažalost ostali duhovno zarobljeni u prohujalom vremenu slavnog Otomanskog carstva, o kome sanjaju i danas da se vrati, i možda bi se ono i obnovilo, kad bi se samo zapadnjačke sile pitale, ali ovdje su pucala rebra vijek i po, mom narodu, a bogami i njihovim moćnim zaštitnicima!

  Nismo mi ćoravi, niti idemo glavom kroz zid, zato što će srpstvo biti tvrđe, već zato što smo vidjeli viđeno, čuli slušano, onako kako je i veliki Vladika Danilo govorio:

  Spuštavah se ja na vaše uže,
  umalo se uže ne pretrže,
  od tada smo viši prijatelji,
  bolju mi pamet u glavu staviste,
  e 'vako vam fala!


  I naš Fikro kažeš da voliš Bosnu a pobjego je iz nje? Zašto? Da li je volio više sada ili kada je ona bila dio Jugoslavije?

  Da ju je volio onda, ne bi dozvolio da joj Aljo pljune na ustav, i obriše jedan narod iz njega. Kada je neustavno proglasio za ustavno, odnosno proglasio "nezavisnost", jer su to muslimani njega tražili!

  Izgleda da im je Aljo poturio falsifikat jer su muslimani dobili nezavisnost na papiru, a onda ste tim papirom mogu samo dupe obrisati!

  Oni mudriji muslimani su zbrisali prije velikog "belaja", a onda su otuda osuli paljbu, po velikosrpskom agresoru, po "ćetnićkom" genocidu.. Neki od njih su malo bili i mrtvi oko Srebrenice, pa su ih onda haški tužioci uz kahvu i rahatlokum oživjeli, da bi mogli i svjedočiti, a neki "mrtvi" i dan danas, šalju pare za nene i nane u Bosnu, iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja trećeg svijeta!

  Od te silne njihove ljubavi za Bosnom, ona je planula kao lučka, vi su taj požar podmetnuli a onda su otrčali kod ujka Sema, dežurnog vatrogasca da je on gasi sa kanisterima benzina, tako da od tog njihovo kvazibosanskog integralizma nema ništa, ni Srbin ni Hrvat im neće biti brat, niti su muslimani kompaktni na cijeloj teritoriji da bi je mogli po svojoj volji unitarizovati.
  bosna_komentari- 21337 - 13.04.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Ko ne voli Bosnu?


  Kada sam prvi put objavio ovu informaciju, Srbija je zahvaljujući informaciji na ovom forumu uspjela da za jednu noć nadoknadi 300 bodova zaostatka iza vodećom Abhazijom, i - izbije na prvo mjesto.

  Takođe vas molim da ne glasate protiv Abhazije, male pokrajine koja se uz podršku Rusije odvojila od Gruzije. Srbiji možete isto pomoći ako joj date sva tri vaša glasa.

  Na jednom sajtu na internetu (pogledajte adresu na slici) vrši se izbor najbolje zemlje na svijetu. Srbija je dugo vremena bila na prvom mjestu, a sada je pala na drugo, sa veoma malom razlikom, koju bismo i mi mogli ponovo da nadoknadimo.

  Za one koji ne znaju engleski, kliknite na "Vote" meni. Imate tri glasa, izaberite "Serbia" a onda kliknite na kockicu pored "like", tj. volim. Glasanje možete ponoviti svakih 6 sati.

  Interesantan je i podatak da 10% onih koji ne vole Srbiju su iz Bosne. Međutim, to me uopšte ne iznenađuje. Ipak, pomalo me je iznenadilo da 59% onih koji ne vole Bosnu su iz - Bosne i Hercegovine.

  Zemlja kojoj pripadate se određuje na osnovu vaš e IP adrese.

  Ko ne voli Bosnu
  bosna_komentari- 20398 - 31.01.2009 : Budo delija ;;;; - best (0)

  Dobro glumiš!


  Tebe ne mogu da shvatim, iako smo gotovo istog misljenja, kad pišeš tako pun emocija o švedskim pederima, o rađanju malih plavih vas pravih i da vas smatraju ljudima jer ratujete. Po toj logici Čehe i Slovake ne smatraju ljudima jer se raziđose u miru.

