fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika-BOSNA_BUDUCNOST
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

bosna_buducnost- 103383 - 11.05.2019 : DelijaCC Sokolac - best (0)

Ispiranje mozga o svjetloj budućnosti u Evropskoj Uniji


Oni u Evropskoj Uniji prvo ne znaju šta će sami sa sobom, tako da su u Nemačkoj prije par godina napravljene studije:

 • "Do kada će da traje Unija i kako posle nje?"

  Zaključak je bio da neće trajati duže od 15 godina.

  Što se tiče raspoloženja za prijem Turske 95% ispitanih je protiv prijema Turske. Ovo ujedno znači da su šanse BiH za prijem u EU minimalne ili bolje rećI nikakakve.
 • bosna_buducnost- 99351 - 28.01.2017 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Politički kolaps u BiH i regionu


  bosna_buducnost- 99191 - 19.01.2017 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

  Otvoreno pismo Valentinu Incku


  Ovo pismo nikog ne vrijeđa, govori o vremenu kako su Srbi smišljeno ugnjetavani, a danas se stavljaju u isti koš, baš od onih koji su ga vijekovima ugnjetavali. Ili možda ipak nekog vrijađa! Pročitajte i presudite sami!

  19 Jan 2017 - 10:34

  Herr Inzko, Kako s Vaše strane još nema primerenog izvinjenja za Vašu nedavnu izjavu, u kojoj u istu rečenicu stavljate Republiku Srpsku i zloglasnu, ustašku NDH u jedan koš, da Vam malo kao istoričar saopštim neke činjenice s tim u vezi.

  Kao prvo, tvrdite da ste pogrešno shvaćeni. Prema diskursnoj teoriji francuskog postmodernističkog filozofa Mišela Fukoa, u jednom diskursu bitna je izjava, dakle ono što se kaže, a ne ono što se eventualno možda mislilo. Samo na osnovu rečenog, tj. izgovorenog, diskurs se razvija i samo rečeno, dakle izjava, se uopšte u njemu može uzeti u obzir, ništa drugo. Prema tome, da ste hteli reći nešto drugo - Vi biste to i učinili. No, Vi, Herr Inzko, ste rekli baš ono što ste rekli, i tako je zabeleženo i zapisano. Tu nema nikakve dileme, niti izvrdavanja više! Vi se morate meriti prema Vašim rečima, koje su u istorijskom kontekstu u najmanju ruku gnusne!

  A sada da pređem na istorijski kontekst. Vi ste iz Austrije, pa da Vam malo skrenem pažnju na neke istorijske činjenice, vezane za ove prostore, posebno za istoriju srpskog naroda na prostoru bivše BiH, odnosno Republike Srpske. Uskoro će ponovo biti obeležavanje oslobađanja najgoreg nacističkog koncentracionog logora tokom Drugog svetskog rata, u današnjoj Poljskoj, Aušvica. Međutim, mnogo pre Aušvica, prvi koncentracioni logor na tlu Evrope je uspostavila upravo austrougarska vojska, i to u Doboju, u decembru 1915. godine, tokom Prvog svetskog rata. Više od 45.000 Srba je bilo zatočeno u tom logoru sve do jula 1917. godine. Među zarobljenima je bilo i više od 16.000 žena, civila, a bilo je i dece. Uslovi u logoru su bili stravični, zarobljeni Srbi su morali da tumaraju bukvalno u blatu i izmetu, bili su podvrgnuti svakodnevnoj torturi i ubijanju od strane austrougarskih vojnika čuvara, a umirali su pored toga i od gladi, nečistoće u logoru i hladnoće. Tako je tu svoje živote skončalo više od 12.000 Srba, a samo u aprilu 1916. godine umrlo je i 643 dece! Cilj tog logora, u kome su bili i zarobljeni Srbi iz Srbije i Crne Gore, je bilo stvaranje tzv. tampon zone u Gornjem Podrinju, na granici prema Srbiji, kako bi se Srbi tog kraja proterali ili uništili! Dakle, želelo se da se etnički trajno očisti Gornje Podrinje od srpskog življa (što je i Orić pokušao između 1992. i 1995. godine)!

  Ta ista politika će kasnije postati važna krilatica i za ustaški režim Ante Pavelića, ali i devedesetih godina u Sarajevu! Naime, jedan drugi Austrijanac, Adolf Hitler, će narediti šestog aprila 1941, na pravoslavni Vaskrs, brutalni napad na Kraljevinu Jugoslaviju, a četiri dana kasnije, ustaše, nacistički kolaboratori, će proglasiti NDH! Hitler je "poglavnika" NDH, Antu Pavelića, podržao i podstrekao da vodi netolerantnu nacionalnu politiku prema srpskom narodu! Takva ustaška politika, sa blagoslovom Hitlera i Trećeg rajha, će dovesti do Jasenovca, Lepoglave, Jastrebarskog, Gospića, Paga, Doboja, Srebrenice, raznih jama, kratko - do ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima na čitavoj teritoriji NDH, čiji je deo bila i Bosna i Hercegovina, i do viże stotina hiljada srpskih žrtava, na najmonstruozniji način ubijenim, u paklu, kakav ni sam Dante ne bi mogao da izmisli! Joż da napomenem i to da je prema nekim podacima oko 60% ratnih zločinaca iz redova Vermahta bilo poreklom iz Austrije!

  Republika Srpska je zato i stvorena, kako se Srbima taj genocid ne bi ponovio.

  Umesto da ste naučili ovu istorijsku lekciju, Herr Inzko, Vi očigledno želite da ponavljate iste greške iz istorije. Tako umesto da štitite izvorni Dejtonski sporazum i da gledate da radite na unapređenju i poboljšanju međunacionalnih veza i na međusobnom poštovanju dva Dejtonskim sporazumom priznata subjekta, čiji je jedan Republika Srpska, Vi ste se isključivo stavili samo na jednu stranu, i to na stranu političkog Sarajeva. Vaše izjave i držanje s tim u vezi tako u dobroj meri više i podsećaju na jednog Benjamina Kalaja, a odnos prema dejtonskoj BiH podseća na jedan polukolonijalni odnos, baš kao i u vreme Kalaja, kada je Austrougarska na BiH gledala kao na svoju koloniju! Međutim, Austrougarske više nema, samo informacije radi, a Vi niste Kalaj, i dejtonska BiH nije Vaša kolonija. A srpski narod, kao i Republika Srpska, je i danas, kao i kroz svoju istoriju, slobodarski narod, okrenut demokratiji, koji ne želi da bude ničiji rob, što je više nego jednom u svojoj istoriji i pokazao. Isto tako ne želi niti će dozvoliti da mu neko drugi, pogotovo ne stranac, određuje i piše njegovu istoriju i da mu zapoveda kada će koje događaje iz svoje istorije da slavi.

  Herr Inzko (ne mogu da kažem "poštovani", jer se poštovanje mora prvo zaraditi), Vi kao državljanin zemlje koja je u prošlosti nanela toliko zla srpskom narodu ste imali istorijsku šansu da ispravite sve te greške i zla i da pokažete drugo lice svoje zemlje. Vi ste zato mogli da se pokažete pravim i iskrenim borcem za mir, toleranciju i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u dejtonskoj BiH, i time i prijateljem oba entiteta, dakle i Republike Srpske. No, Vi ste odabrali da sledite stari utabani put jedne propale politike protiv srpskog naroda, kojom je 20. vek na katastrofalan način počeo, stravičnim pokličem "Serbien muss sterbien!", a što je nastavljeno od 1941. do 1945, preko Jasenovca, pa ponovo devedesetih godina, na izmaku samog tog 20. veka! Današnja moderna Republika Austrija ne bi smela da dozvoli da je Vi u ovako lošem svetlu danas predstavljate! I da se na kraju zaista ne budete izvinili srpskom narodu i Republici Srpskoj za tako gnusnu izjavu, ostaćete obeleženi u istoriji. Svakako, ko ste i šta ste pokazali ste svojim delima, ali i rečima, koje govore za sebe. Svaki dalji komentar je zato izlišan.

  Autor: Dr Dario Vidojković, istoričar, Nezavisne novine
  bosna_buducnost- 99159 - 16.01.2017 : Ex-ponto - best (1)

  RE: Greh velikog Ive


  Opasan taj Ivek. Kako se samo uklapa u velikosrpsku prevaru! Pravi predstavnik srpske nacionalističke misli. Direktno povezan sa genocidom nad bosanskim muslimanskim svijetom. Kako ga je samo Rusmir Mahmutčehajić raskrink'o. Rusmir je tu da odbrani nacionalnu bošnjačku istoriju, tradiciju, kulturu, identitet "bosanskog turčina"...sad što time tog istog "turčina" ograđuje u samostvorenom getu. Ali nije to još najgore što je Ivek naskrab'o ("Ćorkane, napiše li se šta?" - prozivali su ga Sarajlije) i uradio. Ček dok čuješ kako ga je čovjek imena Sead, a prezimena Zubanović provalio. I njega i drugu žestoku ublehu i velikosrpsku podvalu. Znaš li ti, prijatelju moj, ko je "Dervis i smrt" napisao? Ubijeđen si da znaš i ko "Tvrđavu" stvori. Ne ljuti se na mene, ali naivniji si od Ilijine (Ilija iz "Balkanskog Špijuna") Danice!

