fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992-1992_1995
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

1992_1995- 102811 - 27.10.2018 : Istina True Negdje - best (0)

Srpske izbjeglice iz Dubnice i Zolja


Ima li ko od srba iz Dubnice i Zolja a da se povlačio preko Majevice 26. maja 1992. godine. Ili neko ko ima bilo kakve informacije za tu veliku kolonu srpskih izbjeglica koji su preko Majevice prešli na slobodnu teritoriju?
1992_1995- 102792 - 17.10.2018 : Nomad Srbija - best (1)

Tkz. 'Logori za silovanje'


Piše: Rajko Doleček

OPTUŽUJEM: "LOGORI ZA SILOVANJE" - KAKO SU RASLI BROJEVI SILOVANIH MUSLIMANKI

Kada su senzacije oko navodnih srpskih "logora smrti" počele da gube na učinku, kada se utvrdilo da hrvatski i muslimanski podaci o broju njihovih zarobljenih sunarodnika ne odgovaraju istini, kada ni CIA nije otkrila nijedan logor za likvidaciju, pojavila se nova senzacija. Srbi su optuženi da u okviru svoje ratne strategije sistematski siluju muslimanke. Političari Evropske zajednice i SAD, svesno ili iz neznanja, zloupotrebili su neistine koje su Hrvati, muslimani i zapadni mediji lansirali o planskom, masovnom silovanju. Komesar Evropske unije Hans van den Bruk (Hans van den Broek) više puta reagovao je neodmereno, govoreći o bosansko-hercegovačkim Srbima kao silovateljima. Silovanje svakako spada među najgnusnije ratne zločine, ali je njegova propagandna zloupotreba još gora.

Histerija je izbila u novembru 1992, mada se BBC već u septembru pozivao na muslimanske izvore. Na ženevskim mirovnim pregovorima u jesen 1992. tadašnji ministar inostranih poslova vlade u Sarajevu, Haris Silajdžić, zapanjio je javnost izjavivši da je silovano 30.000 muslimanki. Potom su svetski, uglavnom zapadni mediji, podigli broj navodno silovanih žena do neverovatnih razmera. Začudo, prvih meseci rata u BiH se ništa slično "nije dešavalo" a onda su muslimanske i Hrvatske agencije i razne nevladine organizacije počele da licitiraju sa brojem silovanih, a zapadni mediji da trube o "logorima za silovanje". Kod nas je rekord postavila reporter Jitka Obzinova kada je 5. decembra 1992. u večernjoj emisiji "Ne delite Bosnu" izjavila da je silovano 100. 000(!) muslimanki, rekavši da su "sami Srbi priznali" 30.000 silovanja. I tako je tragedija obeščašćenih žena postala propagandistički hit.

Decembra 1992, neverovatne cifre o navodno silovanim muslimankama citirane su i na samitu EZ u Edinburgu. Ne proveravajući istinitost medijskih izveštaja, članovi Evropskog parlamenta su 17. decembra 1992. izjavili: "U Bosni i Hercegovini zatočeno je nekoliko hiljada žena i devojaka koje se sistematski siluju, a mnoge su već u drugom stanju. Ti logori su očevidno logori za silovanje i logori smrti, gde se silovanje koristi kao ratna taktika..." Tim povodom, holandski profesor državnog prava sa Univerziteta u Lajdenu i predsedavajući komisije stručnjaka OUN za ispitivanje zločina u BiH, Fric Kalshoven (Fric Kalshoven), izjavio je sledeće: "Pogledajte šta se dogodilo u Edinburgu. Prvo su oštro osuđena zverstva a potom poslati istraživači da ispitaju jesu li se uopšte desila... Ljudi pričaju o jezivim događajima pošto ih je neko iz propagandističkih namera podstakao da to čine, ili pošto svi ostali pričaju o njima". Profesor Kalshoven je hteo dokaze, ne propagandu. I tako je EZ u nekadašnju Jugoslaviju poslala komisiju sa bivšom ambasadorkom Britanije u Danskoj, En Varburton (Ann Warburton), da ispita navode. Svoje dve posete od po nekoliko dana provela je u Zagrebu i Sarajevu, gde je razgovarala sa javnim ličnostima i vlastima, i sa četiri žrtve napastvovanja. Na nepoznat način, Komisija je došla do zaključka, objavljenog 8. januara 1993, da je silovano 20.000 muslimanskih žena. Posle nekoliko sedmica Varburtonova je priznala da bi valjalo smanjiti broj silovanih na 10.000, ili možda uopšte ne saopštavati brojke. Zgranuta brojkom od četiri ispitane žrtve, i nekritičkim prihvatanjem muslimanskih i hrvatskih zvaničnih podataka, gospođa Simon Vejl (Simone Veil), bivša ministarka francuske vlade i bivša predsednica Evropskog parlamenta, napustila je Komisiju iz neslaganja. Komisija je potom saopštila da su silovane i Srpkinje i Hrvatice. No januara 1993. EZ je onemogućila dolazak u Brisel delegaciji srpskih žena koje su htele da svedoče o svom silovanju.

U januaru 1993, u okviru komisije OUN problem silovanja ispitivao je i Tadeuš Mazovjecki (Tadeusz Mazowiecki). Saslušao je 30 silovanih žena i 19 žena koje su navodno zatrudnele posle silovanja. Prema nekom proračunu došao je do brojke od 12.000 silovanih žena. No američki Njusvik (Newsweek) od 4. januara 1993. nastavio je da barata cifrom od 50.000 silovanih muslimanki. Tom Poust (Tom Post), jedan od autora tih proračuna došao je do te brojke posle razgovora sa 28 navodno silovanih žena. Kao savetnik NJusvika javila se i nemačka novinarka Aleksandra Štiglmajer (Alexandra Stiglmayer) koje je bez provere pisala o Doboju kao "gradu silovanja". Navodno, tamo su u logoru u školi "Đuro Pucar" držali muslimanku Besinu, koja je o svojim stradanjima Štiglmajerki pričala za Štern (Stern), Veltvohe (Weltwoche) i druge časopise. No novinar Martin Letmajer (Martin Lettmayer) otišao je da ispita i drugu stranu, ne našavši ništa ni nalik logorima za silovanje (Veltvohe, 10-17. marta 1994). Svojim člankom razotkrio je i druge neistine o Doboju i njegovim nepostojećim javnim kućama, o kojima je pisao E. Rotleder (E. Rothleder) u berlinskom Tagescajtungu (Tageszeitung) od 2. decembra 1992. Uprkos tome, gospođa Štiglmajer postala je vrhunski autoritet za pitanje silovanja u BiH, dobivši čak i neku novinarsku nagradu, a njeni članci su uticali na nemačke političare i političare EZ. Zanimljivu informaciju o svemu tome dala su dva danska novinara, N. Krauze (N. Krause) i M. Harc (M. Hartz), u Jitlands Postenu (Jutlands Posten) od 28. februara 1993, iznevši da je 117 raznih grupa saslušavalo uglavnom 20 istih žrtava silovanja.

Komisija OUN za ratne zločine u nekadašnjoj Jugoslaviji je oktobra 1993. navela ukupno 330 protokolisanih slučajeva silovanja na sve tri zaraćene strane. U svojoj diskusiji o rezultatima komisije En Varburton (17. i 18. februara 1993), Profesor F. Kalshoven je izjavio da se njene tvrdnje ne bi održale na sudu. Ovo "gađanje brojevima" na osnovu neproverenih priča, bez dokaza, pa i za novac, prikazao je francuski TV novinar Žerom Boni (Jerome Bony) u programu "Specijalni izveštač" od 4. februara 1993. "Na 50 kilometara od Tuzle, rekli su mi", kazao je, "idite u gimnaziju u Tuzli, tamo ima 4.000 silovanih žena! Na 20 km od Tuzle taj se broj smanjio na 400. Na 10 km, ostalo ih je svega 40. Kada sam stigao na lice mesta, razgovarao sam samo sa četiri žene voljne da nešto kažu". Štaviše, ukoliko je masovnih silovanja zaista bilo, pratile bi ih masovne trudnoće i porođaji. Decu silovanih majki Anglosaksonci zovu "đavolja deca" (Devil's children). U raznim zemaljama Evrope, pa i kod nas, sve se spremalo za masovni prihvat te dece ali njih nije bilo. Šta je sve objavljivano u prestižnim zapadnim novinama pokazuje i slučaj DŽudi Darnel (Judy Darnell), medicinske sestre iz NJu DŽersija, SAD, koja se pojavila kao "instant stručnjak za Bosnu". Časopisu Amerika danas (USA Today) 13. januara 1993. saopštila je priču o petomesečnom odojčetu rođenom posle sistematskog srpskog, to jest, četničkog, silovanja muslimanki. Odmah posle toga u čuvenom NJujork Tajmsu (The New York Times) od 15. januara 1993. pojavila se slika dvomesečne devojčice Emine koju je rodila mlada muslimanka, navodno silovana u jednom srpskom logoru. Urednici kao da nisu znali da trudnoća traje devet meseci, a da je rat u Bosni počeo aprila 1992. Po toj logici, prvo odojče se rodilo u četvrtom mesecu a drugo u sedmom. No za zapadne medije sve je moguće, pa i takvo obaveštavanje javnosti i političara. Šta da pomisli prosečni građanin pročitavši nemački Štern, britanski Mejl on Sandej (The Mail on Sunday) ili francuski El (Elle), kad vidi sliku deteta čiji je otac: "... jedan od bezbrojnih pijanih, nekulturnih srpskih ćetnika.. . "

a majka "devica, kada su je četnici zarobili 20. aprila"? No to dete rođeno je na vreme, novembra 1992, što znači da je "devica" bila trudna već u februaru, ili krajem januara.

Neumorna DŽudi Darnel na američkoj TV mreži CBS 5. februara 1993. tvrdila je kako zna za 47 srpskih logora za silovanje u BiH. Istovremeno, Međunarodni Crveni krst izjavljivao je da nema podataka o postojanju takvih logora u BiH. Niko iz Unprofora niti iz CIA nije našao takav logor. Tada se pojavio i Štefan Švarc (Stephan Schwartz), član nemačkog Bundestaga, sa vešću iz Hrvatske da srpski lekari muslimankama implantuju embrione pasa. Švarc je to navodno saznao od hrvatskih lekara u Bosanskom Brodu. Što je još neverovatnije, "vest" je objavljena u britanskom Dejli Miroru (Daily Mirror) od 4. januara 1993, i u raznim nemačkim listovima. NJenim tragom holandski novinar Gert van Vijland (Gert van Wijland) stigao je u Slavonski Brod, gde su se svi lekari sa kojima je razgovarao čudili takvoj besmislici. Svoje nalaze Van Vijland je objavio u De Gelderlanderu (De Gelderlander) 16. januara 1993. Srećom, ni otupela javnost tu vest člana Bundestaga nije mogla da proguta, pa se ona ugasila brzo. Treba se samo nadati da nemački parlament nema još takvih poslanika. Ali šta reći o Dejli Miroru, Bild am Zontagu (Bild am Sonntag) i ostalim novinama koje su to objavile? Zbog sličnog, novinar Remo Urbini (Remo Urbini) iz milanske Epohe (Epoca) u tekstu od 30. marta 1993. naveo je sledeće reči jednog kolege iz BBC-ja: "Glavne urednike nekih novina trebalo bi izvesti na sud kao ratne zločince".