  Boli njih neka stvar za sve nas skupa i za Palestince i Izraelce i za Iračane i da ne nabrajam dalje. Ravnodušnost, to je ono što ih krasi. Ako si mislio, a znam da nisi, jer nisi toliko glup ko Pitar, da vas zbog toga cijne a nas ne, pa znaš i sam da oni ne cijene ništa, kako mi cijenimo i da ti to sigurno neće pokazati, da ne vjeruju u ništa da nemaju osjećanja kao mi i da mi smatramo nešta i umišljamo koliko vidim.

  Ti vrlo dobro znas da je učešće slovenske krvi samo kap u moru u odnosu na Arape, Azijate, crnce, žute i da ne nabrajam dalje. Tebe koliko vidim puno muči što si otišao i sad da bi umirio savjest držiš meni lekciju iz patriotizma istovremeno umirujući sebi savjest da si ti pravi a ja krivi. Sa jedne strane pišeš šta su sve SDS-ovci negativno uradili, unazadili, opljačkali i ne zanam sta nisu, za to si u pravu a sa druge strane me kritikuješ što sam otišao. Vidim ti si ostao na Romaniji.

  Ovde se ne radi moj prijatlju niti o tebi niti o meni. Za nas je kasno da mijenjamo neke stvari. Ovde se ne radi o nama nego o našoj mladosti koja sada masovno napusta naše krajeve a znamo i zašto.

  Sutra ćes bojim se i njima da čitaš lekciju i da im kažeš da nisu pravi a ti i Pitar jeste.

  Sve dok možeš da biraš gdje ćeš da živiš, dobro je.
  Mi smo izabrali, i nemoj sad da ti je žao.
  Pozdrav gori Romaniji.
  bosna_komentari- 17091 - 19.01.2008 : Aldin - best (0)

  Treba misliti o svojoj glavi


  Vidiš poštovani Tomiću, naš narod bježi iz svojih suhata i bez rata. Narod je ogorčen. Prošlo je 17 godina poslje rata, a svakog dana sve je gore. Pričam sa prijateljem iz Nevesinja, i on kaže da omladina masovno odlazi vani, u strane zemlje. A takoje svugdje sirom BiH. Ja isto mislim da nam neće trebati rat da raselimo ljudstvo još jednom, ode omladina sama i ja ih sve više i više razumijem.

  Sve je više lopova, dilera, ubica. Sve je više samostalnih majki, koji svoj dinar zaradjuju prostitucijom, koje to rade za komad hljeba, baš kao nekad u ratu. Bjede je sve više i više. Pa ko ne bi pošao u svjet za bolje sutra. Šta su učinili ti naši lopovi predsjednici za tih zadnjih 17 godina? Nista! Rasturili su državnu imovinu i natjerali narod da krade, ubija, otima.

  Kad ode omladina ostaće samo starci i lopovi, pa se pitam koga će tada krasti, ubijati, od koga će otimati. Možda sami sebe. Čak kada bi dobio dvadeset miliona na lutriji ne bih se dolje vratio, je je to Balkan, to su govna koja smrde dalje nego što to oni misle. Pozdrav svima od Aldina.
  bosna_komentari- 16868 - 27.12.2007 : - best (0)

  Duboki koreni rata


  Za "Glas Javnosti" napisala Mira Beham.

  Ivo Andrić u svojim delima uvek iznova opisuje latentni nemir Balkana - posebno Bosne - na preseku Istoka i Zapada, Azije i Evrope, islama, pravoslavlja, katolicizma i jevrejstva

  Da pređem odmah na stvar. Bosna je divna zemlja, zanimljiva, nimalo obična zemlja i po svojoj prirodi i po svojim ljudima. I kao što se pod zemljom u Bosni nalaze rudna blaga, tako i bosanski čovek nesumnjivo krije u sebi mnogu moralnu vrednost. (... ) Ali vidiš, ima nešto što bi ljudi iz Bosne, bar ljudi tvoje vrste, morali da uvide, da ne gube nikad iz vida: Bosna je zemlja mržnje i straha. Ali da ostavimo po strani strah koji je samo korelativ te mržnje, njen prirodan odjek, i da govorimo o mržnji. Da, o mržnji. I ti se instinktivno trzaš i buniš kad čuješ tu reč(... ), kao što se svaki do vas opire da to čuje, shvati i uvidi.

