fix
Logo
fix
Nalazite se na Sa1992-AKCIJE
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

akcije- 104146 - 09.03.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Pomoć Snježani Bašević


Zamolio bih sve one koji su u mogućnosti da pomognu Snježani Bašević, putem humanitarnog broja 1416. Ovaj broj će biti aktivan do kraja marta 2020. godine.

Snježana Bašević je dugogodišnji saradnik ovoga sajta. Pomogla je realizaciju više akcija, uključujući i prenošenje četiri poginula borca sa teritorije Vogošće na vojnička groblja u Sokocu i Miljevićima.

Zahtjev za pomoć sam dobio od nekoliko stanovnika Sokoca, uključujući i samu Snježanu Bašević.
akcije- 104019 - 28.12.2019 : Igor Sokolac - best (0)

Snježani Bašević iz Sokoca potrebna sredstva za transplantaciju bubrega
Godinama je pomagala drugima, sada je potrebno da svi zajedno pomognemo njoj.

Snježani Bašević iz Sokoca prijeko su potrebna sredstva za transplantaciju bubrega. Na prethodnim humanitarnim akcijama nije skupljeno dovoljno novca.

Obezbijedile su tek inicijalna sredstva i mjesto na listi čekanja za transplantaciju u evropskim zdravstvenim centrima.

Za potpuni tretman potrebno je još oko 40. 000 maraka, a Snježanino zdravstveno stanje se komplikuje.

Osnivač je Udruženja lica sa posebnim potrebama "Podrška". Godinama je nesebično brinula o svojim štićenicima.

Darivala im i svoje vrijeme i novac. No, život joj nije uzvratio istom mjerom. Urođenu obostranu policistozu bubrega, Snježana i njen brat, naslijedili su od majke. I bez majke, još kao djeca ostali. Preminula je u 39. godini, od iste bilesti, sa kojom se sada Snježana bori.

I to sama!

Majčinsku ljubav koja joj je tako rano uskraćena htjela je ona da daruje. Nije uspjela! U međuvremenu ostala je i bez brata! I bez oca!

- Rizikovala sam da rodim bebu, međutim 5. dan beba mi je umrla, tako da je nažalost bilo sve uzalud. 2017. morala sam krenuti na dijalizu, evo već dvije i po godine idem - priča Snježana.

Snježanina majka umrla je nakon dvogodišnje hemodijalize. Ista Snježanu u životu održava, već treću godinu!

Ali je teško narušila njeno zdravstveno stanje. Operacija na srcu i na srčanim zaliscima, odstranjivanje štitne i paraštitne žlijezde.. . samo su dio zdravstvenih komplikacija sa kojima se Snježana bori.

Strahuje od novih srčanih poteškoća, od konstantno sve većih bubrega, iako već godinama nisu u funkciji.

Spas je u kadaveričnoj transplantaciji u evropskim klinikama, jer živih srodnika i donora nema. Uvrštena je i na listu čekanja. No treću godinu traje i njena borba da prikupi neophodan novac od skoro 100. 000 maraka.

U prethodnim humanitarnim akcijama obezbijeđeno je jedva pola novca. Onima koji su na njenu humanost već uzvratili Snježana zahvaljuje.

No, za transplantaciju, prethodne preglede i hospitalizaciju potrebno je još više od 40. 000 maraka.

Stoga Snježana moli ljude ako mogu da okrenu humanitarni broj 1416 da pomognu da se izbori u za život.

Za pomoć koja Snježani Bašević život znači otvoreni su tekući računi.

Do kraja decembra u funkciji je i MTELov humanitarni broj 1416. Јedan poziv ¿ jedna marka.
akcije- 104013 - 23.12.2019 : Marko Sokolac - best (2)

Priča o Snježani Bašević


akcije- 103995 - 15.12.2019 : Predo - best (1)

Humanitarni meč FK Glasinac za Snježanu Bašević


Ponedjeljak dan za početak! Neka bude ovaj prvi dan u sedmici početak saradnje sa trenutno najboljim srpskim klubom i početak posljednjeg dijela prikupljanja pomoći za našu sugrađanku ŽSnjezanaBasevic koja se sprema za transplataciju bubrega.

Idemo jako, najjače, samo onako kako mi to radimo na Romaniji. Svim srcem za one kojima treba pomoć. A mi ćemo se potruditi da priredimo nezaboravnu sportsku predstavu.

Rijetkost je da imamo priliku da vidimo najveći nivo futsala u našoj dvorani, zato dođite i uživajte! Hvala načelniku što je preuzeo sve troškove oko organizacije ovog druženja sa gostima iz Beograda.
akcije- 103991 - 15.12.2019 : Predrag Dobrilovic Sokolac - best (0)

Poziv za pomoć


У току је друга акција за прикупљање донација нашој Сњежани Башевиќ за трансплатацију бубрега. Соколачки Футсал клуб "Гласинац" организује хуманитарни меч са Клубом малог фудбала "Црвена Звезда" Београд. Из клуба поручују и апелују: "Уз празнично расположење, украшавање улица и наших домова, резервација за новогодишње славље, вријеме је, а и најбољи је тренутак за људскост и хуманост.
Као и много пута до сада Футсал клуб Гласинац жели да помогне својим суграђанима да заједно са вама и нашим пријатељима из Црвене Звезде играмо за живот. Да играмо за наду у љепша и боља сутра свих.
akcije- 103989 - 15.12.2019 : Goran Debelnogich Macedonia - best (0)

Snježana Bašević


Позивам све оне који могу да помогну мојој родици Сњежани Башевић којој су потребна средства за трансплантацију бубрега.
Хвала унапред, уплатите на

http://www. paypal. me/snjezanabasevic
akcije- 103979 - 11.12.2019 : Vesna Sokolac - best (0)

Snježana Bašević


Odgovor korisniku Stefan CG - Poštovani Stefane, jeste to ja ta ista Snježana Bašević, koja je pomagala oko ekshumacije boraca i mnogih drugih humanitarnih akcija.
akcije- 103976 - 10.12.2019 : Vlado Beograd - best (0)

Pomoć za Snježanu Bašević


Poštovani Janko,

Za vas a i sve druge koji bi htjeli da pomognu preko PayPal uplate, najlakše je da to možda uradite putem ovog linka:

http://www.paypal.me/snjezanabasevic

ili kliknite ovdje

Tu direktno upišete željeni iznos i prebacite novac sa svog PayPal naloga na humanitarni.

Pozdrav,
Vlado
akcije- 103962 - 05.12.2019 : Stefan CG - best (0)

Snježana Bašević


Poštovani gospodine Željko,

mene interesuje da li se radi o onoj istoj Snježani Bašević koja Tebi pomagala u vezi ekshumacije poginulih boraca koji su zahvaljujući ovom forumu preneseni na Vojničko grobje u Sokolcu? U svakom slučaju, čak i da nije, toj ženi bi obavezno trebalo pomoći.

Pozdrav iz srpske Crne Gore.
akcije- 103951 - 04.12.2019 : Janko - best (0)

Pomoć Snježani Bašević


Dobar dan, braćo. Ja bih želeo poslati pomoć Snježani Bašević, ali ne znam kako ide ta uplata preko PayPal-a? Preciznije rečeno, kako može da se to uradi preko email adrese? Da li neko može da mi to objasni?
akcije- 103941 - 02.12.2019 : Vesna Samardzija Sokolac - best (0)

Apel za pomoć Snježani Bašević


Snježana Bašević iz Sokoca ima urođenu obostranu policistozu bubrega, koju su ona i njen pokojni brat naslijedili od majke koja je od iste bolesti umrla u 39. godini života.

Bolest je u takvom stadiju da je neophodno što prije uraditi transplataciju bubrega, za što su neophodna novčana sredstva koja Snježana ne može sama da obezbjedi. Potrebna sredstva za transplataciju bubrega u inostranstvu iznose 100.000 KM, a dosadašnjim akcijama prikupljeno je 2/3 potrebnih novčanih sredstava.

Snježana je dugogodišnji humanitarni radnik, godinama je pomagala drugima, a sada je potrebno da zajednički svi pomognemo njoj.

U decembru je u Republici Srpskoj pokrenut Mtl humanitarni broj 1416, a pozivom istog se donira 1 KM za Snježanino liječenje. Takođe može se pomoći i uplatom na račune

BiH KM-562-012-81117364-57
Srbija DIN-205-900-1021905860-11
Inostranstvo PAYPAL:bsnjezanaŽhotmail.com
akcije- 103437 - 05.06.2019 : Rato Pandurevic Sokolac - best (0)

Dušica Tutorić


Pozdrav za Željka i sve ostale koji prate ovaj sajt! Hvala ti puno što si se priključio akciji pomoći za našu Dušicu.

Da vas obavijestim da su se naši Sokočani pokazali pravo i svaka im čast. Hvala i vama iz dijaspore. Nadamo se da ćemo ubrzo da prikupimo potrebnu količinu novca i da spasimo našu Dušicu.

A njena adresa je Jove Jankovica 17, Sokolac 71350 a broj telefona +387-65-994-455. Pa eto, ako još neko želi može da pomogne. Još jednom puno hvala I pozdrav sa Romanije.
akcije- 103421 - 31.05.2019 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Trista američkih dolara za Dušicu Tutorić


Za Dušicu Tutorić sam se zainteresova zato što je jedan sveštenik (možda čak i monah) nekim mojim prijateljima u Americi i Kanadi poslao SMS poruku sa molbom da joj pomognu da sakupi novac za operaciju.

Naravno da znam Neška. Bila je to zlatna generacija Glasinca! Pamtim ga više kao dobrog čovjeka, nego kao dobrog fudbalera. Molim vas da me opet pogrešno ne shvatite, ne kažem da je bio loš fudbaler, ali ipak mislim da mu je "čojstvo" bila jača strana.

Zadnje tri godine sam uglavnom provodio na tim našim prostorima, živeći na veoma skromnim prihodima, pa mi je poprilično postalo jasno kako se tamo doista živi. Na kraju sam ipak morao da ponovo odem preko granice, i evo već pet mjeseci radim u inostranstvu a još uvijek nisam zaradio da vratim dugove koje sam tamo napravio.

U svakom slučaju, sada, kada sam se uvjerio da Dušica Tutorić doista postoji i treba našu pomoć, odlučio sam da joj i ja pomognem. U Beograd sam već otpravio 300 američkih dolara, pa ću zamoliti Nedeljka Žugića da ih odnese i preda Dušici ili Nešku.

Takođe bih zamolio sve one koji su u mogućnosti da pomognu Dušici da to i urade. Nisu donatori oni koji imaju pare, već oni koji imaju srce.

Nadam se da će ova moja skromna donacija bar malo pomoći Dušici da još puno godina bude dobra majka, supruga, kćerka.

Za sve one koji odluče da pomognu: molim vas da se, nakon što uplatite novac, upišete na ovu stranicu i napišite koliko ste poslali. Nije to zbog vas, nego da "probudite" i druge da krenu vašim putem.

Bilo bi dobro objaviti i Dušicinu adresu i broj telefona (Viber, Whatsapp), pošto većina onih koji žive u inostranstvu novac šalju preko Western Union-a, a za to su im potrebni ovi podaci.

Još jednom molim sve one koji su u mogućnosti da pomognu Dušici da to i urade. Danas vi pomognite njoj, a sutra će vama Bog.
akcije- 103407 - 19.05.2019 : Rato Pandurevic Sokolac - best (0)

Dušica Tutorić


Dušica Tutorić. Pošto ste tražili informaciju, evo idemo redom.

Dušica je kćerka Nešković Ljubinka - Neška, nekadašnjeg fudbalera Glasinca. Ona je generacija Dule, Neško, Tadija itd. Njih bi trebalo da znaš pošto si bio u Sokocu kada su igrali.

Dušica je udata za Bojana Tutorića, pa odatle i to prezime. Inače Bojanova majka je naša sa Sokoca i prezivala se Erić. Dušica je inače profesorica engleskog jezika, ali trenutno radi u UPRAVI PRIHODA ovde u Sokocu. Inače je jedno divno čeljade. Imaju jednu ćerkicu Helenu,

Dušica već godinama ima problema sa bubrezima. Prije petnaestak godina joj je ugrađen jedan bubreg. Ali, pošto on ima vrijeme trajanja, nešto oko petnaestak godina, znači da joj je potrebna nova operacija i novi bubreg.

Eto toliko od mene. Ako su potrebne neke informacije, slobodno kontaktirajte. Moj broj telefona je 066-930-274. Ja sam Radenko Pandurević, a inače sam prvi rođak od Dušičine majke Draginje.

Veliki pozdrav za tebe Željko. Ja sam šest godina mlađi od tebe, I sjećam se samo da si često igrao košarke kod škole.

P.S. Ako je neko zainteresovan iz "Tuđine" neka pomogne koliko može da nasa Dušica dobije i ovu bitku.
akcije- 103397 - 17.05.2019 : Radenko Sando Sokolac - best (0)

RE: Dušica Tutorić


Generalno, mi čijeg "prezimena do rata nije bilo na vašoj opštini" u njoj imamo status "nekakav(a)" (nije tema ali se nekako "namjestilo") ali Dušica Tutorić zaista tu živi i zaista joj je neophodna pomoć jer joj je život ugrožen. Radi se o divnoj osobi i omiljenom tičeru mladih naraštaja.
akcije- 103389 - 16.05.2019 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Dušica Tutorić iz Sokolca


Po internetu kruži informacija, ili bolje rečeno apel za pomoć, u kome se navodi da nekakva Dušita Tutorić treba 60. 000 evra za transplataciju bubrega u Francuskoj. Prijatelji me pitaju da li je ovo vjerodostojna informacija, a meni se nekako čini da takvog prezimena, bar do rata, nije bilo na našoj opštini.

Bio bih vam zahvalan ako biste mi potvrdili ili opovrgli ovu informaciju.
akcije- 102589 - 22.08.2018 : ... Modrica - best (0)

Predrag Beli Buco Đekanović


Pošto vidim da imate tekstove za ratne saborce i drugove iz vojske, evo i jedna tužana vijest. Naš dragi Beli je preminuo u bolnici 5. 8. 2018. godine u Banja Luci. Iza sebe je ostavio vaspitanu i odgojenu djecu i samo lijepe stvari.
Vječna slava i hvala brate Buco!
akcije- 102351 - 30.05.2018 : Neba Bak Srbija - best (2)

Pomoć: Rogić Lavko - Roga


Dobro veče draga braćo. Nisam se skoro javljao, pa koristim priliku i ovog puta bih se obratio svim ljudima dobre volje putem ovog našeg foruma.

Naime, posle teške operacije karcinoma, našeg saborca i brata, Roge, koji se nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji, a samim tim njegov oporavak i lečenje iziskuje određena novčana sredstva, pa vas draga braćo, prijatelji ovim putem molim za jednokratnu pomoć. Rogić Lavku-Rogi, su hitno potrebni lekovi pa ako ste zainteresovani da se napravi mala akcija pomoći za njega, simbolično, ko koliko ima njemu će mnogo značiti. Hvala.
akcije- 102349 - 30.05.2018 : Milan Podgorica - best (0)

Prenošenje boraca na Vojničko groblje


Željko, mislim da nisi u pravu sto se tiče daljnjih akcija. Napisi koja su to tri borca i daj neki ž. r. pa da počnemo sa prukupljanjem sredstava. Pozdrav.

RE: Prenošenje boraca na Vojničko grobljePoštovani prijatelju,

možda si ti i u pravu, ali ja sam puno puta čuo da bi neko "dao novac za Boru" pa sam mišljenja da bi bilo daleko više zainteresovanih kada bi Boro išao "u paketu" sa još nekoliko boraca.

Ujedno, gotovo isto je kada se baviš organizacijom prenosa nekoliko boraca. Od pogrebnog društva dobiješ i mali popust, pa te dođe i jeftinije.

Iskreno rečeno, ja trenutno nemam nikoga u vidu, što se tiče prenošenja poginulih boraca.
akcije- 101379 - 21.10.2017 : Boris Sirob Srbija - best (0)

RE: Tužna sudbina porodice Ilić


Zdravo Željko,

Pogledah ovu priču o porodici Ilić, pa se sjetih da je sve više ljudi koji ne znaju šta je "sevap". Voli bi da pokreneš akciju kupovine kuče za ovu porodicu, Ilić, a ako do toga dođe računaj na moju pomoć jer se moja vjera u boga zasniva na "fatanju" sevapa.

Pozdrav Boris
akcije- 101353 - 20.10.2017 : Nenocc Sokolac - best (0)

RE: Tužna sudbina porodice Ilić


Željko, drago mi je da si pokrenuo akciju za kupovinu kuće porodici Ilić. I ja sam ovo danas čitao u Blicu. Za pristojan krov nad glavom ovoj divnoj prodici bih rado uplatio 100 Evra, a ukoliko bi bila mogućnost uplate preko paypal-a dodatnih 40 evra koliko koštaju bankrski troškovi- reketiranje za slanje novca.

Veliki pozdrav, Neno
akcije- 101349 - 19.10.2017 : Milan Podgorica - best (0)

RE: Tužna sudbina porodice Ilić


Oko pomoći za kupovinu kuće ja sam saglasan.
akcije- 101347 - 19.10.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Tužna sudbina porodice Ilić


Danas je Blic objavio ovu potresnu priču pod nazivom: "BOJIMO SE MRAKA, NOĆU SE IZ ŠUME ČUJU ŠAKALI" u kojoj se govori o strašnom životu porodice Ilić koja sa četiri dječaka i jednom djevojčicom živi u zarđaloj olupini broda. Molim vas da pogledate prije nego što nastavite čitati moj komentar.Priča me je potresla u tolikoj mjeri da sam počeo da razmišljam o tome da im kupim neku kuću u vrijednosti 3000 evra, ako ne nađem ništa bolje onda može i ova koju možete pogledati ako kliknete ovdje. Ova kuća se takođe nalazi u blizini Vršca, a za njihovog oca bi se otvarila mogućnost da se bavi pčelarstvom.

Naravno, za ovu akciju bi mi bila potrebna i vaša pomoć. Ukoliko ste spremni da učestvujete u ovoj akciji, molim vas da ostavite svoj komentar. Napominjem još jednom, ovako bismo pomogli četiri dječaka i jednu djevojčicu.

Napominjem da je ovaj moj članak u ovom trenutku samo ispitivanje broja zainteresovanih za ovu akciju, nikakve kupovine neće biti bez kontaktiranja porodice i njihove saglasnosti za kupovinu, a to bih uradio u samo u onom trenutku kada obezbjedimo dovoljno sredstava za istu.

Originalni članak, vezan za tešku situaciju ove porodice, možete pogledati ako kliknete ovdje.
akcije- 100279 - 23.04.2017 : Natasa Spiric Novi Banovci - best (0)

Molim za pomoć


Poštovani gospodine Željko,

evo prošlo je godina dana kako nisam bila na ovom sajtu jer nisam imala internet. Vidim da ste objavili da stavim kako mi se može poslati novac. Iskreno ne znam da li to više da radim. Neki ljudi su zloupotrebili moju bolest i postavljali na Fejsbuk da sam umrla prošle godine 16. 6. 2016. Ljudi koji žive u mojoj blizini i ljudi koji i meni i mojoj deci i dan-danas pomažu znaju istinu o meni.

Hvala svima koji su zvali crkvu u Surduku i Novim Banovcima i raspitivali se za mene. Ja sam još bolesna i živim svaki dan u nadi da će se desiti neko čudo i da ću jednom reći sama sebi da više ne trebam da brinem i da je sve loše iza mene. Ako mislite da se opet ovde mogu javiti za bilo kaku pomoć javi te mi se. Interesuje me u koliko sati se daje 29. 4. parastos za poginule borce. Mom bratu je 26. 4. pomen, ali bi volela ako neko iz Beograda ide za Sokolac, da mi pomogne da me poveze da bi prisustovala i obišla bratov grob.

Veliki pozdrav vama i svima od Nataše.
akcije- 100223 - 15.04.2017 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

Parastos poginulim borcima 3. sarajevske brigade


Poštovani učesnici foruma,

želim da vas ovom prilikom obavjestim da će komanda 3. sarajevske brigade organizovati parastos za sve poginule borce naše brigade. U organizaciji parastosa, osim komande 3. sarajevske brigade, svesrdnu pomoć i učešće u organizaciji uzeli su:

 • Predsjedništvo udruženja poginulih boraca Sarajevsko-romaijske regije,
 • BORS-Višegrad i
 • Udruženje vetrana Odbrambeno-otadžbinskog rata Sokolac.

  Parastos će biti održan 29. jula. 2017, na Vojničkom groblju "Mali Zejtinlik - Sokolac".

  Ovom prilikom vas sve pozivam da prisustvujemo u što većem broju, pozovite i one koji nisu bili pripadnici 3. sarajevska brigada, da obiđemo grobove naših heroja i pomolimo se za njihovu dušu!

  Unapred zahvalna, komanda 3. sarajevske brigade.
 • akcije- 100205 - 12.04.2017 : Snjezana Basevic Sokolac - best (1)

  Potrebna pomoć


  Željko u subotu sam krenula na prvu hemodijalizu i na prvoj mi pukne arterija. Ovo je živa patnja i jedina mi je nada da uradim transplantaciju bubrega. Zato mi je potrebna pomoć svih prijatelja i ljudi dobre volje da mi pomognu u prikupljanju sredstava za uradim transplantaciju što prije.

  RE: Potrebna pomoć


  Snježana,

  vjerujem da ima dosta onih koji su Ti zahvalni na svemu onome što si uradila na polju humanitarnog rada, uključujući i akciju ekshumacije boraca koji su preneseni na Vojničko groblje u Sokocu. Ja ću da se uključim u ovu akciju, a ti objavi i podatke kako i ostali mogu da ti šalju novac.
  akcije- 98611 - 29.12.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Pomoć porodici Bore Radića


  Ex-Ponto, dobro je što si to pitao da bi i drugi razumjeli! Ako živiš u inostranstvu onda je po mom mišljenju najbolja varijanta Western Union. Međutim, ako u inostranstvu imaš račun u banci, a poslaćeš više od, recimo 400 dolara, onda ti je najjeftinije da pošalješ pare preko svoje banke. Primjera radi, moja banka meni naplati oko 50 dolara svaki iznos koji šaljem, radilo se to o 50 ili 50 hiljada dolara. Oni u banci prilikom slanja traže IBAN, SVIFT, naziv i adresu banke. Tada ti trebaju ovi podaci i adresa od Ljubljanske banke.

  Ako šalješ novac iz regiona pretpostavljam da ti onda trebaju ovi podatci iz Banjalučke banke.

  Nadam se da sam pomogao u razjašnjavanju!
  akcije- 98599 - 29.12.2016 : Ex-ponto - best (0)

  Pomoć porodici Bore Radića


  Vjerujem da nisam sam sa ovom dilemom; ne znam kako pomoći čovjeku sa kojim ja, ili neko blizak meni, nema kontakt.

  Mogu poslati novac putem raznih agencija, šaljem direktno preko "kurira", dam "iz ruke u ruku", otvorim račun u inostranstvu, dam osobi karticu, pa pomalo diže preko automata... ali kada mi izbace sve one brojeve žiro računa sa raznim šiframa, a u vezi pomoći nekome, pojma nemam šta i kako uraditi.

  Dok je bila Jugoslavija, znao sam da trebam uzeti uplatnicu, tamo su bile sve te rubrike, popunio bih ih i... nakon par dana dobio zahvalnicu.

  Vjerovatno je i sada isto za ljude iz istog regiona, ali šta ću ja (i ostali) što nismo blizu.

  U vezi sa pokojnim Borom Radićem je objavljeno više cifara kod banke iz Banja Luke, a onda je rečeno da za one iz inostranstva postoji Ljubljanska Banka i date su neke šifre. Ja pojma nemam šta bih mogao uraditi sa tim informacijama ako bih želio pomoći. Kako Ljubljanska povezuje Banjalučku banku, koji brojevi i šifre su potrebni...

  Pravio sam neke transakcije sa kompanijama iz bivše SFRJ, to je išlo po nekoj drugoj i meni razumljivoj proceduri, a o ovom gore rečenom zaista nemam pojma, pa bih zamolio bolje obaviještene da to malo razjasne.

  Hvala.
  akcije- 98564 - 28.12.2016 : Vogoscanin Pravi Vogosca - best (0)

  Pomoć porodici Bore Radića


  Predlazem da svi pošaljemo Željku poruku koliko je ko poslao, a da on objedini cifru i objavi na sajtu. Poslao sam $100.
  akcije- 98553 - 28.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Pomoć porodici Bore Radića


  Do sada se nisam oglašavao po ovom pitanju, međutim moji poznanici i prijatelji su odavno shvatili da od svog srca podržavam ovu akciju.

  Podržavam slanje novca putem žiro računa objavljenim na ovoj stranici, ali se slažem sa Pravim da bi bilo mudro na ovoj stranici upisati i o kom se iznosu radi. Ovo prije svega zbog moje savjesti, jer ne želim da preko ove stranice bar jedan evro ode u tuđe džepove.

  U maju 2017. godine ću se i sam uključiti u ovu akciju tj. namjera mi je da posjetim porodicu Radić. Tom prilikom ću im uručiti skromni prilog od mene, ali i od drugih koji namjeravaju da nešto novca pošalju uz moju pomoć. Tom prilikom bih želio da se lično uvjerim kako živi porodica Radić, ali i da sagledam sve moguće varijante pomoći koja bi im dobro došla.

  Hvala svima koji su zainteresovani za pomoć porodici ovog velikog srpskog junaka. Žalosno je što mnogi još uvijek ne shvataju da je Boro Radić jedna od centralnih ličnosti naše novije istorije jer je upravo on omogućio da Republika Srpska postoji u današnjim granicama. Na djelima jednog običnog patriote, danas već zaboravljenog borca, svoju slavu i karijere su izgradili mnogobrojni političari u Republici Srpskoj. U tome sam se uvjerio tek kada sam, nakon smrti Bore Radića, od nekoliko visokih oficira VRS saznao koliko je bilo važno što je Pretis ostao u srpskim rukama.

  Neka ti je laka crna zemlja, junače!
  akcije- 98547 - 28.12.2016 : Vogoscanin Pravi Vogosca - best (0)

  Pomoć porodici Bore Radića


  Stanislave,

  zamolio bi te da na ovom forum objaviš koliko se novca sakupilo! Zahvaljujući ovom sajtu mnoge akcije su uspjele. Koliko ja znam, do sad su se u akciji odazvali Miner, Radomir Crnogorac-Crni, Milan Vukotić i ja. Hvala svim dobrim ljudima na pomoći i podršci u akciji. Danas Borinu majku otpuštaju iz bolnice. Nadajmo se njenom brzom oporavku!
  akcije- 98483 - 27.12.2016 : Stanislav Vogosca - best (0)

  Pomoć za porodicu Bore Radića!


  Orloviću Trebinje, ja ću u Trebinje doći sada za praznike pa možemo zajedno da pustimo informaciju vogošćanskoj raji za ovu akciju pa da onda što prije pošaljemo sredstva koja skupimo!
  akcije- 98445 - 23.12.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Pomoć porodici Bore Radića


  NLB-Razvojna banka, vlasnik računa Dragica Gavrić
  NLB Banka a. d.
  Adresa: Milana Tepića, br 4, 78000, Banja Luka, BiH
  banka broj računa: 562-004-8096813-08
  IBAN: BA395620048135747162
  SWIFT BIC: RAZBBA22

  Dodatne informacije: za EUR, USD, AUD, CAD,
  SWIFTBIC: LJBAS12X
  Nova Ljubljanska banka dd, Ljubljana, Slovenija

  Dragica je majka troje djece, ali se prihvatila obaveze da se brine i o porodici Radić, pa je osim što fizički pomaže i svaki dan obilazi u bolnici Borinu majku, prihvatila je da sve novčane pomoći idu preko njenog računa!

  U razgovoru sa Igorovom majkom Biserom, saznao sam da se radi o povjerljivoj osobi i da sva novčana srtsva koja ona pošalje za svog sina, šalje preko Dragice Gavrić.
  akcije- 96995 - 20.08.2016 : Neba Bak Srbija - best (3)

  Komandir Buca


  Prolazi vreme, traljavo, iz dana u dan sve lošije od lošeg. Kako obavim razgovor, stalno loše vesti. Svašta mi se vrti po glavi. Naš brat i komandir Buca je već više od pola godine u bolnici, opet bije bitku, a mi mu držimo palčeve da po ko zna koji put izađe kao pobednik. Opet doktori, kao i mnogo puta nisu bili u pravu, da će se stanje popraviti i da će sve biti u redu. Buca je i ovaj put uzdignute glave kao i kad je jurišao na neprijatelja, junački izdržao rezanje i druge noge. I ne samo to, doktori su opet pogrešili sa konstatacijom da će sve biti u redu, komandir Buca je ponovo vraćen u bolnicu i za vrlo kratko vreme doživeo da mu po drugi put skrate nogu, drugu. Sve je nas komandir izdržao, ko ga poznaje zna kakav je, a znate i o kakvim operacionim zahvatima je podvrgnut, a znate i kakav je heroj bio, bio i ostao.

  Svi smo uz njega! Molimo našeg dragog Boga da sve bude kako treba i da ga jednom zauvek zaobiđu više problemi. Eto dragi moji forumaši, nisam mogao da izdržim a da ne podelim sa Vama bol koja je okupirala našeg brata, i junaštvo koje poseduje Buca. Junački je ceo rat izdržao, tako i ove povrede nakon rata. Pozdrav draga moja braćo i kako mi kažemo, navijajte za našeg komandira Bucu.
  akcije- 94813 - 13.01.2016 : Natasa Spiric Belegis - best (0)

  Molim za pomoć


  Gospodine Željko,

  nisam ulazila na ovu stranicu kako mi je umro otac, evo već je gotovo tri godine. Sada se javljam da vidim da li postoji mogućnost da se kod vas postavi moj sajt, inače na mom Facebooku imam i otvoren sajt o meni. Ja sam bolesna i prijateljica iz Kanade mi je pomogla sa da mi se može uplatiti donacija na jedan dolar što meni i mojoj deci mnogo znači. Inače, imam rak. U Srbiji još nisam dobila državljanstvo, lekove i sve ostalo plaćam sama. Živim sama sa decom. Da mi nema prijatelja sa Facebooka ne znam da li bi imala šta da jedem. Molim vas odgovorite mi. Veliki pozdrav od Nataše Špirić.