(Iz knjige Rajka Dolečeka Optužujem, izdanje "Rivel Ko", Beograd, 1998)

Rajko Doleček je rođen 1925. godine u Pragu, od oca Čeha i majke Srpkinje. Školovao se u Beogradu gde mu je otac bio češki privredni zastupnik. Posle Drugog svetskog rata radio kao sekretar ruskog vojnog atašea, i u predstavništvu UNRE kao prevodilac za ruski i engleski. Diplomirao medicinu u Pragu. Od 1963. docent Medicinskog fakulteta u Brnu. Od 1970. redovni profesor Univerziteta u Olomoucu i Beogradu (po pozivu). Živi u Ostravi, u Češkoj. Stručnoj javnosti poznat po radovima iz endokrinologije. Od raspada SFRJ u medijima i javnosti bori se za istinu o Srpskom narodu.
1992_1995- 102769 - 12.10.2018 : Nebitno Ilijas - best (5)

Želim da se slika moga člana porodice skloni


Pozdrav, vec sam vam pisao. Posle toga ste pokušali da mi hakujete e-mail adresu. Nisam neko ko donosi brzoplete odluke, ne interesuje me vaš sajt, samo želim da uklonite slike sa groblja na kojima se nalazi moj član porodice. Niste imali pravo bez saglasnosti moje porodice da ih stavljate na ovaj sajt. Ko god da ste, još jednom ću vas zamoliti da stupite u kontakt sa mnom da to rešimo, i to ostaje između mas, a vi i dalje nastavite sa svojim aktivnostima. Srdačan pozdrav.
1992_1995- 102441 - 04.07.2018 : Strahinja Joveljic Banja Luka - best (0)

Porijeklo Srba iz Zenice


Pozdrav svima,

da li ima neko od starijih Srba Iz Zenice. Ako ima neka se javi, imam par pitanje u vezi rata.
1992_1995- 102227 - 26.04.2018 : Kartum7193 Banja Luka Banja Luka - best (0)

Re: Imena ulica koje nose ime po poginulim borcima Otadžbinsko-odbrambenog rata


Postoje tri ulice , paralelne i jedna do druge, u dijelu Banja Luke koji se zove Nova Varoš. Ulice su dobile imena po trojici oficira VRS i MUP-a Banjaluka.

Prva je ulica Radosava Lakića koji je došao u Banjaluku iz Ljubljanskog garnizona nakon povlačenja JNA iz Slovenije. Inače, Lakić je prvi komandant 1. bVP 1. KK VRS - moj komandant bataljona. Druga ulica nosi ime po poginulom pukovniku VRS Milanu Steviloviću , tadašnjem načelniku bezbjednosti 1. KK VRS. A treća ulica je dobila naziv po poginulom načelniku MUP-a RS Stevanu Markoviću.

Potpukovnik Lakić je kao komandant brigade upao u zasjedu na Glamoču i streljan je od strane hrvatske vojske.

Pukovnik Stevilović i načelnik Marković su ubijeni u zasjedi paravojnih muslimansko-hrvatskih snaga na magistralnom putu Banja Luka-Teslić u mjestu Rujevica kod Kotor Varoši.
1992_1995- 102225 - 25.04.2018 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (3)

Imena ulica u Banjaluci koje nose ime po poginulim borcima Otadžbinsko-odbrambenog rata


Banjaluku je zadužilo 2. 117 boraca koji su položili živote za Republiku Srpsku, a njihovi saborci su istrajni u namjeri da gradske ulice ili trgovi ponesu imena heroja Odbrambeno-otadžbinskog rata. Tako već odavno postoji inicijativa da svoje ulice dobiju generali Momir Talić i Novica Simić.

Borci sa Starčevice pokrenuli su inicijativu da se Tuzlanska ulica preimenuje u ulicu generala Novice Simića. Mjesna boračka organizacija dobila je saglasnost porodice za to.

Boračka organizacija Starčevice traži da svoje ulice dobiju i Saša Gvozden i Jugoslav Jungić. Borci na Laušu traže da dvije ulice ovog naselja ponesu imena Ranka Kosića i Bojana Majstorovića, u Boriku Stojana Miletića, u Borkovićima traže ulicu Nikole Malbašića, dok u Rekavicama žele da se jedna ulica nazove po braći Račić iz ovog sela.

Među onima čija imena su ponijele neke od ulica u gradu je i komandant Prve srpske mješovite brigade potpukovnik Radoslav Lakić. Uspomenu na sve hrabre srpske pilote, kao i poginule pripadnike Ratnog vazduhoplovstva RS Draška Božića, Ranka Golemovića, Predraga Marjanovića, Branislava Radulovića i Miodraga Ećimovića, koji su poginuli u obaranju helikoptera na Ilindan 1993. godine iznad Brčkog, čuva naziv ulice srpskih pilota u Novoj varoši. Imenom Slobodana Kusturića, koji je poginuo zajedno s njima, nazvana je ulica u naselju Starčevica.

Imenom Darka Jakmirovića, dva puta ranjavanog i dva puta odlikovanog najmlađeg kapetana Vojske RS, koji je poginuo u 22. godini braneći svoj narod, nazvana je jedna od ulica na Laušu, dok ulica koja vodi od Tržnice na Dolac nosi ime Gorana Radulovića Bimbe, mladog muzičara koji je poginuo u akciji izviđanja na brodskom ratištu 1992. godine.

Nije mali broj ulica koje nose imena poginulih boraca VRS i JNA poput narodnog heroja majora Milana Tepića u Centru, zatim majora Zdravka Dejanovića na Mađiru, Jasimira Malčića na Kočićevom vijencu, Franca Šuberta na Pobrđu, Nenada Kostića u Zalužanima.
1992_1995- 102206 - 20.04.2018 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

Smotra policije SAO Romanija, Sokolac 30.3.'92. godine


1992_1995- 102111 - 22.03.2018 : Miro Njemacka - best (0)

Zijamet, Bugojanska sela, Donji Vakuf


Zdravo svima,

volio bih kad bi mi neko znao ispričati šta je bilo 1993. na poganoj Ravni, okršaj između VRS i tkz. Armije BiH, pa nadalje kako je bilo oko Donjeg Vakufa.
1992_1995- 102080 - 09.03.2018 : Dejan Dejo Bijeljina - best (0)

Ratko Joveljić


Pozdrav svim borcima,

interesuje me sjeća li se neko Ratka Joveljića iz Zenice, pripadnik SBP MUP. Otišao je pred kraj rata u Banja Luku i tamo je valjda i ostao. Možete li napisati nešto o njemu iz ratnih dešavanja. Bio je pravi borac. Hvala.
1992_1995- 101740 - 15.01.2018 : Nedeljko Žugić Pale - best (0)

Sokolac: Istinom protiv laži, Stevo Kapović


1992_1995- 101583 - 11.12.2017 : Dusan Šehovac Ilidža - best (5)

Ubijena djeca Srpskog Sarajeva bez spomenika


Podržavam ideju da se u Istočnom Sarajevu podigne spomenik ubijenoj djeci sa ratne teritorije Srpskog Sarajeva u vremenu 1992-1995. godina.
1992_1995- 101513 - 13.11.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

U ratu u BiH poginulo 29.070 Srba


Tokom rata u BiH, u periodu od 1992. do 1995. godine, poginulo je 29. 070 Srba. Ovo su podaci koje je dokumentovao Republički centar za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih.

Na spiskovima Sarajevskog dokumentacionog centra i Haškog tribunala prikazano je za petinu manje srpskih žrtava!

Na osnovu 83. 000 dokumenata iz svih opština Bosne i Hercegovine i ostalih izvora, evidentirano a su ubistva:

 • 22. 721 borca
 • 6. 313 civila, od čega 2385 žena i 447 djece

  Pored toga, utvrđeno je da je veliki broj srpskih vojnika ubijen na način zabranjen međunarodnim konvencijama. Od 22. 721 vojnika, njih 10. 180 se može dovesti u vezu sa određenim ratnim zločinima.

  U bazu podataka nije uvršteno 629 Srba za koje postoje pokazatelji da su žrtve rata, ali i ne dovoljno dokumenata da to neosporno potvrde.

  U Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina ističu da su dokazali da je broj ubijenih Srba za 17% veći od onoga što tvrdi Istraživačko-dokumentacioni centar kojim rukovodi Mirsad Tokača. Upečatljiva je razlika među podacima Republike Srpske i Haškog tribunala, koji je popisao 22. 779 žrtava srpske nacionalnosti, što je umanjeno za više od 21%.

  Od 29. 070 Srba, čak 45% je poginulo 1992. godine.

  Izvor: RTRS, Dnevnik od 12. 11. 2017. godine
 • 1992_1995- 100831 - 25.06.2017 : Zoka Bijeljina - best (0)

  Zarobljenik opisuje kako je klao Srbe


  1992_1995- 99529 - 13.02.2017 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (3)

  Ja sam u duši četnik
  Evo druga godina već,
  nadamnom oblak siv,
  prva linija,
  prazna činija,
  ali sam ostao živ,
  Čuva me nebo, čuva Bog,
  Ja sam ti pravi sretnik,
  Čuva BOG SRBINA svog,
  Ja sam u duši četnik.
  1992_1995- 99413 - 03.02.2017 : Acim Novi Sad - best (1)

  U vezi moje kritike loših Srba


  Ostao sam dužan odgovor forumašima koji su me kritikvali zbog moje kritike upućene NOMADU.

  Naime, nije to uredu brate Nenocc sa Sokoca što si ovako javno otkrio da sam devedesetih godina bio u partiji "Starosedilaca Srbije" koja je, između ostalog, i Srbe delila.

  Moram javno priznati das am tih devedesetih godina veoma otvoreno kritikovao i delio Srbe na one dobre i one loše momke, zbog čega se iskreno kajem, jer smo svi mi od Boga upućeni da proživimo ovozemaljski život u okviru svojih intelektualnih i fizičkih sposobnosti.

  Nanoccu je vjerovatno bio sa mnom tih godina, i sjeća se kada smo sa Mijatovića Kose išli na čaj kod onog gospodina u kuću malo niže od tog mjesta, što je imao dosta pića, i kako smo tu Srbe delili na: profitre, dezrtere i kukavice, te da smo onog Srbina Šućura sa druge strane brda, što ima zlatni ljiljan, najviše kritikovli, a on sada zastupa Srbe u Sarajevu. Možda to nismo trebali raditi?

  Nije, sasvim, za javnost iznositi podatak da smo na Nikolinim stjenama govorili da vredi više jedan grozničavi miš od pet Srba dezertera, pa nas zbog toga Bog kazni i zarazismo se mišijom groznicom. Da li si ti bio prisutan kada smo na Badnje veče na Litice iznad Trnova razmišljali kako treba da pucamo na one Srbe koji uparađeni nose kravate i švercaju cigarete u limuzinama magistralom Srbinje-Lukavica, dok mi obrokujemo Ikar konzerve.

  Ja ne znam da li smo bili u pravu kada smo narodnog heroja Srđana Knežećevića gledali kao Hrista, kada je sa svojom desetimom povratio Hum iznad Trnova, a koji nije moglo odbraniti stotinu naših boraca. Možda je nekom Srbinu bilo lakše da Srđana lišti života nego da mu priznaju da je bio bolji borac od nas. I ovaj zločin je borba protiv podele Srba na heroje i kukavice.

  Ne bih dalje da navodim ove činjenice koje govore o podeli Srba, da ti ne evociram uspomene jer možda boluješ od onog "Vjetnamskog" sidroma po će ti pozliti.

  Na kraju, moram konstatovati da smo mi intelektualci "kampujući" po bosansim brdima i dolinama ponoešto i shvatili u vezi jedinstva Srba, a to je:

 • Nema sloge među Srbima bez jake i stabilne države, na čijem čelu je Car Radovan, a taj car je car svih carva u koga veruju samo oni koji su poludjeli, kako reče Jovan Dručić.

  U vezi moje kritike liših Srba

  Aćime,

  ovdje si pomenuo mnogo interesantnih trenutaka u vezi rata, za koje bih te zamolio da ih detaljno opišeš u PET odvojenih članaka. Pri tome mislim, prije svega, na događaje iz rata.
 • 1992_1995- 98161 - 15.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  BBC Dokumentarac: Bosanski rat 1992 - 1995


  Prilično neobjektivan, ali ga ipak treba pogledati. Iz njega se vidi i to da je jedino Karadžić bio protivnik da prihvati Vens-Ovenov plan, što se na kraju ispostavilo kao jako mudar potez jer bi sa ovim mapama Srbi već odavno nestali u Bosni.

  Posebno je interesantno pogledati zadnjih 15 minuta koje govore o tome da su se prvo Hrvati zaustavili jer su dostigli dogovorene ciljeve tj. pod kontrolom FBiH već je bilo 51% teritorije. Nakon toga su i muslimani morali da stanu sa daljim napredovanjem.