  A stvar je baš u tome što bi to trebalo uočiti, utvrditi, analizirati. I nesreća je u tome što to niko neće i ne ume da učini. Jer fatalna karakteristika te mržnje i jeste u tome što bosanski čovek nije svestan mržnje koja živi u njemu, što zazire od njenog analiziranja, i - mrzi svakog ko pokuša da to učini. (... ) I svoju rođenu zemlju vi volite, žarko volite, ali na tri-četiri razna načina koji se među sobom isključuju, smrtno mrze i često sudaraju. (... )

  Ko u Sarajevu provodi noć budan u krevetu, taj može da čuje glasove sarajevske noći. Teško i sigurno izbija sat na katoličkoj katedrali: dva posle ponoći. Prođe više od jednog minuta (... ) i tek tada se javi nešto slabijim, ali prodornim zvukom sat sa pravoslavne crkve, i on iskucava svoja dva sata posle ponoći. Malo za njim iskuca promuklim, dalekim glasom sahat-kula kod Begove džamije i to iskuca jedanaest sati, avetinjskih turskih sati, po čudnom računanju dalekih, tuđih krajeva sveta! Jevreji nemaju svoga sata koji iskucava, ali bog jedini zna koliko je sada sati kod njih, koliko po sefardskom, a koliko po eskenaškom računanju. Tako i noću, dok sve spava, u brojanju pustih sati gluvog doba bdi razlika koja deli ove pospale ljude (... ). A ta razlika je, nekad vidljivo i otvoreno, nekad nevidljivo i podmuklo, uvek slična mržnji, često potpuno istovetna sa njom (... )"

  Kao i u ovom "Pismu iz godine 1920", pisac i nobelovac Ivo Andrić u svojim delima uvek iznova opisuje latentni nemir Balkana - posebno Bosne - na preseku Istoka i Zapada, Azije i Evrope, islama, pravoslavlja, katolicizma i jevrejstva. Andrić, veliki hroničar burne istorije Bosne, nikada nije imao iluzija o svojoj domovini. Bio je bolno svestan svega ujedinjujućeg i razdvajajućeg kao konstantne istovremenosti u zajedničkom životu različitih naroda tokom vekova sve do naših dana. Raznozvučje crkvenih zvona praiskustvo je bosanske zajednice.

  Kako bi se bar približno mogla razumeti erupcija nasilja u bivšoj Jugoslaviji, koja deluje tako neshvatljivo, neophodno je podsetiti na čemu je bila izgrađena ta država i koji su procesi doveli do eksplozije. Pri tome je jedno od ključnih pitanja koje se postavlja u svakom ratu - naime, ono o "municiji duha", o "emocionalnoj mobilizaciji" - od centralnog značaja upravo u bivšoj Jugoslaviji: kako prijatelji postaju neprijatelji, susedi ubice, narodi protivnici? Konstatacija Ive Andrića da se već jednom mora "uočiti, utvrditi i analizirati" u čemu se sastoji večito prisutna, latentna mržnja koja je tokom vekova ostavljala pečat na zajedničkom životu različitih južnoslovenskih naroda, iziskuje ako ne konačne odgovore, a ono bar delimično rasvetljavanje te problematike.

  Istorija Južnih Slovena, na kojoj se zasnivaju slike nacija današnjih postjugoslovenskih država, pre svega je istorija podela i počinje primanjem hrišćanstva balkanskih Slovena. Tokom 9. i 10. veka nastaje verski rascep između zapadnog, rimsko-katoličkog rituala, i istočnog, grčko - vizantijsko; rascep koji prolazi poprečno preko Balkana. Verske razlike predstavljaju prvo i jedino obeležje koje Srbe i Hrvate deli na dva naroda - jedni su postali pravoslavni i potpali su pod uticaj Vizantije, drugi su preobraćeni od strane katoličke crkve i zbog toga su došli u njenu sferu uticaja. Vrlo rano obe hrišćanske velesile - istočni i zapadni Rim - sučelile su se na području koje su naseljavali Južni Sloveni. Tome bi trebalo dodati osmanski prodor tokom 14. i 15. veka u jugoistočni deo Evrope, čime je južnoslovensko stanovništvo još jedanput bilo podeljeno: tako je posebno u Bosni dve trećine etnički južnoslovenskog stanovništva prešlo na islam. Od tada u kolektivnom iskustvu i predstavama bosanskih Srba i Hrvata koji nisu pristali da budu prevedeni na islam i koji su zbog toga morali da kao nevernici žive u neslobodi, postoji kulturno-istorijski i idejni kontinuum koji gradi identitet: braća koja su prešla na islam su "izdajnici vere otaca".
  bosna_komentari- 15719 - 31.10.2007 : Urs Astra Srbistan - best (0)

  Istina boli


  Pojave se na ovom sajtu lažnom idejom o pomirenju (i suživotu koji uz to ide). Postepeno počnu da pričaju jezikom islamsko-fundamentalističke kuhinje nastale na Alijinom šiljtetu. Poslije počnu da reže, laju, grizli bi samo da mogu.

