fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srebrenica - 9969 - 02.07.2006 : Ratko Obrenovic - best (0)

Zlocinac na slobodi


Da pravde za Srbe nema u medjunarodnoj politici, navodi i ovaj clanak koji sam nasao na nekom od islamskih stranica


Naser Orić, bivši komandant Armije RBiH u Srebrenici, osuđen je danas na dvije godine zatvora zato što, navodno, nije spriječio ubistva i zlostavaljanje srpskih zarobljenika u srebreničkoj policijskoj stanici između septembra 1992. i marta 1993. godine. Orić je oslobođen odgovornosti za navode iz optužnice koji su ga teretili za "bezobzirno razaranje srpskih sela u okolici Srebrenice".

Sudsko Vijeće Haškog tribunala je naložilo da Orić odmah bude pušten na slobodu s obzirom na to da se u pritvoru Haškog tribunala nalazi više od tri godine, odnosno od aprila 2003. godine, javlja D-Welle.

U presudi se napominje da nema dokaza da je Orić podsticao mučenje i ubijanje, ali da je odgovoran zato što to nije onemogućio.

Navedeni su i detalji mučenja, kao što je premlaćivanje kundacima i bejzbol palicama, te nanošenje povreda nožem.
Ratni komandant bosanskih snaga u Srebrenici oslobođen je odgovornosti za bezobzirno razaranje, odnosno paljenje brojnih okolnih srpskih sela.

Sudsko vijeće nije našlo dovoljno dokaza da je Naser Orić imao kontrolu nad onima koji su takve napade vršili jer su u paljenju srpskih sela učestvovali i civili i naoružane grupe koje nisu u potpunosti bile pod njegovom komandom.

Sudije u presudi priznaju da je za krivična djela za koja je Orić proglašen krivim kazna od dvije godine blaga.

Oni međutim navode da su u obzir uzeli i niz olakšavajućih okolnosti - jedna od njih je da je u Srebrenici, okruženoj srpskim snagama, u to vrijeme vladao haos, druga je da je Naser Orić imao samo 25 godina kada se našao na čelu gradića u takvom stanju, izvještava BBC news.
Idi na stranu - |listaj dalje|