fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992-AUTONOMIJA
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

autonomija- 103271 - 16.03.2019 : Gardabn Bijeljina - best (0)

Dragan Simionović - Siki


Pokojni Siki je stradao od snajperskog hica dok je dejstvovao PAM-om sa tenka. Čak nije bio direktan pogodak nego rikošet koji je pogodio nišan od tog mitraljeza.

Inače gubici Pantera taj dan su 3 poginula i jedan ranjen uključujući tu i Sikija.
autonomija- 103267 - 15.03.2019 : Gardabn Bijeljina - best (1)

Ofanzive 5. korpusa


Peti korpus je u par dana imao dve ofanzive na Veliku Kladušu. Ne zna se u kojoj je gore prošao. Totalno pogrešna taktika upuštanja u otvorenu borbu sa mnogo bolje opremljenim snagama koje su bile na tom prostoru.

Za razliku od ostalih ratišta, gde su uzimali mali prostor i brzo se ukopavali, ovde su radili skroz suprotno. Zbog toga su i imali ovolike žrtve.

Mojoj brigadi, koja je bila vrlo dobro opremljena, a skoro sva tehnika je bila mobilna, ovo su bili idealni uslovi za borbu.
autonomija- 102565 - 15.08.2018 : Maci Boise - best (0)

Pehovo


Ima li itko da se javi, tko je bio na Pehovu august 6. na 7. 1995. sa strane Petog korpusa? Pozdrav svima sa svih strana.
autonomija- 102498 - 05.08.2018 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

Safet Elezović: musliman, Srbin i Krajišnik


U Busije je zajedno sa srpskim izbeglicama došao i jean jedini musliman. Safet Elezović (45) iz Velike Kladuše u BiH otišao je u Kordun, a kada je Krajina pala, dva meseca pred "Oluju" došao je u Srbiju. Nastanio se u Busijama i sve iz početka stvarao golim rukama.

 • Na početku je bilo teško... Mi prođemo pored prodavnice i najstariji sin traži "Smoki", a ja ni za to nemam. Ali Borimo se - kaže Elezović.

  Safet je prešao u pravoslavlje, i to u crkvi na Kosovu i Metohiji.

 • Tada sam dospeo u sve Hrvatske medije: Srbi nasilno pokrštavaju muslimane. Laž, sam sam hteo da se krstim. Oca i brata su mi 1992. i 1993. poklali naši muslimani, Peti korpus, ratovali jedni protiv drugih... - priča zamišljeno Elezović.

  Još teško živi, jer koliko god da radi, njegov najmlađi sin koji ima tek 20 dana, spava u sobi od cigala, bez maltera.
 • autonomija- 102401 - 19.06.2018 : Dost Behlil G. Lučka - best (0)

  Druga autonomija: Sead Smlatić - Šaban


  Poštovanje svima,

  može li mi netko od bivših pripadnika NO APZB reći (ako zna) nešto o Seadu Smlatiću zvani Šabin iz Gornje Lučke- Cazin i o njegovoj pogibiji.

  Po nekim saznanjima mislim da je poginuo na početku 2 autonomije u prvim danima borbi za Kladušu. Mislim da je bio u Šejlama.

  Nekad mi je bio dobar drug i komšija. Pomalo onako luckast, ali je bio ok, pa ako neko nešto zna neka napiše. Pozdrav i hvala.
  autonomija- 102385 - 09.06.2018 : Sin mamin B.Polje Crna Gora - best (0)

  Pecigrad: Pogibija Komandanta Zengi


  Pozdrav svima,

  Volio bih saznati od učesnika sa obje strane da li mi mogu objasniti kako to da su dvije tenkovske granate ispaljene poslije pregovora usmrtile upravo Zengu na Tvrđavi u Pecigradu?

  Ima ona rečenica Dudakovića kada kaže: "Dajte mi najboljeg tenkistu!" I snimak na Youtubu se prekida. Da li je baš naređeno da se puca po Tvrđavi? Jesu li tačno locirali mjesto gdje je komanda? Da li su ubijeni pri samom ulasku u Tvrđavu? Kako je to bilo?

  Posle te paljbe svi su se predali.

  Unaprijed hvala
  Pozdrav iz CG
  autonomija- 102299 - 13.05.2018 : Dudy Vl.Kladuša - best (0)

  Kumarica


  Pozdrav forumašima,

  Meho Veladžić je napisao knjigu "Kumarica" o dvije Korpusne akcije na Kumarici. Oni su u njima imali prilične gubitke.
  autonomija- 97741 - 03.11.2016 : Vitez Koja Tamo daleko - best (0)

  RE: Legijina knjiga


  Ok. Nixone, neću se natezati sa tobom svako može da pročita šta smo napisali i ti i ja. Nema veze što ne poznajem to područje, knjiga mi je bila izuzetno zanimljiva za čitanje jer je pisana na neki način slično dnevniku i postoji ta vremenska hronologija dogadjaja, tako da se može pratiti gde se i šta odvijalo i kojim tempom je sve to išlo. On je pre svega u knjizi opisivao ono što je lično doživeo, tako da i nije mogao detaljnije da opiše taj dogadjaj u martu 1995. jer je tada ranjen u nogu i prebačen u bolnicu u Vojnići.

  Najveći deo knjige gde on opisuje komunikaciju i odnos sa Babinim borcima i samo opisivanje akcija u kojima je učestvovao je po meni i najveća vrednost ove knjige. Dok, s druge strane, kad to preseca sa svojim razmišljanjima, filozofiranjem i bistrenjem svetske politike je najgori deo knjige, hoću reći da ima dosta naknadne pameti i palamuđenja.

  Takođe, poslednji deo knjige (ako je sve tačno što je napisano) moram priznati da se nije baš proslavio. Imao je 142 svoja borca (SDG) na Kordunu u vreme pada Krajine avgusta 1995. i niko od njih ni metka nije opalio već su samo gledali kako da uhvate krivinu i da za to optuže nekog drugog. Tragikomičan je bio taj deo knjige gde on u toku opšteg napada na Krajinu kao ide traži generala Mileta Novakovića odjednom on nikog živog ne može da nađe naprosto postade neko ko ne može da stupi u kontakt ni sa jednom bitnom figurom u Krajini. Tek nakon nekog vremana on u Vrginmostu pronalazi Mileta Novakovića i Čedu Bulata kako žustro raspravljaju treba li Krajinu braniti ili treba hvatati bežaniju. On im ne prilazi nego ugledavši ih, krišom ih posmatra i osluškuje njihov razgovor, nakon kojeg se okreće i hvata tutanj. Jednostavno kao da je tražio razlog koji će ga oprati i pred sobom i pred čitaocima zašto nije učinio apsolutno ništa tih dana a nije da nije imao i sa kim i sa čim. Kad je čuo da su Hrvati presekli put kod Gline, umesto da sa svojim tigrovima (a bilo ih je 142) krene u odbacivanje Hrvata i vraćanje te komunikacije u on se hvali kako je znao neki alternativni put koji je vodio preko Žirovca, gde nije bilo zakrčenja na putu jer je malo ljudi znalo za njega.

  Eto saznasmo i to da je taj famozni Kole po kojem je i onaj centar u Kuli nosio ime poginuo od prijateljske vatre, odnosno ubili ga "Babini golubovi" dok su ih pokušavali izvući iz obruča na Gladnom brdu mada je iz napisanog jasno da je upravo taj Kole najveći krivac za tu katastrofu koju su doživeli taj dan, 18 poginulih, 64 ranjena od ukupno 120 boraca.
  autonomija- 97729 - 02.11.2016 : Nixon - best (0)

  RE: Legijina knjiga


  Pozdrav za Viteza Koju.

  drago mi je da imaš knjigu u svojim rukama, ne znam koliko ti je interesantna, s obzirom da ne poznaješ teren i cijelokupnu situaciju oko tih dešavanja, da si kojim slučajem imao prilike biti tu, sigurno bi ti bila dosta zanimljivija, ali...

  Imao sam osjeća da si bio tu, kažeš nisi, ok, može se čovjek prevariti, zašto da ne...

  Eto kažeš da je "Gladno brdo" opisano na dosta stranica, i to je u redu, nisam rekao da nije, samo sam tvrdio da je to za drugu stranu bila zasigurno najgora bitka. Mislim da ćeš i ti izvući isti zaključak...

  Sa druge strane, kad sam rekao da je najgoru bitku opisao u par stranica, mislio sam na najgoru po nas, tj. za nas iz Petog korpusa. Ona se desila početkom marta i o tome su već mnogi pisali...

  Malo je to sve teško pratiti jer radi se o dvije zasebne akcije, u jednoj ste vi izvukli deblji kraj, a u drugoj uslovno rečeno mi. Ali opet i nismo jer smo se ipak uspjeli izvući kad je pao mrak.

  Ako se vratiš pa još jednom pročitaš i ovaj i predhodni moj post vidjećeš i ti da ja ništa ne petljam... Kako god, uživaj u knjizi...