  RE: Molba za pomoć  Nataša,

  molim te napiši i kako ti se mogu slati pare. Vjerujem da na ovoj stranici ima zainteresovanih za to. Nemoj gubiti nadu!
  akcije- 93759 - 03.10.2015 : Neba Bak Srbija - best (3)

  Komandir Buca


  Draga braćo i moji forumaši,

  evo da podelim, po ko zna koji put, priču o našem komandiru Buci. Buca je, po ko zna koji put, izvojevao bitku van bojišta. U suštini, njegov život je postao veliko bojište gde on u svim bitkama izlazi kao pobednik, valjda zbog toga što je i u ratu navikao da pobeđuje.

  Buca je ponovo u bolnici, operisan je po ko zna koji put. Ovaj put su mu ugradili PEJS-MEJKER, koji je bio neophodan za njegovo dalje zdravlje. Bucino zdravstveno stanje je stabilno, stalno smo u vezi, zadovoljan je i oseća se mnogo bolje. Nakon oporavka od ove intervencije Bucu očekuje još jedna operacija, vađenja gelera iz noge jer je neophodno da bi se navikao na protezu. Veliki pozdrav svima, i naravno prenosim Bucine pozdrave.
  akcije- 93103 - 28.05.2015 : Neba Bak Srbija - best (7)

  Stanje komandira Buce se popravlja!


  Dragi moji forumaši, javljam se ponovo i ovom prilikom Vam prenosim velike, ali zaista velike pozdrave komandira Buce. Komandir Buca je, uz pomoć svojih prijatelja, prebrodio krizu koja ga je umalo psihički slomila zbog svog hendikepa. Naime, sa njim se čujem skoro svaki drugi-treći dan i on se nalazi u veoma zavidnoj formi, kako bih se izrazio, postao je hiperaktivan, jurca po bolnici za mladim sestrama, hahaha, i veoma je zadovoljan svojim dosadašnjim postignutim uspehom sa terapijama i vežbama sa protezom.

  On je i ovom prilikom izrazio zahvalnost na pomoći, naravno ko je koliko imao pomogao je, a njemu je i to malo značilo mnogo. Ima još otprilike dve nedelje da provede u bolnici u Banja Luci i nakon tri meseca , nadamo se da ga otpuste kući svojoj porodici.

  Što se tiče javljanja, on je malo stidljiv, kako bih rekao za naš forum, ali je čvrsto obećao da će se u skorije vreme obratiti svojim saborcima na ovom našem forumu, naravno, prvom prilikom kad bude bio u tehničkoj mogućnosti.

  Ja Vam svima prenosim pozdrave, da ne bih nekog izostavio, svi imaju pozdrave od komandira Buce, a naravno i od mene veliki pozdrav...
  akcije- 92389 - 15.02.2015 : Neba Bak Srbija - best (5)

  Pomoć komandiru Buci


  Draga braćo, evo da se javim i da kažem da akcija pomoći komandiru Buci dobija svoj tok. Pored već starih donatora pojavilo se još nasih boraca-donatora i lista donacija izgleda ovako:

 • Vogošćanin Pravi 100 dolara,
 • Miner Vogošća 150 dolara,
 • KiM R. Srbija 100 eura,
 • Milan Podgorica 100 eura,
 • Ognjen Dragić 100 KM,
 • Željko Tomić 100 KM.

  Komandir Buca je veoma zahvalan saborcima na poslatoj pomoći sa kojom je dosta toga za njegove mogućnosti uradio. Pre izvesnog vremena je Išao u bolnicu i odradili su mu otisak za protezu koja bi u skorije vreme trebalo stići na njegovu adresu. Buca je polako ali teško uspostavio kakav-takav korak sa vremenom, i mada je veoma jak i fizički i mentalno, ali je ipak teško podneo gubitak noge. Ipak, svi mi smo mu dosta toga svojom pomoći olaksali, jer pored svoje dece ima i nas, svoje saborce koji smo tu da pomognemo, kao nekad.

  Komandiru Buci je žao što trenutno nije u tehničkoj mogućnosti da se javi na ovaj naš forum kao što je to I obećao, ali biće dana i za to, za sada je važno da je sada bolje. Zamolio me je da vam prenesem jedan veliki pozdrav.
 • akcije- 92383 - 14.02.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Potrebna potvrda o prijemu novčane pomoći


  Neba,

  molim te da potvrdiš da je komandir Buca prije 20-tak dana sa Sokoca primio poštansku uplatu u iznosu od 200 KM, po 100 KM od mene i Ognjena Dragića.

  Takođe te molim da I sve ostale uplate registruješ na ovom sajtu!

  Pozdrav,
  Željko Tomić
  akcije- 91905 - 23.12.2014 : Neba Bak Srbija - best (4)

  Pomoć komandiru Buci: Milan iz Podgorice


  Dragi forumašI,

  evo da se još jednom javim u vezi pomoći komandiru Buci. Ovoj akciji se pridružio i Milan iz Podgorice, koji je našem komandiru donirao 100 evra. Ja mu se ovom prilikom iskreno zahvaljujem.

  Bucino zdravstveno stanje nije na zavidnom nivou jer se slabo kreće pa sada ima problema i sa drugom nogom, pa mu doktori odlažu tretman sa otiskom za protezu. Trenutno nije najbolje i nadamo se i molimo da će prevazići sve ove tegobe, ali sve uz Božju volju. Buca je jak i stamen borac, uvek je izlazio na kraj sa svim poteškoćama, ali ovo mu je najteža bitka u životu, kako i sam kaže, a i mi sami znamo kroz šta trenutno prolazi, uz sve porodične probleme i njegov hendikep sa nogom treba izdržati.

  Ipak, svi smo optimisti, nadamo se najboljem, mada je još pod terapijama i ponovo će morati u bolnicu. Ukoliko bi bilo još dobrovoljaca za pomoć, bilo bi poželjno iz sve snage pomoći, jer mu je potrebno puno novčanih sredstava za lekove i lečenje.

  Komandir Buca nije trenutno u mogućnosti da se javi na ovaj naš forum, kako iz tehničkih tako i iz finansijskih razloga, ali je čvrsto obećao da će se obrati svojim saborcima.

  Hvala Vam draga braćo što imate razumevanje za pomoć našem komandiru. Živi bili i veliki pozdrav!
  akcije- 91599 - 13.11.2014 : Neba Bak Srbija - best (5)

  KiM R. Srbija: Donator u akciji Pomoć komandiru Buci


  Pozdrav braćo,

  Evo, nakon uspešnog odziva na akciju "Pomoć komandiru Buci" i posle početne donacije naše braće Pravog i Minera, ovoj uspešnoj akciji se priključio i "KiM R. Srbija" sa svojih 100 evra donacije. Od Željka, koji je sa njim u kontaktu, saznajem da ovaj naš najnoviji donator doista živi na Kosovu, okružen Albancima. U finansijskom pogledu je sasvim prosječan, tj. nije jedan od onih koji mogu da se razbacuju novcem. Međutim, kako neko već ranije reče, ne daje onaj ko ima novac već onaj koji ima dušu!

  Upravo zbog toga želim da se zahvalim KiM na ovom humanom gestu, kako u Bucino ime, tako i u ime svih posjetilaca ovog foruma.

  Još jednom prenosim reči i pozdrave od komandira Buce, koji se zahvaljuje svim svojim saborcima na pomoći u ovim, za njega, kritičnim trenucima. On će se, kada bude mogao, obrati na ovom našem bratskom forumu, a nadam se da će se uključiti i u ove naše ratne priče, mada je uvijek bio škrt na riječima, a pogotovu na ovu temu. Moram da vam kažem da Buco nije klonuo duhom i veoma je srećan što je uspeo da prebrodi ovaj težak period, i kaže mi da se uveliko sprema za "daljni život".

  Nadam se da će se još neko sa ovog našeg foruma uključiti u ovu akciju, te zbog toga apelujem na sve ljude dobre volje da pomognu komandiru Buci. Hvala Vam braćo!
  akcije- 91571 - 08.11.2014 : Neba Bak Srbija - best (1)

  Pomoć komandiru Buci


  Draga braćo i posetioci ovog našeg foruma, da Vam se obratim još jednom u vezi pomoći komandiru Buci. Naime, komandir Buca je na kućnom lečenju, što nije smelo da se dogodi jer lekari nisu trebali da ga tako rano otpuste iz bolnice. Sada je prepušten na milost i nemilost, ali šta je tu je, to je njihova procedura.

  Buca je pre dva dana odveden u bolnicu jer mu je pozlilo zbog nedostatka lekova koje mu papreno naplaćuju, a kao što sam već pisao on nema nikakvih novčanih sredstava ni primanja da bi sebi i porodici obezbedio za život a kamo li njemu potrebne lekove. Molio bih ljude dobre volje da ako je ikako moguće da se solidarišu i pomognu komandiru u njegovom nastojanju da što brže ozdravi. U drugom pogledu socijalno neće u celokupnom iznosu isplatiti cenu za protezu koja mu je neophodna za dalji život jer mu je noga, što je veoma strašno, oštećena iznad butine te stoga ima veoma mali deo noge, ako tako možemo reći pa mu je i za to potrebno.

  Nadam se da će ljudi dobre volje naći za shodno da pomognu našem Buci, a nadam se da će se i on uskoro javiti na nas forum. Hvala narode i živi mi bili.
  akcije- 91553 - 04.11.2014 : Neba Bak Srbija - best (1)

  Pomoć komandiru Buci


  Draga braćo,

  akcija pomoći komandiru Buci je krenula. Među prvima su se odazvali naša braća, i pre svega dobri ljudi, koji su to već mnogo puta dokazali:

 • Vogošćanin Pravi 100 dolara
 • Miner Vogošća 150 dolara

  Poruka za KiM: Buco i ja smo konstatovali smo da je u ovom trenutku jedino on validan za podizanje novca. Njegova deca to nisu u stanju da urade, a uz sebe nema nikoga bližeg, već kad krene u bolnicu na previjanje on svrati do banke i podigne novac. Zbog toga i KiM može od Željka dobiti bucinu adresu i direktno uputiti njemu preko Western Union-a.

  Nadam se da će se još dosta dobrih ljudi odazvati za pomoć. Dok ne dođe vreme da se uzme proteza za Bucu, on će sa novcem koji je dobio od Pravog i Minera iskoristiti za lekove koji su mu u ovom trenutku neophodni i za šetalicu koju je naručio radi lakšeg kretanja po kući.

  Hvala vam, naši dragi junaci, i podržite ovu akciju.
 • akcije- 91551 - 04.11.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Pomoć komandiru Buci


  Pomoć za Bucu je bila veoma hitna, jer on nema novčanih srestava, ne samo za protezu već ni za normalan život! Ja sam se u toku vikenda uvezao preko FB sa Nebom Bak i preko njega uspostavio kontak sa Bucom. Prosledio sam Bucine podatke do Minera, pa smo Miner i ja već poslali novčanu pomoć u visini od oko 160 evra. Buco mi se javi i potvrdio da je podigao novac koji sam mu poslao. Predpostavljam da je Buco podigao i onih drugih 80 evra koje mu je Miner poslao. Vjerovatno Buco trenutno nema devizni račun, a dok ne smogne snage da otvori osti, bilo bi poželjno da ljudi koji su voljni pomoći našem junaku, pošalju novac preko Western Union-a ili preko pošte, zavisno šta im je povoljnije.

  Unapred hvala svima koji se jave i pomognu Buci u ovoj nezavidnoj situaciji u kojoj se našao!
  akcije- 91547 - 03.11.2014 : KiM R.Srbija - best (0)

  Pomoć za Bucu


  Znam da nije poželjno obraćati se pojedincima, ali ne znam kako drugačije da to kažem Nebi Bak: daj već jednom taj račun jer hoću da uplatim 100 evra za Bucu. Sve pišeš hitno je i da još niko nije pomogao, a ima nas koji možemo i hoćemo.

  Neba, obrati se Željku, od njega možeš dobiti moj email pa ćemo sve ostalo rešiti.

  Pozdrav!

  RE: Pomoć za Bucu  Neba,

  Da li bi ti mogao da se čuješ sa Bucom, jer si izgleda u ovom trenutku najbliži njemu, i da dobiješ od njega broj računa. Bilo bi dobro da otvori devizni racun, ukoliko je to moguće.

  Za KiM,

  poštovani prijatelju: meni je Neba poslao podatke o Buci, pa ja mogu da ti pošaljem iste, tako da novac možeš poslati preko Wester Union-a.

  Pozdrav,
  Željko
  akcije- 91535 - 01.11.2014 : Neba Bak Srbija - best (0)

  Pomoć komandiru Buci


  Komandir Buca je otpušten iz bolnice na kućno lečenje. Šta i kako oni rade, najbolje znaju mada bolesnog čoveka otpustiti posle 5 dana od odsecanja noge nije nimalo dobro. No šta je tu je, Buca i dalje ide uspravne glave i nije klonuo duhom, bori se kao i nekad u vreme rata sada, kako on kaže, čak i malo žešće.

  Poslao sam gos. Željku mail sa podacima o Buci, ime, prezime, adresa i broj telefona pa ako je i neko zainteresovan da ga poseti, to b bilo više nego za pohvalu.

  Pravi, rekao sam Željku da ti dostavi moj mail, pa onda možemo da se dopisujemo, ne mogu te tražiti na Fejsu jer su godine prošle a verovatno si se i promenio posle tolikih godina. Ja te znam iz viđenja, onako kroz maglu. Izvini, godine čine svoje, a ti si od mene stariji, ako se ne varam, nekih 5 godina, ali dobro tu smo, kamo sreće da se viđamo i čujemo u normalnim okolnostima a ne ovako u crnim situacijama kao što je pomoć za Bucu.

  Nadam se da su sada stvari mnogo jasnije, pa tako ko je voljan može se obratiti Željku za informaciju o adresi za komandira Bucu gde i kako mu proslediti pomoć. Hvala Vam još jednom draga braćo.
  akcije- 91527 - 31.10.2014 : Neba Bak Srbija - best (0)

  Pomoć za komandira Bucu


  Hvala svim ljudima dobre volje koji su se javili da pomognu komandiru Buci. Miner druže, čekam da mi se neko obrati šta i kako, ja mislim da je ispravnije delovati iz Republike Srpske jer Buca se nalazi u bolnici u Banjaluci, a ja sam u Srbiji, pa tako smatram da se smanjuju troškovi transfera novca. Sa druge strane, siguran sam da bi njemu bilo veoma drago da mu neko od saboraca lično uruči neku pomoć. Nije mi ništa teško, ali ako se niko ne prihvati pomoći moraću ja, i kao što sam pratio na forumu, upisao bih na ovom forumu ko je i odakle slao pomoć, nadam se da ne grešim. Ipak, čekam da mi se neko obrati kako dalje. U svakom slučaju hvala svima na javljanju i nadam se da ćemo ubrzo organizovati pomoć kako i šta raditi za dalje, a nadam se iskreno da će se i gos. Željko oglasiti jer je on najkompetentniji što se tiče takvih stvari, a i upoznat je sa time kako to ide.

  Pozdrav dobri ljudi!

  RE: Pomoć komandiru Buci  Neba,

  Kao prvo, želim da kažem da ću i ja da se uključim u ovu akciju, međutim namjerno nisam htio da koristim moju "prednost" kao "domaćina" ovog sajta i ja budem onaj koji "gura" ovu akciju.

  Neizmjerno mi je drago što se već javilo 4-5 ljudi dobre volje koji žele da pomognu čovjeku, nekadašnjem saborcu, koji je sada zapao u veliku nevolju. Odmah da kažem, da me je Bucina priča potresla, i mislim da si ovaj put mnogo bolje odradio svoj "ratni" zadatak.

  Mislim da bi najbolje bilo da novac sakuplja neko u Republici Srpskoj, po mogućnosti Buca ili neko njemu blizak. Možda neko od njegove djece, ukoliko su određenog uzrasta da isti mogu podizati. Vjerujem da Buca to ne može da uradi, ali mislim da može da "delegira" nekoga svoga, čovjeka od povjerenja. A ko je to - najbolje je da njega pitamo.
  akcije- 91523 - 30.10.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Pomoć komandiru Buci


  Neba,

  našao sam tvoj tekst pod brojem 90727, pisan dana 09. 07. 2014. godine, u kome si tražio pomoć za Bucu. Moram ti reći da u njemu nije bio upućen zahtjev za pomoć nikome direktno pa je on upravo zbog toga promakao čitaocima sajta. Nakon toga ovaj sajt duži period nije radio, tako da je tvoj tekst otišao u zaborav...

  Dobro je što si ponovo zatražio pomoć! Ovoga puta si puno bolje opisao Bucinu sitaciju, pa je to privuklo našu pažnju.

  Naravno da se ne ljutim za ono što si napisao, iako se u tvom tekstu osjeća izvjesna doza okrivljivanja. Moram ti reći, da svi imamo nekog kome bi htjeli da pomognemo više nego drugima, pa je meni tako moj brat ba prvom mjestu, pa tek onda ratni drugovi. Usput da kažem, ovaj sajt nema svoj fond iz kojeg pomaže ugroženim borcima na prostoru bivše Juge, nego se na osnovu nekog slučaja obraćamo ljudima koji prate šta pišemo i molimo ih da im se pomogne. Kada to ide preko Željka, onda on sakuplja novac što njemu pravi dodatne troškove da proslijedi novac na željenu adresu, a na koje niko od nas ne računa.

  Poznavajući Željkovu trenutnu situaciju, mislim da bi najbolje i najbrže bilo da se novac šalje direktno na Bucinu adresu, ili nekom njemu povjerljivom. Kao što vidiš, odmah su se jevili KIM, SRBIJA, MILAN PODGORICA i MINER, u želji da pomognu našim borcima, uključujući i komandira Bucu.

  Ovom prilikom ti predlažem da provjeriš sa Bucom ko bi mogao podizati novac koji bi se slao preko Western Uniona, pošto će kako vidim Miner, a i ja bi poslao novac tim putem. Drugim riječima, treba nam tačno ime i prezime onoga ko će podizati novac i njegova adresa. Onaj ko bude podizao novac mora da ima svoju ličnu kartu. Bilo bi dobro da neko od bliže rodbine bude primalac novca, možda čak i djeca. Mislim da novac treba uplaćivati odmah, da ima dovoljno novca za njegovu protezu kada mu to ortopedsko pomagalo bude potrebno.

  Da bi se ovo sve ubrzalo i da ne bi ćekali da Željko objavi naše komentare, predlažem da stupimo u kontakt preko mog E-mail koji Željko ima ili preko FB, pošto vidim da znaš ko sam ja pa me možeš lako pronaći. Tako ćemo ubrzati ovu akciju a njen tok možemo objaviti na sajtu!

  Veli pozdrav i hvala ti na lijepim riječima koje si napisao o meni!
  akcije- 91513 - 29.10.2014 : Miner Vogosca Vogošća - best (1)

  Pomoć komandiru Buci


  Pozdrav Neba,

  pošalji mi svoju adresu na moj imail, koji možeš dobiti od Željke i ja ću na tvoju adresu poslati svoj prilog preko Western Uniona.

  Miner
  akcije- 91505 - 29.10.2014 : Neba Bak Srbija - best (0)

  Pomoć komandiru Buci


  Milane,

  tokom ove godine sam pisao i to u postu 90727 od 09. 07. 2014 godine. Međutim, sada to više nije ni toliko bitno, važno je da se može organizovati neka pomoć. Zbog toga sam i zamolio gos. Željka da se angažuje oko toga, da se svi prilozi usmere ka njemu, naravno ukoliko je to moguće, ili da to bude Vogošćanin Pravi.

  Ja stvarno ne znam ništa o tome, jednostavno pokušao da pokrenem neku akciju, kako bi se teško bolesnom srpskom borcu sakupila neka pomoć.

  Još jednom da napomenem, da ljudi ne bi pomislili bilo šta neprimerno, da niko na silu ne može nešto uraditi, tako smatram i za pomoć, ako se može nešto organizovati njemu bi to puno značilo jer on sada bije bitku za svoj život.

  Još jednom hvala svima i nadam se da će sve biti kako treba i da će pomoc stići na pravo mesto i u pravo vreme.

  Pozdrav svim ljudima dobre volje.
  akcije- 91503 - 29.10.2014 : Neba Bak Srbija - best (0)

  RE: Pomoć komandiru Buci


  Pravi,

  molim te, nemoj pogrešno protumačiti moju želju za pomoć čoveku, nemam nameru da bilo kome šta stavljam na teret vec sam samo pomislio, a tako i jeste, da si ti na ovom forumu, bar po mom mišljenju, vodeći naš junak, i imaš dosta uticaja pa sam na konto toga mislio da bi upravo ti mogao dati podstrek svim dobrim ljudima dobre volje da pomognu našem komandiru Buci.

  Ni meni u Srbiji ne cvetaju ruže, nema ničega dobrog ni ovde kod nas, ali u svakom slučaju opet napominjem, i molim te da se ne uvrediš, da nisam hteo nikoga navesti na krivi put samo iskreno tražim pomoć za čoveka i nadam se najboljem.

  Hvala na javljanju i veliki pozdrav.
  akcije- 91501 - 29.10.2014 : Neba Bak Srbija - best (6)

  Pomoć komandiru Buci


  Evo me da se ponovo javim na zahtjev gos. Željka, koji reče da iznesem malo više informacija o komandiru Buci.

  Njegovo pravo ime je Predrag Đekanović zvani Beli ili Buca. Mi smo ga zvali komandir Buce. Rođen je 1972. godine u Vitezu, a 91. odlazi na ratište u Hrvatskoj, direktno iz vojske, martovska klasa iz Požarevca, gde provodi ceo vojni rok sve do početka rata u Bosni.

  Buca mi je 92. godine bio komandir Interventnog voda u Vogošći. Ranjen na Hotonju ili Zoranovu, kako je nazvana lokacija na Hotonju. Leva ruka tj. šaka mu je bila ranjena. Kasnije je bio ranjen od detonacije na Malom Jasenu gde je i izranjavan po telu, i ponovno po istoj ruci koja mu je bila iskidana. Zatim je bio ranjen na Nišićima, gde je sa par momaka ostao u okruženju, kada su ih Hrvati saterali sa Zvezde.

  Nakon raspada jedinice Vogošćanskog interventnog voda, o čemu sam većpisao, prebačen je u Ilijaški jurišni odred, drugu četa iz Semizovca, u kojem smo kasnije i 95. godine bili zajedno pod komandom komandira Simketa.

  Ranjavan je još nekoliko puta, a za poslednje ranjavanje za koje znam je bilo na Otesu. Sve u svemu nikad se nije ustezao i uvek je bio prvi, uzdignute glave hodao i bez i malo straha jurišao na neprijatelja. Malo je takvih ljudi, a dosta sam ih upoznao, i zbog toga nema reči kojima bih opisao njegovo junaštvo.

  Siguran sam da ga mnogi poznaju, pa i oni neka kažu šta misle o njemu. Pouzdano znam da se i Pravi lično poznaje sa Bucom.

  Buca je razveden i ima troje dece, koje ostali sa njim posle razvoda. Živi povučeno, nema nikakvih primanja i nalazi se na hirurgiji odeljenja traumatologija u bolnici u Banjaluci.

  Eto toliko o mom viđenju komandira Buce. Nadam se da će iz ove moje priče proizaći nešto dobro i da će se izroditi neka akcija pomoći, pa bilo kog vida. U svakom slučaju hvala svima na razumevanju i na budućoj pomoći. Svako dobro i veliki pozdrav svima!
  akcije- 91497 - 28.10.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

  RE: Pomoć komandiru Buci


  Dragi prijatelju Neba,

  možda si primjetio da su ranije neki stavljali komentare na moje pisanje, "ja pa ja", pa ne bi želio da se opet stiče takav utisak, zbog čega se ne namećem u ovoj akciji koju si ti predlagao!

  Ne bi želio da se opet počne sa neželjenim komentarima nepovjerenja, koji mogu uticati na ljude dobre volje koji bi da pomognu komandiru Buci! Odmah da napomenem, poželjni su isključivo komentari u kojima će se predložiti najbolji način da se Buci pomogne!

  Što se mene lično tiče, ne bježim ja od nikakve pomoći ali još uvjek ne znam kome i kako pomoči?

  Prije svega moram da kažem da imam takođe tešku situaciju u mojoj familiji, brat mi je prije dva i po mjeseca doživio, i daj Bože da preživi treći infarkt pa, uz višak tečnosti u organizmu i zbog slabog rada srca i probleme keje ima na kičmi su ga potpuno radno onesposobili. Iako je penzioner i ima redovna primanja u njegovoj porodici u kojoj sa njim žive još sin 28 godina koji nigdje ne radi, drugi sin od 19 godina, koji je krenuo na fakultet i žena. Postanari su i niko od njih ne radi, a penzija nije dovoljna ni da se normalno preživi. On je sad moja velika obaveza da mu pomognem koliko je u mojoj moći.

  Živim daleko izvan svoje voljen zemlje i radim na građevini, što bi se reklo bauštelac. Bez obzira na teško zarađen novac voljan sam pomoći u svojim okvirima mogučnosti. Ipak, želim da se zna da nisam neki bogataš koji je u mogučnosti da pomogne u svakoj akciji, ali kako se ono kaže u našem narodu, ne pomaže onaj koji ima pare već onaj koji ima dušu.

  Visina novčanog priloga nikada nije i nesmije da bude važna, važan je što veči broj ljudi koji su voljni pomoći.

  Kao što sam rekao živim daleko od Republike Srpske i moj jedini način je da se na ovom sajtu obratim ljudima koji prate naše pisanje, da pomognu koliko su u mogućnosti, a od njih zavisi hoće li i koliko mogu pomoći.

  Zato predlažem da ti napišeš kako se može pomoć Buci, a oni koji su u mogućnosti i imaju želju da mu pomognu, oni će se sami javiti. Koliko je meni poznato, ta proteza bi trebala da košta oko 2300 KM i ako bi socijalno snosilo neke troškove za Bucu bi se mogle sakupiti dio novca koji bi pomogao da dobije tu protezu.

  Da napomenem, da bi se iz moje zemlje slao novac, najjeftinija varijanta je Western Union, jer preko bankovnog računa je skuplje ukoliko se radi o manim količinama novca.
  akcije- 91490 - 28.10.2014 : Milan Podgorica - best (1)

  Pomoć za Bucu


  Naravno da treba pomoći borcima. Daj, napiši šta treba i koliko treba, za šta treba. I molim te, rado bih da vidim u kom si tekstu konkretno tražio pomoć od ljudi, možda sam ja to i preskočio. Pozdrav.
  akcije- 91485 - 28.10.2014 : KiM R.Srbija - best (1)

  Pomoć za Bucu


  Željko daj mi neki račun jer hoću da pošaljem neki novac za Buci. Pozdrav sa Kosova i Metohije.
  akcije- 91479 - 27.10.2014 : Neba Bak Srbija - best (2)

  Pomoć komandiru Buci


  Dragi forumaši,

  javljam se ovaj put, ali teškom mukom. Već nekoliko puta sam na ovom forumu tražio pomoć ali niko nije uslišio moje molbe. Naime, tiče se komandira Buce, komandira Vogošćanskog interventnog voda, pod čijom sam komandom bio i ja. Komandir Buca dugo vremena bije bitku sa srcem i gangrenom. Nalazi se već više od 80 dana u bolnici i rezultat je taj da su mu odrezali nogu u predelu butine. Još nije prošla životna opasnost i on se bori za svoj život. Dosta smo proveli na ratištu i bio puno puta ranjavan i uvek izlazio kao pobednik, ali mu je ova opaka bolest sela za vrat i ne da mu mira.

  Ovim putem želim da skrenem na tešku finansijsku situaciju druga Buce, on ne prima nikakvu penziju, a za koju ima pravo, ne prima ni pomoć, ništa čime bi sebi pomogao, deca su mu sama pa se pitam, kad sam već par puta molio za pomoć i niko nije uslišio moje molbe, kakav smo mi to narod. Da li se ovde na forumu prave akcije pomaganja kao i u ratu sto su "glavonje" i posle rata ostale glavne pa šta kažu to je.

  Želeo bih da iznesem da je komandir Buca od prvog do poslednjeg dana proveo na prvim linijama fronta, više od 10 puta ranjavan, i da nikada nije zauzvrat tražio ništa pa čak ni penziju, pa stoga molim sve dobre ljude, Vas gos. Željko, i Pravog i ostale učenike foruma ako bi se ikako moglo napraviti bilo kakva akcija pomoći za Bucu, ako ništa drugo bar za protezu koja će mu ubuduće puno značiti. Nisam od onih što mole, ali za svog pobratima to činim, ima tu još dosta naših junaka, ali u njih smatram i mog komandira Bucu, a toliko smo na forumu iznosili priča da se heroji ni pokojni a kamo li živi ne trebaju nipošto zaboraviti.
  Izgleda da sa našim životima drugi rukovode, a mi smo pioni koji nemaju ništa, i molimo se dragom Bogu da ćemo izaći na bolji put. Eto, ja iz Srbije opet pišem i molim za pomoć, za našeg teško bolesnog komandira koji se nalazi u bolnici u Banjaluci već više od 80 dana.

  Ako neko ima neki drugi predlog, neka iznese na forumu. Nadam se da će dobrota našeg naroda pobediti i da će se ukazati pomoć našem junaku, komandiru Buci. Hvala Vam unapred, biće mi puno srce ako se na bilo koji način pomogne našem junaku.

  RE: Pomoć komandiru Buci  Neba,

  mislim da si ipak trebao da napišeš Bucino puno ime. Ovako stvari izgledaju pomalo nejasno, pa se mnogi ustručavaju čak i da prokomentarišu tvoj članak.

  Interesantno je i to što se Buca liječi u Banjaluci. Vjerujem da i tamo ima onih koji bi odlučili da ga obiđu, a možda i nešto napišu o tome.

  Na osnovu ličnog iskustva mogu reći da možeš očekivati nečiju podršku samo ako izneseš mnogo više detalja.
  akcije- 91419 - 15.10.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (7)

  Pomoć generalu Josipoviću


  U jednom od postova pročitao sam da se neki koji prate ovu stranicu raspituju za zdravlje generala Josipovića. Mora da kažem da na taj post nisam odogovorio jer je Željko u to vrijeme bio kod generala u posjeti i donio mu novčanu pomoć koju mu je poslao Nenad Grujić iz Beograda. Kako je Željko tada naveo da će detaljnije pisati o tom susretu kada se vrati kući, ja se nisam oglašavao po ovom pitanju, očekujući svježe vijesti sa lica mjesta.

