fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika-BOSNA_ARAPI
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

bosna_arapi- 96489 - 23.07.2016 : Zoran Beograd - best (0)

Prodaja srpske zemlje


Čujem da se Arapi uz pomoć domaćih mešetara sve više interesuju za kupovinu srpske zemlje u okolini Sarajeva. Ima li neko više informacija o tome? Interesuje me i vaše misljenje, saznanja itd.
bosna_arapi- 93843 - 18.10.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

Naseljavanje Arapa u Bosni


O kupovini placeva od strane arapskih firmi u okolini Sarajeva, kao i u drugim dijelovima Bosne i Repuublike Srpske, dosta se govori među stanovnicima Balkana.

Ja lično mislim da Arapi nemaju nikakvog interesa da se trajno nasele u to područje već igraju na tu kartu da oni i njihove familije dobiju bosansko državljanstvo, i da im se samim time otvore i vrata za Evropu, jer im onda ne treba Šengenska viza. U perspektivi, ukoliko ikada Bosna postane dio EU, oni će moći nesmetano da žive i da rade u Njemačkoj, Austriji itd.

Sa druge strane, struja islamskih fundamentalista u BiH očekuje veću podršku na izborima od strane naseljaeniih Arapa u BiH.

U svakom slučaju, potencijalni gubitnici ovakve politike su i Srbi i muslimani, jer onoga trenutka kada ova tendencija upadne u oči zvaničnicima Evropske Unije, Bosna bi mogla da izgubi status povlaštene zemlje, tj. Bosancima će za putovanje u EU biti potrebna viza.
bosna_arapi- 93835 - 16.10.2015 : Zikret Bračković Sarajevo - best (2)

RE : Prodor Arapa u okolicu Sarajeva


Ne slažem se sa NLO Gojino brdo da su poslovi oko Arapa u BiH čisti, a evo i zašto:

1) Agencije za nekretnine obično prodaju tuđe nekretnine za proviziju od 2 do 3%, i nemaju običaj niti kapital da kupuju nekretnine pa da ih kasnije prodaju. Da arapske agencije tako nešto rade upućuje na to da postoji određeni cilj i plan iza svega toga. Ko im je dao kapital i zašto ? Za koga oni zapravo rade ?
2) Većina Arapa ne može kupiti nekretninu u BiH jer naša država nema ugovor o reciprocitetu sa većinom njihovih država. Naši građani npr. u zemljama zaliva ne mogu ni na koji način kupiti nekretninu.

Arapi kupuju nekretnine na polu-fiktivne firme koje otvaraju i koje ne plaćaju porez na kupnju, jer nisu fizička lica, već se novac od nekretnine računa kao posudba firmi, računa se kao osnovni kapital.
Takva firma može neograničeno da bude otvorena, može i da bude u debelom minusu jako dugo, a onog trenutka kad dotični Arap dobije naš stalni boravak samo treba da sebi kao fizičkom licu vrati pozajmicu u vidu nekretnine. Dovijeka i on i njegova porodica mogu dobiti vizu za ulazak, jer dotični ima firmu kod nas. U ovom procesu se zbog loših i neodrečenih zakona može mnogo mućkati i varati i tome niko ne staje u kraj. Država ima samo štetu, a nikako korist od toga.

3) Postoji razlika između investitora i naseljenika-kolonizatora. Investitor uloži novac i napravi fabriku ili npr. hotel i zaposli lokalne ljude, te ubire novac od profita usput jačajući lokalnu zajednicu.

Naseljenik - kolonizator kupuje zemlju, zasniva vlastite zajednice i trajno se naseljava obično pod krinkom da mora tu da radi, da je na odmoru, da je privremen.

Pa tako su Jevreji kupili pola Izraela od Palestinaca, da bi za cca. 30 godina proglasili svoju državu i izbacili i preostale Palestince. Nije im više trebalo.

Arapi su naučili tu jevrejsku "školu" jako dobro...

Obzirom da Arapi nisu ljubitelji ni Srba ni muslimana, istina iz različitih razloga, nije pametno da im se prodaje zemlja i daje šansa za naseljavanje.

4) Neozbiljno je da mi sada dozvoljavamo da nam se pravi nered po Federaciji i RS i da se nadamo da će neki Rusi, i neko treći da to silom za nas raščišćava. Jadna je ta zemlja koja sebe dovede do toga, i strane intervencije mogu biti često kontra-produktivne.

Ako se mi sami sa sobom ne možemo dogovoriti šta nam je interes i kako da sačuvamo mir - onda smo i zaslužili da nas kolonizuju i sutra rasture, ali ne na način kako to mali mile tj. perica zamišlja.
bosna_arapi- 93811 - 13.10.2015 : NLO Gojino Brdo - best (0)

RE: Prodor Arapa u okolicu Sarajeva


Amela,

iz tvog pisanja se vidi da agencije zemlju kupuju od jednih i prodaju drugima, što znači da je sve pod kontrolom i po zakonu. Znači, plate državi porez i svi su zadovoljni. Takvih agencija bi trebalo biti još više kako bi se izbjegao šverc i kako bi država išla napred. To što se pojedine skupine grupišu na određenim područjima izvan grada, ne treba da te brine, jer ima ko o tome vodi brigu. Kad dođe vreme, Ameriokanci će njih naoružati, a Rusi spaliti sa raketama, a mi ćemo ih zgrnuti sa bagerima. Vuk će biti sit, a ovce na broju.