  1992_1995- 97379 - 20.10.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Politika genocida: Bosna i Hercegovina


  Iz knjige "Politika genocida, autor Edvard S. Herman
  Sa engleskog preveo Željko Tomić, Sokolac

  U toku građanskog rata, koji se desio prilikom raspada SFRJ u 90-tim godinama 20. vijeka, SAD, Njemačka, NATO i Evropska Unija su se stavili na stranu nacionalnih grupa koje su tražile načina da napuste federativnu SFRJ, i suprotstavljale se Srbima, nacionalnoj grupi koja je najduže vremena pokušavala da održi takvu zajednicu. Ovo znači da je Zapadni blok stao na stranu Slovenaca i Hrvata, a potom i bosanskih muslimana, i konačno kosovskih Albanaca.

  Rat u Bosni i Hercegovini (1992-1995) i Kosovu (1998-1999) je privukao ogromnu pažnju u Sjedinjenih Američkih Država, kao i čitavog Zapada, podpomognut kreiranjem Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, i njegovom odlučnošću da služi NATO snagama i njihovim jugoslovenskim klijentima: bosanskim muslimanima, Hrvatima i kosovskim Albancima, a da u isto vrijeme radi i na demonizaciji Srba. Pošto je rat potpomagan, pa čak i direktno vođen od strane NATO snaga, i pošto se tamo dešavalo značajno etničko čišćenje i etničko ubijanje, gotovo bez ikakvog obrazloženja termini "etničko čišćenje" pa čak i riječ "genocid" su pridodate kao etiketa isključivo na srpsku stranu. Uz ogromno prenaduvavanje tvrdnji da su Srbi zli i nasilni, u isto vrijeme prikrivajući NATO zločine, uz pomoć fabrikovanih laži o "koncentracionim logorima, " kao i "logorima za silovanje muslimanskih žena" i ostalim sličnim analogijama koje liče na nacističke analogije poput Aušvica, a koje je nastalo od strane nekadašnjeg obavještajnog odeljenja SAD u Sarajevu, poručnika Jona Sreja (John Sray) koji je u javnosti izjavio, čak prije nego što se rat u Bosni i završio, da je "Amarika nije bila toliko ubjeđema otkako je Robert Meknamara pomogao sa mikromenadžmentom i eskalacijom Vijetnamskog rata. Blagonaklona zapažanja u korist bosanske (muslimanske) vlade su bila falsifikovana od strane produktivne propagandne mašine. Čudna kombinacija tri ključna faktora, uključujući kompanije odnos sa javnošću (PR) koje su radile za bosanske muslimane, istaknute medijske ličnosti, i simpatizere američke vlade, uspjeli su da manipulišu iluzijama do konačnog muslimanskog cilja. "

  Bosanska vlada je početkom 1993. godine trdila da je u Bosni bilo 200. 000 poginulih, što je bilo samo 9 mjeseci nakon početka tog građanskog rata. Nedugo potom, iznos od 250. 000 ljudi (ponekad i više) je bio zvanično prihvaćen u zapadnim medijima, pomažući tako da se opravda tvrdnja o genocidu i potreba za stranom intervencijom u cilju zaštite bosanskih muslimana. Međutim, ova prevara je opovrgnuta u periodu od 2005. do 2007. godine, kada su dva nezavisna istraživanja, prvo finansirano od strane Međunarodnoj tužilaštva u Hagu, a drugo od strane norveške vlade, utvrdila da je u Bosanskom ratu poginulo manje od 100. 000 osoba, pri čemu se uzimaju u obzir žrtve na svim stranama, kako civilnih tako i vojnih žrtave. Imajući u obzir ko stoji iza ovih istraživanja, njihovi nalazi ne mogu lako biti ismijani i odbačeni kao "negiranje holokausta" ili "revizionizam istorije. " Pored toga, oni su dobili veoma mali publicitet u zapadnim medijima, pa je zbog toga trebalo jako puno vremena da se iznos od 200. 000 do 250. 000 izbaci iz medijske upotrebe, ne sprovodeći pri tome nikakvu analizu ili dajući nekakvo objašnjenje za ranije lakovjerno prihvatanje nerealnih i neprovjerenih tvrdnji muslimanske propagande.

  Naravno, tako je i tkz. "Srebrenički masakr", događaj koji se desio u julu 1995. godine, često bio citiran i beskonačno ponavljan u javnim medijama sa ogromnom žestinom i ljutnjom, a sve u namjeri da dokaže da se "genocid" u Bosni doista desio. Ovome je jako pomoglo, skupa sa činjenicom da su Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu i žalba u slučaju bosanskog generala Radislava Krstića prihvatili činjenicu da se genocid mogao desiti na "malom geografskom prostoru", čitaj grad Srebrenica, čak i da su neki "zlikovci" autobusima prevozili žene, djecu i starce na sigurnu teritoriju. Ovo je nelogično jer ni oni nisu ubijali nikoga drugog sem "bosanske muslimane sposobne za vojnu službu." Kako je Majkl Mandel primjetio, "Genocid je pretvoren u ovoj osudi, ne u klaično etničko čišćenje, nego u ubijenje potencijalnih boraca u toku rata u cilju sticanja vojne prednosti. U Krstićevom slučaju, koncept genocida, izuzev kao klasična propaganda, je izgubio svaki kontakt sa Holoukastom - programom za istrebljenje nacije u cjelini." Slučaj od osam hiljada "muškaraca i mladića" koji su navodno ubijeni u Srebrenici je izuzetno sumljiv, počiva uglavnom na teškoći da se razdvoji ubijanje u borbama (među kojima su se mnoge desile upravo u julu 1995. godine), djelimično o veoma suprostavljenjim izjavama svjedoka (mnogi su se pri tome dobili garancije da će biti zaštićeni od daljeg sudskog gonjenja za svoje učešće u tim događajima), i interes i strast da vjeruju u najgore što ih je moglo zadesiti od strane demonizovanih Srba. Jedan od takvih dokaza je i video kako bosanski Srbi ubijaju šest bosanskih muslimana, daleko od Srebrenice na još uvijek nepoznatoj lokaciji, je prihvaćen čak i od nekih uvaženih analista kao ozbiljan dokaz da je osam hiljada muškaraca ubijeno u Srebrenici.

  Čak i da se takav događaj poput "Srebreničkog masakra" doista i desio kako je prihvaćen u Zapadnim medijima, još uvijek postoji anomalija da je ukupan broj poginulih u bosanskom ratu, tj. manje od 100.000 na svim stranama, broj od 33.000 poginulih civila na strani bosanskih muslimana u toku četiri godine "genocida" svodi na beznačajnu cifru u odnosu na broj poginulih iračkih civila u toku 13 godina sankcija vezanih za "oružje masovnog uništavanja" i sada već sedmogodišnjeg rata vezanog za američku invaziju i okupaciju ove zemlje. U slučaju Iraka mi govorimo o smrti 800.000 do milion stanovnika, pa je ovaj slučaj prevazišao smrt civilnog muslimanskog stanovništva u odnosu 24:1 do 30:1. U isto vrijeme korišćenje riječi "genocid" u Bosni je šest puta veće u odnosu na stradanje civila pod sankcijama i 37 puta veće u odnosu na stradanje civila vezano za američku invaziju, tj. okupaciju Iraka. Ova neproporcijalna upotreba riječi "masakr" jedino se može objasniti nasjedanjem medija i individualaca na propagandu i agencija za kontrolisanje javnog mnijenja koje su ukorjenjene u američku političku strukturu. Oni su veoma paljivi i strasni u vezi događaja koji su etiketirani kao genocidni zločini, ali su izuzetno mirni u odnosu na one koji su konstruktivni i prikazani kao "komplesni" događaji.
  1992_1995- 94979 - 30.01.2016 : Biljana Bajić Sarajevo - best (0)

  Bajić (Čede) Vinka


  Poštovani,

  danas sam pod naslovom: Sarajevski masakr, pod slovom B, a redni broj 22, našla moju mamu: Bajič (Čede) Vinka ispravka treba da glasi. odvedena iz svog stana da Dobrinji, 17. 09. 1992. godine.

  Zna se i ko je odveo, i ko ju je ubio, i gdje, nađeni su posmrtni ostaci, i sahranjena je. U toku je tužba, pa se "nevini" koji se busaju u prsa svojom nevinošću, još malo- pa nazad u Bosnu - jednosmjerno.

  Molim za ispravku.

  Kčerka, unaprijed zahvaljujem.
  1992_1995- 92001 - 02.01.2015 : Nije_Bitno USA - best (1)

  Svrake


  Pozdrav,

  kad su krenuli po kiosk, meni prilazi Nedžad Zlatarac i pita da li ću da idem sa njima. Ja sam odgovorio negativno. Sjedio sam pred prodavnicom, a nakon tri minuta pita me Džemo Sejdić da krenemo I vidimo šta oni žele. Ja sa krenuo sa njim i ostanemo prije mosta kod benzinske pumpe, čujemo ponešto, ali ništa bitno i nas dvojica se vratimo nazad.

  Taj dan čujem kroz priču kako im je Joja prijetio. Jedan kaže ko mu jebe mater, ne može on nama ništa. Tog dana sam shvatio da sve ovo neće izaći na dobro, pošto znam Joju od malih nogu i znam kakav je bio u školi "Moša Pijada" i isti takav je bio u životu: eksplozivan i bez dlake na jezik. Da ne dužim sa Jojom, navešću vam jedan primjer i biće vam sve jasno. Joja je raskinuo poslovnu saradnju sa Duškom J. pošto nije dao da ga neko zajebava.

  Nisam ja osudio Joju, već familije nestalih pošto se brzo proširila prijetnja. Kako će da bude normalno kad ti zaustave prijatelje i poznanike, a sa nekima sam bio prava raja a sa drugima na zdravo-za-zdravo.

  Bio sam prisutan dva puta kada su zaustavili baš dvojicu sa autom, ali interesantno je bilo da su se oba prezivala Ćetković. Prvi slučaj se desio se na ulazu u Svrake i to ga je zaustavio čovjek bez oružja u želi kontrolu. U drugom slučaju dolazi golf iz pravca Paljeva i zaustavlja ga rezervni policajac kod Feridove radnje. Za volanom je bio Dragan Ćetković. Stade golf, ja sam bio udaljen nekih 50-60 metara i stajao sa nekom rajom. Kaže jedan idemo da vidimo i mi taman došli kada ovaj traži dokumenta i da mu otvori gepek. Sa njim su bila dva prijatelja i jedna djevojka. Svi smo mi odrasli tu i znamo ih kao i svoju familiju što znamo. Djevojka je izašla i krenula pješke prema Semizovcu. U tom momentu se ja umiješam i kažem da mu vrate dokumenta i da ga ne zajebavaju. Kad je djevojka čule moje riječi ona je se vratila i sjela u auto. Svi su oni znali da ja njih poštujem kao što sam i ja znao da oni mene i da bi se i oni zauzeli za mene jer smo bili prava raja. Ne može da se bude tu uvijek i kad se nešto desi i kad se pita onda slijedi isti odgovor.

  Pravi, znam da si i ti činio sve za muslimane u Vogošći, ali nisi mogao biti ti 24/7 i kad saznaš nešto onda ideš i izvinjavaš se muslimanima.

  Prva noć napada na Svrake sam pisao datum, ali kad je se sručilo većina je se razbježala i otišla kućama da obiđu porodice ni jedan se više nije vratio. Nas četvorica smo ostali kod mosta, tj. druga kuća sa desne strane od profesora je bila prazna i mi smo tu noć proveli ispod stepenica. Sutradan smo se povukli do baraka.

  Prvu noć je poginuo Šaćir Fejzović nesrećnim slučajem. Imao je neku kuburu ručno pravljenu, i kada je potrčao prema kući sapleo se i ona ga je ubila. Ta vijest se brzo proširila. Koliko ja znam, za četiri dana nije bilo ranjenih ni poginulih, čim bi se nešto desilo to bi se brzo proširilo po selu.