  Pošto prođe dosta vrmena od tad a ne dobismo nikakav tekst, odlučio sam da napišem ono što trenutno znam o generalu. General je nakon teške životne krize, koju su mu dodatno otežale finasijske teškoće, konaćno uspio da se otrgne od opake bolesti. Daleko od toga da je opasnost prošla, ali trenutna situacija je manje zabrinjavajuća, nego onog trenutka kada se saznalo za njegovo zdravstveno stanje. Zahvaljujući Mineru koji je finansijski najviše pomogao i dalje pomaže a da ne objavljuje svoju pomoć i njegovom blagovremenom javljanju o generalovom zdravstvenom stanju, oglasio sam se na ovom sajtu sa zahtjevom da se novčano pomogne. Tada su se javili Milan iz Podgorice i Nenad Grujić sa novčanom pomoći. General je dobio i pomoć od svojih ratnih drugova iz Višegrada, koji su obilazili od kuće do kuće i sakupljali novčane priloge za svog komandanta. Koliko je general dobio novca od te akcije ja ne znam, a neželim ni da ga pitam pa ne mogu ni da objaviti visinu te pomoći.

  Uglavnom, bio je to poslednji trenutak da se general počne liječiti i u tome smo mu uspjeli pomoći. Pošto je general već jednom bio operisan od ove opake bolesti, ona se vratila i ponovno otvaranje bi bio i njegov kraj. Na osnovu toga on je počeo da se lijeći na prirodnim melemima i petroleom. Situacija iz dana u dan je bila sve bolja i general se uspio izvući iz zdravstvene krize. Za to su mu bili potrebni novci koje je dobio zahvaljujući ovom sajtu i dobrim ljudima poput Minera, Milana i Nenada, koji su nesebično priskočili u pomoć sa pozamašnim novčanim prilozima.

  Danas je general puno bolje i ovom priliko želim da se zahvalim ljudima, posebno u Istočnom Sarajevu i Bijeljini, koji su obećali organizovati akciju prikupljanja novčanih priloga a ništa po tom pitanju nisu uradili. Najviše sam očekivao od vogošćanskog političara koji je lažno obećavao da će završiti penziju za generala i poslati novčanu pomoć za njegovo liječenje. Na veliku žalost osim lažnih obečanja ništa nije urađeno.

  Iako su obećavali Košarac Staša, Pantelija Čuriguz i još neki visoko rangirani ljudi da će učiniti sve da general dobije svoju zasluženu penziju i zdravstveno osiguranje od toga ni do dan danas ništa nema. General još uvjek nema nikakvu podršku od države!

  Hvala im na tom neljudskom odnosu prema oficiru kakav je bio general Josipović!
  akcije- 91379 - 12.10.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (7)

  Milan iz Podgorice: donator za Nikolu i Generala


  Poštovani forumaši,

  Rasprava oko crkve Svetog Nikolaja u Reljevu me je sprečila da obajvim jednu humanitarnu akciju koja se provodi zahvaljujući objavama naših tekstova preko ovog sajta.

  O čemu se radi!

  U nekoliko navrata sam već spominjao na sajtu u kokvom se psihičkom stanju nalazi Nikola Galinac, pa ću ukratko samo još jednom da vas podsjetim.

  Marko Galinac, otac našeg heroja Radenka Galinac-Galija, odlučio je da unuka Nikolu prebaci iz prijedorskog doma za mentalne bolesti u takav sličan dom u Novom Sadu, zbog povoljnijih uslova i boljih mogućnosti da Nikola završi neki zanat i postane samostalna osoba. Uz veliku pomoć Srbina Forever, koji redovno vozi Marka i Nikolu na relaciji Prijedor-Vojkovići i ovaj puta će sa svojim vozilom da odveze Nikolinog djeda Marka i majku Tanju u Novi Sad, u Nikolin rodni grad da završe dokumente koji su neophodni da bi se on smjestio u taj dom. Sa njima ide i Rega, koji ima prijatelja u Novom Sadu, a koji može da pomogne da se Nikola tamo smjesti. Sve to iziskuje velike troškove za koje danas na tim prostorima niko ne može da podnese. Upravo zbog toga se sav ovaj posao oko prebacivanja Nikole u Novi Sad ovoliko i razvukao.

  Naš redovni čitalalc ovog sajta koji povremeno objavi patriotski tekst na ovom sajtu, dobijen iz svojih izvora, a koji je već nekoliko putao samoinicijativno se uključivao u akcije pomći naših boraca, odlučio je da pomogne porodici Galinac.

  Milan iz Podgorice je u redovnom kontaktu sa mnom, raspitujući za porodice poginulih boraca i naše saborce koji su u teškoj finansijskoj situaci, nesebićno darujući visoke novčane priloge. Poznavajući situaciju porodice u kojoj se rješava životna sudbina Nikole Galinac, sina našeg heroja, Milan je odlučio da pomogne Marku Galinac sa svojim novčanim prilogom u visini od 100 Evra, kako bi mu olakšao troškove da otputuje u Novi Sad i konačno završi tu potrebnu dokumentaciju!

  Moram da kažem da Milan nikada nije posumnjao o moje i poštenje ovih ljudi kojima donira novac i ja mu se ovom prilikom neizmjerno zahvaljujem na ljudskoj dobroti kojom je već u nekoliko navrata pokazao i dokazao, pomažuči sa svojim novčanim prilozima.

  Da vas napomen, Milan je sa 500 evra pomogao generalu Josipoviću, koji se hvala Bogu izvukau iz teške zdravstvene situacije, zahvaljujuči upravo novčanim prilozima nekih ljudi koji prate ovaj sajt!

  Milane, još jednom ti veliko hvala na dobroti koju si iskazao i patriotizmu za srpski narod izvan granica tvoje Crne Gore!
  akcije- 90923 - 22.07.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (26)

  Nenad Grujić i Ognjen Dragić


  Kada sam prije par mjeseci predložio Nenadu Grujiću da novac koji mi je par godina ranije dao za eshumacije poginulih boraca VRS preusmjerimo za pomoć general Josipoviću, on se bez imalo dileme sa tim složio. Ja sam ga potom zamolio da sa mnom krene u Suboticu, gdje bismo se susreli sa Generalom i zajednički mu uručili taj novac, on je samo odmahnuo glavom i rekao:

 • "Nemoj mene da mešaš u to! Ja sam samo jedan običan čovek koji nije dostojan da sedi sa takvim junakom kao što je general Josipović. On je čovjek ratnik, a ja rata nisam ni video!"

  Uprkos tome što ga još uvijek dovoljno ne poznajem, za Nenada Grujića bih mogao reći mnogo toga, samo ne to da je običan čovjek. Po svojim političkim stavovima, kao i onoj običnoj životnoj logici, svaki put kada ga sretnem iznenadim se što je toliko blizak meni i mojim istomišljenicima na ovom forumu. Ipak, ono što ga najviše izdvaja u svoj ovoj priči jeste činjenica da voli da čini dobro ljudima, ne zbog toga što ima previše već zbog toga što ima veliko srce. Interesantno je i to što svaki put, kada govori o svojoj donaciji kaže "moja žena i ja smo odlučili... "

  Što se Ognjena Dragića tiče, o njemu sam već više puta pisao na ovoj stranici. U ratu bješe dječak, ali je nakon njega za našu zajedničku stvar učinio jako puno. Zbog toga sam odlučio da dio novca koji zarađuje ova stranica preusmjerim u donaciju generalu Josipoviću kao njegov lični prilog.

  Ovom prilikom se, u ime svih posjetilaca ove stranice, zahvaljujem donatorima na ovom velikom djelu, i mogu samo reći da je moj lični utisak da smo i ovom prilikom uradili pravu stvar.

  U znak zahvalnosti za ovo humano djelo, molim vas da korištenjem opcije "ocjenite članak" iskažete zahvalnost ovoj dvojici naših vjernih saradnika za sve ono što su do sada učinili za "našu stvar"...

  P.S. Ona moja majska posjeta generalu Josipoviću nije bila i poslednja. Sa njim sam se čuo u više prilika, i stalno se trudim da mu pomognem da prebrodi svoju bolest. Poslednji put smo se vidjeli prije desetak dana u Sremskoj Kamenici, gdje sam prisustvovao i promociji knjige generala Šljivančanina.
 • akcije- 90727 - 09.07.2014 : Neba Bak Srbija - best (3)

  Pomoć komandiru Buci


  Dragi moji forumaši, nisam se skoro javljao ali me je ovog trenutka muka naterala da se javim.

  Ne znam kako i odakle da počnem. Komandiru interventnog voda Buci iz Vogošće, koji je i meni bio predpostavljeni 92. godine, potrebna je brza pomoć. Naime, oboleo je komandir Buca od srca, imao je 3 operacije, potrebna mu je još jedna, spasonosna, ali za to ne postoje finansijska sredstva. On ne prima ni penziju niti bilo šta drugo od države. Narucen mu je bajpas ali nema finansijskih sredstava da plati. Ovom prilikom Vam se obraćam da će se možda i pomoći iskusnom i 10-tak puta ranjavanom borcu RS.

  Nije Buca poginuo u raznim akcijama gde je stavljao glavu u torbu za svoju državu, a država mu tako vraća. Poslednje teško ranjavanje je imao 95. na Otesu.

  Komandir nije od tih da kuka i moli, ali ovom prilikom sam ja inicijator da pokrenem akciju na forumu, njemu je svakim danom sve lošije i bilo bi sramno od države da onolika gromada od čoveka i onoliki, tihi heroj, ne daj Bože umre od srca za koje nema novca da operiše a toliko je pomogao u odbrani svoje zemlje. Obratio sam se i gospodinu Zeljku pa bilo kako da se pomogne čoveku, ja ću probati svim silama da uradim bilo šta u Srbiji a tako molim i Vas ako bi se ikako pomoglo čoveku. On je državljanin RS, tako da bi se lako moglo pokušati.

  Ja se iskreno nadam da ćemo uspeti pomoći našem borcu koji nije poginuo od neprijateljskog metka, zato svi koji bi pomogli obratite se gos. Željku preko koga inače idu sve akcije pomoćI.

  Hvala vam unapred, braćo!
  akcije- 90053 - 05.05.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (14)

  U posjeti generalu Josipoviću


  Prije dva dana sam boravio u Subotici, u posjeti generalu Josipoviću. Ovo moje putovanje je imalo za cilj da lično provjerim zdravstveno stanje ovog srpskog junaka - čovjeka koji je odbranio Srpsko Sarajevo.

  Tom prilikom sam mu uručio i 500 US dolara, poklon od Nenada Grujića iz Beograda i 50 evra, poklon Ognjena Dragića iz Londona.

  Napominjem da je ovo samo početak - namjera mi je da nastavimo da mu pružamo podršku u njegovom liječenju.

  Ovo je samo najava onoga o čemu namjeravam pisati u bliskoj budućnosti.
  akcije- 89941 - 29.04.2014 : Stanislav Vogošća - best (0)

  General Josipović


  Da li neko zna dokle se stiglo sa prikupljanjem sredstava za pomoć Generalu Josipoviću? Da li je medicinski zbrinut u potrebnu ustanovu?
  akcije- 89687 - 11.04.2014 : Sasa Djukic - best (0)

  Slanje novca generalu Josipoviću


  Za slanje novca preko Poštanske štedionice dovoljan je broj tekućeg računa. Nije potrebna adresa Poštanske štedionice.
  akcije- 89627 - 08.04.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Slanje pomoći generalu Josipoviću


  moje mišljenje je da bi svi van Srbije trebali da šalju uplate preko deviznog računa. Svi oni koji se nalaze u Srbiji mogu uplatiti novac na dinarski račun ili preko pošte direktno na ime Josipovića, kao što je to uradio Milan iz Podgorice, koji je svoje putovanje u Čačak iskoristio da pošalje novac na generalovu adresu.

  Moram da napomenem da bi to bilo najbolje provjeriti u vašim bankama jer oni moraju znati kako se šalje novac u Srbiju.

  Još jedna napomena šta treba da se provjeri prilikom uplaćivanja novca, da li se novac šalje na glavnu Poštansku Štedionicu u Beogradu ili na adrasu njihove Poštanske Štedionice koja je Ulica Dimotrija Tucovića br. 3 Subotica.

  Veliki pozdrav!
  akcije- 89622 - 07.04.2014 : Popovac 92 Trebinje - best (0)

  General Josipović


  Da li mi iz Republike Srpske možemo da uplaćujemo direktno na neki od ovih računa?
  akcije- 89601 - 06.04.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Pomoć generalu Josipoviću


  Željko,
  Možda bi bilo najbolje, ako se ti slažeš, da ljudi koji se jave preko sajta za pomoć generalu Josipoviću, dobiju od tebe preko email adrese informacije kako da pošalju novac. Ti bi mogao provjeriti njihovu IP adresu prije nego bilo kome pošaljemo Josipovićeve informacije i adresu stanovanja. Tako bi donekle zaštitili generala Josipovića!

  Evo ti informacije od bankovnih računa:

  Nosioc računa: Dragica Josipović
  Adresa: Vase Stajića 9 Subotica
  broj dinarskog računa: 200-11897827-19

  Otvrila je juče i devizni račun:
  IBAN: rs35200000010593537444
  routing: SBPORSBG,
  ime banke: POŠTANSKA ŠTEDIONICA,
  adresa: Kraljice Marije 3 Beograd
  akcije- 89599 - 06.04.2014 : Miner Vogošća - best (4)

  Pomoć Šefu


  Dragi moji prijatelji, znani i neznani,

  zaista mi je drago na velikom odzivu za pomoć naćem Šefu. Ja lično nisam smio da pokrenem akciju ovako javno (poznavajući ponos našeg Šefa) nego sam se požalio Pravom. On je sve ovako pokrenuo sa obrazloženjem da ga nije sada briga šta će on misliti kad je zdravlje u pitanju i sada se sa njim slažem. I zato Šefe moj, ako ovo pročitaš nemoj da se ljutiš što smo ovako postupili ali ti si nam potreban živ i zdrav i ponosni smo svi na svoj način što smo bili pod tvojom komandom i ponekad u tvojoj blizini. Zato ti želimo što brže ozdravljenje i da uskoro opet napravimo kakvu feštu uz "Bermet" i Zaharovu svirku.

  Miner.
  akcije- 89585 - 05.04.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Pomoć generalu Josipoviću


  Pokrenuta je akcija u više gradova u Republici Srpskoj, prikupljanja novca za pomoć generalu Josipoviću. Pošto je meni veoma teško iz države u kojoj živim da organizujem ovu akciju, zamolio sam Željka i neke moje prijatelje da pomognu koliko su u mogučnosti da se to organizuje.

  Trenutno je najlakše da se vodi akcija prikupljanja novca od ljudi koji se javljaju na ovom sajtu, preko Želja, koji ima mogučnost da se prikuplja novac u Beograd.

  Evo koji ljudi su se javili da prikupljaju novac za genarala: Ranka Kuzman, Boro Đurđić i Zdravko Graćanin u Višegradu, Jovo Cerovina i Lazo Kondić u Bijeljini, Grujić u Sokocu, Rega uz obećanje Košarac Uče da će pomoći u Istočnom Sarajevu, Goga Šućur u Brčkom.

  Neki Josipovićevi prijatelji koji imaju kontak sa njim šalju direktno na njegovu adresu. Po mojim saznanjima to su do sada uradili Miner i Milan Podgorica po 500 i ja 300 evra. Ako je neko voljan je da učestvuje u akciji a živi u ovim gradovima gdje se prikuplja novac, može lično ovim ljudima da preda novac koji je namjenio.

  Do sada je najviše urađenu u Višegradu. Velike pohvale za Ranku koja je obišla neke svoje prijatelje i već prikupila preko 200 eura. Ranka, Boro i Zdravko su uzeli na sebe da pokrenu tu akciju, odu u posjetu i prikupljen novac odnesu lično generalu. Danas mi je Ranka preko FB poslala ovu poruku: "Ja sam evo danas uspjela samo u mom naselju da prikupim 200 evra a imam još 5 mjesta ovdje da obiđem gdje sam izabrana za predsjednika pa se nadam da će biti nešto. Samo da on ozdravi i prebrodi krizu."

  S obzirom da se radi o ljudima koji nemaju dovoljno ni za svoje porodice ovaj doprinos je ogorman. U ovoj akciji je važno učestvovati pa i 10 feninga će da znače puno, jer povečavaju broj ljudi koji su voljni pomoći generalu!
  akcije- 89559 - 03.04.2014 : Popovac 92 Trebinje - best (4)

  Pomoć generalu Josipoviću


  Iako nisam bio pod komandom generala Josipovića, želio bih da učestvujem u akciji, ovako nešto nije zaslužio niko, a pogotovo ne jedan pošteni srpski general. Možete li mi poslati na mejl adresu nekog ko skuplja sredstva da uplatim, mogućnosti mi trenutno nisu velike kao želja, ali šta da se radi. Pozdrav!
  akcije- 89555 - 02.04.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (24)

  Pomozimo generalu Josipoviću!


  Dragi forumaši,

  U telefonskom razgovoru koji sam danas obavio sa generalom, saznao sam da nema devizni ali preko supruge ima dinarski račun. Zbog interesovanja ljudi koji žive izvan Srbije, a žele da mu pomognu, zamolio sam ga da preko supruge otvori i devizni račun. Kada saznam tačne podatke kako da šaljemo novac objaviću ih na ovom sajtu. Željkov prijedlog slanje novca u Beograd, a onda proslijediti do generala je takođe prihvatljiv i možda najpovoljniji u ovom trenutku.

  U kontaktu sa prijateljiima sam saznao da su se do sada javili mnogi da pomognu i organizuju akciju "Pomozimo generalu Josipoviću. U nekoliko gradova sam dobio obećanja da će se pokrenuti akcija prikupljanja pomoći. Miner je prvi koji je pokrenuo sve ovo i već poslao novac na adresu generala Josipovića. On je u svojoj državi u kojoj trenutno živi pronašao neku agenciju koja nosi novac na kućni prag a jeftiniji su od Western Union. U mojoj državi u kojoj trenutno živim nema bolje mogućnosti od Western Union, pa sam morao tim putem da posaljem moju novćanu pomoć.

  U ovoj akciji svaka pomoć je dobro došla pa i klikanje na zvjezdicu iznad tekstova u vezi ove akcije, tako da naš general dobije što veću moralnu i finasijsku podršku koja će mu dati snagu i volju da se izbori za svoje zdravlje.

  Još jednom hvala svima na podršci za akciju "Pomozimo generalu Josipoviću."
  akcije- 89540 - 01.04.2014 : Dado Bojic Banja Luka - best (4)

  Pomoć generalu Josipoviću


  Kako se može uplatiti novac za pomoć Generalu Josipoviću.

  RE:Pomoć general Josipoviću  Dado,
  ukoliko imaš nekoga u Beogradu, ja imam mogućnost sakupljanja novca na toj lokaciji. Možda Vogošćanin Pravi ima neku bolju ideju!
  akcije- 89520 - 29.03.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (10)

  Pomozimo Josipoviću


  Dragi forumaši,

  molim vas da se uključite u što većem broju da pomognemo generalu Josipoviću! U nekim od mojih tekstova sam pisao da general Josipović nije obezbjedio nikakva novčana primanja od države za koju se i srcem i dušom maksimalno borio. Neki političari su obećavali da će mu završiti papirologiju za zasluženu penziju, ali se to pokazalo kao lažna obećanja.

  Danas je naš grneral obolio od posledica teskog ranjavanja i život mu visi o koncu. Opaka bolest razara njegova pluća a on nema zdrastveno osiguranje da se stavi pod ljekarski nadzor. Pošto nema nikakva novčana srtstva da bi se mogao liječiti, a nema ni zdrastveno osiguranje, jedan of najvećih srpskih heroja današnjice leži bespomoćno u krevetu svoga stana i čeka sudnji dan. Njegova supruga je u panici jer on ne želi da bez novca ide doktoru.

  Na nama je da pokazemo humanost i pokušamo sakupiti što više novca za njegovo liječenje. General Dragan Josipović je bar toliko zaslužio da se za njega učini.

  Mislim da u ovom momentu nije važno koliko će ko novca dati, nego je važno da nas se uključi što veći broj i tako pokažemo poštovanje tom velikanu.

  Miner je pokrenuo ovu akciju i već je posao nešto novca na Josipovićevu adresu. Ja sam obavjestio neke moje prijatelje o ovoj teškoj situaciji i oni će pokrenuti akciju prikupljanja novca. Prikupljeni novac ce se slati njegovoj supruzi Dragici a spiskove od ljudi koji su se uključilu za pomoć generalu Josipoviću će slati na moju adresu a ja ću ih objavljivati na ovom sajtu.

  RE: Pomozimo Josipoviću  Pravi,

  ja apsolutno podržavam ovu akciju, I vidjeću da našeg pukovnika pomognemo svim raspoloživim sredstvima. Molim te da mi još jednom pošalješ na moj email tvoj broj telefona da se neke stvari dogovorimo.
  akcije- 89403 - 23.03.2014 : Luna Jankovic - best (0)

  Specijalna brigada Policije


  Pozdrav za sve na forumu i jedno malo obavještenje:

  Dana 05. aprila 2014. godine u 11 časova, na groblju u Potkrajevima iznad Mokrog kod Sarajeva će se obaviti parastos za sve poginule pripadnike Specijalne brigade policije MUP-a RS. Tu se nalaze grobovi dva prva specijalca koji su dali život za RS, Lizdek Mileta i Pupić Milorada, i na njihovim grobovima će se prislužiti svijeće, ali i svijeće za sve poginule pripadnike Brigade.

  Pozivamo sve one koji prate ovaj forum da dođu tog dana na groblje u Podrkrajeve i obilježe taj dan kada je Specijalna brigada počela svoj ratni put i dala prve heroje, žrtve za stvaranje Republike Srpske i MUP-a RS. Posebno pozivamo sve porodice poginulih specijalaca kao i bivše i sadašnje pripadnike specijalne jedinice MUP-a RS da zajedno evociramo uspomene na ljude koji su dali živote i dijelove svog tijela da bi smo mi danas imali gdje da živimo.

  Inicijativni Odbor
  akcije- 88857 - 22.02.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

  Pomoć porodici Galinac


  Hvala svim ljudima dobre volje koji se javljaju da pomognu porodici Galinac, na bilo koji način!

  Djed Marko nije tražio finansijsku, nego ljudsku pomoć, koja bi mu pomogla da smjesti unuka Nikolu u bolji dom, za takvu vrstu bolesti koju Nikola ima. Pošto dom u Novom Sadu, osim smještaja, ima mogućnosti da se završi i neki zanat i tako Nikola može dobiti nadu da će jednog dana biti samostalan čovjek i živjeti od svog rada, bez ićije pomoći.

  U Prijedoru, gdje je Nikola trenutno smješten, nema takvih mogućnosti pa su njegove šanse za samostalnost svedene na minimum. Djed Marko se zbog toga bori, dok je on još živ, da izvede Nikolu na put. Za sve ovo svakako će trebati i novčanih srestava koje ja nisam spominjao računajući da ćemo Milan iz Crne Gore, koji mi odavno nudi finansijsku pomoć za ovu porodicu, i ja, zajedničkim novčanim sretstvima pomoći Djedu Marku oko finansiranja ove akcije.

  Svakako je lijepo čuti da Milan i ja nismo jedini koji žele pomoći ovoj unesrećenoj porodici. Tu je sa nama i Rega koji je pronašao ljude koji mogu Nikoli da se smjesti u taj dom u Novom Sadu. Sada je na Marku da obezbjedi Nikoli državljanstvo Srbije. Pošto je Nikola rođen u Novom Sadu postoje realne šanse da se to i ostvari.

  Na nama je samo da pomognemo u finansiranju ove akcije, za koju vidim da ima dovoljno zainteresovanih za njen uspjeh!

  Ovaj sajt je ovim primjerom, još jednom pokazao vrijednost svoga postojanja!

  Hvala Vam!
  akcije- 88845 - 21.02.2014 : KiM Kosovo I Metohija - best (1)

  Pomoć porodici Galinac


  Mislio sam na novčanu pomoć, odmah bih poslao 100 eura. Pozdrav!
  akcije- 88839 - 21.02.2014 : KiM Leposavic - best (4)

  Pomoć porodici Galinac


  Željko, rad sam da pomognem ovoj nesretnoj porodici, koliko sam u mogućnosti. Molim te daj mi adresu gde i na čije ime da pošaljem novac. pozdrav sa Kosova i Metohije.

  RE: Pomoć porodici Galinac  Poštovani,

  nadam se da sam te dobro shvatio, radi se o pomoći porodici Galinac? I ja sam razmišljao da nešto učinim za njih, ali još nisam siguran kako i kada. Moraću o tome razgovarati sa Vogošćaninom Pravim, pa ćemo se onda čuti.

  U svakom slučaju, hvala ti što si se javio!
  akcije- 88647 - 10.02.2014 : Drago Beograd - best (3)

  RE: Pomoć porodici Galinac


  Ne znam kako ide to sa smještanjem državljana Republike Srpske u zdravstvene ustanove u Srbiji, međutim da bi se izbjegle poteskoće mislim da bi najbolje bilo da se izvadi državljanstvo Srbije - sada Srbija daje državljanstvo Srbima iz Republike Srpske na dosta jednostavan način, tj. dozvoljava dvojno državljanstvo. Istina, uz dosta papirologije, i jedina mana je što taj proces može da uzme dosta vremena.

  RE: Pomoć porodici Galinac  Drago,

  državljanstvo košta 14000 dinara za one koji nemaju ni jednog roditelja rođenog u Srbiji. Problem je što treba naći adresu na kojoj se možeš prijaviti, bolje je u manjim sredinama. Međutim, ovo je malo specifičan slučaj jer se Nikola nalazi na liječenju pa nije u stanju da sam preda za državljanstvo.

  U svakom slučaju, bilo bi mi jako drago ukoliko bi neko mogao da nam proslijedi neku informaciju koja bi nam pomogla da Nikoli obezbjedimo bolje liječenje.

  Što se tiče liječenja u ustanovama Srbije, potreban je uput koji se ovjerava u Banjaluci, a koji se zasigurno ne može dobiti zbog toga što se liječenje u inostranstvu odobrava veoma teško - samo ako ne može da se riješi u Republici Srpskoj. Tipičan primjer za to je moja majka, koja nije imala državljanstvo kada je morala na operaciju žučne kese, pa sam ja morao da platim operaciju jer su ovi iz Banjaluke odbili da to urade.
  akcije- 88639 - 10.02.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Apel za pomoć porodici Galinac


  Pomozimo porodici koja je jedna od največih tragičara Republike Srpske!

  Galinac Radenko-Gali, kao vojnik po ugovoru u JNA, pred početak rata otišao je sa svojom trudnom suprugom u Novi Sad. Nakon rođenja sina Nikole, osječao je da se mora vratiti u Bosnu i pomoći svome narodu u borbi za slobodu. Raskida ugovor sa vojskom i vraća se u Vogošću. Herojski se borio tokom cijelog rata u kojem je u borbama po Žuči bio ranjavan. Zbog svojih vojnih sposobnosti je napredovao u čin starijeg vodnika i postao komandir borbenog voda ČVP 3. sarajevske brigade. Bio je pouzdan hrabar i odan starješina. Kako ga neprijatelj nije mogao uništiti u borbama prsa u prsa krenuli su na njega u napad iz vazduha. Naš Gali nije imao oružje da se suprastivi takvom neprijatelju, zbog čega je izgubio svoj mladi život.

  Da tuga bude još veća, nakon Galijeve pogibije, njegov trogodišnji sine doživljava šok od kojeg se ni do dan danas nije uspio oporaviti. Galijeva pogibija je uticao na Nikolno zdravlje! Od tog momenta Nikola je stao u mentalnom razvoju!

  Ustanova gdje se sada nalazi Nikola je dom za djecu i omladinu ometenu u razvoju u Prijedoru.

  Galinac Nikola rođen 30.04.1992. godine, Novi Sad, Srbija.

  Nalaz i mišljenje - kontrolola stanja:

  Stanje je dobro. Po danu nije agresivan, niti je više sugestivan, uklapa se u grupu u domu. Aktuelno je svestan, afaktivno je adekvatan a prezentuje pozitivnu simptomatologiju, san je zadovoljavajući. S obzirom na prirodu i tok bolesti kao i prognozu, mišljenja sam da imenovani nije sposoban za samostalno odlučivanje i život.

  Dr Miodrag Milovanović

  Djed Marko je čuo da u Novom Sadu ima bolja ustanova za ovakvu djecu, i interesuje ga kako može Nikolu da smjestiti tamo. Da li Nikola kao stanovnik Republike Srpske može biti u toj ustanovi s obzirom da je rođen u Novom Sadu?

  Ovom prilikom molim sve one koji mogu da pomognu na bilo koji način da se jave i pomognu djedu Marku da zbrine svoga unuka Nikolu u neku od boljih ustanova.

  Molim sve koji bilo šta znaju ili mogu da pomognu neka se jave na ovaj sajt!

  Samo da znate, djed Marko je u ratu izgubio rođenog brata i u petnaest dana izgubio sve troje svoje djece! Unučad kaja su mu ostala iza Galija su sve što mu je ostalo u njegovom tugom obavijenom životu!

  Moram da kaže i ovo: Naš stalni čitalac ovog sajta koji veoma poštuje našu borbu za opstanak Srba u BiH, Milan iz Crne Gore je bio voljan da uplati boravak na moru djedu Marko i njegovim unucima Nikoli i Stefanu. Ali kako je djedu Marku važnije da riješi ovaj za njega težak i ne rješiv problem, odbio je da putuje sa unucima na more!

  Sve ovo može samo da ukaže na ozbiljnost ovog slučaja za koji država nema dovoljno sluha da pomogne!
  akcije- 86633 - 06.09.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Nedelja 8. septembar - Parastos braći Galinac iz Vojkovića


  Važno obavještenje: Parastos braći Galinac iz Vojkovića

  Poštovani forumaši i dragi moji saborci, na pomolu je još jedna akcija u organizaciji ovog foruma.

  Uskoro se približava dan kada je jedan od najvećih heroja 3. sarajevske brigade, Radenko Galinac - Gali izgubio svoj mladi život od avio-bombe NATO agresora.

  Povodom godišnjice Galijeve smrti, njegovi saborci iz jedinice ČVP su odlučili da održe parastos svome poginulom drugu i poklone mu se na njegovom grobu.