  Nabavi se tu i pokoja knjiga iz heraldike, istorije i ko zna čega, nađena pri pljački srpskih stanova koju nije stigao odnijeti neka pobjeglica koji je ponio samo glavu i nekoliko slika. Onda slijedi prepisivanje, kao pametno se. Sipaju datumi, opisi grbova, kruna.

  Sve u svemu, jad i bijeda u vremena krizna. Mujo Hrnjica i Budalina Tale. Dva nerazdvojna druga u jednom liku. Izgubljen u kaljuži u koju ga je uvalio njegov čukundeda - poturica.

  A večeras je Noć vještica i Alijin duh stiže u "Zlatnu dolinu", da vidi ko je onomad u vazduh digao mu koske da lepršaju iznad Kovača.

  "Majmun sebe gleda u zrcalo. " (P. P. Njegoš).
  bosna_komentari- 14229 - 23.08.2007 : Rizo Kandzo ARABIJA - best (0)

  Azem Begić


  Pa stvarno su mi pričali koliko vi Srbi možete biti pokvareni, ali sam i sam preživio sve vaše patnje i zvjerstva. A da ti kažem za sada rahmetli Azema ne znam ali sumnjam da je bio povezan sa vama četnicima. Jer on preživlje Srebrenicu i svi njegovi sinovi, sumnjao sam da tu nisu čista posla i sada sam to otkrio da je šurovao sa najgorim četnicima. Stvarno to nisam očekivao od njega da on poslije vašeg ovolikog pokolja svraća po Sokocu. Stvarno volim ovo što sam saznao. Moja dvojica braće su prešla u četničke ruke poslije pada Srebrenice ali oni nisu pošteđeni kao nečiji sinovi. Evo i danas u Srebrenici ti isti pokušavaju da naprave razdor. A'l ne mogu da svarim da se mogu sastati sa nekim kao što si ti. Aferim him bilo!

  Azem je bio sasvim normalan čovjek. Jednom se "sudario" na vratima moje kuće sa popom. Došao pop da kadi kuću, a Azem navratio da vidi mene. Kaže on tada:

 • "Pa ako nećes u Sarajevo, onda bar dođi u Srebrenicu da mi halališ stan. Srebrenica je srpska"

  Nisam otišao ni u Srebrenicu, ali sam mu stan a i sve u njemu halalio. Znao sam da je Azemu do toga bilo jako stalo. Nedavno mi je Zlatan napisao da je Safet (koga sam takođe upoznao 1997. godine i sa njim popio kafu) prodao moj stan.

  Što se Azema tiče, on je kupovao stoku na Debelom brdu od Srba. I mogu ti reći da su mu svi Srbi davali stoku na riječ, što je velika rijetkost.

  Moja majka je Azemu prevela stan od 96. 4 kvadrata a da ovaj nije dao ni marku kapare! Kaze majka:

  Azem je dobar čovjek. On još nikoga nije prevario!

  Nije prevario ni mene. Stan je, doduše, otplatio sa pola godine zakašnjenja, ali mi je ponudio i kamatu koju sam ja odbio.

  Ne zaboravi i jednu stvar! Azemu i njegovim sinovima nije ni dlaka sa glave nedostajala jer su Srbi znali da on i njegovi sinovi nisu okrvarili ruke! Ne bi to Azem uradio jer je bio pravi vjernik a ne novo-kompovana mudžahedinska fukara.

  Za razliku od tebe, Azem je pravio džamiju kada si ti jeo krmetinu, bio čovjek kada si ti pjenio od želje da ubijaš srpske babe jer pravog Srbina nisi ni mogao vidjeti, i bio dovoljno pametan da nakon rata prevaziđe sve to što mu se desilo. Upravo zbog toga, njega su (a zahvaljujući njemu) i njegovih pet sinova, Srbi postili, a neke druge nisu. Azam je bio je dobar čovjek, slava mu!
 • bosna_komentari- 11339 - 25.01.2007 : Admir Beganović Sarajevo - best (0)

  Dokle više?