  Nešete mi vjerovati, ali od početka kada su počele te straže, tu se samo smjenjivalo 15 do 25 ljudi. Ovdje mislim na područje od auto-puta do rijeke Bosne. Znao sam da i kod nas ima dosta oružja, u što sam se uvjerio za Bajram jer je bilo toliko pucnjave da se vjerovatno čulo i u Vogošći.

  U drugom dijelu sela ljudi su branili kuću i okućnicu, pošto u čitavom selu nije bilo organizacije i komande. Čak smo se i mi kod mosta sakupljali spontano, kad padne mrak i tu nas je bilo najviše deset, od čega dva do tri bez oružja. Naša velika sreća je bila što vi niste krenuli sa pješadijom jer biste za pet minuta došli do auto-puta i tada bi bilo mnogo mrtvih jer svaka borba ima svoje žrtve. Za to to možemo da zahvalimo samo Bogu i vama.

  Vi ste se granatiranjem samo poigravali sa nama, i to da nas zastrašite a da ste htjeli mogli ste pravo čudo napraviti.

  Da još napišem imena nestalih, Himzo Hadžic vozio konjska kola sa kioskom, Idriz Alić, Hasan Abaz, Huso Zlatarac, Nedžad Zlatarac, Hakija Kandžar. Bio je tu još jedan konobar sa voza, ali ne znam kako se zove.

  Javiću se ponovo u utorak. Srećna Nova godina!
  1992_1995- 91987 - 31.12.2014 : Zoka Hadzici - best (0)

  RE: Ratna odšteta


  Gospodine Đikanoviću, najbolje da pitanje ratne odštete postavite na sajtu vlade Republike Srpske: mfŽmf. vladars. net. Potrebno je da im sve lijepo obrazložite.

  Приликом обраћања је важно да наведете Ваше име и презиме, имена и презимена свих особа са судских одлука и вансудских поравнања, као и контакт телефон.
  1992_1995- 91973 - 30.12.2014 : Radovan Đikanović Bor,Srbija - best (0)

  Ratna odšteta


  Šta se radi na predmetu ĐikanoviĆ radeta? Dobili smo pravosnažno rešenje još 2004. godine po 5000 km Radovan Radomir Miloš Miluša ĐikanoviĆ radi odštete, pogibije našeg brata, odnosno sina. Unapred zahvalna porodica ĐikanoviĆ ps0302496504 0612293070
  1992_1995- 91609 - 15.11.2014 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (3)

  U odbrambeno-otadžbinskom ratu u Srpskoj stradalo 35.000 ljudi


  U odbrambeno-otadžbinskom ratu u Republici Srpskoj stradalo je između 32. 000 i 35. 000 ljudi, procene su Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

  Predsednik Organizacije Nedeljko Mitrović izjavio je Srni da je od toga broja stradalo 22. 500 srpskih vojnika, a civila između 10. 000 i 12. 000, dok je od 10. 000 do 20. 000 srpskih žena bilo izloženo najvećim torturama, među kojima ima ubijenih i silovanih.

  Komentarišući najavu da će beogradski Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku objaviti višetomnu monografiju sa imenima oko 30. 000 srpskih žrtava u BiH tokom rata 1992-1995. godine, Mitrović poručuje da podržava izradu i javno prezentovanje jedne tako ozbiljne monografije o stradanju Srba u BiH. Mitrović je apelovao da autori monografije tesno sarađuju sa predstavnicima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i nevladinim sektorom u Republici Srpskoj da bi podaci o stradanju Srba bili relevantni i u potpunosti tačni.

  Beogradski Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku pripremio je višetomnu monografiju sa imenima oko 30. 000 srpskih žrtava u BiH tokom rata 1992-1995. godine.

  Direktor ovog instituta istoričar Milivoje Ivanišević rekao je Srni da monografija sadrži oko 2. 700 stranica, na kojima su za 98 odsto popisanih srpskih žrtava navedeni podaci - ime, prezime, ime oca, mjesto rođenja, mesto i datum smrti i fotografija, te da je prilikom popisa koristio medotologiju jevrejske zajednice.

  On je naveo da je Institut ovaj posao završio nakon 20 godina upornih istraživanja i da je sada potrebno obezbediti finansijska sredstva za štampanje ove monografije, te da se nada pomoći Republike Srpske. Ivanišević napominje da je u ovoj monografiji popisano nešto manje od 8. 000 srpskih žrtava samo u Sarajevu.
  1992_1995- 89400 - 23.03.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (5)

  Nije bilo rata, samo biznis


  Bosna će u istoriji ostati zabilježena i po tome što je to jedinstven slučaj da, ne jedna nego tri, armije prežive čitav rat - u okruženju.

  Srebrenica

  U ovoj enklavi pod zaštitom UNPROFOR-a u ratu bilo preko 10. 000 vojnika, koji su tokom čitavog ovog perioda organizovali pljačkaške akcije na okolna srpska područja, spalivši preko 150 srpskih sela i pobivši kompletno njihovo civilno stanovništvo, tako da se mnoga od njih ni do dan-danas nisu oporavila. O tome kako je čitava jedna armija mogla da aktivno funkcioniše u okruženju danas govore mnogobrojne činjenice, mnogima od nas poznate još i u toku rata. Gotovo svaku noć su NATO avioni, uz dozvolu srpske strane, na područje srebreničke enklave izbacivali padobrane sa "humanitarnom" pomoći, a uz nju su muslimani dobijali i značajne količine naoružanja koje su debelo plaćali.

  Za mesne nareske, stare preko 35 godina (koje sam i lično vidio) vezana je i mnogo interesantnih priča. Kao prvo, oni potiču iz zaliha NATO snaga koje su bili smješteni u Hanoveru, Zapadna Njemačka. Nakon pada Berlinskog zida, gubi se svaka potreba o održavanju rezervi hrane na tom području pa NATO generali dobijaju naredbu da se ta skladišta rasformiraju. Umjesto da plate značajna novčana sredstva da se sva ta hrana odveze na deponiju smeća, mudri Amerikanci su sve to skupo prodali humanitarnim organizacijama i padobranima izbacili u Srebrenicu. Sem hrane, zaračunali su humanitarnim organizacijama i troškove transporta!

  U toku rata, mnogi Srebreničani su se nadali da im jedan takav padobran, sa nekoliko tona mesnih narezaka, padne u dvorište. Jednoj od srebreničkih porodica se taj "san" i ostvario. Kažem "san" jer je porodici, čini mi se Halilović, u toku noći takav jedan padobran pao na kuću i - pobio četiri člana njihove porodice.

  Bihać

  Bihaćka enklava je u pravom smislu bila muslimanska tragedija prošlog rata. Ovo ne samo zbog toga što su se oni masovno ubijali meću sobom, pa se danas broj poginulih u muslimansko-muslimanskom sukobu procjenjuje čak na 6. 000, nego i zbog toga što je ova enklava opstala samo zahvaljujući tome što su ih oružjem snabdjevali ne samo Srbi i Hrvati, već i pola Evrope. Primjera radi, poznat je slučaj onog Čeha koji je svojim avionom bacao tovare oružja na Bihaćku enklavu, leteći na relaciji Split-Prag, sve do trenutka dok ga Srbi nisu oborili. Uprkos tome što je u avionu poginulo pet članova posade, slučaj gotovo da nije ni objavljen u sredstvima informisanja.

  Žalosno je da danas mnogi muslimani misle da su oni odbranili Bihać, jer prava istina je da je 5. korpus mogao opstati u okruženju upravo onoliko dugo koliko može da živi riba u hermetički zatvorenoj konzervi. Prava je istina da su oni opstali jer su bili dobri kupci, a kupac mora da živi sve dok dobro plaća.

  Sarajevo

  Mnogo je onih koji su spremni da naglabaju na temu da li su Srbi mogli zauzeti Sarajevo, koje se čitav rat nalazilo u okruženju, iz kojeg se "uspješno" branilo i odbranilo.

  Međutim, malo je onih koji shvataju da je Sarajevo predato i ostalo u posjedu muslimana još u junu 1992. godine, kada je sarajevski aerodrom predat UNPROFOR-u. Drugim riječima, srpske vlasti su još tada shvatile da Sarajevo ne smiju dirati jer bi to izazvalo odlučnu reakciju NATO-a, najvjerovatnije u vidu bombardovanja kompletnih srpskih položaja.

  Uprkos tome, Sarajevo je moglo još jednom pasti, ovaj put u julu 1993. godine, kada je ponovo palo u potpuno okruženje, ovaj put kada je Mladić zauzeo Igman. Međutim, muslimanski saveznici sa Zapada su i ovaj put bili odlučni pa se VRS i po drugi put morala da povuče sa dostignutih položaja i bez borbe ih prepusti UNPROFOR-u, koji ih samo nakon par mjeseci prepušta muslimanima.

  Nakon što realan čovjek razmotri neke činjenice, postane mu savršeno jasno da rat na prostorima Bosne i Hercegovine nije ni vođen - područje je bilo samo scena na kojoj su se lokalni političari i bjelosvjetski trgovci oružjem igrali rata. Doduše, bilo je tu i šezdesetak hiljada poginulih, ali se to američkim žargonom može nazvati "kolateralna šteta" ili je još prikladniji ekonomski termin "privremeni gubitak na berzi!"
  1992_1995- 83316 - 06.03.2013 : Sve za Srbiju Beograd - best (0)

  Emisija 'Ćirilica' - 04.03.2013. godine


  Želim da vam preporučim emisiju "Ćirilica" sa TV Happy od 04. 03. 2013. godine. Gosti su advokati koji su branili, i brane, aktere iz onog ratnog vremena 90-tih godina kao što su Milošević, Karadžić, Mladić, itd.

  Posebno obratite pažnju na drugi deo emisije gde se govori o Mrkalama, Sarajevu, Srebrenici, Račku, i svim onim crnim tačkama naše istorije zbog kojih smo unapred osuđeni i etiketirani kao jedini krivci i zbog čega ne smemo druge da pogledamo u oci dok smo zivi.

  Evo i koda za postavljanje emisije na ovaj sajt:


  1992_1995- 82669 - 15.02.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (7)

  U ratu je i nelogično logično - progutana udica


  Na ovom portalu se veoma često iznose mišljenja, čak i od strane Srba, koje mi duboko zaparaju uši, pa sam odlučio da u nekoliko članaka opišem neka svoja viđenja stvari, kako bih natjerao one koji su širokoumni da malo razmisle i o mojim "teorijama zavjera".


  Teorija "zabačene udice"

  Meni se sve čini da je ova taktika bila mnogo puta eksploatisana u prethodnom ratu. Ja ću da je objasnim na primjeru Srebrenice i - Žepe.

  Slučaj Srebrenica

  Do jutra, 11. jula 1995. godine, srpske snage su okružile Srebrenicu i tako-reći završile posao u vezi pada ove enklave. Do tog jutra čak nije ni postojala komanda, a ni namjera, da se uđe u tu enklavu, ali i to naređenje stiže, na veliko iznenađenje Pandurevića i oficira iz TG. Istovremeno, do repetirora iznad grada stiže i 10. diverzantski odred, za koga uopšte nije postojala ni potreba, a nije bio ni u planovima zauzimanja ove enklave.

  U ovom odredu stiže i Dražen Erdemović, osuđeni ratni zločinac, inače nije Srbin po nacionalnosti. On je sa još sedmoricom pripadnika ove jedinice ubio nekoliko stotina Bošnjaka na lokalitetu Branjevo kod Zvornika.. .

  Danas, poslije toliko godina, sve je jasno! Dobro je poznato, to čak i muslimani iz ove bivše enklave tvrde, da je postignut dogovor na nivou Karadžić-Izetbegović o razmjeni teritorija. Dobijeno je "zeleno svjetlo" čak i od Međunarodne zajednice da se uđe u Srebrenicu, a 10. diverzantski odred, skupa sa nekoliko francuskih špijuna i plaćenika, se "slučajno" našao tu da počini zločin za koji će njegovi pripadnici dobiti po 5 godina zatvora, ali će krivica pasti na kompletan srpski narod!