  Vrijeme prolazi, a rane ne zacjeljuju! NATO agresor je tačno prije 18 godina sijao smrt po Republici Srpskoj. Njihova ogromna mržnja prema Srbima je išla do te mjere da su smišljeno i namjerno gađali čak i civilne ciljeve. Tako su u svom zločinačkom pohodu gađali naše vozilo, koja ni u kom slučaju nije moglo biti legitiman vojni cilj. U tom vozilu je izgubio život naš Gali i njegova sestra.

  Ovom prilikom bih zamolio sve one koji su poznavali Galija, a u mogućnosti su da prisustvuju parastosu, da dođu i odaju počast našem heroju.

  Parastos će biti održan za Radenka Galinac - Galija, njegovog brata Radovana Galinca i sestru Radmilu Galinac u nedelju 8. septembra 2013. godine sa početkom u 9:00 u crkvi u Vojkovićima. Nakon toga ćemo svi zajedno otići na groblje gdje će bivš pripadnici ČVP položiti tri suze na grobove dva brata i njihove sestre, stradalih u razmako od samo petnaesta.

  Na grobove će položiti cvijeće i prestavnici BORS-a iz Istočnog Sarajeva, koji su takođe za ovaj parastos pripremili i svijeće da se upale za poginule.

  Parastosu će prisustvovati njihove porodice, rodbina, ratni drugovi, predstavnici BORS-a Istočno Sarajevo i prestavnici Opšine Ilidža.

  Obezbjeđeno je i prisustvo TV ekipa iz Istočnog Sarajeva, koja će tim povodom napraviti i prilog koji će biti objavljen na informativnim programima!

  Nakon parastosa će biti organizovan ručak za pokoj duša!
  Posebno me raduje što će veliki broj pripadnika ČVP biti u mogućnosti da prisustvuje parastosu!

  Za one koji nisu u mogućnosti da prisustvuju, na ovom sajtu biće objavljene slike i video zapis sa parastosa.

  Ovom prilikom želim da se zahvalim "Srbinu Forever" i Regcu koji su se potrudili da sve ovo gore navedeno organizuju i unapred pripreme.
  akcije- 86495 - 24.08.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Pomoć porodici pokojnog Braneta Hajder


  Poštovani učesnici foruma,

  želim da objavim da je upravo okončana još jedna uspješna akcija. U prethodna četiri mjeseca sakupljali smo i porodici Hajdar iz Banjaluke poslali pomoć u iznosu od 400 evra.

  Ovo je još jedna akcija koju je organizovao i sproveo u djelo ovaj naš forum!

  Porodica Hajder vam se svima zahvaljuje na pomoći koja im je u ovom, za njih teškim trenucima, za njih bila neophodna. Njihovim mukama još uvjek nije došao kraj ali su veoma zahvalni za pomoć koju smo im organizovali.

  Ovom prilikom želim da se i u svoje ime od sveg srca zahvalim svima Vama koji ste učestvovali u pomoći porodici Hajder. Učinili ste veliko djelo i ja vam se na tome zahvaljujem!
  akcije- 86425 - 18.08.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (5)

  Parastos braći Galinac iz Vojkovića


  Poštovani forumaši i dragi moji saborci, na pomolu je još jedna akcija u organizaciji ovog foruma.

  Uskoro se približava dan kada je jedan od najvećih heroja 3. sarajevske brigade, Radenko Galinac - Gali izgubio svoj mladi život od strane avio-bombe NATO agresora.

  Povodom godišnjice Galijeve smrti, njegovi saborci iz jedinice ČVP su odlučili da održe parastos svome poginulom drugu i poklone mu se na njegovom grobu.

  Vrijeme prolazi, ali se rane ne zacjeljuju! NATO agresor je tačno prije 18 godina sijao smrt po Republici Srpskoj. Njihova ogromna mržnja prema Srbima je išla do te mjere da su smišljeno i namjerno gađali čak i civilne ciljeve. Tako su u svom zločinačkom pohodu pogodili i naše civilno vozilo, koja ni u kom slučaju nije moglo biti legitiman vojni cilj. U tom vozilu je izgubio život i naš Gali.

  Ovom prilikom bih zamolio sve oni koji su poznavali Galija, a u mogućnosti su da prisustvuju parastosu, da dođu i odaju počast našem heroju.

  Parastos će biti održan za Radenka Galinac - Galija, njegovog brata Radovana Galinca i sestru Radmilu Galinac u nedelju 8. septembra 2013. godine sa početkom u 9:00 u crkvi u Vojkovićima. Nakon toga ćemo svi zajedno otići na grob da položimo cvijeće našim drugovima.

  Parastosu će osim njihovih roditelja i Galijeve supruge sa sinovima, Nikolom i Stefanom prisustvovati njihova rodbina, ratni drugovi, predstavnici BORS-a Istočnog Sarajeva i prestavnici Opšine Ilidža.

  Nakon parastosa će biti organizovan i ručak za pokoj duša! Obezbjeđeno je i prisustvo TV ekipa iz Istočnog Sarajeva, koja će tim povodom napraviti i prilog koji će biti objavljen na informativnim programima!

  Posebno me raduje što će veliki broj pripadnika ČVP biti u mogućnosti da prisustvuje parastosu!

  Za one, koji nisu u mogućnosti da prisustvuju, na ovom sajtu će biti objavljene i slike.

  Ovom prilikom želim da se zahvalim "Srbinu Forever" i Regcu koji su se potrudili da sve ovo gore navedeno organizuju.
  akcije- 86041 - 23.07.2013 : Milan Podgorica - best (0)

  Učešće u akcijama


  Zdravo Željko,

  molim te da me ne zaobiđeš kada bude prva akcija neke pomoći, obećao si mi da me nećeš preskočiti.

  Nisam ti rekao da sam bio za Vidovdan na Kosovu, u Gračanici i Gazimestanu. Bio je to nemjerljiv doživljaj i teška slika našeg naroda koji tamo prolazi kroz težak život.

  Imam da te pitam za jednog mog rođaka iz Sarajeva, nije više živ ali možda ćeš ga znati jer je bio jako poznat među doktorima. Bio je šef neke klinike i i profesor na Medicinskom fakultetu.
  akcije- 86033 - 22.07.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Pomoć porodici Hajdar


  Evo, navršio se i treći mjesec otkako pomažemo porodicu pokojnog Braneta Hajdara, ratnog vojnog invalida koji je do nedavno bio jedini hranioc porodice Hajdar koja živi u Banjaluci.

  U ovom mjesecu u akciji su učestvovali sledeći posjetioci ovog foruma:

 • Ognjen i Goran iz Londona sa 55 evra
 • Vogošćanin Pravi sa 35 evra
 • Moji prijatelji iz Australije sa 9 evra


  Kao što već odavno znate, i ovog mjeseca sam izdvojio 100 evra, koje će ova porodica uskoro i dobiti. Mada novac ide "iz mog džepa", tj. niko mi ne šalje evre, donacija ide u ime onih koji su učestvovali na promociji ove stranice.
 • akcije- 85981 - 18.07.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Pomoć porodici pokojnog Braneta Hajder


  Željko,

  Da li akocija pomoći porodici Hajder još uvjek traje? Javi mi da ako treba moj brat da ide ponovo po pare.
  Pozdrav, Pravi

  RE: Akcija porodici pokojnog Braneta Hajdar


  Pravi,

  kao što sam i obećao, porodicu Hajdar ćemo pomoći bar četiri mjeseca. Nakon toga imam u planu još par akcija do kraja ove godine.

  Zamolio bih te da mi ovaj put pošalješ broj njihovog računa, jer će novac biti uplaćen iz Sokoca.
  akcije- 85511 - 17.06.2013 : Vitez Koja Beograd - best (1)

  Kapetan Dragan


  Bravo Vogošćanine Pravi, i ja apelujem na ostale da se pridruže ovoj akciji. Jako sam ogorčen što su svi iz vlasti okrenuli Kapu leđa i što niko ne čini ništa po tom pitanju. Ja već danima svaki dan šaljem ove mejlove, zaludan verujući da nekome od njih ipak može proraditi savest. Ja verujem u onu da "nada umire poslednja"!
  akcije- 85498 - 16.06.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  RE: Kapetan Dragan


  Hvala Vitezu Koji za ovu poruku! Poslao sam pisma na sve tri adrese. Nadam se da će se mnogi pridružiti u ovoj akciji. Ako ništa drugo da odamo priznanje Kapetanu Draganu za borbu koju je vodio za srpski narod.
  akcije- 85493 - 15.06.2013 : Vitez Koja Beograd - best (3)

  Podržite Kapetana Dragana, podsetite Dačića


  Povodom intervjua Kapetana Dragana od 14. 6. 2013. koji je Vogošćanin Pravi preneo na ovoj temi, na linku ovde možete podržati Kepa i poslati pismo premijeru i ministrima kako bi ih podsetili na obećanje koje su dali. Ovo je najmanje što svako od nas može da učini za ovog srpskog heroja.
  akcije- 85459 - 12.06.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

  Pomoć porodici pokojnog Braneta Hajder


  Evo i ja da se zahvalim svima onima koji su izašli u susret meni i porodici moga pokojnog prijatelja. Akcija u kojoj ne dajemo novac a ipak pomažemo bi mogla da postane tradicionalna na ovom sajtu ako mi svi nastavimo da dajemo svoj doprinos za njen uspjeh. Danas pomažemo porodici Hajdere, a sutra nekoj drugo unesrećoj porodici koja bude trebala ovakva pomoć.

  Hvala vam na solidarnosti!
  Vogošćanin Pravi
  akcije- 85447 - 12.06.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Pomoć porodici Hajder


  Evo, već drugi mjesec vodimo akciju pomoći porodici pokojnog Braneta Hajder, koji je nedavno umro.

  Akciju smo započeli 15. aprila i do sada smo ovoj porodici poslali 200 evra.

  Inače, da podsjetim, Brane je bio borac VRS, koji je ranjen na Žuči, nakon čega je do kraja života ostao nepokretan.

  Da još jednom napomenem, ovaj put ne sakupljam novac, njega dajem iz svoga džepa u znak zahvalnosti Ognjenu iz Londona, Vogošćaninu Pravom, Mirket i Gumi iz Australije i Filipu iz Švedske i svima ostalima koji rade na propagiranju ovog sajta.

  Ukoliko i vi želite da pomognete u ovoj akciji, postavljajte na druge sajtove linkove na ovu stranicu, pišite svojim prijateljima u inostranstvu o ovom sajtu i - koristite opciju za pretraživanje koja se nalazi na vrhu svake stranice.
  akcije- 85303 - 02.06.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Akcija pomoći porodici Hajdar


  Kao što znate, u toku je akcija pomoći porodici preminulog borca Braneta Hajdar. U prvom mjesecu akcije ja sam izdvojio 100 evra, koje će ova porodica uskoro i dobiti. Mada novac ide "iz mog džepa", tj. ja ovaj put ne sakupljam novac, isti su "zaradili" sledeći posjetioci ovog foruma:

  UčesnikIznos
  Ognjen i Goran40 evra
  Vogošćanin Pravi36 evra
  Filip17 evra
  Mirke, Miner, Guma7 evra
  Ostali1 evro


  I vi možete da učestvujete u ovoj akciji. Napominjem da nije potrebno ništa da radite sem da bar jednom u tri dana otvorite ovaj forum. Za to vam je potrebno svega 10 minuta!

  Ukoliko želite da pomognete ovu, ali i druge akcije koje su pred nama, javite se na slavicnetŽhotmail. com.

  Jedna važna napomena: u akciji mogu da učestvuju samo oni koji žive izvan prostora bivše Jugoslavije!
  akcije- 85269 - 31.05.2013 : Miner Vogosca Vogošća - best (4)

  Spomenik Mići Vlahoviću


  Željko,

  daj molim te omogući mi kontakt ili adresu na koju mogu poslati novac da se spomenik pokojnog Miće Vlahovića dovede u red. Ja odavno imam novac za prenos pokojnog Bore Radića, ali pošto se tu ništa ne dešava daj da bar odradimo nešto korisno. Čim dobijem adresu ja ću odmah poslati 200 eura i da se to što prije odradi.

  Miner

  RE: Spomenik Mići Vlahoviću  Miner,

  Ja sam mislio da to odradimo nakon što završimo sa slanjem pomoći porodici Hajdar i kad ja budem u mogućnosti da lično odem u Aleksandrovo. Međutim, ako želiš ja ću ti poslati podatke putem emaila. Novac možeš da pošalješ Mariji Maksić.

  Što se tiče akcije ekshumacija boraca, uključujući i Bore Radića, sve je "zapelo" na dobijanju punomoći od Borinog sina. Par posjetilaca ove stranice su mi obecali srediti punomoć, međutim izgleda da se tu ništa ne dešava. Ovo pišem ne zbog tebe, već da njih podsjetim.

  Inače, ja sam spreman da odradim tu akciju, čak se i ljudi iz BORS-a Sokolac raspitivali o tome jer su i oni spremni da pomognu.

  Pozdrav,
  Željko
  akcije- 85255 - 30.05.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (28)

  Spomenik Miće Vlahovića u kritičnom stanju


  Danas mi se javila i Marija Maksić iz Aleksandrova. Ona mi kaže da je spomenik Miće Vlahovića na mjesnom groblju iz Velikih Livada u očajnom stanju.

  Inače, Marija se raspitala kod kamenoresca i kaže da je on tražio 200 evra za renoviranje spomenika:

 • izgradnja potpore za stranu koja je počela da tone, zbog čega i ploča na spomeniku puca
 • ponovno ispisivanje teksta koji je počeo da blijedi
 • čišćenje spomenika.

  Marija smatra da će spomenik jednoga dana skroz da padne pošto je odavno počeo da puca.

  Predlažem da sledeća akcija bude restauracija spomenika Mići Vlahovića. Ukoliko i vi mislite tako, kliknite na zvjezdicu iznad u znak podrške.
 • akcije- 84989 - 12.05.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (5)

  RE: Pomoć porodici pokojnog Braneta Hajder


  Prije tačno mjesec dana javio mi se Vogošćanin Pravi sa namjerom da organizujemo neku akciju pomoći porodici pokojnog Braneta Hajdar. Pošto izuzetno cijenim ovog mog prijatelja i vjerujem u njegovu procjenu, odmah sam pristao na to.

  Ova akcija je po mnogo čemu drugačija od ostalih! Prije svega, ovaj put ne tražim od vas da nam pošaljete novac jer je sakupljanje istog težak i komplikovan posao pa sam umjesto toga odlučio da - dam svoj vlastiti novac. Da ne bude zabune, nije mi namjera da utrošim onih 200 evra koje su mi ostale od prethodnih akcija, ili onih 500 dolara koje mi je dao Grujić iz Beograda. Taj novac i dalje čuvam za neke od budućih akcija, a porodici Hajdar ću slati novac iz vlastitog džepa.

  U akciju su se od prvog dana uključili, i njenom uspjehu značajno doprinjeli sledeći posjetioci:

 • Ognjen i Goran iz Londona
 • Vogošćanin Pravi i njegovi prijatelji širom svijeta
 • Filip iz Švedske
 • Mirke iz Australije
 • Miner

  Vjerujem da će vas interesovati kako i vi možete da se uključite u ovu akciju? Odgovor je jednostavan:

 • Kontaktirajte svoje prijatelje, one za koje mislite da će biti zainteresovani da čitaju ove tekstove i pošaljite im link na ove stranice. Drugim riječima, radite na podizanju popularnosti ovoga sajta, posebno kod ljudi koji ževe u inostranstvu.

 • Ostavljajte na drugim protalima linkove na ove stranice.

 • Pomognite nam da proširimo zadržaj ovoga sajta - pišite, pišite i samo pišite. Za one koji nisu vični peru, preporučujem da traže i na ovaj portal objavljuju srodne artikle, prije svega svjedočenja neposrednih aktera prošlog rata.

 • Ukoliko živite u nekoj od zapadnih zemalja, prije svega Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Kanadi, Austriji i Australiji - javite mi se na emejl i dobićete detaljne intrukcije.

  Još jednom hvala Ognjenu, Goranu, Pravom, Filipu, Mirketu i Mineru što su omogućili da u prvom mjesecu sakupimo stotinjak evra koje ću uskoro preko brata Vogošćanina Pravog da pošaljem u Banjaluku.

  Namjera mi je da izvjesno vrijeme pomažemo porodicu Hajdar, a od uspjeha ove akcije zavisi i to da li ćemo sa istom nastaviti i kasnije. Sve zavisi od toga koliko ćete vi biti u stanju da podignete popularnost ovoga sajta, koja se iz godine u godinu višestruko povećava.
 • akcije- 84985 - 12.05.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

  Pomoć porodici pokojnog Braneta Hajder


  Pisao sam jednom prilikom na ovom sajtu kako je moj dugogodišnji radni kolega i prijatelj Brane Hajder vaskrsnuo u moj život.

  Prilikom povratka kući iz borbe na Orliću, 19. septembra '92. godine, Braneta je pogodio metak u kičmu od čega je ostao teški invalid do kraja života. Tada sam poslednji puta vidio tog mog druga. Bio je u nesvjesnom stanju a put koji je trebao da pređe do tada jedine ratne bolnice na Palama bio je klizav i veoma težak. Branetove nade da preživi bile su minimalne. Na putu do bolnice dogodila se još jedna nesreća koja mu je umanjila nadu da preživi. Pukla je guma na autu i vozač je bio prisiljen da stane i promjeni gumu.

  Nekom ludom srećom moj prijtelj je ipak ostao živ. O njemu ništa nisam znao, osim da je ostao nepokretan i da se lijeći negdje u beogradskim bolnicama.

  Prije 4-5 godina moj prijatelj je prepoznao moje tekstove na ovom sajtu i nekako pronšao informacije o meni. Javio mi se na Vaskrs, najveći pravoslavni praznik. Zbog tog doživljaja sam bio toliko srećan da su mi suze radosnice tekle niz lice! Moj prijatelj je "vaskrsnuo" na Vaskrs, i tako se ponovo vratio u moj život!

  Prošle godine, tačniuje 15. septembra 2012. godine, njegova kćerka Nikolina mi je javila da nakon velikih i teških zdravstvenih problema, srce Braneta Hajdera nije izdržalo. Otiša je moj prijatelj i zauvjek nas ostavio da žalimo za njegovim plemenitim srcem!

  Pored tuge i bola koja je ostala, nakon njegovog odlaska, njegova porodica je zapadala u sve veću finasijsku krizu. Njegova supruga Jadranka nakon Branetove smrti do danas nije uspjela da nađe posao, a penziju nije u mogućnosti da naslijedi od svoga pokojnog muža, zbog godina koje trenutno ima. Pored toga njihov sin Nikola takođe nije zaposlen a kćerka Nikolina još uvjek ide u školu. Njihova primanja su pala na minimum, zbog čega su počeli da traže neku pomoć od ljudi koje poznaju!

  Prije tačno mjesec dana, Branetova supruga Jadranka je bila očajna, ne znajući šta da radi, obratila se meni sa pitanjem dali joj mogu pružiti neku pomoć? Kako sam i sam u situaciji da moram pomoći porodici moga brata, zbog njegove, takođe teške situacije, obratio sam se vlasniku ovog sajta, Željku Tomiću, za pomoć.

  Željko, kao i uvjek do sada, bio sprema da organizuje neku dobrotvornu akciju za naše heroje i njihove porodice, izašao mi je u susret i obećao da će u visini od 100 eura, u narednih 4 mjeseca pomoći svojim novčanim sredstvima porodici pokojnog Braneta Hajdera.

  Ovom prilikom želim da se zahvalim, prije svega, Željku za njegovu velikodušnost, kao i svima vama koji prate ovaj sajt, jer je vašim otvaranjem i čitanjem značajno porasla popularnost ovog sajtu i to je pomoglo Željku da može odvojiti dio novčanih sretstva za pomoć porodici Hajder!

  Tako je ovaj sajt još jednom pokazao veliku humanost i želju da pomogne unesrećenim ljudima koji su stradali u proteklom ratu!
  akcije- 83788 - 19.03.2013 : Neko Banjaluka - best (0)

  Guslov (Jovo) Dragan


  Ovim putem želim da javim svima onima koji su ga poznavali da ga više nema.

  Umro je 25. 02. 2013. godine u četrdesetoj godini života. Srce je izdalo, dalje nije moglo i jednostavno je puklo.

  Nije bio bolestan, nije odlazio doktoru, nije pričao o tome da ga nešto muči a mučilo ga je mnogo toga. Umro je u ambulanti porodične medicine sa tri doktora pored sebe. Sve je bilo tako brzo! Za deset minuta ga više nije bilo. Mnogi će reći da je to lijepa smrt, ako se za smrt može reći da je lijepa.

  Iza njega ostala supruga Željka sin Aco, koji ima četrnaest godina i mali Saša koji za 20 dana puni šest godina. Otac nije dočekao da vidi svog đaka prvaka niti će vidjeti Acinu maturu.

  Dragan je rođen je 01. 02. 1973 godine u siromašnoj porodici u selu Ratkovo, opšina Ključ. Rat ga je zatekao kao mladog vojnika u Hrvatskoj, a po povlačenju iz Hrvatske prebačen je u 1. okbr odakle ga upućuju na školovanje u CVS Rajko Balać od 01. 09. 1993 do 29. 01. 1994 godine. Po završetku školovanja biva raspoređen u Gardijsku brigadu, gdje se vodio ali je većinu vremena proveo u Zaštitnom puku u tenskovskoj četi. Zbog svojih ratnih zasluga odlikovan je Medaljom za hrabrost Milana Tepića.

  Po okončanju ratu biva prebačen u 503. mtbr Zvornik, gdje ostaje kao pripadnik VRS a po spajanju entitetski vojski ostaje na službi u OS BiH.

  Dragan je bio veliki borac, ali još veći čovjek. Bio je sve ono što bi mnogi od nas voljeli biti. Imao sam tu čast da sam ga znao, da mi je bio prijatelj.

  Kao i mnogi od nas, snalazio se na sve načine da prehrani porodicu, da djecu izvede na put, kao i svi pošteni ljudi. Započeo je praviti kuću koju nije uspio završiti, uselio je pod ploču sa dvoje male djece i ženom koja ne radi. Imao je veliki kredit koji je uredno vraćao. Porodica je živjela više nego skromno i nije ostajalo od plate ni 400 maraka za režije i hranu. A sve je podnosio stojički, nikad ga nisam čuo da je barem rekao da mu je teško. Dio kredita je pokrivalo osiguranje ali veći dio nije. Banka potražuje svojih 16. 300 km koje porodica ne može da vrati a na kraju će im možda uzeti i kuću.

  Ovim putem bih zamolio sve ljude dobre volje da pomognu ovo porodici da se riješi kredita koji je najveći problem. Budimo humani i dajmo šansu ovoj djeci da djetinjstvo prožive u domu koji je počeo njihov otac, a naš ratni drug. A malo nas je provelo u ratu 57 mjeseci i 13 dana. Budimo humani dokažimo da smo ljudi i da hoćemo i moramo pomoći.

  Za sve one koji mogu odvojiti koju marku za ovu porodicu:

  Guslov Željka
  NLB Razvojna banka a. d. Banja Luka
  transakcijski račun 5620998111299574

  BUDIMO HUMANI
  akcije- 81825 - 22.01.2013 : Milam Vukotic Pg - best (0)

  Potreban odgovor


  Gospodine Željko,

  upravo nađoh vaš odgovor na moje pitanje u rubrici prepiska, i to sasvim slučajno. Ja sam vam poslao 3 ili 4 meila i nije mi došao odgovor. Najljubaznije bih vas zamolio da mi samo pošaljete jedan meil na moj da bih vam ja odmah na njega odgovorio, jer izgleda meilove koje vam posaljem vi ne dobijate.

  Puno vam hvala!
  akcije- 65925 - 28.02.2012 : Nesob Sokolac - best (0)

  Mladen Tomić


  Pozdrav željko,

  Želim da ti se zahvalim za pokretanje akcije za Mladena. Inače Mladen je i moj rođak!

  Mladen je otvorio i devizni račun, pa ako možes dodaj ga na onaj post!

  Broj računa je: BA395552601005168014 kod Nove banke

  Akciju smo pokrenuli i na televiziji BN.

  Pozdrav Nešo
  akcije- 65764 - 26.02.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Mladen Tomić


  Mladen Tomic Ovo je Mladen (Dragomir) Tomić iz Krnija, rođen 1977 godine. Mladen je teski dijabetičar, sa velikim zdravstvenim problemima! Na zadnjoj kontroli u Beogradu mu je konstatovan totalni gubitak vida na jedno oko, a na drugo oko 50%. Predložena mu je operacija na ovom drugom oku da bi mu zaustavili totalno gubljenje vida. Operacija bi mu radili ruski specijalisti u Beogradu i kostala bi 3000".

  S obzirom na imovinsko stanje porodice, on to ne može platiti, pa sam od jednog sugrađanina iz Sokoca dobio ovu poruku, sa molbom da pokušam da prikupim bar jedan dio novca.

  Tomići iz Krnija su moji daleki rođaci. Mladena i mene dijeli devet generacija i skoro 200 godina otkako su naši preci živjeli u istoj kući, što je ujedno i objašnjenje da Mladena tako-reći i ne poznajem.

  Ipak, pretprošle godine sam se zaputio u Krnije sa namjerom da upoznam i Tomiće iz Krnija. Tom prilikom sam prvi put u životu bio u ovom mjestu. Igrom slučaja, skupa sa Predragom Tomićem iz Lazareva, sam bio gost baš u kući Dragomira Tomića, Mladenovog oca. Dragomir takođe živi u Sokocu, a vikendom navrati u Krnije da obavi i seoske poslove. Tom prilikom sam od Dragomira saznao da je Mladen dijabetičar.

  Sve informacije u ovom tekstu su dvostruko provjerene.

  Zamolio bih sve ljude dobre volje, da svojim prilozima od 5 do 10 evra pomognu Mladenu da sakupi novac neophodan za operaciju. Ja ću se takođe pridružiti sa iznosom od 100 KM, koji ću uplatiti iz Bijeljine.

  Novac možete uplatiti na žiro račun broj 562-001-80242015-77 kod Razvojne banka. Ukoliko to uradite, molim vas da se upišete na ovaj forum. Obavješten sam i to da za sada sakupljanje novca ide jako loše. Podatke o ovoj akciji možete naći i na Facebook-u.
  akcije- 65203 - 23.02.2012 : Nesob Sokolac - best (0)

  RE: Mladen Tomić


  Pozdrav Željko!

  Unaprijed ti hvala sto si u vrlo kratkom roku objavio ovaj post i što si odlučio da se pridružiš akciji sa, za nas u RS velikih, 100KM!

  Nadam se da ce biti "dovoljno" humanih ljudi koji ce pomoći našem Mladenu da u što kraćem roku riješi jedan od do sada najvećih problema u njegovom život!
  akcije- 63862 - 18.02.2012 : Neba Bak Smederevo,srbija - best (0)

  Potrebna pomoć


  Postovani g. Željko,

  evo da se javim u vezi prošlog teksta u kome sam vam pisao o komandantu Buci i o Paji, poginulom drugu i saborcu. Pošto se ja ne snalazim baš najbolje kako da Vam odgovorim na Vaš email, tj. trebalo bi mi objasniti kako da Vam dostavim papirologiju od pokojnog Paje ( umrlicu, slike groba ) i podatke kako bi stupili u kontakt sa Bucom. Za to ste iskazali želju, a u ovim trenucima njemu je jako potrebna Vasa pomoć. Moj komandir će Vama objasniti i dati podatke o još jednom poginulom borcu iz mog grada jer ja nikog od njegovih ne poznajem, a Buca je upoznat sa činjenicama, i kao što rekoste da ne treba nikog izostaviti. Pozdrav braći Srbima i Vama g. Željko.
  akcije- 34442 - 04.07.2011 : Mirke Australija - best (0)

  Novi (stari) prijedlog


  Željko,

  ovu poruku sam ti poslao prošle godine:

  Imam jedan predlog. Uzimajući u obzir da je udruženje "Podrška" predstavljeno na tvom sajtu lično sa tvoje strane, vjerujem da je to udruženje jedno od onih malobrijnih poštenih udruženja gdje novac završi tamo gdje je i potreban i namijenjen. Smatram da bi mi ovde na ovom sajtu mogli da pokrenemo akciju konstantne pomoći tom udruženju a da oni nama za uzvrat šalju izvješatje o radu i slike kompletiranih projekata pomoći ugroženim.

  Takodje bih htio da sa malim zakašnjenjem da započnem jedan mali projekat. Sa obzirom da je već nastupio septembar i da je nova školska godina već počela, htio bih da preko tebe ili ovog udruženja dobijem informaciju o jednom ili možda više učenika osnovaca koji su dobri učenici, dobra djeca a oskudijevaju u životnom standardu i roditelj ili roditelji ne mogu da im obezbijede knjige i ostali školski pribor. Ja ću lično da im pošaljem par stotina maraka da im se to obezbijedi i kupi tako da mogu da nesmetano uče i napreduju. Tako će možda jednoga dana kada Zoran bude puno star i nemoćan a zatreba mu dobar doctor možda udariti baš na ždoktora" ili ždoktoricu" kojim sam ja bar malo pomogao na putu ka doktoratu. Ovu ideju sam dobio ranije ali sam se zadnja dva mjeseca bio zauzet oko preseljenja u novu kuću pa nisam stigao da je pokrenem na vrijeme.

  Moja svastika je nastavnica srpskog jezika u osnovnoj školi na Palama pa sam već i nju kontaktirao po tom pitanju. Ona će mi to žodraditi" brzo i saznaće mi na primer koliko novca je potrebno da se obezbedi normalan rad đaka za školsku godinu (knjige, sveske, olovke, itd).

  Mislim da bi svako sa ovog sajta trebao da uzme pod svoje žkrilo" po jednog đaka svake školske godine ili polugodišta ako je to lakše za budžet. Tim putem bi bar 10 ili 20 klinaca imalo miran san bar što se tiče škole a o snu njihovih roditelja da i ne govorim!

  Poslato 04. 09. 2010. godine  Još uvijek nisam odustao od ove ideje i probaću da je sprovedem preko mojih kotakata u onom domenu mojih mogućnosti, makar to bilo samo jedno dijete! To će biti jedno dijete manje na listi ugoženih.

  Pozdravljam i podržavam i smatram da je briga o poginulim junacima, tvorcima i utemeljivačima Republike Srpske veoma važna, ali isto tako smatram da ne smijemo zaboraviti na žive, na budućnost, buduće naraštaje!!

