fix
Logo
fix
Nalazite se na Sa1992- Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
bijeli_vukovi -104177 - 28.03.2020 : Boris Kovacevic Banjaluka - best (0)

Žene snajperi iz Rusije


Zanimaju me imena i slike ženskih snajperista iz rusije.

P.S. Živjela Rusija
akcije -104146 - 09.03.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Pomoć Snježani Bašević


Zamolio bih sve one koji su u mogućnosti da pomognu Snježani Bašević, putem humanitarnog broja 1416. Ovaj broj će biti aktivan do kraja marta 2020. godine.

Snježana Bašević je dugogodišnji saradnik ovoga sajta. Pomogla je realizaciju više akcija, uključujući i prenošenje četiri poginula borca sa teritorije Vogošće na vojnička groblja u Sokocu i Miljevićima.

Zahtjev za pomoć sam dobio od nekoliko stanovnika Sokoca, uključujući i samu Snježanu Bašević.
ilidza -104137 - 05.03.2020 : Dado Neutraubling - best (0)

Danijel Radmilović - Vidačković


Postovani Željko,
Imam par pitanja u vezi 14. 05. 1992 kda je poginuo moj rođak Danijel. Interesuje me tačno pod kojim je okolnostima poginuo? Ovo je jedini način da dobijem viće informacija pošto ne znam ni gdje je sahranjen.

Unaprijed hvala!

RE: Danijel Radmilović - VidakovićPoštovani,

ja o tome ništa ne znam, ali se naam da će neko moći da o tom događaju nešto podrobnije napiše.
dobrinja -104097 - 14.02.2020 : Nikola Jankovic Beograd - best (0)

Liston


Zna li neko sta je sa Listonom sa Dobrinje? Da li je taj lik uopšte živ?
nisici -104093 - 11.02.2020 : Lukas Johnny Vares - best (1)

Istina o Vareću


Molim vas nemojte iskrivljavati istoriju. Vareš je pao u Hercegovini jer se nije mogao braniti. Pomoć koju je dobijao isključivo od hercegovaca u nafti i hrani je prodavao tuzlanskoj strani. Mnogo je Hrvata u gradu a tako i muslimana bilo gladno.

Da ste vi pomagali Vareš ne bi pao jedini pravi heroj u vašoj vojsci je bio legenda Vaske. Spavali smo zajedno u istoj kući dok je boravio na terenu. Nije dao svojima da piju, to vam je velika istina, pa su se morali kriti da ih ne vidi. Vaske je istinska legenda u vasoj vojsci a jednom prilikom je opalio samarčinu hrvatskom generalu zato što je otišao u Vareš na pregovore sa muslimanskom vojskom a da on to nije znao. Imao je jednog vojnika iz Beograda a taj je imao konja vrlo smiješan tip, pođemo mi na spavanje a on kaže: "Ako moj konj ne može u kuću ja ostajem napolju gdje on tu i ja!"

Proveo puno vremena na ratištima sa tim konjem. I tako smo spavali nekoliko večeri sa konjem u kući.

Velika zahvala srpskoj bolnici koja je spasila veoma mnogo hrvatskih vojnika!
rat_hadzici -104079 - 03.02.2020 : Nusret Čomor Hadzici - best (0)

Informacija o minama oko Hadžića


Pozdrav svima,

Humanitarno deminiranje je moj posao i obraćam se svima koji imaju ikakva saznanja o minama koje su postavljane ispred položaja VRS u Hadžićima. Molim vas za informaciju o minama na potezu Dupovci, Gunčar, Kosmać i Vrančići.
akcije -104019 - 28.12.2019 : Igor Sokolac - best (0)

Snježani Bašević iz Sokoca potrebna sredstva za transplantaciju bubrega
Godinama je pomagala drugima, sada je potrebno da svi zajedno pomognemo njoj.

Snježani Bašević iz Sokoca prijeko su potrebna sredstva za transplantaciju bubrega. Na prethodnim humanitarnim akcijama nije skupljeno dovoljno novca.

Obezbijedile su tek inicijalna sredstva i mjesto na listi čekanja za transplantaciju u evropskim zdravstvenim centrima.

Za potpuni tretman potrebno je još oko 40. 000 maraka, a Snježanino zdravstveno stanje se komplikuje.

Osnivač je Udruženja lica sa posebnim potrebama "Podrška". Godinama je nesebično brinula o svojim štićenicima.

Darivala im i svoje vrijeme i novac. No, život joj nije uzvratio istom mjerom. Urođenu obostranu policistozu bubrega, Snježana i njen brat, naslijedili su od majke. I bez majke, još kao djeca ostali. Preminula je u 39. godini, od iste bilesti, sa kojom se sada Snježana bori.

I to sama!

Majčinsku ljubav koja joj je tako rano uskraćena htjela je ona da daruje. Nije uspjela! U međuvremenu ostala je i bez brata! I bez oca!

- Rizikovala sam da rodim bebu, međutim 5. dan beba mi je umrla, tako da je nažalost bilo sve uzalud. 2017. morala sam krenuti na dijalizu, evo već dvije i po godine idem - priča Snježana.

Snježanina majka umrla je nakon dvogodišnje hemodijalize. Ista Snježanu u životu održava, već treću godinu!

Ali je teško narušila njeno zdravstveno stanje. Operacija na srcu i na srčanim zaliscima, odstranjivanje štitne i paraštitne žlijezde.. . samo su dio zdravstvenih komplikacija sa kojima se Snježana bori.

Strahuje od novih srčanih poteškoća, od konstantno sve većih bubrega, iako već godinama nisu u funkciji.

Spas je u kadaveričnoj transplantaciji u evropskim klinikama, jer živih srodnika i donora nema. Uvrštena je i na listu čekanja. No treću godinu traje i njena borba da prikupi neophodan novac od skoro 100. 000 maraka.

U prethodnim humanitarnim akcijama obezbijeđeno je jedva pola novca. Onima koji su na njenu humanost već uzvratili Snježana zahvaljuje.

No, za transplantaciju, prethodne preglede i hospitalizaciju potrebno je još više od 40. 000 maraka.