Lijep pozdrav za tebe Amela i samo opusteno.
bosna_arapi- 93803 - 13.10.2015 : Amela Bekić Sarajevo - best (1)

Prodor Arapa u okolicu Sarajeva


Već neko vrijeme se po Sarajevu priča da Arapi kupuju zemlju i nekretnine u i oko Sarajeva, pa se tako meni prijateljica moje majke javila, jedna starija gospođa koja me zamolila da izvidim na Ilidži, da li bi neka agencija koja radi sa Arapima kupila njenu zemlju i vikendicu koju je napravila sa mužem davnih 70-tih godina. Na taj potez se odlučila, jer domaće stanovništvo već godinama uprkos njenim čestim oglasima u Dnevnom Avazu i Oslobođenju nije zainteresovano da kupi tu vikednicu i zemlju u blizni Sarajeva.

Pošto sam ionako ponekad poslovno vezana uz taj dio grada pokušala sam da se raspitam po tamošnjim agencijama oko te prodaje i ponudim tu njenu vikendicu i zemlju.

Posjetila sam desetak agencija u i oko hotela Hollywood na Ilidži. Ne mogu da se sjetim svih imena tih agencija, jer su imena čudna i na meni stranom arapskom jeziku, ali pomenuću samo neka kojih se sjećam GulfTravel, Emin Company, InShirah, AlInShirahdoo, Al Suwaidi, Al Khaja itd. itd. itd.

Ove agencije se dijele na one:


a) koje vode Arapi, a domaći rade kao službenici, na one
b) koje vode domaći i na one
c) koje vode Arapi sami.

Svi rade jednu te istu stvar. U bescijenje kupuju zemlju uglavnom od Srba ili domaćih muslimanskih nevoljnika i iseljenika, a onda je basnoslovno skupo prodaju Arapima. Ne zanimaju ih vikendice ili kuće, već ih zanima isključivo zemljište po mogućnosti sa šumom i vodom ili lijepim pogledom, mada uzimaju sve samo da je jeftino, da je što veće i u jednom komadu.

Ne zanimaju ih kuće i stanovi u Sarajevu takođe.

Čitava skupocjena imanja mijenjaju vlasnika za bagatelnih 5, 10 ili 20 hiljada maraka, a onda se prodaju za stotine hiljada maraka Arapima, i nije moguće direktno prodati zemlju ili vikendicu, a da agencija uzme proviziju kako je uobičajeno.

Sva njihova priča, likovi i događaji tamo su vrlo sumnjivi i nisam se osjećala prijatno dok sam posjećivala te privremene razbojničke "agencije" iako sam usred bijela dana išla u pratnji. Domaći "agenti" su uglavnom domaće vehabije dugih brada i potkraćenih pantola kojima samo fale noževi za pojasom i puške da izgledaju kao da su tek iz Sirije došli. Arapi koje sam vidjela izgledaju kao klasični prevaranti i lopovi koji su se dočepali zlatnog rudnika pa muzu li ga muzu...

Moj utisak je da se radi o mešetarenju i prevarama koje će za posljedicu imati trajno zauzimanje prostora oko Sarajeva od strane arapskih "investitora" praktično besplatno, izmiješano sa politikom. Jednom kad se zemlja proda nema više nikada povratka...

Neka od tih zemljišta će zaista možda biti iskorištena za turizam, ali moj je utisak da možda neke države ili organizacije kupuju zemlju da bi izgradili naselja za sirotinju i ekstremiste iz tih zemalja koji se planski tamo naseljavaju da bi radikalizovali prostor u BiH i u nekom novom ratu bili baza za islamski ekstremizam i terorizam. Voljela bih da griješim...

U Trnovu nastaje arapski grad za 40. 000 duša, tako da se sa pravom trebamo upitati što će turistima grad, kad bi nekoliko jačih hotelskih kompleksa to sve pokrilo.

Naivno i dobronamjerno sam otišla tamo, jer sam mislila da je nešto normalno u pitanju, a vratila sam se uplašena i šokirana.

Ne mogu da vjerujem da SIPA i ostali organi ove države BiH nisu dosada razbili ovo gnijezdo kriminala i ekstremizma, jer su danas žrtve ilidžanski izbjegli Srbi i siromašni muslimani koje se pljačka i vara, a sutra ćemo biti svi mi...

Ima li iko u ovoj BiH da zaštiti običan narod od ekstremista i terorista?