  Sve je to Dobrica zakuv'o. UDBA, SANU, Udruženje Pisaca- sigurno su tu bili i Ranković, Milošević i naravno Voja- sve pod dirigentskom palicom Dobrice Ćosića. Ćosić je skont'o da kroz Mehagu Selimovića, putem pisane riječi, ubaci kukavičje jaje i ostvari aspiracije koje Srbi vijekovima imaju prema Bosni i Bošnjacima. Odlučeno je da se stvori takvo književno djelo gdje bi se pokazala ispravnost velikosrpske politike, a kroz pero nekog sposobnijeg muslimanskog pisca. Meši je žena Vla'inja, iz kraljevske vojničke porodice i neće ga biti teško obraditi. Ti brakovi su bili vrlo efikasan način da se Bosna okupira; nađeš uglednog Bošnjaka, uvališ mu Vla'inju. Oni postaju podobni, a Srbi kroz njih infiltriraju Bošnjačko tijelo i okupiraju Bosnu. I tako, po dogovoru sa UDB-om Dobrica Ćosić naručuje od Ive Andrića dva romana: "Derviš i smrt" i "Tvrđava". Neograničeno mrzeći Bosnu i Bošnjake, a obzirom da je bio solidan pisac, Ivo je to obavio, a onda je to sve Meša potpisao. Ćosić je i Meši obećao Nobelovu nagradu, koju je Ivi namak'o uz pomoć četničkog lobija u inostranstvu za roman o izmišljenom zlostavljanju Srba pod Turcima, a što će poslužiti kao opravdanje za genocide u Bosni od strane srbočetničkih partizana- komunista.

  Meša je bio razočaran neispunjenim obećanjem, želio je javno reći istinu, ali ga je Dobrica držao u kućnom pritvoru i spriječio ga u toj namjeri.

  I na kraju teksta, i meni će Ivo napisati zaključak: "Poznavao sam jednog čovjeka koji je za svaku stvar koju on nema, ili ne razumije uspijevao da nađe poneku zlu riječ."
  bosna_buducnost- 99135 - 14.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Greh velikog Ive


  Ratko Dmitrović, 13. januar 2017.

  Problem velikog dela sarajevske kulturne i političke elite sa Ivom Andrićem je u činjenici da mnogi od njih kao da su pobegli iz neke Andrićeve priče.

  NA promociji knjige "Andrićevstvo" bosanskog akademika Rusmira Mahmutćehajića, održanoj ovih dana u Mostaru, bošnjački intelektualci uporedili su Ivu Andrića sa Hitlerom. Zašto? Zbog toga što je Andrić, tvrde profesori i akademici, u svim svojim delima muslimane Bosne i Hercegovine predstavio na ružan, gotovo ponižavajući način. Kažu, stvorio je stereotip koji se koristi u Bosni, njoj susednim zemljama, celoj Evropi, a taj stereotip, naglašeno je u Mostaru, izuzetno je štetan po Bošnjake, muslimane.

  Nije ovo prvi put da muslimani Bosne i Hercegovine, njihovi najumniji ljudi, bar ih tako predstavlja sarajevska javnost, imaju problem sa Ivom Andrićem, da tu muku javno ispoljavaju.

  Davno je Muhamed Tunjo Filipović, najveće ime savremene bošnjačke kulturne i intelektualne elite, napisao da je doktorska disertacija Ive Andrića ("Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine") odbranjena 1924. godine na Univerzitetu u Gracu, nanela više zla Bosni nego sve osvajačke vojske koje su kroz nju prolazile. Ta disertacija, naravno, spomenuta je i u Mostaru.

  Otkud nesporazum bosanskih muslimana s Andrićem? Kakav je to greh veliki pisac počinio pa da mu nekada muslimani, danas Bošnjaci ne mogu halaliti?

  Andrić je gustim, savršenim pripovedanjem popunio onu prazninu koja je dugo zjapila nakon što su izbledela guslarska predanja, mitovi i neposredna svedočenja bosansko-hercegovačkih Srba o zulumu koji je hrišćanski svet, u ogromnoj većini pravoslavni, trpeo od turske vlasti po varošima i kasabama, selima i svugde gde beše onih koji se nisu poklonili Alahu. Andrićevo delo ne dozvoljava ni zaborav niti relativizaciju onoga što se vekovima odigravalo u Bosni, nakon što je sredinom 15. veka kopito konja turskog vojnika prvi put dodirnulo tlo Bosne.

  I još nešto, dvadeset i više godina u političkom i kulturnom životu Bošnjaka, u sarajevskoj eliti, uvek je bilo i danas ima, likova koji kao da su pobegli iz nekog Andrićevog romana ili pripovetke. U tome se, uz ostalo, i ogleda genijalnost velikog pisca. Andrić je davno video ono što mi u Bosni gledamo od vremena "Dejtona": bahatost, begovsku nadmenost i svojatanje Bosne i Hercegovine od strane muslimana. Taj osećaj superiornosti, izgrađen na pravu jačeg i nametnutoj dominaciji jednog načina ispovedanja vere, vreme i događaji nisu iskorenili, naprotiv, pojačali su ga.

  Kad god čitaju Andrića, ovi što ga danas napadaju i osuđuju pronađu u njegovim delima sebe. Otuda njihova muka.

  Ovaj tekst odražava moje mišljenje, jer i u okruženju u kojem živim vlada mišljenje da Hrvatska pripada samo Hrvatima, da BiH jeste samo Bosna i da tu žive Bosanci, a to Bosanci podrugljivo važi i za Srbe koji tamo žive, o KiM da i ne govorim, džabe naši tragovi vekovnog prisustva na tim prostorima, jednostavno sa takvom predrasudom nažalost mnogi od "Srba" imaju takav pogled u vezi toga.

  Teško je takvim ljudima ispraviti takav pogled koji sigurno nije ispravan, ali postojimo mi koji ćemo uvek biti tu da znamo istinu.

  Nisam dovoljno rečit da precizno prezentujem svoje stavove tako da koristim ovaj metod izražavanja (objava iz drugih izvora) onog što mislim. Dodao bih da je takvo mišljenje o Srbima izvan Srbije recidiv komunističke ideologije čiji su koreni i danas jaki, nažalost.
  bosna_buducnost- 98239 - 24.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Dževad Galijašević: Amerikanci su Bosnu osudili na propast


  Svaka čast ovom čovjeku, neke stvari sam čak i naučio od njega. Mislim da su njegovi stavovi apsolutno korektni, pa bi lično volio da on jednog dana bude Predsjednik BiH. U tom slučaju bi Srbi mogli da razmišljaju o zajedničkom životu sa muslimanima.

 • U Islamskoj Državi ratuje 20 Bošnjaka, i 400 u Alkaidi (Al Nustra Front)
 • Amerikanci su podržali u Bosni da bi Svijetu pokazali da oni nisu uvijek protiv muslimana
 • 60% svjetskog tereta ide kroz Južno-kinesko more, zbog toga je ono toliko i važno
 • Rusija ima veliku prednost u Siriji u odnosu na Ameriku. Terorističke organizacije su američka pješadija u Siriji.

 • bosna_buducnost- 97231 - 25.09.2016 : Serjoga Novorusija - best (3)

  Čestitka braći u Republici Srpskoj od Donskih Kozaka
  Poslednjoj pravoj Srpskoj Republici na Balkanu čestitke od srca na referendmu. Žalosne su pretnje muslimana i ponovno zveckanje oružjem jer sila ne može zastaviti volju naroda iskazanu na referendmu koji je, kako se to već moderno kaže, temelj demokratije. Pretnja oružjem zbog narodnog odlučivanja, o ničemu više nego o datumu praznika Republike, je van svakog razuma i zdrave pameti i valjda i među njima ima normalnog sveta koji će naterati ratne huškače da povuku ručnu.

  Mir njima i njihovom domu, kamo sreće da se Srbi i muslimani u radosti i veselju zajedno goste i na njihovim i na našim praznicima a za ratne huškače jedna slikovita poruka.  Spremni smo na strazi , kad zatreba samo kazi !
  bosna_buducnost- 94931 - 26.01.2016 : Namik Obradović Sarajevo - best (1)

  Oslanjanje na Rusiju


  Već smo raspravljali o tome kako će budući rat da izgleda u BiH i ukratko sam dobio odgovor od Željka da će se Rusi umiješati i svima "podijeliti šamare". Složiću se samo sa njim da sada Srbija potencijalno stoji pod Putinovom zaštitom, ali ne i RS. Sve to pod uslovom da se Srbija odrekne EU i krene ka ODKB savezu kako Šešelj želi.

  Ja mislim da Amerikanci neće dati Rusima da pređu Drinu, jer je u opasnosti i Hrvatska koja je dio NATO i EU i da već postoje neki dogovori ko će gdje. Hrvatska se ubrzano naoružava za predstojeći rat i to besplatnim oružjem iz Amerike. Zato Srbija traži pomoć od Rusije.

  Amerikanci su već pokazali kapacitet da tuku na ovim prostorima 1995. i 1999. godine, čak i Srbiju. Ako ima iko da sumnja u spremnost Amerike da se radikalno umiješa, posebno sada kada Rusija vodi situaciju u Siriji, i kada je Amerika izuzetno bijesna i osvetnički raspoložena, mislim da on živi u iluzijama.

  Ukoliko se RS pouzda na Rusiju, a ovdje ipak ne dođe do vojne intervencije Rusije, svu odgovornost za buduću masovnu tragediju srpskog naroda će snositi oni koji danas neodgovorno obećavaju rusku zaštitu, ali nisu u stanju da se suprotstave Americi.
  bosna_buducnost- 94555 - 12.12.2015 : NOMAD Srbija - best (1)

  Budućnost Republike Srpske


  Draga braćo,

  zabrinut sam za sudbinu Republike Srpske zbog svih ovih dešavanja u nekoliko proteklih meseci, gde vlast u Federaciji BiH i zapadnjačke države podmeću klipove u točkove srpskom narodu i Republici Srpskoj.

  Znamo da "bošnjaci" žive za to da sruše srpsku državu Republiku Srpsku, i imaju neograničenu podršku zapadnih zemalja, a šta će biti dalje u meni lično budi veliku zebnju.