Stoga Snježana moli ljude ako mogu da okrenu humanitarni broj 1416 da pomognu da se izbori u za život.

Za pomoć koja Snježani Bašević život znači otvoreni su tekući računi.

Do kraja decembra u funkciji je i MTELov humanitarni broj 1416. Јedan poziv jedna marka.
akcije -104013 - 23.12.2019 : Marko Sokolac - best (2)

Priča o Snježani Bašević


ilijas -103997 - 16.12.2019 : Dalibor Ilijas - best (1)

Ilijaš: Ravni Nabožić


Na Nabožiću je VRS pomjerala svoje linije par puta i kontrolisala taj dio gotovo cijelo vrijeme rata, počevši od Mlina, kasarne Misoča itd da ne nabrajam. Toga 15. juna pripadnici tkz. ABiH jesu uzeli par kilometara šume Pelesije u tom rejonu i postigli početne uspjehe par dana ali gotovo sve je vraćeno pod našu kontrolu, vrlo brzo, čak su i bageristu poslali put da pravi koji je zarobljen.

Pitam se samo da li je to bilo vrijedno i nečije ponašanje je bijedno ionako one tri budale skrojile ranije mape samo vojnici trebaju krvlju to da plate na obe strane?

Drskom hrabrošću svojstvenoj samo izuzetnim borcima, "gaženi" su rovovi, zaobilažene minsko-eksplozivne zapreke i uspinjalo "čukama" kao da se na vojnoj vježbi. Ono što posebno zadivljuje, bila je brzina kojom su, uprkos velikom nagibu terena i mnoštvu načičkanih zemunica, te povremenoj vatri neprijateljske artiljerije, "knjiženi" kilometri novooslobođene teritorije. Dakako, izvrsnu pomoć svojim, nadasve preciznim pogocima davali su artiljerci i PAM-isti Sedme, "vezući" sitni vez nabožićkim šipražjem".

 • "Sve udaljeniji eho rafala i kratki tonski signali "iscrtavanja" trenutnih pozicija bili su siguran pokazatelj da uspjeh ni tada neće izostati. A i kako bi kada su heroji Bazuka, Šiške, Ramos, Gađun, Soša i Zuka predvodili svoje vitezove i pod budnim okom pukovnika Patkovića i Brzine, te majora Mašovića "šnjirali" brežuljke i doline, bratski uvezani u najdivniji đerdan pobje-donosnog pohoda"

  Eh, moji Jarani to mnogo košta vise vas vec nas za politicare bi sitno ali za vojnike bitno, nema Zoke, Drage itd a ni Koprdze Ramosa itd... Sve za par kilometara šume koju ste kao i cijelo Srpsko Sarajevo bili vec dobili na papiru samo to nismo tada znali ni mi a ni vi.

  Ali svako to vidi drugačije, možda ja grešim šta znam. Moji Jarani tih prvih dana smo izgubili mnogo i mi i vi, mislim ja, ali smo uspjeli odbraniti taj dio 15, 16 i 17. juna i kasnije 15. jula i bilo je pakleno tih dana mogu da kažem.

  Moram istinu reći, bili ste zaista hrabri, obučeni, opremljeni i imali izvrsnu podrsku artiljerije i svega što je potrebno za uspjeh, ali i nesreću da ispred sebe imate ljude koji nisu imali šta da izgube i srpske specijalce jurišnike koji su stizali na svaki dio teritorije kada je bilo potrebno uz ogromne napore i naprezanje izvlačili su maksimum od sebe. Ne hvalim se nečim, niti imam čime, ja sam se po podrumima krio i pokazati nisam smio samo tako vidim te lude dane.
  Kanjonom rijeke Misoče ste mogli faktički da idete do kasarne i grada jer tu nije bilo rovova, niti linije odbrane samo dva rova na putu za mam. rijeku i razmak oko dva kilometra između. Vaša linija bila s boka VRS i napred tako nepotrebno hvaljenje i preuveličavanje sa vaše strane, zato sam odreagovao ovako i ispisao ovo.
 • akcije -103995 - 15.12.2019 : Predo - best (1)

  Humanitarni meč FK Glasinac za Snježanu Bašević


  Ponedjeljak dan za početak! Neka bude ovaj prvi dan u sedmici početak saradnje sa trenutno najboljim srpskim klubom i početak posljednjeg dijela prikupljanja pomoći za našu sugrađanku ŽSnjezanaBasevic koja se sprema za transplataciju bubrega.

  Idemo jako, najjače, samo onako kako mi to radimo na Romaniji. Svim srcem za one kojima treba pomoć. A mi ćemo se potruditi da priredimo nezaboravnu sportsku predstavu.

  Rijetkost je da imamo priliku da vidimo najveći nivo futsala u našoj dvorani, zato dođite i uživajte! Hvala načelniku što je preuzeo sve troškove oko organizacije ovog druženja sa gostima iz Beograda.
  akcije -103991 - 15.12.2019 : Predrag Dobrilovic Sokolac - best (0)

  Poziv za pomoć


  У току је друга акција за прикупљање донација нашој Сњежани Башевиќ за трансплатацију бубрега. Соколачки Футсал клуб "Гласинац" организује хуманитарни меч са Клубом малог фудбала "Црвена Звезда" Београд. Из клуба поручују и апелују: "Уз празнично расположење, украшавање улица и наших домова, резервација за новогодишње славље, вријеме је, а и најбољи је тренутак за људскост и хуманост.
  Као и много пута до сада Футсал клуб Гласинац жели да помогне својим суграђанима да заједно са вама и нашим пријатељима из Црвене Звезде играмо за живот. Да играмо за наду у љепша и боља сутра свих.
  akcije -103989 - 15.12.2019 : Goran Debelnogich Macedonia - best (0)

  Snježana Bašević


  Позивам све оне који могу да помогну мојој родици Сњежани Башевић којој су потребна средства за трансплантацију бубрега.
  Хвала унапред, уплатите на

  http://www. paypal. me/snjezanabasevic
  ilijas -103985 - 14.12.2019 : Dalibor Svedska - best (0)

  Zašto?