  Vikendaš sam od 1975 na predivnoj planini Romaniji. Surfajući po internetu ukucam "Romanija" i naletim na ovu stranicu. Mislio sam da će biti riječi o ovoj predivnoj planini, o šumama, o potocima, o gljivama i travama. Kad ono sve gori i odvratniji komentari o ratu, klanjima, o balijama, o kojekakvim specijalcima i "borcima"...

  Ljudi moji - vi kao da ste od 92 do 95 bili u kolektivnom snu i prespavali sve te jade i bijedu, glad, neimaštinu, pogibije, ranjavanja i suze... pa vam malo i još vodite privatne ratove preko interneta.

  Ja sam Bošnjak ili musliman koji je imao 19 godina kad je haos počeo. Tek sam počeo da živim, da hodam, da se zaljubljujem... Krajem aprila 92 dobrovoljno se javim da "branim" Bosnu od četnika. Kako sam se pokajao...

  Nije problem to što nismo imali tenkova, artiljerije, itd (ko god je realan priznaće to). Čitav rat sam hodao od linije do linije, gledao pogibije i stradanja i sad nemogu da vjerujem da još ima onih koji se pale na "srpstvo" i "muslimanstvo".

  Još i pročitam da ima kojekakvih "rambovaca" pa pobili na stotine balija, četnika i ustaša... Na linijama sam proveo 3, 5 godine, pa mi nije jasno gdje ljudi vidješe i pobiše tolike "neprijatelje". Samo kad se sjetim onih zvukova i granata i metaka i onda mi nisu jasni toliki heroji a ja nisam smio da glave podignem a nisam kukavica u životu.

  Imam osjećaj da je 80 % tih "heroja i ratnika" prvi put pucalo na "Play stationu" i igricama tipa "Call of Duty".

  Imam jedan prijedlog - da sve budale (svih nacija) željne rata i osvete sastavimo na Ravnoj Romaniji (ima prostora) pa nek se pobiju do kraja a ostali svjet nek živi više s mirom.

  Bio sam u Sarajevu čitav rat i sve te granate su mi prošle preko glave i ne želim ih opet. Čitam da je u Sarajevu bilo od 125 do 250 logora... Pa ljudi moji Hitlerova Njemačka je imala 40. Recite Slavuju da malo smanji taj broj. Pa da je u Sarajevu ubijeno od 4000 do 8000 Srba. Pa dogovorite se malo.

  Lično sam poznavao porodicu Đorem iz Sarajeva i njihovu divnu ciricu Magdalenu koji su poginulu od granate iz Neđarića i vidim da su na spisku ubijenih Srba.

  I toga ima još da ne zauzimam prostor. Poginuo mi je jaran Nedžad na Markalama - otišao da uzme cigara i sad čitam kako smo "mi" lutke pobacali. Jedino što još niste sigurni jesmo li postavili eksploziv ili bacili granatu pa i za to nek Slavuj da preciznu "ekspertizu".

  Ljudi moji dokle? Kad će iz ovog sajta biti uklonjene "ratne" frustracije, psovke, vrijeđanja i prijetnje? Mislio sam da vam pošaljem par fotografija o ljepotama Romanije jer sam veliki zaljubljenik u Romaniju i nikad mi niko nije ružne riječi rekao ni uradio ali kad pročitam ove sajtove zabrinem se...

  Hodam na sve strane po Romaniji i sa svima sam u korektnim odnosima (i Srbima i muslimanima) i stvarno mi nije jasno da postoji tolika količina mržnje na ovom sajtu prema svemu što nije srpsko. Pa hoće li iko iznjeti pozitivan primjer ( a ja ih imam nekoliko desetina)o saradnji i uzajamnoj pomoći dva naroda u ovim poratnim vremenima.

  Toliko od mene i ne zamjerite mi - nisam imao namjeru da vrijeđam ikoga, jednostavno mi se gadi prepucavanje preko interneta a kad se sretnu "oooo pa gdje si komšo, ko nas zavadi, hajmo na pivu? ". Putite nas Vi Velikosrbi i Velikibošnjaci tamo iz Melburna, Vankuvera i Čikaga da na miru živimo a vi samo radite i kupujte na kredit od 320 godina a onda naveče ukucate sajt pa rešetajte neprijatelja...