  Pozdrav svima!
  autonomija- 97693 - 30.10.2016 : Vitez Koja Tamo daleko - best (0)

  Legijina knjiga


  Nixone, loš ti je osećaj. Knjiga mi je dopala šaka što se kaže, nisam je još pročitao ali sam blizu kraja. Čitam ovaj tvoj odgovor meni i sad petljaš nešto. U prthodnoj poruci si napisao da ovaj u 486 stranica nije opisao najžešću akciju i da joj je posvetio samo 2, 3 stranice, ja te pitam lepo da mi kažeš o kojoj se akciji radi znajući da ću uskoro dobiti knjigu od druga pa da vidim gde fali onako u startu a ti mi brate mili sad napisa da si mislio na bitku za Gladno Brdo. Kako sad to? Pa, baš tu bitku je opisao najdetaljnije i to od 139. do 170. stranice što je deset puta više od onoga što si ti naveo, zašto sad petljaš i ne napišeš šta si stvarno mislio?
  autonomija- 97647 - 28.10.2016 : Nixon - best (1)

  Objašnjene


  za Izet Sadnest.. .
  pozdrav Izete, kad kažeš da te "malo čudi" ne znam po čemu si zaključio da meni nešto nije jasno. Kad je Pećigrad u pitanju napisao sam šta sam imao i naravno sve mi je kristalno jasno, dakle sve što si napisao to sam i ja već rekao i znam da je tako, osim u onom dijelu, razgovor Besima i Ize. Rahmetli komandant je tada mislio da je odgovornost Besimova ne samo za ljude nego i za njihove porodice, jer zašto da gube svoga, oca, sina, brata, muža... itd, itd... Uglavnom, možemo se nas dva složiti, isto mi govorimo... Još jednom te pozdravljam...

  Za Viteza Koju,

  imam neki osjećaj da si ti bio dio sve te priče pa te sad zanima, kako je bilo i šta misli druga strana. I mene isto zanima, ali kad niko od vaših neće da piše... Ali evo da ti kažem, kad nabaviš knjigu pročitaj dio "lizanje rana"', vidjećeš kad Legija opisuje situaciju gdje je krenulo vaših 120 vojnika, poginulo 18, nestala dvojica, ranjeno 64... UŽAS kako on sam kaže. I jeste bio užas, i gore od toga. Ono što Legija nije znao da ja nas sa druge strane bilo tako malo, ali jednostavno tog jutra sreća je bila na našoj strani. E tu je dosta toga skratio, ali u biti to je tako nekako bilo. Imali su vaši borci dosta loših dana na Autonomiji, ali definitivno ovo im je bio najgori dan. Mislim da je to bilo negdje u 11-om mjesecu 94. godine.

  Što se tiče nas sa druge strane, najgori dan je bio onaj koji Legija opisuje kad smo zaglavili u neku vrtoču. Nije bila vrtoča, ali jesmo pali u okruženje. Pisao sam nekad i zbog čega. E, ovdje Legija kaže da je ranjen pa otišao u bolnicu, i to znam da je bilo tako, ali on ni jednom riječi ne govori o onim ranjenim ljudima koji su ostali na tom mjestu, a sigurno je morao znati šta se sa njima desilo sutradan, isto ne kaže da su tu Panteri imali gubitke, trebao ih je spomenuti, fakat momci su se trudili, na njihovu žalost opustali su se i naletili tamo gdje nisu trebali, ali davno je to bilo...

  Mene čudi da se niko od Pantera ne javlja na ovoj temi, a vjerujem da ih ima koji prate sve ovo i mudro ćute. Onda ni jednom riječi ne spominje Radojicu Božovića - Kobca, koji je imao istu ulogu kao i on sam. Vjerovatno mu je Kobac rekao da ga ne spominje. Kako god, Viteže Kojo, od tamo daleko, pročitaj knjigu, nije loša i ima puno istine u njoj, a eto ako ćeš mi vjerovati, sve je to bilo još zapetljanije, krvavije i gore, ali kad on te sve strahote rasta nije uspio utrpati u 480 stranica knjige, onda je besmisleno počinjati pisati na ovom mjestu o tome. Kako god, ako si bio tih dana ovim terenima, javi se...

  Pozdrav!
  autonomija- 97367 - 19.10.2016 : Vitez Koja Tamo daleko - best (0)

  RE: Legijina knjiga


  Koja je to najžešća borba bila, i kada se i gde odigrala? Opiši, ako on nije tebe niko ne sprečava, verujem da bi mnogi voleli da pročitaju i ja između ostalog, Nameravam da nabavim knjigu i da je pročitam.
  autonomija- 97341 - 15.10.2016 : Mirsad Crnalić Cazin - best (0)

  Grljevac 26. maj 1995.


  Ima li ko od pripadnika Autonomije da je učestvovao u bici za Grljevac - Zborište, tačnije borbeni položaj "Hambar". Također učestvovali su pripadnici srpskih vojnih formacija, neka Zoranova četa...
  autonomija- 97299 - 05.10.2016 : Sve za Srbiju Beograd - best (0)

  Legijina knjiga/knjige


  Neke od knjiga koje je napisao Milorad Ulemek - Legija mogu se poručiti preko sajta crveneberetke(.)com (ukucajte u Guglu "crvene beretke" i dobićete adresu sajta). Kada dođete na sajt onda iz glavnog menija idite na: PRODAVNICA JSO-KNJIGE. Ako ispod knjige koja vas zanima piše "Dodajte u korpu" to znači da tu knjigu imaju na stanju i odmah je možete poručiti.

  Za "Autonomija", tebe zanima knjiga "Babo", i upravo sam napisao kako da dođeš do nje. Ja sam je letos poručio preko sajta i dobio je za 2-3 dana bez problema. Doduše ja živim u Beogradu pa je to olakšavajuća okolnost. Ne znam kako ide isporuka za mesta koja se nalaze van Srbije, to ćeš morati da vidiš sa njima.
  autonomija- 97283 - 04.10.2016 : Metalni V.KLADUSA / USA - best (0)

  Legijina knjiga


  Gdje da nabavim Legijinu knjigu i kako se ona zove?
  autonomija- 97127 - 15.09.2016 : Nixon - best (1)

  Autonomija: za Ugalj iz Novog Sada


  pozdrav i tebi. Legija je napisao kako je napisao. Da budemo korektni, ima tu i istine, pogotovu ako to gledamo danas, 20 godina poslije.. Međutim, ima tu i onoga što je on "zaboravio", odnosno, očigledno nije htjeo napisati ništa o tome, pa je recimo u knjizi od 486 stranica, a čini mi se da ih ima toliko, najžešćoj akciji posvetio samo dvije-tri strane ili tako nešto. Ako te zanima nešto konkretno, samo pitaj.
  autonomija- 97046 - 31.08.2016 : Izet Sandnes - best (0)

  O broju zarobljenih Autonomaša


  Želim samo da razjasnim, tj. pomognem Nixonu i Tigru iako me malo čudi da ovo ne znaju a bili učesnici.

  U operaciji Pecigrad je tačno zarobljeno 1200 pripadnika apzb od kojih je oko 1000 manje-više bili iz 4. brigade apzb a ostatak oko 200 su bili pripadnici različitih elitnih jedinica kao Kolačevi, Čičmini golubovi itd. Onih 600 o kojima je riječ između Besima i Izeta Nanića se radi o tome da oko 200 zadnjih koji su odbijali da se predaju nalazili se na kuli na starom gradu, gdje je bilo i civila skupa sa tih 200 boraca pa se čuje dobro kada Nanić kaže Besimu za te borce puta njihove familij , misleći na civile na kuli jeste jednako 600.

  toliko o tome, želim samo da pojasnim neke činjenice.

  Pozdrav !
  autonomija- 97019 - 25.08.2016 : Ugalj Novi sad - best (0)

  Legijina Knjiga


  Pozdrav ljudi,

  Pročitao sam Legijinu knjigu "Babo" u kojoj on opisuje sve akcije do detalja koje je on vodio u takozvanoj "Operaciji pauk." On spominje sve ovo o čemu vi pričate. Detaljno piše o komadantima, Zumretu, Ajkinu itd. O golubovima, metalnom... o Pehovu, Vrnograču, Gladnom brdu... Da li je neko čitao knjigu? Voleo bih znati da li je sve to istina što je u njoj napisano?
  autonomija- 95500 - 14.03.2016 : Dalibor Bera Prijedor - best (0)

  1 bataljon u drugoj autonomiji


  Zna li neko da mi odgovori kolikoje ukupno poginulo pripadnika 505. i 502. brigade dana 6. 3. '95. godine u borbama na Pupinovcu. Pozdrav Zulu.
  autonomija- 93641 - 14.09.2015 : - best (0)

  Dragan Simijonović - Siki


  Jedno veliko hvala za Vladimira Vasiljevića zbog objašnjenja odakle je Dragan Simijonović - Siki. Zaista bih volio da se javi neko ko je sa Sikijem bio u toj akciji. Lijep pozdrav.
  autonomija- 93565 - 29.08.2015 : Vladimir Vasiljevic Beograd - best (0)

  Panteri


  Dragan Simijonović - Siki je vođa Pantera, koji je poginuo 6. marta. Inače je dobrovoljac iz Srbije, selo Rakitovo, opština Jagodina.
  autonomija- 93419 - 06.08.2015 : METALNI IDV General KLADUSA - best (0)

  Ajkin je živ


  Pozdrav ovim "double bubble" iz Navigation Grada. Ja Sam iz Diverzantske jedinice 2. brigade APZB. Znam Ajkinog i većinu njegovih momaka. Dosta smo akcija raditi zajedno, bili su veliki heroji.

  Ajkin je živ!
  autonomija- 90691 - 05.07.2014 : Bubble Dubble Novi Grad - best (0)

  06.mart


  Malo su mi se ti datumi pobrkali, pa i nazivi tih mjesta što se spominju ali tu operaciju što opisujete jako dobro znam. Ta jakara je bila na Pupinovcu, bar iz moje perspektive. To je brdo u blizini Kladuše kada su po noći iz dva pravca napali Korpusovci i jedna strana je probijena ali druga nije mogla. Gadan je taj osjećaj kada ti jave da si opkoljen te da treba da formiraš kružnu odbranu, kada te sa spreda napadaju i sve gori a par kilometara iza leđa gore kuće i paljevine su sve bliže tebi.