  Apelujem na svest svih Srba da se zajednički odupru pošasti iz Sarajeva i da pokažete slogu u jedinstvenom cilju odbrane institucija i naroda prve države Srba van granica Srbije.

  Živela Republika Srpska, živeo srpski narod koji ju je i stvorio!

  Pozdrav braći preko Drine!

  I da znate braćo da Drina nije granica između Srba, već je to žila kucavica između dva plućna krila u zajedničkom udisaju!
  bosna_buducnost- 93315 - 14.07.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

  Strah od novog rata


  Podržao sam Vučićev odlazak u Srebrenicu da se pokloni žrtvama zločina. Tako to rade ljudi kojima je istinski žao svih poginulih na bilo kojoj strani! Njegov boravak i ono što se desilo u Srbrenici podsjetilo me je na početak rata u Bosni.

  Te daleke '92. godine muslimanski političari donosili su odluke za koje su smatrali da ih Srbi moraju prihvatiti. Srbi koji se nisu slagali sa takvim odlukama proglašavani su četnicima. Gradovi i sela koji su tada bili pod srpskom kontrolom, muslimanske vođe su vojno napadale, a nazivali su to srbo-četničkom agresijom. Smatrali su da mi nemamo pravo na riječ, mišljenje i odbranu. Pokušali su da naprave takvu državu u kojoj se ništa ne pitamo!

  Danas nam opet uzimaju pravo na mišljenje i odbranu!
  Danas kada se Srbi brane od lažnih optužbi, nazivaju ih četnicima!
  Danas se narod nad kojim se vršio genocid zadnjih sedamsto godina, proglašava genocidnim!
  Danas baš oni koji su vršili genocid nad Srbima, sa rezulucijama pokušavaju da proglase srpski narod genocidnim!
  Danas su Rusija, Kina i svi oni koji se prtive toj rezuluciji nazivaju četnicima!
  Danas se ponovlja '92. godina, oni donose odluke, a mi moramo da šutimo!

  Naša borba protiv genocida nad našim narodom, za svjetske moćnike je naš genocid! Zašto?

  Ovaj video zapis me podsjetio na početak rata u Sarajevu, kada su muslimanske vođe članove i sipmatizere SDS stranke okrivljivali da su snajperisti i sa puškom u rukama koje su im na silu uguravali, provodili ih kroz sarajevske ulicama, a narod ih udara i pljuje!

  bosna_buducnost- 93045 - 19.05.2015 : Neba Bak Srbija - best (2)

  Roko Turčine


  Pitaš te zašto te nazivaju Turčine? To je zato jer ti to i jesi, nemoj se javljati i ostavljati tvoje glupe i propagandne komentare jer nam takvi poput tebe nisu potrebni na ovom našem jedinstvenom forumu. Ti si jedan od "onih" povređenih koji pokušava soliti pamet ostalom narodu, zato ti iz sveg srca kažem da "ne jedeš g..na kao baba ratluk".

  Više je nego očigledno da olovka nije za tebe, jer si ti jedan veliki Srbomrzac i to se vidi u tvom komentaru. Ti si ujeno i Fašista. Srećom, ima još ljudi tvoje veroispovesti koji razumeju prošlost, sadasnjost i budućnost.

  Gos. Željko, molim te da ovakvima zabraniš pisanje na ovom forumu. Veliki pozdrav za sve prijatelje sa naše i suprotne strane!
  bosna_buducnost- 93041 - 19.05.2015 : Roko Fribourg - best (7)

  O situaciji u Regionu


  Pozdrav svim čitateljima ovog portala. Problem koji imamo u regionu je rezultat pravoslavnog i katoličkog "terorizma" koji se pojavio 90-tih godina. Mi muslimani smo jedini bili protiv tog "terorizma" i borili se za svoja ljudska prava, za čovjeka. Danas smo stavljeni u to isto, što svakako nije tačno, jer danas imamo te "teroriste" koji čine produženi "teror" nad nedužnim narodom.

  Takođe mislim da FAŠIZAM nije pobjeđen već samo je upakovan kroz druge oblike. 9. MAJ je skup najvećih FAŠISTA I TERORISTA današnjice.

  Dalje, ne sviđa mi se što neki loši pisci nazivaju "Takozvanim AR BIH" jedinu časnu Armiju ovog svijeta, koja se borila protiv TERORISTA zato nejma ni HVALA LIJEPA.

  Zašto nas nazivate TURCIMA?

  Volite sve što je netačno i nakaradno, jednostavno rečeno narod ste bez tačne istorije, imate samo bajke od istorije.

  Hvala vam pravoslavci i katolici, među vama ljubavi ima. HVALA.
  bosna_buducnost- 93019 - 13.05.2015 : Exsoldier Vojnik Podaleko - best (1)

  Lud, zbunjen, normalan


  Ljudi probudite se i pokušajte gledati u budućnost, a prošlosti se samo sjećajte. U svakom ratu ispadne da su se svi branili a niko nikoga nije napadao. Svaki novi rat donosi neke nove osvete. Kad ćemo povući liniju i prestati prebrojavati žrtve i računati ko je kome nanio više zla? Kad će djeca početi učiti u školi da su svi stradali i da nikakve osvete neće vratiti mrtve ali da oprastanjem možemo sačuvati žive i graditi budućnost?

  Bio sam pripadnik ARBiH i učestvovao u nekim od navedenih dejstava. Moja jedinica nije ratovala na tom ratištu ali smo bili prebačeni na taj dio 1995. godine, i to samo privremeno. Deblokada ili probijanje obruča je bila osuđena na propast od samog početka. Mi smo išli u akciju samo par dana po dolasku. Teren nismo poznavali. Inače, nikada nismo vršili frontalne napade i uvijek smo izviđali položaje bar mjesec prije napada. U ovom slučaju smo pokušali proboj ko u Prvom svjetskom ratu i to bez artiljerijske pripreme. Imali smo nekih malih uspjeha, ali vrlo malih. Uvijek me čudilo da nismo imali puno više poginulih.

  Nažalost i sada sve miriše na neki novi rat. Jednog dana ćemo valjda naučiti sta znaci suživot.
  bosna_buducnost- 92963 - 04.05.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (0)

  Militantni islam u Bosni


  Na teritoriji RS započelo je sa Zvornikom, a ko zna kako će se završiti. Poznata je činjenica da na teritoriji Federacije postoje kampovi u kojima se islamski borci nesmetano obučavaju. To je poznato i policiskim i obavještajnim strukturama i na kraju krajeva o tome javno pričaju obični građani.

  E sada, ključno je pitanje zašto niko ništa ne preduzima? Ne treba se čuditi i ubuduće će biti isto. To je zbog toga što u tim strukturama koje su uzgred rečeno protiv-ustavne sjede uglavnom partijski drugovi a ne profesionalci i primaju dobre plate.

  Siguran sam da, ukoliko Srbija nastavi da pliva između Zapoda i Rusije, a Grčka počne da se približava Rusiji, ovdje će nastati igranka jer će Islamisti dobiti zeleno svjetlo od gospodara svijeta da se aktiviraju. Za RS bi bilo pametno da hitno oformi vlastite snage za borbu protiv terorizma, da znatno poveća broj policajaca a ako nema novca za to predlazem Vladi da smanji znatno broj partiskih drugova i rodbine u zajedničkim institucijama jer gore ništa korisno ne rade a primaju dobre plate.
  bosna_buducnost- 91781 - 10.12.2014 : NLO Gojino Brdo - best (2)

  RE: Došlo vrijeme da spaljujemo iluzije


  Republika Srpska koju danas Srbi imaju je naša duševna hrana, a muslimanima diže pritisak. Ima li bar neki musliman da voli Republiku Srpsku? Nema! Ima li neki Srbin da ne voli Republiku Srpsku? Nema! Da li vi možete išta da uradite da je ukinete? Ne možete!

  Kukanje je odlika onih koji su izgubili. Da ne bude dobro nama? A šta nama u BiH fali? Imamo državu u državi, zaštićeni smo kao beli medvedi. Dodik uživa i podjebava, a Haris Silajdžić se dere na mikrofon i ne može da sakrije svoju nervozu zbog postojanja Republike Srpske. Proglasili ili ne proglasili, vi ste Republiku Srpsku zauvek izgubili. Onog trenutka kad je ona stvorena, dobila svoje ime, kada je dobila predsednika, premijera, Vladu, skupštinu, glavni grad, grb, amblem, himnu (sve što ima neka država), i danas kad ima svoju policiju, poštu, resurse, školstvo, drugačiju teritorijalnu podelu...

  Šta mi više imamo da pričamo sa vama? Ako se vaša bošnjačka politika zasniva samo na nadanju da će to da se ukine, onda bolje da se odmah ubijete! Eto, to vam je moj besplatan savet.

  Nezavisnost skoro da nije ni potrebna, jer entitet totalno drugačije funkcioniše od Federacije. Republika Srpska je tako-reći nezavisna, jer Srbi u njoj ne zavise od vas u brojnim stvarima, donose svoje zakone, uče školu i fakultet na ćirilici, ne slušaju Federalnu televiziju, mašu slobodno srpskim barjacima, imaju sprecijalne odnose sa Srbijom i u Srbiji nisu strani državljani za razliku od BiH muslimana i Hrvata. Toliku nezavisnost unutar jedne države nema niko u svijetu, poput Srba u Bosni.