  Srebrenica je bila "zabačena udica" za Srbe, da bi NATO bombardovao srpske položaje, a oni kasnije (uz nenormalno preuveličavanje zločina) bili optuženi za genocid. Uprkos tome što mi svi danas znamo da je to bila namještaljka, meni se čini da je to i najbrilijantnija muslimanska pobjeda u prethodnom ratu!

  Slučaj Žepa - stradanje kolone u Budičinom potoku

  O stradanju kolone u Budičinom potoku, u kojoj je 4. juna 1992. godine poginulo 48 srpskih vojnika, dosta je pisano na ovom mjestu. Ja sam već ranije naglasio, i ovdje ću još jednom da ponovim, da je Veliki Žep bila strateški važna komunikaciona tačka, bez koje bi vojne, a i civilne, komunikacije bile potpuno presječene. Srpska vojska bi praktično ostala bez komunikacija!

  U takvim okolnostima, bilo je strateški važno poslati jednu jaču jedinicu koja bi po svaku cijenu obezbjedila i držala tu kotu u Istočnoj Bosni.

  E, sada se postavlja pitanje da li je vojni vrh VRS znao da može desiti napad na Kolonu? Meni je već odavno poznato da svaki dobar oficir zna da se prilikom odlaska u neku bitku - planira i broj mrtvih! Moje lično mišljenje je da je GŠ VRS itekako razmotrio i bio svjestan te mogućnosti. Oni su računali, recimo na devet, u Budičinom potoku je poginulo čak 48 srpskih vojnika! Drugim riječima, gubici su bili mnogo veći nego što je planirano, vjerovatno i zbog toga što su "u vatru" poslati neiskusni vojnici predvođeni izuzetno lošim komandnim kadrom.

  Još jednom naglašavam da ja nemam nikakvu provjerenu informaciju da potvrdim ovu svoju teoriju. Sve što znam o tom događaju jeste ono što sam čuo na televiziji u toku rata i pročitao u Sinišinim tekstovima. Međutim, ono što mi je "zaparalo uši" jeste činjenica da Siniša kaže da se odjednom na platou kod Jelovaca stvorila čitava armija boraca, tenkova, borbenih vozila. A oni koji su bili oficiri u ratu vrlo dobro znaju da je za dopremanje tolikog ljudstva i vojne tehnike potrebno pažljivo planiranje i mnogo više vremena neko što su ga ovi u Han Pijesku imali.

  Nakon toga, VRS se "prošetala" kroz Gođenje i okolna sela, zauzela Veliki Žep, koji je držala sve do kraja rata. Kao potvrdu koliko je Veliki Žep bio značajan, navodim i podatak da je to bio prvi objekat na teritoriji Istočne Bosne koji su NATO avioni bombardovali!

  Možda se neki, koji "kapiraju" na guranje, još uvijek pitaju zašto je sve to moralo tako da bude! Pa odgovor je jednostavan: VRS je uradila etničko čišćenje nekoliko muslimanskih sela, a svjetski mediji su prikazivali masakrirane vojnike a da se do danas ama baš niko nije sjetio da je ovo bila jedna od strateški važnih pobjeda VRS. Tih dana su se sarajevski mediji naslađivali se nad mrtvim srpskim borcima, obavještavali o "mnogobrojnim sahranama na Palama", slavili "pobjedu" u Budičinom potoku, zaboravivši pri tome da pomenu "etničko čišćenje" njihove teritorije.

  Izgleda da su ovaj put muslimani "progutali udicu".

  Još jednom naglašavam, da ovu teoriju baziram na nekim mojim opservacijama i da nemam nikakvih konkretnih dokaza da istu postavim na neke čvrste noge. Znam da je ovo bolno za Srbe, a pogotovu za porodice onih koji su nastradali u Budičinom potoku, ali njihove žrtve nisu bile uzaludne. Znam takođe, da je prethodni rat bio "medijski" pa drugačije nije moglo ni da bude. Vjerujem da bih i ja tako nešto morao da uradim, da sam ne daj Bože, u tom ratu morao biti general.

  ***

  U ratu je čak i nelogično logično! Gotovo svakodnevno se prisjetim jednog istinitog razgovora, koji sam slučajno čuo. Negdje u toku 1993. ili 1994. godine, razgovaraju dva oficira u jednoj komandi:

 • "Juče sam zauzeo kotu ____ i pri tome sam izgubio samo pet vojnika!" - hvali se jedan oficir.
 • "Da li je ta kota još uvijek naša?" - upita drugi!
 • "Ma jok! Iz Brigade mi nisu poslali smjenu pa smo morali da se povučemo!" - odgovori ovaj prvi.

  Ne sjećam se da li sam, nakon što sam slučajno čuo taj razgovor, doista i povratio, međutim i sada, nakon dvadeset godina, kada pomislim na to nešto mi se prevrće u želucu.

  Danas, nakon 20 godina, zahvaljujući ovom forumu saznao sam i imena tih pet boraca koji su poginuli na toj koti. Ponekad, dok im u crkvi palim svijeću, razmišljam o besmislenosti rata i o tome kako mi obični ljudi toliko malo znamo o njemu!
 • 1992_1995- 82503 - 12.02.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Linija razgraničenja oko Sarajeva - unutrašnji prsten


  Nenad me zamoli da obilježim liniju razgraničenja Unutrašnjeg prstena. Nakon što to pokušah na karti, vidio sam da prilično loše poznajem teren. Evo kako ja to vidim, pa bih vas zamolio da mi pomognete i da me dopunite sa detaljima.

 • Trnovo
 • lijevo od puta kroz Presjenicu
 • Donji Kotorac
 • Lijevo od Vojkovića i Grlice prema Famosu
 • Kroz FAMOS prema Hrasnici
 • Poljem prema Kuli
 • Preko Dobrinje 4 (ispred naše Crkve)
 • Ispod Mojmilo brda
 • Penje se na Mojmilo brdo blizu Vraca
 • Spušta ulicom do Strojerada na Grbavici
 • Dolinom Miljacke do Vrbanja Mosta
 • Penje se na Jevrejsko groblje
 • Zlatište
 • Vidikovac
 • Prvi Šumar
 • Iznad Čoline Kape
 • Sa Trebevića se spušta prema Kozjoj ćupriji
 • Kamelonom u Lapišnici
 • Uz brdo, sadašnjom granicom sa Republikom Srpskom
 • Ispod Borija
 • Zečija glava
 • Kavica
 • Jagomir
 • Mrkovići
 • Barice, Izletište
 • Poljine (naša linija)
 • Iznad Orahovog brijega
 • Siječe Hotonj i spušta se do glavne kapije Pretisa
 • Od Teretne kapije Pretisa, vododerinom prema Glavici
 • do vrha Žuči, prema Koti 850, linija kasnije pomjerena prema Ježevima
 • sa Žuči prema Golom brdu,
 • Mijatovića kosom u pravcu Zabrđa i Rajlovca
 • Do prvih kuća u Sokolju
 • Asfaltnim putem do kasarne u Rajlovcu
 • Kroz teretnu kapiju kasarne, onom livadom prema Delminijumu i preko Doglodima (padom Otesa linija pomjerena prema Stupu)
 • isped Zoranova (Otes) prema Ilidži
 • Kasindolskom prema Ilidži
 • Nedžarići ( prema zgradi Oslobođenja, Vojničkom Polju i Dobrinji 5)
 • Aerodromsko naselje ( prema Dobrinji 5, faza C5, prema Aerodromu)
 • Željeznicom prema Sokolović Koloniji
 • putem prema Hrasnici
 • skreće prema Kovačima i penje se na Igman

  Molim vas da korekcije unesete u polje "ocjenite članak" a ja ću ih unijeti ovdje. Potrebno je navesti što više geografskih pojmova, imena ulica (npr. Ozrenska, Milinkladska) ili geografskih pojmova (Tvrđava, Glavica itd.)

  Unaprijed se izvinjavam zbog grešaka. Na liniji od Trnova do Famosa nisam bio u toku rata, mada taj kraj poprilično poznajem. Isto važi za ono bespuće od Trebevića, dolje prema Lapišnici i gore prema Hreši. Linija u zoni odgovornosti Koševskog bataljona mi uopšte nije poznata, a linija do Vogošće nije baš najbolje vidljiva sa "Srpske Magistrale" sve do Poljina. Na Sokolju i Doglodima sam bio samo jednom, i to u toku rata.

  Zamolio bih da mi dajete konkretne predloge kako da ispravim ovaj opis!
 • 1992_1995- 68321 - 06.04.2012 : F-16 Brioni - best (0)

  O herojima i ratnim zločincima


  Čitao sam o mogućem "sastanku" boraca sa Žuči i njihovom zajedničkom obilasku linije i mjestu nekadašnjih žestokih borbi u kojima se ginulo svaki dan. Nisam baš siguran da bi taj susret na obje strane bilo prihvaćeno sa stoprocentnom saglašnošću. Sigurno bi bilo onih koji bi to kritikovali na svoj način. Ali, sa moje tačke gledišta, ja nemam ništa protiv da se tako nešto u bliskoj budućnosti i dogodi, pod uslovom da u tom "događaju" učestvuju izričito borci sa prvih linija sa Žuči i njihovi komandiri.

  E, sada bih dao akcenat na jednu bitnu razliku, a to je razlika u terminu "heroj" i "ratni zločinac". Kad se gleda sa pravnog i nekog ljudskog aspekta, ova dva termina su veoma različita. Moramo biti veoma izričiti u razdvajanju "heroja", koji su vojnički poginuli na bojnom polju i "ratnih profitera" i "ratnih zločinaca", koji su ubijali civile i nisu uopšte učestvovali u ratnim operacijama.

  U više navrata sam na internetu, nebitno da li se radi o Armiji BIH ili o VRS, našao razne prepiske i komentare da su pojedini heroji automatski proglašeni za ratne zločince, što uopšte ne odgovara istini. Moramo biti veoma savjesni da prilikom osude pojedinaca, bez obzira na kojoj se strani nalazili, pravda i istina treba da budu najvažnije iznad svega.

  U prilog toj tvrdnji navešću jedan primjer, koji sam pročitao poodavno na jednom forumu, a radi se o tome kako je jedan forumaš optužio tadašnjeg generala VRS Slavka Lisicu, da je ratni zločinac, što je potpuno pogrešno. Nije Slavko Lisica kriv što je bio sposoban vojskovođa i što su pod njegovom komandom gradovi u Posavini padali kao kule od karata.

  Slavko Lisica je bio sve, ali ratni zločinac sigurno nije.

  Pozdrav forumašima i očekujemo nove fotografije sa brda Žuč, pa da ih prokomentarišemo, koliko je ko u mogućnosti i koliko se ko sjeća tih ratnih dana.
  1992_1995- 46482 - 15.10.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Lažna imena u toku rata


  Upšte ne sumnjam u Fripeovu priču da je krio da je Srbin dok je u toku rata živio u Hrasnici i ne vjerujem da se to detaljno provjeravalo kako bi se utvrdilo dali laže a evo i zašto tako mislim:

  Prije svega muslimanima u Bosni je bio cilj da se Srbi i Hrvati izjašnjavaju kao Bosanci. To su pokušali da na zadnjem popisu '91 tada su muslimani pravili pritisak na stanovništvo u Bosni da se svi izjasnimo da smo Bosanci i da pričamo bosanski jezik. Ja sam to lično doživio prilikom popisa stanovništva, iako sam se tada kao i monogi glupi Srbi, izjašnjavao kao Jugosloven.

  Kada je rat počeo za muslimane i Hrvate je bilo dovoljno da kažeš da nisi Srbin i da uzmeš pušku da se boriš protiv Srba. Sami početak rata, dok su svi bili zbunjeni šta se dešava, mnogi Srbi koji su se nalazili na prostoru gdje većinsko stanovništvo nije bilo srpsko, nasjedali su na muslimnsko-hrvatsku propagandu, zbog čega su uzeli pušku da se bore na pogrešnoj strani. Na taj način su davali sigurnost svojim porodicama i ja im zbog toga uopšte ne zamjeram. Mislim da da bi isto tako i ja postupio da sam kojim slučajem živio u takvoj sredini.