  Kompletan 1. bataljon Novogradske brigade je tada izdržao na tom brdu cijelu noć sa dijelovima ove brigade gdje su bili Ajkini mislim druga da je. Kako smo se osjećali to smo tek kasnije priznali jedan drugom, a Babini su nas tada priznali kako oni kažu za prave borce jer smo u najtežim trenucima vikali: "Čija je ovo zemlja? Babina!"

  Tada je prepuklo, ovi su sa suzama skakali i varili po neprijatelju.

  Sjećam se momenta kad jedan dečak iz Babine jedinice došao i molio našeg čovjeka da mu da 84-ku, a ovaj je već pukao i pokazuje mu da je uzme. Bila je to scena kao u Rambovim filmovima: čovjek se nasmija sa suzama u očima stegnu zube, a zatim trči i puca.

  Tada su nas molili da izdržimo do jutra govoreći da je "njihova noć naš dan, samo da svane da ih malo mi poganjamo..." Bilo su to riječi njihovog komandanta koji je stalno švrljao po liniji.

  Ujutro se sve smirilo, pa opet počelo kad su ih sabili u onom jarku i kada su došle Beretke sa pragama i počeli tući sa svim oruđem.

  Naveče je uslijedio proboj i prođoše, navodno da je Nanić prijetio da ako se ne puste da izađu pobiće neke civile pristaše Babe ali to su već priče, kako je bilo ko zna ali činjenica da su se izvukli u toku noći. Sa tim je počelo, pa dalje Kurtići, Marija, Maćeša, Todorovska Slapnica tu smo i završili taj teren.

  Ne znam da li je Ajkin živ, svaka čast njemu i njegovim borcima. Imali su petlju. Kockasta. Na dijelu oko Vrnograča su govorili da će dalje teško, ovdje je 505. vbr te da se oni ne povlače, radije ginu. Kažu da će sa Cazinjanima lako, oni su kao zečevi ali sa ovima nema šanse.

  I to brdo više Vrnograča nije ni palo nikako ni posle bacanja bombe "krmače" a jedan dan su otišli i napali liniju Cazinske brigade i uzmu 12 sela čini mi se, ili 12 km sa 4 km u dubinu, tako nešto.

  Ne daj ti bože više nikom takve patnje!
  autonomija- 89137 - 04.03.2014 : Tigar94 Bihac - best (0)

  Petrovac i Autonomija


  6. marta, u okruženju noapzb i VRS, to jest dijela 16. krajiške i Crvenih Beretki, tačnije Pantera poginulo je 18 boraca iz 502. vtbbr a 36 ih je zarobljeno. Za 505. vtbbr ne znam, a o tome bi Nixon možda mogao nešto da napiše.

  To je bio najveći i jedini neuspjeh u akcijama u toki rata. To su bili i najveći gubici 5. korpusa.

  Vođa te grupe Pantera je poginuo naivno i glupo. Naime, išao kao da je super heroj, kao da je mislio da je besmrtan.

  Ni ja ne znam koju kotu zoves Kozija glava?

  Kroz Medeno polje su prošle jedinice 502. vtbbr i jedinice 511. vtbbr i zadržale se sa sukobom protiv HV koja je došla na Oštrelj. U tom periodi civili koji su bježali prema Ključu i Sanskom mostu su imali vremena da pobjegnu. Nikog u Medenom polju nismo našli osim na smeće i neke stvari koje su ostale, a koje su im vjerojatno smetale. Sve je to bilo jako žalosno!
  autonomija- 89127 - 04.03.2014 : Sinisa - best (0)

  Kladuša


  U toj akciji nije poginuo komandant čete kod Pantera, već vođa jedne udarne grupe Pantera. Ipak, možda neko od Pantera to zna bolje.

  Što se tiče Kozje glave ona je zauzeta 28. februara 1995. godine. Mi iz 16. brigade smo tu stigli naveče i bili smo iza novo-formirane linije koju su držali Babini a mi smo bili rezerva u slučaju vašeg napada. Sledećeg jutra je vaš PAT ranio jednog našeg borca.

  Moje pitanje je bilo koja je vaša jedinica bila tu, a kada sam pitao koliko ste imali mrtvih mislio sam na onaj 6. mart.

  Ja sam na Kladuškom ratištu proveo dva mjeseca i išao sam na pet lokacija, tako da sam slabo upamtio nazive tih mjesta i kota, za razliku od nekih ratišta na kojima sam proveo mnogo više vremena.

  Jedino se sjećam da smo jednom iz baze selo Batnoga opština Vojnić prošli kroz Cetingrad, ušli u Kladušu pa opet izašli u Krajinu i došli negdje na liniju. Tamo je bio pao dio linije koju su izgubili borci RSK-a, i tu su nam rekli da će nas napasti 505. brigada i da će ispred sebe da gone Babine zarobljene žene i djecu.

  Međutim, od toga nije bilo ništa. Zatim nam je uveče javljeno da su nam Hamze i Gazije ubačene iza leđa pa smo formirali kružnu odbranu. Pucanja je bilo ali samo iz pravca postojeće linije.

  Tu smo ostali dva dana. Mislim da je to bilo oko 20. februara '95. godine, ali sad uopšte ne znam koje je to bilo mjesto.
  autonomija- 89103 - 03.03.2014 : Nixon - best (0)

  Autonomija


  Ne znam Siniša šta da ti kažem. Po tvom pisanju vidim da si bio tu, ali po meni tu i nije bilo baš neke borbe, mislim da ćeš se složiti s mojom konstatacijom, jer mi smo u toku noći došli tamo gdje smo bili, da nam je lijevi bok odradio ono što je trebalo da uradi, stvari bi tekle drukčije, ali bilo je kako je bilo.

  Kada smo se vraćali nazad, skontali smo da je linija zatvorena, ostali smo ondje gdje jesmo... E, sada ne znam baš tvoje mjesto u tome svemu, ali bila je kratka borba sa onima koji su prvi stigli do nas i kasnije oko podne Autonomaši su probali desno od tog mjesta, i nisu dobro prošli. Potom je došao t-55, praga, vbr i ko zna šta još!

  Ja sam dobio informaciju da je tog dana poginuo k-dir čete Pantera i još 2-3 vojnika, da li su ne znam. Autonomaši nas, vjeruj mi, nisu pustili, bila je to borba na sve ili ništa, a priznaćeš da je mila majka poginuti u odnosu na to da se upustiš prživjeti još jedan dan, kakav je bio onaj.

  Dakle, tako je sigurno bilo. E, sad ne znam za tu Kozju glavu. Gdje je to bilo, jer često puta isti zemljišni objekat mi smo zvali ovako, a vi drukčije. Malo opiši, kad si tu bio i slično.
  autonomija- 89091 - 03.03.2014 : Sinisa - best (0)

  Kladuša


  Na Kladuši su iz sastave 16. krajiške brigade bile dvije čete, jedna iz 2. bataljona a jedna iz 3. bataljona. Pored toga tu je bio i Interventni vod Kljaja Pauk Vulin i ostali, kao i 1. četa 2. krajiške brigade sa poručnikom Lepirom koji se jako dobro pokazao tog 6. marta '95. godine.

  Tog dana 16. krajiška nije imala gubitaka, a Babini možda jesu ali o tome ja ništa ne znam jer ja poslije njihovog povlačenja više nisam išao dole. Mislim da su Panteri išli.

  Ja se divim vama koji ste preživjeli jer vas je tada tukao, kako ti kažeš i tenk i praga...

  Mene interesuje koliko ste imali mrtvih na Kozjoj glavi i koja je vaša jedinica bila tamo. Tukao nas je vas pat i tu je bilo ranjenih.

  Nakon tog 6. marta se pričalo da su vas Babini pustili da se izvučete. Da li je to tačno ili ste se vi ipak borbom probili?

  Ja lično mislim da su 16. krajiška motorizovana brigada u VRS i 505. bužimska brigada u Armiji BiH bile dvije najbolje brigade u Bosni, s tim što smo mi uvijek morali začepljati rupe pa smo nekads bili i na 10 ratišta.

  Pozdrav od srca za sve borce!
  autonomija- 89065 - 01.03.2014 : Tigar94 Bihac - best (0)

  Autonomija


  Da tačno, ostao je kasnije razmjenjen. Znao sam da su nas dočekali VRS i Beretke, jer smp ih vidjeli. Moja grupa je imala samo jednog lakse ranjenog pa smo uspjeli preko noći se izvučemo. Molio bih ove dečke da napišu kako je bilo gledište sa njihove strane, jer su nas tada dobro namagarčili dobro.

  Lijep pozdrav!
  autonomija- 89048 - 01.03.2014 : Diverzant72 Bl - best (0)

  16. krajiška na Bihaćkom ratištu


  Siniša, ako se ne varam na Bihaćkom ratištu je tada bila naša Interventna. Jesam li u pravu?

  Lijep pozdrav
  autonomija- 89047 - 01.03.2014 : Nixon - best (0)

  Autronomija


  Pozdrav za Sinišu, koji sve zna kao da je bio tu. Naravno, šalim se. Da, tako je bilo, ali ovo obostrano "Ko ste vi?" je bilo već ovamo u onoj šumici, gdje se ostalo do noći...

  Ja ni danas ne znam koliko je toga dana poginulo naših ljudi, a tebe bih zamolio da mi kažeš da li ste vi imali mrtvih i ranjenih kada ste išli uz šumu a mi bili gore na vrhu, kod onih breza? Ja lično mislim da ih je bilo.

  Da, i ja sam napomenuo da su tamo bili Panteri, ali nisam znao da je i praga bila njihova. Bilo kako bilo, nanijela nam je štete, a kako ne bi kada je od nas bila udaljena svega nekoliko stotina metara. Tukao nas je tom prilikom i T-55, a i VBR je ispalio par plotuna. Ma bilo je svega, ali izdržalo se.