  E sada, da li je bilo zločina nad Bošnjacima? Jeste! To će priznati svako ko realno razmišlja. Međutim, bilo ih je isto toliko, možda čak i više, sa muslimanske strane! Žao mi je, ali takvo nešto neće pomoći da se Republika Srpska ukine ili oslabi. Ako su Republiku Srpsku priznale sve države sveta kao trajnu kategoriju unutar BiH, ona će to i ostati, jer je garant mira. Njen nestanak dovodi do nestanka garanta mira i novih ratova. To niko ne želi, ili možda ne...?

  Činjenica je da sa vaše strane ima dosta paradoksa. Npr. priča kako u BiH ne postoje Srbi i Hrvati već samo Bosanci sa tri vere je vređanje identiteta i običaja, kako srpskog tako i hrvatskog. Ili još je strašnija priča da je Bosna za muslimane a Srbija i Hrvatska za Srbe i Hrvate. Ovu ekstemnu politiku koje se pridržava jedan broj muslimana, direktno ili prikriveno. Ovakva politika slabi BiH. A vrhunac svega je da BH Hrvatima i Srbima negiraju identitet oni koji su od njih nastali promenom vere...

  Da Republika Srpaka nije stvorena u ratu, bilo bi je potrebno stvoriti u miru. Ne može BiH, niti će ikad biti unitarna! Tri naroda, tri vere, tri običaja, tri mentaliteta, ne mogu skupa i nikad neće moći. Jedins pravedna sudbina BiH je da se sastoji iz tri dela: srpskog, muslimanskog i hrvatskog. Ako to muslimani ne prihvate, samo će ubrzati njen raspad.

  Što se mene tiče, ovakva Republika Srpska kakva postoji danas, je nešto jedinstveno i najbolje što su Srbi dobili u zadnje vrijeme, tako da nezavisnot skoro da nije ni potrebna, jer nam je ovo sasvim dovoljno.

  U svakom slučaju, Velike sile neće dati da se Republika Srpska ukine jer nikom ne treba lojava turska džamahirija u sred hrišćanske Evrope.
  bosna_buducnost- 91775 - 10.12.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

  Kome treba ovakva Bosna?


  Srna - 10. 12. 2014
  Galijašević: SDA pravi islamsku državu u BiH

  BANJALUKA - Politički analitičar Dževad Galijašević rekao je Srni da potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavom o "genocidu u Srebrenici" pokazuje "licemjerje, neobavještenost i želju da se konačno realizuje san Alije Izetbegovića i formira islamska država u BiH".

 • "Pravna kvalifikacija zločina u Srebrenici, koju zastupa predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavlja veći problem za SDA nego savez sa onima koji su taj zločin počinili. SDA je protiv pravne kvalifikacije, ali nije protiv organizatora i izvršilaca zločina samo zato što zločin u Srebrenici predstavlja dogovor i zajedničko nedjelo pojedinaca iz SDA, SDS-a i njihovih pokrovitelja Amerikanaca", ocijenio je Galijašević.

  On je rekao da je jasno da zamjenik predsjednika SDA "Bakir Izetbegović vodi politiku obračuna sa Tihićevim ljudima, što ustvari predstavlja obračun sa Bošnjacima u Srpskoj koji će i naredne četiri godine biti opozicija u svojoj državi - Republici Srpskoj i koji će rješenja vlastitih problema tražiti van republičkih institucija".

 • "Bakir Izetbegović time slabi Tihićeve kadrove u svojoj stranci, obračunava se sa Tihićevom politikom, a od SDA pravi bošnjačku stranku za 'frtalj BiH' i realizuje san svoga oca - formiranje islamske države, kojoj više odgovara naziv 'fildžan država'", ističe Galijašević.

  On je rekao da će rezultat te politike biti odlazak Bošnjaka iz Republike Srpske, ali i odlazak ono malo preostalih Srba iz Federacije BiH, što će predstavljati nastavak etničke homogenizacije Bošnjaka na četvrtini BiH, odnosno na pola teritorije Federacije.

  Galijašević kaže da dok je Bakira Izetbegovića na političkoj sceni nema te reforme koja može pomoći da se BiH vrati na evropski put.
 • bosna_buducnost- 91717 - 02.12.2014 : Filip Lazarov Hrasnica - best (0)

  O budućnosti Bosne


  Moj Hazime Orloviću!

  po priči ti se vidi da si došao iz Istočne Bosne ili iz Raške jer svojim znanjem brukaš svoje pretke koji su se onomad ponosili svakom sasječenom srpskom glavom, bilo da je ona iz Srbije, Bosne ili iz pobunjene Crne Gore. Šta je pisac ovim htjeo reći? Ja ne vidju ljudi veli reci l imalo sto od Tebe iz usta dodje nista pa ga je bi. Ko proklet kad zine a ništa ne kaže.

  A što se ti dovaćaš naših vođa i silovođa, šta je Tebe Crna muka u tome natjerala? Jel' onomad sasjekosmo svoga vođu Crnog Đorđa, ne radost i tvoje nane i tvojeg dida Turčina, i tvojih begova i zulumčara što od straha u gaće činiše isprad sami pomen od našeg kneza, a od njage si i sama Porta tresla k'o dud na vetru.

  I ti sada nama ovde držiš govore o našim vojvodama, i vođama, i ti sadi imaš straha da pomeneš da će srbski narod ići na neki sud božji, neka ti je Hazime sve oprošteno, ali ovaj narod nikada nije niti će ići nekome se ispovijed a najmanje tebi fukari i tvojoj veri fukarskoj tvojoj poturčenskoj. Pa nije ni Turčin bio blesav pa vam je ostavio srpska prezimena, da se jednog dana stidite i molite za opraštaj otpadici naroda svoga...

  A mi Srblji nikad nismo ginuli zalud, ni na Kosovu polju 1389, ni poslije, uvijek je majka Srbija bila u pitanju, i Srblji, robi da se spasu, ne samu u staroj Srbiji, u Raškoj, nego i u Bosni, Albaniji, Crnoj Gori, Hercegovini, Dalmaciji, gdje godje je slovenski narod bio ugrožen i ugnjetavan od osvajača.

  A gdje si ti gdnijdo turska bio tada? Da pomogneš svojim robima, svojim narodima, što su hroptali pod čizmom dušmana i negdje pod hunima ili germanima. Gdje si ti bio? Sada si hrabar prozivaš. Iz Sarajeva, gdje ste Srbe vešali za ulične lampe.. i kažeš da su Srblji uzalud ginuli pod trobojnicom, za slobodu i čast svoga naroda, ginuli moj Hazime, i ne samo jednom nego više puta pod istom tom trobojnicom, i opet će ako treba. A ti, gdje ćeš ti Hazima da kosti ostaviš, u kojoj zemlji? Jel' imaš ti neku zemlju koju možeš da nazoves svojom, da si krvario zanjom, ali pazi da si je odbranio od tuđina 1000 godina i isto toliko bitaka i sto puta toliko žrtava dao za nju, da više ne pamtiš ni sina ni kćer ni ženu, samo znaš za krv i osvetu. I tako, od generacije do generacije moj Hazime, od rova do rova od rata do rata... Eto, taki smo Srblji, da li ti to smeta?

  Ne daj Bože da nam je tvoja kletva i zadnja, i da ćemo mi Srblji izaći na sud pravde ili sudbine, ako ima tih stvari ondak se mi ne bojimo, jer mi znamo da nam je pravda puška a sudbina smrt. Tako je narod srbljanski opstao od davnih vremena i ostaće još i hiljadi godina. Možda nismo nebeski narod, ali nebo o srbljima piše naljepše historije...

  I opet, šta se tebe tiču naše vojvode Đorđevići i Obrenovići, i Šešelji i Arkanovci, i Filip Kontukozović, i zuj 14 i Malović i Njegoš, i Obradović sve Srblji, i Milorad Dodik, vojvoda Radomir Putnik, i Karadžić, i general Mladić...? Šta tebe se to tiče, kugo jedna, otpadniče bedan? Znam da bi ti volio da si pod jednim ostavio ovim ostavio bar čašu vode da se pohvališ, ali nisi konju jedan, ni metak ispalio ni vodu popio. Čoče, to tebe muči, jer srbski junaci žive i dan-danas i historiju prave a ti puziš u njihovim čahurama?

  Kako misliš da su Srblji dali uzalud svoje živote, nisu pa vidi kolika je Republika Srpska, pa opet se vrati unazad Turčine, vidi kolika je bila Turska a kolika je sada? Ne da Srbin žive glave uzalud, koliko ste vi dali Srblji su opet dobro prošli, imali ste sreće što su Srblji dobri ljudi da su vam nisu vraćali ko vi njima, moj Hazime pamet u glavu, rat još nije gotov...
  bosna_buducnost- 91709 - 02.12.2014 : Hazim Orlović Sarajevo - best (3)

  Noćas spaljujemo iluzije...


  Čitam neke komentare pa ne mogu da se načudim razmišljanjima o borbi za vlast u Republici Srpskoj.

  Ponovo mi nažalost postaje jasno da narodi BiH slabo imaju osjećaj za socijalnu dimenziju situacije u našoj zemlji, već još uvijek, pa makar tanko preovladava, romantična i realnosti strana ideja o nacionalnoj i vjerskoj zajednici svih Srba, koji će kao u bajci svi živjeti srećno na vijeke vijekova, svi isti, istih primanja zaštićeni od zlih komšija i nedobronamjernog svijeta.

  Opet se veliča Milorad Dodik koji istina verbalno zatupa nacional-romantičarske srpske nacionalne ciljeve, ali njegov život nije u skladu sa onim što govori. Da je on kao Hoze Muhika predsjednik Urugvaja uzeo staru folksvagen bubu da vozi, i da sa ženom i porodicom živi u maloj kućici kao većina njegovog naroda, i da se kao kao Muhika odrekao većine plate i primanja u korist srpske sirotinje, ne bi mu čovjek imao šta za reći, ali ovako sa nastupom i životom gazde i baje to nikako ne ide. Takođe ga u ratu nije bilo na prvim linijama, pa o čemu ovdje pričamo. Opozicija u RS-u nikada nije krila da se bori za vlast i nije se nikada vadila na srpski nacionalni interes.