  Poštovani uredniče tj. g. Željko,

  još jednom pohvale za vaš rad na sajtu. Zaista mi je zadovoljstvo u slobodno vrijeme sjesti i čitati sve ovo. A ima tu svega po nešto, kako bi rekli.

  Imam jedno pitanje: Prije izvjesnog vremena sam objavio jedan malo duži tekst iz dva dijela, jer mi je bilo nestalo slova pa sam nastavio, međutim ti si objavio samo nastavak ili drugi dio tog teksta. Zanima me zašto?

  Svako dobro i pozdrav
  od Durić Dalibora


  RE: Zašto


  Dalibore, odgovor je jednostavan! Tekst je bio preko "tehnički" dozvoljene dužine pa nije upisan u bazu podataka. Napiši ponovo i ja ću sa zadovoljstvom objaviti. Nije do mene. Svako dobro!
  akcije -103979 - 11.12.2019 : Vesna Sokolac - best (0)

  Snježana Bašević


  Odgovor korisniku Stefan CG - Poštovani Stefane, jeste to ja ta ista Snježana Bašević, koja je pomagala oko ekshumacije boraca i mnogih drugih humanitarnih akcija.
  cemerno -103977 - 10.12.2019 : Petar Orozović Kovin - best (0)

  Imena ubijenih na Asama 13.4.1994


  Poštovani,

  Tražili ste datum za zločin na Asama, a to se desilo 13. 4. 1994. Molim vas da mi date imena poginulih.

  Interesuje me i kako bih mogao nešto više saznati o ustaškom zločinu u selu Karići, u toku 2 svjeskog rata. Ne znam ni datum i broj žrtava, ali znam da je kod džamije u tom selu spomen ploča. Pokušavao sam preko Istorijskog arhiva BiH, ali nisam ništa našao. Mislim da je bilo između 30 i 40 žrtava. Ovi podaci mi trebaju zbog pisanja epskih pjesama.

  Svako dobro
  akcije -103976 - 10.12.2019 : Vlado Beograd - best (0)

  Pomoć za Snježanu Bašević


  Poštovani Janko,

  Za vas a i sve druge koji bi htjeli da pomognu preko PayPal uplate, najlakše je da to možda uradite putem ovog linka:

  http://www.paypal.me/snjezanabasevic

  ili kliknite ovdje

  Tu direktno upišete željeni iznos i prebacite novac sa svog PayPal naloga na humanitarni.

  Pozdrav,
  Vlado
  treskavica -103975 - 10.12.2019 : Aleksandar Lukic Beograd - best (0)

  Neša Sušnjević


  Pokojni ujak mi je bio na Treskavici, ranjen je na svetog Luku. Voleo bih da saznam nešto o njemu tokom rata, jer je rat po njega posle ostavio velike posledice. Zvao se Nebojša Sušnjević iz sela Mokronozi kod Ruda. Poginuo je ove godine u saobraćajnoj nesreći.
  akcije -103962 - 05.12.2019 : Stefan CG - best (0)

  Snježana Bašević


  Poštovani gospodine Željko,

  mene interesuje da li se radi o onoj istoj Snježani Bašević koja Tebi pomagala u vezi ekshumacije poginulih boraca koji su zahvaljujući ovom forumu preneseni na Vojničko grobje u Sokolcu? U svakom slučaju, čak i da nije, toj ženi bi obavezno trebalo pomoći.

  Pozdrav iz srpske Crne Gore.
  trnovo -103961 - 05.12.2019 : Rusin CG - best (0)

  1992. godina - Strajista pa Kijevo


  Pozdrav svima,

  Pročitao sam mnogo članaka s ove stranice, vidim da saznanje događaja daje ljudima neku utjehu. Mene od kraja rata i moga djetinstva muči baš neznanje o tome šta se desilo mojom rodbinom i ko im je to učinio. Ako ima neko što može da mi pomogne sa bilo kojim detaljima bio bih mnogo zahvalan.

  šta se desilo 7. 7. 1992. na Strajištu u rovovima VRS? Nakon toga su 15. 11. 1992 U Kijevu su stradale četiri osobe u nepoznatim okolnostima, jedino što je sigurno je da su stradali. Trojica su bili članovi iste porodice Milidrag, a četvrti je bio moj djed pokojni.


  Hvala vam za bilo kakvu informaciju.
  ilidza -103953 - 04.12.2019 : Neba Bak Srbija - best (1)

  Otes, pogibija Miće Austrijanca i ranjavanje Buce i Pirija


  Na današnji dan, 04. 12. 1992. godine, u akciji oslobađanja Otesa, nažalost, nisam učestvovao i nisam mogao pomoći mojoj braći u teškim borbama. Tom prilikom, komandir, pokojni Buca, zadobio je nekoliko povreda, što lakših, što težih. Moj pobratim, sugrađanin, Piri, tom prilikom je ranjen, i ostao je trajni invalid. Imali smo gubitak, takođe moj sugrađanin, Mića Austrijanac, je nažalost teško ranjen od neprijateljske granate, i tom prilikom je pokleknuo, nije mu bilo spasa, i junački je položio svoj život. Neka im je laka zemlja, i neka ih Bog čuva!
  akcije -103951 - 04.12.2019 : Janko - best (0)

  Pomoć Snježani Bašević


  Dobar dan, braćo. Ja bih želeo poslati pomoć Snježani Bašević, ali ne znam kako ide ta uplata preko PayPal-a? Preciznije rečeno, kako može da se to uradi preko email adrese? Da li neko može da mi to objasni?
  treskavica -103949 - 03.12.2019 : Focanka 2510 Treskavica - best (0)

  04.10.1995. - Valjas Veljku Ivanoviću


  ...a nada je tinjala u meni, da je živ,
  i da će doći..
  Nada je tinjala, ali tvoj otac nije dočekao da te pronađe.
  Možda te je tamo pronašao, ne znam...
  I sestra te još čeka, majka je još živa.
  Snovi su često teški, bolni...
  I svi te vole, do bola, do suza, pa nadalje
  do vaših najradosnijih sjećanja.
  Čekam te i ja, a ne znam šta ću i da li
  ću te ikad i dočekati...
  i još nas je mnogo što te čekamo, neko bi da te dočeka rukama
  sirom rasirenih za zagrljaj, jer čudna
  je ta nada...
  a neko bi i na onaj svijet samo da te nađe...
  i ne nisi ni na tren zaboravljen, ako si sad s anđelima, onda to znaš.
  Voljeni su uvijek u našim srcima, a ako se ne vratiš, čekaj nas sa an đelima...
  Zašto svi ćute??
  Gdje si?
  Zašto samo ti još nisi pronađen?
  Zasto nam te Treskavica sakrila?