  Nije mi samo jasno kako je onaj, kad smo se prvi put sreli i razmjenili "Ko ste vi?" i prve rafale, uspio da provuče onaj tromblon koji je pao ravno među nas i pogodio je...

  Ne znam Tigre, znam da onog dana nikom nije bilo baš lako, mislim da je to jedan od gorih dana u ratu, mnogim koji su bili na tom mjestu, al de... Ujutro je poginuo vaš k-dir voda i ostao je na nekakvom plavom traktoru za kojeg je bila zakačena mala prikolica puna municije i granata... Taj k-dir je bio položen na vrh ti sanduka, ali je to sve ostalo kod nekakve stare kuće u jarku... Ja bih se tog dana uspio sa svojim momcima izvući, ali nismo htjeli ostaviti svog poginulog kolegu, pa nas je upravo to i usporilo tako da smo završili u okruženju i zbog toga smo kasnije imali još nekoliko mrtvih koji su tamo i ostali a mogli su se te noći do jutra i izvući jer su autonomaši dole došli tek ujutro oko 7-8 sati.

  Zamolio bih Sinišu, ako je bio tu da kaže nešto o tom prizoru koji su zatekli tu nakon onog dana i noći...

  Pozdrav svima!
  autonomija- 89037 - 28.02.2014 : Sinisa Grabovac Srbac - best (0)

  Kladuša 6. mart


  Tog 6. marta vas je dočekala 16. brigada i Panteri. To je bilo ono kada ste vi vikali: "Ko ste vi?" a mi vama "Ko ste vi?". Onda smo vas satjerali u onu šumu, a Panteri su vas tukli pragama. Znam da se nama iz 16. brigade predao jedan vaš borac.
  autonomija- 89033 - 28.02.2014 : Tigar94 Bihac - best (0)

  Autonomija


  Jesam, Nixone, i ja sam bio u toj akciji. Oni su se izgubili i jedan od njih je rekao da je čuo da ste vi to digli i spustili su se sa brda između Polja i Baraka, dok smo ja i mojih deset kolega bili preko puta njih, nedaleko od onog silosa. Znači, bili smo tačno nasuprot one bolnice i gledali smo ih dvogledom.

  Potom smo se izvukli prema Cazinu. Po noći smo se izvlačili preko onih brda, a noću smo spavali koliko smo mogli. Naišli smo na Žute mrave i tako se zajedno izvukli prema Cazinu nazad do naše linije. Moji najgori ratni trenuci su bili kada sam gledao kako ih tuku a nisam im mogao pomoći. Tada sam plakao što nemam nitro-glicerinku ili snajper.

  Pozdrav svim istinskim borcima koji su služili svom uvjerenju, a nikad nisu mogli učiniti nažao vezanom ili protivniku koji se predaje.
  autonomija- 89025 - 28.02.2014 : Nixon - best (0)

  Autonomija


  Selam za g-dina Redžu Tralješića iz Vrnograča. Neznam zašto, ali mene sjećanje na čovjeka kojeg sam pomenuo vuče na ime Ramo. Međutim, prošlo je puno godina i svašta je čovjek prebacio preko glave, pa je moguće da sam i u krivu... Ovaj momak na kog mislim, ono što sigurno znam je to, prezime mu je Tralješić, bio je na kursu za k-dira čete u onoj sportskoj dvorani u Cazinu, mislim da je to bio juni, juli , avgust 92. godine.

  Također sam siguran da mu je mlađi brat nestao na Golubiću, sa još nekoliko mladića. Družio se sa Suadom Šabićem... Eh, to je onoliko koliko se ja sjećam, a Suada sam sreo između dvije autonomije u Vrnograču, u kafiću Galeb, (na desnoj strani u centru bio) i više ga otada nisam vidio, a za ovog Tralješića sam se raspitivao i dobio info da je u redovima ap...

  Kako god, ukoliko sam pogriješio ime i ako se tu radi o čovjeku koji je pisao predhodni komentar, onda mi je drago da si živ, drago mi je i to da nisi bio u vojsci ap, a istovremeno mi žao što si se propatio po tim pritvorima, ili bolje rečeno da kažem logorima, jer Drmaljevo jeste bio logor...

  Tog 21. avgusta, sam u samo jutro prošao kraj onih hala, logora, ali morao sam sa jedinicom malo dalje, a drugi su ušli u logor... Zaista mi je izgledalo zastrašujuće sa onom žicom i reflektorima iznad silosa. Kako god, ako se nađes u ovom mom opisu, volio bih da mi napišeš nešto i o Suadu, a bio je i onaj čini mi se Š. Hadžić.

  Za Tigra: Oprosti drug, malo me zbunjuješ, jesi li ti bio u pomenutom događaju u okruženju, i da li si bio u toj akciji. Za oca sam ti razumio da je zarobljen sa trojicom drugih, na krivini prije Male Kladuše, ali ako je on ušao iza nas 505., a pisao sam o našem proboju, onda mi nije jasno otkud dole na cesti koja ide iz Pećigrada za Kladušu, glavna cesta Cazin - Velika Kladuša.

  Kad stigneš pojasni mi malo detaljnije oko toga, i svoje mjesto gdje si se tačno nalazio u tome, jer me zbunjuje ovo kad kažeš da si bio na suprotnoj strani. Opet kažem, ne mislim da je tu bilo prodaje, ali jesu zeznuli naše jedinice koje su dolazile iz pravca Pećigrada što su dali lažne podatke da su uspjeli u proboju i kao idu prema zadatom cilju. Isto tako je zeznuo i naš vod koji je trebao razširiti prolaz gore gdje je linija probijena.

  Eto, vjerovatno neću više pisati da nebi bilo da ovdje vodim monolog, a volio bih pročitati i mišljenja drugih o ovim stvarima.

  Pozdrav svim istinskim i poštenim borcima.
  autonomija- 89000 - 27.02.2014 : Redžo Tralješić Vrnograč - best (0)

  U logoru kod Autonomaša


  Ja sam Redžo T. i bio sam pripadnik 101. muslimanske brigade, ali nisam nikad bio pripadnik APZB.

  Istina je i to da sam bio jedan od prvih zarobljenika - logoraša APZB. Tačnije 1. 11. 1993. godine sam prvi put zarobljen i priveden u zatvor u mesnicu u Vrnograču. Tu nas je bilo 42 zatvorenika koji nisu htjeli potpisati za Autonomiju ili APZB. Nakon 10-tak dana prebačeni smo u TSH-Agrokomerc u polju zadnji ulaz u garderobi smo bili smješteni. Imali smo po jedno ćebe a ispod je bilo sijeno i slama. Tu su nas ispitivali i uzimali izjave.

  Nakon par dana nas je postrojio Fikretov brat i držo predavanje. Poslije je bilo privođenje - zatvaranje pred Novu godinu, pa puštanje i tako stalno maltretiranje.

  Sredinom aprila 1994. godine je došo je Koštić Senad - Soni koji me je izvukao iz zatvora i tukao u Vrnograču, a policija koja je bila zadužena za zatvorenike je sve to gledala. Nakon toga sam 09. 05. 1994. godine pritvoren u Velikoj Kladuši, u zgradi iza suda. Tu nas je bilo dosta, ne znam tačan broj, jer smo bili raspoređeni u tri prostorije, a obrazloženje je bilo da posjedujem dokumenat "to bilo potrebno radi obezbjeđenja objekata i ličnosti od posebnog značaja".

  Zadnji put sam pritvoren 12. 07. 1994. i odveden u Grupeks u Velikoj Kladuši na daljni sudski postupak obradu kao "kontraš". Tu je bio Mirsad Talić-Cici, koji je vodio moj sudski postupak Autonomije protiv R BiH.

  Oslobođen sam 21. 08. 1994. godine kad ja pala Prva Autonomija.
  autonomija- 88969 - 25.02.2014 : Tigar94 Bihac - best (0)

  Autonomija - prva i druga


  Što se tiče Pećigrada,mi smo preko radio veze čuli da će doći srpski specijalci. Iskreno rečeno, ja ih nisam ni vidio ni čuo, ali su mi dva čovjeka koja sam naveo posvjedočili da su otišli i zašto su dobijali pare.

  Taj čovjek je bio sa 20 pripadnika Sdg pd 2. novembra '93. godine pa sve do pada prve autonomije, da bi onda svi došli u operaciji pauk.

  I ja sam bio tamo sa Nixonom, i meni je sve mirisalo na prodaju, ali mi je drago da je još neko bio tu pa da mi kaže da neko stvari vidi isto kao i ja.

  Moj otac je zarobljen kod krivine pred ulaz u polje a kod M. Kladuše, kilometar od one bolnice na početku Polja, a ja sam bio na suprotnoj strani. Tad je bilo oko 125 boraca iz jurišnog bataljona "Tigar". On kaže da su im iza leđa dolazili Autonomaši i Srbi. Tako su ih i zarobili, mislim da je njih 4 tada zarobilo i spasilo ih je skidamje amblema i riječi da su oni iz Trahane. Možda se sjećaš koga smo zvali Trahana.
  autonomija- 88961 - 25.02.2014 : Nixon - best (0)

  O Autonomiji


  Ako se Izet vrati malo unazad, vidješe da sam upravo napisao ono o čemu i on govori. Priznajem da sam napisao da je u tom proboju iz okruženja ranjen Keđo (imali smo informaciju da je bio lakše rtanjen u ruku), naravno, ako si ti već bio unutra i na samom gradu, sigurno da bolje znaš od mene. Napisao sam datum, od kada do kada se to sve dešavalo.