  Danas kada je rat završen, očito se vidi da muslimani još od pada Osmanlijskog carstva pokušavaju da naprave BiH, tvrdeći i učeći svoju djecu da su oni neki drugi narod i da nemaju ništa zajedničko sa Srbima i Hrvatima. Pošto Srbi imaju majku Srbiju a Hrvati svoju lijepu Hrvatsku, muslimani su smatrali da bi i oni trebali da imaju svoju državu u kojoj bi vremenom napravili da ostali narodi u BiH postanu nacionalna manjina. Ta politika se i dalje nastavlja, samo što su se apetiti povećali stvaranjem bošnjačke nacije, koja se sada širi na sve države bivše Jugoslavije i na taj način pokušavaju da kažu čija je Bosna. Nova muslimanska nacija (Bošnjak) otvoreno prijeti svim državama sa prostoru bivše Jugoslavije, koja će kada za to kucne pogodan čas, ponovo krenuti u ostvarivanju svojih davno zacrtanih ciljeva.

  Čitajući tekstove koje je pisao Fripe, sjetio sam se nekih događaja iz rata. Možda sam u nekim mojim tekstovima spominjao te slučajeve ali ću ih opet pomenuti, možda Fripe znati nešto o tome, pa bi nam moga dati neku informaciju.

  U toku rata su preko Grbavice izašli brat i sestra koji su se prilikom izlaska iz muslimanskog Sarajeva prestavili kao Srbi. Na žalost, zaboravio sam imena koja su njih dvoje tada koristili ali sam siguran da je taj slučaj poznat našoj Državnoj bezbjednosti, jer su nakon njihovog izlaska iz Sarajeva pobjegli u Beograd.

  Naša D. B. u toku rata nije imala dobru saradnju između opština koje su bile pod srpskom kontrolom pa tako nisu detaljno provjeravali osobe koje su izlazile sa muslimanske teritorije. Za nas je bilo najvažnije da je neko izašao iz Sarajeva i da ostane što manje Srba pod muslimanskom kontrolom. Kada su iz muslimanskog Sarajeva izašli neki Srbi, koji su spominjali brata i sestru koji su prebjegli na srpsku stranu, tvrdili su u svojim izjavama da su njih dvoje bili najokrutniji zločinci koji su maltretirali Srbe po Sarajevu. Koliko se ja sjećam njeno ime koje je koristila u Sarajevu bilo je Azra a njegovo sam zaboravio. Tako je srpski D. B. saznalo za zločine koje su ovo dvoje počinili i počela potragu za njima. Istraga nije donijela ništa osim saznanja da su njih dvoje preko Republike Srpske otišli u Beograd i tamo im se gubi svaki trag.
  1992_1995- 27862 - 13.04.2011 : Nikola Niš, Srbija - best (0)

  O ratu u BiH


  Sasvim slučajno sam nabasao na Vaš sajt. Prvo svaka vam čast, na trudu, znanju i volji da nešto ovako napravite i uređijete. Drugo, imao sam 17 godina kada je počeo rat u Bosni. Kod nas su tada vladale sankcije i svetska hiperinflacija. Koliko god smo preko TV Bastilje obaveštavani o ratu u Bosni, a naročito mi u Južnoj Srbiji gde nije bilo mnogo ljudi koji su tamo odlazili kao dobrovoljci (mobilisanih za rat u Hrvatskoj ili Bosni iz mog kraja, sem ponekih oficira i specijalnih jedinica tipa 63. padobranske, sigurno nije bilo) prave strahote rata, ubijanja po Sarajevu, heroje i zločince i sve drugo što sada čitam, retko ko zna.

  Ono što me je najviše pogodilo, mada to svaki rat proizvodi, to su izbijanje okorelih kriminalaca (na obe strane) ali i sitnih običnih ljudi bez pravog života u miru, u prvi plan. Najporaznije i najteže mi pada stanje posle rata, kada je formirana Republika Srpska. Takve političke igre, manipulacije životima običnih ljudi, krađa fabrika, lično bogaćenje i slanje svoje dece u taj prokleti Beograd, koji usisava sve što vredi i ne vredi od srpskog naroda, i svet. Lokalni moćnici (poput onih na Palama) itd.

  Šta posle svega reći o Radovanu Karadžiću i ostalima? Sve to je uništilo srpski narod više nego rat. Verujem da gospoda u Banja Luci živi ekstra a narod širom Republike Srpske još uvijek je bez posla i bez budućnosti.

  Mogu samo da konstatujem da nije mnogo bolje ni u Srbiji, jer vladaju ista pravila. Još samo jedna konstatcija, vezana za ono što sam pročitao o ratu u Sarajevu, bez uplitanja u zločine, opsadu isl. , Mislim da je najveći gubitak za srpski narod u Bosni bio napuštanje Srpskog Sarajeva, o čemu do pre par dana nisam imao pojma. Ipak je Sarajevo glavni grad, centar svih zbivanja i na kraju i grad u kome su Srbi vekovima živeli i u njemu proizveli masu poznatih i nepoznatih javnih ličnosti, lekara, profesora, umetnika, pevača, sportista itd. Ogroman gubitak, koji plašim se Banja Luka ili Pale nikad neće nadoknaditi. Veliki pozdrav za webmastera i samo nastavite ovako.
  1992_1995- 27502 - 07.04.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Nedostatak municije 1995. godine


  Povodom pisanja Rrazvigora o nedostatku municije, uzeh i ja da se oglasim. Radi se o tekstu pod brojem 27365 od 25. 03. 2011. Komentarišem ga sa izvjesnim zakašnjenjem jer sam tek danas došao kući i malo pogledao moju omiljenu stranicu.

  Tačno je da smo kuburili sa municijom, kako zbog "šenlučenja" naših boraca prilikom smjene na liniji, ali i zbog drugog slavlja.

  I SBP je imala tih problema. Jedan od primjera je pokušaj deblokade Sarajeva od strane muslimana kada nam je ponestajalo municije i kada smo zatra"ili da nam se po"alje municija sa Pala smo dobili odgovor da ćemo je dobiti.

  To bi islo u nedogled da nije Tomo Kovac, nije mi ljubimac, oti"ao na Pale kod Radovana pa ga tamo "nalijepio" na "pasja preskakala" i dovukao par kamiona municije.

  Taj nedostatak municije, moja konstatacija i mnogih mojih kolega, je razgovor vođen između Slobodana Milo"evića i Radovana Karad"ića kada ga Slobo pitao "zar ta vukojebina od grada (misli na Sarajevo) jo" uvek nije pala? "

  Drugi primjer kao reko"e sankcije od strane Srbije a mi poku"avamo preko Rače da prebacimo municiju. Jedna ekipa je bila zadu"ena da pije sa unproforcima dok se ne "oduzmu" od alkohola, dok drugi rade na prebacivanju municije. Kamioni zapeli u blatu pa se tra"e traktori i tzi sajle. I dok smo ih poku"avali izvući iz blata jedan pripadnik ka"e da neko snima noćnom kamerom. Ovo je rekao "Ćita", momak sa odličnim vidom. Pored njega, u toj ekipi su bili i Bad, Paraga, Pero Turčin i drugi.

  Par momaka odlaze na navedeno mijesto i zatiču njemačkog novinara koji je sve snimio. Traku smo kasnije pogledali u policijskoj stanici. Ni"ta interesantno reklo bi se, novinar radi svoj posao ali je interesantno da mu je akreditaciju potpisala Sonja Karad"ić.

  Nikada se neće saznati za sve mutne radnje koje su se koristile u toku tih ratnih dana...
  1992_1995- 24779 - 14.08.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Muslimani sa srpskim imenima


  Ako negdje na Floridi ili Novom Sadu razgovarate sa Milicom ili Srećkom, vjerovatno ćete pretpostaviti da se radi o Srpkinji tj. Srbinu. Međutim, nemojte da u to budete baš previše sigurni! Možda razgovarate i sa muslimankom, tj. muslimanom jer na ovom svijetu postoje i muslimani sa srpskim imenima.


  Azra kao Dragana

  Za ovo sam doznao na početku rata. Negdje u ljeto 1993. godine, mojoj prijateljici Joki se, dok je na Palama ulazila u beogradski autobus, učini da je među putnicima i njena školska drugarica Azra. I dok je prolazila pored Azrinog sjedišta, njihovi pogledi se susretoše i Joka zadrhta kada ugleda Azrin prestravljeni izraz lica...

  U toku putovanja Azra je svo vrijeme gledala kroz prozor i do Beograda se nije okrenula u pravcu zadnjeg dijela autobusa.

  Kada su došli do Drine, tačnije na granicu sa Srbijom, policajac iz Malog Zvornika je ušao u autobus i pokupio lične karte a potom ih odnio na pregled. Kada je autobus ponovo krenuo, kondukter je počeo da proziva putnike po imenu i da dijeli lične karte. Nakon što izgovori ime "Dragana", Azra je od konduktera uzela svoju ličnu kartu...

  A nakon dolaska u Beograd, dok su iz prtljažnika uzimali stvari, Joka je malo bolje osmotrila Azru i tako da se definitivno uvjerila da ne griješi. Azra je zgrabila svoj prtljag i žurno nestala u nekom od prepunih beogradskih tramvaja.

  I dok mi je ovo pričala, Joka se prisjetila da je Azrin otac radio u sarajevskom MUP-u, tako da mu nije bilo teško napraviti falsifikat lične karte a onda svoju jedinu kćerku poslati u inostranstvo - preko Romanije i Beograda.

  Da napomenem i to da Joka ni u jednom trenutku nije pomislila da carinicima i kondukteru prijavi da se u autobusu vozi muslimanka sa falsifikovanom ličnom kartom. Ona to, jednostavno, nikada ne bi učinila svojoj školskoj drugarici koja nije bila kriminalac nego je samo pokušavala da pobjegne iz sarajevskog pakla.

  Lažne dokumente izdavali i Srbi

  Međutim, nisu lažne dokumente izdavali samo muslimani. U to sam se lično uvjerio 1994. godine kada me je Aleksa, moj dragi prijatelj iz Sombora, odveo na Palić sa namjerom da me počasti sa ribom koju u svježem stanju ne probah od početka rata. Ceh je tom prilikom platio jedan uvaženi političar iz Subotice, inače visoki funkcioner SPS-a.

  Onako uz vino i ukusnu hranu, pomenu taj Subotičanin da je čitav Palić pomalo zapušten još od vremena kada su na tom mjestu bile muslimanske izbjeglice.

  - "Pa šta se desilo sa njima? " - upitah ja.

  - "Ma ćuti, bili su to veliki problemi! Bili su to uglavnom oni jadnici iz Bijeljine i Zvornika, koji su u Srbiju prebegli na početku rata. U izbjegličkom kampu na Paliću ih je bilo oko 700. I nije im ovdje bilo loše ali muslimanska propaganda na sarajevskoj televiziji objavi da se ovde na Paliću nalazi koncentracioni logor, a ne izbeglice. Mi smo im dali pasoše sa srpskim imenima i poslali ih preko granice u Mađarsku".

  Kasnije sam shvatio i zašto su muslimani morali da dobiju srpska imena! U to vrijeme su se pasoši izdavali isključivo u Beogradu pa je bilo neizvodljivo tamp poslati 700 zahtjeva za pasoš, svi sa muslimanskim imenima. Kako u Subotici gotovo da i nema muslimana, službenici u beogradskom MUP-u bi stopirali stvar jer Beograd ima pravo da izdaje pasoše samo svojim državljanima. Zbog toga se subotičko rukovodstvo dosjeti pa u Beograd posla imena seljaka koji nemaju potrebu za pasošima. U roku od nekoliko sedmica na Paliću više nije bilo muslimana!

  Ako se sjećate, na isti ovaj fazon je i Radovan Karadžić dobio identitet Dragana Dabića iz Rume.

  Srbo-muslimani u inostranstvu

  Svi muslimani koji su sa lažnim papirima otišli u inostranstvo ostvarili su nekakav izbjeglički status, tj. počeli da dobijaju nekakav vid humanitarne pomoći. Mnogi od njih su na falsifikovane papire dobili i radne dozvole, a oni koji su otišli u Kanadu i Ameriku su primili i državljanstva ovih zemalja - pod srpskim imenima.