  Uostalom, poenta i razlog zbog kojeg su ti isti Junaci i Heroji dali svoje živote jesu upravo ti budući naraštaji i bolja budućnost naše djece!

  Smatram da bi i mi trebali da nastavimo sa tim duhom bolje budućnosti. Na svu sreću mi nismo u situaciji da moramo da polazemo svoje živote za taj poziv ali imamo druge moralne i ljudske obaveze da nastavimo i unaprijedimo ono što su Oni započeli i ono za što su se Oni borili i svoje živote dali.  Pozdrav!
  Mirke,


  tvoju ideju apsolutno podržavam i učiniću sve što je u mojoj pomoći da je pomognem. Za početak te mogu te spojiti sa Snježanom Bašević, predsjednicom tog udruženja, i siguran sam da će nam ona pomoći oko organizacije podjele školskog pribora, isto kao što je pomogla i nama oko organizacije ekshumacije poginulih boraca i njihovog prenošenja na Vojničko groblje u Sokocu.


  akcije- 26290 - 28.01.2011 : Luna - best (0)

  Podsjetnik


  Pozdrav za Željka i ujedno molba da ne zaboravi da podsjeti sve one koji su obećali da će pomoći akciju premještanja posmrtnih ostataka naših poginulih drugova. Naime, iz tekstova vidim da je akcija u toku, a još nisam dobio nikakve upute gdje da uplatim moj dio koji sam obećao.

  Luna,

  u pravu si! Mislim da je krajnje vrijeme da obnovimo ovu informaciju. Sakupljanje novca je već počelo i do sada sam na ruke dobio 250 evra (200 evra od Bagi-Marsej, i 100 maraka od Gorana iz Rogatice). U procesu slanja novca su Ognjen i Vogošćanin Pravi. Novac možete uručiti lično u Sokocu ili Beogradu, kao na Velemirov žiro-račun u Bijeljini (za sve one iz Australije i Evrope). Oni iz Kanade i Amerike neka mi se obrate na moj email: slavicnetŽhotmail.com za instrukcije. Za slanje novca važe sve informacije kao i prošlog ljeta za aleksandrovačke siročiće i babu Šimšu. Ipak, prije nego što pošaljete isti, molim vas da mi se javite na email.

  Što se tebe tiče, ti si mi najmanji problem jer se sa tobom uvijek mogu sresti. Ipak ako hoćeš, kontaktiraj Velimira iz Bijeljine.

  Napomena za sve ostale: akcija je u toku i prenošenje posmrtnih ostataka naših drugova ćemo obaviti u rano proljeće, čim sakupimo dovoljno novca.
  akcije- 26271 - 26.01.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Za Željka


  Poslao sam ti putem email-a jednu sliku na kojoj je Srđana Amidžić- Điđa.
  Drugi email koji sam posla, tražio sam od tebe informacije da uplatim novac za prenošenje poginulih boraca iz Federacije na teritoriju Republike Srpske. Pošto nisam dobio odgovor do danas, pretpostavljam da moj mail koji sam ti poslao nisi ni pročitao jer je otišao u smeće. Zato ti se obračam na ovaj način u nadi da češ pročitati i odgovoriti mi kako bi ja znao dali si to dobio.
  Veliki pozdrav i još jedno veliko hvala za tvoj trud i nesebično zalaganje!
  Pravi

  Pravi,

  dobio sam oba tvoja mail-a. Izvini, ali sam mislio sam da sam ti na drugi odgovorio. Uplatu možeš izvršiti na isti način kao što si to uradio i prethodni put, samo mi na email javi iznos i datum uplate.

  Pozdrav, Željko
  akcije- 26192 - 19.01.2011 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Milena najnoviji donator


  Mila je najnoviji donator za prenos posmrtnih ostataka naših palih drugova, koji su još uvijek sahranjeni na području Federacije BiH, na Vojničko groblje u Sokocu.

  Milena je bila donator i u akcijama koju smo organizovali prošlog ljeta ( baba Šimša i aleksandrovački siričići ).

  Evo i teksta poruke koji mi je Milena poslala.


  Dragi Željko,

  I ja ću da doniram novac za prenos posmrtnih ostataka naših boraca. Ukupno 180 evra.

  Pozdrav,
  Milena
  akcije- 25300 - 23.10.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Baba Šimša


  Na ovom sajtu je u više navrata pisano o tome kako smo Velimir, Srđan i ja prošlog ljeta išli u posjetu babi šimši na Nišićima. Bila je to i moja prva i jedina posjeta Federaciji BiH nakon Dejtona!

  Na Nišićima sam napravio i mnogo predivnih snimaka, koje namjeravam da objavim, kada za to budem imao malo više vremena. O babi Šimši nisam namjerno htio da previše pišem, jer mislim da joj publicitet i neće donijeti baš mnogo koristi...

  Za donatore ove akcije, i sve one koje lično poznajem, imam jednu izuzetnu poslasticu - dvočasovni snimak razgovora sa babom Šimšom. Snimak je napravlen u mp3 formatu, znači samo zvuk tj. nema slike.

  Na snimku možete čuti Velimira kako predaje vaŠih 400 maraka babi Šimši, i naš razgovor o njenom sinu Mlađu. Za mene, prava vrijednost ovoga razgovora nije u kontekstu, nego u baba Šimšinom gorštačkom akcentu, karakterističnom za tu našu romanijsko-nišićku oblast.

  Snimak ovog razgovora sam stavio na server, te ukoliko želite da ga preslušate, pošaljite mi email i ja ću vam poslati link. Ukoliko dođete u posjed ovoga snimka, molim vas da ga nikome ne ustupate tj. da ga nigdje ne objavljujete!
  akcije- 24679 - 20.07.2010 : Miroslav Spiric Srbija - best (0)

  Za Pravog o Željku


  U potpunosti se slažem sa tobom u pogledu gospodina Željka. Jednom sam na ovom sajtu napisao da mi je on pomogao da vratim poljuljano povjerenje u ljude i mislim da su samo takvi kao Željko sposobni za velika djela.

  Posebno sam bio srećan i počašćen kad me je prošle godine Željko posjetio u mome domu, pa smo se i lično upoznali a i ljudski ispričali.

  Zahvaljujući Željku mnogi će događaji iz prošlog rata ostati zabilježeni, a pali borci neće pasti u zaborav.

  Ja sam na svojoj koži osjetio koliko se naši političari brinu o porodicama poginulih boraca vojske Republike Srpske, ratnim vojnim invalidima i i ostalim boračkim kategorijama, mada su im "puna usta" njihovih "uspjeha".
  akcije- 24673 - 19.07.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Humanost i dobrota


  Pročitah tekst #24642 od 10. 7. 2010 što ga je napisao Velimir pa tim povodom hoću da napišem nekoliko rečenica. Ja sam već u par navrata u mojim tekstovima spominjao Željka i njegovo dobročinstvo. Bilo bi lijepo da su se i drugi učesnici foruma oglasili tim povodom, ali eto nisu pa neka tako bude.

  Na ovom forumu, koji je Željko formira je humanitarni, on je učinio dosta da poveže ljude koji su izgubili kontakt nakon zadnjeg, vjerskog i građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji.

  Sa Željkom sam se sreo samo jedanom u mom životu, a dobio sam osjećaj kao da ga čitav život poznajem. Njegov pristup svakoj osobi sa kojom kontaktira je takav da se odmah prilikom upoznavanja ona dobije osjećaj da se poznaju duži vremenski period. Kroz tekstove u vezi akcija, na ovom forumu, vidi se da je Željko učinio sve što je u njegovoj moći da pomogne, bez obzira što ne poznaje osobu kojoj treba pomoći. U svakoj akciji je bio jedan od glavnih organizatora iako je unapred znao da će to njemu napraviti troškove, poput akcija za Miću Vlahovića, baku Šimšu, aleksandrovačkih siročića i još neke akcije koje su se vodile na ovom forumu. Svima nam je jasno da za njega novac ne igra ulogu da bi se organizovala pomoć u kojoj je on lično učestvuje i prisustvovao.

  Željko je čovjek, oštra pera, mudre i iskrene riječi, meka srca i dobre duše, kakvog teško možeš sresti u ovim surovim vremenima. Šta se danas može reći za Željka, sem one da se nije rodio trebalo bi ga izmisliti.

  Nemam dovoljno riječi da bih mogao da opišem Željkovu dušu i dobrotu.

  Pravi,

  prva moja pomisao kada sam pročitao Velimirov komentar je bila da će neko pomisliti da sam ja sam napisao onaj članak. Osjećao sam se neprijatno, kao kada sjediš "kao od majke rođen" na nekom javnom mjestu i ne možeš da sakriješ svoju golotinju. :-) Velimir, kao i ti, zna da izabere "jake riječi" od kojih se stvaraju žmarci...

  Onomad sam pokušao i da odgovorim na Velimirov članak. Dugo vremena sam sjedio iza kompjutera i, neobično za mene, stalno brisao napisane rečenice. Kada sam sklepao nekakav odgovor i pritisnio taster za snimanje - tekst mi se izbrisao jer sam prekoračio ograničenje od 4000 znakova po članku. :-) Za mene je to bio znak od Boga da na Velimirov tekst ne treba da odgovaram...

  Danas, kada si me i Ti stavio u istu situaciju, želim da (zbog ostalih) naglasim da nisam poznavao sve vogošćanske i ilijaške junake o kojima se piše na ovim stranicama. Međutim, imam mnogo razloga da budem ono što jesam. Radim ovo zbog istine i nepravde koja je nanesena cjelokupnom srpskom narodu. Pišem na ovim stranicama zbog moga obećanja Božuru da ću jednoga dana pisati o njima, kada ih ne bude više. Tu sam i zbog Bora Radića, koji mi nije bio prijatelj ali sam ga poznavao. Ne želim da se zaborave svi oni koji su imali nesreću da nas napuste mnogo ranije nego što je to trebalo...

  Rat je prošao, Bog je zbog nekog razloga htio da ga ja preživim. U suštini sam zadovoljan životom i ne bih ga baš mnogo mijenjao. Imam dovoljno pa se veoma često sjetim riječi jednog moga prijatelja koji mi je prije tačno dvadeset godina rekao: "Tebe je mnogo dobro krenulo, trebalo bi da odeš u crkvu i daš neki prilog". Poslušao sam ga tada i dao sam 1000 maraka za Hram Svetog Save na Vračaru. Tada sam i naučio da dajem. I svaki put kada sam davao, ispunjavalo me je neko veliko zadovoljstvo, nagrada od Svevišnjeg.

  Posebno mi je bilo lijepo u Aleksandrovu: tamo sam usrećio ne jedno nego četrdesetak djece. Najbolji komentar u vezi moga susreta sa aleksandrovačkim siročićima dala mi je jedna prijateljica (inače muslimanka): "Ti nemaš pojima koliko si dobru stvar učinio što si obišao onu djecu iz Aleksandrova. Oni će to pamtiti čitavog života. "

  U isto vrijeme, učinio sam još jedan korak u pravcu našeg zajedničkog cilja - da Mićo Vlahović zauvjek živi. Jer ako on umre, naši pali drugovi nam to nikada neće oprostiti...

  Što se Mlađa Motike tiče, imao sam čast da u više navrata razgovaram sa njim. Pamtim ga kao tihog i dobroćudnog čovjeka u kome se probudi lav samo kada je to najpotrebnije. Onoga dana kada se desio pokolj na Čemernu shvatio sam da je Mlađo Motika predodređen da u istoriju uđe na velika vrata... Cilj moje posjete baki Šimši je bio da joj to i kažem...

  Ipak, drago mi je da si napisao da sam ja bio samo "jedan od organizatora" jer mislim da tako i treba da bude. Kada pojedinac daruje neku osobu govorimo o gestu; znak pažnje upućen prema siročetu ili majci koja je izgubila sina - su humana djela...

  Jako mi je drago kada pišete o akcijama koje vodimo. Ipak, molim vas da me više ne hvalite - dovodite me u jednu jako neprijatnu situaciju. Ipak, hvala na lijepim riječima.
  akcije- 24642 - 10.07.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)


  Željkovo prijateljstvo, humanost i dobrota

  Slučajno sam, lutajući po internetu, naišao na njegov sajt i odmah mi se dopao. Primijetio sam da su posjetioci ovog sajta ljudi koji pišu, uglavnom, o događajima iz Sarajevsko-romanijske regije. Naiđem na članak posjetioca koji je rekao da bi bilo dobro da neko napiše nešto o Kopanja Marku. Pošto ni nakon izvjesnog vremena niko nije ništa napisao, ja sam postavio članak o Marku Koponji koji je objavljen pod brojem 23215 od 06. 01. 2010. godine. Iz ostalih dijelova sarajevsko-romanijske regije je bilo posjetilaca koji su pisali, ali se sa ilijaškog ratišta do tada nije niko oglašavao. Kad sam se ja pojavio, Željko mi je odgovorio da mu se ispunila velika želja da se javi neko iz Ilijaša i da sam mu ja došao "kao šlag na tortu". Od tada redovno pratim ovaj sajt i čitam sve što drugi pišu pa sam i sam napisao preko 100 tekstova. Dopala mi se koncepcija sajta koji je dobro osmišljen, i ima ozbiljnu sadržinu u kojoj nema gluposti. Ovdje može svaki dobronamjerni posjetilac učestvovati. Od tada počinju i moja prva saznanja o samom Željku.

  Ali, nije to ono glavno što ja želim reći. Čitajući Željkove članke i njegove komentare na tuđe članke, osjetio sam dušu tog čovjeka, a da ga do tada nikada nisam vidio niti sa njim razgovarao. Nametnuo mi se kao čovjek kakav se samo poželjeti može. U njemu sam pronašao velikog prijatelja. On će sa vama preko stranica svoga sajta razgovarati, a u tom pisanju vi ćete vidjeti njegov osmjeh, a da njega ne vidite. Ipak, činiće vam se kao da je ispred vas, da ga gledate.

  Željko je radoznao čovjek, on želi da sve vidi i sve sazna. Ali samo dobronamjerno! Ispada kao da ništa ne može promaći njegovoj pažnji. Eto na primjer, prilikom vraćanja sa posjete babi Šimši u Knežini je iz auta sa lijeve strane puta ugledao čovjeka koji je vodio dva konja. Čovjek je bio u šubari, na kojoj je bila kokarda. Zaustavio je auto sa namjerom da ga slika. Kad je prišao čovjeku i s njim se pozdravio, prepoznao je u njemu njegovog bivšeg komšiju iz Sokoca. Onda je tražio da Srđan slika njega zajedno sa tim čovjekom i konjima, a zatim i samog njega. U Knežini je opazio i vojničko groblje. Tom prilikom nismo imali vremena da ga snimimo, pa je on kasnije došao i to uradio. Eto vidite, on ne propušta ni jednu priliku a da je ne registruje i prezentira. On jednostavno uživa u tome!

  On će svako dobro djelo pohvaliti. Neće propustiti da na svaki naš članak da svoju opasku hvale i zapažanja. On je pun zadovoljstva što ljudi pišu na ovom sajtu. Pokloniće on dužnu pažnju svakom posjetiocu. Spomenuće on imena tih posjetilaca, ako treba i više puta. Toliko sam puta pročitao imena Vogošćanina Pravog, Minera, Struje, Nedeljka Žugića, Jove Pejića, Feniksa, Srđana Vukovića pa i moje ime... (neka mi oproste oni koje nisam spomenuo)... Nisam siguran da li lično poznaje sve te ljude, jer ih ja ni jednog ne poznajem. Vjerujem da su i ti ljudi osjetili u Željku isto ono što i ja osjećam.

  Blago majci koja ga je rodila.

  On je spreman uložiti sve svoje sposobnosti da organizuje neku humanitarnu akciju. Svjedoci smo u zadnje vrijeme aleksandrovačkih siročića i babe Šimše. Mogao je on kao i drugi biti gluv na te stvari i ništa ne poduzimati i ne bi mu niko ništa zamjerio. Ali njegova duša to njemu ne dozvoljava. U njemu je urođena humanost, dobrota i prijateljstvo i on želi svakome pomoći. On će pozvati u pomoć i zainteresovane, ali od akcije neće odustati, ako treba realizovaće je sam. On u tim akcijama uloži mnogo svog novca i ne prati koliko ga potroši, a potroši ga mnogo - ja sam svjedok tome. Međutim o uloženom novcu donatora on vodi strogo računa: o svakom dinaru, marki, evru ili dolaru podnosi detaljan izvještaj. Ne dozvoljava on sebi pravljenje greške. Ako je nenamjerno i učini, spreman je na dobronamjerno upozorenje da je ispravi i da se izvine.

  Prvi put sam ga vidio 22. juna 2010. godine u njegovoj kući u Sokocu, a sutradan kod njegove kuće i Srđana Vukovića. Nas trojica smo se dogovorili da se tamo nađemo, odakle smo otišli do baba Šimše u posjetu. O toj posjeti sam napisao poseban članak, a vjerujem da će i Željko još nešto napisati i objaviti i filmske priloge.

  Kad sam došao pred njegovu kuću i pozvonio na vrata, izašla je njegova majka, vesela i nasmijana žena. Prestavio sam joj se:

 • "Ja sam Velimir. "
 • "A to ste Vi sa kojim se Željko dogovarao. Izvolite, uđite! "

  Tu sam zatekao i njegovu sestru i sina. Željko još nije stigao sa puta. Razgovarali smo nas četvoro: srdačno, otvoreno i prijateljski, ili bolje reći komšijski, kao da smo se oduvijek poznavali. Meni je bilo vrlo prijatno.

  Kad sam odlazio i pozdravljao se, rekao sam da mi je bilo vrlo ugodno, da sam se osjećao komotno, a njegova mama mi je rekla:

 • "Pa i mi smo bili komotni i nismo se ništa ustručavali. Drago nam je bilo što smo se upoznali! "

  Tad sam u sebi pomislio:

 • "Pa nije ni čudo što je Željko takav kakav jeste, iz kakve porodice potiče! "

  Ja sam par puta pročitao njegove riječi i riječi Nedeljka Žugića: "Da te nije, trebalo bi te izmisliti! " E, moj Željko, da Te nije ja Te ne bih znao takvog izmisliti.

  Ja nisam mogao odoleti a da ne napišem ovo nekoliko svojih misli o njemu. Osjećao sam neko zaduženje. Kao da mi je neko rekao: "Veljo, moraš da napišeš par riječi o njemu! ", iako mislim da je sve ovo vrlo malo koliko on zaslužuje da se o njemu kaže. Jednostavno, drago mi je što sam upoznao takvog čovjeka. Volio bih čuti i druge da li isto misle.

  Drago mi je što sam bolje upoznao i Srđana. To je divan momak. Ja sam njega u toku rata viđao kod njegove kuće u Srednjem, ali on je tada bio vrlo mali jer je rođen 1979. godine.

  Meni se čini, svi ovi ljudi koje sam spomenuo, kao da su Željkova porodica. Željko, ja Ti želim puno zdravlja, sreće, zadovoljstva i dug život.

  Eto, tako se zove Tebi namijenjen moj "Orden želja i zasluga".
 • akcije- 24634 - 09.07.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Zahvalnica donatorima


  Ovom prilikom želim da se zahvalim svim donatorima, koji su svojim prilozima pomogli da uspješno obiđemo baku Šimšu i aleksandrovačke siročiće. Bez njihove pomoći, od nekih 380 evra, ove dvije akcije ne bi bilo moguće ostvariti.

  Takođe želim da naglasim da su svi donatori koji su obećali novac isti dostavili do mene. Da još jednom napomenem da su za ove dvije akcije novčane priloge dali:

  1. Dragan
  2. Guma
  3. Mićo
  4. Milica
  5. Miner
  6. Mirke
  7. NenoCC
  8. Ognjen
  9. Vogošćanin Pravi
  10. Velimir V.
  11. Željko tj. moja malenkost


  Takođe se zahvaljujem Velimiru i Srđanu, koji su bili i pravi inicijatori i organizatori akcije babi Šimši. Velimir je u Sokolac došao o svom trošku, a Srđan je (bez ikakve naknade) obezbjedio prevoz do Nišića.

  Što se posjete Aleksandrovu tiče, posebno bih se zahvalio Mariji Maksić koja je u pravom smislu riječi bila organizator i koordinator akcije. Takođe se zahvaljujem i Snežani Korica i Vesni Ubović - Protić, kao i svim stanovnicima Aleksandrova koje su učinile mnogo toga da sve protekne u najboljem redu.

  Ne treba zaboraviti ni "Vogošćanina Pravog", koji je predložio da na Mićin grob ponesemo cvijeće, što nisam imao u planu. On se čak i potrudio da finansira prekrasnu "suzu" koju smo kupili u Zrenjaninu.

  I na kraju, hoću da se zahvalim i mome rođaku, Predragu Tomiću iz Novog Sada, koji me je pratio na mome putu kroz Srbiju i Republiku Srpsku. Moj rođo je uglavnom zaslužan što ste bili u prilici da vidite snimke iz Aleksandrova, koje sam već ranije postavio na YOUTUBE.

  Kao što sam već ranije obećao, o ovim akcijama ćemo još dosta pisati. Ja sam se potrudio da djeca, a i baba Šimša, saznaju da su novac i pokloni od donatora, a ne od mene.

  Što se moga učešća u akciji tiče, mogu samo da kažem da sam potrošio dosta više novca nego što sam sakupio. Koliko sam novca potrošio teško je odrediti.

  Novac donatora je potrošen za paketiće u kojima su se nalazio novac ( po 200 dinara za svako dijete), žvakaće gume, olovke, plišane igračke, čokolade, bombone... Četrdesetak djece je dobilo paketić u vrijednosti od 4 evra. Pored toga, od novca donatora sam djeci kupio sokove, kolače, po jedan sladoled, kao i vijenac i svijeće za groblje.

  Djeci sam podjelio i 20-tak majica (poklon od moje firme), kao i po jednu do dvoje igračke. Mislim da je vrijednost poklona koji sam im ja uručio od mene lično iznosio preko 400 evra. Najveću pažnju su privukli digitalni foto aparat, tri kompleta za pecanje (teleskopski štap, mašinicia i kutija sa priborom), jedna fudbalska i tri košarkaške lopte, minijaturni gusarski kovčeg, digitalni privjesci za ključeve, kutija sa kartama i kockicama za jamb, dvogled... Sem mnoštva karti i pribora za igru, bilo je tu i dosta interesantnih stvari za školu i zabavu. Jednostavno previše mnogo da bi se sve nabrojalo.

  Moja zvjezda vodilja prilikom posjete Aleksandrovu je bila da sve poklone uručim djeci lično i da to ne bude u novcu jer isti (pogotovu kod mlađe djece) vrlo lako može završiti u džepovima njihovih staraoca.

  Razgovor sa babom Šimšom, u trajanju od dva sata, sam snimao i na digitalni diktafon, tako da će donatori biti u mogućnosti da ga skinu sa ove stranice. Nažalost, ne mogu da ga stavim na raspolaganje svima, uglavnom zbog toga što nije za svačije uši.

  I na kraju da se zahvalim Velimiru za opis posjete babi Šimši. Nadam se da će se oglasiti i Marija Maksić da napiše par riječi u vezi naše posjete Aleksandrovu. Međutim, ako se i ne javi biće joj oprošteno jer je sada u fazi preseljenja u novi stan pa možda još nema ni internet.  Detaljnije snimke posjete Aleksandrovu ću staviti na raspolagane samo donatorima, u AVI formatu, na ovom serveru. Mislim da je snimak koji se trenutno nalazi na YOUTUBE sasvim dovoljan da se stekne utisak kako su se stvari odvijale u Aleksandrovu.

  Eto, toliko za sada.

  akcije- 24613 - 02.07.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Posjeta babi Šimši


  Jako mi se svidio Velimirov opis događaja u posjeti babe Šimše.

  Naš glavni cilj posjete baba Šimši je zbog toga što živi u federaciji BiH i da joj kažemo da nismo zaboravili njenog sina a našeg velikoh heroja Mlađu Motiku. Poklone koje je dobila baba Šimša nisu važni i neće obogatiti ni babu Šimšu a ni nas osiromašiti.

  Zaključek je da baba Šimša ne oskudjeva u hrani i novcu što je u ovom trenutku za nju a i za nas najvažnije.

  Sve pohvale za uspješno obavljenu posjetu!
  akcije- 24602 - 30.06.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (1)


  Prije nego pročitate ovaj tekst, dobro bi bilo da pročitate moj prilog o babi Šimši koji je objavljen na ovoj stranici pod brojem 24034 od 11. 03. 2010. godine, a koji se sada nalazi na stranici Istorija-Ilijaški Nemanjići. Taj tekst je bio povod organizovanja ove posjete.


  POSJETA BABI ŠIMŠI  Posjeta je obavljena 23. juna 2010. godine, a ista je protekla na sljedeći način.
  Ja sam 22. juna 2010. godine iz Bijeljine otišao autobusom na Sokolac u goste kod Tomić Željke. Tu sam noćio, a ujutro je došao i Srđan Vuković sa Pala. Tu smo se prvi put vidjeli.

  Dana 23. juna 2010. godine nas trojica smo otišli preko Knežine i Olova u Krivajeviće gdje baba Šimša stanuje. To sada pripada Federaciji BiH. Ispred kuće nas je dočekao jedan čovjek koji nas obavještava da mu je baba Šimša rekla ako je neko bude tražio da kaže gdje se ona nalazi. Ona je bila iza svoje kuće ispred štale i jedne male kućice gdje je nešto radila. Kućica je kao ljetna kuhinja. Tu smo se sa babom Šimšom pozdravili. Ona je nas odmah uvela u tu malu kućicu u kojoj je bilo udobno toplo. Baba je naložila u peć jer je prethodnih dana padala kiša pa je bilo hladno. Izvinjava se baba pa kaže: "Možda se ovdje osjeti miris štale, ali šta ja mogu, ja tako moram. " Odmah smo primijetili da baba malo teško hoda. Kasnije nam je rekla da je bole noge. Baba se uzhodala da nam iznese piće i meze i da nastavi vodu za kafu. Zamolio sam je da sjedne da prvo malo popričamo. Sjela je baba s nama za sto i tu smo je upoznali ko smo mi. Ja sam sa babom vodio razgovor postavljajući joj razna pitanja na koja je ona odgovarala, a svaki čas ustaje da nešto uradi kako bi nas počastila. Donijela je jedan veči komad stelje, jedan komad pečenice, a zatim i domaćeg kajmaka. Ona nareza nekoliko komada i jednog i drugog, a onda zamoli Srđana da on nastavi. Donosi i cijeli domaći hljeb koji je baba ispekla u svojoj peći. Hljeb je tako uredan i ukusan, kako se to u narodu kaže: "Hljeb je kao duša". Srđan je nastavio sa rezanjem stelje i pečenice, ali se babi učinilo da Srđan reže tanko i malo, pa je ona uzela ponovo nož i narezala nekoliko debljih komada, rekavši Srđanu: "Reži bogati tako! " Srđan je nakon toga morao da te komade izreže na manje dijelove. Baba je veliku želju imala da nas počasti i vidjelo se da ona ništa ne žali i tjera nas da sve to pojedemo. U međuvremenu je napravila i kafu.
  Pri kraju razgovora sam joj rekao da smo mi po našem narodnom obićaju donijeli joj kao poklon kafe, šečera i voća, da se ne dođe u goste prazne ruke. Pored toga predao sam joj i 400 KM (konvertibilnih maraka) u zamjenu za 200 evra koji su skupljeni od nekoliko donatora.
  Ja sam u okvir pod staklo stavio sliku babinog sina Mlađe sa tekstom oko slike koji sadrži osnovne podatke o Mlađi, njegovoj pogibiji, mjestu sahrane i prenosu u Vojničko groblje u Sokolac, odlikovanju, i to sam joj poklonio. Kasnije smo vidjeli da baba nema Mlađinu sliku nigdje istaknutu.
  Rekao sam babi da je svrha našeg dolaska da dođemo da je vidimo, da je pitamo kako je sa zdravljem, kako živi, ali prije svega da joj pokažemo da nismo zaboravili njenog pokojnog sina Mlađu, a ni nju.
  Baba je presretna što smo je posjetili. Ona kaže da njoj ništa ne treba, da ona sve ima. Mnogo joj je vrednije to što smo mi došli da je vidimo i s njom popričamo. Zaustavljala nas je da noćimo.

  Na pitanje šta joj je trenutno najveći problem, šta joj je najpotrebnije, rekla je da je problem košenja trave. Ima kosilicu, ali nema ko zna raditi s njom. Međutim, trava je još mlada i nije za košenje. Naći će se neko. Kaže baba: "Sve ima za pare".

  U jednom trenutku je ipak Srđan otišao kolima u radnju da joj kupi gajbu piva i još nekih stvari. Željko je izašao vani i kamerom snima okolinu. Jas am sa babom otišao u štalu. Baba je pošla da muze kravu. Ima baba i muzilicu. Vrlo je zanimljivo bilo posmatrati kako ona priprema aparat za mužu. Sjedne na jednu malu stolicu, opere kravi sise, zatim privlači muzilicu koju priključuje na struju da nabije pritisak, a zatim sisaljke stavlja kravi na sise. Uključuje rad muzilice i posmatra kako kroz crijeva prolazi mlijeko. Rukom miluje kravu i viče: "Breza, moja".
  Kad je muža završena skida sisaljke kravi sa sisa, stavlja ih u jednu kantu sa vodom, a zatim istresa mlijeko iz posude u koju je teklo za vrijeme muže u jednu čistu kantu. Sad uključuje ponovo aparat koji isisava vodu iz kante u koju su stavljene sisaljke u posudu u koju je teklo mlijeko. Tako se isperu i sisaljke i crijeva od sisaljki do posude za mlijeko. Vadi tu posudu, mućka je da se dobro zidovi iste operu i tu vodu presipa u jednu drugu kantu iz koje će dati kravi da popije. Na kraju muzilicu pakuje, isključuje iz struje i vraća je u jedan sanduk napravljen za tu svrhu. Ja sam pokušao da joj pomognem, ali mi nije dala rekavši: "Ostavi, ko će mi večeras pomoći".
  Baba pored krave ima još i 5-6 ovaca i nekoliko kokošiju.
  Nakon toga nas je odvela u svoju kuću da pogledamo prostorije. Ima nekoliko soba i sve su namještene. Međutim, u tim sobama niko ne spava. Osjeća se praznina. Nema ljudskog daha. U jednoj maloj sobi baba spava. Tu ima televizor, dijelovi sitnog namještaja i šporet koji ja nisam odmah primijetio. On je nov, čist, bijel i izgleda kao frižider jer je i poklopac spušten. Upitao sam babu kao se grije u ovoj sobi, a ona će mi reči: "Pa vidiš peć! "
  Vani sam primijetio i satelitsku antenu.