  Što se Tigrovog komentara tiče, o događaju koji se desio 6. marta '95. godine bi se mogla napisati knjiga. On bi trebao da pita svoga oca koliko ih je bilo, a ima tu i dosta ljudi iz Bihaća. Tom prilikom se nije radilo o izdaji, već jednostavno lijevi bok, odnosno onaj ko je vodio našu vojsku iz tog pravca udario tačno u ponoć, zatim u jedan sat. Činjenica je da nisu bili na visini svog zadatka, a javili su ko fol da su ušli skoro u Polje, dole kod TSH... Svo to vrijeme, mi iz 505. smo bili ispod autonomaške linije na Kumarici nekih 20 metara, a onda kad nam je rečeno da su ljudi na lijevom boku već odradili svoj dio posla. Udarili smo u 2 sata iza ponoći i u par minuta probili liniju i već u koloni marširali prema TSH, gdje smo se ujutro trebali spojiti. Došli smo u selo Polje, i tu smo dočekali dan. Zadržali se nekih sat-dva vremena, a onda nam je iz pravca odakle su trebale doći naše snage došla Narodna odbrana, i tu je bio kraj, jer jednostavno njih je bilo daleko više i tu nismo imali šta tražiti već smo morali da se povlačimo. I nebi to bio belaj da naša jedinica koja je, nakon što smo mi probili liniju krenula dizati zemunice i rastočila je njihovu odbranu, ali nažalost nije. Autonomaši su se nekako odbranili, potisli ih nazad i formirali ponovo liniju ka vani, kakva je i ranije bila, plus jednu ka unutra.

  Dalje je sve poznato. Valjalo je preživjeti od nekih 10 ujutro do navečer u 2 sata, kad je linija probijena i počelo je naše izvlačenje. Unutra su bili uglavnom Tigrovi iz 502. i desetak ljudi iz 505. brigade. Liniju su navečer probili oni koji su se nekako izvukli prije nego se linija zatvorila, zatim veliki broj naših ljudi koji su bili na bolovanju i kad su čuli šta se dešava, jednostavno su došli da pomognu, bilo je još tu i ljudi iz bVP i tako dalje...

  U svakom slučaju, bio je to jedan od momenata koji bih rado zaboravio.

  Možda će neko sa druge strane napisati nešto o ovome, a obzirom da se ovdje radi o "drugoj Autonomiji" ili kako reće Sisić o "drugom poluvremenu". E, tu su bili uključeni i Srbi. Mislim neko od Pantera, ali bilo ih je sigurno..

  Danas su sve ovo gorka sjećanja, ali tako je bilo bilo.
  autonomija- 88946 - 25.02.2014 : Izet Sisic Norge - best (0)

  Borbe između Autonomaša i 5. korpusa


  Bilo bi poželjno da ljudi pišu i datume nekih događaja. Na primjer, kada Nikson govori o obruču Autonomaša u Pećigradu, treba napomenuti da je to bilo u augustu '94 i ja odgovorno tvrdim da tada sa nama nije bilo ni jednog pripadnika srpske vojske. To znamo svi mi iz 4. brigada koja je nakon jedne sedmice opsade zarobljena. To potvrđuje i podatak da među tih 1000 ljudi nije bilo ni jednog Srbina jer ih tamo nije ni bilo. Ono što smo svi zvali prva autonomija ili prvo poluvreme, tako da tada nije bilo ni "L" od Legije jer sam lično tada bio Autonomaš i zarobljen i učestvovao u tom pokušaju proboja.

  Tačno je da je H. Latic tada poginuo i da smo imali dva lakše ranjena. Tačno je da su gore prošli oni što su nam pomagali da se probijemo izvan obruča: oni su imali više mrtvih od kojih sam lično poznavao dvojicu mojih komšija.

  Keđo nije tada ranjen nego je poginuo od granate dan ili dva nakon toga. Znali smo da nam malo fali da probijemo obruč ali smo se povukli zbog H. Latića. Međutim, ni to nije bio glavni razlog - obećana nam je bolja priprema izvana obruča za sledeci dan. Ti koji su nam pomagali izvana su uglavnom bili iz okoline Pećigrada pa su htjeli da pomognu prijateljima, komšijama, rođacima itd.

  Od drugih jedinica, npr. Cicme ili nekog drugog nikve koristi. Oni bi, kao i uvjek, govorili na radio-vezi da su tu i da napreduju, dok su u stvari negdje ležali i odmarali. Golub nije bio u okruženju, on je "odlepršao " u inostranstvo još prije toga.
  autonomija- 88941 - 25.02.2014 : Tigar94 Bihac - best (0)

  Pauk


  Uspostavljanjem apzb, Milošević je poslao Radojicu i još par pripadnika da za pare obučavaju noapzb. E sad, ovo mi je ispričao Rakonjac u Beogradu, jer sam pukim slučajem sjedio sa njima jer nas vežu isti drugari, tj. bavimo se uzgojem pasa, pa smo imali priliku da razmjenimo mišljenja i informacije. Rakonjac je bio uvjeren da je smao pripadnik tigrića Arkanovih, ali stvare su dublje.

  Učestvovali su u napadu na 505. i satrali ste ih tako da su onda samo radili pozadinski logistiku sa šleperima. Da mislim na mart, kad smo upali u okruženje za koje smo mislili da nikako nema šanse da nam se desi, a vi ste nam probijali izlaz.

  Sada, jesi li bio tu ti ili nisi Nixone, ne znam. Pomogli su nam vaši momci, mlada vojska Žuti mravi. Jurišni bataljon Tigar je tad pretrpio dosta gubitaka, a imali smo i zarobljenih. Tada mi je zarobljen i otac zarobljen i mucili su ga ali je uspio sa ostalima napraviti proboj iz Drmaljeva.

  Šta da ti kažem, sa 15 sam ušao u rat i od tada do zadnjeg dana sam bio borac Idc opredeljenja. A ime Tigar94 nosim tu jer je to jedna od najblistavijih pobjeda u našem ratu. Možda se i znamo ako si bio na Debeljači '94. i Brezi. Ja sam tad bio ona rezerva što je čekala da vi odradite posao.

  Iskren pozdrav. Ima ovdje i sa suprotne strane dobrih ljudi koji su ratovali. Da li se iko sjeća uzimanja tenka Žabac u Čekrlijama i kad smo im upali i uzeli Bat Zisova na Lohovskim brdima. Ovdje mislim na VRS borce.
  Lijepo al bolno se sjecati.. .
  autonomija- 88927 - 24.02.2014 : Nixon - best (0)

  Borbe između Armije RBiH i Autonomaša


  Slažem se da je Legija uzeo pare, između ostalog, kao i mnogi drugi, ali ovdje smo pisali o operaciji Pećigrad, a u njoj ih sigurno nije uzeo, dakle u vremenu od 27. jula do 04. avgusta '94. godine.

  E, sada možda ti imaš neka saznanja ili informacija koje ja nemam, pa bi bilo interesantno čuti nešto i o tome.

  U vezi ove zasjede koja se desila, pitanje upućeno Metalnom, da ne misliš na 06. mart 1995. godine?

  Eto druže, lijep pozdrav i dobro je se malo prisjetiti tih naših međusobnih belaja. Napiši nešto, na osnovu tvog imena Tigar94, zaključujem da si prošao sve to uzduž i poprijeko.
  autonomija- 88911 - 23.02.2014 : Tigar94 Bihac - best (0)

  Legija je uzeo pare!


  Da je Legija uzeo pare, posvjedočila su i dva čovjeka koji su bili pripadnici Crvenih beretki: Andrija Milić i Rakonjac. Oni tvrde da su i oni bili tu u V. i da su učestvovali u toj akciji, ali samo sa ležanjem na leđima i pucanjem u zrak.

  Razumjem i to kada kažeš da su vam druge jedinice bile teret. Znam kako je kad nemaš koordinaciju i kada ideš u akciju sa onima koji nemaju dovoljno iskustva. Međutim, i one su uvijek dobro došle.

  Ne znam da li se Metalni sjeća njihove zasjede u polju i barakama? Da li možeš potvrditi moje stajalište da je to bila izdaja sa naše strane ili se radilo o nečem drugom?
  autonomija- 88871 - 22.02.2014 : Senad Causevic Velika kladusa - best (0)

  Vidovska


  Zanima me da li neko od Autonomaša zna koja je jedinica prošla kroz Vidovsku kada je pao Šturlić i Johovica.
  autonomija- 88853 - 22.02.2014 : Nixon - best (1)

  O borbama Ar RBiH i Autonomaša


  Da, tako je to bilo! Nakon toga Sajo više nije bio u armadi. Zbog čega je to sve bilo onako, vjeruj mi da ne znam. Doduše imam neke pretpostavke, ali možda nisam u pravu. U svakom slučaju, šteta i njega, a posbno Muhmeda, ono je bila duša od insana...

  Nisam znao da su se zvali Gutini štakori!

  Za Puriće znam sve kako je i šta bilo. Dobro se sjećam toga. Dok smo prilazili u koloni prvo sam se našao pod prozorom neke kuće, stojim tako i osluškujem, kad krava muče, onako tiho. Muče jednom, pa drugi, pa treći put. Utom žena govori čovjeku: "Hajde izađi vidi da se nije otelila!" A on viče ženi: "Ma neću, bio sam maloprije, nije, lezi i spavaj!"

  A ja onako kontam: "Tako je drug samo ti lezi!"

  Nakon toga se spustimo niže, blizu školi u onoj kotlini. Idemo kraj onog potoka. Sa još jednim kolegom stojim u mrklom mraku a iza nas dvojice kolona od nekih možda 300 do 400 ljudi. Obojica znamo da je negdje tu linija i da sada treba biti oprezan. U tom momentu možda nekih 7-8 metara od nas začu se zveket oružja repetiranje i dugi rafal iz AP... Jasno sam vidio siluetu tog čovjeka što puca od vatre iz puške, zatim tom tipu neko drugi viče: "Hajde sjedni bolan!"

 • "Stani da prošaram malo!" - veli on i mijenja okvir.
 • "Ma pusti ih, hebali te oni!" - opet govori onaj drugi.