Upozorila bih žene da ne idu same tamo i ne zavlače se po tim poslovnim prostorima i prčvarnicama, jer sam ja bila sa bratom i njegovim prijateljem koji su izuzetne fizičke snage, pa se opet nisam osjećala 100 % sigurno...
bosna_arapi- 30243 - 18.05.2011 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (2)

Napad na Republiku Srpsku


Darko Trifunović, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, upozorava da ovaj tim raspolaže najnovijim informacijama o kampovima mudžahedina na "obodnim dijelovima" Republike Srpske, koji imaju planove da Srpsku napadnu sa nekoliko desetina autobusa punih mudžahedina sa dugim cijevima u cilju zauzimanja saobraćajnica i drugih vitalnih infrastrukturnih objekata, a kao posebna meta je nova zgrada Vlade u Banjaluci.

Trifunović je u intervjuu SRNI naveo da Republika Srpska treba da se okrene sebi i da zaštiti živote svojih građana, jer ni Srpska ni njeni građani nemaju nikakvo povjerenje u institucije BiH u pogledu bezbjednosti i zaštite od terorizma.

"Vlada Republike Srpske u interesu vlastitih građana mora hitno da donese niz mjera, koje podrazumijevaju da traži vraćanje nadležnosti na polju bezbjednosti na nivo Srpske, da formira ministarstvo za vanredne situcije, jer je terorizam jedna od vanrednih situacija, kao i poplave, te da traži veću zaštitu međunarodne granice BiH i unutrašnje entitetske granice Republiek Srpske", istakao je Trifunović u intervjuu agenciji SRNI.


Trifunović smatra da podizanje nivoa aktivnosti MUP-a Republike Srpske na fizičkoj zaštiti lica i objekata i zaštićenog lica nema nikakvu svrhu bez obavještajne bezbjednosti Srpske.

"Republika Srpska mora imati vlastiti sistem bezbjednosti koji podrazumijeva obavještajnu komponentu, jer mora imati saznanja kada se šta sprema, posebno u situaciji kada Srpska i njeni građani nemaju povjerenja u zaštitu bezbjednosti institucija BiH jer su funkcioneri BiH umiješani u razne terorističke aktivnosti o čemu svjedoče brojna dokumenta i izvještaji", naglasio je Trifunović, koji je profesor na beogradskom Fakultetu bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci iz Federacije BiH će za nekoliko godina sa područja tog entiteta prelaziti u Srpsku, jer se oni i njihova djeca neće osjećati bezbjedno od pripadnika vehabijskog pokreta.

Komentarišući informaciju "Nezavisnih novina" u kojoj se navodi da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili dvojicu državljana Saudijske Arabije koji su u Lukavici špijunirali kretanje najviših funkcionera iz Srpske, Trifunović je rekao da Sipa nije uhapsila tu dvojicu Arapa - to bi svakako učinio MUP Srpske na osnovu dojave građana, što dodatno opterećuje nepovjerenje u Sipu.

"Republika Srpska je ekonomski i politički zaokružena cjelina i napreduje u svakom pogledu u odnosu na Federaciju BiH, zbog čega određeni krugovi u Sarajevu koriste vehabije kao udarnu pesnicu koja fizički treba da napadne Srpsku iz svih pravaca", kaže Trifunović.


On je naglasio da Srpska trenutno raspolaže jedino Antiterorističkom jedinicom koja ima duge cijevi i koja može da je brani, ali se postavlja pitanje da li je ta jedinica u stanju da se odupre napadu nekoliko hiljada utreniranih mudžahedina.

Trifunović ocjenjuje da je iluzorno očekivati da Republika Srpska i dalje zarad nekih evropskih integracija plaća i investira u sistem bezbjednosti na nivou BiH, "koji ne samo da ne funkcioniše, već i direktno ugrožava bezbjednost Srpske i njenih građana".

On smatra da nedavni teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu nije neočekivan i da treba očekivati i nove terorističke napade u BiH, te podsjeća da su članovi Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope već nekoliko godina upozoravali na moguću opasnost od terorizma u BiH na bazi dokumenta međunarodnih organizacija.

"Kada smo govorili o širokoj razgranatoj mreži islamskih fundamentalista koja primjenjuje terorizam kao metodu borbe mi smo nagovijestili da je SDA od samog početka bila u tijesnoj vezi sa najmračnijim teroristima današnjice i to u slučaju žTVRAž ili Agencije za pomoć trećem svijetu", kaže Trifunović.


On je naveo da se iz dokumenta Interpola "Visbaden" i austrijskog Interpola, koji su vodili simultanu istragu, dolazi do zaključka da je sa Osamom bin Ladenom i mnogim tada poznatim teroristima u kontaktu bio vrh SDA, odnosno Alija Izetbegović, Hasan Čengić, Husein Živalj i mnogi drugi koji su i danas akteri političke scene u BiH.

Trifunović je rekao za SRNU da "Ekspertski tim, kada je govorio o umiješanosti trenutnih političara BiH, kao što je Haris Silajdžić, u mrežu terorizma nije iznosio svoj stav - već stav na bazi dokumenata Kantonalne policije u Sarajevu koja je radila istragu šverca oružja 'Er Bosne' gdje se Silajdžić povezuje sa švercom oružja i samim kontaktom sa Osamom bin Ladenom".

Idi na stranu - |1|2|