fix
Logo
fix
Nalazite se na Sokolac-BASTOVANSTVO
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

bastovanstvo- 102893 - 03.12.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Proizvođači bundeve u Republici Srpskoj


Želja mi je da na ovom sajtu sakupim što je više moguće informacija o proizvođačima zdrave hrane.

Porodica Sjerić, Mileni i Niku, koji žive i rade u selu Ljeljenča, sedam kilometara od centra Bijeljine. Prave se proizvodnjom bundeve (tikve) i prerađuju istu. Proizvode:

 • ulje od bundeve
 • sjeme bundeve - golicu
 • sokove

  Ukoliko i vi znate nekog sličnog proizvođača, napišite, jer sve nas je više koji se brinemo za svoje zdravlje i volimo zdravu hranu.

  Proizvođači gusaka u Republici Srpskoj  Proizvodnja gusaka u Republici Srpskoj je veoma slabo razvijena, uglavnom zbog carinskih barijera, koje zabranjuju izvoz u EU. Koliko mi je poznato, postoji samo jedna farma, kapaciteta 500 do 1500 gusaka, na području RS.

  Boro Pantić iz sela Triješnica kod Bijeljine bavi se ovim nezahvalnim poslom. Uprkos tome što je perje guske jako cijenjeno u EU, prodaje se po 10 evra po kilogramu, džigerica po 200 evra po kilogramu, a jako je skupo i salo koje se koristi za liječenje bronhitisa, ova porodica zbog zakonskih barijera nije u mogućnosti da plasira svoje proizvode u inostranstvo, jer je potražnja za ovim mesom u Bosni jako mala.

  Pantići sami kolju guske, jer Bosna (a ni Srbija) nemaju prerađivačke kapacitete ove vrst. Meso prodaju po 5 maraka po kilogramu. Veličina zaklate guske je negdje između 4 i 7 kilograma.

  Oni su organizovani u preduzeće Anser, adresa je Triješnjica 8, Bijeljina, a broj telefona je +387 55 774 365.

  Proizvođači dunje i dunjevače u Srbiji


  U Srbiji ima jako mnogo falsifikovane rakije od dunja. Naime, ukoliko običnom alkoholu dodate aromu dunjevače, koja se proizvodi u Sloveniji, dobićete rakiju koju je veoma teško razlikovati od prave dunjevače.

  Porodica Joković iz sela Mala Jasikova, dvadesetak kilometara sjeverno od Zaječara, ima zasad dunje na površini od preko 3.5 hektara. Jedan dio dunje prodaju na pijacama, dok ostatak prerađuju u izvanrednu rakiju. Cijena njihove rakije je 700 dinara po litru, što je tri puta jeftinije od tržišne cijene.

  Budimir Joković je ovaj voćnjak sadio prije 11 godina. U njegovom voćnjaku je zastupljena vranjska, leskovačka i jedna bugarska sorta dunje.

  Proizvođači kazana za rakiju • Slobodan Prodanović iz Niša, selo Oreovac nadomak Niša bavi se proizvodnjom kvalitetnih bakarnih kazana. Cijena je dosta povoljna: 80 litara kazan za 800 evra, 100 litara kazan za 1000 evra, 120 litara kazan za 1200 evra.
 • Idi na stranu - |1|2|