fix
Logo
fix
Nalazite se na Region-AMERIKA
Nema upisa na ovu stranicu!

amerika- 500003 - 15.01.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

Važno obavještenje


OD DANAS VIŠE NE ODGOVARAM NA PITANJA VEZANA ZA ISELJENJE. SVE VAŠE PORUKE UPISANE NA OVU STRANICU BIĆE IZBRISANE.

 1. Prvo pročitajte sve postove na ovoj stranici, uključujući i stranice o Australiji, Kanadi i Americi jer je odgovor na mnoga pitanja zajednički. Ukoliko postavite pitanje koje je već ranije postavljeno, vaš članak će biti automatski izbrisan.

 2. O sebi napišite sve što tražim. Ukoliko dobijem nepotpune informacije neću moći da vam dam potpun odgovor. Ne odgovaram na drugo pitanje, i nema potrebe da mi šaljete poruke sa dodatnim informacijama.

 3. Pitanja tipa "kakve su mi šanse" nisu poželjna i na njih više neću odgovarati. Da li ćete dobiti vizu zavisi od mnogo parametara, uključujući i sreću. Zbog toga moj odgovor "DA" ili "NE" ne mora mnogo da znači. Vizu ćete dobiti samo u slučaju ako papire predate u Ambasadu.

 4. Nema potrebe da pokušavate da me kontaktirate na email, ili na Facebook, Skype... Odgovor nećete dobiti, bez obzira koliko je vaš slučaj "specifičan". Javni savjeti mogu biti korisni i za druge. U isto vrijeme, nove informacije povećavaju popularnost ove stranice, jer tako ostvarujem i simboličan prihod od reklama koje se pojavljuju na samom vrhu ove stranice - naravno, ukoliko neko klikne na nju!

 5. Napišite ono što već znate, podjelite svoje iskustvo sa drugima. Pokušajte na osnovu svog iskustva odgovoriti na neka pitanja sa ove stranice. Na ovaj način imati mnogo veće šanse da i vi dobijete odgovor na ono što vas interesuje.

 6. NE ODGOVARAM NA PORUKE NAPISANE VELIKIM SLOVIMA JER TO IZGLEDA JAKO RUŽNO!

 7. Obavezna je upotreba naših slova: č,ć,đ,š.

 8. Pitanje morate postaviti isključivo sa stranice na kojoj se vidi ovo obavještenje. Na pitanja o emigraciji postavljena sa stranice "Najnoviji" ne odgovaram.

 9. Odgovore ne šaljem putem email-a, a ukoliko takav zahtjev postavite u vašem tekstu, vaše pitanje će biti automatski izbrisano jer će to za mene biti indikator da niste pročitali ovu poruku.

 10. Molim vas da ocjenite članke koji su vam koristili, tako što ćete kliknuti na pet zvjezdica iznad njega. Na ovaj način pomažete drugima da lakše dođu do korisnih informacija.

 11. O sebi pišite objektivno! Ne odgovaram na članke u kojima niste naveli svoje pravo ime, mjesto boravka i email adresu. U tekstu napišite koju školu imate, koliko imate radnog iskustva u struci, kakvo je vaše znanje engleskog jezika. Poželjno je da sebe ocjenite na skali od 1 do 10. Primjera radi, za ocjenu 7 morate da imate jako dobar izgovor, i da pročitate cijelu knjigu bez upotrebe riječnika.

 12. Napišite i koliko godina imate, imate li kakve rodbine ili prijatelja u zemlji vaše destinacije...

 13. Obavezno pročitajte poruku broj 78004 na stranici "Kanada" koju je napisao Siniša iz Istočnog Sarajeva, a koja govori o tome kako da sebe ocjenite u vezi znanja engleskog jezika i kolike troškove treba da očekujete u slučaju da dobijete vizu.

 14. Pažljivo pročitajte poruku koja se pojavi nakon upisa vašeg pitanja.

 15. Advokate apsolutno ne preporučujem, i nemojte mi postavljati pitanja u vezi njih. Oni vam ne povećavaju šansu odlaska u inostranstvo, samo umjesto vas popunjavaju papire, što je posao koji bi i jedan prosječan srednjoškolac trebalo da zna da uradi.

 16. Posao u Australiji, Kanadi ili Americi nećete dobiti prije nego što dobijete vizu. Loša vijest je i to da je jako malo firmi koje će se angažovati da za vaše potrebe sređuju radnu vizu, a to se može desiti samo ukoliko ste kapacitet kao što je bio Nikola Tesla ili neko njemu sličan. Izuzetak čine neki sezonski poslovi, npr. rad na građevini, mostogradnji, naftovodima ili drugim projektima masovne izgradnje, a to se dešava samo ako je ekonomija u fazi ekspanzije pa nema dovoljno domaće radne snage. Trenutno je svjetska ekonomija u stanju kolapsa, nipošto u fazi ekpanzije.

 17. U Kanadi i Australiji postoji dosta firmi koji dovode sezonske radnike. Procedura je jednostavna: u Beogradu kontaktirate osobu kod koje polažete test. Nakon toga ona vam sređuje papira, a vaše je jedino da odete na razgovor u Ambasadu. Razgovor ćete proći ukoliko ste u mogućnosti da vodite osnovnu komunikaciju. Pisanje nije važno. Nakon toga, od vas se traži da vi platite kartu za vaše odredište. Vizu dobijate na dvije godine, ali morate da radite za osobu koja vam je istu obezbjedila. U vezi ovoga nemojte da mi postavljate pitanja!

 18. Vizu možete dobiti preko ambasade u vašoj zemlji, ili tačno određene ambasade neke druge zemlje ako vaša država nema ambasadu. Svaka viza ima svoje kriterijume, pa ih dobro proučite i bodujte sami sebe prije nego što aplicirate za vizu. Pojedine vize (npr. vjereničke ili studentske vize) nemaju ovakav bodovni sistem ali za njih morate da ispunjavate neke druge kriterijume.

 19. Prilikom apliciranja za vizu, pomaže i to što u zemlji vaše destinacije imate rođake, prijatelje ili neku firmu koja vam garantuje posao. Treba da znate da je malo onih koji će vam "garantovati posao ili izdržavanje" jer se oni time zakonski obavezuju da ćete im vi biti na teretu čak i onda kada kada im dosadite i više ne bi htjeli da vas sponzorišu.

 20. Troškovi dobijanja vize, zatim troškovi za putne karte, kao i sredstva koja morate da ponesete sa sobom u zemlju odrednicu su veoma značajni za naš standard. Zbog toga bi bilo dobro da se upoznate sa ovim zahtjevima prije nego što se upustite u avanturu podnošenja zahtjeva za vizu.

 21. Nakon što dobijete vizu, ukoliko istu ikada i dobijete, idete u zemlju vašeg odredišta. Tamo ćete da tražite posao, da se raspitujete za internet portale na kojima ima oglasa za zapošljavanje. Treba da vam bude jasno da vjerovatno nećete naći posao u struci, nego da treba da budete spremni da radite bilo šta. Moja preporuka je da pokušate kao domar u nekoj zgradi ("building manager", "caretaker") jer većina naših ljudi upravo počne sa tim poslovima: može i malo lošiji jezik, samo da znate zakucati ekser, okrečiti neki stan, zavrnuti sijalicu i - dobro čistiti. Druga varijanta je da radite kod naših ljudi, ali takvi angažmani su uglavnom kratkog vijeka.

 22. Nakon par godina provedenih radeći najteže i najprljavije poslove u toj vašoj "obećanoj zemlji", shvatićete da niste ni upola pametni od onoga što ustvari mislite da jeste. Shvatićete i da ne znate jezik, imate pogrešno zanimanje, a i da naše školstvo ima ozbiljnih propusta. Za tih par godina ćete takođe shvatiti da treba da učite, i da čovjek treba da uči dok god je živ. Upisaćete neku školu, i istu vjerovatno završiti, ali ćete morati da uzmete kredit od države. Nakon toga vam se otvaraju dodatne mogućnosti da nađete neki bolji posao, ali veliki broj vas će shvatiti da ste izabrali pogrešnu školu i da je kredit od nekih $40. 000 sada postao kamen oko vašeg vrata koji će vas definitivno odvući na dno. Zbog toga dobro razmislite ako se odlučite na doškolovavanje. Ukoliko ste bili loš đak u vašoj zemlji, nema potrebe da se zanosite da ćete biti dobar đak u inostranstvu! Zbog toga upišite neki zanat (električar, popravljanje kotlova) ili se odručite da radite poslove za koje vam ne treba škola (npr. painter).


Nemojte pomisliti da vas ja odvraćam da idete u zemlje sa engleskim govornim područjem. Iznosim samo svoje mišljenje!
amerika- 93329 - 16.07.2015 : Cincen09 Bosna - best (1)

hh


Kupi registrirane IELTS certifikate bez pohađaju ispit
Prodajemo registrovani IELTS i TOEFL, ESOL, i CELTA / DELTA i drugi engleski jezik certifikate.

