fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 99392 - 01.02.2017 : Miz Mooz Novi Sad - best (1)

Mirko Lazarević


Da li neko zna kako je stradao Mirko Lazarević? On je došao u Lukavicu kao dobrovoljac iz Francuske. Često je bio prevodilac UNPROFOR-u. Čula sam da je bio oženjen nekom groficom.

RE: Mirko Lazarević

Poštovana,
po mojoj evidenciji, Mirko (Miodrag) Lazarević je poginuo na Ilidži 1993. godine. Tačan datum i okolnosti pogibije ne znam. Evo i jednog isječka iz članka koji sam našao na internetu:

Poslije toga, po Ilidži su granate padale svaki dan u prosjeku po nekoliko stotina dnevno. Kretanje je bilo teško i veoma rizično. Međutim, Francuzi su odlučili da nam pomognu iako su malo sumnjali da je to sve baš tako strašno kako mi pričamo. Naime, čitav svijet je brujao od informacija da samo Srbi drže logore, siluju i ubijaju. Mi smo znali da je na terenu upravo obrnuta situcija. Zato su muslimani prvi krenuli da animiraju medije, da bi svoja djela sakrili.

Nezvanični prevodilac francuskim oficirima u ovom slučaju je bio profesor Mirko Lazarević, časni Srbin, šezdesetogodišnjak, koji je došao iz Francuske ili Belgije kao dobrovoljac, da pomogne braći u nevolji. Pomagao je onako kako je situacija tražila od njega, vodio strane posmatrače, pripadnike UNPROFOR-a i drugih međunarodnih organizacija tamo gdje su bila stratišta srpskih žrtava i poprišta strašnih borbi u odbrani srpskih linija. Drugi prevodilac je povremeno bio moj kolega i prijatelj koji je imao u logoru "Silos" Tarčin kumove i kumčad. Taj gospodin je to obavljao tako efikasno i elegantno da su mnogi stranci mislili da je odrastao u Parizu i školovao se u elitnim francuskim školama. On je svoje srpstvo tako elegantno nosio da je to izlazilo iz već generalno stvorene slike o Srbima i srpstvu. Takvo je bilo njegovo društvo u okruženju sa kojim se on družio i sarađivao. Eto, on je rođen ovdje i vaspitan u građanskoj srpskoj porodici!
Idi na stranu - |listaj dalje|