  Nakon toga smo prošli kraj njih i otišli svojim putem a da nas nisu opazili. A da jesu u Purićima bi se sve drugačije završilo. Nakon toga smo se podjelili u udarne grupe: jedni su nastavili niz potok, a mi smo krenuli malo desno, pokraj puta koji vodi ka Todorovu. Kretali smo se brže nego ostali, tako da su naši mislili u jednom momentu da smo Autonomaši. Bio je mrkli mrak i onda su udarili po nama. Srećom nismo imali mrtvih, ali su oni dole u koli imali tih nekoliko trenutaka da ustanu, uzmu oružje i malo se organizuju.

  Za mercedesa znam, bio je 190-ka, a na haubi je imao veliki znak noapzb. Iskružili smo ono okolo, a ostao je samo štit ljiljani i dobro nam je služio dugo vremena.

  Za zastavu ne znam gdje je završila. Znam i ste vi imali dosta ranjenih toga dana.

  Na isti način smo odradili i Goluboviće, 15-ak dana ranije, ali ovaj put sa nama su išle i druge brigade i zbog njih smo bili puno više opterećeni. Akcija je na kraju dobrim djelom uspjela, ali ipak nije završila onako kako je trebalo.

  Danas sam pročitao i Tigrov zaključak da je na pećigradu Legija uzeo neku lovu, tj. da je nešto malo pokušao da opravda ta sredstva ali nije nista uradio. Po onome što ja znam, u akciju na Pećigrad nije bio uključen niko od Srba, a pogotovo ne Legija. Sve ono što se tamo pokušavalo između Rošića i Šabića radili su autonomaši. Kažem da su u jednom momentu bili veoma blizu da se izvuku, ali onima iz obruča je tad poginuo H. Latić, Keđo je malo ranjen a imali su par mrtvih i vratili se nazad u obruč. Oni što su udarali iz vana prošli su još gore u šumi iznad nekakvog bazena.

  Imalo bi se toga još pisati, ali, cijenim druže što si realan čovjek i ne pokušavaš ni u jednom momentu predstavljati stvari onako kako nisu bile. Čitao sam po raznim forumima, ljudi lažu, ne znam samo da li se sami sebe stide dok pišu budalaštine, ili su, tokom godina i sami sebe uspjeli uvjeriti u ono što nema veze sa stvarnošću.

  Nije mi jasno zašto su vaši onoliko udarali na Velićku, jer kad su je jednom izgubili, znalo se da se neće više tako lako uzeti. Istini za volju, i mi kada smo je uzimali, to smo uradili iz drugog pokušaja te noći, bila je ona nezgodna i nama i vama, možda gora i od one visoke glavice (tako smo je mi zvali) koja je tamo ispred Kapana, a uzimana je prije Brkića koplja... Kako ju je Bog onako strmu stvorio, dok se penješ uz nju, kao da ideš uz nekakavu visoku među...

  P. S. Da li možda imaš neke podatke o Tralješić R. Bio je u 101., a njegov mlađi brat je nestao u Golubiću? On je kasnije bio u nekoj vašoj elitnoj jedinici. Sjećam se i Suada Š. hodže. Bili su to dobri momci. Pozdrav.
 • autonomija- 88829 - 20.02.2014 : Metalni Vrnograc - best (1)

  Borbe između Armije RBiH i Autonomaša


  Sigurno smo bili skupa na postrojavanju 101. samostalne brigade, toga se jako dobra sjećam.

  Sjećam se i dana kada je VP 5. korpusa privela Žabunovog, tad sam bio u Cazinu. Oni su opkolili njegovu kuću u naselju Mulalići, međutim njegov rođak Muhamed je izlazeći iz nje nosio pušku pa je odmah zapucao na jednog pripadnika VP i ubio ga na licu mjesta. Kasnije je BOV iz kruga tvronice Butex pucao mitraljezom po Žabunovoj kući i pripadnici VP su uz dimne bombe upali u nju i priveli Safeta.

  Kasnije, kad je Brigada rasformirana, ne znam šta je sa njim bilo. Smatram, da je ostao u Armiji RBiH, bio bi to vojnik prve klase, moram priznati da je bio jako srčan.

  Što se tiče borbi sa 505. brigadom, vodio sam ih u rejonu Todorova, sa nama su sadejstovali i "Gutini štakori" koji su prilikom tog borbenog djelovanja zarobljeni. Komandir Guta je ubijen, a ostali su se predali u kucama blizu rezervoara. Jedinica im je brojala 27 pripadnika. Mi smo se tom prilikom povukli, a imali smo 16 ranjenih i 6 poginulih. Ovo se je dešavalo prilikom našeg prvog kontra-udara na Todorovo.

  Jeste, Džaferovića brdo je desno od Prokresa. Slažem se da je na Pehovu bilo gadno, tamo smo imali velike gubitke. Najveće gubitke smo imali na Velića glavici.

  Jeste, Golubovi su sa autobusom krenuli u Pećigrad, ali eto njihov Golub se nekako uspio izvući i pri tome ostavio svoje vojnike u okruženju. Šta da ti pričam, sada ponekad dođe iz Amerike i baca neka šuplje priče. Isto tako i Ćićmo.

  Ne znam da li ste svjesni, ali negdje u rejonu Purića (škola Purići) je Ćićmo bi sa svojim Mercedesom u kojem je bila zastava "Šejli". Neko iz 505. brigade kada ste stavili Šejle u okruženje dopuzao do Mercedesa, upalio ga i odvezao. Ko god da je bio svaka mu čast, znam da su Šejle kasnije pričale da im je odvezao auto pred nosom.

  Zanima me, šta je bilo sa zastavom. Da možda nije u muzeju vaše brigade?

  Srdačan pozdrav!
  autonomija- 88805 - 18.02.2014 : Nixon - best (1)

  Sukobi 5. korpusa i Autonomaša


  Pozdrav Metalni,

  vjerovatno smo bili skupa u 101. Znam i Žabunovog, sjećas se da je primio i nosio ratnu zastavu 101-e na zakletvi u Kovačevićima?

  Helem Safet je još u to vrijeme iz nekih razloga priveden od strane korpusne VP. Tom prilikom je, ako se sjećaš, onaj njegov rođak Muhamed ubijen... Uglavnom, Safet nakon tog događaja više nije bio aktivan u ARBiH, što znači da je i danas živ i zdrav.

  Što se tiče ovih položaja o kojima si govorio, znači Todorovo i to, sve mi je to dobro poznato, pa i akcija, čini mi se 30. 06, na onu školu u Purićima. Tada bi je vjerovatno i zauzeli, ali problem je bio u tome što je bataljon 501., koji je prešao cestu i trebao ostati na onoj tamno strani popustio odmah ujutro, pa zbog toga nije bilo moguće uzeti školu, kako je planirano.

  Tom prilikom je dosta ljudi iz vaše 3. brigade stradalo. U Golubovišima je pprije toga zarobljeno oko stotinu Autonomaša i tad su vaše "Crne pume" izvukle deblji kraj, mislim da ni danas ne vjeruju da im je to sve napravilo 19 ljudi, ali tako je bilo.

  Nekako baš u to vrijeme smo pošli na Vrmograč, da se isto napravi i sa "Štakorima", međutim pri prolazu kroz vaše linije smo bili otkriveni i onda je došla naredba da se vratimo i sa leđa udarimo na Trojinovac. Tako je i urađeno, a onda smo skontali da su to veče Štakori iz nekoh razloga zamjenili jedinicu na Trojinovcu, tako da smo ih tu dosta zarobili. Nadam se da se toga sjećaš?

  Što se tiče Džaferovića brda, to je deno od Prokresa, je li? Njega je držao Jurišni bataljon, a nekoliko puta ste vi i uspijevali ući u onih par kuća lijevo od bazena (ako mislimo na iste položaje) ali smo mi to odmah navečer vraćali. Nažalost, i nas je sve to skupo koštalo, a možda i nekoliko vas, ali smo ga na kraju ipak morali ostaviti.

  Velićka je također bila aktuelna u drugoj autonomiji. I tamo je bilo gadno, poput na Pehovu. Tu nam je glavni problem bio vaša onolika artiljerija.

  Ne mogu se sada sjetiti, ali mislim da smo se negdje sreli i sa Metalnima, pa ako se ti sjećaš nekog okršaja sa 505-om, pogotovu u toku prve autonomije, malo mi to i opiši.

  Inače, Zenge iz 4. brigade su po meni bile vaša najjača jedinica. Sa njima sam se sreo na Bajramovićima. Oni nam ni tom prilikom nisu mogli ništa, ali smo se svi složili da su žestoki borci.

  Što se tiče Pećigrada, sve mi je to dobro poznato. I ja sam rekao da je unutra na gradu bilo oko 1000 boraca i to je sigurno tačno, a ti nemoj žaliti što si tih dana bio kod kuće. Tvoja nafaka!

  Golubovi su došli par sati prije našeg napada i ostao im je autobus gore na Pećkim brdima, a oni hudi završiše u okruženju.

  Kako god bilo, sa ove vremenske distance mi je drago da ipak na vašoj strani i nije bilo puno žrtava, s obzirom koliko je bilo zarobljenih. Daj Bože da se od svega onog ništa nije ni dešavalo!

  Lijep pozdrav, pa se ponovo javi. Slobodno pitaj, ono što budem znao odgovorit ću, ali mogu pisati samo o onome što sam doživio kao direktni učesnik u tom nesretnom vremenu.

  Pozdrav i za Hamzu iz Bužima.
  autonomija- 88797 - 17.02.2014 : Hamza Buzim - best (2)

  Autonomija i pad Pećigrada


  Evo da napisem i ja nesto u vezi pad Pećigrada.

