fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992-ARKAN
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

arkan- 102557 - 09.08.2018 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

Kako je ubijen Arkan?


arkan- 101637 - 26.12.2017 : Siniša Banja Luka - best (1)

Ponešto o Arkanu


Arkan, nije imao sreću što je naleteo na 16. pa umalo da izgine. Nakon toga je protjeran iz Republike Srpske. Elem, da nije bilo 6. sanske, 5. kozarske, 43. prijedorske i interventnog voda 16. krajiške brigade, Arkan ne bi ni stigao na zabavu jer oni su prvi stali na crtu. 43. prijedorska je bukvalno napustila liniju na Gradačcu i otišla na Sansko ratište.

Arkanovci pobiše civile u Sasini, sa linijom nigdje veze. Moj kolega je bio na drugom dijelu, sreća njegova. Odrađivali su ekstra posao, ali Arkan je običan ratni profiter koji je trgovao sa neprijateljem.
arkan- 99507 - 11.02.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Kinezi pjevaju srpske pjesme


arkan- 86935 - 09.10.2013 : NLO Gojino Brdo - best (0)

Arkan i zarobljenici


Lepa strana rata, gde Arkan kao Deda Mraz ispunjava želje zarobljenicima :)

arkan- 73307 - 31.08.2012 : Jovan - best (0)

Arkanovci; Srebrenička subregija


Na portalu sam nekoliko mjeseci i prvi put me neko prozvao i moram odgovoriti.

Arkanovci jesu bili vojna elita i bili su među tri najbolje srpske udarne jedinice tokom rata 1991-1995. Dosta pripadnika će poslije pristupiti u JSO i činiti okosnicu najelitnije srpske jedinice tokom druge polovine 90-ih koja će svoju moć pokazati na Kosovu krajem 90-ih. (bitka za Drenicu, helikopterski desant, likvidacija Adema Jašarija(jedan od simbola OVK)

Arkanovci učestvuju od samog početka na srpskim ratištima počev od Vukovara gdje su uz Gardijsku brigadu činili okosnicu srpskog napada ( i odred Leva Supoderića).

Poslije prelaze na vrelo Osječko ratiše i čine glavni stub sa srpske strane jer preko puta su zaista bile prave ustaše (ne kažem da su svi Osječani fašisti, ali njihov ratni komandant Glavaš je otvoreno i kroz djela propagirao)

Gardisti i regularna mlada vojska su uvijek isticali očinski odnos Komandanta prema njima jer Arkanovci su uvijek prvi jurišali.

O doprinosu u donjem i srednjem Podrinju s početka 1992 da i ne govorim u prvim danima haosa, a patriotska liga u većini opština već spremna.

Pravo čojstvo i čast zadobiše 1995. godine kada su nesebično došli da pomognu Krajini. U rejonu Ključa su imali uspjeha i to mogu potvrditi svi pripadnici Specijalne policije, ali tada je već bio raspad sistema i prisilni mir u Dejtonu.

Opet napominjem da je veliki broj Arkanovaca svoj ratni put nastavio na Kosovu u Jedinici za specijalne operacije.

Vukove s Drine pominjem u većini svojih komentara na portalu kao neosporno jednu od najelitnijih u čitavoj vojsi, a u matičnom korpusu bez dileme.

Koliko je meni poznato Vaske je ratnik s Ilijaškog ratišta. Moguće da je bio na drinskom ratištu u nekom periodu, 1995 sam boravio u drugom rejonu, kažem ne znam.

Da si pažljivije pročitao tekst, ja ne pričam generalno o Drinskom ratištu, već konkretno govorim o martu 1993, odnosno od Božića 7 januara 1993 i pada Kravice.

Slava Vukova i Šekovačke garde dolazi 1994-95 i nemjerljive su njihove zasluge na mnogim ratištima i velika tuga za mnogo poginulih jer su išli s ratišta na ratište.

Kao i sve jedinice koje su se ugasile prije kraja rata zaborav je brzo došao, a zapisa skoro i da nema o jurišnom odredu.

Zato se i ljutim na Željka, jer mi je promijenio naslov, a naslov i spominjanje u tekstu nije isto, a ja ne bih da budem promoter, jer zaborav ovog odreda je izgleda suđen. (a rizikujem da me prozivaju razni "veći patrioti" , a ja samo ukazujem na nemjerljiv značaj jedne jedinice u tom vremenu jer uvijek se pamte najteže epizode.

A u mojim krajevima upravo je taj početak 1993 bio najkritičniji, a dolazak Semberaca je bila ona inicijalna kapisla za početak preokreta koji već kulminiše u martu 1993. kada dolazi do slamanja 2 velika uporišta (Cerske i Konjević Polja) Naserovog begluka pod imenom Srebrenička subregija - obuhvatala je najveći dio opštine Srebrenica i dijelove opština Bratunac, Vlasenica, Zvornik)

Da nema ovog portala slobodno bi se moglo reći da kod Srba nema nijedan portal koji bi bio pandan portalu Patriotske lige.

Ali tamo je dijalog nemoguć jer samo agresija, srbočetnici, goloruk narod, 300000 poginulih, 60000 silovanih...
arkan- 73266 - 30.08.2012 : Dario Obrenovic Njemačka - best (1)

Pitanje za Jovana iz Vlasenice


Pozdrav Jovane!

upravo sam pročitao tvoj najnoviji tekst, pa me znaima na osnovu čega tvrdiš da su Arkanovci srpska elita? U "Panterima" jeste bilo dobrih boraca, to ne osporavam mada ne simpatišem mnogo pokojnog Mauzera zbog posleratnog ponašanja, tačnije kad je postavljen za Načelnika Uprave policije.