Kupi registrirane IELTS i TOEFL, ESOL certifikate bez pohađaju ispit

Bavimo i specijalizirati u proizvodnji registriranih TOEFL, IELTS, ESOL, CELTA / DELTA i drugi engleski jezik certifikati. Imajte na umu da Naša IELTS i TOEFL Certifikati su originalni i registrovana u bazi podataka i može se verified. After narudžbu je postavljen je potrebno samo nekoliko dana za nas da vaše podatke u sistemu Kada vaše podatke imputiraju u sistemu da hoće biti u IELTS ili TOEFL web stranice / sistem jednom za sva vremena i da će se pojaviti Real, legalno i proverljive zauvijek.

Međunarodni engleskog jezika testiranje sustava, ili IELTS, kako se popularno naziva, je engleski jezik test znanja koja je potrebna da bude koje nisu native učenike kako da studiraju u zemljama u kojima je medij nastave je engleski. IELTS je prihvaćen od strane Univerziteta u Velikoj Britaniji, Velikoj Britaniji, Novom Zelandu i Kanadi. Ona je postala obavezan test za studije u Australiji. ,

IELTS - testira sve četiri jezičke vještine koje su važne za efikasnu komunikaciju: govoreći, slušanje, čitanje, i pisanje. Struktura IELTS je kako slijedi:

Čitanje (60 minuta) (Bodovanje skale: 0-9 trake)

Reading ima 3 prolaza i 40 predmeta (pitanja). Svaki proizvod vrijedi jednu marku.
Pisanje (60 minuta) (Bodovanje skale: 0-9 trake)

Sastoji se od 2 zadataka (pisanje Zadatak 1 Zadatak 2 i pisanje) i kandidati moraju odgovoriti Oba zadatka.
Slušanje (40 minuta) (Bodovanje skale: 0-9 trake)

IELTS - Listening ima četiri dijela, svaki sa 10 komada (ili pitanja). Svaki proizvod vrijedi jednu marku.
Govoreći (11-14 minuta) (Bodovanje skale: 0-9 trake)

IELTS - Kad smo je interakcija jedan-na-jedan između kandidata i ispitivača

IELTS - se provodi u Indiji IRL i British Council. Za detaljne informacije o IELTS, pogledajte na zvaničnom sajtu IELTS

Također vam može pomoći da se važeće radne dozvole, Vozačka dozvola, drugi pasoš i vize za evropske, SAD, Kanadi i Australiji.
amerika- 82855 - 21.02.2013 : Bojan Đorđević Beograd - best (0)

vozačka dozvola sa h2b vizom


Poštovani,

mala pomoc ako imate vremena, trebalo bi uskoro (bar se nadam) da idem u Ameriku na 6 meseci pa me interesuje da li sa radnom H2B vizom mogu dobiti vozačku dozvolu, a naravno dobiću i SSN. Molim vas za odgovor posto dobiljam različite informacije, neko kaže da može i sa vizom na 6 meseci a neko kaže da može samo sa vizom na 1 godinu.

Srdačan pozdrav,

Bojan Đorđević

Bojane,

dobićeš odgovor sutra, ukoliko budem ostvario bilo kakve prihode od stranice "Amerika".
amerika- 80913 - 27.12.2012 : Jovan Trajkovic Beograd - best (0)

Preporuka za čitanje o W&T programu i iskustvima


Hteo sam da podelim iskustvo jednog poznanika za posao u Americi, ali i razmene učenika, koji je angažovao ljude da napišu blog na ovu temu. Vlasnik bloga je pisao dosta korisnih stvari o razmeni učenika i studiranju u inostranstvu. Kopirao bih ovde, ali tekstovi su malo duži i sadrže dosta korisnih informacija.

Interesovanje za posao u Americi preko leta raste iz godine u godinu. Ljudi kojima sam okružen su radili ili su zainteresovani za posao u Americi. Tražio sam informacije o poslovima na raznim forumima, sajtovima agencija i gledao video snimke.

Zaključio sam da je većina tih preporuka od strane učesnika, zapravo postavljeno od strane agencija, samo pod različitim nalozima. Potencijalni učesnici se i dalje mogu informisati. Zapravo, sve to što pročitaju na raznim forumima je idilično. Mogu reći da ništa nije idealno, sve ima svoje mane i prednosti, samo je cilj naći solucija sa što manje mana, ili kako u narodu kažu, izabrati manje zlo. Osobama koje su zainteresovane za posao u Americi mogu reći da ne veruju u sve što pročitaju, nego treba sve proveriti nekoliko puta, iz različitih izvora.

Želim da napravim najbolji vodič za posao u Americi, upravo na svom blogu. Razgovarao sam sa prijateljima koji su u prošlosti bili učesnici ovakvih programa i klijenti raznih agencija, tj. imali su posao u Americi. Većina njih se složilo da je ovo najbolji način da se napravi mesto na internetu gde će ljudi moći da se informišu o iskustvima učesnika "Work & Travel" programa. Nekoliko njih se složilo da napiše tekstove o poslovima u Americi i kako uopšte izabrati pravu agenciju.

Živimo u vremenima, gde mnoge agencije koje u ponudi imaju posao u Americi, obećavaju brda i doline, a dobijete nešto o čemu niste ni sanjali, u negativnom smislu. Smanjiti rizik ovakvog nečeg je veoma bitno, jer osoba koja želi da zaradi novac, treba da plati više od hiljadu evra agenciji za usluge sređivanja papira, vize i nalaženja posla. Omogućiti svima fer šansu da nađu dobru ponudu je prava stvar, a niko nema hiljadu evra za bacanje.
amerika- 78891 - 06.11.2012 : Sanja Beograd - best (0)

Povratak u Ameriku


Zdravo Željko,

tokom ovog leta sam bila na W&T programu u Americi, vratila sam se pre mesec dana, i veoma raazočarana provodim ove dane u Srbiji. Želela sam da se vratim početkom februara u Ameriku, a da sada apliciram za turističku vizu. Student sam 3. godine, pa me zanima, da li bih imala nekih poteškoća za dobijanje turističke vize, iako sam student, tj. iako mi traju predavanja. Moj plan je da se svakako vratim do junskog roka. Takođe, W&T programom sam 2. put posetila Ameriku, pre 3 godine sam završila 4. razred srednje škole.

Pozdrav

Sanja,

moj savjet ti je da pričekaš do ljeta a onda ponovo pokušaš sa Work and Travel programom. Vjerujem da bi dobila odbijenicu za turističku vizu, a onda ne bi imala više šanse da sudjeluješ ponovo u W&T programu. Naravno, ukoliko imaš namjeru da po ovom osnovu ponovo putuješ u Ameriku.
amerika- 78849 - 05.11.2012 : Predrag Stojic Pančevo - best (0)

Odlazak i ove rupe bez dna


Poštovani,

Imam 23 godine, po struci sam strukovni inženjer elektrotehnike i informatike, smer medicinska informatika, engleski mi je na zavidnom nivou, planiram da polažem IELTS test, kao i moja devojka koja je diplomirani pedagog. Do sada sam radio web sajtove na crno, imam portfolio radova, ali nemam ništa uknjiženo kao radni staž. Ja i devojka planiramo da se uzmemo, kakve su nam šanse za odlazak i rad u SAD? Unapred hvala na odgovoru, pozdrav!

Predraže,

kao prvo, izabrao si zemlju u koju je najteže otići i koja sve manje prima strance zbog ekonomske situacije u kojoj se nalaze. Zbog toga mislim da su ti veće šanse da odeš u Australiju ili Kanadu.

Nisam skoro provjeravao koliko bodova nose te vaše više škole po Bolonji, poput tvoje. Moj savjet ti je da pričekaš dok ne položiš test pa da onda sam sebe boduješ za zemlju u koju bi želio otići.

Moje lično mišljenje je da je u tvojoj struci sve teže naći posao na Zapadu, ali nisam siguran da se to reflektuje isto i u bodovnom sistemu zemlje u koju bi želio da odeš.

I na kraju, za ono "imaš neke šanse" koje obično dajem trebao si navesti i koliko radnog staža ima tvoja vjerenica, a pretpostavljam da nema ništa.
amerika- 78528 - 28.10.2012 : Jelena Jakšić Beograd - best (2)

Profesionalni sportista


Poštovanje!

Moje pitanje je jednostavno! Ja sam Miss Universe u Fitness i Bodybuildingu, za grčku reprezentaciju, pošto sam živela tamo 15 godina. Vratila sam se iz Grčke pre 2 meseca i razmišljam na koji način da odem za Ameriku. Popularna sam kao sportiskinja ovog sporta u Americi. Po zanimanju sam maserka-terapeut i personal trener. Nivo engleskog mi je otprilike 5.