  Ma ne bih dao svog jarana Tomu za vas sve Bošnjake i Srbe iz Kanade i Irana.
  bosna_komentari- 11248 - 19.01.2007 : - best (0)

  Svi smo bili Bosanci


  Dok smo bili mali igrali smo se i voljeli tita, odkuda tolika mržnja prema ljudima kojima ste skupa išli u školu i na izlet. Sjećam se mojih jarana iz vojske negdje u Hrvatskoj nas su sviju zvali: "Bosanci" bilo da nam je bilo ime Mujo, Ivo ili Dragan. Svejedno, svi smo bili Bosanci.

  Meni je pobijeno preko 100 osoba iz bliže/daljnje rodbine, ali ja ne mrzim Srbe nego te što su to počinili. Neke od njih znam, bio sam u ratu i rat je jedno veliko sranje.

  Poštovani,
  slažem se sa tobom 100%, i nemam nikakvih zamjerki na ovo što si napisao (sem gramatičkih grešaka koje sam ispravio). Veoma pametno razmišljanje.

  Međutim, treba da imaš na umu da smo bili prvo Jugosloveni, a onda Bosanci. Moraš da znaš da su Srbi napravili Jugoslaviju, tako što su od ropstva oslobodili Slovence, Hrvate i bosance. Svi smo pjevali "Druže Tito mi ti se kunemo... " a onda, prije nego što je Matori i satrunuo u grobu, vi ste počeli da rušite ono u šta ste se kleli.

  Naravno, Srbi su bili jedini koji nisu skrenuli sa Titovog puta, jer su sačinjavali gotovo polovinu stanovnika bivše Jugoslavije, pa nisu htjeli da ostanu u pavelićevoj NDH, ili u nekoj islamskoj Bosni, koja nikada i nije imala pravi status republike, jer nije imala narod koji je bilo većinski.

  Vi ste u Jugoslaviji bili Srbi islamske vjeroispovjesti, i imali ste status nacionalne manjine. Sada hoćete da imate državu u kojoj ste narod, a niste u većini, dok Srbi treba da budu nacionalna manjina a nekada su bili većinski narod.

  Meni ovdje nešto nije u redu!
  bosna_komentari- 11155 - 10.01.2007 : Djuro Banja Luka - best (0)

  Šta nas voza ova koza?


  Sta hoce ova Koza, tj. Ovčina? žali se da mu neko "roštilja" kvazi-državu zvanu Bosna i neke nepostojeću nacije, zvanu Bosno-hercegovanska.

  Bolje ti je da pišes da se Srbi vraćaju u Sarajevo, a ne balije u Srebrenicu i Zvornik. Gospodine Ovco, ne mogu se dobiti i jare i pare. Ne može, čak ni uz podršku tog vašeg "prijatelja", gospodina u glavu Bušnog predsjednika Amerike, koga ljubite u dupe a na njega šaljete mudžahedine.

  Kada ste rasturali Jugu niste žalili za njom, pa zašto da nam Bosna bude svetinja? Bosnu većina njenih stanovnika ne priznaje za svoju domovinu, tj. ni Srbi ni Hrvati.

  Ne mora Bosnu niko rasturati, raspaće se ona sama, čim Ameri odu!
  bosna_komentari- 11153 - 10.01.2007 : Abdulah Ovčina Vogošća - best (0)

  Lažno pismo


  S nevjericom sam primio vijest da se na ovoj internet stranici(komentar br. 10288) nalazi "moje pismo" pod naslovom "Apel za povrat".
  Iščitavajući ga prepoznao sam "rukopis" onih koji su u prethodnom periodu činili sve da me onemoguće u radu. Jedan od glavnih angažmana u periodu 2000 - 2004. godina bio je stvaranje atmosfere da svako što prije ide svojoj kući. S tim u vezi posjećivao sam u više navrata Srebrenicu, Bratunac, Višegrad, Zvornik, Brčko... , organizovao u dva navrata velike humanitarne akcije pomoći za povratnike u Srebrenicu, razgovarao s čelnim ljudima i običnim pukom gore pomenutih općina samo s jednim ciljem - da se svi ljudi čim prije vraćaju svojim kućama. Za polemičare na ovoj stranici kao da rat nije završen i nastavljaju ga novim huškačkim sredstvima priželjkujući nove konflikte i revanšističko ostvarenje svojih suludih ciljeva. Ali ne životima svojim i svojih bližnjih. Oni i jesu uvijek bili negdje u busiji, a ginuli su tamo neki drugi. Od septembra 2004. godine nisam izustio ni jednu javnu riječ i tako mislim i ubuduće. Zato za javnost poruka - ako pročitate nešto napisano u moje ime znajte da je to djelo istinskih rušitelja neke normalne BiH na kome tako predano rade već više od 15 godina.