Što se tiče Pelemiša i njegovog 10. D. O., o njemu mislim sve nabolje, a poznajem ga i lično kao i dosta njegovih momaka.

Ne vidim baš da u tekstu puno spominješ Legendu i Vukove, zatim Vasketa i njegovu policiju, jer koliko je meni poznato oni imaju najveće zasluge za zvorničku zonu odgovornosti.

Molim te da ne shvatiš ništa lično jer ne želim da negiram ono što si napisao, već samo pokušavam saznati ono što izgleda ne znam.

Sa Arkanom sam se sreo već u Krajini i ne znam mnogo o njegovim vojnim uspjesima, ali znam da su htjeli maltretirati vojsku pa su zato u više navrata bili otjerani sa našeg područja od strane k-danta GS VRS.

Veliki pozdrav za tebe, pa kada stigneš odgovori sa argumentima tako da znam na šta tačno misliš.
arkan- 9660 - 13.05.2006 : Srbin Forever Svijet - best (3)

Arkanovci i Ključ


Igrom slučaja bio sam na ratištu kod Ključa kad je i sam Arkan bio tamo sa svojom ekipom.

U to vrijeme je u Sarajevu bilo potpisano "primirje" pa su sa Sarajevskog ratišta poslali par autobusa u ispomoć na Banjalučko ratište.

Po dolasku i prolasku kroz Banjaluku nešto me je veoma začudilo! U gradu se uopšte nije naslućivalo da je muslimansko-hrvatska bratija na nekih 40 km od grada!!! Narod je šetao a sve je radilo. To sam vidio kad smo stali da se umijemo i osviježimo. Lično sam bio tad u pratnji pukovnika Josipovića a moj prijatelj je vozio. Sa nama je jos bio nacelnik bezbjednosti...

Na Manjaču kad smo stigli, moju jedinicu su smjestili na potez prema Ključu a sa nama je još bila i Specijalna jedinica MUP-a RS na čelu sa Lunom (da nespomenem ime ovog Vogošćanskog heroja i predratnog specijalca kod Vikića), i jedan dio jedinice Arkanovih Tigrova...

Može pričati ko šta hoće, ali ti momci koje sam ja vidio, govorim za Tigrove, su bili toliko "jaki i dobro spremljeni" da bih sa njima išao gdje kod je tad trebalo. Uz to sve je i Luna sa svojim momcima bio zastrasujući "metak" za Turke. Žive smo ih hvatali ali i oni su nas nažalost...

U jednoj akciji su uhvatili jednog našeg momka, zvao se mislim Dragan Šorak i bio je Srbijanac dobrovoljac koji je čitav rat proveo u Vogošći. Šta su mu sve radili.. nije ni za priču a ni za priču ni za pisati!!!

Za informaciju svima da samo kažem da smo bili nadomak Ključa tj. ulaska u grad ali tad je opet potpisano Famozno "primirje".

Sa turske strane, nasuprot nama se borila njihova "slavna" 505 Buzimska brigada potpomognuta sa nekoliko vodova mudžahedina iz odreda "El Mudjahedin".

Uopste nisu toliko hrabri kao što se pričalo i sad piše o njima! Oni su velike kukavice koji kolju i pale što stignu, a u borbi su neprimjetni.

Zarobili smo ih dosta i svaki od njih je molio i plakao za život otkrivajući položaje na kojima su bili i šifre za vezu..

Arkan je tad sa svojim momcima pokazao šta znači srpstvo i junastvo.

Isto ovo mogu reći i za Lunu i članove Specijalne MUP-a RS. Svaka im čast!

Bili smo tu 15-tak dana a onda smo se vratili u Vogošću.

Svako dobro i Bog vas pozivio...
arkan- 9658 - 13.05.2006 : - best (2)

U vezi Arkana i Ključa


Pad Kninske i Visoke Krajine je dogovoren u Karađorđevu, između Tuđmana i titinog zeta, gospodina Jeza.

Međutim, Hrvati su počeli uzimati više nego što je dogovoreno, pa su se čak primakli i Banjaluci na nekih 30-tak kilometara.

Arkanovci su tada poslati da vrate ono što su Hrvati uzeli, a što nije bilo dogovoreno u Karađorđevu.
arkan- 9654 - 13.05.2006 : Kiza - best (0)

Nešto oko Arkana u Ključu


U jednoj izjavi se navodi kako su Arkanovci bili jajare.

Arkanovci možda jesu bili kriminalci i psi rata, ali jajare sigurno nisu. Njima se ne smije negirati disciplina i odlučnost da ostvare neki cilj.

Nisu bili omiljeni kod VRS jer su uvijek djelovali samosalno.

Navodi se kako su pobjegli kod Ključa kad je pala Krajina. Kada je riječ o konkretnom događaju, istina je bila malo drugacija. Armiija BiH je uz pomoć ogromnih snaga iz Hrvatske uspjela doći nadomak Sanskog Mosta (napominjem snaga iz Hrvatske, a šta bi bilo da je Srbija smjela otvoreno ući u rat kao što je to uradila Hrvatska).

U tom trenutku, problem je bio stabilizovati liniju odbrane. Tu su u pomoć poslati "Tigrovi", koji su sa relativno malim snagama odbili muslimane čak do Ključa. Međutim, snage koje su trebale da preuzmu liniju (VRS) nisu stigle i Tigrovi su se povukli. Čini mi se da su na još jednom mjestu odbili napad, nisam siguran ali mislim da je to bilo kod Novog.

Idi na stranu - |1|2|