  Operacija Pećigrad

  Boraveći na Brkića koplju, mi borci smo medusobno komentarisali nasa sljedeća djelovanja. Dilema je bila Pećigrad ili Velika Kladuša, mada smo mi borci vjerovali da će se iši direktno na Kladušu, komanda korpusa je odlučila da se ide na Pećigrad.

  Pećigrad je bio najveće uporište babinih snaga kojeg je držala najekstremnija takozvana 4. brigada pod komandom Keđe i njegovih najelitnijih jedinica kao sto su: Zenge, Bjeli golubovi i druge.

  U 505. su otpočele pripreme za daljni tok akcije pod budnim okom komandira Izeta Nanića koji je vodio cjelokupnu akciju zauzimanje Pećigrada. Unutar Brigade formirane su udarne jedinice i borbene grupe koje su imale zadatak da probiju autonomaške linije, i budu prethodnica ostalim jedinicama 5. korpusa koje su ih pratile.

  Nakon sto su nase izviđačko-diverzanske jedinice završile osmatranje terena, operacija Pećigrad je otpočela 27. jula 94. godine. Pored 505. brigade, koja je bila na čelu, učestovale su jedinice 501., 502., 503., 511., 517., 510... a sve pod Nanićevom komandom.

  Proboj linija odbrane Babinih izveden je u pravcu Šabića, Pećkih brda i Liskovca. Te noći Babini, kao da su nešto slutili, pa su često ispaljivali svjetleće što nam je stvaralo problema pri kretanju. Sjećam se i dovikivanja našeg borca sa Babinim stražarima sa njihovi položaja.

 • "O, Babin, hajde da budemo ljudi da više ne ratujemo između sebe nego da se udružimo zajedno pa da sataremo četnike!" - vikao je naš stražar.

  Tada smo ispred sebe čuli Babinog kako psuje Bužimsku džamiju i tekbire, te prijeti kako će Babina vojska sve silovati i pobiti šta nađu u Bužimu.

 • "Čiji si ti kad si tako pametan?" - pita ovaj naš
 • "Ja sam sin Bega od Todorova" - odgovara ovaj Babin stražar.

  Dok smo se mi žurno podvlačili pod njihove položaje proleti mi kroz glavu:

 • "Tako mi Boga, ostaće ovaj Beg večeras bez sina!"

  Za kratko vrijeme naše jedinice su uspijele da razbiju liniju na svim zadatim pravcima i tako ovladaju vrlo važnim kotama.

  Tako je 505. ovladala Pećkim brdima, kota od vrlo važnog značaja, dok su naše elitne jedinice ovladale kotama Nišan, Banda i Puhalo oko Pecigrada, čime su ovaj grad praktično stavili u okruženje.

  Hamze su u ovoj operaciji bile naše glavne interventne snage koje su začepljale Babine u svakom njihovom pokušaju da se probiju iz obruča.

  Nakon više dana blokade Pecigrada, presudna bitka za osvajanje ovog utvrđenja je vođena 4. avgusta.

  U Pecigradu je zarobljena kompletna 4. brigada sa oko hiljadu boraca sa kompletnom opremom, zarobljen je PAM PAT ZIS i velika količina pješadiskog naoružanja.

  Padom Pećigrada, bilo je pitanje dana zauzimanje babinog gnijezda u Kladuši.

  KLADUŠO SABAH JE:

  Za grad Kladušu ovaj sabah 21. avgusta '94. godine, nakon 11/12 mjeseci, čast da prva sa svojim elitnim jedinicama uđe u ovo mjesto zaslužno je pripala 505. Vmtbr dok su druge jedinice u frontalnom napredovanju učestovale u progonu Fikretovih snaga prema sjeverozapadnoj granici BiH, koje su bježale u drugu Marticevu Autonomiju.

  Toliko od mene pozdrav svim dobrim ljudima!
 • autonomija- 88793 - 17.02.2014 : Metalni Vrnograc - best (0)

  O akcijama Narodne armije Autonomna pokrajina Zapadna Bosna


  Ja kao pripadnik "Metalnih" iz sastava 2. brigade sam dosta vremena proveo na Velića glavici, Vrnogračkoj glavici, Todorovu, Purićima kao i na ostalim kotama međutim ove nabrojane su ostavile na mene jak utisak. Isto tako prilikom naših izvlačenja prema granici Hukića brdo sam dobro zapamtio.

  Što se tiče Korpuske operacije "Pećigrad" ja sam ti dana boravio na Pećkim brdima ali nam je dosla smjena bas tih dana kada će se to sve desiti. Kasnije su nas slali u deblokadu tih jedinica ali nismo imali uspjeha.

  Što se tiče napadnih djelovanja, napadao sam na Velićku i ostale bitne kote međutim najveći napad sam imao sa jedinicom na Džaferovića brdo, zajedno sa Legijom i Golubovima. Tu smo nekoliko dana vršili napade, čak je Legija upotrebljavao i helikoptere (mislim da se radi o Gazelama). Nakon nekoliko dani bili smo primorani da odustanemo zbog jakog otpora, preko radio uređaja smo saznali da je taj dio branio 2. jurišni bataljon iz 505. brigade. Ja bi zamolio nekog iz 505. brigade da napiše nešto i o tom dogođaju. Tom prilikom smo imali jako puno poginulih i ranjenih, a tapkali smo u mjestu.

  Ako si bio pripadnik 101. brigade onda bi sigurno trebao znati Mulalić S. Zabunovog, imao sam ga priliku upoznati na početku rata. Šta je sa njim kasnije bilo?

  Što se tiče broja zarobljenih u Pećigradu odgovorno vam tvrdim da je bilo sigurno 1000 boraca, jer su Besim i Keđo lagali o broju a bilo je tu dosta drugih jedinica.

  Važno je napomenuti da prije ove operacije Korpusa, sam bio kod škole u Kajtezima sa "Šejlama". Izvodi smo napadna djelovanja u tom rejonu, Šejla je od svojih 140 vojnika imao 89 izbačenih iz stroja u toku 4 sata. To je isto znatno oslabilo nas, jer su Šejle zajedno sa nama bile udarne jedinice NO AP ZB.
  autonomija- 88775 - 16.02.2014 : Tigar94 Bihac - best (0)

  Autonomija


  Pogrešno sam naveo 1. i 2. brigadu a trebao sam 3. i 4. Izvinjavam se.

  Metalni je napisao tačno, samo mi smo ubačeni sa druge strane od napada Hamzi. Sporije je 511. zatvorila ali nije puno ljudi uspjelo izaći. Doduše, ne bih se složio sa brojem pripadnika jer toliko ih nije bilo ih u Pećigradu. I na snimci se vidi kada Zenga kaže i General Nanić razgovaraju o cifri oko 600 boraca.

  Znali smo i za pomoć jer su veze sve to pratile. A o njihovom udaru, mislim da su samo probali napasti, uzete su pare a Legija je samo odglumio taj napad. Mislim da se radilo o "Jedinici"...

  Mislim da bi neko iz 505. mogao nešto više reći
  autonomija- 88769 - 16.02.2014 : Nixon - best (0)

  RE: Pad prve Autonomije


  Pa i ja sam rekao da je Tigar to netačno opisao, možda je čovjek samo išao na to da skrati tekst, i to razumijem. Naravno, svako od nas ima svoje viđenje određenih događaja, ali moramo imati u vidu sva dešavanja koja su predhodila padu Pećigrada, koji je složit ćemo se bio prekretnica u slamanju prve Autonomije...

  Dakle, ako znamo da prije Pećigrada zauzeto Todorovo, Čelinja, Golubovići, Hašići, Velići, napad na Rizvne-Purići, i izbijanje na Brkića koplje kojim se presjekla putna komunikacija Pećigrad - Velika Kladuša, onda možemo reći da operacija Pećigrad nije bila tek puka slučajnost... u navedenim borbama zarobljeno je preko 500 boraca apzb, sa kompletnim l/n, kao i nekoliko BST-ova, 2 brdska topa itd, itd, čime su se jedinice 505. konačno, poprilično naoružale...

  METALNI ako nije problem volio bih znati gdje si ti lično držao linije, ili napadao, obzirom da si bio u elitnoj jedinici... I ja sam bio početkom rata u 101 MUKbr, tamo u halama u Kovačevićima, a prije toga na kursu komandira u samom Cazinu u fiskulturnoj sali one škole u centru. Sjećam se nekih momaka iz Poljica kod Vrnograča. Bili su dobri momci, nažalost kasnije se izdešavalo sve što jeste i to je to...

  P. S. A ovo prijatelju što kažeš da su vaše snage iz okruženja čekale da ih spasu ti neki saveznici, vjerujem da jesu, ali najbliže tome da se izvuku bili su onoga dana kad je poginuo Hašim Latić, a Keđo ranjen... Malo im je falilo! Vjerujem da se i ti i Tigar sjećate tog događaja.
  autonomija- 88763 - 15.02.2014 : Metalni Vrnograc - best (0)

  Pad prve Autonomije


  Ovo je što je Tigar napisao je djelimično tačno.

  Tačno je to da su jedinice Korpusa (511. i 502. ) imale početke uspjehe protiv jedinica 3. brigade. Što se tiče 2. brigade sve je ostalo nepromijenjeno.

  Naime, 4. brigada je izvršila napad, međutim jedinice 5. korpusa su se "povlačile", tim "povlačenjem" na pravac djelovanja uvedene su i jedinice iz sastava 3. i 2. brigade. Međutim u toku noći Izet Nanić je razradio plan da se iza leđa jedinicama NO APZB uvedu jedinice 505. brigade, tako da su oni u toku noći opkolila Pećigrad i Pećka brda, i povezala se sa ostalim brigadama.

