fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srebrenica - 99303 - 25.01.2017 : NOMAD Srbija - best (4)

Bure krvi za Pavelića


Istoričar Nemanja Dević rekao je da su masovni pokolji Srba u Srebrenici kontinuirani, te kao najdrastičniji brutalni primjer naveo da su u Drugom svjetskom ratu ustaše u tom kraju držale "bure krvi" nad kojim su klale Srbe i pripremali ga kao poklon Anti Paveliću.

Dević je na skupu "Stradanja Srba srebreničkog kraja u 20. vijeku", održanom u Medija centru u Beogradu u organizaciji beogradskog Muzeja žrtava genocida, istakao da je prema podacima poslijeratne jugoslovenske Zemaljske komisije utvrđeno da su Srbi u Srebrenici tokom Drugog svjetskog rata pretrpjeli velika stradanja. On je naveo da je tadašnja jugoslovenska Zemaljska komisija, koja je djelovala poslije Drugog svjetskog rata, utvrdila da su ustaše u Srebrenici ubile 2.262 srpske žrtve, od kojih su 1.186 bile djeca, žene i starci, a da je 1.118 žrtava ubijeno nožem, sjekirom i tupim predmetom, što je genocid.

Svedoci su govorili da je u magacinu lokalne zadruge postojalo "bure krvi" sa 150 litara prikupljene krvi od Srba koje su ustaše klale nad tim buretom, a koje je bilo pripremano kao poklon Paveliću", rekao je Dević. On je naveo da su ustaše upadale Srbima u kuće, presretali ih na ulici, zarobljavali i ubijali, uglavnom noževima, sjekirama, tupim predmetima, kao i da su prvo pobijeni srpski prvaci, sveštenici, učitelji. Dević je istakao da su se zločini nad Srbima u posljednjem ratu 90-ih godina u Srebrenici dešavali u istim selima kao i u Drugom svjetskom ratu - Kravice, Fakovići, Skelani, Zalazje, koje su vršili Jure Francetića "Crna legija" i muslimanska milicija.

Kada se uporede mesta zločina u Drugom svetskom ratu i 90-ih, vidi se da su ta mesta bestijalnih zločina surovo identična", dodao je Dević.

On je napomenuo da su se najveći pokolji u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu desili u junu 1943. godine, kada je u jednom danu ubijeno 98 srpskih civila, a u selu Zalazje je ubijeno 105 civila.

Dević je rekao da je zločine predvodio ustaški natporučnik Franjo Kurelac i da ni on niti njegove ustaše nisu bile osuđenje pred tadašnjim sudom u Sarajevu koji je donio presudu da "nema dokaza i da se stvar predaje zaboravu", baš kao i što Naser Orić nije osuđen za zločine nad Srbima u Srebrenici u posljednjem ratu.

Izvor: SRNA
Idi na stranu - |listaj dalje|