fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

trebinje - 99749 - 05.03.2017 : Trebinje Hercegovina Trebinje - best (0)

Re: Vlastiša


Za Orlović Trebinje,

Naravno da se sjećam svakog imenom i prezimenom momaka što su stigli na ispomoć na desno krilo. Sjećam se i njihovih ranjavanja u toj akciji.

Slažem se da je bilo i mlađih vojnika na pozicijama Mrkašin Brdo i Kleptenik ali jako malo, sve mlađe je bilo angazovano na 704. i na 911. kao i na padini od vrha Vlaštice pa prema poziciji "Stradun"...

Upravo se prisjetih tačke koju smo tada spontano nazvali Stradun, a to je ono mjesto gdje sa austrijske staze skrećeš naglo lijevo uz Vlašticu. Tuda je išla i žičana telefonska veza prema vrhu.

Za ZENGU Split:

Golubov kamen je nama bila ključna tačka za odbranu Uskoplja i naravno komunikacije Ivanica - Zaplanik - Hum. Jako teška tačka za održati, brisan prostor i loša mogućnost za izradu iole boljeg skloništa ili vatrene tačke. Nažalost tu su nam stradali komandir voda Grubač Dragiša i vojnik operater na PVO sistemu STRELA 2M Risto Kardum. Takođe bilo je dosta ranjavanja i te ranjenike smo spasavali uz dosta muke i požrtvovanosti svih vojnika 3. bataljona.

Odbrana samog Golubovog Kamena je dosta podržavana sa manjih "čuka" bočno od samog GK. Znam da smo iz pravca Velike Gomile bili izloženi jakoj streljačkoj vatri i da smo tamo usmjeravali naše minobacače. Povlačenje sa Golubovog Kamena se desilo kada je presječena putna komunikacija i vaši tenkovi prošli kroz Vukoviće i pod kontrolu stavili put prema Zaplaniku i Humu. Tada smo iz stroja za par dana na tom pravcu imali izbačeno 30 vojnika. Jedan cijeli vod, dio je zarobljen a neki se i dobrovoljno predali. Neki ranjeni i zarobljeni a na žalost nekoliko vojnika je stradalo u odbrani tog dijela fronta.

Ovi što su se dobrovoljno predali imali su povlašteni tretman u Lori, možda što nisu bili Srbi?

Pozdrav!
Idi na stranu - |listaj dalje|