  U ovo zadnje me je uvjerila i Jasmina Oćuz, rođena Sokočanka čija je majka Alja radila kao spremačica u Srednjoškolskom centru u Sokocu. Jasna sada živi u Tampa Beju, Florida, pod prezimenom Đorđević (ponekad i Selimović) a koja kaže da "u lokalnu džamiju dolazi mnogo muslimana koji imaju srpska imena". Na primjer, "Milica" i "Đorđe"!

  Žrtve tkz. Srebreničkog masakra žive pod srpskim imenima

  Sa problemom muslimana koji imaju srpska imena suočila se i Komisija za istraživanje "Srebreničkog masakra", koju je oformila Vlada Republike Srpske a koja je u svom kratkom mandatu uspjela da od nekoliko spiskova i ukupno 150. 000 imena, dođe do još uvijek nerealne brojke od 7108 osoba nastradalih u "Srebreničkom masakru", uglavnom vojno sposobnih muškaraca.

  Kada god pomenem "Srebrenički masakr" ja moram da naglasim da je mudžahedinska propagandna mašina fabrikacijom niza notornih laži bacila mrlju na preko hiljadu stvarnih žrtava ovog nemilog događaja. Na listi "žrtava" ovog "masakra" našao se i Čelebić (Rašid) Hazim, rođen 10. 10. 1971. godine u Cerskoj, opština Vlasenica, koji se ujedno nalazi i na spisku " Žrtava srebreničke apokalipse" i AOP-a Tuzla, a evidentiran je i na spisku MKCK. Za Hazima je utvrđeno je da je promjenio identitet u Pavlović Srećko koji sada živi u Novom Sadu.

  Neki muslimani su se vratili svojim korjenima

  Predpostavljam da se nakon završetka rata veliki broj muslimana, koji je u ratu došao do srpskog identiteta, vratio svome originalnom imenu. Međutim, muslimani koji su otišli u inostranstvo i tamo dobili papire to nikada neće moći uraditi. Kako objasniti američkoj vladi da si u zemlju ušao sa falsifikovanim dokumentima? Ako to uradiš, gubiš državljanstvo i ideš u zatvor!

  Savjet za vas, moje prijatelje rasute svugdje po bijelom svijetu! Ukoliko imate poznanike, na primjer Milicu i Đorđa, provjerite njihov identitet kod njihovih zemljaka. Koristite se zdravim razumom, pa ako npr. poznajete srpsku porodicu čije dijete (rođeno u inostranstvu) nosi muslimansko ime (npr. Emir, Zlatko ili Emina) nemojte baš biti sigurni da se družite sa Srbima.
  P. S. Ako sumnjate u moju priču, stavite se na mjesto Azre koja putuje preko Romanije. Da li biste se usudili negdje u torbi sakriti i vaš pravi pasoš? Pored toga, mnogi su muslimani izbjegli iz svojih kuća a da pri tome nisu ni ličnu kartu ponijeli. Konačno, većina seljaka nikada nije vadila pasoš, a pogotovu imala važeći u trenutku kada je počeo rat.
  1992_1995- 24199 - 26.03.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  RE: Koja istorija je prava


  Poštovana,

  Ti negiraš istoriju, a ja mislim da je proučavaje istorije izuzetno važno! Čitav ovaj sajt, i dobar dio mog života u zadnjih desetak godina sam posvetio proučavanju istorije!

  Jedan mudri filozof je rekao da "onaj koji kontroliše prošlost upravlja i budućnošću, a prema tome diktira i odgovore koje mi nudimo na postojeće probleme".

  Navešću ti jedan uprošćen primjer. Potuku se u dvorištu Jovan i Perica, a zatim dođu kod svojih roditelja da se žale. Na osnovu akumuliranog znanja u prošlosti, njihovi roditelji vrlo dobro znaju kakvu akciju treba preduzeti da bi njihova porodica i dalje dobro funkcionisala. Čak i djeca shvataju da će njihovi roditelji svoju mudru odluku bazirati na istorijatu njihovih prethodnih sukoba.

  Ako ti se ovaj moj "dječiji primjer" nije svidio, a u kome namjerno nisam upotrijebio "Muja i Pericu" jer ne mogu biti braća, navešću ti jedan primjer iz istorije. Moram ti priznati da do devedesetih godina prošlog vijeka i nisam bio baš veliki ljubitelj istorije. Bio sam jedan od onih laika koji su pokušavali da vjeruju da su za Jasenovac krivi Nijemci. A onda sam počeo da čitam istoriju. Ne dugo nakon toga mi je postalo jasno da bi mnogi Srbi danas bili živi - samo da bolje poznavali prošlost. Jer kako objasniti činjenicu da su Srbi i po drugi put u 20. vijeku ponovili jednu te istu grešku vjerujući vjerujući u "bratstvo i jedinstvo" i poštenje svojih muslimanskih komšija. Zbog nečitanja istorije, mnogi su izgubili glavu!

  NaveŠĐu ti jedan primjer za to! Istorija nas uči da je do Drugog svjetskog rata Baščarija bila preplavljena srpskim radnjama. Nakon 1945. godine, Srba tamo više nije bilo. Do 1992. godine u Sarajevu je živjelo oko 170. 000 Srba. Danas ih tamo gotovo da i nema! To je zbog toga što su Srbi najzad shvatili da sa muslimanima nema zajedničkog saživota. Nažalost, previše kasno za onih pet do deset hiljada srpskih civila koji su ostali na muslimanskoj strani i koji su masakrirani od strane svoje "islamske braće".

  Istorija je nauka koja se bavi proučavanjem dokumentacije i materijalnih činjenica u cilju istinitog tumačenja prošlosti. Meni bi bilo drago kada bi srpski, a i muslimanski istoričari, proučili i dokazali (ili opovrgli) moju teoriju da su Srbi koji su ostali vjerni ideologiji Alije Izetbegovića, u ratu korišteni na Žuči kao "topovsko meso" u borbi protiv Srba. Drugim riječima, ja tvrdim da su muslimani na najteže borbene linije oko Sarajeva slali upravo Srbe. Jer, i njima je bio cilj da sačuvaju svoj narod, makar i na štetu ona druga dva naroda. Samo na ovaj način se može objasniti činjenicu da je Prva slavna (pravoslavna) brigade Armije BiH na početku rata brojala 420 Srba, a na kraju rata ih je ostalo jedva 70. Procentualno gledjući, gubici među Srbima koji su ustali lojalni Aliji Izetbegoviću su višestruko veći od onih koje su imali muslimanski vojnici.

  Eto, iz ovih jednostavnih primjera možeš zaključiti da je istorija itekako važna. Neko je jednom prilikom rekao: "Istorija je priča o prošlosti koja je značajna i istinita". Jedini problem je da je do istine teško doći. Jer, istina veoma često ne odgovara pojedinim stranama u sukobu, pa one nisu spremne da istoričarima pruže punu podršku u utvrđivanju nepobitnih činjenica.

  Na primjer, koministi su zabranili istoričarimaa da utvrde činjenično stanje u vezi Jasenovca jer su smatrali da bi to izazvalo nezadovoljstvo Srba i dovelo do nestabilnosti Jugoslavije. Zbog toga danas Hrvati tvrde da je u Jasenovcu pobijeno "samo" 70 hiljada Srba, a Srbi i ostatak Svijeta barata brojem koji je jako blizu jednom milionu.

  U isto vrijeme, ja duboko vjerujem da su Srbi u Srebrenici pobili oko 900 muslimana. Detaljnim iskopavanjem i istraživanjem ponađeno je oko 470 leševa, a Srbi su okrivljeni su za 8107. Apsurdno je u ovom slučaju da su Srbi ti koji traže da se ovaj slučaj otvori i utvrdi činjenično stanje. Međutim, asurdno je da muslimanskoj strani nikada nije bilo u interesu da se slučaj preispita i utvrdi precizan broj žrtava koje se pripisuju tkz. "Srebreničkom masakru".

  Na ovom mjestu bih ti pokušao objasniti i suštinu istorije. Cilj istorije je da ispriča priču o prošlosti koja sadrži sve bitne činjenice o nekom događaju, a pri tome se izostavljaju nebitni detalji. Na primjer, kada se u istoriji govori o bici na Kosovu, navodi se da je Turaka bilo između 27 i 40 hiljada, kao i da je Srba bilo oko 30 hiljada, od čega 10 do 15 hiljada pod komandom kneza Lazara, a 5 do 10 hiljada pod komandom Vuka Brankovića. Na ovom primjeru se može vidjeti da istoričari nikada nisu utvrdili precizan broj vojnika na zaraćenim stranama. Ali i ovo je dovoljno da se shvati da su Turci bili brojčajno nadmoćniji, a uz to i bolje obučeni. Ujedno, pomaže nam da shvatimo i kolika je bila hrabrost kneza Lazara kada je udario na Turke, čak i onda kada mu je Vuk Branković okrenuo leđa i povukao svoju vojsku sa Kosova.

  Za istoriju pojedinac nije bitan. U nju ulaze samo generali, kraljevi i izdajnici, i vrlo rijetko poneki heroj...

  Kao što vidiš, istorija nije precizna nauka. Istoričari tragaju za dokazima i bilježe samo one koji su za njih bitni. Otuda i proizilazi politička obojenost i neobjektivnost pojedinih istoričara, pa mi kažemo da svako vrijeme i svaka vlast piše svoju istoriju. Zbog toga je istorija jedna dinamička kategorija, koja se mijenja sa vremenom. Ja bih istoriju uporedio sa vinom " što starija to bolja, jer sa vremenom blijedi politička obojenost i uticaj na događaje. Primjera radi, Vuk Karadžić je napisao dvije istorije o Milošu Obrenoviću: onu prvu, kada je ovaj bio na vlasti i onu drugu kada je knez Miloš protjeran iz Srbije. Tebi prepuštam da pogodioš koja je tačnija i bolja.

  Kaže i to da "istorija više govori o vremenu u kome se piše, nego o vremenu o kome se piše". Na primjer, istoričari 19. vijeka su tvrdili da su se Grčko i Rimsko carstvo raspali zbog nemorala, da bi u 20. vijeku potpuno odbacili ovu teoriju.

  Na ovom forumu si mogla pročitati da se dva borca, koja su učestvovala u bici na Nišićkoj visoravni svađaju oko hronologije bitke i broja poginulih. Ja sam siguran da su obijica bili učesnici u bici na Mačku, međutim svaki od njih ima različitu percepciju i zapaža drugačije detalje, te posjeduje različite intelektualne sposobnosti pa drugačije procesira nformacije nekom trenutku. Pored toga, psiholozi su dokazali da se čak i svjedoci nekog događaja mogu "obraditi" razno-raznim metodama, nakon čega će povjerovati u iskrivljenu verziju koju su možda čuli od osobe koje se čak i nije nalazila na licu mjesta.

  U civilizovanim zemljama (ovdje ne ubrajam Bosnu) istoričari upoređuju svoje teorije sa svojim kolegama, vrše komparaciju argumenata i činjenica, i tako dolaze do prave verzije istorije, one koja je najbliža istini. Da bi istorija bila istinita mora biti zasnovana na preciznim činjenicama, logična i balansirana. Na Zapadu se veoma često koristi termin "polu-istinite istorije" jer prikazuje samo jednu stranu medalje.

  Veoma često ljudi zamišljaju istoriju kao veoma preciznu nauku. Ovo uvjerenje je preovladavalo do početka dvadesetog vijeka. Čak su i mene učili u školi da istoričari stvaraju sliku prošlosti na osnovu dokaza koje prikupljaju, i da svaka nova generacija istoričara dodaje nove činjenice u tu sliku prošlosti koja nam na kraju služi da razumjemo događaje koji su iza nas.

  Međutim, ovo je zbog toga što mnogi istoričari ne sakuplja dokaze da napišu istoriju, nego da potkrijepe teorije koje su prethodno stvorili u svojim glavama. Tipičan primjer je Hitlerova teorija o "višoj rasi", koju je Pavelić doradio da dokaže da Hrvati potiču iz Mespotamije tj. Iraka.