  (Ako neko ima precizne informaciije i detalje od 04. 10. 95. i nestalom vojniku Veljasu Veljku Ivanoviću bili bi zahvalni kad bi se na ovom forumu objavilo ili moderatoru proslijedilo ako ne želite javno pisati.)
  cemerno -103945 - 03.12.2019 : Bijeljina RS Bijeljina - best (1)

  Čemerno


  Čemerno se desilo 1992. godine, Rat maltene nije još ni počeo a oni su počeli da kolju. Čemerno razbija mit o lošim Srbima i dobrim baljama. Zločin na Čemernu se mora iskoristiti da se sazna istina ko su islamski fanatici i da im je bio cilj da svi Srbi prođu kao oni mučenici na Čemernu.
  cemerno -103943 - 03.12.2019 : Bijeljina RS Bijeljina - best (0)

  Kapela Čemerno


  O kapeli možeš više da vidiš ovde:  O kapeli ima na You Tube pod naslovom "Pomen srpskim civilima ubijenim na Čemernu" video je postavio RTRS prije pet mjeseci.
  akcije -103941 - 02.12.2019 : Vesna Samardzija Sokolac - best (0)

  Apel za pomoć Snježani Bašević


  Snježana Bašević iz Sokoca ima urođenu obostranu policistozu bubrega, koju su ona i njen pokojni brat naslijedili od majke koja je od iste bolesti umrla u 39. godini života.

  Bolest je u takvom stadiju da je neophodno što prije uraditi transplataciju bubrega, za što su neophodna novčana sredstva koja Snježana ne može sama da obezbjedi. Potrebna sredstva za transplataciju bubrega u inostranstvu iznose 100.000 KM, a dosadašnjim akcijama prikupljeno je 2/3 potrebnih novčanih sredstava.

  Snježana je dugogodišnji humanitarni radnik, godinama je pomagala drugima, a sada je potrebno da zajednički svi pomognemo njoj.

  U decembru je u Republici Srpskoj pokrenut Mtl humanitarni broj 1416, a pozivom istog se donira 1 KM za Snježanino liječenje. Takođe može se pomoći i uplatom na račune

  BiH KM-562-012-81117364-57
  Srbija DIN-205-900-1021905860-11
  Inostranstvo PAYPAL:bsnjezanaŽhotmail.com
  cemerno -103937 - 28.11.2019 : Petar Orozović Kovin - best (0)

  Ubijeni Srbi na Asama


  Bio bih vam zahvalan , ako bi mi poslali imena i prezimena ubijenih Srba na Asama između sela Rokoč i Žalja, njih 12, kao i imena očeva i njihovih majki, kao i datum kada se to desilo. Ili , ako vam ti podaci nisu dostupni, da me uputite na pravo mjesto. To mi treba zbog pjesme koju pišem - Dvanaest pečata od krvi-. Na Rokoču je to vrijeme živeo moj otac i majka.

  Srdačan pozdrav i sva ti sreća.

  RE: Ubijeni Srbi na Asama


  Poštovani, bilo bi dobro da si napisao i datum kada se to desilo. Ja nemam podatke za civile, samo za pripadnike VRS, mada je moguće da je i njih bilo među njima.

  RE: Ubijeni Srbi na Asama


  Pogledaj u Virtualnom groblju stranicu Duško (Borislav) Stanišić. On je nestao u rejonu Rokoča, piše i datum, a kasnije mrtav razmjenjen nekoliko mjeseci kasnije.
  ilijas -103933 - 25.11.2019 : Dalibor Svedska - best (2)

  Ilijaš: Ravni Nabožić


  nastavak<

  Samo nikad nam nije bilo jasno zašto niste pokupili mrtvog ili mrtve? Za to vam je trebalo dugo vremena pa se neprijatan miris širio na sve strane, tako da je bilo teško disati.

  Teren na tom dijelu vam je dozvoljavao da se krećete gotovo neprimećeni, zato nam nije bilo jasno čemu ste čekati toliko? Mogli ste prići liniji odbrane VRS na nekih 30tak metara neprimećeni zbog padine koja je bila oko tih 4 do 5 rovova na tom dijelu i velikih stabala drveća.

  15. jula jedna vaša jedinica, koja je imala izuzetno preciznu podršku artiljerije i dejstvovanje pama i pata sa naseg boka, je čak uspjela da dođe do linija VRS na nekih 10 do 20 metara. Možda griješim, ali je vrlo moguće da su to bili neki specijalci tkz. ABIH. Ovo bolje znaju oni koji su bili s druge strane, ne mogu im ja sada nalaziti vrline i mane.

  Jedan od njih je došao čak do tranšeje i bukve ispred rova ali ne dalje. Čisto sumnjam da je preživjeo povrede jer u krugu od dvadesetak metara palo šest bombi i jedna čak pored njega. Onom momku koji ga je izvukao odatle i poslije previjao treba dati ne jedan već tri ordena. Iskoristio je 5 do 10 minuta prekida vatre i dejstava da izvuče povređenog druga. Ispod naših položaje je previjao ranjenog. Ostavio je dosta materijala prve pomoći i bilo je dosta krvi.

  Za suvenir ste nam ostavili dva projektila iz RPG ili kako se zove a koji su bili u velikoj bukvi iza naših leđa nekih 5-6 metara ste prebacili, vjerovatno zbog nagiba terena i puškaranje vas je omelo na vašu nesreću a našu sreću, a bili ste zaista blizu. Međutim, vi to niste mogli znati, kao ni ja što nisam znao ko je ispred nas ali u tom trenutku ste imali ispred sebe tri pripadnika VRS nekih stotinjak metara lijevo i desno.