  Jasno je meni da su posebno kod Srba mase naroda iskreno i iz uvjerenja pošle u rat i žestoko izginule i izranjavale se i samo za dlaku izbjegle katastrofu zbog bijednog protivnika na suprotnoj strani, i jasno mi je da im je psihološki potrebno da im neko kao Dodik daje za pravo i kao za nešto se bori, ali bojim se nije daleko vrijeme kada će u većem dijelu srpskog narod doći do polaganja računa za sve što nije valjalo. Surova realnost ekonomske bijede, izdaje i pljačke, te bijele kuge će kad tad doseći i najveće idealiste i počeće tražiti realna rješenja ako ne zbog sebe, a onda zbog djece.

  Bojim se da ćemo svi zajedno počekati barem još 10tak godina ako ne i više dok do toga ne dođe.

  Noćas spaljujemo iluzije...  Hazime,

  tekst ti je prošao, uz izvjesne cenzure.

  Žalosno je što umjesto "Republika Srpska" upotrebljavaš riječ "entitet", i to mnogo govori o tebi.

  Žalosno je što veličaš SDS, misliš da su isključivo Srbi krivi za bijedu u kojoj se danas nalazi Bivša jugoslovenska republika Bosna i Hercegovina, a ne shvataš da smo u ovu mat poziciju došli upravo zbog hrvatsko-muslimanskog separatizma i raspada sistema koji je mogao da bezbolno evoluira u mnogo bolji sistem.

  Žalosno je što i nakon 20 godina još živiš u zabludi da su vam Srbi krivi, a tvoji političari "spavaju u krevetu" sa onima koji su nas doveli u ovu situaciju.

  Žalosno je i to što još uvijek vjeruješ da Bosna postoji, da ste vi Bogumili, autohtoni narod na ovom području.

  Žalosno je i to što si se javio na ovu stranicu jer u ovakve priče danas niko više ne vjeruje!
  bosna_buducnost- 90737 - 10.07.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Uprkos milijardama dolara, BIH ide ka raspadu


  Neki još uvjek misle da mogu promjeniti ustav na štetu drugih naroda, napraviti federaciju i tako obezbjediti muslimanima totalnu vlast u BiH! Iako su to već jednom pokušali da izvedu '91. godinu, što se pokazalo pogubnim za sve etničke grupe, izgleda da to nije dovoljno pa im ponovo treba krvoproliće u napaćenoj Bosni!

  Dali je srce problema u Dejtonskom sporazumu ili je u muslimanskoj pohlepi da vladaju cijelom BiH?

  Uprkos milijardama dolara, BIH ide ka raspadu
  10. juli 2014. godine
  Uprkos snažnoj međunarodnoj podršci i milijardama dolara pomoći Bosna i Hercegovina polako klizi ka raspadu, a stalni izvor krize su različiti interesi tri naroda što povećava Ustav koji ne ispunjava potrebe ni Bošnjaka, ni Srba ni Hrvata, navodi se u najnovijem Izveštaju Međunarodne krizne grupe (ICG).

  Mali je rizik od smrtonosnog konflikta, ali nakon što su u tu zemlju ušle milijarde dolara pomoći, snažna međunarodna administracija i podrška Evrope ona, ipak, polako ide ka dezintegraciji. Različiti ciljevi i interesi tri naroda su stalni izvor krize koju povećava Ustav koji ne ispunjava potrebe niti jednog naroda - navodi se u analizi ove međunarodne nevladine organizacije.

  Kako ističu, politička elita ima u svojim rukama sve nivoe vlasti i najveći deo ekonomije, a glasači nemaju praktičnog načina kako da ih smene. EU, za to vreme, nameće BiH zadatke koje ona ne može da ispuni.

  Srce problema je u Dejtonskom ustavu, smatraju u ICG. Potreban je novi dizajn, normalna federacija, teritorijalno definisana, ali bez posebnih uloga konstitutivnih naroda i odgovorna prema interesima i pravima svih zajednica i građana.
  bosna_buducnost- 89353 - 20.03.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Nema Bosne i Hercegovine, jer je narod ne podržava!


  Neke komentare koje je iznio Aleksandar Trifunović u CD-u FaceTV, ja lično ne podržavam ali se iz njih jasno nazire odgovor da Bosne i Hercegovine nema!

  Aleksandar Trifunović u "Centralnom dnevniku": BiH ima onoliko koliko smo, gdje god da smo većina, ljudi prema manjini

  Objavljeno: 18. 03. 2014.

  Glavni i odgovorni urednik BUKE Aleksandar Trifunović gostovao je u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića na programu FACE TV.

  Autor: BUKA

  Na pitanje Senada Hadžifejzovića "Ima li Bosne i Hercegovine", Aleksandar Trifunović je rekao da ona postoji:

 • "Bosna i Hercegovina je jedno duboko podijeljeno društvo, i često su te podjele jače od nekih državnih granica. Kako se boriti protiv toga? - treba početi od većine, gdje god smo većina, mi smo jako loši prema manjini. Tačka. Stub razvoja ove zemlje su manjine. Tamo gdje su u manjini Bošnjaci, Srbi i Hrvati, njih trebamo pitati kako se osjećaju i njihov odgovor je i odgovor na pitanje ima li Bosne i Hercegovine".

 • bosna_buducnost- 89273 - 15.03.2014 : Nerko Sarajevo - best (0)

  RE : Zašto nema zajedničkog suživota u BiH


  Poštovani Željko,

  Ne bih vam znao reći ko je bio u kakvom ratu, ali je sam imao već u tom nesretnom ratu utisak da ništa neće izaći na dobro. Sarajevo je istina bilo posebno "vruća tačka", ali sa svakim danom koji je bio gori od prethodnog počeo sam shvatati da od trajnog mira neće biti ništa, jer su stradanja na svim stranama, pa i našoj "prevršila mjeru".

  Po meni su razlozi izostanka pomirenja sljedeći:

  1. Neprocesuiranje ratnih zločina - svako je zadužen za ratne zločine svoje strane. Takve stvari se u uređenim društvima rješavaju "u hodu" - specijalni vojni sudovi od 3 lica obično vojnih sudija tzv. "prijeki sud" u roku od 48 sati rješavaju ova pitanja - osnovna kazna za počinioce je smrtna pred streljačkim vodom, a vrlo rijetko se posrednim saučesnicima daju zatvorske kazne odn. odlazak u "kažnjeničku" jedinicu. Krajnji trenutak je godina do dvije iza rata pred vojnim i civilnim tribunalima, a kada taj trenutak prođe povratka više nema. Pravdu ne mogu donijeti strani sudovi.

  Kod nas je ispalo da je zločin i pljačka bio sastavni dio politike, i da su ratna rukovodstva stajala iza toga. Uglavnom mogu reći da bi desetine hiljada lica završile pred streljačkim vodovima na svim stranama. Da li možete to da zamislite kod nas? To je iluzija. Da li smo spremni kao društva za nešto tako ? Naravno da nismo! Pa što se onda žalimo, dobili smo šta smo tražili.

  2. Sveobuhvatna stradanja - da se rat završio recimo do septembra 1992. i da je ostao ograničen na nekoliko područja kao u 2. svjetskom ratu, mislim da bi se pomirenje brzo uspostavilo samim tim što bi stradalo manje ljudi, a većina ostala na svojim ognjištima ili se vratila. Naš rat je potrajao 4 godine i trajao je kao neki svjetski ratovi. Malo koga je taj rat omašio. Desili su se masovni zločini, a razaranja bila ogromna. Između nas se vodila i vodi borba na život i smrt. To nije promjena sistema ili uvođenje druge države. Nego - ili ja ili ti, ili moje dijete ili tvoje.

  3. Nije došlo do povratka izbjeglica - muslimani su uglavom pobjegli u zapadnu Evropu, SAD, Kanadu ili Australiju. Srbi takođe, a mnogo ih je završilo u egzodusu za Beograd. Iz glave mi ne ide slika sa jednog stranog TV programa nene u dimijama i kalošama koja sa advokatom bije pravnu bitku da ostane u Amsterdamu - Holandiji kao da je rodila kraljica Margareta, a ne zabuljena Hamša iz istočno-bosanske provincije. Ko će koga miriti, kad je narod pobjegao, specijalno muslimanski.

  4. Zemlja je podijeljena, i živi konstantno u ratnom predstanju. Ni jedna politička partija koja nije ekstremna nema šanse. Ko će se miriti i drugovati s ljudima s kojima će se sutra ratovati na život i smrt? Nema čovjek 100 duša, da ih lomi svakih 20 do 30 godina zbog rastanka sa bliskim prijateljima.

  5. Stranci - oni kao mire, a iza scene rade da se mržnja produbi.

  Evo moj doprinos na temu, a ima se reći mnogo više.
  bosna_buducnost- 89248 - 12.03.2014 : Nerko Sarajevo - best (3)

  RE: Budućnost BiH


  Poštovani Vogošćanine,

  Što se tiče zloupotrebe istorije za dnevno-političke svrhe, tu su svi Balkanci pravi šampioni! Nisam protiv nastave istorije kao takve, ali jesam protiv manipulacije mladim generacijama zabludama starijih. Ko ne zna kritički gledati na istoriju, taj ne zna ni kritički gledati na sebe i sadašnjost.