Da li mi je potreban neki papir iz Amerike koji će da mi garantuje smeštaj ili posao kao trener u nekoj od teretana?

Hvala unapred

Moja stranica je: www. jelena. greekmuscle. net

Uh! Bio sam na tvojoj stranici i mogu samo da kažem SVAKA ČAST! Profesionalni sportisti, pogotovu MISS UNIVESE, mogu veoma lako da dobiju Green Card. Potrebno je samo da se javiš u njihovu asocijaciju kojoj i ti pripadaš ili da kontaktiraš njihovog selektora. On će ti to završiti za par sedmica, naravno ukoliko je zainteresovan za tebe! Da sam na njegovom mjestu ja bih ti to zbog tvog izgleda sigurno završio!

Sve najbolje u životu i sportskoj karijeri. I izvini na šali!
amerika- 77790 - 04.10.2012 : Nije_Bitno USA - best (0)

Majka sa djetetom koje ima USA državljanstvo


G. Majo,

mislim da ne bi bilo loše da vam vaša familija pošalje neko garantno pismo za turističku vizu, posto je teže da se papiri ostvare tu kod vas. Kad dođete u USA tada uz pomoć familije možete lakše dobiti papire u Americi.

Tamo vam mogu da produže papire na duži boravak radi djeteta. Ja mislim da ima mali problem, ako vas puste ovde da dođete i ne daj Bože da niste ništa završili i da ne ide, da se morate vratiti nazad u Srbiju. Poćto kupite avionsku kartu za nazad u jednom smjeru, moguće da vam ne daju da se vratite sa djetetom nazad. Sve je moguće, zato vam pišem sve ovo, a ujedno se izvinjavam.

Sada ću vam navesti jedan primjer. Jednog Bosanca su protjerali iz USA, i on se dogovorio sa ženom da se i ona vrati sa troje djece nazad u Bosnu. Na aerodromu su njoj predložili da ide, ali djece ne mogu da idu van zemlje pošto je ona kupila karte u jednom smjeru.

Izvini na ovom pisanju, ali ipak čovjek mora da bude oprezan sa ovakvim događajima.

Ovo što g. Tomić kaže u vezi Meksikanki, u pravu je. Žena iz Perua je rodila ovde ilagalno 6 djece, a zatim je uhvaćena i sa mužem protjerana nazad u Peru a djeca su ostala kod familije da ovdje idu u školu.
Puno pozdrava za vas!
amerika- 77299 - 17.09.2012 : Dejan Stankovic Batajnica - best (0)

Odlazak za Ameriku na turističku vizu


Poštovanje,

planiram da odem za LA ili NY kod druga, jednog ili drugog, da tamo živim. Interesuje me kako je tamo naći posao na crno, pošto ne bih imao radnu dozvolu. Za mene nije problem da radim najgore poslove jer mi je jedina želja da odem iz Srbije. Trenutno radim u Coca-Coli, ali nisam stalni radnik nego na ugovoru koji se stalno obnavlja. Engleski mi je solidan, možda 6 da ne kaže i 7.

Puno pozdrava i hvala.
Dejan

Dejane,

posao na crno u Americi uopšte nije lako naći. U svakom slučaju to se radi preko prijatelja ("networking") koji se kreću u krugovima onih koji zapošljavaju na crno i plaćaju kešom. Takve poslove je najlakše naći kod naših ljudi koji imaju svoje firme, naših ljudi koji već rade na crno, na građevinama, u poljoprivredi, raznošenje pice, čuvanje djece kod naših ljudi...

U svakom slučaju, to ćeš morati da pitaš svoje drugove i prijatelje. Ne mogu ti dati nikakav konkretan savjet jer ne živim u LA, mada sam u više navrata tamo bio.

Pozdrav,
Željko
amerika- 73925 - 15.09.2012 : Dušan Adamov Kikinda - best (0)

Američke livnice (3)


Mnogo mi je žao jer su te neki naši ljudi izneverili. I mnogo mi je žao jer ja nisam jedina budala na ovom svetu kojoj se to desilo. Pa ja sam i sad ostao bez posla jer sam razrađivao svoju ekipu i trošio svoje kredite da njima napravim bolje. Na kraju su mi ti isti smestili i negirali moje dobre rezultate. Oko ovoga vidim sličnosti sa tobom.

Nisam ti dosad još rekao da sam vrlo upotrebljiv u ostalim proizvodnjama. Ja sam seljak čovek i naučio sam da radim. Ili kako ono kažu budali ne treba tražiti posao nađe ga ona sama.

Vrlo mi imponuje što si mi dozvolio da ti se obratim putem e-majla ali nažalost ga nisam uspeo naći. Možda sam malo ograničen i možda ne vidim prst pred nosom ali ga ne megu naći. Ne bih da nabadam tipa, ovaj ili onaj provajder. Ako hoćeš da sačuvaš u tajnosti svoj e-mail, moj ti je u prethodnoj poruci pa ga ne moraš javno objavljaivati ako nećeš.

Sve u svemu kako sam više puta dosad rekao zadovoljan sam ovim što radiš. Mnoge činjenice si i ti a i ostali ljudi rekao/li koje se odnose na našu relanost. Jedna od najjačih mi je ona koja potencira onu super priču kako pričaju pametan i glupi Srbin. Ti mene nazoveš iz USA u Srbiju. Ili kraće rečeno kako je jedan od ljudi koji je objavlajivao tekstove rekao sit gladnim ne veruje. Ovo samo konstatujem. Nije mi cilj da te kritikujem niti da se pravim pametan. Kao što sam ti već rekao ja bih voleo da mi neko od Vas napolju pomogne da i ja izađem i da probam da unovčim ovo malo znanja koje imam. Jendostavno mi je dojadilo ili dogorelo da radim za neku crkavicu kod kojekakvih vlastelina i ostalih kvazi vlasnika. Voleo bih da mogu da budem plaćen za svoj rad. Svako ko me bude plaćao po učinku ili za rad će eme platiti pošteno jer sam pošten radnik.

Eto ne bih puni zamarao ni Tebe ni ostale ljude koji koriste tekstove na tvojoj prezentaciji, već bih još jednom apelovao ne Tebe i ostale: Ako iko ima ideju kako da mi pomogne moj e-mail je bio ui prethodnom tekstu a i ponovo ga pišem:

dusan. adamovŽgmail. com.

pozdrav i živeli.

P. S. Moram ja Tebe sad da kritikujem jer sam napisao kad sam rođen a ti mi uporno daješ ad već 37 godina. Nemoj pogrešno da razumeš samo pravim malu šalu. By the Way svaka ti čast.

Dušan Adamov, Kikinda, Srbija

P. S. Ima jedna jako lepa kafanica na potezu između Sokolca i Han Pijeska. Drže je neki Mitrovići i jako je prijanto tamo. Ono što me je fasciniralo je voda. Ne možeš da zamisliš kakvo je to blago. Da imaš stvarnog preduzetničkog duha već bi je pakovao i prodavao u USA. Dao sam ti ideju za biznis!
amerika- 73815 - 12.09.2012 : Dušan Adamov Kikinda - best (0)

Livnice u Americi (2. deo)


Pozdrav ponovo,

prvo da se izvinim jer je Tvoja kritika bila na mestu pa sad moram da dodam one detalje koje nisam prethodno odradio. Najlakše bi bilo da browsingujem (kakav Anglicizam) moj CV ali to bi bilo preveliko da stane u ovih 3800 karaktera.

Rođen sam i živim u Kikindi 8. 02. 1972. Završio sam srednju tehničku školu za Automatiku i računarsku tehniku a posle bombardovanja prvo Višu školu za Industrijski menadžement a potom i fakultet. Zaključno sa Majem mesecom 2005. godine sa završio svoje regularno i vanredno studiranje i od tad je krenuo razvoj moje karijere u Livnici Kikinda A. i. O mojoj karijeri sam ukratko pisao i pretpostavio sam da ti nisi iz "Prljave industrije" jer u svom žargonu ne koristiš tehničke izraze.

Ako treba da ocenim moje znanje engleskog jezika to bi bilo vrlo subjektivno. Probao sam sam da prevodim neki roman koji sam napisao ali je to bilo i nezgrapno i pomalo nesmisleno. Znači da literarni engleski i ja nismo baš u ljubavi. Sa druge strane moje znanje tehničkog engleskog je na vrlo visokom nivou. Ako bih hteo da budem pošten i da saberem sve to mogao bih da ocenim sa jednom 7( još da je na Loto-u pa eto veselja).

Hvala ti na kritici i stvarno se i sam ponekad zapitam da li stvarno nisi u pravu sa svojim mišljenjem da je u mom životu uvek neka "greška u koracima". Međutim ja sam u životu imao toliko turbulencija i preokreta da sam više puta stizao na pijedestal a potom padao u ponor. Kao onaj čuveni mitski Sizif.