  Još jednom sve čestitke onom borcu što je izvukao ranjenog kolegu u tih 5 do 10 minuta tišine, neki naši pripadnici su bili ranjeni a taj pripadnik VRS je imao još jednu bombu kod sebe i nekih dvadesetak metaka za AP zbog toga je prestao pucati, a ostao je i sam otišao kod svog kolege da vidi kako je stanje kod njega i po municiju.

  Nekih pola sata posle toga su došli naši jurišnici Bode i njegovi, kao i još neki pripadnici tako da je prošao i taj zadnji pokušaj ABiH na tom dijelu. Sve što ste uzeli pripadnici VRS su vratili nazad osim tih nekoliko kilometara šume i brda kao i nešto MTS-a i pa mi zato nije jasno junačenje nekih.

  Uh, satić kuća tika taka ne mogoh ovo da ispišem na brzaka. To mi je sada već jasno, mada je poprilično kasno, ponoć prođe i novi dan dođe. Vrijeme da se spava, svašta ispisa ova luda glava.
  rat_kalinovik -103922 - 23.11.2019 : Vuk65 Vuk Obalj - best (0)

  Rat u rejonu Bjelimića


  Poštovani saborci, ovih dana je godišnjica pokušaja proboja u rejonu Bjelimića. Da li je tačno da je naša akcija na kote Komić i Međukomlje bila prodata?
  krusevo -103919 - 23.11.2019 : Nemanja Vaskovic Nisici - best (3)

  Olovski Džokeri


  Jesu li olovski Džokeri bili na Kruševu ili samo na Nišićka visoravan, Mačak, Polom itd. Oni su bili opasni, imali su indijansku taktiku privlačenja direktno u rovove, imali su i hrabre momke koji su išli srcem na neprijateljske položaje i ratovali su po konvenciji, nikada nisu ubijali zarobljenika.

  I sam sam bio zarobljen od strane džokera, dvojica iz te jedinice "Džokeri" su uletili u rov u 05:10h ujutro i zarobili mene i trojicu komšija. Odveli su nas i dali nam da jedemo. Sjećam se dobro da je ručak stigao i bio je grah sa suhim kostima.

  Razmijenili su nas i hvala im što nas nisu ubili, a mogli su. Ovom prilikom ih pozdravljam sve ako su živi, a prošlo je puno godina od toga dana i završetka rata.
  dobrinja -103905 - 15.11.2019 : Nomad Srbija - best (2)

  Fejsal se sakrio u mišju rupu


  Braćo Srbi i sestre Srpkinje,

  kao što sam i pretpostavljao tako se i odigralo. Ozbiljno sam istrajan u mišljenju da je Fejsal Džipa jedan ološ koji samo ima sreće u životu da nije odgovarao za svoje nečovečne postupke tokom rata u Sarajevu.

  Posle objava o Fejsal Džipi ovde na slavić net-u, desilo se to da se Fejso sakrio u mišju rupu. Nema ga na kafi i ratluku u kafeteriji Sarajevo u Beču (Wien), to mi pričaju ljudi koji su ga tu redovno viđali, ali postao je oprezniji Fejsal Džipa, koji su razlozi za to, za sada možemo samo da nagađamo, ali potvrđena je ova informacija koju ovde iznosim.

  Sledeća stvar je ta da se Fejsal Džipa totalno povukao u ilegalu sa društvenih mreža, konkretno deaktivirao je svoj Fejsbuk nalog, a takođe i Instagram nalog, što bi se ono narodski reklo nestao je u vidu lastinog repa.

  Zašto je to uradio nemam preciznu informaciju, ali na vreme smo prikupili neke adrese, da ne pomisli neko da pišem neistinu pomenuo bih ime jedne osobe koja se preziva Džipa (iz Beča, i tu smo našli solidan izvor informacija), a ime počinje na slovo "E" i sa tim podacima baratamo i znamo gde se konkretno kreće Fejsal, to smo odradili onda kada se Fejsal "junačio" ovde na slavić-net, tako "jaro" da sve stoji lagerovano na fleš memorij i šteta što ne mogu ja da postavim na portal ono sa čim raspolažemo, konkretno radi se i o nekim fotografijama na kojima se vidi gde se kreće Fejsal, a one fotke u molerskom belom odelu (sa crvenim tregerima) ne bih nikada objavio jer bi se neke "dame" razočarale kako mu loše stoji radno odelo.

  Naravno one glavne stvari sa kojima raspolažemo ne želim da iznosim ovde na slavić-net. u, polako braćo, ima dana...

  Ima još nekih informacija o osobama čije je prezime Džipa, a žive u Srbiji, ali i tu ćemo da sačekamo razvoj situacije, pa ako bude trebalo da se reaguje, poslaćemo ono što imamo na slavić-net, pa ako to moderator objavi ovde biće poprilično interesantno.

  Pozdrav, Nomad
  ilijas -103903 - 15.11.2019 : Dalibor D Svedska - best (1)

  Kasarna Misoča


  Gospodine Vojnoviću,

  pokušaću da odgovorim na vaše pitanje, a ako nešto pogrešim nadam se da moderator ispravim, zna i on prilično toga o Misoči ako ne i sve.

  Selo Misoča u maju 1992. godine je bilo nastanjeno većinom mještanima muslimanske vjeroispovjesti, naravno da je bilo i drugih nacionalnosti ali su oni bili u manjini.

  Zasto te ovo zanima ne znam, ali ako poznaješ to područje , znaš da je selo veliko i bilo podjeljeno na Mline, Donju Misoču, Gornju Misoču itd.

  U otprilike u sredini sela se nalazila kasarna, da ne duljim, koju je kontrolisala vojska JNA a kasnije 27. pozadinska baza GŠ VRS, kako se zvala i koja je bila okružena sA svih strana muslimanima.

  Negdje u junu mjesecu, ne sjećam se datuma, Mlini ili dio sela je preuzela VRS do gornje kapije u kasarni. Dugo vremena, truda i žrtava je palo na obe strane dok VRS nije protjerala Zelene beretke ili VBIH, kako li se zvala tada ne sjećam se tačno.