  Abdulah Ovčina
  bosna_komentari- 11096 - 30.12.2006 : - best (0)

  Ko piše istoriju?


  Na balkanskim prostorima danas je teško kazati šta je objektivna istina. Meni je drago sto se polako počinje spoznavati naša prošlost, ali opet ne tvrdim da je to krajnja objektivna istina, jer govoriti o nekoj tamo dalekoj prošlosti na osnovu nečijeg iskaza datog u određenim okolnostima, koje mogu biti objektivne i neobjektivne, zaista je smiješna stvar.

  Ako uzmemo primjer piramida u Visokom, ako to bude stvarno tako kako što sad izgleda, onda svi istoričari koji su pisali o prošlosti Balkana, mogu svoje knjige pocjepati, spaliti, jer će to biti jedan dokaz koji govori o našem nepoznavanju svoje prošlosti i prostora na kojim živimo. Naravno, ako se dokaže da piramide postoje.

  Ko smo mi, odakle smo došli, da li smo zaista Salaveni, kakav je bio naš istorijski put, gdje se ko koliko zadržao, sa kim se udruživao, čije je običaje prihvatao a svoje odbacivao, ko je svojom voljom ili asimilacijom postao ovaj ili onaj narod, to danas niko ne znao, tu postoje samo nagađanja, a nikakva nagađanja ne mogu biti objektivna istina.

  Neka svako bude ono što hoće, a vrijeme ce pokazati ko je šta danas, i ko je šta bio juče. Pozdrav

  Istorija je nauka koja nikada nije zasnovana na kompletnoj istini. Jer da je tako, naše istorijske knjige bi bile prazne, i ne bi znali baš mnogo o našim precima. I što je neko vrijeme dalje od nas, sve je veća vjerovatnoća da su istoričari (i arheolozi) napravili veće greške. Međutim, za istoriju je istina ono što je najlogičnije u tom trenutku, na osnovu dokaza i činjenica kojima nauka raspolaže. Zbog toga se i istorija mijenja, onako kako se novi dokazi objelodanjuju. Na primjer, istorija piše o Atlantidi jer istu pominje Homer u svojim pjesmama, a ne znamo gdje se nalazila, pa čak ni da li je postojala.
  bosna_komentari- 11037 - 17.12.2006 : Rade - best (0)

  Tradicija od 100 godina


  Sto reče da ta "Bosna" ima tradiciju od 1000 godina, u pravu si, samo što je ta Bosna srpska pokrajina, i ne dići se sa sramotom da ti je djed prod'o vjeru za večeru, pa sad kad sva civilizacija živi u 21. vijek, vi zivite tke u nekom 13. ili 14. vijeku. No se vrći vjeri pradjedovskoj, nekršten ne možes pred Boga, bolje je da te krstimo vodom nego krvi.
  bosna_komentari- 7262 - 31.03.2006 : - best (0)

  Pozdrav iz zavičaja


  Pozdrav svima širom svijeta. Ja vam prosto zavidim!

  1. Vi se nemate čime opterećivati. Idete negdje na posao, sve vam potaman, nemate finasiskih problema, ne razmišljate o politici, ljetujete po Kubi ili gdje hoćete, zimujete u Kalgariju ili slično...
  2. Ne mogu da vjerujem da možete da živite bez naših svakodnevnih "čari". Prosto me čudi kako ste se navikli na to da nemate nikakvih problema, sem dileme oko ljetovanja, zimovanja, garderobe...
  3. Zamislite: imate satelitsku televiziju. Slusate BK televiziju, Pink, RTS, BN, RTCG, RTRS, HTV, B92...
  4. Na CNN-u vam proizvede ono što žele. Usmjere vas, npr. na nas. Srbi su loši momci, i tu je savršeno oslikana slika Balkana. Kristina pokupi lovorike i ide dalje proizvoditi vijesti širom Svijeta, onako kako to projektuje. Pitanje je samo ko proizvodi takve lazi (nije SAD predsjednik).
  5. ╚ak šta više, ne želim da u ulazim u tu polemiku, rizično je.
  6. ╚udna stvar, toliko silovanih muslimanki, medju njima i Kristina, intervjuiše ih. Bože kako to nju niko ne silova, ili je ono crno-rodjeno dijete možda njeno?
  7. Idemo dalje, sa Kristinom i sličnim njoj. Logori. Jedinstvena prilika je iskorištena. Dovedu vas, što do tada niste mogli vidjeti, u Sabirni centar. Tamo neka mala površina, ogradjena žicom... Prosto ko pasulj! Evo slike, koncentracioni logor. A i sada se tuže, tamo neka mala TV kuća, sa "silnima" oko istine, što se vidjelo i u Hagu, sila Boga ne moli!
  8. Potom slijedi to što nas snadje, pokusni kunići, ili bolje reći zečevi. Nakupilo se mnogo zaliha, gde da ih baciš? To treba plasirati, prodati robu, pa uzeti lovu. A da nakupilo se mnogo i "TOMAHAVK" rakete sve to trba naplatiti od "budala" ili onih koji slično misle.
  9. Da znaju Ameri šta im mislim, ne bi me nikada primili, ali sva sreća neću ih ni moliti. Nije Florida ljepša od Grčke, ili čak šta više Turske, CG Primorja, ma i ovi Kroati će ohladiti.
  bosna_komentari- 5126 - 12.03.2006 : - best (0)