  Imena ulica su jedna tema za sebe, i svi u bivšoj Jugoslaviji mijenjaju imena ulica kao ludi. Mana Sarajeva, ako se tako može reći, je njegova starost i činjenica da mnoge ulice vijekovima nose jedno ime, a onda su 1878., 1918., 1941. ili 1945. dobile neka druga imena, pa je ta Ferhadija "izronila" iz prošlosti kao potopljeni brod na hridima. Naravno, potpuno se slažem sa tobom da treba poštovati određene tekovine NOB-a, i nisam siguran da bi stari nazivi ponovo zaživjeli da se nisu uklopili u današnju vjersko-nacionalnu mitologiju.

  Nemam šta drugo da kažem sem da si u pravu za učenje fatihe borcima NOB-a. To je naravno suludo, ali je suludo i npr. kad u Rusiji naknadno pravoslavni sveštenici učestvuju na pomenima npr. palima junacima Staljingrada. Neprimjereno - zar ne?

  U jednom dijelu BiH se prije Turaka govorila ikavica kao u Dalmaciji, a muslimani su vijekovima živjeli u zaleđu Dalmacije, po Slavoniji, pa i do Mađarske, tako da je veza jezika sa Hrvatima dosta jaka, a uvođenjem S-H jezika je to oslabilo, pa buknulo i postalo moda zbog sukoba sa Srbima. I mi i Hrvati smo ijekavci, a pošto oni imaju jaču kulturu i više od 5 miliona govornika, jak TV program, Hrvatska opcija je preovladala.

  Čak i ja na ovom forumu pišem srpsko-hrvatski i prilagođavam jezik, jer u svakodnevnici pričam i pišem varijantu koju ti zoveš hrvatskom, mada je to neka bosanska podverzija bez nekih njihovih kovanica.

  Dio muslimana iz gradskih čaršija potiče od Turaka, a rijetko od Arapa, koji su se za 450 godina turske vlasti znali skrasiti sa lokalnim ženama ili čitavim porodicama. Dosada su se dobro izmiješali, ali ako pažljivo pogledaš muslimansku čaršijsku sirotinju, primjetićeš i ljude malo kosih očiju, tamnije ili neobične boje kože, malog stasa neobičnog za Slovene, preovladavaju ljudi smeđe boje očiju, skraćenih prstiju itd.

  Ako si ikad slušao turske serije primjetićeš da tamo koriste "meko" š i ć, odakle potiče iskvareni jezik sa gomilom "mekih" š i ć koji se priča po muslimanskim čaršijama.

  Na selu je uglavom čisto slovensko stanovništvo tj. većina, i to baš kod muslimana. Mnogi su ljudi postali muslimani da sačuvaju obraz ženske čeljadi (između ostalih razloga).

  Tako da ima neka "tajna veza" kad je ljubav prema Turcima i Arapima u pitanju. Mada u cjelini, većina Bošnjaka nisu veliki ljubitelji Turaka i Arapa. Vidi se to po tome što su pobjegli na Zapad, a ne na muslimanski Istok u ratu.

  Animozitet između Srba, Hrvata i muslimana potiče od dnevne politike i ratova, a ne zbog mržnje prema zajedničkom slovenskom porijeklu. Ista je stvar i sa Rusima i Amerikancima. Tačno kako kažeš - samo interes.

  Mislim da BiH nema nikakve šanse da se "priključi" muslimanskom Istoku. Turska je jako daleko, a i Evropa jaka, Srbija i Hrvatska blizu, tako da BiH ni pod razno ni skupa ni razdvojeno neće više nikada biti dio islamskog svijeta. Turci su prošlost - još samo da muslimanski vjernici dobiju tu informaciju. Znaju i oni, ali se prave budale.

  Muslimanski političari i vođe kao i većina balkanskih političara poznaju samo lični interes. Prodali bi oni nas sve crnom đavolu kad bi oni i njihove porodice dobile dobar novac za to. Nemaju oni ni obraza ni duše - niko od naših političara na svim stranama.

  Zloćudne i kompradorske političke i nacionalne elite su naša zajednička teška nesreća i usud.

  S druge strane bi čovjek morao biti fer i da kaže da predstavnici Srba, pa djelimično i Hrvata ne rade nešto posebno mnogo da izgrade neke mostove prema muslimanima. To je bojim se na sve 3 strane obostran osjećaj antipatije koji se bazira na teškoj istoriji i tome što se valjda jako dobro poznajemo.

  Neka razlika postoji istina kod Hrvata, jer kod njih postoje franjevci koji su onako za suživot u većini, postoje i razni Komšići (Ivo i Željko), Mesić, Tomac, Zubak, itd. koji predstavljaju neku alternativu, dok kod Srba je sve monolitno ako izuzmeš Čedu Jovanovića, Natašu Kandić, Žarka Koraća i Sonju Biserko, ali oni nikada nisu imali stvarnu vlast. Neću sada da budem nepravedan da ne pomenem izuzetno normalnog Mladena Ivanića iz PDP-a kojem niko ne može osporiti srpski patriotizam. Pa naravno i Mirko Šarović, pa i Mladen Bosić su super-normalni ljudi u odnosu na Dodika, iako nikada nisu riječ rekli protiv RS-a.

  Nešto će se zato sa Hrvatima na kraju i dogovoriti, pa i čupavo, dok za Srbe jako teško, ne mogu reći nikako, ali 95% da nema dogovora. Priča o uvođenju ekavice u RS je još jedan dokaz koliko smo ostrašćeni da i jezik uvodimo u sukob. Ludilo!

  Nisam siguran da baš Srbi u BiH hametice priznaju BiH, jer postoje dijelovi RS-a kao npr. Bijeljina gdje recimo televizija BN koju svi gledaju, pa i mi u Sarajevu emituje program kao da je sjeveroistočna Bosna već odavno u Šumadiji. Ja mislim da prosječan zemljoradnik iz bijeljninskog kraja nema pojma da živi u BiH, da navedem samo jedan primjer.

  Tzv. visoki predstavnik Valentin Incko, je u BiH od 2009. i nikada kao i njegov prethodnik nije iskoristio tzv. bonske ovlasti da se umiješa u RS ili nekog smijeni. On je tu da prima 25000 plate mjesečno. Evo sad da ode sa vlasti - šta će se to promijeniti?

  Jedina korist od njega je što je spriječio izgradnju krsta na Zlatištu, jer evo već drugi put se to pokušava provesti. Nisam protiv krstova i obilježja, ali jesam protiv ovakvih provokacija, jer mogu izazvati rat.

  Ne znam šta su to Srbi odstupili od ratnih ciljeva, svi se drže ratnih ciljeva ko pijan plota. Zato i nema dogovora.
  Ja se sjećam situacije od polovine 80-tih godina, i nikada nisam čuo iz usta osobe srpske nacionalnosti da je išta drugo osim Srbin ili Jugosloven. BiH nije bilo ni u tragovima. Odrastao sam u Novom Sarajevu i Novom Gradu, a često smo išli u srpska sela oko Sarajeva kao planinari ili kao gosti radnih kolega mojih roditelja i rodbine, pa smo se i družili i to ne baš malo.

  Znam da je dnevna novina Politika svako jutro dolazila na kioske. Dođe u 07:00, a proda se do 07:30, uvijek se tražio primjerak više. Srbi su isključivo čitali Politiku, Ilustrovanu Politiku, NIN možda rijetko Borbu, a redovno i BIGZ-ove novine tipa Bazar-a i sl. Slušao se Radio Beograd na tranzistorima. Beograd je uvijek bio KULT među Srbima.

  Ne bih išao tako duboko u istoriju da ocjenjujem Jugoslaviju. U ovom trenutku Srbe u BiH ni najmanje ne zanimaju muslimani, niti od muslimana šta zavisi. Srbi u BiH žive svoj život u RS-u i baš ih briga za Sarajevo i nekakve muslimane jer su oni prošlost u RS, kao i u Srbiji, i to je realnost.

  Hrvati su vrlo jasno odbacili muslimane, odbacivši konfederaciju Hrvatske i federacije BiH. Njima ne treba 2 miliona muslimana. Što se Srba tiče, postoje verbalne zakletve da su muslimani poturčeni Srbi, ali u praksi se proklamovano ne provodi.

  Nisam još čuo nekog srpskog političara da je muslimanima nešto ponudio ako se izjasne kao Srbi.

  Što se NATO-a tiče, to je visoka politika među velikim silama, ali mogu reći i da se na ovom pitanju vidi naša podijeljenost. NATO ne traži da se ukine RS, već da podrži ulazak BiH u NATO pakt.
  bosna_buducnost- 89235 - 11.03.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  RE: Budućnost BiH


  Poštovani Nerko,

  Potpuno si me pogrešno svatio po pitanju analize koju sam od tebe tražio. Nisam mislio da puno tumaraš po prošlosti iako je istorija kolijevka znanja. Naš najveći problem je što kroz istoriju koju su prošli naši narodi na tom prostoru neki uzimaju samo onu istoriju koja im odgovara. U tome prednjači muslimansko stanovništvo i to je jedan od velikih problema za zajedničku BiH.

  Teško je prihvatiti sve te promjene koje muslimani prave a koje su vezane za srpstvo i srpski narod. Srbi obilježavaju "Boj na Kosovu" iako mnogi misle da je to najveći poraz srpskog naroda. Sve i da je to istina, to je istorija koje se ne treba stiditi jer mlađi naraštaji treba da znaju o svojoj prošlosti.

  Evo nekih primjera koji ukazuju na apsurde države za koju se vezuje muslimanski narod:

 • Obilježavaju dan AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a, a mijenjaju nazive ulica koje su nosle imena boraca koji su dali svoje živote za tu držav( jedna od mnogobrojih je ulica Ferhadija, vračen Turski naziv, umjesto dosadašnjeg naziva Vaso Miskin-Crni).