Cilj mog prethodnog obraćanja je bio da nakon toliko pokušaja nađem neki lakši put ili neki način kako bi me neko ili lobirao ili promovisao za neku livnicu. Ja sam na moju nesreću ili sreću i zavoleo taj posao jer je jako dinamičan i težak. Ja sam nekako u svom životu uvek išao težom putanjom i malo šta je moglo da bude glatko ili "kao po loju". Od malih nogu sam imao višak energije pa sam je uzalud trošio po ulici dokazujući sebe i svoj patritizam. Još kao klinca su me zvali Dule "Šešelj" zbog pro-srpskog opredeljenja (da malo pojasnim ja sam se rodio u SFRJ a 1991. sam završio srednju školu i otišao u rat). Cilj mog prethodnog obraćanja bi bio ( pošto vidim da i sam radiš na tome što ja radim od klinačkih dana - na prikazivanju poštenih vrlina i vrednosti srpskog naroda. Vidim da nisi šovinista a malo je ljudi koji ne brkaju pojmove šovinista i "nacionalista" ) da me usmeriš na neku našu organizaciju ili čoveka koji bi mi mogao pomoći da nastavim svoj razvoj karijere i da probam da u Americi unovčim svoj znanje i kvalitete. Po pitanju livačkog posla mogu da se deklarišem kao neko ko poseduje stručna znanja i čiji potencijal može da se unapredi. Zbog stalnih težnji ka boljem i savršenijem a i zbog inertnosti sistema u kojem (još uvek, do kraja oktobra) radim nisam dobro shvaćen i iskorišten. Ako postoji neki način da mi pomogneš sa savetom ili me uputiš na nekog pripadnika našeg entiteta koji bi mi mogao pomoći ja bih ti bio do groba zahvalan.

Svako ko je dobro nameran u pomoći za rešavanje ovog mog problema može me kontaktirati putem privatne e-mail adrese: dusan. adamov72Žgmail. com.

Hvala ti za godine kojima si me ocenio jer mi to imponuje.

Hvala ti što ćeš ipak pokušati da mi pomogneš i hvala ti što uređuješ i vodiš ovako dobru stvar.

Dušan Adamov-Kikinda Srbija

P. S. probao sam već na Sajtu AFS (Association of Foundry Society) ali nisam prošao(zasad)Dušane,

mislim da je došlo do zabune jer si ti propustio da mi kažeš nekoliko vrlo bitnih informacija, poput one da si završio fakultet, da imaš oko 37 godina, ili tako slično...

Posebno me iritira ono "zahvalan do groba", a objasniću ti i zašto. Na ovom svijetu postoji bar hiljadu ljudi kojima sam učinio dobro djelo i zbog kojeg bi mi trebali biti zahvalni do groba:

 • pozajmljivao sam prijateljima novac, koji mi nikad nisam vratio. Ipak, ne žalim jer sam svaki put pozajmio upravo onoliko koliko koliko mogu da prežalim.
 • U više navrata sam pojedincima sređivao poslove na kojima su zarađivali i po 15.000 dolara. Oni su meni obećavali vile i gradove, novac - sve što poželim. Utrošio sam u to mnogo vremena, dao svoju riječ da će sve biti odlično i na kraju nestali bez traga. Više mi se i ne javljaju! Naravno, ni ja nisam pokušao da stupim u kontakt sa njima jer mi novac toliko ne znači.

  Zbog toga više ne pomažem ljudima. Ukoliko bih se malo potrudio, vjerovatno bih mnogima, koji se javljaju na ovoj stranici, mogao naći posao. Međutim, stvar je u tome što ja nemam mnogo vremena na bacanje a i ne želim da se više razočaram u naše ljude. Vjeruj mi, sa drugim ljudima je mnogo jednostavnije. U Kineze i Induse se nikada nisam razočarao. Oni drže svoju riječ i uvijek ispunjavaju ono što obećaju.

  Žao mi je što posao tražiš u Americi, a i što ti je struka pomalo specifična. Siguran sam da si dobar čovjek i da si kojim slučajem automehaničar i/ili vozač, sredio bih ti posao u Kanadi bez ikakvih problema. Onako, stvarno ne mogu jer imam previše obaveza, a i moje lično iskustvo mi govori da od hiljadu ljudi kojima sam u životu pomogao ni jedan mi nije "zahvalan do groba".

  Drago bi mi bilo da se čujemo, i ti imaš moju dozvolu da se javiš na moju email adresu.

  Pozdrav,
  Željko
 • amerika- 73800 - 11.09.2012 : Dušan Adamov Kikinda - best (0)

  Rad u livnicama u Americi


  Pozdrav Željko,

  prov moram da pohvalim ovo što radiš, ako i preciznost u definisanju zahteva. Ja živim i radim u Srbiji u Kikindi. Radim u Livnici Kikinda čije je trenutno vlasnik Slovenačka firma Cimos d. d. Ne bih da kritikujem ni komentarišem svog poslodavca, ali je to jedan od glavnih razloga zašto gledam poslove u Americi. Probao sam da konkurišem u nekoliko livnica u USA ali nažalost nemam nikakve odgovore. Imam 9 godina iskustva u radu livnicama i napravio sam "Američki san" u Srbiji i od fizičkog radnika došao do pozicije Senior Manager. Kao i svaka reograginazcija i ova je mene stavila u drugi plan i sad sam nezadovoljan jer znam da mogu i hoću više. Nisma neki Tesla ali imam osećaj za optimizaciju procesa kao i odlične znanje u vođenju ljudi. Njega sam sticao kroz život i učešćem u ratovima. Pored toga imam i gomilu patenata koje nisma zaštitio kao i ideja koje bih realizovao. Ono u čemu sam stvarno jako dobar su svi livnički poslovi. SAD ima veliki broj livnica i generalno su poslovi managera u njima solidno plaćeni. Da li Ti ili neko drugi možeš da mi pomogneš oko pronalaženja novog poslodavca? Da li možda znaš nečija iskustva? Pored gomile kurseva koje sam završio kao interne specifikacije kod sadašnjeg poslodavca imam i nekoliko exernih diploma. Engleski govorim i pišem i koristim ga dosta često u konverziji. Ja sam spreman da kao i pre 9 godina ponovo počnem od proizvodnog radnika ali čak ni za takve poslove nisam dobio odgovor. Jako bi mi značilo ako imaš neko rešenje za moj problem.

  Dušan Adamov-Kikinda Srbija

  Dušane,

  nemam iskustva sa tvojom profesijom jer živim u turističkom gradu veličine Beograda u kome nema nikakve prljave industrije.

  Odmah da te izgrdim što nisi radio na zaštiti tvojih patenata! Jer, da jesi to bi ti mogao biti "kec u rukavu" da dobiješ vizu za inostranstvo. Namjerno kažem "inostranstvo" jer mislim da bi ti u ovakvim ekonomskim uslovima Australija mnogo više odgovarala. U Americi je ogromna nezaposlenost pa me nimalo ne iznenađuje što nisi dobio nikakav odgovor.

  Koliko sam shvatio, tvoj problem je i što imaš SSS, pa te zbog toga niko neće shvatiti ozbiljno. A ni patente nisi zaštitio!

  Mislim da dosta stvari radiš pogrešno i vrijeme je da ozbiljno sagledaš svoju situaciju.

  Nisi ispunio sve uslove da ti odgovorim, jer nisi pažljivo pročitao moje "Važno obavještenje", ili si toliko sebičan da nisi htio da uradiš ono što se od tebe traži.

  Pozdrav,

  Željko

  P.S. Ne napisa ni koliko godina imaš, mada pretpostavljam da je to između 27 i 30.
  amerika- 73658 - 05.09.2012 : Milos Nis, Srbija - best (0)

  Studiranje u Americi - master studije


  E, ovako zanima me nesto u vezi master studija. Od oktobra ove godine bicu na četvrtoj godini osnovnih akademskih studija novinarstva i nakon toga upisao bih master studije u Americi. Zanima me koji univerziteti dodeljuju cele stipendije koje pokrivaju troškove džeparca, smeštaja, ishrane, prevoza itd. Šta je potrebno od dokumentacije koja se predaje, kako se polaze prijemni ispit, koji gradovi sa univerzitetskim centrima su najpogodniji za studente koji dolaze a nisu iz Amerike, da li postoji neka razmena studenata kao sto se to radilo u srednjoj skoli kada neko ode tamo i boravi u nekoj porodici godinu dana i tome slično? Iskren da budem, gledajuci na internetu, najviše bih voleo da studiram na NYU zbog sjajnih programa koje imaju. Nadam se da ćete moći da mi pomognete oko ovih malih nedoumica!

  Miloše,

  tvoja pitanja su dosta specifična i ja se tom problematikom nisam bavio. Doduše, jesam studirao, polagao ispite, čak dobivao i kredit od univerziteta, ali se nisam raspitivao gdje je bolje jer sam bio vezan za mjesto u kome sam živio.