  Baba Šimša je bila prvo otišla u Konjević Polje, a zatim sa kćerkinom porodicom u Bijeljinu u Malu Obarsku. Nije htjela tamo ostati jer joj se ne sviđa ni voda ni zrak. Kaže da bi tamo umrla. Zato se vratila u Krivajeviće.
  Njena kuća u Krivajevićima ima vrlo lijepu lokaciju. Nalazi se pored regionalnog puta Semizovac " Olovo. Dok joj je sin Mlađo bio živ u toj kući je radila kafana. Vrlo je pogodna putnicima za pauze i odmor, jer ispred kuće ima veliki parking prostor.
  Kaže baba da su je pitali da proda kuću, ali je ona odgovorila: "Nemojte me pitati dok sam ja živa. Ja to neću prodati. Ne mogu ja gledati da se drugi šepure po mojem dobru, a da ja nemam ništa. Ja sam došla ovdje da živim i ničega se ne bojim. Izgubila sam najvrednije pa neka nestanem i ja. " Pitali smo je da li tu ima još Srba. Baba je rekla da imaju neke Motike i Janjići, ali su i to stariji ljudi. Nisu baš blizu i rijetko se viđaju. Ona je rodom iz familije Janjića.
  Neće baba ni kravu da proda. U narodu postoji vjerovanje da onaj ko ima kravu, neće ostati gladan. Baba voli kravu I ona njoj tepa kao malom djetetu.
  Baba Šimša je prije rata dobro živjela. Sve je imala. Kafana je dobro radial, a imala je i svoje imanje. Baba je naučila da ima i ona se tog svog dobra ne može da odrekne.
  U kuću ima dovedenu i vodu sa jednog brda koje nije baš blizu.

  Nije njoj lako raditi ni oko krave i ovaca, vidi se to na njenim pokretima. Baba se poteško kreće. Njen stav tijela je od dugog i teškog rada, a i godina starosti, poget. Ali, baba neće da se žali.

  Sa ovim smo i završili posjetu.

  Možda će neko reči da ima gorih slučajeva koje je trebalo posjetiti prije babe Šimše. Moram reči da je ova posjeta proizašla sasvim slučajno i sasvim spontano. Nas trojica koji smo posjetili babu Šimšu nismo predstavnici nikakve organizacije koja je zadužena da vodi računa o porodicama poginulih boraca. Nismo mi ti koji smo trebali voditi računa o nekim pravilima i prioritetima posjeta. Zato sam i predložio da pročitate moj raniji tekst koji je bio povod ovoj posjeti. Mi smo babu posjetili prevashodno iz razloga što smo poznavali njenog sina Mlađu, borca " komandanta Nišićkog bataljona iz sastava Ilijaške brigade, a saznali smo da živi sama. Htjeli smo da vidimo kako njegova majka živi, treba li joj kakva pomoć. To je bila naša moralna obaveza.

  Međutim, ne bi trebao biti ovo jedinstven slučaj. Ovakvu posjetu mogu ostvariti i drugi na isti način nekoj drugoj porodici.

  Naša poruka je: "Posjetite neku porodicu poginulog borca. Vidjećete koliko će ta porodica biti sretna i zadovoljna i koliko ćete vi učinili dobro djelo".
  akcije- 24558 - 08.06.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Ognjen novi donator


  Danas je i zvanično Ognjen postao donator za majku Šimšu i aleksandrovačke siročiće. Ja mu se ovom prilikom srdačno zahvaljujem, uz napomenu da je donacija veća od prosječne.

  Ovim je i zvanično završeno sakupljanje novca za ove dvije akcije, sa izuzetkom Velimira od kojeg sam dobio instrukcije kako da podignem novac ali to još nisam uradio.

  Svim donatorima se srdačno zahvaljujem. Više informacija dobićete uskoro, kada ove akcije i realizujemo.
  akcije- 24520 - 23.05.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Ognjen donator za dvije akcije


  Nedavno se javio i Ognjen ( nisam siguran da li želi da mu objavim i prezime ) sa željom da se pridruži akciji kroz koju mi majci Šimši dajemo do znanja da njen sin Mlađo Motika još uvijek nije zaboravljen.

  Ognjen je takođe izrazio želju da priloži nešto novca i za akciju pomoći aleksandrovačkim siročićima, kroz koju pomažemo djecu ali i dajemo do znanja mještanima Aleksandrova da smo vrlo ozbiljni u našoj podršci preimenovavanja Željezničke ulice u Ulicu Miće Vlahovića. Da napomenem i to da je Mićo Vlahović odrastao u Aleksandrovu ( nekadašnje Velike Livade) i da je i on bio siroče.

  Napominjem još jednom da je Ognjen samo potencijalni donator. Ukoliko njegov novac stigne do sredine juna na adresu neke od osoba koje sakupljaju donacije Ognjen će i zvanično postati donator.

  Da napominjem, namjeravamo da ove dvije akcije završimo u naredna dva mjeseca, kada će novac i prigodni pokloni biti uručeni onima za koje su namjenjeni.

  I vi možete postati donator! Možete da se upišete na ovaj forum, i/ili pošaljete email sa svim potrebnim podacima. Nakon toga ću vam poslati informaciju kako da uplatite novac. Što se mene tiče, količina novca nije toliko bitna; za mene je važnije da još uvijek oslanjamo jedan u drugoga, baš kao i prije dvadesetak godina.

  Donacije od onih koji žive u Republici Srpskoj i majci Srbiji - ne primamo. Novac prikupljamo samo od donatora iz inostranstva.
  akcije- 24419 - 04.05.2010 : Stranac_23 Toronto - best (0)

  Male akcije


  Željko

  Nemoj previše pažnje da posvećuješ kojekakvim komentarima od strane onih koji ne vjeruju u tvoje akcije. Ja sam sa svoje strane pokušao da uključim još par ljudi ali sam se sretao sa sličnim problemima.... Izgleda da su se naši ljudi ili opekli par puta ili naslušali svakakvih priča o tome kako je neko negdje uzeo neke pare...

  Ja prvi nisam za objavljivanje koliko je ko i zašto dao, ali jesam za akcije bilo kojeg tipa koje će pomoći djeci bez roditelja i porodicama palih boraca. Oni koji neće ili ne mogu ne moraju ni da komentarišu...

  Sve ovo sto radiš je čestito i samo hvale vrijedno.

  Mićo
  akcije- 24416 - 04.05.2010 : Luna - best (0)

  Spreman sam da objasnim


  Željko, možeš slobodno da objavljuješ sve komentare upućene na moj račun. Nemam nista protiv toga kad sam ja u pitanju. Spreman sam da dam i dodatna objašnjenja za događaje u kojima sam ja učestvovao. Na tebi je da procjeniš da li su to obična vrijeđanja ili nešto slično.

  Nisam u zabludi pa da mislim da me svi vole i da nemam neprijatelja. Spreman sam svima pogledati u oči i ako traže da odgovorim na njihova pitanja, a ako ne traže ja im ne mogu pomoći. Pozdrav za sve.
  akcije- 24415 - 04.05.2010 : Miner Vogosca Vogošća - best (0)

  Tuga


  Stari moj druže,

  uvijek me obuzme tuga kad čitam ovakve tekstove i kada pomislim koliko nas ima u ovom bijelome svijetu i koliko para trošimo na nepotrebne luksuze a ogromna većina se stisne kad treba podržati neku sličnu akciju. Takodjer vijerujem da neko ko nikada nije dao ništa, upravo kritikuje i tebe i nas koji pokušavamo da nešto napravimo.

  Ja lično nikad ne provijevaram kuda ide moj novac kada učestvujem u nekoj akciji jer vijerujem da se to negdje na višem mijestu "zapisuje" i uvijek mi je žao što ne mogu dati i više.

  Zato mislim da će oni pravi uvijek pomoći, svako prema svojim mogućnostima.

  A što se našeg Miće tiče, mogu samo da poručim svima da nisu svijesni koliko smo bogatiji mi koji smo bili uz Miću makar u jednoj jedinoj akciji. Taj osjećaj koji još uvijek živi u meni, ne bi mogao platiti ni Bil Gejts sa svim svojim bijelosvijetskim bogatstvom.
  Pozdrav svima od Minera!
  akcije- 24411 - 03.05.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Svijetu se ne može ugoditi


  U ne tako rijetko na ovu stranicu dolaze i tkz. "negativci" koji pokušavaju da (zbog samo njima poznatih razloga) ogovaraju ljude koje ja izuzetno cijenim, a među njima i Velimira, Pravog, Minera, Lunu i mnoge druge.

  Poruka za njih: vaše anonimne opaske ne objavljujem i ogovaranja me ne interesuju. Što se vaših komentara upućenih na moju adresu tiče, njih sa velikim zadovoljstvom objavljujem ali na njih i - odgovaram.

  Ogovaranja od strane muslimana mi gode, prihvatam ih kao neki kompliment! Jer, srpski narod je mudro rekao da je važno "ne samo što se kaže, nego i ko to kaže".

  Sa svih strana stižu i zajedljivi komentari u vezi par skromnih akcija koje vodimo. Ima i onih koji tvrde da sam se ja od vaših donacija čak i obogatio, mada sam za sada kroz svoje ruke "proturio" svega nekih šest do sedam stotina evra. Možda ovaj novac za neke od zlonamjernika i sitnih duša predstavlja neko bogatstvo, ali oni koji me znaju mogu potvrditi da sam ga uvijek imao na pretek. Svoj obraz ne bih prodao ni za kakvav novac, a kamo li za nekakav sitniš.

  Pitanje za one kojima je novac važniji od duše: "Kako objašnjavate svo ono vrijeme koje provodim ispred kompjutera pišući o prošlosti, boreći se za pravdu i istinu, pokušavajući da se čuje i naš glas? "

  Zabluda "sitnih duša" proizilazi iz neznanja da mnogi od nas na nadgrobnim spomenicima ne vidimo samo slike mrtvih, već u njima prepoznajemo lica braće i sestara, drugova, dragih nam rođaka... Naš neprijatelj se zove "Zaborav" i može se pobjediti samo akcijom i pisanom riječima, jer jaka riječ nikada ne umire. I zbog toga, molim vas da mi ne dirate u Velimira, Pravog, Jovu Pejića, Minera, Lunu i njima slične. Kada taknete u njih, takli ste u zjenicu oka moga!

  Pojedinci idu u sasvim drugu suprotnost. Prigovaraju mi što previše publikujem stvari, insistiram na objavljivanju tačnih iznosa donacija, pravim preglede, crtam tabele. Po njima, brojeve ne treba objavljivati! Možda su oni u pravu, ali ne radim ja to zbog Minera, Pravog, Dragana Mumovića, Miće, Milice i svih onih koji su mi povjerili njihov novac. Radim ja to zbog "nevjernih Toma" i zlih jezika. Želim da sačuvam moj obraz jer mi je on najvažniji, jer dobro znam smisao one narodne "što jedna budala pokvari, stotinu pametnih ne može da popravi! " Eto, takav smo mi narod!

  Treće opet progoni pitanje kakav je moj interes u svemu ovome!

  Mi, preko kojih je protutnjao rat, možemo da razumjemo šta tjera običnog čovjeka da prsima juriša na rafale, da pogine braneći kućni prag. Mnogo nas je imalo (ne)sreću da preživi ratnu golgotu. Pokopali smo svoje najdraže, izgubili svoju godinama sticanu imovinu, ali bar nismo izgubili dušu! I danas otvorenom rukom pružamo novac za neku "višu stvar", koju naš neprijatelj naziva "velikosrpstvo" a mi je zovemo njegovanje uspomene na one koji su u temelje Republike Srpske ugradili svoje živote. Njegujemo dobrotu i Svetosavlje umjesto zlo među ljudima.

  Mnogo je onih koji su spremni da ogovaraju! Ima tu i naše braće Srba širom svijeta, koji su dok smo mi u ratu gubili živote i mladost, pokazivali vrlo malo interesa za sve ono što se dešavalo u Bosni. Danas smo mi u situaciji da iz pečalbe šaljemo svoj, sa mukom zarađen novac, koga ni kod nas nema za bacanje, jer isti trebaju i naša djeca, pa i naši roditelji koji još uvijek žive u izbjeglištvu. Čak se i Aleksandrovo podjelilo na one koji nas vole i one koji nas ogovaraju. Jedni kažu da smo na Mićin parastos došli da "pijančimo" a drugi da mu "odamo počast".

  Dragi moji prijatelji, ne moraju svi da shvate naše iskrene porive i ciljeve. Možemo mi biti ponosni što smo ovakvi a da nas drugi i ne tapšu po ramenu. Bilo da pišete istinu ili ste donator, treba da budete svjesni da radite jednu veliku stvar: borite se za našeg Miću i sve one "Miće" koji su životom kupili kartu za Vječnost, zemlju za koju ja još uvjek vjerujem da postoji.

  Meni je jedino važna da donatori, tj. oni koji su mi povjerili svoj novac, budu zadovoljni sa načinom na koji ću ga ja utrošiti. Ukoliko nisu, ja sam spreman da im kompletan iznos vratim. Eto, ovom prilikom im to i javno obećajem!

  A to što insistiram da sve bude javno, crno na bijelo, i što svaki donator (a i svi posjetioci) treba da budu upoznati sa strukturom troškova je nešto protiv čega ja ne mogu. Neću da me ogovaraju čak ni oni koji za to i nemaju pravo jer od njih nisam ništa ni uzeo.

  Da još jednom, za sve one koji ne znaju čitati između redova, ponovim ono što su sami već odavno trebali shvatiti: "Mi, koji u ratu nismo žalili ni poginuti, pokušavamo da bar za Mića Vlahovića izborimo nešto po čemu će ga se narod sjećati čak i kad ne bude nas koji mu danas na grobu palimo svijeće... "

  Konačno, za sve one kojima je najvažnije pitanje "kakav Željko ima interes u svemu ovome? " mogu samo da kažem da nije moja krivica što ih je Bog stvorio onako prazne pa im jednu te istu stvar moram sto puta objašnjavati. Zbog njih, malo kukolja u žitu, i važi ona narodna mudrost da se svijetu nikada ne može ugoditi.
  akcije- 24350 - 20.04.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Primamo samo donacije iz inostranstva


  U više navrata sam dobio zahtjeve pojedinaca iz Republike Srpske i Srbije da se uključe u akciju sakupljanja novca za majku Šimšu, kao i za aleksandrovačke siročiće.

  Najnoviji zahtjev mi je poslao Luna, mislim da je to bilo juče.

  Povodom ovih zahtjeva izjavljujem: Pošto je za ove akcije bio potreban relativno mali iznos novca, te na ovim stranicama imamo dovoljan broj "deviznih" posjetilaca, ne skupljamo priloge od posjetilaca iz Republike Srpske i Srbije. Međutim, nećemo odbiti neki skromni poklon (u duhu srpske tradicije) da Velimir i Srđan, majki Šimši od vas ponesu 200 grama kafe, kilogram šećera u kocki, teglu meda ili vreću kukuruznog brašna. Prihvatićemo sve ono što je prikladno da se ponese u ovom trenutku. Čak i tamnu žensku maramu i sličan poklon!

  Izvinjavam se što u zadnjem pregledu nisam objavio da je i Miner donator za obje akcije. Kod mene je ostalo nešto njegovog novca koji je poslao prošlog ljeta za organizaciju parastosa Mići Vlahoviću. Poruka za Minera: "Prijatelju dragi, nema potrebe da šalješ novac jer ćeš isto toliko potrošiti i za poštarinu! "
  akcije- 24328 - 18.04.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Sakupljeno negdje oko 300 evra!


  Evo i dopune u vezi akcija za majku Šimšu i aleksandrovačke siročiće.

  Do sada su potvrđene uplate:

  1. Dragana Mumovića iz Toronta
  2. Milica
  3. Mićo
  4. Mirke
  5. NenoCC
  6. Vogošćanin Pravi


  Velimir Vujučić mi je poslao informacije kako da dođem do novca, ali ja to još nisam uradio. Na meni je da podignem novac.

  Uključujući iznos koji je obećao Velimir, do sada smo sakupili 265 evra. Međutim, 20 evra koje je uplatio Vogošćanin Pravi ide za film o Jovu Mijatoviću, tako da nam ostaje 245 evra za aleksandrovačke siročiće i majku Šimšu. U ovaj iznos nije uračunata moja donacija.

  Detaljan pregled za sve tri akcije ću naknadno objaviti. Napominjem da u ovaj iznos ne ulazi onih 50 evra koje je Guma uplatio Nedeljku Žugiću, i 20 evra koje je Vogošćanin Pravi uplatio na moj račun za istu namjenu.

  Na račun u Bijeljini uplaćeno je oko 75 evra. Na kanadski račun je uplaćeno 230 dolara, i za taj iznos je kupljeno 166. 6 evra pri kupovnom kursu od 1. 38 dolara za jedan evro. Na moju adresu u Beogradu dostavljeno je 20 evra.

  Napominjem da ću, kada zatvorimo sakupljanje novca, objaviti i pregled priloga po donatorima i akcijama.

  Pojedini donatori su mi prepustili da sam odlučim kako ću raspodjeliti novac između ove dvije akcije, pa ću sve ono što ostane iza aleksandrovačkih siročića preliti u donaciju za majku Šimšu.

  Majka Šimša trebalo da dobije 100 evra u gotovini i minimalno 30 evra u hrani i namjernicama (brašno, šećer, ulje i sve ono što joj treba preko zime a što bez auta ne može baš tako lako da donese iz prodavnice).
  akcije- 24254 - 04.04.2010 : Zoran Mirke Melbourne - best (1)

  Siročići


  Hristos Vaskrse braćo Srbi širom svijeta a i šire!

  Samo da se prijavim povodom ove akcije za siročiće.

  Željko, ti mi opet javi kako, kada i gdje da uplatim novac za tu akciju. Od mene ova akcija ima 40 evra.

  Zbog cijene bankovnih usluga prilikom uplate novca na račune 'preko bare', ja ću da uplatim 40 evra. Znam da Željko predlaže i insistira na donaciji od 10 evra po pojedincu ali meni to nije isplativo. Za akcije od 10 evra ili tome slično ja uvijek dajem više. Ne činim ja to da bih ja bio 'bolji' ili 'veći' donator od bilo koga na ovoj stranici, ili ne daj Bože da nekog ponizim ili omalovažim što taj neko daje 10 a ja 40 ili tome slično. To mi zaista nije namjera! Još manje to činim zato što imam 'viška' novca. Imam ja i moju malu djecu i porodicu a pri tome nisam miloner nego samo jedan prosječan po širokom svijetu rasijan Srbin. Jednostavno, ne ide mi da ja pošaljem tj. uplatim 10 evra pomoći za bilo koju akciju a da pri tome platim skoro 20 evra bankovnih usluga. Što ne ide, ne ide.

  Željko, takođe predlažem i nudim da mi omogućiš da uplatim novac na tvoj račun ili bilo gdje drugo gdje ti to kažeš pa ti odatle uzimaj za koju god akciju hoćeš.

  Npr. ja mogu da uplatim tebi 100 evra na račun. To će mene da košta oko 120 evra. Od tog novca možemo da podržimo 10 akcija od po 10 evra. Ako ja uplaćujem u 10 različitih transakcija za 10 akcija to mene kosta 100 evra u donacijama i 200 evra u bankovnim uslugama. To je 180 evra bačeno u vodu. Siguran sam da tih 180 evra može biti od veće koristi na primer majki Šimši itd...

  Nadam se da me razumijete.

  Još jednom - Hristos Vaskse - Voistinu Vaskrse!

  RE: Siročići

  Mirke,

  kao prvo, cijenim tvoju velikodušnost i dobrotu, i znam da su tvoje namjere iskrene i poštene tj. nije ti cilj da prebaciš nekoga sa svojom donacijom. Na tvojoj donaciji, u ime djece, ja ti od srca zahvaljujem.

  Apsolutno se slažem, i mogu ti reći da sam veliki pobornik toga da se banke ne bogate na moj račun. Zbog toga, pošto u Melburnu ima još osoba koje u uključeni u akciju slanja novca za majku Šimšu, predlažem njima da novac pošaljete zajednički, tj. postoji mogućnost da oni prvo uplate na tvoj račun, a onda ti pošalješ sve kao jednu uplatu. Ja za tebe lično garantujem, pa ako se novac "izgubi" prilikom slanja, ja ću ga nadoknaditi.

  Sav novac, namjenjen i za majku Šimšu i za siročiće, možeš poslati na adresu osobe čije ime sam ti ime poslao. Mi na taj način štedimo na bankovnim troškovima, a isti ćemo naknadno rasporediti.

  Što se slanja novca tiče, ja tu nemam neko bogato iskustvo jer ja u Beogradu imam svoju "banku", tj. sestru Branu, pa kad mi zatreba nešto novca ja od nje pozajmim. Tako je npr. bilo kada sam trebao da Nedeljku Žugiću dam 40 evra za mene i Vogošćanina Pravog. Jednom godišnje ja, kao i svaki dobar brat, "izmirim račune" i onda idemo ponovo iz početka.

  Donatori iz Kanade ne plaćaju nikakvu proviziju jer uplaćuju novac na bankovni račun. Sa donatorima iz SAD-a je malo drugačija situacija ali se nadam da ću i to riješiti, pa će i to biti besplatno. Za sve one koji novac šalju u evrima ne postoji bolji način, ili bar ja ne znam za njega. Banke traže svoje! Međutim, uvijek postoje i neke "rupa u sistemu" pa ako neko do posjetilaca stranice zna neki jeftiniji način slanja novca uz minimalnu proviziju, bio bih mu jako zahvalan da mi to malo pobliže objasni.

  Iteresantno je i to da se većina donatora iz Evrope snašla pa će novac uplatiti iz Srbije ili Republike Srpske, jer je kako "NenoCC" napisa "najbitnije odakle ga šalješ". Neki će opet poslati novac roditeljima, pa će oni da isti uplate na račun našeg primaoca. U svakom slučaju, za sve one koji na ljeto dolaze u Beograd, meni bi bilo jako drago da se sretnemo i upoznamo.

  U ovom donatorskom poslu ima jedan apsurd, tj. da sam tražio donacije od 50 evra po osobi javilo bi mi se možda još tri osobe sa namjerom da pomognu siročiće, kako zbog njih tako i zbog sela i akcije preimenovanja Željezničke ulice u Ulicu Miće Vlahovića. Na ovaj način bismo vjerovatno skupili oko 200 evra. Sa druge strane, uz donaciju od 10 evra, vrlo je moguće da bi mi se javilo bar desetak donatora i mi bismo tako skupili bar 120 evra. Kažem "apsurd" jer za mene je veći uspjeh sakupiti stotinjak evra od deset donatora, nego dvjesta od tri dobrotvora. Sa druge strane, finansijski gledano za djecu je bolje da se sakupiš što je moguće veću količinu novca.
  akcije- 24247 - 03.04.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Novčana pomoć


  Željko,

  ja sam već obećao skromne novčane priloge od: 20 eura za film o "Jovi Mijatoviću", 10 eura za "Majku Šimšu" kao i 50 eura za akciju preimenovanja Železničke ulice u Aleksandrovu u Ulicu Miće Vlahovića.

  Moj novčani prilog ću uvećati za još 10 eura, kako bi ti mogao darovati siročiće Aleksandrova kada budeš obilazio Mićin grob.

  Ako se ne sakupi dovoljno novca do tvog odlaska u Aleksandrovo, molim te moj prilog podijeli na dva dijela, kako bi što više djece moglo dobiti novac. Iskreno se nadam da će se sakupiti dovoljno srestava kako bi sva djeca imala priliku da dobiju novčani poklon.

  P. S. Novac će stići do tebe, onako kako sam danas napisao u poruci, koju sam poslao na tvoju e-mail adresu.

  Srdačan pozdrav,
  Vogošćanin Pravi

  RE: Novčana pomoć


  Pravi,

  ja bih uz tvoj komentar dodao da si, uz Minera i mene, potrošio značajna finansijska sredstva i za organizaciju parastosa Miće Vlahovića, i da smo zahvaljujući tebi taj parastos, bar što se zvanica tiče, podigli na jedan mnogo viši nivo. U našem "timu" svaki se evro racionalno utroši!

  Zbog svega ovoga, a posebno zbog tvoga neprocjenjivog pisanja na ovom forumu ja sam ti beskrajno zahvalan. Tvoje nadahnuto pisanje je diglo ovu stranicu na jedan viši nivo. Otvorio si vrata i za druge nadarene pisce, Nemanjiće vremena u kome danas živimo.

  Tvoj dobrovoljni prilog izuzetno cijenim, pogotovu što znam da ti u zadnje vrijeme u finansijskom pogledu baš i ne "cvjetaju ruže". Ne samo da si "Vogošćanin Pravi", ti si "pravi" i u mnogim drugim stvarima! :-)

  Prijateljski pozdrav,
  Željko Tomić
  akcije- 24245 - 03.04.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Aleksandrovački siročići


  Sjećate li se one moje reportaže iz Aleksandrova, pod nazivom "U kući aleksandrovačkih siročića"? E pa, i ove godine namjeravam da odem da ih posjetim, ne samo zbog toga što želim da još jednom obiđem grob Miće Vlahovića, nego i da obavjestim mještane Aleksandrova da još uvijek podržavamo akciju preimenovanja Željezničke ulice u Ulicu Miće Vlahovića. Konačno, podjednako mi je važno da se ponovo sretnem sa mojim malim prijateljima: Marijom, Lukom, Marijanom, Marinom, Sergejem i ostalima.  Aleksandrovo - nasmijana Marija, Marina i Marijana  Ovom prilikom sam se potrudio da za svakog od njih obezbjedim i po par skromnih poklona: po jednu lijepu (novu) majicu ali i niz drugih stvari za koje želim da ostanu iznenađenje. Pomislio sam i to da bi u ovoj akciji i vi mogli da učestvujete, tako što bi za svako dijete obezbjedili pet do deset evra, u zavisnosti od broja zainteresovanih.

  Napominjem da je moj udio u ovoj akciji daleko veći, ali ne želim da da akcija bude samo moja, tj. želim da je podjelim sa vama. Za ovu priliku sam kupio i video kameru koja snima filmove visoke rezolucije i koja pritiskom na jedan taster stavlja filmove na YOUTUBE. Na ovaj način će mi biti mnogo lakše da ovo izuzetno iskustvo podjelim sa vama.

  Zamislio sam da svako dijete "iz šešira" izvuče po jedan bedž sa imenom svog donatora, i da ga nosi u toku čitavog našeg susreta u Aleksandrovu. Ovom prilikom namjeravam da djecu povedem i na grob Miće Vlahovića, i da malo pričamo o njemu.

  Snimak našeg susreta ću da stavim na YOUTUBE, tako da ćete svi moći i da vidite dijete koje je dobilo vaših deset evra.

  Napominjem i to da nemam namjeru da sakupim neku veliku količinu novca. Prošli put sam se susreo sa desetak djece, pa ne vjerujem da će ih i ovaj put biti mnogo više. Zbog toga su donacije i dalje ograničene na 10 evra. Siguran sam da ćete, nakon što pogledate film na YOUTUBE, biti izuzetno zadovoljni što ste se uključili i u ovu akciju.

  Neka ovo bude i prilika za sve one koji žive u inostranstvu, a koji nemaju mogućnosti da izađu na grob Miće Vlahovića, da to za njih urade aleksndrovački siročići. Da vas podsjetim, i Mićo Vlahović je bio jedan od njih!

  Oni koji učestvuju u akciji za majku Šimšu novac mogu da pošalju na isti način a prema instrukcijama koje su danas dobili od mene. Ipak, zamolio bih ih da se SVI koji se odluče da pošalju neki prilog za ovu akciju upišu i na ovu stranicu.

  Vaskrs je praznik davanja, tj. vrijeme u kome treba da svojom dobrotom speremo zlo u ljudima. Zbog toga, vjerujem da bi svi, sa vremena na vrijeme, trebali učiniti neko dobro djelo: dati prilog u Crkvu ili pomoći one koji žive gore od nas. Jer, daće Bog kada nam je loše da nam krene bolje, a kada nam je dobro da i dalje bude onako kako nas je Bog blagosiljao!  Aleksandrovo - topla dobrodošlica
  akcije- 24242 - 03.04.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Spisak donatora za majku Šimšu


  Ovo je kompletirani spisak onih koji su izrazili želju da sa jednom skromnom donacijom od desetak evra obradujemo baku Šimšu, majku Mlađe Motike.

  Danas ću svim prijavljenim za ovu akciju poslati informaciju kako da uplate novac. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik pa sam odlučio da vam omogućim da uplatu izvršite upravo u ovo praznično vrijeme.

  Napominjem da još uvjek imate šansu da se prijavite i pošaljete donaciju od 10 evra. Prijave primam putem emaila, ili (što mislim da je još bolje) tako što se upišete u ovaj forum.

  Spisak je sortiran po abecednom redu. Molim vas da me ispravite ako sam nekoga propustio. Ako se javljate putem email-a, molim vas da napišete i pod kojim imenom želite da budete upisani na ovoj stranici.

  Napomena: ukoliko vam je slanje novca preko banke previše komplikovano, a imate nekoga ko bi isti mogao uplatiti na neki račun u Republici Srpskoj ili Srbiji, javite se pa ćemo se dogovoriti kako da to izvedemo.

  1. Dragan Mumović - Toronto (*) poslate instrukcije za uplatu
  2. Guma (*) Željko će dati novac za njega na osnovu prevelike uplate za otkup filma o Jovu Mijatoviću
  3. Milena, (*) poslate instrukcije za uplatu
  4. Miner, (*)Željka će dati novac za njega na osnovu preteklog novca za organizaciju parastosa Mići Vlahoviću
  5. Mirke - Australija, (*) poslate instrukcije za uplatu
  6. Nenocc, (*) poslate instrukcije za uplatu
  7. Stranac_23 - Toronto, (*)poslate instrukcije za uplatu
  8. Vogošćanin Pravi, (*)poslate instrukcije za uplatu
  9. Vujo Vujičić - Australija (*)poslate instrukcije za uplatu
  10. Željko Tomić
  11. Velimir - moj predlog je da Velimir ponese baki Šimši nešto kafe i šećera.
  12. Srđan Vuković - ja predlažem da Srđan svojoj kumi ponese domaću romanijsku rakiju. Srđan je već pristao da sa Velimirom ode i posjeti baku Šimšu.