  Ustoriju Balkana sam učio dva puta: prvi put na srpsko-hrvatskom u vrijeme komunizma, a drugi u Americi - na engleskom. I mogu ti reći da je ova druga mnogo logičnija i sa mnogo manje laži. Naravno, i kod Engleza možeš naći više verzija naše istorije: pro-katoličku, pro-islamsku i onu objektivnu.

  Nakon svega što sam do sada rekao o istoriji, pomislićeš da ja negiram vrijednost istorije kao nauke. Naprotiv, ja mislim da je istorija veoma važna društvena disciplina, ako ne i najvažnija. Međutim, samo mudri ljudi mogu da shvate vrijednost istorije kao društvene nauke. Vjerujem da ti je poznato da dvije osobe mogu pročitati isti tekst i potpuno ga suprotno protumačiti, u zavisnosti od obrazovanja, kulture, nacionalne obojenosti" Istoriju će shvatiti pravilno samo oni koji su dovoljno obučeni za to! Zbog toga i postoji "zanat" koji se naziva "istoričar".

  Utvrđivanje šta se stvarno desilo u nekom određenom vremenskom momentu je vrlo slično suđenju nekom pojedincu optuženom za neki krivični prestup. Na "sudu" se prikazuje dokazi, činjenično stanje, saslušavaju se svjedoci. Veoma često, dokazi prikazani pred "sudom" su puni nelogičnosti i neobjašnjenih momenata. Iskazi svjedoka, za koje se sumnja da su lagali, se uzimaju sa rezervom. Međutim, ponekad se utvrdi i suprotno tj. kontradiktorne stvari se dokažu kao istinite. U razmatranja istorijskih događaja, nerasvjetljeni momenti se popunjavaju sa vjerodostojnim objašnjenima. Kao posledica pretresa nekog događaja iz prošlosti, stvara se jedna nova slika " istinita i bez predrasuda. Nastaje nešto što se zove istorija.

  Istorija objašnjava događaje iz prošlosti. Treba pomenuti i to da su mnogi događaji u istoriji isprovocirani upravo krivim tumačenjem istorije. Na primjer, Hitler je u svojoj ludoj glavi stvorio viziju tkz. "arijevske rase" koja je njemački, a i kompletan evropski narod, doveo do najveće katastrofe 20. vijeka. I to sve zbog toga što su Arijevci i njihovi sateliti ( Italijani, Hrvati, Mađari") povjerovali da su oni stvarno nekakva viša rasa plave krvi.

  Istorija je dala objašnjenje za mnoge događaje iz prošlosti. Na primjer, istorija je objasnila i to da je Drugi svjetski rat počeo onoga trenutka kada je potpisan mir u Versaju 1919. godine. Ovo zbog toga što je taj mir bio toliko nepovoljan za poraženu Njemačku, da su snage nezadovoljne uslovima mira odmah počele da rovare i spremaju teren za novi, još krvaviji rat.

  Ponekad i pobjednički narod u ratu (npr. Srbi u Bosni) prolazi kroz čitav niz ponižavanja i represalija. Ono što je u krvi stvoreno (Republika Srpska) Srbima se u miru negira i oduzima. A kako Njutn reče, "sila akcije izaziva silu reakcije". Ja bih još dodao " opet smo pali na popravni iz istorije!

  Za naslov teksta "Koja istorija je prava" ti dajem desetku. Jer, kažu da je postavljeno pitanje početak saznanja. Međutim, tvoj komentar ocjenjujem sa čistom jedinicom. Negiranje potrebe za istorijom je za mene zločin za koji bi trebalo kažnjavati na isti način na koji su se partizani ophodili prema svojim ratnim drugovima kad ukradu šljivu iz nečije bašte. Srećom, partizana više nema pa te osuđujem da živiš takva kakva jesi.
  1992_1995- 24191 - 26.03.2010 : Ina Stavasbriga - best (0)

  Koja historija je prava?


  Jedan historičar je rekao: "Jeste da sam historičar ali ne znam šta je se prije 500 godina desilo! " Kako mi možemo znat da je sve tako bilo kako sve piše po historijama. Ja ne znam više šta sam jela prošle sedmice a kamo li šta je bilo prije par stotina godina. Narod treba da živi. I to na miru. Šta je narodu danas dan? Svi hoće da budu veliki Hrvati, Srbi i muslimani itd. Svi hoće nesto da dokažu. Kako je ko nastao. Kako koja država i zemlja kome pripadala. To nije potrebno. Ljudi samo. Evo Katolici vladaju čitavim svijetom. I šta se dešava po crkvama? Silovanje djece? Da li je to istina? Muslimani ne smiju jesti svinjetinu? Zašto? I tu svinju je bog ili Allah stvorio. I ovo i ono.. Šta znamo? Što? Kako? Šta je istina? Šta nije? Niko ne zna.. I zato neka se ne pričaju gluposti više. Narod nema hljeba da jede kako treba po Balkanu. Ja bi te političare ubila za primjer. Jer svako piše svoju historiju kako kome paše. Pa mi smo narod gori od životinja. Pozdrav svima!

  Poštovana,

  na tvoje pitanje sam pripremio odgovor u posebnom članku.
  1992_1995- 23839 - 24.02.2010 : Razvigor - best (0)

  Trofeji


  Српски ратни трофеји 1991. - 1999.  Оружје и опрема заробљени у борбама против хрватских усташа, шиптарских терориста и америчких војника од 1991. до 1999. године, као и опрема америчких пилота и делови оборених авиона током НАТО агресије 1999. године.
  1992_1995- 17832 - 07.05.2008 : Laki - Pale - best (0)

  Put života


  Na današnji dan 07. 05. 1992 oslobođena putna komunikacija Pale - Lukavica, posebno teške borbe vođenje na Zlatištu i u rejonu Osmica.
  1992_1995- 12926 - 26.05.2007 : Jastreb - best (2)

  Alijina 'demokratija'


  Pozdravljam te brate Srbine iz Olova. Ne znam zasto Željko nije blokirao ovog turskog spijuna, jer su njegova braca palila i zarila Čemerno, Graoviste, Tarcin, Bradinu (danas se navrsava 15 godina od pokolja u Bradini).

  Ono zbog cega sam posjetio ovu stranicu je ovaj gornji snimak, na kojem ima mlo "materijala", koji su snimili i objavili stranci i koji govori o demokraciji izmetbega i o "ćetnićkoj agresiji", pošto ovi agresori na video klipovima nose bradu.

  Kliknite na sredinu slike da vidite ovaj snimak. Djeci i osjetljivim licima ne preporucujem otvaranje ovih video klipova.

  Pozdrav svoj braci Srbima na planeti!

  1992_1995- 12853 - 22.05.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)


  Likvidacija komandanata muslimanskih oružanih formacija - učesnika u masovnom ubijanju Srba - civila u Sarajevu

  Pored formalnih - simboličnih suđenja nekim neposrednim učesnicima u masovnim ubistvima Srba u Sarajevu, drugi pouzdaniji oblik uklanjanja dokaza o umešanosti države tzv. BiH u te zločine - bio je likvidacija zapovednika vojnih jedinica koje su vršile zločine. Oni su prvo podsticani na izvršenje zločina prema Srbima, a zatim su - po obavljenom zadatku - kao neugodni svedoci - likvidirani.

  Jusuf Prazina napustio je Sarajevo krajem oktobra 1992. godine po nalogu Alije Izetbegovića (nalog mu je preneo Rusmir Mahmutćehaić, potpredsednik Vlade tzv. BiH), a zatim je ubijen u Belgiji.

  Oktobra 1992. godine civilna policija opkolila je zgradu u kojoj se nalazio Mušan Topalović sa svojim štabom i nakon oružanog sukoba u kome je ubio više policajaca, Topalović se predao i ubrzo posle toga je ubijen. Pre toga je telefonom razgovarao sa Alijom Izetbegovićem.

  Samir Kahfedžić je ubijen od strane muslimana na Igmanu.

  Mišo Davorin, takođe učesnik u zločinima protiv Srba, ubijen je u Sarajevu.


  1992_1995- 12852 - 22.05.2007 : Zoran Janković - best (0)


  SDA je još 1991. godine formirala tajne vojne organizacije čiji je cilj bio protivustavno, nasilno otcjepljenje SR BiH od SFRJ.

  Rat prije početka rata


  Prvo latentni, a zatim i otvoreni pritisci na Srbe u BiH, otpuštanje sa posla, maltretiranje i progon počeli su daleko prije nego što je počeo sam rat. Vršen je čak i institucionalni pritisak na Srbe uz pomoć kadrova SDA koji su se nalazili na značajnim političkim pozicijama u SR BiH. Posebno uz pomoć MUP-a, na čijem čelu je bio Alija Delimustafić. Načelnik Uprave za kadrovske poslove Hilmo Selimović, instruisan direktno od Alije Izetbegovića, po hitnom postupku otpuštao je kadrove srpske nacionalnosti i bez ikakvog zakonskog postupka na rukovodeća mjesta postavljao kadrove SDA. Lično Delimustafić je, krajem 1991. i početkom 1992. godine, zabranio rad na otkrivanju i vođenju postupaka protiv kriminalnih djelatnosti pripadnika SDA i HDZ.

  piše: Zoran Janković

  Interesi Srba, Hrvata i muslimana početkom devedesetih godina u BiH bili su, iskreno, do krajnosti suprotstavljeni. Srbi su željeli da BiH ostane u sastavu Jugoslavije; muslimani su po svaku cijenu htjeli da BiH otcijepe i formiraju takozvanu suverenu i nezavisnu Bosnu; Hrvati su balansirali, ne želeći ni jedno ni drugo. Suprotstavljeni politički interesi najjače su se artikulisali kroz tri nacionalne stranke " SDS, SDA i HDZ. Međutim, SDA je jedina prije rata formirala i svoje militantno krilo i ilegalne vojne organizacije. Sama ideja o formiranju vojnog krila Stranke demokratske akcije stara je, najvjerovatnije, koliko i sama SDA, ali se sa osnivanjem ilegalne paravojske počelo u aprilu 1991. godine (treba li podsjećati da je rat počeo punu godinu dana kasnije? ). Uputstvo o organizaciji i djelovanju na terenu, prema vlastitom priznanju, izradio je Munib Bisić, tadašnji pomoćnik ministra odbrane SR BiH, u saradnji sa drugim kadrovima SDA.

  Lukava strategija

  U osnivanju Patriotske lige, kako je paravojna formacija nazvana u maju 1991, učestvovali su i Sefer Halilović i Rusmir Mahmutćehajić. Halilović, koji će u julu 1992. godine postati načelnik Generalštaba A RBiH, a danas je haški optuženik zbog počinjenih ratnih zločina, bio je zadužen da iskoristi svoje vojno znanje stečeno na akademiji i komandno-štabnoj školi JNA i uradi formacijsko-organizacioni dio posla i rukovodi, dok je Mahmutćehajić imao ulogu "političkog komesara". U svojoj knjizi Lukava strategija, zbog koje danas mnogi bošnjački ratni kadrovi proklinju dan kad je napisana, Sefer Halilović navodi da je u oktobru 1991. godine Patriotska liga formirala regionalni vojni štab Sarajevske regije, opštinske vojne štabove, prostorne, manevarske, specijalne, diverzantske i protivdiverzantske jedinice, jedinice rodova, logističke baze. Vojnom štabu komandovao je Sefer Halilović, dok su politički štab Patriotske lige rukovodili Omer Behmen i Ejup Ganić.

  U ljetnim mjesecima 1991. godine SDA i Patriotska liga na području Mostara i Hercegovine organizovale su tajno naoružavanje muslimana, u saradnji sa ilegalnim vojnim organizacijama hercegovačkih Hrvata u Čitluku. Proces naoružavanja muslimana i Hrvata do jeseni 1991. godine obuhvatio je područje cijele BiH. Oružje i vojna oprema dolazili su raznim švercerskim kanalima, a najviše iz Hrvatske i preko Hrvatske.

  Idi na stranu - |1|2|