  Na internetu imaš niz izvanrednih studentskih foruma, pa mislim da nećeš imati problema da nađeš odgovor na sva ova pitanja!
  amerika- 73524 - 04.09.2012 : Maja Chicago - best (0)

  Dete rođeno u Americi


  Poštovani,

  ne bih da preuveličavam, ili dužim. Moje je pitanje da li trebam naći advokata u vezi svog slučaja. Moje dete se 2008. godine rodilo u Čikagu i već posle par meseci smo se vratili u Srbiju. Ja sam samohrana majka koja je turistički boravila u SAD, radila na crno jer sam ostala godinu dana posle isteka vize. Dete ima državljanstvo, ali ja u Srbiji trenutno nemam posla. Dete ima neko osiguranje preko mog, jer ovde nema srpsko državljanstvo.

  Jako nam je teško jer imam fakultet a ne i posao pa razmišljam da opet predam za neku od viza jer nisam imala zabranu (ako i jesam čula sam da je to 3 god). Moram da izdržavam svoje dete, kako da nađem rešenje?!

  Inače imam familiju preko koje bih možda na osnovu srodstva imala šansu (ne znam da li je to moguće) da dobijem neke papire? Baš sam u problemu, jel imam ikakve šanse u ambasadi ili šta, gde.

  Verujem u Vaš odgovor!

  Majo,

  jednu stvar si u pravu! Tvoje djete je rođenjem steklo američko državljanstvo. Međutim, ti ga po tom osnovu vjerovatno nikada nećeš dobiti. Da bi to pravo ostvarila, trebala bi da imigracionom sudu podneseš zahtjev za dobijanje državljanstva, međutim moram da te upozorim da je ovaj sud nemilosrdan i da mi nije poznat ni jedan slučaj da su nekoj majci na taj način dali državljanstvo. Ovo je zbog toga jer na hiljade majki iz Meksika ilegalno i legalno prelaze granicu, u Americi se porode, a onda na osnovu rođenja svoga djeteta traže državljanstvo!

  Evo šta 14. amandman američkog ustava kaže za tvoje dijete:

  Section 1. All persons born or naturalized in the United States, and subject to the jurisdiction thereof, are citizens of the United States and of the State wherein they reside. No State shall make or enforce any law which shall abridge the privileges or immunities of citizens of the United States; nor shall any State deprive any person of life, liberty, or property, without due process of law; nor deny to any person within its jurisdiction the equal protection of the laws.
  amerika- 73039 - 22.08.2012 : Vladimir Jakovljevic Kraljevo,SRB - best (0)

  Preko turističke vize do stalnog boravka


  Trenutno sam u mogućnosti da za mene i moju suprugu dobijem turističku vizu za Ameriku bez problema na 10 godina. Tetka mi je sa prebivalištem u Čikagu tako da smestaj nije problem :) zanima me kakve su nam mogućnosti sa tom vizom tamo za posao, dobivanje socijalnog broja i svega ostalog da bi ostali?

  Unapred hvala!

  Vladimire,

  Amerika je specifična po tome što možeš naći posao na crno, i za sebe i za suprugu. Međutim, za dobijanje zelenog kartona, SSN broja (Social Security Number) i svega ostalog nisi ništa riješio odlaskom u Ameriku. U svakom slučaju, ukoliko nemaš puno da izgubiš u Kraljevu - pokušaj. U Americi ćeš savladati engleski, navići se na njihov način života, steći neko radno iskustvo, zaraditi nešto novca pa kasnije možda dobiti vizu za Kanadu ili Australiju.
  amerika- 72012 - 26.07.2012 : Zarko Udovicic Kosovo - best (1)

  Viza za Ameriku


  Imam 24 godine i radim kao profesor. Predao sam za amerčku vizu pa me interesuje da li, ako mi odobre, mogu ostati i posle isteka vize da tamo radim ili moram obavezno da se vratim. Hvala.

  Poštovani,

  i lično znam neke koji su u SAD otišli na turističke vize, pa tamo ostali desetinu godina. Naravno, to ima i nekih problema: nigdje se ne vodiš, stalno se skrivaš, radiš na crno za male pare i ne možeš napustiti zemlju... Uz sve to izbjegavaš avione, aerodrome, javna mjesta gdje ima policije, trudiš se da ne napraviš prekršaj, niti da te policija zaustavi dok voziš.... Mnogo problema, i na kraju mnogi odustanu.... Oh da, više nikada nećeš dobiti vizu nakon što napustiš Ameriku...
  amerika- 69490 - 17.05.2012 : Nije_Bitno - best (1)

  Za Marka: Diploma pravnika


  Ne znam da li se obraćate meni lično, ali ja ću da pokušam da bar malo odgovorim na vaše pitanje u vezi vašu diplome pravnika.

  Posto je puno naših došlo u USA sa raznim diplomama koje su stekli kod nas u SFRJ, a te diplome nisu priznate mada sam čuo od pojedinaca da su nekim ljudima neki ispiti bili priznati.

  Pravnici su ovde pretežno advokati, tužioci i sudije i pojedina osoblja koja rade u sudu. Useljenje u USA je teško dobiti, a jedina mogućnost je ženidba - udaja, ali to traje dugo dok se papiri srede. Bez manipuliranja može da traja i po nekoliko godina.

  Poznavao sam jednog momka koji je otišao dole i oženio se. Nadao se da će žena da mu brzo dođe, ali je malo i pogriješio posto je žena dolje ostala a on se nadao da će dijete da se rodi u USA. Međutim, sve ovo je trajalo oko tri godine. Svi mi kažemo neka je dijete živo i zdravo hvala Bogu, bolje i čekati ali da je porodica super.

  Interesuje me što ne pokušate u EU? U Zapadnoj EU ima puno advokata sa našeg područja, pošto oni priznaju naše diplome.

  Srdačan pozdrav za sve posjetioce ove naše dobre stranice. Gotov svaki dan sam tu i čitam, hvala vam svima super ste!
  amerika- 67716 - 12.03.2012 : Marko Brcko - best (0)

  Zaposlenje u inostranstvu


  Poštovani,

  molim vas da mi odgovrite na nedoumice , imam 28 godina , diplomirani sam pravnik, solidno govorim engleski i ruski , interesuje me zaposlenje u inostranstvu ! Hvala puno.
  amerika- 66302 - 01.03.2012 : Nije Bitno Buffalo, USA - best (0)

  Useljenje u USA


  Vjerovatnoća useljena u SAD je gotovo 0%. Jedina je mogućnost vam je ženidba-udaja, ali i tu se dugo vremena čeka na vizu. Neću da manipuliram sa dužinom vremena.

  Što se života u Americi tiče, i troškova, sve zavisi kako čovjek sebi odabere. Ima stanova skupljih i jefitinijih, uglavnom su jeftiniji stanovi na područjima gdje žive Španci i crnci stanovi.

  U firmama iz mog kraja, većina radnika nema nikakvu struku, a da rade posao nauče za par sedmica. Međutim, gazde moraju da završe određene škole da bi mogli da imaju taj biznis. Ovo znači da bez škole rade i električari i vodoinstalateri i pekari. Za ovo tvrdim da je tačno jer i naši ljudi rade ove poslove, gazda ga plati manje bez titule a manje prima radnike sa titulom, pošto je sva njegova zarada na radnicima (manje plaća radnike i uglavnom ne daje povišice).

  Posto je Srbija napredovala u pregovorima sa EU, za par godina će da se ukinu vize za Srbiju. Trenutno Senat razmatra ukidanje viza za Hrvatsku.
  amerika- 66044 - 29.02.2012 : Zoran Nešić Bor,srbija - best (0)

  Poslovi elektrotehničara


  Rale,

  Pročitao sam neke komentare sa Vaše strane, pa koristim priliku da Vas pitam kakve su šanse za zapošljavanje elektrotehničara u USA. Stekao sam utisak da ste veoma informisani, pa vam se zato i javljam.

  Koliko je potrebno da se dobije ZELENA KARTA i kakvi su kriterijumi za njeno dobijanje?

  Imam 20-ak godina radnog iskustva i prilično dobro govorim engleski (ne znam čitanje i pisanje na engleskom) nisam ga učio u školi nego iz filmova.

  Da li ste upoznati kolika je mesečna zarada električara od -do, naravno u normalnim firmama?

  Koliko je potrebno jednom čoveku para za hranu i ostale dažbine i koliko bi mu ostalo, da bi mogao da pošalje porodici?

  Veoma sam zainteresovan da odem u Ameriku, ali nisam još podrobnije informisan.

  Molim Vas ako ste u mogućnosti da mi date detaljnije informacije, naravno ako ste u mogućnosti.