  I muslimani su ubijali svoje ljude!


  Nije samo Karadžić krao i ubijao svoje ljude. Isto je radio Bakir Alispahić, Fikret Muslimović i Enver Mujezinović (najbliži Alijini ministri i bezbjednjaci). Oni su naštimali atentat na Fadila Džožu, jednog od organizatora muslimanskog stanovnistva za rat, htjeli su ubiti Sefera Halilovića, ali su greškom ubili njegovu ženu na balkonu njihovog stana na Ciglanama, izvršili su atentat na Murata Sabanovica (kojeg je prezivio), ubili su Krušku zamjenika Juke Prazine...
  Zato ubuduće kad dođe vrijeme za rat i muslimani i Srbi pamet u glave, opet ćete biti založeni jer ovdje ne može biti pobjednika, a svi mogu biti gubitnici.


  Moram da te razočaram, ali da nije bilo međunarodne javnosti, general Mladić je to i mogao uraditi. Srbi su mogli zauzeti Sarajevo na početku rata, uz relativno male žrtve. Međutim, ono bi vremenom postalo drugi Bagdad, tj. da bi u njemu dnevno ginulo 20-tak srpskih vojnika. Mladić je mnogo mudriji od glupih američkih generala, koji su loše prošli u Iraku i Avganistanu.

  Nakon pada Igmana, trebala je da padne i Hrasnica. To ste vi u Sarajevu jako dobro znali. I da Karadžic nije zaustavio Mladića, on bi tada izasao na Kupres, što bi znacio i pad Centralne Bosne i Zapadne Hercegovine.

  Pored toga, jedino kriminalci su dočekali početak rata spremni za ono što se desilo. To su shvatili i političke vođe iz SDA, HDZ i SDS, kao i svi ostali, pa su zatrazili njihove usluge, naravno uz izvjesne povlastice, tj. dozvolu da pljackaju, ubijaju i kradu.

  Nakon izvjesnog vremena, izgrađene su regularne jedinice policije, koja je u priličnoj mjeri mogla da izvršava zadatke političara. Već 1993. godine, neki političari (posebno Alija Izetbegović) su shvatili da im veza sa kriminalcima može donijeti mnogo štete u budućnosti, pa su se postarali da na vrijeme operu ruke. Taj uslov mu je i lično postavio Klinton, preko svog izaslanika. Tako je Alija Izetbegović u oktobru 1993. godine ubio Mušana Topalovića - Cacu, koji je ubijao Srbe u Kazanima pa i nemam razloga da ga žalim. Taj događaj je poznat kao "anti-mafijaški obračun" vlasti u Sarajevu.

  Kako je rat odmicao, strategija uklanjanja "nepoželjnih saradnika" se prenijela na uklanjanje "nepoželjnih protivnika" i uticajnih medijskih ličnosti. Tako je Karadžic uklonio Rista Djogu, Nikolu Koljevića... Isto se dešavalo i na muslimanskoj strani, samo mi detalji nisu poznati. Alija je pokušao da ukloni i Zlatka Lagumdžiju (koji u to lično vjeruje), kao i mnoge druge umjerene muslimane.

  Ova "akcija" se nastavila i nakon rata.

  Idi na stranu - |1|2|