  Misoča i Ravni Nabožić su bile strateški važne kote za obje strane i bio je nemoguć opstanak snadbjevanje putne komunikacije tj. srpskog stanovništva i vojske na tom području.

  Ravni Nabožić ima pregled gotovo cijele regije.

  Eto, pokušao sam odgovoriti ukratko, a ima mnogo da se piše o tome i šta se dešavalo tu u toku 1992-1995 godine. Bilo pa prošlo, ne ponovilo se!

  G Vojnovicu izvinjavam se, ali u kasarni se nalazio i jedan tvoj prezimenjak ako me sjećanje dobro služi.

  Svako dobro i pozdrav!
  cemerno -103898 - 10.11.2019 : Oklop Visegrad - best (0)

  Kapela na Čemernu


  Pročitah da braća Trifkovići sa Čemerna grade kapelu na Čemernu.
  Ako neko može da se raspita dokle su radovi stigli, i da li ima neki devizni ili domaći račun da se uplati prilog za završetak radova iste.

  Takođe bi trebalo na Kazanima ili na Grahovištu na sličan način obilježiti stradanje nevine nejači. A eventualna skrnavljenja sprečiti lokalnom policijom i međunarodnim snagana koje garantuju sprovođenje mira.
  cemerno -103897 - 10.11.2019 : Oklop Visegrad - best (0)

  Braća Trifković grade spomen-kapelu na Čemernu


  U znak sjećanja na 32 nevine srpske žrtve stradale 10. juna 1992. godine u napadu muslimanskih vojnih snaga na selo Čemerno kod Ilijaša, petorica braće Trifković pokrenula su inicijativu za podizanje spomen-kapele u ovom selu čija je izgradnja u toku.

  Inicijativa je pokrenuta uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i uz saglasnost opštine Ilijaš, a paroh ilijaški Božidar Tanović kaže da je izgradnja spomen-hrama u poodmakloj fazi i da je najvjerovatnije da će do 10. juna iduče godine najveći dio radova biti uspješno priveden kraju.

 • "Brača Trifković, od kojih četvorica žive i rade u Australiji, a jedan u Bijeljini, su zajedno sa braćom Srbima skupili određena sredstva za izgradnju ovog malog spomen-hrama posvećenog stradalim srpskim civilima i vojnicima koje su 1992. godine na svirep način ubili pripadnici takozvane Armije BiH", rekao je danas Srni paroh Tanović.

  Prema njegovim riječima, već je ozidana spomen-kapela i pokrivena mala kapela u dvorištu seoskog groblja, kraj grobnice gdje su sahranjene 32 srpska civila i vojnika.

  Paroh ističe da je ovo lijep gest srodnika žrtava i srpske braće da izgradnjom spomen-hrama bude sačuvana uspomena i obezbijeđeno mjesto na kojem će svakog 10. juna biti služen parastos i gdje će se okupljati i prisjećati najmilijih koji su tragično stradali.

  Na tom mjestu, u Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, svake godine na godišnjicu stradanja srpskih civila i vojnika sveštenici ilijaške parohije služe pomen, u prisustvu porodica, prijatelja i rodbine stradalih.
  Zločin na ovom mjestu, gdje je do 1999. godine bila masovna grobnica, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja.

  Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova napale su Čemerno u ranim jutarnjim ćasovima 10. juna 1992. godine.

  Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo su sravnili sa zemljom.

  Tokom napada na srpsko selo Čemerno, u opštini Ilijaš, ubijeni su skoro svi stanovnci, a počinioci su imali jasnu naredbu pretpostavljenih da u tom mjestu unište sve.

  Stanovnici koji nisu ubijeni na kućnom pragu ili su u napadu ranjeni odvedeni su u zloglasne logore za Srbe.

  Kao i u ostalim muslimanskim napadima na srpska sela, i na Čemernu je opljačkano i odneseno u Sarajevo i okolna muslimanska sela sve što se moglo ponijeti, a selo je ostalo razoreno i spaljeno.

  Žrtve napada na muslimanskih snaga na Čemerno su Miloš Bunjevac, Mirosava Bunjevac, Ranko Bunjevac, Slavojka Bunjevac, Đorđo Bunjevac, Koviljka Bunjevac, Goran Bunjevac, Rajko Bunjevac, Novko Ćetković, Spasenija Damjanović, Ranka Damjanović, Jadranka Damjanović, Staka Damjanović, Zdravko Damjanović, Manojlo Đuka, Gojko Ćurđić, Miroslav Janković, Sreten Janković, Radomir Jevtić, Svetozar Kapetanović, LJubiša Lazendić.

  U napadu muslimanske vojske iz Breze, Visokog i Kaknja ubijeni su i Milovan Malešević, Žarko Malešević, Nedeljko Mićić, Stanoje Mirković, Miro Pantić, Stana Rašević, Milinko Trifković, Janja Trifković i Rajko Trifković, dok se ostale žrtve vode kao nestale.

  Tijela ubijenih su, nakon završetka odbrambeno-otadžbinskog rata, ekshumirana iz zajedničke grobnice na Čemernu i sahranjena na Vojničkom groblju "Mali zejtinlik" na Sokocu, gdje počivaju svi koji su časno dali život za odbranu Republike Srpske.

  Čemerno je danas potpuno pusto selo u kojem nema nijednog Srbina povratnika.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 8. marta 2007. godine podnijelo je dopunjenu krivičnu prijavu sa dokazima i imenima 15 Bošnjaka osumnjičenih za ove zločine.

  Tužilaštvo BiH u decembru prošle godine podiglo je optužnicu protiv 11 lica osumnjičenih da su počinili ratni zločin u selu Čemerno, a iz ove pravosudne institucije saopšteno je da će navodi optužnice bit dokazivani pozivanjem 120 svjedoka, među kojima i preživjelih žrtava i prilaganjem oko 400 materijalnih dokaza.