  Pozdrav iz Bora, Srbije
  amerika- 48123 - 29.10.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

  Odlazak u inostranstvo


  Čitajući ovaj Ratkov tekst našao sam i samog sebe u njemu ali u svemu ima jedan veliki problem koji mi u inostranstvu ne možemo da prepoznamo a to je ona stara poslovica "Sit gladnom ne vjeruje". Zapravo mi koji živimo daleko od zavičaja još uvjek mislimo da je tamo onako kako je bilo nekada, ali na veliku žalost svih naroda iz iz bivše Juge, danas se tamo živi lošije nego u zemljama kao što je Albanija, Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka..., a za koje smo mi nekada bili Amerika.

  Te države, danas su daleko ispred novoformiranih država bivše Jugoslavije a da one naprednije i ne pominjemo. Na tim prostorima se još uvijek vodi "rat", dok sve druge zemlje jurišaju ka boljitku. Žalosno je, ali istinito, da je tamo narod bukvalno gladan i da je za njih nedokučiv san, ono što siromašni građani na zapadu mogu sebi da priušte. Zbog toga razumijem zašto se na ovoj stranici, koja nije namjenjena za te svrhe, javljaju ljudi i postavljaju pitanja, kako da pobjegnu iz pakla i odu u drugu državu koja je za njih raj a za nas koji smo već duže vremena tamo, postala je pakao. Možda mi zbog nostalgije nismo ni svjesni da smo mi ipak došli u "raj" iz kojeg možemo da pošaljmo koju kintu za naše najmilije i da im tako olakšamo finansijske muke, a da pri tome i dalje imamo dovoljno novca da izdržavamo svoju porodicu. Čak i kada tamo rade oba člana porodice, ipak nisu u stanju da normalno ishrane svoju porodicu a za nas u inostranstvu to je najmanji dio mjesećnih troškova.

  Koliko god me ubija jugo-nostalgija, svjestan sam da tamo samo mogu da odem na godišnji odmor i da se vratim "svojoj kući u inostranstvo".

  To nam je naša borba dala a politčki lideri (dželati) nemaju milosti prema sopstvenom narodu (žrtvama) koji i dalje glasa za svoje dželate.

  Nekad u bivšoj Jugi, ljudi su odlazili u inostranstvo da naprave viška novca i vraćali se u svoju otadžbinu da lagodnije žive ali danas više nije tako. Danas ljudi odlaze zauvjek da pate po tuđem svijetu!
  amerika- 25093 - 27.09.2010 : Rale - best (0)

  Medicinska sestra u Americi


  Samo jedna mala ispravka: registrovana sestra u Americi je "Registered Nurse" za to zvanje se ide četiri godine na koledž a "Licensed Pratical Nurse" je program od 10 do 16 mjeseci koledža. Razlika je da RN radi u bolnici, dok LPN radi u staračkom domu, zatvoru i sličnim ustanovama gdje je obim poslova limitiran u odnosu na bolnicu.

  Dragana puno sreće tebi i tvome suprugu. Žao mi je što ti nisam mogao više pomoći.

  Rale,

  ja sam Dragani objašnjavao kako se može postati "Licensed Pratical Nurse", tj. završiti program od godinu dana. Ne vjerujem da ona i razmišlja o tome da postane "Registered Nurse" jer bi je to koštalo bar 60. 000 dolara, samo za troškove škole. Takođe sam napomenuo da se ovdje u Australiji taj program zove "Enrolled Nurse", pa neka me ispravi neko iz Australije ako griješim.
  amerika- 25049 - 21.09.2010 : Dejci - best (0)

  Zdravstvena zaštita u SAD-u


  Zdravstveno u USA ne varira toliko od države do države koliko od kompanije do kompanije. Ja lično još nikada nisam čuo da neko ko radi puno vrijeme u USA plaća 1000 dolara mjesečno. To je ludilo!

  U mom slučaju moj "premium" je $0 (da, besplatno) i moram platiti prvih 200 dolara u godini (plus $15 po posjeti) a sve ostalo je pokriveno 100%. Što se zubara tiče, plaćam prvih 200 dolara a kompanija pokriva 70%-80% od narednih troškova u zavisnosti od vrste "posla".

  To je što se tiče moga iskustva ovdje, bez branjenja ili kritikovanja sistema...
  amerika- 25042 - 19.09.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Zdravstveno osiguranje u Americi


  Nisam expert za osiguranje pa ne mogu da polemišem puno o tome, ali znam da zdravstveno osiguranje možeš da izgubiš ako u kompaniji za koju radiš nemaš dovoljno radnih sati. Oni ti tada oduzmu osiguranje koje si redovno plaćao dugi niz godina i nisi im bio na trošku za liječenje. Obično se desi da nemaš dovoljno radnih sati upravo kada se razboliš pa se dešava da ljudi koji idu na hemoterapije poslije terapije idu na posao kako bi ostvarili neophodan fond sati da ih njihova kompanije ne izbaci iz programa za osiguranje.

  Kobra je skupa i kada dođeš u situaciju da je uzmeš uvjek si u finansijskoj krizi, a naši ljudi su skloni da štede upravo na tim stvarima.

  Zdravstveni radnici imaju najbolji program za zdravstveno osiguranje uz to veliki dio od toga bolnica plati zbog čega je za njih "jeftino" zdravstveno osiguranje. Kao prvo, ako radiš u nekoj kompaniji ne možeš da biraš koje ćeš zdravstveno osiguranje uzeti nego mu njegova kompanija ponudi ono što ima na programu. Pored toga, visina tvojih primanja ne igra ulogu koliko ćeš da platiš za zdravstveno osiguranje.

  Ja imam zdravstveno osiguranje preko svoje žene koje plaćamo 370 dolara, svaki odlazak doktoru je 20 dolara a prvih 2000 dolara za liječenje u toku godine plaćam ja. Sve ostalo preuzima osiguranje. To je porodični paket za nas troje, u koji su uključen samo dvije osobe da mogu otići na liječenje. Ako se desi da i treća osoba mora da ide na liječenje u toku iste tekuće godine onda ponovo moram da platim za troškove liječenja 2000 dolara.

  Ja imam privatnu firmu i za nju plaćam osiguranje i "workers compensation". Nedaj Bože da moram plaćati zdravstveno osiguranje za sebe!
  amerika- 25038 - 18.09.2010 : Rale - best (0)

  Osiguranje u SAD-u


  Željko, ja plaćam 260 dolara za zdravstveno i jos 60 dolara za očno i zubara mjesečno za sebe, suprugu i dvoje djece i imamo "Blue Cross", "Blue Shield" program za Federalne uposlenike.

  Pitanje za Vogošćanina Pravog: Koliko postoji besplatnih klinika?

  Upravo ja imam tkz. "Kadilak Plan" i normalno da nisam oduševljen da mi Obama nabije cijenu moga zdravstvenog osiguranja da bih platio tamo nekom neradniku u Čikagu ili sl.

  Ono što sam ja rekao stoji svako radi ono sto najbolje zna sada ko je kako uspjeo pa nije Željko nista bolje od Srbije do Bosne ista ta pravila važe još rade familjarne i stranačke veze.

  Uglavnom, neka smo mi živi i zdravi gdje god bili i da Bog da pa nam doktori nikad i ne trebali!
  amerika- 25035 - 18.09.2010 : Nije Bitno Usa - best (0)

  Zdravstveno osiguranje u USA


  Pozdrav za sve posjetioce ovog sajta. Ja iznosim samo što plaćam za sebe pošto sam sam, a plaćam mjesečno 47 dolara po čeku, a ponekad ima mjesečno i 4 do 5 čekova.

  Kod mene je sve pokriveno, tj. 100%, samo što plaćam svaku posjetu kod doktora i specijaliste po 25 dolara, a zatim i hitnu tj. ako dođu kola hitne pomići plaćaš 200 dolara ( ovo pišem iz iskustva pošto sam to doživio i ništa nije izmišljeno). U SAD-u koliko ima država toliko ima zakona za zdravastvenu zaštitu, pa nije sve isto, tj. razlika je ogromna kao i za sva ostala osiguranja (kuće, auta, stanovi) da ne nabrajam dalje.

  Jednom prilikom me je hitna odvukla u bolnicu. Nakon toga sam dobio račun za dva i po dana na iznos od 16. 000 dolara. Siguran sam samo da sam palatio 200 dolara za hitnu. Poslije sam dobio od osiguravajuće kuće 1200 dolara jer nisam radio tih deset dana. Ovo je što bih mogao da kažem u svoje ime.

  Što se tiče porodica sa više članova, oni imaju povlastice na struju ako podnosu kod HEPA molbu za pomoć, tako da ta pomoć dolazi direktno od firme koja isporučuje struju, a tako isto i za gas, što zavisi koliko su trošlili i prethodnom periodu, tako da su ti iznosi od 1200-2000 dolara. Isto tako daju im novčane markice za hranu sa određenim novčanim iznosom, ali na karticu kao što je kreditna kartica i mogu za to da kupuju samo hranu, ne mogu čak ni predmete za higjenske potrebe.