  Neke jedinice 3. brigade su uspjele pobjeći iz obruča jer su jedinice 503. i 511. malo sporije zatvorile obruč.

  U okruženju je ostala cijela 4. brigada sa pridodatim sastavima iz 3. brigade. Riječ je o nekih 1200 boraca.

  Fikret je tih dana stupio u kontakt sa Keđom i rekao mu da odugovlači jer je platio našim saveznicima da posalju neke specijalce u rejon Liskovca, da se 4. brigada izvuče. Međutim na Liskovcu ti specijalci su se sudarili direktno sa jedinicama 505. i 501. brigade, koje su ih odbile. Nakon toga gine Keđe, i komandovanje preuzima Besim. Ostalu priču znate.

  Sa tim porazom je faktički i pala Autonomija, jer su nase najbolje jedinice tu potučene.

  Pozdrav
  autonomija- 88753 - 15.02.2014 : Tigar94 Bihac - best (0)

  Zarobljavanje autonomaša


  Prijatelju, ne nerviraš ti mene! Ja sam samo opisao stanje stvari iz moga ugla. Kao prvo, prvo je pao Pećigrad pa Kladuša. Ostale jedinice su tada branile Kladušu.

  Nakon zarobljavanja 1. i 2. brigade u Pećigradu, oni su postrojeni na stadionu NK Jedinstva. Postoji i taj snimak. Nakon toga su, mislim, svi amnestirani i vraćeni u sastav jedinica 5. korpusa, ali su oni opet pobjegli u RSK.
  autonomija- 88743 - 15.02.2014 : Nixon - best (0)

  O padu Autonomije


  Tigre prijatelju, možda ja griješim, ali ne mogu se složiti sa 99% ovoga što si naveo u svom postu, a tu je i Metalni Vrnograč pa bih ga zamolio da kaže nešto, jer zna šta se događalo na njihovoj strani...

  Krenimo redom. Ti kažes kako ste vi imali saznanja da Autonomaši nešto pripremaju na Pecigradu i odlazite na Johovicu. Autonomaši ne da su nešto pripremali, oni su razbili j-ce 511. i izbili na Skokove, a Johovica je u tom momentu bila daleko u njihovoj teritoriji, kojom su ranije ovladali... Kažeš da je tamo bilo njihova 1. i 2. brigada, koju ste kasnije malo po malo sa Hamzama uspjeli zbiti i zarobiti 650 boraca i civila... I sa time se ne mogu složiti jer je 1. i 2. brigada noapzb bila daleko od Pećigrada kad se to desavalo, odnosno većina njenih pripadnika bila je u pritvoru u Bužimu a oni su zarobljeni još prije par mjeseci od ovih događaja u rejonu Stabndže, Crvarevca, Bahinovače itd...

  I treća je imala istu sudbinu, a doživjela ju je na Todorovu, Čelinji, a posebno na Golubovićima 11. 6. 1994. godine, dakle također prije Pećigrada.

  Da još napomenem da su 1., 2. i 3. desetkovali isključivo Bužimljani na čelu sa Hamzama i Gazijama.

  I tako dolazimo do četvrte brigade, kojoj je istina Keđo bio komandant. Keđo je poginuo, kako Metalni reče, od gelera granate i to je istina ukopan je gore pod borićima u Pećigradu, kraj Hašima L. U to vrijeme su bili u okruženju, vjerovatno su kasnije negdje prenešeni... Nakon njegove pogibije komandu je preuzeo njihov komandir diverzanata Besim M. Zenga, i on je bio na pregovorima i poginuo je upravo od te granate tenka, jedin koja je ispaljena na kulu, oko 16:45. I tu je bio kraj... PREDALI SU SE... Njih nešto više od 1000...

  Da još samo napomenem da je ova 4. brigada bila njihova najbolja brigada, a Zenge su bile jedina njihova jedinica vrijedna pomena u smislu snage, mada ni oni nisu imali nikakvu šansu protiv vas.

  Eto toliko od mene za ovaj put. Ovo sam napisao ne da te iznerviram, ili ubjeđujem u nesto drugo, već čisto i samo ISTINE radi. Moramo pisati onako kako je bilo, jer sve drugo nas nikuda ne vodi. Molio bih Metalnog da mi napiše gdje je držao liniju od početka pa do kraja, jer vjerovatno smo nekad ukrstili oružje, nažalost...

  Lijep pozdrav svima.
  autonomija- 88729 - 14.02.2014 : Tigar94 Bihac - best (0)

  Pad Autonomije u Bihaćkoj krajini


  Pred sam pad Pecigrada saznalo se da ima nekih naznaka da Autonomaši spremaju naku akciju. Tada smo dobili naredjenje da pripremamo se idemo na Pecigrad.

  Kad smo došli na Johovicu imali smo određena naređenja o napadu. Ispočetka je odmah bilo uspjeha dok 505. Vtbr Hamze i Gazije a sa druge strane M( 502 vtbbr tada slavna i jedinice 511 Sbbr iz Bosanske Krupe.

  Polako ali sigurno smo ih opkoljavali i tjerali u obruč da bi 10 dana trajala naša ofanziva.

  Nakon smrti njihovog vođe Kedže, nastala je panika, a isti e poginuo od jedne ispaljene tenovske granate koja je prošla u unutrašnjost zidine na Starom gradu, (ne znam jel to tačno) pristupilo se pregovorima koji su sa njihove strane pokrenuti i naravno Unprofor je posredovao. Tu nisam bio ali ima sve na Youtubu kako je to teklo.

  Te Dvije brigade su brojale oko 640 ljudi i nesto civila. Deseti dan je sve i završeno, zarobljeno je pješadijsko naoružanje i municija, nešto sredstava za borbu protiv oklopnog oružja. Tako su sprovdeni i nakon toga je usljedilo rušenje prve autonomije.
  autonomija- 88699 - 13.02.2014 : Nixon - best (1)

  Pitanje u vezi zarobljavanja 1. i 2. brigade NO


  Pročitao sam sve komentare i mislim da tu ima dosta tačnih informacija. Eto, i ja sam imao tu "sreću" da na nekim mjestima i sam učestvujem u tim borbama. Volio bih da se ovako i nastavi sa iznošenjem svojih sjećanja, koja evo pamtimo i nakon 20 godina.

  Tigra bih molio da nam malo pojasniš zarobljavanje 1. i 2. brigade noapzb, gdje, kada, kako, ko i slične stvari.

  Hvala unaprijed i pozdrav svima!
  autonomija- 88689 - 12.02.2014 : Nixon - best (0)

  Za Metalnog


  Metalni je korektan, zato ga pozdravljam!
  autonomija- 88678 - 12.02.2014 : Zoka Popov BL - best (0)

  Izačić '94


  Pitanje za Tigra 94,

  da li si bio u Izačiću sa Tigrovima Hamdije Abdića za vrijeme akcije "Sloboda '94?" Tada sam bio jedan dan u Izačiću, proveo ga u druženju sa vašim Tigrovima. Jedan vaš kapetan me je proveo po mjestu, itd. Malo sam snimao kamerom i na vrijeme izašao jer se situacija promjenila 20 minuta nakon što sam otišao.
  autonomija- 88573 - 08.02.2014 : Metalni Vrnograc - best (0)

  Pad Kladuše


  Vrlo dobro se sjećam pada Kladuše. Bio sam na položajima oko Čaglice i Golubovića. Bio je to 21. august, polako je svitalo kad nam je došla radio poruka da se povlačimo jer su jedinice 505. brigade preko Brkića koplja ušle u grad. Naime, jedinice 505. brigade su neopaženo došle do iza samog grada, i u rano jutro napale isti i sa lakoćom ga zauzele jer su sve naše jedinice bile iznanađene odakle je napad došao.

  Ostavili smo svo naoružanje i tehniku i počeli sa bježanjem. Ja sam uspio da se izvučem na Maljevac, ne znam ni ja sam kako.

  Kada sam u mom prethodnom tekstu napisao da smo se sa lakoćom mogli nositi sa ostalim jedinicama, mislio sam da smo mogli računati na određeni uspjeh prilikom borbenih djelovanja, dok sa Bužimljanima to nije bio slučaj jer su bili previše fanatični ako se tako može reći.

  Iskreno rečeno, najslabija brigada unutar Korpusa je bila 503. i 517. brigada, ako se uopće mogu nazvati brigadama.

  Ako neko ima iz 505. brigade da je učestvovao u napadu na Džaferovića brdo molio bi ga da napiše nešto o tome.

  Pozdrav!
  autonomija- 88561 - 07.02.2014 : Tigar 94 Bihac - best (0)

  Odgovor Metalnom


  Slažem se sa Metalnim da su 505 Vtbbr bila jedna od najboljih u ArBH uz 502 Vtbbr i ostale brigade, da obzirom da sam njen pripadnik bio i to IdB jurisni bataljon Tigar poslije, ali nisam to htio reci nego odg njemu kako su sa svima deugim mogli lako, kako ste tako dobri borci bili da smo u dva puta vas porazili. A neka neko kaže, osim u Drugom svjetskom ratu, da li je iko zarobio dvije kompletne brigade kao mi vašu 1. i 2. brigadu. Stoga da ne spominjem akciju Tigar sloboda 94 kad smo vam i fikiću zamalo uhvatili. Knindža gdje si nestao??
  autonomija- 88537 - 06.02.2014 : Braco Banja Luka - best (0)

  Pitanje u vezi pada Narodne odbrane


  Pozdrav za Metalnog,

  da li možeš da malo detaljnije opišeš kako ste prošli poslije pada Narodne odbrane. Da li si i ti tada zarobljen ili si otišao za kuplensko kao neki drugi? Ako možeš napiši nešto i o onom crncu, pripadniku Hamzi koji je klao zarobljenike - o Tewfiku el Harbiju.

  Idi na stranu - |1|2|