  Ja ću se potruditi da redovno ažuriram ovaj tekst, i obavjestim vas kada uplate pristignu.
  akcije- 24172 - 23.03.2010 : Vujo Vujicic Australia, Melbourne - best (0)

  Pomoć staroj Šimši


  Tokom rata sam spavao u kući kod te jadne žene i stvarno joj se divim kako je ona to sve podnijela i preživljela. I posle te tolike tragedije ona je ostala jako dobra domaćica. Da li ona još živi u svojoj kući ili se preselila negdje posle Daytona.

  Željko želio bih ovom prilikom da te pozdravim i da te zamolim da mi pošalješ način kako mogu da uplatim nešto para za tu dobru ženu.

  RE: Pomoć staroj Šimši


  Vujo,
  hvala ti što si se javio. Danas se javio i Mićo, još jedan donator za majku Šimšu. U narednih par dana ćete putem emaila dobiti tačnu informaciju kako i kome uplatite novac.

  Došao sam na ideju da bi najbolje bilo da sve ono preko iznosa od 100 evra potrošimo za kupovinu brašna, soli i ostalih potrepština koje jedna žena koja živi sama u nekoj staroj kući treba. Pošto nema auto, a ni prodavnice u blizini, vjerovatno ima dosta poteškoća da nabavi sve te stvari. Ako Velimir i Srdjan budu išli autom, bilo bi sasvim izvodljivo da sve to ponesu, recimo sa Sokoca.

  Konačno, mislim da bi bilo poželjno da svaki od donatora napiše po jednu ceduljicu sa nekom porukom (format A4) i da istu putem email-a pošalje na moju adresu. Podrazumjeva se da bi vaša poruka trebala biti napisana rukom. Ja bih sve te poruke odštampao i predao Velimiru.

  Potrudiću se i to da Velimir ponese jednu video kameru, pa da snimi taj susret i razgovor. Nakon toga bismo to objavili na YOUTUBE ili distribuirali između nas, nisam baš siguran šta je pametno.

  U poslednje vrijeme, brine me i to što sav ovaj "publicitet" može imati i negative efekte na ovu ženu. Prije svega mislim na njenu sigurnost.
  akcije- 24171 - 23.03.2010 : Zoran Mirke Melbourne - best (0)

  Roditelji srpskih junaka!


  Evo opet da se nakon dužeg vremena ponovo javim. Ne pišem mnogo na ovom forumu, ali sam na ovim stranicama svaki dan. Kažem ne oglašavam se, uglavnom jer smatram da nisam kompetentan da pišem o temama o kojima se ovdje govori. Nemam bogato ratno iskustvo, bar ne iz ugla Minera ili Vogošćanina Pravog.

  No, bilo pa prošlo i ne ponovilo se! Sada čitam priče, informacije i ratna iskustva, onako sa strane, pa da sam sklapam sliku svega onoga što se dešavalo oko mene.

  Kao mali dječak nisam mogao da pomognem ocu, stricu, ujaku, kumu, komšiji i ostalima u ratnim bitkama, krvavim bojevima za slobodu časnu. Rat sam vidio iz ugla dječaka od 13 godina, i mogao bih mnogo toga da napišem kako je bilo živjeti u ratu bez krova, odjeće, a ponekad i hrane...

  Danas, kao formiran porodičan čovjek koji zna za ljubavi i bolove koje život nanosi, čovjek koji zna šta znači imati sina ili kćerku, koji zna šta je roditaljska ljubav kako reže srce bol za izgubljenim bratom, ujakom, kumom, stricem... Zbog toga činim sve da pomognem drugima, onoliko koliko sam u mogućnosti.

  Ovom prilikom se javljam zbog stare majke Šimše. Majka, palog srpskog junaka, koji čak ni potomke nije imao, pa stara baka nema ni unuka ili unuke koji bi se nje sjetili, poljubili joj ruku i pitali za zdravlje...

  Javljam se da bih se pridružio akciji pomoći staroj majci palog srpskog sina. Iznos od deset evra je 0. 0000000000000001% pomoći i paznje koju ta majka i sve druge majka palih srpskih junaka zaslužuju. Pomoc i paznja treba da bude mnogo veca, prvensveno na drzavnom nivou pa tek onda na nivou na kome to mi radimo! Svi ti pali srpski Junaci su upravo pali zarad stvaranja te nase drzave kojom danas upravlja ko kako hoce i zaboravljlaju ko i kako im je obezbedio ono cime se oni danas kite, sire i sepure.

  Imam jedan predlog: Na ovoj stranici nas je, Bogu hvala, sve više. Svi mi imamo dosta članova porodice, rođaka, kumova i prijatelja u našoj dragoj Republici Srpskoj (i šire) kojim treba neka pomoć.

  Ali, ima i veliki broj ljudi, na primjer Majke Šimša, kojima treba pomoć a nema ko da im pomogne. Nekada je i lijepa riječ velika pomoć.

  Dakle, Željko, smatram da bi mi mogli da osnujemo jedan humanitarni fond koji bi svaki mjesec dodjeljivao pomoć po jednoj porodici (majci ili ocu poginulih boraca).

  U prvi red bih stavio, stare i iznemogle roditelje palih srpskih Sinova. Ne bi trebalo da se tu radi sa nekim ogromnim iznosima, dovoljno bi bilo i 100 evra po porodici. Ukoliko bi se javilo više donatora i skupimo 200 evra za jedan mjesec onda dodjeljujmo po 100 evra u dvije "kuće". Fond bi nekako "geografski" orjentisao na Sarjevsko-romanijsko područje.

  Znam ja da mladima i djeci treba pomoć ali takođe treba i ovoj drugoj klasi ugroženih. Pored toga, ima i veliki broj dječijih fondova i tome slično.

  Kod mene u Melburnu jedna kutija cigareta košta deset evra! Ja sam spreman da u taj fond uplaćujem dvadeset evra mjesečno. Dovoljno je da se javi još samo osam dobrih ljudi koji će uplaćivati po deset evra mjesečno. To je ukupno sto evra (oko 200 KM) kojih možemo da svaki mjesec uručujemo jednoj " majki Šimši". Ubijeđen sam da će se naći dobri ljudi koji će upacivati po 5, 10, 20 ili više evra mjesečno. I ne mora to da bude svaki mjesec. Ja lično ću da uplaćujem svakog mjeseca, a ko ne može neka uplati onda kada može i koliko može, bez obaveza!

  Čak i dva evra pravi veliku razliku, naročito kada nas je 100 dobrotvora. Jedno pranje vozila na praonici košta minimum 5 evra. Siguran sam da možemo da vozimo i prljav auto "cijele nedelje" a da tih pet evrića potrošimo na pravom mjestu.

  Ideja može biti realizovana u roku od pet dana i da već počnemo upaćivati novac!

  U svakom slučaju, ja dajem 20 evra za Majku Šimšu.

  Pozdrav za sve na forumu
  Zoran Mirković Mirke, Melbourne

  RE: Roditelji srpskih junaka

  Mirke,

  ideja ti je odlična, i računaj da ti treba još samo sedam ljudi jer ću je i ja podržati sa bar još deset evra mjesečno. Međutim, bila bi to prevelika obaveza za mene da ja sakupljam i manipulišem sa novcem. Iznos od 1200 evra godišnje za mnoge od nas i nije baš neki veliki iznos, ali me zabrinjava to što neko treba da primi uplate od 120 ljudi da se sakupi ta donacija.

  Kada već pominjem uplate, bojim se da ja ne bih volio da budem onaj koji sakuplja novac. Doduše, ja se trudim da vodim preciznu evidenciju i objavim na ovoj stranici donatore čak i prije nego što mi oni uplate novac, ali moram da priznam da sam već na izmaku snage oko uređivanja tekstova na ovom forumu, slanja poruka u rubrici Tražim i odgovaranja na desetine emailova svaki dan. Međutim, ako ima zainteresovanih za pomoć oko sakupljanja novca, ja nemam ništa protiv da budem "kontrolni organ", tj. da nadzirem i vodim evidenciju novca. Kod mene sve mora da bude javno, baš onako kako smo odradili u vezi parastosa Miće Vlahovića.

  Moram da ti kažem da sam ja, a i veliki broj posjetilaca ove stranice, veliki skeptici što se tiče donacija i ljudi koji sakupljaju iste. I mislim da naš narod ima pravo što tako razmišlja jer se mnogo više novca pokrade nego što ga dođe u ruke onih kojima je namjenjen. Ja bih čak rekao da se 90 posto novca pronevjeri. Zbog toga, mislim da treba da idemo malim koracima, i napredujemo postepeno.

  Pored toga, predlažem da donacije ne uručujemo mjesečno nego u toku ljeta, kada bar dva-tri donatora idu na godišnje odmore, pa onda svi oni koji žele da posjete porodice kojima se uružuje donacija, mogu da to i urade. Na taj način ćemo se svi uvjeriti gdje naš novac ide.

  Dodao bih još i to da to ne mora da bude mjesečna akcija. Možemo da pričekamo malo da vidimo kako će proći sve ovo sa majkom Šimšom, pa da na jesen vidimo šta nam je raditi. U svakom slučaju, ako napravimo i dvije akcije u jednoj godini ni to neće biti loše. Što se mene tiče, ja se nekako bolje osjećam kada se vratim sa godišnjeg odmora a znam da sam bar jednokratno pomogao nekoliko osoba koje tu pomoć i zaslužuju.

  Ja na Zapadu nikada prosjaku ne dam ni jednog-jedinog evra. Međutim, kada dođem u Beograd svako ciganče koje mi priđe darujem sa jednom novčanicom. Znaš, nije isto biti prosjak na Zapadu i Ciganin u Beogradu. Prosjak na Zapadu je "bum" tj. beskućnik, a Ciganin u Beogradu je - umjetnik! Jer kako drugačije nazvati onoga koji živi tako što prosi od sirotinje!

  U svakom slučaju, bilo bi mi drago da znam i šta druge osobe o ovome misle, pa bih zamolio i druge da po ovom pitanju napišu svoj komentar.
  akcije- 24156 - 22.03.2010 : Stranac 23 Toronto - best (0)

  Majka Šimša


  Pozdrav

  Nažalost, Mlađa Motiku nisam poznavao, ali su mi Motike daljnji rođaci. Recite na koji način da pošaljem donaciju.
  akcije- 24079 - 14.03.2010 : Srdjan Vukovic - best (0)

  Majka Šimša


  Velemire, rado prihvatam da idem sa tobom kod Mlađine majke. Željko ima moju meil adresu a i broj telefona koji ću mu za svaki slučaj ponovo poslati. Meni se malo teže organizovati, tj. naći vremena zbog prirode posla, ali se ipak možemo uskladiti kad budem slobodan.
  akcije- 24064 - 12.03.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Mlađina majka


  E, pa vidiš, Željko. Tebe sam dirnuo u živac svojim pisanjem, a šta misliš kako sam ja dirnut koji sam sve to doživio što sam napisao. Drago mi je da sam, eto slučajno, vidio majku Mlađe Motike na putu sa štapom i da je živa, a nadam se i dobrog zdravlja.

  Neobično mi je drago i da si pokrenuo akciju za njenu pomoć. Prihvatam i Tvoj prijedlog da joj odnesem lično prilog koji se skupi. Dajem i ja 10 evra na koje možete računati da ću ih ponijeti kad joj budem išao. Dobro bi bilo da još neko bude samnom. Mislim da bi to rado prihvatio i Srđan Vuković sa kojom su kumovi. Neka bude još neko ako bude u mogućnosti. Ja sam penzioner i mogu u svako doba otići. Bilo bi mi vrlo drago da sa staricom Šimšom lično popričam. No, preuzmi na sebe da sve dogovoriš.

  Pozdrav
  Velimir

  RE: Mlađina majka


  Velimire,
  hvala ti na ponudi, ali mislim da od tebe neće trebati tih 10 evra. Razmišljao sam ja da pošaljem nekoga sa tobom, a to da pomognemo oko goriva ili prevoza. Novac ću da ti donesem lično, kada namjeravam da te i posjetim. Bilo bi mi drago da budeš i moj gost na Sokocu.

  Tebe bih samo zamolio da nam napraviš par snimaka Nišića, Bijambara i bake Šimše. Ako nemaš digitalni aparat, javi mi se pa ćemo i to riješiti.

  Do sada u akciji učestvuje sedam osoba sa 80 evra: Miner, Guma, Vogošćanin Pravi, Dragan Mumović, Neno i ja. Jedan od gore prijavljenih hoće da priloži 20 evra, pa mislim da bi ti mogao da ih potrošiš na benzin jer mislim da je pravo da svi damo isto.

  Srdačan pozdrav,
  Željko Tomić

  P. S. Ja predlažem da ti poneseš kafu i šećer, a od kuma Slaviše litar romanijske šljive, da baka ujutro ima čime zagrijati stare kosti.
  akcije- 24063 - 12.03.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Dobrovoljni prilog za majku Šimšu


  Željko,

  računaj i na 10 eura od mene, ti ako možeš daj novac za mene a ja ću poslati poštom na tvoje ime, uključićemo i onih 20 eura za film. Kada se stabiliše ekonomska situacija kod mene onda ću se priključiti i učestvovati u pomoći za snimanje dokumentarnog filma.

  Pozdrav,
  V. P.
  akcije- 24061 - 12.03.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Majka Mlađe Motike


  Nikako ne mogu da zaboravim tekst koji je napisao Velimir. Njegove riječi me nekako gađaju u živac, tamo gdje sam najosjetljiviji. U glavi mi stalno starica sa štapom, zamišljam je u tamnoj odjeći, sa maramom na glavi, baš onako kako se sve naše stare majke oblače...

  Razmišljam tako da bi bilo lijepo da ovoga ljeta uputimo Velimira :-) na Nišiće i da babi Šimši, uz šećer, kafu i rakiju, i pozdrave da joj Bog da dobro zdravlje, odnese i 50 do 100 evra.

  Pošto ću od Dragana Mumovića dobiti još 20 evra, a imam i nešto novca od Minera, već sada bismo mogli da joj damo po 10 evra od svakoga od nas koji su učestvali u akciji kupovine filma o Jovu Mijatoviću.

  Napominjem, nije mi za cilj da skupim neku veliku količinu novca, većda bar 10 nas učestvuje u akciji i da joj pošaljemo bar 100 evra.

  Imao sam tu čast da sam Mlađu Motiku i lično poznavao. I nikada neću zaboraviti ono jutro kada se desio pokolj na Čemernu. Zatekao sam se u Bijamarama, bio sam gost Slave Kojića. I dok se on zbunjeno pitao: "Šta da radimo? ", Mlađo je samoinicijativno sakupio desetak dobrovoljaca, potrpao ih na tamića - i odvažno krenuo na lice mjesta.

  Mogu da se zakunem da nikada nisam čuo riječi koje bolje opisuju nekog čovjeka od onih kojima je po prvi put već prije par godina neko za Mlađu upotrijebio na ovom forumu: "mali čovjek velikog srca".

  Ako ste zainteresovani za ovu akciju, javite se! Napominjem 10 evra maksimalno, ali broj učesnika nije ograničen. Za način sakupljanja novca ćemo se naknadno dogovoriti.

  Guma i Miner su van konkurencije jer kod mene već imaju 10 evra za ovu akciju. Napominjem da nije svrha akcije da se skaupi neka velike količina novca nego, kako neko reče, da Mlađina majka zna da se njenog sina sjećaju mnogi i to na svim kontinentima Svijeta. Da joj poručimo da na svoga sina treba da bude ponosna. A ima hiljadu razloga za to!
  akcije- 24054 - 12.03.2010 : Guma Australija - best (0)

  Donacija za film Jove Mijatovica


  Kao što sam i obećao poslao sam 50 eura za knjigu Jove Mijatovića, do moga komšije Nedeljka Žugića. On mi je potvrdio da je poruka stigla. Ako počnete da sakupljate za ovaj film o Vojsci Republike Srpke javi.

  RE: Donacije za film o Jovi Mijatoviću

  Guma,

  hvala ti za donaciju, ali i za ispravku Nedeljkovog tekstu! Bog te poživio! Javiću ti se kada preuzmem film. Hvala ti i za ponudu za budeš donator za film o VRS mada je sve to, kako bi naš narod rekao, "na dugačkom štapu".

  Izgleda da te je Nedeljko zamjenio sa Minerom, koji je namjeravao da novac pošalje na moju adresu. U vezi dvije knjige "Liječenje biljem" od Jove Mijatovića, koje je Nedeljko Žugić obećao Mineru i meni, jednu ćeš dobiti Miner a drugu ti. Ja od ranije imam jedan primjerak.

  Poruka za Minera: poštovani prijatelju ne šalji novac! Ti kod mene imaš 50-tak evra kredita na osnovu novca koji si mi prošlog ljeta poslao na ime troškova za parastos Mići Vlahoviću.
  akcije- 24030 - 10.03.2010 : Nedeljko Žugić Pale, Republika Srpska - best (0)

  Preuzet film o Jovi Mijatoviću


  Željko,

  napokon sam preuzeo film o Jovi Mijatoviću iz Kinoteke Srbije. Sjećam se, prije 45 godina, on se prikazivao kao žurnal uz filmove u našim krajevima.

  Zahvaljujem se tebi koji si mi poslao 40 eura, a Miner mi je poslao 50 eura, tako da sam ja dodao 10 i sve je plaćeno i urađeno kako valja. Miner i ti imate od mene knjigu od Jove Mijatovića "Liječenje biljem" u originalnom, reprint izdanju. Izdavač je "Književni fond "Sveti Sava" Istočno Sarajevo, odnosno moja malenkost. Ista se može naručiti preko mene i njena cijena je sa poštarinom 20 eura. Moje adrese su dostupne, dovoljno je ukucati samo moje ime i prezime i sve je tu.

  Ništa ne krijem što radim, ponašam se kao voda koja nema sjenke.

  Sve vas pozdravljam i volim.

  Pale, 11. 03. 2010.

  RE: Preuzet film o Jovi Mijatoviću


  Nedeljko,
  drago mi je da si dobio kopiju filma o Jovi Mijatoviću. Ja ću se na ljeto potruditi da i ostali učesnici u akciji imaju priliku da isti pogledaju.

  Posebno bih se zahvalio Mineru, koji je ispao pravi laf sa svojim velikodušnim prilogom. Naravno, ne treba zanemariti ni učešće Vogošćanina Pravog koji je u akciji učestvovao sa 20 evra.

  Posebno se izvinjavam tebi što u rubriku "dobra knjiga" još uvijek nisam stavio informacije o knjizi Jove Mijatovića "Liječenje biljem". Na ovom forumu se toliko piše da ne stignem da sve to uradim. Obećajem da ću to uskoro uraditi!
  akcije- 23958 - 05.03.2010 : Razvigor - best (0)

  Dokumentarac o ratu u Sarajevu


  ¿to se tiče dokumentarnih snimaka iz rata o borbama za Srpsko Sarajevo, toga na internetu ima jako malo, svega par kratkih klipova. Jedini dokumentrac je film koji sam ja postavio o odbrani Ilid¿e u aprilu 1992.

  Koja je to TV Srpska Ilid¿a, jel to nešto novo?

  Veliki pozdrav za komandanta Lunu i neka nastavi da piše. To je za njega malo truda, a ostaju vredna ratna svedočanstva koja imaju veliku vrednost.

  Pošto sam već zamolio učesnike da pišu o velikoj ofanzivi tokom juna i jula 1995. godine na Srpsko Sarajevo, zamolio bih i komandanta Lunu da detaljno opiše neke najbitnije borbe iz te ofanzive, pošto je tada bio stalno u prvim redovima i na najte¿im pravcima.

  Svako dobro!

  RE: Studio Srne na Ilidži


  U toku rata Srna je imala istureni studio na Ilidži. Zbog efikasnijeg informisanja reportaže su tamo i montirane a zatim i puštane u etar preko Srnine frekvencije. Vjerujem da su imali bogatu arhivu sa tog dijela ratista jer sam poznavao i nekoliko dobrih novinara i snimatelja iz te kuće.
  akcije- 23945 - 04.03.2010 : Kiki aco Lazo Bih - best (0)

  O filmu


  Morao sam da se javim i povodom misljenja razvigora. Znam ja vrlo dobro da su teška vreme pred nama i da smo mi, bivši borci Vojske Republike Srpske, jedna od najugroženijih kategorija stanovništva u Republici Srpskoj. Ovo sve zbog pogrešne politike naših političara i poltrona u Ministarstvu za boračka pitanja. Danas, mi borci više nemamo nikog da se bori za naša prava.

  Zbog svega, gore navedenog, ja i ne očekujem pomoć aktuelnih vlasti u Republici Srpskoj. Ja sam dao predlog da to pokušamo odraditi putem ovog foruma i zbog toga pitam da li neko od naših boraca imaju kakve video snimke, a mislim da ima onih koji su ih snimali putem video rekordera sa televizije. Ako ima takvih VHS snimaka, neka se jave ako kažete već da naši mediji neće dati. Ako bi neko mogao da putem više TV studio Srpska Ilidža da nam ustupi dio snimaka.

  Možda je ovaj moj predlog smješan i neozbiljan, ali sam dao samo predlog o mogućem sakupljanju materjala za film. Daće Bog pa da ubrzo istina izađe na vidjelo! Krenulo je polako, ali sigurno. Brzo će se promjeniti slika u svjetu o našem narodu i našoj borbi za opstanak na ovim prostorima.

  Pozdrav svima!
  akcije- 23942 - 04.03.2010 : Razvigor - best (0)


  Dokumentarac o odbrani Srpskog Sarajeva  Slažem se sa svim što je naveo "Kiki Aco Lazo" u vezi ideja za film. Dodao bih da bi to trebalo da bude mešavina arhivskih snimaka iz rata i svedočanstva preživelih ratnika. Trebalo bi dodati i snimke sa Google Earth-a sa ucrtanim položajima kada se govori o pojedinim akcijama.

  Naravno, to je jako, jako teško izvesti. Prvo, što se većina istinskih junaka iz rata ne bi usudila da javno svedoči o akcijama pred kamerama, jer su zabrinuti za svoju bezbednost. To bi eventualno moglo da se nadoknadi anonimnim izjavama koje mi narator čitao u filmu. Drugo, jako bi bilo teško doći do potrebnih snimaka u arhivu Televizije RS u Banja Luci, za to bi bile potrebne najjače veze, za koje sumnjam da bi neko ko bi snimao taj film mogao da ih potegne.

  Dokumentarac bi trebalo da prati i odlična knjiga, kao zbornik radova o odbrani Srpskog Sarajeva, gde bi bila sakupljena sva dostupna svedočanstva, što je realno i najlakše ostvariti.

  Tako da i uz najbolju nameru pojedinih članova ovog Foruma, teško da će takav dokumentarac ugledati svetlost dana, mada bih ja to iskreno voleo.

  To ostaje u Božijoj ruci...

  P. S

  Nešto slično su uradili Hrvati sa svojim dokumentarcem o Vukovaru koji se zvao "Heroji Vukovara" i urađen je čak u 33 epizode, ali vrlo loše i baziran na lažima i bajkama.
  akcije- 23910 - 01.03.2010 : Kiki aco Lazo Bih - best (0)

  Film o sarajevskom ratištu


  Dao bih nekoliko predloga u vezi fima tj. hronološki redosled snimanja o našim junacima i borcima. Po mom mišljenju trebali bi da počnemo sa današnjim datumom tj. 1. martom 1992. godine, a znamo i zbog čega. Dalje, trebalo bi obuhvatiti sve sarajevske opštine, tj. treba opisati borbe i bitke koje su vođene četri duge ratne godine od Ilidže, Hadžića, Vogošće, Ilijaša...

  U opisu treba prikazati i naše junake bez kojih nas danas ne bi ni bilo. Naravno, treba obavezno prikazati sve bitke i akcije koje su bile presudne i odlučujuće za odbranu Srpskog Sarajeva, ali i šire tj. svih ratišta na kojima smo učestovali kao i vanjskog prstena.

  Ponovo ponavljam, ne dozvolimo da naši junaci budu prikazani ko najobičniji lopovi i kokošari jer to nikada nisu ni bili. Hvala pa čujemo se. Pozdrav svim borcima VRS.
  akcije- 23902 - 28.02.2010 : Kiki aco Lazo Bih - best (1)

  Dokumentarac o srpskim junacima


  Prvo da vas pohvalim za spot. Svaka čast, tako treba. Dajte molim vas što više slika i spotova o našim junacima. Da ih tako istrgnemo iz zaborava. Dalje, ako je ikako moguće da napravimo dokumentarni film. Smatram da imamo dovoljno materijala za to.

  Predlažem da to uradimo na ovom forumu. Da ga snimimo, ako ništa onda u više djelova. Možda je to nemoguće, ali mislim da je to dobra ideja pošto vidim da to naši mediji nikada neće uraditi. Oni predstavljaju naše junake kao lopove i profitere, i o njima pišu sve najgore.

  Bilo bi dobro da muslimanima odgovorimo za film o braniteljima Sarajeva u kome su oni "vanzemaljci". Smiješno je i žalosno šta smo mi, koji smo ostali živi dozvolili da nam rade. Treba ignorisati komentare Pitara i njemu sličnih! Imaju i oni svoje forume, gdje npr. prijete ponovnim ratom i terorističkim napadima iz sela Maoča, Brčko nama Srbima iz Brčkog mislim naselju Ililčka. Da nije smješno bilo bi žalosno! Samo napijed, sve naše junake na film i to što je moguće prije.

  RE: Dokumentarac o srpskim vojnicima


  Poštovani,

  ideja je odlična, da ne kažem i jedna od najboljih koje sam do sada pročitao. Po meni, uopšte nije neostvarljiva, čak mislim da je i dosta realna, kao i relativno jeftina za uraditi.

  U prvoj fazi bi trebalo izdvojiti junake i događaje koje bi trebalo obraditi, napisati scenario, sakupiti fotografije. Na ovoj fazi smo uradili dosta posla.

  U drugoj fazi bi trebalo otkupiti filmske zapise od ( Srne, TV kuća, itd), a zatim angažovati nekog perspektivnog, i još uvijek neafirmisanog režisera da nam uradi dokumentarac. Vjerujem da ima dosta onih koji bi to uradili za minimalne honorare, samo treba odabrati onoga ko može da nam pruži maksimalno za naš budžet.

  Odlično ti je i razmišljanje da bismo to mogli uraditi u etapama. Na primjer, pet minuta filma o Miću Vlahoviću mogao bi da pokrije čitavu njegovu jedinicu, ali i neke važnije borbe na vanjskom i unutrašnjem prstenu.

  Volio bih da čujem šta i ostali učesnici ovoga foruma misle o ovoj, po meni izvanrednoj, ideji.

  Srdačan pozdrav,
  Željko Tomić
  akcije- 23819 - 23.02.2010 : Kiki aco Lazic Brcko - best (0)

  Film o ilijaškim junacima


  I ja bih želio da podržim predlog Kokana u vezi snimanja filma o srpskim junacima iz Srpskog Sarajeva. Smatram da smo i dužni i obavezni prema njima a i prema porodicama poginuli boraca.

  Svaka opština Srpskog Sarajeva je imala svoje junake pa bi bilo potrebno da prikazemo i mi svoju istinu o pravednoj borbi Srba na prostorima Srpskog Sarajeva i da tako za sva vremena pokažemo žrtvu koju su podnijeli borci i civili od najmlađeg do najstarijeg stanovnika. Treba da opišemo i mi naše junake a ne neke klošare u patikama i i rejb naočarama. Nisu valjda svi naši junaci bili lopovi. Zar ćemo to da dozvolimo? Zna se ko blati naše junake i borce. Dajte da i mi pokažemo našu pravu sliku, ako ništa zbog naše omladine i budućih pokolenja.

  Neka se pamte i nikada ne zaborave!
  akcije- 23752 - 17.02.2010 : Nedeljko Žugić Pale, Republika Srpska - best (0)

  Preuzimanje filma o Jovi Mijatoviću


  Željko, danas sam dogovorio sa Srpskom kinotekom iz Beograda da izvrše prsnimavanje na DVD film Puniše Đorđevića 'Film o Jovi Mijatoviću', legendarnom travaru sa Romanije. Dogovorio sam se sa Aleksandrom Kardenalovićem. Presnimavanje će koštati 100 eura. Na filmu će stajati žig kinoteke i nije dozvoljeno javno emituovanje. Neki su već poslali 40 evra. Naravno, tu treba računati i moje učešće. Najljudskije, s otvrenim očima duše! Vaš Nedeljko.
  akcije- 23723 - 14.02.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Film o Jovi Mijatoviću


  Ovih dana mi se javio i Dragan Mumović, koji je takođe zainteresovan za film o Jovi Mijatovića. Vjerujem da već imamo dovoljno novca za film, pa sam se sa Draganom dogovorio da 20 evra preusmjerimo u fond akcije za preimenovanje Željezničke ulice u Aleksandrovu u ulicu Miće Vlahovića.

  Zbog dobre volje da se uključi u akciju presnimavanja filma Jove Mijatovića na DVD, Dragan imati priliku da pogleda film Puriše Ğorđevića iz 1964. godine, a njegovo ime će se pojaviti i kao sponzor za ovu drugu akciju.

  Ukoliko bude još zainteresovanih za ovaj film prijavite se za akciju preimenovanja Željezničke ulice pa ćete isti dobiti besplatno.

  Da napomenem da akcija za preimenovanje Željezničke ulice u Ulicu Miće Vlahovića još uvijek traje. Ukoliko želite da se prijavite za ovu akciju, ostavite poruku na ovu stranicu ili pošaljite email na slavicnetŽhotmail.com.
  akcije- 23675 - 11.02.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Film Jove Mijatovića


  Željko, slažem se sa tvojom idejom, samo mi javi kako mogu da proslijedim novac do tebe. Nemoj samo da kažeš da ga donesem, hahaha!
  akcije- 23669 - 11.02.2010 : Miner Vogosca - best (0)

  Jovo Mijatović


  Pozdrav Željko,

  čini mi se da neki Miner nedostaje na tom spisku donatora za film o čiča Jovi.

  Pozdrav svima.
  Miner.