  Postoji i privremena novčana pomoć koja zavisi od veličine porodice. Države najmanje daju pomoć u zdravstvenom osiguranju, pošto im se vise isplati da daju ovaj prvi vid pomoći. Znam dosta ljudi koji su u teškoj materijalnoj situaciji, dobijaju razn-razne pomoći a ipak plaćaju zdravstveno osiguranje.

  Kod kupovine osiguranja uvijek imate 2-3 mogućnosti, ali veđina naših ljudi vjeruje da na njih neće bolest pa uzimaju onu najeftiniju opciju, i nadaju se da će tako uštedjeti. A ne daj Bože da se razbole, jer da samo znaju koliko košta da dobiju laboratorijske nalaze drugačije bi razmišljali.

  Ja znam doktora, Hrvat je i ima diplomu iz Zagreba, ali morao je da čeka 7 godina da može da ide dalje za opretora, a to mu je struka. Bio je asistent u bolnici u Atlanti, država Džordžija. Nakon završetka škole u Americi, počeo je da radi svoj posao, uradio je operaciju žuči sa tri uboda, tako da su sve novine u USA pisale da je njihov stručnjak uradio prvu operaciju te vrste. Većina nas koji smo znali njegovo ime i prezime, smo se na to smijali. Ja znam koliko je njih došlo u SAD, svi sa završenim fakultetima, i niko nije znao ni jedan strani jezik, baš čudno, većina ih je govorila ruski koji se učio kod nas u školi, mada vi koji imate fakultete pričate po 2-3 jezika, možda i više.

  Što se tiče životnog osiguranja, plaćam 38 dolara za 50. 000. Da pušim bilo bi malo više, možda dodatnih 15 dolara mjesečno. Za ovo moje životno osiguranje nisam morao da idem na ljekarski pregled, da sam želio veći novčani iznos morao bih i to da odradim.

  Sva zdravstvena osiguranja u SAD-u idu preko firmi, koliko ja plaćam toliko daje i firma. Ima i privatnih osiguranja, ali je to basnoslovno skupo. Što se "Kobre" tiče svako koje ostao bez posla dobije ponudu od njih, nakon izvjesnog vremena ali naši ljudi neće da ga uzmu.

  Kod mene kao samca najviše napalaćuju porez i radni broj (Social Security). Za ovaj radni broj odbija se od svakog čeka izvjesna suma kao i porez (radni broj novac je za isplatu kao kod nas penzija malo malih firmi ima odbijanje za penzije i tako taj broj zamjenjuje penzije, ili bolje reći za "staračke dane" ali svako u SAD-u ima 40 kredita za Social Security koji mora da ispuni po zakonu, a svake druge godine se dobije koliko mu je ostalo od kredita a koliko je ispunjeno. Ja ne mogu da pisem za Kanadu ali sam čuo da je kod njih kao u Evropi, čim počnes da radiš već prvi dan imaš osiguranje, koje sam ja čekao 6 mjeseci da mogu da ga imam ali od sljedećeg mjeseca, moram da imam prvi mjesec plaćen da mogu da ga koristim. Kod mene u firmi ima ako je čovjek bolestan može da ode na kraće bolovanje do šest mjeseci i dugo liječenje do 18 mjeseci. Nakon toga toga preuzima ga država ako mu je potrebno još duže liječenje. Moja firma broji 2000 ljudi i kod nas je drukciji sistem svaki mjesec imaju nagrade za radnike (novčane u iznosu od 100 dolara pa na više, zavisi od struke i položaja). Pišem iz iskustva, nije rekala-kazala.

  Srdačan pozdrav za sve posjetioce ovog sajta, i samo tako nastavite! Sretno vam bilo i živjeli!
  amerika- 25032 - 18.09.2010 : Rale - best (1)

  Zdravstveno osiguranje u USA


  Željko, kao što si i sam rekao tražili su ti 700 do 900 dolara mjesečno na mnogo veću platu. Ja ću pogoditi da su ti nudili 85000 do 125000 godisnje. Vidiš, kome je plata 2000 dolara mjesečno njemu ne nude osiguranje od 700 do 900 dolara nego mnogo manje.

  Ako zarađuješ ispod životnog standarda na broj članova domaćinstva onda imas besplatno zdravstenu zaštitu od države. Oni koji zarađuju više ali ne dovoljno da se svrstaju u grupu koja zarađuje prosječnu zaradu, njima država pokriva zdravstveno sa time da oni plaćaju određenu sumu od 55 do 75 dolara mjesečno. Znam dosta naših ljudi koji su na tom zdravstvenom programu muž, žena, djeca - posjeduju kuću i plaćaju 55 do 75 dolara mjesečno jer se smatra da bi sve više ugrožavalo njihov standard ili ne bi mogli priuštiti pristojnu zdravstvenu zaštitu.

  Nisam senator ali mi je supruga hirurška sestra, završila fakultet ovdje sada studira farmaciju. Tako da znam iz prve ruke kako funkcioniše zdravstvo.

  Ja sam završio jedan od onih naših fakulteta društvenih nauka i radim isti posao koji bih radio i u Bosni. Ovdje je sada bitno imati fakultet ako je uslov za zaposlenje diploma priznatog fakulteta, dopisni on-line fakulteti većinom nisu priznati, što znaci naše diplome, poput moje sa Univerziteta u Sarajevu, važi više u Americi nego 99% on-line fakultetskih diploma.

  To da možeš ponavljati test zato što ti se ne sviđa rezultat nije moguće ni na jednom uglednom fakultetu. Možeš dobiti odobrenje da ponoviš test ali moraš podnijeti pismeni zahtjev i imati ozbiljan razlog kao na primjer "puko mi vodenjak u pola testa pa sam morala ići na porođaj" kao što se desilo u slučaju moje supruge.

  Ovdje, gdje ja živim u Americi, ima naš čovjek šumarski inženjer i radi kao šumarski inžinjer za našu državu. Znam ekonomsitu koji radi u agenciji za zaštitu djece - nikakve veze između ekonomije i njegovog posla. I kod policije ima puno politologa, inženjera raznih struka, ekonmista, pravnika a najmanje krimnalista. Ali ne znam ni jednog ekonomistu ili inženjera koji radi kao spremač.

  Ja znam bivšeg SDB-ovca iz Banja Luke koji je morao završiti fakultet u Americi da bi radio u jednoj državnoj agenciji kao agent. Danas je šef odjeljena koje pokriva tri države, supruga mu je zavrsila medecinu u Americi a bila je ljekar i u Banjaluci. Oni su sjedili skoro 5 godina na socijali i išli na fakultet i pošto su bili financijski ugroženi školovanje je platila država.

  Sto se tiče Majkla Mura, ne dao Bog da on snimi film o ratu 1992-1995. godine. Srbi bi bili pećinski ljudi koji sviraju na gusle i oštre kame čekajući prvu priliku da jedu malu djecu i kolju "civilizovane" komšije koje jadne samo znaju vikati u kamere: "Help Bosnia"

  Sistem nije najbolji ali nije ni tako loš kao što naši pričaju. Sada da se razumijemo nije ovo rasprava nego razmjena viđenja. Ima naših za koje mislim da bi im bilo bolje da su sjedili kući, ali nije tačno da su oni standard prema kome svi treba da se mjerimo.

  Evo ti Željko primjera! Prije par godina komšija mog starog iz njegovog sela zamolio mene da mu ponesem neke novce roditeljima. Čovjek radi u Americi na traci, kao radnik. Ja ponesem novac i odem kod njegovih roditelja, kad tamo otac i mati (u sedamdestim godinama) lete za kravama i ovcama, bore se sa krmadima... Ja razmišljam: otac mu ima stado od 150 ovaca, 8 krava, 6 prasića i još 120 i nešto dunuma zemlje, a on jedinac i umjesto da sjedi kod kuće i pomogne roditeljima i bude gazda, on radi na traci u Americi i živi od plate do plate. I hajde Željko objektivno reci gdje bi mu bilo bolje?  Rale,

  izgleda da su ovo samo tvoja viđenja stvari, i ne mora značiti da su stvari upravo takve kakve ih ti predstavljaš. Ja ne znam zašto ja imam drugačiju viziju stvari društva u kome ti živi, ja sam u Americi bio samo pet-šest puta...

  Ipak, da sam na tvom mjestu ja ne bih hvali zdravstveni sistem za koji treba da izdvojiš po hiljadu dolara mjesečno. Jednostavno, cijena nije razumna, a ne valja ni ono što to sistem nudi. Primjera radi, četveročlana porodica u Kanadi plaća 98 dolara mjesečno za kompletnu zdravstvenu zaštitu. Ovdje je uključeno sve sem zubara, za koga imaš poseban zdravstveni plan, a koji je u nekim firmama besplatan a u drugima ga plašaš 30 do 60 dolara mjesečno - za čitavu porodicu. Da se razumjemo, ni ovaj sistem nije perfektan jer za vrlo mali broj specijalističkih pregleda moraš da čekaš čak i dvije godine, ali ako ti se žuri imaš mogućnost i da platiš.

