fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bihac - 99427 - 05.02.2017 : Goran Beograd - best (0)

Suva međa, Nanićeva pogibija


Pozdrav svim poštenim borcima sa svih strana.

Danas sam prvi put ušao na ovaj forum i baš mi je interesentan. Posebno je dobro što se javljaju ljudi koji su bili na suprotnim stranama i daju svoj opis različitih situacija, koji cenim poprilično objektivnim.

Od proleća 1993. bio sam i sam učesnik dešavanja i pripadnik dvorske 33. pbr, na položaju prema 505. bužimskoj. Za organizovanost, vojničke sposobnosti i hrabrost mogu samo reči hvale da kažem o njima. Ali u situacijama kada su očigledno kršili humanitarno pravo, videlo se da ipak i nemaju potrebne vojničke vrline, čime su sami umanjili ono prvo što sam pohvalio.

Moje viđenje operacije Breza i osnovni razlog zašto nije uspela je nedovoljna koordinacija između borbene grupe kojom je komandovao Mladić lično i ostalih srpskih snaga koje su prethodnih dve godine bile na tom položaju i poznavale teren. Mislim na jedinice Banijskog korpusa. Dvorske jedinice koje su se nalazile i levo i desno od Mladićeve grupe nisu skoro ni znale o čemu se radi. Konkretno ja sam tada bio na položaju jedne čete 1. pb, oko dva kilometra od Ćulumka. Skoro da nismo imali pojma šta se dešava. E sad zašto je to tako bilo, ko zna...

Najgore u svemu je ako je bio nemar naših starešina. Ko je makar malo imao iskustva u borbi protiv Nanića, mogao je pretpostaviti da će on tako nešto uraditi, zato što je uvek na isti način napadao, ubacivanjem snaga bočno i u pozadinu. Da su se osigurali bokovi, nikad ne bi uspeo protivnapad 505. Ovako... čestitam pobedu svim poštenim borcima. Zlotvorima nikako... ni našim ni njihovim.

Hteo bih još nešto dodati, a tiče se Nanićeve pogibije. U avgustu '95., kad je krenuo onaj opšti haos i povlačenje, odmah negde tih dana, pročulo se da je naš izviđač ubio Nanića i uzeo mu pištolj. Znači, to se čulo odmah tih dana u koloni od Novog ka Prijedoru... Ja verujem da je tako i bilo. Da su mu namestili njegovi, ne bi se tako brzo mogla proširiti informacija među Dvorčanima u koloni... znamo koji je haos bio i kako bi sa muslimanske strane to i došlo kao neka plasirana info...

Eto... pozdrav svim ljudima dobre volje
Idi na stranu - |listaj dalje|