  Prijatelju dragi, ma kako bih ja i pomislio da bi nešto prošlo na ovoj stranici a da i ti ne uključiš. Najbolje bi bilo da Guma i ti pošaljete pare Nedeljku Žugiću, a ja ću vidjeti da neko od mojih sa Sokoca da 40 evra za mene i Vogošćanina Pravog. Zatim bi Nedeljko mogao da kontaktira Ž. Ć. i da odmah kupe taj film. Nadam se da je 120 evra dovoljno! Ako bude previše, neka Nedeljko i Ž. Ć. umanje svoj udio u ovome pošto oni žive u Sokocu pa spadaju u "nerazvijene sredine", da ne kažem u "zabite krajeve". :-)
  akcije- 23667 - 11.02.2010 : Guma Australija - best (0)

  Donator za film Jove Mijatovića


  Željko. možeš da računaš i na mene.
  Pozdrav Guma
  akcije- 23666 - 10.02.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Donator za film Jove Mijatovića


  Željko, možeš slobodno da računaš na mojih 20 evra kao pomoć za prebacivanje filma o Jovi Mijatoviću na DVD.

  Hvala za podršku o mom pisanju, moram priznati da su me Jovo Pejić, a sada i Velimir, natjerali da malo više obratim pažnju na slaganje rečenica. Naravno, tu si i ti koji ispravlja moje gramatičke greške i loše složene rečenice...

  Što bi rekao naš narod: "I ćorava koka jedno zrno nađe! "

  RE: Donator za film Jove Mijatovića  Poštovani prijatelju,

  e baš ti hvala da si spreman da podržiš i ovu akciju! Upravo sam na Skype našao i poruku od Nedeljka Žugića. I on je zvao "Jugoslovensku kinoteku" i oni su mu rekli da je još neko zvao u vezi ovoga filma. Nedeljko misli da sam to bio ja, a u stvari za ovo se interesovao gore pomenuti Ž. Ć. (Izvinjavam se što ne mogu da napišem njegovo puno ime, nemam dozvolu za to. )

  Informacija koju sam dobio od Nedeljka je da Kinoteka naplaćuje sto evra po satu za prebacivanje filma i da ne znaju koliko bi to tačno koštalo. Ja mislim da ovaj dokumentarni film traje samo 16 minuta, što znači da ne bi trebalo da bude ni punih 100 evra.

  Međutim, Nedeljko to nije baš tako shvatio! On misli da je to po vremenu koje njihov operater provede na prebacivanju filma.

  Ja znam da se u Beogradu prebacivanje video zapisa sa VHS na DVD naplaćuje po satu zapisa na filmskoj traci. Primjera radi, prebacivanje sahrane Miće Vlahovića sa VHS na DVD sam platio oko 2000 dinara, što je otprilike 10 evra po satu. Narezivanje svakog pojedinačnog DVD-a sam plaćao stotinjak dinara.

  Naravno, tarifa koju ima Jugoslovenska kinoteka je daleko veća od one koju imaju beogradski pirati. Ove dvije stvari ne mogu da se porede.
  akcije- 22209 - 25.07.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Vidimo se u Aleksandrovu 2. avgusta


  Odgovor na primjedbu Gromovnika: stranica nije radila zbog toga što mi je provajder na kome se nalazi server promjenio IP adresu što je jedina stvar koju ne mogu da popravim bez direktnog pristupa računaru. Srećom, imam osobu koja to radi za mene pa je to i popravljeno.

  Planovi u vezi parastosa Mići Vlahoviću se odvijaju prema planu. Vidimo se 2. avgusta u Aleksandrovu. Parastos za Miću Vlahovića će se održati u seoskoj crkvi sa početkom u 10:30 časova. Nakon toga idemo na groblje. Ručak je u lovačkoj sali mjesne zajednice.
  akcije- 21574 - 02.05.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Ozi CCCC Australija - nesebično i od srca za Miću


  Ovih dana se javio i moj prijatelj iz Melburna, koji se na ovoj stranici potpisuje kao "Ozi CCCC". Uz obećanu donaciju od 100 australijskih dolara, poslao je i sledeći tekst:

  ... nije bitno kako ćes me objaviti i hoćeš li me uopšte objaviti. Meni je najbitnije da učesvujem u akciji i da mi je savjest čista i pred Mićim ali i pred Bogom. Ako hoćeš objavi i moje puno ime, nemam ništa protiv toga!

  Od srca podržavam donatorstvo za sve heroje poput Miće Vlahovića. I uvijek ću biti spreman da za njih učinim "ništa" u odnosu na ono što su oni utkali u temelje naše svijetle i predivne Republike Srpske. Moj i NJIHOV ulog u Republiku Srpsku je nemjerljiv, bez obzira što sam je i ja gradio i branio do poslednjeg dana rata.

  ... riječi su nijeme da opišu sve ono što je krasilo našeg hrabrog Miću!

  Dozvoli mi da sa ovoga mjesta zamolim sve srpske patriote u Australiji, ali i u dijaspori uopšte, da učine "mali korak za sebe, a veliku zahvalnost za one što ugradiše svoj život u Republiku Srpsku".

  "Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka. "

  I ne brini što se rijetko javljam! Tu sam svako veče na ovoj stranici. Pratim sve što se piše, a posebno mi se sviđaju ovi "izvještaji sa ratišta". Ubacim se samo ponekad, kada mislim da je potrebna i moja pomoć.


  Dodatni komentar za ovog dasu nije potreban. Želio bih da mu se zahvalim na na ovom lijepom tekstu i obećanoj donaciji. Za posjetioce foruma i jedna napomena da je OZI CCCC bio i donator u akciji prikupljanja novca za malu Jelenu Madžgalj iz Sokolca.
  akcije- 21549 - 29.04.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Srđan za Miću od srca


  Ovih dana se javio i Srđan sa Pala, pa kaže da zbog prirode njegovog posla nije bio u stanju da posjećuje ovaj forum. Pored ostalog, Srđan piše:

  Iskreno sam strahovao da se akcija sakupljanja priloga za ulicu Miće Vlahovića već odavno završila. Imao sam čast da upoznam Miću, davne 1994. godine, pa je i to razlog više da učestvujem u ovoj akciji. Moje doprinos bi bio 25 evra, a možda ću biti u mogućnosti da dam i više, kako reče Struja, sve zavisi od momenta.

  Srđane, mnogo ti hvala na podršci. Akcija još nije završena i trajaće onoliko dugo koliko i procedura dobijanja potrebne dokumentacije za preimenovanja Željezničke ulice u Ulicu Miće Vlahovića. Dogovor sa M. Z. Aleksandrovo je da mi kupimo ulične table za sve ulice u selu, a dio novca će biti utrošen na uređenje groblja sa akcentom na Mićin grob i stazu do groba. Želja svih nas je da se prijavimo u velikom broju, pa ako novca bude previše neće biti potrebno da donatori iz Srbije i Republike Srpske daju cjelokupni iznos priloga koji su obećali.

  Još jednom ti hvala što si nas podržao, isto kao što si bio podrška Mići Vlahoviću za vrijeme njegovog ovozemaljskog života. Veliki pozdrav i tebi!
  akcije- 21495 - 26.04.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Mirke za Miću


  Ovih dana se javio i Mirke iz Australije, koji je takođe obećao donaciju u akciji obilježavanja imena Miće Vlahovića. Tako je i ova Srbenda, koga je ratni vihor pomjerio sa vjekovnih ognjišta njegovih predaka i natjerao ga da svoj život nastavi na drugoj strani "Velike Lopte", u Australiji, postao jedan od uvaženih donatora ove akcije.

  Mirke je i jedan od pionira ove stranice. Piše lijepo, mada se već duže vremena ne oglašava sa svojim komentarima. Uz tradicionalne vaskršnje čestitku, onako kako to dolikuje pravom srpskom domaćinu, Mirke je dostavio i sledeći tekst:

  Ovim bi htio da ti se javim za akciju 'Mićo Vlahović'. Kada bude došlo vrijeme računaj na moju pomoć od $50 dolara (oko $100 australijiskih dolara). To je samo mala i skromna sitnica koju možemo da učinimo za naše heroje. Oni su uradili mnogo više uzidavši svoje kosti u tamelje naše države i njene slobode.

  Da napomenem i to da je Mirke bio jedan od glavnih donatora u akciji za pomoć maloj Jeleni Madžgalj sa Sokoca. Mom dragom prijatelju Mirketu se zahvaljujem na ukazanom povjerenju da njega, kao i sve ostale donatore zastupam u našoj zajedničkoj želji da uspješno sprovedemo ovu akciju. A svako ime dodato na listu donatora je još jedan korak bliže ka konačnom cilju.

  Mirke ima i par ideja za neke buduće akcije, u čemu ga ja bezgranično podržavam. Mnogo se bolje osjećam kada znam da jedna, za mene beznačajna suma novca, znači mnogo u životu neke druge osobe ili sredine. Jer, sve ovo što mi ovdje radimo ujedinjuje nas Srbe, i čini nas malo jačim nego što bismo bili da mi nismo uzeli stvar u svoje ruke.
  akcije- 21258 - 02.04.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Gromovnik i Somi Lutalica - novi donatori


  Mnogi od vas, koji ste posjećivali ovu stranicu prije nekoliko godina, se sjećaju nadahnutih komentara našeg Gromovnika. Njegovo pisanje je u mnogome promjenilo sadržaj ove stranice, jer je među prvima počeo da piše o Vogošći, a njegov komentar o Mići Vlahoviću je bio prva iskrica, koja je prerasla u vatru zvanu "akcija za preimenovanje jedne od ulica Aleksandrova u ulicu Miće Vlahovića".

  Sa zadovoljstvom objavljujem i to da se Gromovnik uključio u akciju obilježavanja Mićinog imena, nudeći pomoć a i 50+ evra, kako bi to Struja rekao "sve zavisi od situacije".

  Gromovnik je u kontaktu i sa našim donatorom Somi Lutalica, borcem koji je sa Mićom Vlahovićem išao rame uz rame na neprijateljske rovove. Gromovnik mi takođe garantuje da je Somi ozbiljan čovjek i da je njegovo obećanje od 300 kanadskih dolara ozbiljna ponuda. Somi je čak poručio da je spreman dati koliko god bude potrebno da se ova akcija realizuje.

  Iz Gromovnikove poruke, koja je pristigla putem email-a, želio bih i da izdvojim jedan komentar:

  Pozdrav i samo da znaš da svakodnevno, po više puta otvaram tvoju stranicu i da se konačno počelo pisati onako kako sam ja priželjkivao od samoga početka......
  akcije- 21245 - 31.03.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Porodica Špirić na listi donatora


  Ovih dana javila se Nataša Vasić rođena Špirić sa željom da bude donator u akciji za preimenovanje jedne od ulica Aleksandrova u ulicu Miće Vlahovića.

  Nataša je poslala sledeći email:

  Ja bih htela da učestvujem u akciji obilježavanja imena našeg Miće Vlahovića i priložila bih 30 evra. Znam da to nisu neke velike pare, ali vremena su teška pa u ovom trenutku ne možemo više. Eto, kada bude došlo do toga da se novac sakuplja pošalji mi informaciju kako da dostavimo novac.

  Nataša, hvala mnogo jer znam da je novac od srca. Čak i iznos od deset evra je sasvim pristojna svota jer pored količine novca masovnost u akciji je veliki pokazatelj da svi mi cijenimo žrtvu Miće Vlahovića, po mnogima jednog od najvećih heroja sarajevskog ratišta. Novac ne moraš da šalješ - biće mi veliko zadovoljstvo da vam ponovo dođem u goste.

  Naime, za Novu godinu sam imao zadovoljstvo da budem gost u kući porodice Vasić - Špirić. Doček je bio skroman, ali pun one tradicionalne domaćinske topline po kojoj smo mi Srbi na daleko poznati. Uživao sam u svakom momentu i obećao da ću ponovo zakucati na njihova vrata kada god me put nanese kroz Nove Banovce.

  Porodica Špirić njeguje uspomenu na Nebojšu Špirića koji je poginuo u toku zadnjeg, građanskog rata. Natašin brat, Nebojša Špirić, je nakon Dejtona prenesen i sahranjen na Vojničko groblje u Sokocu.
  akcije- 21215 - 28.03.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Jutarnji smijeh


  Ovih dana sam bio malo više zauzet sa poslom kojim se bavim. Nisam imao vremena da se javljam na sajt. Ovo subotnje jutro mi je popravi Struja sa tekstom oko borbi za zeca. Dobro sam se ismijao. Pred očima mi se stvorila slika kako pužu kroz kupus dok im meci zvižde kraj ušiju.

  Vidim da se spisak donatora polako širi. Volio bih znat kako teče akcija u Aleksandrovu. Ima li potrebe da se šalje novac. Na koji način ćemo ga poslati. Bilo bi dobro kada bi se imalo nekih informacija o tome. Kada dođe ljeto novac svima treba. Tako bi moglo doći do usporavanja naše akcije.

  Na kraju molio bih učesnike koji pokušavaju napraviti šalu na neki tekst da budu oprezniji. Kada neko čita šalu o sebi dobije utisak da je to provokacija što se iskreno nadam da Nenocc nije imao takve namjere.
  Kad se ljudi ne poznaju šala nije umjesna.
  akcije- 21065 - 16.03.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  G6a8 - novi donator za Miću


  Danas se javio i još jedan potencijalni donator koji želi da podrži preimenovanje jedne od ulica u Aleksandrovu u cilju obilježavanja imena Miće Vlahovića. On želi da ostane anoniman, a potpisao se pod šifrom "G6a8". Poslao je jednu, veoma kratku poruku:

  Za svog ratnog prilazem 50 KM

  Nažalost, ovaj gospodin "G6a8" je zaboravio da upiše svoju email adresu, pa ga molim da i to uradi kako bih ga zvanično stavio na spisak donatora. Ja već imam njegov email koji je ostavio prilikom njegovih prethodnih javljanja, ali bih želio da to ipak bude zvanično.

  U vezi načina uplate ( kada za to dođe vrijeme ) tek treba da se dogovorimo.
  akcije- 21064 - 16.03.2009 : Zeljko Tomic - best (0)

  Struja - novi donator za Miću


  Neka mi oprosti moj prijatelj Struja, što sam vijest da je postao najnoviji donator u akciju preimenovanja jedne od ulica Aleksandrova u Ulicu Miće Vlahovića - popratio sa smijehom.

  Naime, Struja se javio sa jednom kratkom porukom, koju prenosim u cjelosti:

  50-100 km zavisi od trenutka

  Poruka govori više nego milion riječi! Oslikava našu tragičnu stvarnost da novca više nema nego ima, ali dobra djela se čine srcem a ne "kesom". Zbog toga, i za Struju, kao i za sve druge boeme ovo je stvar trenutka. Struja prijatelju, hvala ti. Mislim da je 50 maraka ( 25 evra ) i previše.
  akcije- 21023 - 14.03.2009 : Somi Lutalica hamilton, ON - best (0)

  Sve za Miću


  Slučajno sam saznao za ovaj sajt, i naravno da se odmah javljam. Jedan sam od Mićinih diverzanata i ponosan sam na to. Većina nas preživjelih smo u kontaktu. Želim da dam donaciju za Mićinu ulicu u iznosu od 300 kanadskih dolara.

  Imam samo jednu sugestiju. Žao mi je, ali moram da kažem. Mislim da neki ljudi što se ovdje upisuju griješe. Ovdje se piše o jednom junaku, mom prijatelju Mići Vlahoviću, a ne o kriminalcima, kakvi su bili Vili, Špiro, Gipso. Nažalost ova dvojica su pokojni. Hoću da se obratim nekima da ne porade nešto, što nije ni blizu isto. To je sve za sada. Puno pozdrava od Lutalice. Hvala vam za sve što činite za pokojnog Miću.
  akcije- 20996 - 11.03.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Dvije Milice iz Skandinavije


  Kao što svam već ranije pomenuo, prvi donator u akciji za promjenu naziva jedne od ulica Aleksandrova, u cilju obilježavanja ovozemaljskog djela srpskog heroja Miće Vlahovića, bila je Mica iz Evrope, ustvari Milica iz Skandinavije sa obećanim iznosom od 50 do 70 evra.

  Moram da priznam da mi je trebalo dosta vremena da shvatim, da sam u prethodnih nekoliko dana razmijenio 3-4 poruke sa jednom drugom Milicom, koja živi u Švedskoji i želi da sa istim iznosom od 50 evra pomogne ovu akciju.

  Ovom prilikom se ovoj drugoj Milici izvinjavam na zabuni.

  Pošto o ovoj prvoj Milici ne znam mnogo, sem da nema mnogo veze sa Srpskim Sarajevom, sada već sa sigurnošću mogu da konstatujem da je naš najnoviji donator takođe Milica, koja za razliku od ove prve Milice tj. Mice ima dosta zajedničkog sa Vogošćom, Ilijašom i ostalim mjestima tog regiona. va.

  Ova "nova" Milica mi je dala dosta informacija u vezi pisanja "Pravog" i Jove Pejića, pa ću neke stvari uskoro objaviti.

  Ovom prilikom želim da se i jednoj, a i drugoj Milici zahvalim na ovom velikodušnom gestu, koji puno znači za uspjeh ove akcije.
  akcije- 20920 - 05.03.2009 : Aleksandar Maksic Novi Sad - best (0)

  Donacija za heroja Miću Vlahovića


  Pozdravljam ovu inicijativu da jedna od ulica u Aleksandrovu dobije ime po Mići Vlahoviću. Na mene možete računati sa 50 evra donacije, nema potrebe ista govoriti o tome ko je bio i za mene ostao i posle smrti Kroki

  Neka mu je večna slava!
  akcije- 20811 - 26.02.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Podrška za donaciju


  NenoCC, svaka čast za ovaj prijedlog! Ja ću te podržati sa 50$ novčanog priloga. Nadam se da će mnogi koji ovo čitaju a imaju priliku pomoći našem junaku sa bilo kojom svotom novca. Visina iznosa neće igrati ulogu ako se veliki broj Srba odazove i jedan evro pomoći ce u ovoj akciju spasiti našeg živog heroja od neimaštine. U ovim akcijama masovnost igra glavnu ulogu. Jedan dan preskočimo jutarnju kaficu u kafiću ili kafani i naš junak je spašen. Ne smijemo čekati da nam država daje milostinju. Moramo se sami podići. Ovo je po meni najlakši put.
  akcije- 20801 - 25.02.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)


  NenoCC - novi donator za ulicu Miću Vlahovića

  Neno mi se obratio prije mjesec dana sa zahtjevom da i njegovo ime upišem u listu donatora, što ja konačno i činim. Ova temperamentna osoba zna o meni mnogo više nego ja o njemu. Do sada sam samo mogao zaključiti da Neno ima nekakvih konekcija sa Sokocem, tj. nekada je tamo i živio.

  Neno je obećao donaciju od 50 evra. ja mu se puno zahvaljujem, u nadi da ću imati prilike da ga i lično upoznam.

  Neno je došao i na jednu jako lijepu ideju. Čitajući onaj članak o onom jedinom preživjelom heroju, na osnovu čijih je doživljaja snimljen i film "Lepa sela lepo gore", predložio je objavim njegovu ideju da se tom bivšem srpskom borcu, čini mu se da se zove Mikajlo Šimšić, sakupimo određenu količinu novca i pošaljemo istom.

  Mikajlo Šimšić sada živi dosta skromno, radi kao nadničar u Užicu, i nikada se nije oženio.

  Neno me je zamolio da "lansiram ideju" i vidim kakav će biti odziv. Ukoliko bude dosta zainteresovanih - zašto da ne.

  O ovom potresnom događaju u tunelu Brodar kod Višegrada, možete čitati i na ovoj stranici ako kliknete ovdje.

  Neno bi za ovu akciju izdvojio oko 100 američkih dolara. Svi oni koji su zainteresovani da učestvuju u ovoj akciji mogu da ostave komentar na ovom forumu. Njihova imena (ili pseudonimi) biće naknadno objavljeni. Svi komentari (pozitivni ili negativni) su dobrodošli.
  akcije- 20691 - 18.02.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)


  Dragan Opačić - najnoviji donator u akciji obilježavanja imena Miće Vlahovića


  Još jedan mladi Aleksandrovčanin je preko Googla našao ovu stranicu, pročitao ove naše priče o Mići Vlahoviću i izrazio želju da podrži ovu našu akciju preimenovanja jedne od ulica Aleksandrova u ulicu Miće Vlahovića.

  Dvadeset-petogodišnji Dragan Opačić nije poznavao Miću Vlahovića, ali se sjeća da je imao jedanaest godina kada je na seoski stadion sletio helikopter donoseći u njegovo rodno mjesto puno tuge i ovozemaljske ostatke Miće Vlahovića.

  U godinama koje slijede, naslušaće se ovaj uzorni mladić dosta lijepih priča o Mići Vlahoviću, čovjeku i drugu. Najviše priča mu je ispovjedao njegov kum, Miodrag Dikliš - Micko, inače dobar drug Miće Vlahovića. Onu drugu stranu Miće Vlahovića, borca i srpskog junaka, je upoznao iz priča na ovoj stranici.

  Evo i jednog isječka poruke koju mi je poslao ovaj mladić:

  Ovim putem želim da vam kažem da ću se truditi da pomognem koliko god mogu u ovoj akciji, a priložiću i donaciju od 20 evra, jer sam trenutno toliko u mogućnosti. Takođe želim da pozdravim sve one koji su poznavali Miću Vlahovića... Bog čuva Srbe... S poštovanjem Dragan Opačić.

  Dragane, od srca ti zahvaljujemo. Tvoja donacija za mene ima posebnu vrijednost zbog tvojih godina, ali i činjenice da u Aleksandrovu ne "cvjetaju ruže" bar što se finansija tiče. Ni ja u tvojim godinama nikada nisam imao dovoljno novca, pa cijenim tvoje odricanje. Zato ti se još jednom zahvaljujem!

  Ja se ne brinem da u ovoj akciji nećemo sakupiti dovoljno novca. Međutim, bilo bi mi jako drago da još malo popravimo "brojčano stanje" onih koji podržavaju ovu akciju.

  Molim te da stupiš u kontakt sa Sašom Ğurićem - Belim ili Marijom Maksić, i razmjeniš telefone tako da te oni mogu kontaktirati kada bude trebalo. Oni su bar vikendom u Aleksandrovu.
  akcije- 20524 - 07.02.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)


  Vogošćanin Pravi - Novi donator za Miću Vlahovića

  Jutros sam dobio još jednu prijatnu vijest. Javio se "Vogošćanin Pravi" sa sledećom porukom:

  Želim da se uključim kao donator sa 50 evra za promjenu naziva ulice u Aleksandrovu. Zasluge Miće Vlahovića su mnogo veće od naziva ulice! Ovim skromnim doprinosom želim da pomognem tu akciju.

  Ja mu se ovom prilikom od srca zahvaljujem! Slučajno znam da se "Pravi" nalazi u (nadam se prolaznoj) finansijskoj krizi uzrokovanoj globalnom ekonomskom krizom, pa mi je zbog toga ovaj prilog utoliko vredniji.

  Pisanje ovog nadahnutog borca je udvostručilo broj posjeta na ovoj stranici, što definitivno ima velikog uticaja i na tok akcije obilježavanja imena Miće Vlahovića. Zbog toga mu se dvostruko zahvaljujem.

  Interesantno je pomenuti i to da sam u stalnom kontaktu sa bar desetak posjetilaca ovog foruma, čija imena "Pravi" pominje u svojim člancima.
  akcije- 20478 - 04.02.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Ima još donatora - Aco i Neno


  Izvinjavam se sto i ne stignem objaviti sve donatore koji su se prijavili da pomognu u ovoj akciji.

  Njihova imena ću objaviti za koji dan, kada napišem neku riječ o njima. Sada sam zauzet ovim izvanrednim pisanjem o vogošćanskom ratištu. Opšte je poznato da ja moram svaki tekst da pomalo doradim - da bi izgledao bolje, bar što se gramatike tiče. Pokušao sam da se "liječim" od toga, ali ne ide!

  Potencijalni donatori su i jedan Aco iz Beograda, kao i Neno koji živi u inostranstvu. Njihova imena ću objaviti kada uhvatim malo vremena da napišem i neku lijepu priču, a za to - vjerujte mi - imam mnogo materijala.
  akcije- 20477 - 04.02.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)


  Nikola Zarin - donacija za Miću Vlahovića iz Njemačke  Nikola Zarin, je od sestre i zeta saznao za ovu akciju, pa se onda potrudio da na internetu pronađe ovaj forum i moju email adresu. Piše mi i to da su ga jako pogodile priče o Miću Vlahoviću, pa je odlučio da i on podrži ovu akciju sa prilogom od 60 evra.

  Evo i poruke koju mi je Nikola poslao:

  Ja imam 26 godina, poreklom sam iz Aleksandrova, i već deset godina živim u Nemačkoj. Srećan sam što znam da su junaci poput Miće Vlahovića bili dio mog detinjstva, i da su bili spremni dati život za svoj narod i svoju zemlju. Za ovu akciju mogu da izdvojim 60 evra. Puno pozdrava i javite mi kada bude trebalo poslati novac.

  Nikola Zarin, Görlitz


  Nikola, mnogo ti hvala! Posebno mi je drago da ova donacija dolazi od jednog mladog čovjeka, ne mnogo starijeg od Miće u trenutku kada je poginuo. Divno je i to što nisi zaboravio svoj rodni kraj.

  Ako možeš nekako da isplaniraš da tvoj cijenjeni prilog bude na raspolaganju u Aleksandrovu, tj. kontaktiraj tvoju sestru, od koje će Beli i Marija moći da prikupe novac kada to bude trebalo. Mislim da je ovo najprihvatljivije rješenje. Mislim da je sasvim u redu ako novac ostaviš u Aleksandrovu kada budeš dolazio na ljeto u Banat.
  akcije- 20474 - 04.02.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)


  Miroslav Gajin - Rus, novi donator za našeg Miću  Danas još jedna radosna vijest! Danas mi se javio i gospodin Miroslav Gajin zvani Rus sa željom da se priključi akciji obilježavanja imena Miće Vlahovića. Ovo je dio email-a, koji sam dobio od njega:

  Ja sam iz Aleksandrova i želim da pomognem u akciji za menjanje imena Željezničke ulice u ulicu Miće Vlahovića. Mića je bio jedan veliki čovek i učinio je mnogo za srpski narod. Kao takav, zaslužuje on mnogo više, i ova akcija je samo jedan sićušan dio onoga što bismo trebali da uradimo za njega kao znak zahvalnosti za njegovu žrtvu. Dobro je što ste ponovo pokrenuli ovu akciju, koja je posle prvog neuspeha, nažalost zapostavljena.

  Ovom prilikom želim da pozdravim moga komšiju Sašu Ğurića-Belog, koji vas je podržao u ovoj akciji, i zbog toga moja porodica i ja želimo da učinimo isto, pa ćemo sa zadovoljstvom priložiti 100 evra. Zovem se Miroslav Gajin - Rus i molim vas da mi odgovorite da li ste primili ovu poruku jer ne znam dali sam poruku poslao na pravu adresu pošto sam članak našao slučajno na NET-u. Pozdrav Republici Srpskoj i neka Bog čuva Srbe. Hvala vam za ovu akciju!


  Miroslave, hvala ti mnogo na velikodušnoj ponudi. Budi u kontaktu sa Belim i Marijom, jer su oni glavni organizatori za prikupljanje novca za Aleksandrovo.
  akcije- 20429 - 02.02.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)


  Donatori za obilježavanje imena Miće Vlahovića


  Zbog velikog broja članaka u vezi vogošćanskog ratišta ne stignem da objavim ni radosne vijesti koje svakodnevno pristižu u vezi akcije prikupljanja pomoć za MZ Aleksandrovo, čiji su nam zvaničnici čvrsto obećali da će uraditi sve što je u njihovoj moći da se jedna od ulica ovog lijepog mjesta preimenuje u ulicu Miće Vlahovića.

  Sem donatora, koji su već upisani na zvanični spisak, uskoro ću na isti da stavim još neka imena. A prijave pristižu, kako iz Aleksandrova, Beograda tako i inostranstva...

  Neka mi oproste oni koji su znatiželjni da saznaju ko su potencijalni donatori, ali ja hoću da za svakog od njih napišem i par redaka. Mislim da toliko zaslužuju, mada moj najnoviji donator iz inostranstva takođe želi da ostane anoniman.

  Da ponovim, svi zainteresovani za pomoć u ovoj akciji, svoje prijave mogu slati na moju adresu, slavicnetŽhotmail.com. Napominjem, za sada samo pravimo listu potencialnih donatora, novac cemo skupljati kasnije, kada to bude potrebno.
  akcije- 20308 - 26.01.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)


  Saša Đurić najnoviji donator u akciji za ulicu Miće Vlahovića


  Još jedan stanovnik Aleksandrova je izrazio želju da podrži akciju preimenovanja Željezničke ulice u ulicu Miće Vlahovića. Riječ je o Saši Đuriću - Belom, jednom od Mićinih najboljih drugova iz djetinjstva. Sem zajedničkog djetinjstva, Mića i Beli su dijelili i istu sudbinu, tj. obojica su kao siročad odrasli u hraniteljskim porodicama Aleksandrova.

  Mada se iskreno nadam da će ova akcija okupiti dovoljno donatora iz inostranstva, pa Sašine i Marijine evre nećemo trebati, ovo dvoje uzornih Aleksandrovčana sam ipak stavio na spisak.

  Sašina donacija od 50 evra je uredno ubilježena u naš glavni spisak na koji možete da odete i ako kliknete ovdje.

  Da napomenem, mi pravimo spisak potencijalnih donatora sa namjerom da podržimo MZ Aleksandrovo da jedna od njihovih ulica dobije ime jednog od najhrabrijih boraca sarajevskog ratišta, pokojnog Miće Vlahovića, čija biografija, čak i bez onog ratnog poglavlja, predstavlja nešto nesvakidašnje. U miru je bio najbolji omladinac, u ratu najhrabriji borac.

  Pozivamo bivše Sarajlije, ali i sve ljude dobre volje, da se prijave za ovu akciju! Vaš prilog od 10+ evra bi puno značio za nas, ali i za stanovnike Aleksandrova. Svoje prijave možete slati na tako što se upišete u ovaj forum ili pošaljete email na adresu slavicnetŽhotmail.com.

  Mnogo je srpskih heroja dalo svoje živote za stvaranje Republike Srpske, međutim njeni političari su učinili vrlo malo za njih. Mi smo počeli od Miće Vlahovića, ali se iskreno nadamo da će i drugi krenuti našim putem.
  Spomenik Mici Vlahovicu u Aleksandrovu

  Idi na stranu - |1|2|