  Evo šta bih ja razmišljao da sam na mjestu tog tvog poznanika koji radi na pokretnoj traci:

  "Moj otac ima 150 ovaca, 8 krava i deset hektara zemlje. Toliko isto je imao i moj djed, kao i moj pradjed, a od rođenja do smrti bi se mučili i obrađivali zemlju! Nešto im uzme suša a nešto država, pa ti i na kraju kada ostariš ostane isto onoliko ovaca koliko si naslijedio od oca i djeda... Eto, ja sam shvatio da će moj život biti mučenje, bilo da radim na pokretnoj traci ili obrađujem zemlju. Međutim, ako mi je već suđeno da se mučim bolje je da bar svojoj djeci omogućim da žive u Americi, da ovdje završe škole, postanu doktori i advokati, pa da na kraju imaju bolju bolju budućnost od one koja je bila namjenjena meni i mom ocu. Eto, zbog toga ti ja radim na ovoj jebenoj pokretnoj traci - za bolju budućnost moje djece, jer Bosna je zemlja bez budućnosti. Ako ništa u ovoj prokletoj Americi ne moraš da ideš u rat! "

  Što se Majkla Mura tiče, nisam baš siguran da si u pravu! On je zakleti protivnik sistema (baš kao i ja) i vjerujem da bi muslimane slikao sa jataganima u zubima, kako jurišaju namazani indijanskim bojama i uzvikuju "Alahu egber! ". Ako malo bolje razmisliš zar u onom svom filmu o ratu u Iraku i nije uradio tako nešto slično?

  Ni za fakultete i koledže nisi u pravu! Svaki fakultet ima svoja pravila i na njima se svašta radi. Primjera radi, ja sam bio dobar sa jednim instruktorom, i on mi je više puta dozvolio da ponovo polažem test, mada sam ga već ranije prošao. Radio sam to da bih imao bolji prosjek! Taj instruktor to vjerovatno to ne radi svakome, ali i ja sam njemu odradio nekoliko dobrih stvari pa me je zbog toga cijenio. Uostalom, i ja sam bio asistent na fakultetu, pa znam da je i u Sarajevu na fakultetima važilo samo jedno pravilo: "Nema pravila! " Eto, vidiš, opet se vraćamo na onu narodnu: "sve ti je kako se snađeš".

  U ovih petnaest godina, koje radim u inostranstvu (sada je i Srbija inostranstvo) samo su me jednom pitali da im donesem potvrdu da sam završio fakultet. Radio sam program za kontrolu tramvaja na londonskoj podzemnoj željeznici (Jubilee Line). Nakon nekoliko mjeseci rada za tu kompaniju, tražili su mi da im dostavim prevod moje diplome, a zvali su i moj fakultet u Beogradu da provjere da li sam tamo bio student. Iskreno da ti kažem, na Zapadu bih mogao da kažem da sam doktor nauka (a nisam) i niko u to ne bi posumnjao. Za njih je važnije gdje si bio, šta si radio, a diploma je samo nužno zlo koje moraš da imaš... Htjedoh napisati da je važno i "koliko znaš" ali se ugrizoh za jezik. Mogao sam ja na Zapadu biti i nekakav šef, menadžer, možda čak i direktor. Međutim, nije to posao za mene! Zar nije bolje da budeš nekakav "arhitekt sistema" gdje radiš vrlo malo - samo pametuješ! Niko nema pojma ni šta radiš ni koliko radiš. Kada upadneš u neku veliku firmu, onda samo moraš da budeš dovoljno pametan da pravim osobama i na pravom mjestu izgovoriš one magične riječi - da imaš previše na svom "tanjiru" - "too much on my plate! "

  Treba da znaš da je glavni zakon Zapada da u njemu ne prolaze dobro pametni, nego samo oni koji znaju da se dobro prodaju a ponekad i drugima uvuku u šupak. Naravno, ovo ne važi za onog tvog komšiju sa pokretne trake jer on svaki dan treba da zapakuje isti broj paketa i napravi isti broj dijelova za neki auto. Međutim, ovo je gorka istina za sve one koji sjede u foteljama i obavljaju poslove iz domena intelektualnih djelatnosti.
  amerika- 25031 - 18.09.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Zdravstveno osiguranje u USA


  Do sada nisam htio da se uključujem u komentare o životu u inostranstvu, jer svako zna kako mu je i kakvi su mu životni ciljevi. Ovo je isto kao što mi stariji znamo reći mladim momcima "Nemoj biti budala da se ženiš" a mi svi oženjeni.

  Neko je dobro snašao i organizovao svoj život u inostranstvu a neko nije pa se drugi po tome ne mogu ravnati, niti zaključivati kakav je život u inostranstvu. Činjenica je da je naš narod u svojoj zemlji gladan i da nema srestava da kupi osnovne životne namjernice, i zbog toga svi žele da odu u inostranstvo. Sa druge strane, mi koji smo u inostranstvu nismo gladni, ali nam je ovakav život pomalo dosadio pa mislimo da je u otadžbini bolje nego u inostranstvu. Ovo je priča bez kraja.

  Međutim, priča o zdravstvenom osiguranju u USA koju je Rale iznio na ovoj stranici bi iznenadila i samog Obamu, kada bi je pročitao, pa se on ne bi više zalagao za promjene u zdravstvenom sistemu.

  Ne mogu da vjerujem da neko ko živi u Americi može da tvrdi da je zdravstveno osiguranje u Americi tako dobro. Željko, ti si naveo jedan primjen koji si imao u San Francisku a ja ću da nadodam da osiguranje od $1000. 00 mjesecno možeš dobiti samo ako radiš u jakoj kompaniji i preko nje dobijes 100% osiguranje koje ti moras da plaćaš $1000 svaki mjesec. To i ne zviči tako loše ali se mora naglasiti da ti osiguranje pokriva troškove liječenja samo pod uslovom da radiš preko 32 sata sedmično. Ako radis manje od toga, onda će ti osiguranje biti puno skuplje od $1000. Pored toga, ako radiš manje od 22 sata sedmično onda gubiš osiguranje, što znači kada se razboliš i ne radiš dovoljno sati za svoju kompaniju ti gubiš zdravstveno osiguranje.

  Ako ti je neophodno dalje liječenje onda moraš da ispunjavaš uslove da bi dobi besplatno zdravstveno osiguranje. Ako imas ličnu imovinu (stan, kuća i sličo) onda nisi podoban za besplatno liječenje.

  Prilikom dolaska u bolnicu, prije nego što te prime na liječenje, prvo provjeravaju da li imaš zdravstveno osiguranje i kojeg je t, pa ako imas, onda provjere sa osiguranjem koliko ce da pokriju troskova za tvoje lijecenje, tek te onda prime na lijecnje. Jedino te moraju primiti na liječenje u slučaju da dođeš kao hitan slučaj, onda ti po zakonu moraju da spasu život i sa tim se završava tvoje liječenje u toj bolnici. Da bi nastavio liječenje bez plaćanja moraš ispunjavati uslove koje sam već pomenuo ili lično plaćati svoje liječenje.

  U slučaju da nemaš dovoljno radnih sati u kompaniji za koju radiš ti izgubiš zdravstveno osiguranje, tada možeš da se obratiš na državno zdravstveno osiguranje koje se zove "KOBRA" i nastaviš sa liječenjem a to osiguranje takođe košta $1000. 00. Bolestan čovjek nema dovoljno novca da plaća to osiguranje i zna se njegov kraj u ovoj zemlji. Tako da u SAD-u zdravstveno osiguranje koje plaćaš po visokim cijenama imas samo pod uslovom da si zdrav, i kad ti faktički i nije potrebno. Imaš ga sve dok ti se ne desi neka nesreća a onda ti je isto kao da ga i nisi plaćao jer si im postao preskup.

  Ovo je istina o američkom zdravstvenom osiguranju!

  Danas je u Americi sve više nezaposlenih osoba, zbog čega čak i doktori, advokati i njima slični dolaze u finansijsku krizu zbog njihovih visokih računa koje treba da plate. U Americi ne osjećaju krizu samo oni koji su stari bogataši i na ovom jadu povećavaju svoje bogatstvo, kao i oni ljudi koji su se zaposlili u nekim firmama u kojim imaju solidna primanja a koja su im dovoljna pa pokrivaju kiriju i troškove za male stanove u kojim žive. Takvi ljudi ne znaju kakva je kriza jer do njih i ne dolazi dovoljno informacija o stvarnom stanju u Americi a nemaju kredite i zarađuju dovoljno za male račune.

  Kriza u Americi još uvjek nije došla do svog dna i niko ne zna kada će se zaustaviti, a kamo li kada će krenuti na bolje. Za uspjeh u Americi nije uslov stručna sprema nego sreća i sposobnost.

  Idi na stranu - |1|2|