  U optužnici se navodi da su optuženi učestvovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organizovanju i izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem da svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Čemerno, opština Ilijaš, u potpunosti bude uklonjeno ubistvima svih lica srpske nacionalnosti, bez razlikovanja civila i vojnika Vojske Republike Srpske, uključujući i zarobljene civile i pripadnike Vojske Srpske koji su položili oružje, kao i prekomjernim i vojno neopravdanim uništenjem i njihove pokretne i nepokretne imovine.

 • ilidza -103873 - 01.11.2019 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Potrebni podaci o borcu iz Nedžarića


  Hitno su mi potrebni podaci o jednom borcu iz Nedžarića. Njegovo ime ne znam, ali pamtim da je porijeklom iz Miljevine, tj. tog planinskog kraja. Njegova žena se zove Vojka, Žive u Zemunu. Mislim da imaju i kćerku (ili sina) koji ne žive sa njima.

  Mislim da je ovaj moj "bezimeni" prijatelj bio na liniji prema Dobrinji 4. U ovom trenutku on bi trebalo da ima između 60 i 65 godina.

  Upoznao sam ih prije pet-šest godina na Kliničkom centru Srbije. Vojka je tamo imala operaciju, transplataciju koljena, koja nije prošla kakao treba jer je dobila infekciju. Nadam se da je još uvijek živa. Dala mi je njen broj telefona koji sam ja u međuvremenu izgubio.

  Ovo mi je jako važno, pa bih bio zahvalan za bilo kakvu informaciju. Ukoliko znate o kome se radi, molim vas da mi pošaljete "privatnu poruku", tj. da tu informaciju upišete na ovaj forum, a ja istu neću objavljivati.
  ilidza -103859 - 18.10.2019 : Mihailo Bijeljina - best (0)

  Staniša Čović


  Pozdrav svima braćo! Staniša Čović mi je tetak i poznato mi je da se borio i imao neki viši čin, te da je bio hrabar borac. Ovo sam saznao od pojedinih članova porodice i nekih koji su ga poznavali. Već se dugo nisam vidio s njim a teško mi je da ga direktno pitam o takvim stvarima. Ako neko zna i može da mi napiše nešto više o njemu i njegovoj ulozi te borbi u jedinici Srpska garda Ilidža, bio bih mu mnogo zahvalan!
  rat_hadzici -103853 - 14.10.2019 : Dejan Pančevo - best (0)

  Pitanje za Zoku Hadžići


  Poštovani Zoka,

  kada ste ležali u bolnici na Koranu, da li je pored Vas bio jedan mladi vojnik (za kog su sumnjali da ima mišiju groznicu a ispostavila se angina lakunaris) koji je bio na haubicama u Podgrabu?

  Sećam se jednog ranjenika Zoke i mislim da bi to mogli biti Vi i da smo zajedno ležali? Ja sam brzo posle izašao i vratio se u jedinicu, ali se sećam kad su Vas dovezli? Premestio sam se pored vas da bi malo pomagao.
  vogosca_rat -103831 - 01.10.2019 : Oklop Visegrad - best (0)

  Fotografija Žuči


  Da bi posjetocima bila jasnija situacija oko borbi na Žuči, molio bi Željka da na osnovu fotografije iz članka 68698 oznaci dijelove Žuči koji su bili pod našom kontrolom, i dijelove koji su postepeno padali muslimanima u ruke.
  ilijas -103828 - 28.09.2019 : Mile Vojnovic - best (0)

  Ilijaš, Misoča


  Pozdrav,

  zanima me pod čijom kontrolom je tokom rata bilo selo Misoča u opštini Ilijaš? Da li je tu bilo ratnih dejstava i žrtava?
  dobrinja -103811 - 19.09.2019 : Sinisa Rasic Dobrinja - best (2)

  Fejsal izgamizao iz mišje rupe


  Zašto uopšte dajete jedan promil kredibiliteta papku i jajari poput ovog notornog bezveznjaka Fejsala, za kojeg se uvijek znalo da je pilićarski abortus kriminalac i koji polako ali sigurno kopni i skončava sa molerskom četkom u Austriji?

  Dostojno njegovih, kako on to nama fino kaže, počiteljskih gena. Više ljudi sa Dobrinje je potvrdilo učešće ovog parazita u zlostavljanju srpskih civila, za koje će Fejsal odgovarati prije ili kasnije.

  Ova mučenica, što mu se predstavlja ko bivša žena, ako je to zaista ona, svakim svojim novim upisom dokazuje stepen svoje maloumnosti.
  Jadno samo to dijete koje je odraslo u Srbiji, sa znanjem da ima zakvog monstruma od oca koji mrzi narod kojem ona pripada.
  ilijas_sjecanja -103805 - 17.09.2019 : Boris Sirob Srbija - best (4)

  Povratak u zavičaj


  Čovjeku u život se ponekad sklope neke kockice , dal' Vožijom voljom ili od onog drugog, što ga zovemo đavolom. Nekako mi draže kad je Božijom , uvijek je na radost, bar u sjećanima. Kadje čovjek u Božijoj milosti sve mu je po volji, lijepo i na radost. Iako je Gospod svemogući, nema vremena da stalno nekog drži u milosti, pa ga povremeno ili stalno pusti, zaboravi da vidi kakav je, kakav je borac kad nije u milosti, kada je u pravom iskušenju. Jakim osobama to nije neki problem. Slabim, ovisnicima od slabosti je to muka, pa se bore sami sa sobom , uglavnom lagajući sami sebe, baveći se tuđom nesrećom, da bi opet slagali sebe kako su sretni, pa opet u krug.

  E sad, kako da pređem na ono o čemu naumih pisati.

  Nisam se odavno oglašavao, nekako ne uspjevam, često preispitujem sebe da li je sve izgubilo smisao, pa i moje pisovanje. Bio sam ubjeđen da jeste, čini mi se da nikoga više nije briga za one stvari koje su nekada imale pravu vrijednost. Niko više ne mari za sitnice koje život znače, pravu vjeru u svemogučeg Gospoda, koji je (čini mi se) pustio iz milosti da vidi jesam li borac ili samolažljivac.