 • Poginulim komunističkim borcima koji nisu bili vjenici na groblju prouče fatihu. Tako nešto može samo da povrijedi te poginule za koje se mole Bogu, jer oni nisu bili vjernici!
 • Potpuno izmjenjen govor, tako da se u FBiH danas priča hrvatski jezik. Danas, kad nekadašnje Sarajlije dođe u Sarajevo, imaju osjećaj kao da se nalazite u Zagrebu, Osjeku ili Karlovcu.
 • Jedan od največih problema je što je muslimansko stanovništvo u BiH, više voli arapski narod nego slavenski, od kojeg zapravo i potiče. Iz interesa, ne vole Ruse, a vole Amerikance.

  Ovo su samo neki problemi koji govere srpskom a i hrvatskomm narodu da u takvoj državi nema mjesta za njih. Stoga je sigurnije otcijepiti svoju teritoriju nego čekati dan kada će muslimani udlučiti da se pripoje Bliskom Istoku. Žalosno je što se nema osjećaj odgovornosti i griže savjesti kod muslimanskih poitičara i vjerskih vođa, koji guraju svoj narod potpuno drugom narodu od onog kojem istinski pripadaju.

  Ovakvih primjera koji ruše zajednički život ima na pretek, pa je veoma teško je očekivati da će Srbi, a siguran sam i Hrvati moći prihvatit takvu zajedničku državu.

  Moram da kažem da je i kod nas u toku rata bilo pokušaja da se promjeni govor, pa se insistiralo da se priča ekavski. Dokumenti su se potpisivali isključivo čirilicom, iako smo imali mašine za kucanje koje štampale na latinici. Zbog tog apsurda sam sve svoje dokumente, koje sam trebao potpisati, potpisivao sa nadimkom, pošto nije bilo razlike, na oba pisma se pisalo isto. Iako se na TV ekranima govorilo ekavski, Srbi su takav način govora ismijavali i zbog toga su političari donijeli odluku da se odustane od promocije ekavskog u Republici Srpskoj.

  BiH kao samostalna i međunarodno priznata država nije sporna za Srbe, nego je sporna politika koju prvode muslimanski političari potpomognuti međunarodnom zajednicom i visokim predstavnicuima koji vladaju u BiH. Sporno je to što smo dozvolili da imamo novog Franca Fedinanda (Vinc Insko i njegovi predhodnici), zahvaljujuči muslimanima koji nisu ni pedlja odstupili od političke opcije iz 1992. Zašto to muslimanski narod u BiH neće da vidi i prizna?

  Ne znam gdje si ti odrasta, ali do 1990 godine BiH je bila voljena od svih građana. Bosna je bila mala Jugoslavija i svi smo bili ponosni na slogu koja je vladala među narodima. Srbi iz BiH nikada nisu smatrali Srbiju svojom zemljom, ali su je poštovali zbog žrtava koje su dali za slobodu svih naroda u bivšoj Jugoslaviji. U Bosni je po prvi put došlo do međusobnog poštovanja svih vjera, zahvaljujuči Srbiji koja nas je oslobodila. Nemoj zaboraviti ni to da je od dolaska Turaka u i protjerivanja Austrougarske iz BiH, po prvi put srpski narod postao slobodan zahvaljujući toj državi.

  Griješiš kada kažeš da Srbi ne bi želili da žive u bilo kakvoj BiH. Srbi će radije ostati u BiH u kojoj budu priznate njihove vrijednosti nego se pripojiti bilo kakvoj Srbiji. Od Bošnjaka zavisi srpska opredjeljenost. Ali muslimani ne žele Srbe u BiH, oni žele srpsku zemlju a Srbima ako se ne sviđa BiH neka idu u Srbiju. Takva parola je dovela do rata a ni danas nije ništa drugačije. Dodik samo na osnovu muslimanskih propagandi koristi da vlada u RS-u. Muslimani vide šta Srbi rade u BiH, ne gledajući na to šta oni rade i prouzrokuju takvo stanje.

  Biće kad tad, je bila muslimanska parola za BiH u bivoš Jugi. Leti patka leti guska ova zemlja biće Turska, kad tad, kad tad... Čak su se i vicevi pravili na tu temu.

  Očito da si mlad pa ne znaš šta se sve dešavalo pred početak rata, zbog čega su Srbi odlučili da ne žive u zajedničkoj državi. U ta vremena se bez ustezanja i srama javno govorilo Srbima: "Bjež' Srbine preko Drine!" Takva reakcije je jasno davala do znanja da muslimani misle da su Srbi došle i trebaju da idu u svoju Srbiju.

  Pošto si rekao da ne znaš šta bi to muslimanska politika mogla uraditi da većina Srba i Hrvata prihvati BiH kao svoju državu. Potpuno se slažem sa tobom da nemaju moć ni uticaj na čitavoj BiH, stoga treba da mijenjaju politiku jer ovakva vodi raspadu države. Moć tražiti nad drugima je potpuno pogrešno shvatanje rješavanja ovog problema. Ako ne možeš promjeniti protivnika, ti mu se pridruži, stara je izreka za uspjeh.

  Kako da se pridružite? Lako i jednostavno! Treba da se iskreno kaže kojem narodu pripadaju, kojim jezikom govore, muslimani u BiH, srpskom ili Hrvatskom. Kada se to riješi, prenese na školstvo i sprovede u životnu praksu, onda će biti neosporno da u BiH žive Srbi i Hrvati, tri vjerske zajednice. Tada će biti lako sprovesti u djelo da je Bosna država Bosanaca. Kao što u Americi žive Amerikanci ali su prije svega, Irci, Nijemci, Englezi, Italijani, pa tek onda kojoj vjeri pripadaju.. U Bosni je vjera ispred svega, zbog čega se odriču svog naroda.

  Dakle, treba da se riješi kojem narodu pripadaju muslimani u BiH. Poslije toga će biti lako ubjediti sve ostale narode da u Bosni živi bosanska nacija. Nakon toga će prestati nepotrebno mjenjanje istorije.

  Od toga puno zavisi opstanak BiH i pitanje ocjepljnja Republike Srpske.

  Nerko, ako si dobro razumio šta govorim, po mom mišljenju za kratko vrijeme riješili bi se mnogi istorijski sporovi i isti narod bi krenuo u zajednički život, bez obzira kako bi se naša nacionalnost zvala. Tada više ne bi Kusturaca i njemu slični bili izdajnici svog naroda, jer bi bilo sve kristalno jasno. Vjera je relativna stvar! Ako nisi vjernik i ne ideš se moliti Bogu, onda si ateista. Ko ima pravo da mi kaže da nisam Srbin, ako nisam pravoslavac. To je moja lična stvar u šta ću da vjerujem. U današnje vrijeme smo oduzeli ljudska prava onim koji nisu vjernici, bez obzira kojem narodu pripadaju.

  Što se tiče nestanka Srba u BiH, budi uvjeren da bi ostali manjina ako bi se ukinuli entiteti. To znaju međunarodne snage, to znaju i muslimani u BiH, zbog čega i insistiraju na nihovim ukidanjima.

  Međunarodne snage su kroz komunizam razbile srpsko stanovništvo na zapadnom Balkanu, stvarajući nove nacije a zanemarujući kojem narodu pripadaju. Nema sumnje da bi to i danas podržali da razbiju najjači narod na Balkanu.

  NATO je skup za malu zemlju kakva je BiH, pa joj ne treba da djecu šalju u ratove po svijetu za tuđi interes. Ako to žele susjedne zemlje, zašto bi i mi ulazili u NATO? Vidjela žaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu.

  Izgovori da se treba ukinuti RS jer sputava BiH da uđe u NATO, su isto kao što je Prvi svjetski rat počeo zbog atentata u Sarajevu, kao i naš građanski rat je počeo zbog ubistva srpskog svata na Baščaršiji!
 • bosna_buducnost- 89199 - 08.03.2014 : Nerko Sarajevo - best (1)

  RE : Budućnost BiH


  Poštovani Vogošćanine,

  Iskreno ja se ne bih vraćao na istoriju, i šta je rađeno u vremenu kad sam ja bio dijete ili kad se nisam ni rodio. Neka to ide na dušu onih koji su živjeli u to vrijeme. Mene zanima sadašnjost i kako napraviti bolju budućnost za sve narode na zapadnom Balkanu. Ovako kako je sada - teško.

  BiH kao samostalna i međunarodno priznata država je bila i ostala sporna činjenica za Srbe u BiH (donekle i za Hrvate). Zbog toga je izbio i rat, a jednom kad se desio, jako je teško sastavljati "polomljena jaja i proliveno mlijeko".

  Ja se ne mogu sjetiti vremena kada je BiH bila voljena, poštovana i ponosna, jer su Srbi iz BiH uvijek gledali ka Beogradu i Srbiji, tako da su za Srbiju ostali rezervisani ti epiteti voljena, poštovana i ponosna. Ja to kao Balkanac i čovjek sasvim lijepo mogu razumjeti, i ja to ne zamjeram Srbima i neću nikada zamjerati. Svako ima pravo na svoj izbor.

  Imam utisak da većina Srba u BiH ne želi da živi u bilo kakvoj varijanti BiH kao države i to zorno pokazuju time što na izborima biraju SNSD i Milorada Dodika, koji su na priči o referendumu i samostalnosti RS (kad tad kako on kaže) naprosto politički osvojili RS. Ne zaboravimo da njegov proklamovan cilj nije očuvanje cjelovite RS u BiH, nego razdruživanje.

  Došle mogu biti samo ljudi koji su tokom 20tog vijeka došli u BiH, a takvih ima i kod muslimana i kod Srba.

