fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srebrenica - 9981 - 09.07.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Opet Srebrenica


Iznosim neke crtice iz dokumenta Vlade Republike Srpske - Komisije za istrazivanje dogadjaja u i oko Srebrenice od 10 do 19 jula 1995. godine:


  1. Podaci o "slucaju Srebrenica" su prikupljani iz preko trideset spiskova i drugih izvora. U bazu podataka uneseni su podaci za preko 150. 000 lica.
  2. Iz tih podataka je ustanovljeno da se 13. 569 razlicitih imena pojavljuju u tim izvorima.
  3. U svom kratkom mandatu komisija je ustanovila da je u spiskovima navedeno izmedju 7000 i 8000 imena.
  4. Na osnovu eskhumiranih tijela, prema najnovijim podacima Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta, identifikovana su 1482 tijela, od kojih je sahranjeno 1300 lica koja se navode u spiskovima. Medjutim, veliki broj od ovih 1300 lica su poginuli u ratnim zbivanjima prije tkz. "Srebrenickog masakra".
  5. ni jedan od spiskova koji su bili na raspolaganju Komisiji, nema maticni broj, pa je identifikacija i provjera identiteta lica bila nemoguca.
  6. Komisija je ustanovila da su bar 42 lica sa spiska ziva. Vjeruje se da su se mnoga lica sa ovog spiska emigrirala u inostranstvo (Njemacka, Svetska, Kanada, Australija i USA). Takodje se pouzdano zna da su neka lica promjenila identitet. Primjera radi Čelebić (Rašim) Hazim, rodjen 10. 10. 1971. u Cerskoj, opsina Vlasenica, nalazi se na spisku "Zrtava srebrenicke apokalipse", ali je utvrdjeno da je promjenio identitet u Srecko Pavlovic, koji sada zivi u Novom Sadu.

Zvanican dokument, iz koga citiram neke detalje, moze se naci na internetu u. pdf formatu.

Idi na stranu - |listaj dalje|