  Prije par dana , tačnije 15. ovog mjeseca krenuh u rodni grad. Uvijek sam bio ushićen kao kakvo djete kada idem ka njemu. Ovaj put imadoh jedan razlog više od onih uobičajnih, prelaska preko žive slike, gore Romanije, vode sa ove iste, i sijaset drugi sitni radosti.

  Nime, 15. je bilo tačno 30 godina kako sam se vratio sa odsluženja JNA, koja u mom životu ostavi neizbrisiv trag i neka fina sjećanja, pa i na moga strica, amidžu ili čiču , kako god vam draže...

  Godinama pokušavah da pronađem pojedine drugove iz jedinice u kojoj služih JNA-u. Neke pronađoh tražeći, neke slučajno nabasavši na njih, jednog dragog mi nikako, bješe iz okoline Tuzle, godinu starije od mene bio je tek godinu, postavljeni komandir 3. voda, Dževad, mene nekako sudbina dovede na mjesto komandira 4. voda pa se fino družismo...

  Noć prije 14. tražeći nešto, po internetu o Visočkim Piramidama, sveznajuči Google mi izbaci nekakav, na prvi pogled potpuno nebitan snimak, vezan za ispaćaj nekoga u nekoj džamiji u okolini Tuzle, pri odlasku na hadžiluk. Kliknuh mišem i nakon 30. godina čuh glas mog Dževada, na prvu sam ga poznao, i tako isto obradovao... Poslije pronađoh dosta o njemu, između ostalog da je zaposlen u Sarajevu , pa to bješe dodatni razlog sreće zbog putovanja u rodni grad, u nadi da ću ga pronaći. Nisam ga našao iz nebitni razloga, al je bitno to da razmišljajući o njemu sam osjetio ponovo neku blagost, koja mo ponovo dovede do moga amidže...

  Godinama poslije Dejtona i napuštanja Sarajeva, kad god se vraćam iz istog, vraćajući se kući u Srbiju, svaki put mi se zavrće želudac kao da idem negdje odakle se nikada više neću vratiti, a idem svojoj kući, djeci, supruzi, mojoj jedinoj iskonskoj radosti.

  Dugo tražih odgovor, što je to tako. Uz pomoć Dževada dođoh do strica i odgovora.

  Kad sam prije 30. godina nakon tačno godinu dana došao kući, na cesti me je prvi dočekao moj čiča, sa nakrivljenom kapom na glavi, što kod mene izazva široki osmjeh, znajući u kakvom je stanju. Majka mi reče da me već satima čeka stojeći ispred kuše, što mi tad i ne bješ baš bitno. Nažalost, nisam imao još puno prilika da ga sretnem u takvom stanju, umro je za pola godine. Osim u mojim sjećanjima kao iz priče na ovom portalu o "Zlatnom Brinegu" kada me posljednji put isprati na onoj istoj cesti, sa nakrivljenom kapom kojam mu nije bila na glavi. Sa kandilom u jednoj i slavskom ikonom u drugoj, pitajući se šta sa ovim.

  Opet sam čini mi se u milosti, pa dođo do odgovora, za moje mučnine.

  Sad tek vidim šta je ono što mi fali i koliko mi u stvari znače ti sati koje je prveo moj amidža čekajući me sa krivom kapom na glavi, škripeći zubima i psujući krst i zvjezdu što me još nema.

  Sada kada odem u rodni grad niti me ko dočekuje niti ispraća sitnicama koje život znače. Sad uglavnom svi samo lažu sami sebe, ubjeđujući sami sebe da im je tako bolje. Svi samo gledaju kojim sam autom došao i šta ću izvaditi iz njega, da mi se lažno dive ili istinski naslađuju, opet lagavši sami sebe.

  Nažalost u gradu u kojem sada živim je isto, nema ničeg više kako treba.

  Ajde što niko ne piše, ne priča, o prijatelju Dževadu, Dževad o Borisu, to nije tako ni bitno, po mnogima nismo više prijatelji, ratovali smo skoro...

  Nego niko ne piše, ne priča, osvojim dragim, strčevima, amiđama, čičama, majci, ocu, pokojnim kumovima, braći, drugovima, dragim sječanjima na njih, o davnim vremenima iz djetinstva, o ratu u smislu finih sjećanjima kojih je bilo i u njemu na svu nesreću koju on nosi uz sebe.

  Milost koju imam podsjeća me godinama na njih, gore pomenute i pored moje porodice daje mi još jednu istinsku radost, istinsku vjeru u svemogučeg gospoda. Kome sam zahvalan na tome, neću reći da sam jaka osoba, al znam sigurnon da nisam samolažljivac. a

  POVILA SE POVILA , VITA GRANA JELOVA.. ..
  POVILA SE POVILA I GORA ROMANJIA.. .. ..


  Ne dozvolite da vam vrijeme od pisanje oduzmu nebitne stvari, nebitni likovi poput, u zadnje vrijeme pominjanog izvjesnog. Nekada smo pisali bolje priče, vratite se u milost, pa se sjetite iskonski vrijednosti pa zborite o tome kroz svoje pisovanje.

  Pozdrav Boris
  dobrinja -103755 - 04.09.2019 : Nomad Srbija - best (0)

  Šta hoćeš?


  A, šta si ti sada i psihijatar i bauštelac, dva u jedan?

  Koja bre tvoja bivša supruga, pa trebalo mi je pet-šest pitanja i potpitanja da bi se ti uopšte prisetio o kome te pitam, daj barem meni ne prosipaj te uličarske fore.

  Nisam ja kukavica, i nemam nameru da na internetu pokazujem kako ti kažeš neku hrabrost, pogotovo tebi turčine nemam šta da se dokazujem, ne budi detinjast.

  Rekoh ti već, ne mogu ja da ti sudim. A da mogu, brzo bi to završili, veruj mi. Geknućeš o zemlju kad-tad.

  Nego ne ispriča ti ovde šta ti je rekla ona baba gatara u Beču, hade "jaro" podeli to ovde sa ostalima da vide kako si zabavan i inteligentan.

  Čim se ti javljaš ovde na slavić-net, nešto tebe "jaro" žulja, a bogami imaš i podršku pa skarličete u duetu ti i Sneki.

  Idi na stranu - |1|2|