  Iskreno ne znam šta bi to muslimanska politika mogla uraditi da većina Srba i Hrvata prihvati BiH. To je jedno jako interesatno pitanje. Mene naravo zanima, šta vi i drugi koji prate ovaj forum misle o tome. Treba uzeti u obzir da muslimanska politika nema ni moć ni uticaj na čitavu BiH, da bi bilo kakav pozitivan pomak bio propraćen ogromnim otporom SNSD-a i HDZ koji kao i trenutna muslimanska politika nemaju neki poseban interes da se stanje uredi i stabilizuje. Naprotiv. Takođe i stranci love u mutnom, tako da ne znam koja je to snaga koja bi to nešto popravljala.

  Hoće li Srbi iz BiH u sastav Srbije ili neće, to ne znam. U svakom slučaju znam da će kao dio Srbije izgubiti onaj značaj i šansu da upravljaju svojom sudbinom koju su imali u BiH, ali ne može se sjediti na dvije stolice. Kad Bog hoće nekoga da kazni, prvo mu ispuni sve želje. Ne bi bilo ni normalno ni pametno braniti bio kome da napravi svoj životni izbor.

  Meni je jako drago da nam Turska nije susjed, jer bi blesavi muslimani brže-bolje sa svojim teritorijem ušli u Tursku i tamo - nestali.

  Opstanak Srba u BiH ne zavisi samo od RS, nego i od međunarodnih odnosa, ekonomske situacije, odnosa sa muslimanima i Hrvatima i još jako mnogo faktora. Srba u BiH jednostavno ima jako puno, da bi tek tako nestali, i zavisili samo od jednog faktora. Nisam siguran da Hrvati i muslimani imaju snagu, čak i kad bi imali interesa da unište Srbe u BiH, da ne govorim da međunarodna zajednica predvođena Rusijom uz asistenciju Srbije to nikada ne bi dozvolila.

  U BiH samo muslimanima treba jak državno-pravni okvir, dok Srbi i Hrvati imaju matične države Srbiju i Hrvatsku koji garantuju opstanak ova dva naroda u punom kapacitetu. Pritisci na ukidanje RS dolaze iz razloga što RS blokira uspostavljenje institucija BiH koji bi uvele državu u NATO.
  bosna_buducnost- 89135 - 04.03.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

  Budućnost BiH


  Mislim da bi BiH treba da bude isključivo konfederalna zajednica sva tri entiteta sa manjim brojem zajedničkih funkcija nego što ih danas ima, i kao takva bi bila mnogo efikasnija u svom djelovanju.

  Iz sadašnjeg stanja se može zaključiti da je Republika Srpska politički djelotvornija od FBiH, pa zbog toga smatram da se ovaj veći entitet treba podijeliti na bošnjački i hrvatski, kako bi se popravila funkcionalnost cijele BiH.

  Nerko u svojoj analizi kaže da je stanje uporedivo - u ekonomskom smislu jako teško i složeno. RS ima proporcionalno svom broju stanovnika otprilike jednak vanjski dug i broj nezaposlenih (1/2 vanjskog duga BiH - skoro 5 milijardi KM i 1/3 nezaposlenih - 150. 000 ljudi).

  Slažem se da nema govora o boljem entitetu, jer je stanje ekonomije u BiH svugdje jednako teško. Međutim moje mišljenje je da je Republika Srpska ipak uspješnija, ako pogledamo da je neuporedivo veću pomoć koju je dobila FBiH. Osim toga RS, izuzev Srbije i djelomično Crne Gore, nema prijateljskih zemalja u regionu, koja bi pružila bilo kakvu pomoć. Umjesto toga njeni susjedi su za nju samokamene spoticanja.

  Iako sam od Nerka tražio da dadne konkretne prijedloge oko rješenja BiH a da nisu utopijski, dobili smo ponovo analizu stanja u Republici Srpskoj i predlog njenog parčanja. Pošto sam Nerka na osnovu njegovih tekstova procijenio kao realnog Bošnjaka koji dolazi iz FBiH, očekivao sam i konkretne prijedloge za rješavanje političke krize u BiH. Ako neko u Dodiku vidi ratnog huškača onda je nerealno očekivati da ta osoba iznese bilo kakav prijedlog.

  Tražimo koncezus kada smo mi u većini a ne damo ga drugome to je nerealno sagledavanje stvari i gomilanje novih problema. Preglašavanje drugih i rušenje ustava u BiH je dozvoljeno samo u slučajevima ako muslimanima to odgovara, u svim drugim situacijama je to protiv-ustavno, ratno-huškačko stanje.

  Kako muslimani mogu tražiti da se mjenjaju entitetske granice ako su im zločinci nad Srbima narodni heroji i država ne dozvoljava njihovo procesuiranje i dokazivanje odgovornosti?

  Šta muslimani očekuju od RS-a ako sve važnije objekte i ulice u FBiH dobijaju imena ratnika iz "Građanskog rata"?

  Zašto se ne usklade državni praznici koji su prihvatljivi za sve narode u BiH?

  Zašto Srbe u BiH i danas nazivaju četnicima nakon toliko godina od završetka rata?

  Ovakvih pitanja za muslimane u BiH ima bezbroj, pa se pitam kako bi oni reagovali u državi u kojoj bi bili verbalno vrijeđani na svim javnim mjestima i medijima i sve to bilo podržano od čelnika ta države?

  Da li je to rato-huškačko ili je to za pomirenje naroda u BiH?

  Vidiš, takva zajednička država Srbima iz Republike Srpske ne treba, jer oni su stvorili svoju državu u kojoj neće biti ponižavani i proganjani.

  Muslimani ne shvataju da svojim pritiscima na Republiku Srpsku samo tjeraju Srbe da izlaz traže ka samostalnosti!

  Iako muslimani ne shvataju da su oni glavni krivci za raspad sistema u BiH i ne dozvoljavaju njeno cijepanje, ono je ipak neminovno. Ovakva situacija u BiH ne odgovara nikome, a najviše pogađa muslimanski narod zbog čega prijete novim ratom i ukidanjem Republike Srpske.

  Poruke gladnog naroda sa protesta u FBiH su jasne: "Treba ukinuti entitete!"

  Osim što političari poprilično kradu od naroda, tome još doprinosi skupi aparat OHR-a. Pošto se muslimani boje da će Srbi proglasiti nezavisnost, onda im je draže da plaćaju tu birokratiju nego da se de si otjera iz zemlje moderni okupator!

  Ukidanjem OHR-a, raspuštanjem vojske i rasformiranjem jedanaest ministarstava u kantonima BiH, Bosna bi mogla da krene ka boljoj budućnost. Ako vam ne treba treći entitet, budite sigurni ne treba ni Dodiku. On ima svoj mir i spokoj koji lagano rješava, pa i u ovo vrijeme kada svjetski moćnici huškaju narod da ga nasilno skinu.

  Dodik na vlasti opstaje uglavnom zahvaljući ratno-huškačkoj politici muslimana u FBiH!

  Političari iz FBiH prijete ratom tako što donose odluke protiv interesa Srba u BiH i to se ustvari zove ratno huškanje, koje muslimani "ne vide". Tako je počeo Prvi bosanski rat, a tako će početi i drugi ako se ove tenzije prodube. Ako muslimane u BiH ne vide da su oni prava prijetnja ratu, onda oni nisu ništa naučili iz istorije!

  Dakle, ja ću da donosim odluke koje će iritirati Srbe, a ako oni zbog toga budu tražili otcjepljenje onda su oni ratni huškači. Ovakav scenario smo već mogli vidjeti prije 22 godine, Nerko moj dragi.

  Ne znam koliko imaš godina, možda si mlad pa ne razumiješ politiku koju vode političari iz FBiH, pa te molim da ne stavljaš više takve komentare koji su ravni utopiji. Pošto si završio Ekonomiju ako sam dobro razumio, predložiću ti da izneseš svoju ideju kako izaći iz ove ekonomske krize. Predloži svoj plan, pod uslovom da to na narušava entitetske granice i teži ka unitarizaciji BiH.

  Muslimani moraju da prihvate Republiku Srpsku, htjeli oni to ili ne, tako da njihovo mišljenje o tome, Srbe uopšte ne iritira. Njena veličina prije 18 godina kada je potpisan mir je ljutila srpski narod u BiH, jer su mnogi morali da napuste svoju imovinu koju su kasnije prodali po bagatelnim cijenama. Umjesto stanova u Sarajevu kupili su kuće u nekoj vukojebini po istočnoj Bosni. Alija je bio presretan što je u to vrijeme uspio da potpiše mir i tako drastično smanji tadašnju veličinu Republike Srpske. Кada je to sve od srane Srba prevaziđeno, muslimani bi da ponovo prekrajaju granice u svoju korist. Ako im ne odgovara Dejtonski sporazum onda neka ga mijanjaju u svom entitetu! Republika Srpska je preboljila tugu za svim industrijskim bazenima koje su muslimani dobili za zelenim stolom. Takva RS je prijetila da se Srbi u provinciji ne uspiju snaći i ponovo se vrate u gradove iz kojih su otišli, što bi značilo i pad Republike Srpske. Pošto se to nije desilo nakon toliko godina, sada bi trebalo prekrajati granice i ponovo praviti lažnu multietničnost. Neće moći ove noći!

  Nerko isuviše nerealno gleda na stvari, njegovi stavovi su sa pogledom iz njihove perspektive, i ne uzima u obzir kroz šta su sve Srbi prošli nakon završetka rata samo da bi pobjegli od muslimanske propagande i bratstva i jedinstva. Danas, više nije lako sastaviti nas da živimo zajedno i kada bi nas puškama prisiljavali na to! Ni muslimani to ne žele, pa onda treba priznati da je multietnička država moguća čista utopija. Oni isključivo rade na srpovođenju "Islamske deklaracije" u BiH!

  Idi na stranu - |1|2|