fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srbi_6do14_vek - 99142 - 14.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Srbi su nekada imali i vinovod


Srbija je nekada bila zemlja koja je bila čuvena po proizvodnji vina. U vrijeme cara Dušana postojao je zakon o proizvodnji i prometu vina u okolini Prizrena. On je takođe bio jedini vladar u svetu koji je izgradio vinovod, kojim je iz vinograda i podruma u Velikoj Hoči dopremao vino kroz glinene cijevi dugačke 25 kilometara do svojih carskih podruma u Prizrenu.

U srpskoj literaturi se o tom periodu nigdje se ne pominje rakija, već rujno vino koje se pilo iz pehara i bilo prisutno u svim okolnostima.

Nakon što su Turci zauzeli južne djelova Srbije, naš narod se pomjerao ka severu pa u drugoj polovini 14. vjeka Kruševac postaje glavno vinogradarsko središte.

Za vrijeme turske vladavine u Srbiji je iskrčen ogroman broj vinograda. Postojali su i specijalni odredi konjanika, takozvanih akindžija, koji su uništavali vinograde jer Turcima vjera ne dozvoljava konzumiranje alkohola.

Nakon oslobođenja od Turaka u Srbiji ponovo dolazi do procvata vinogradarstva, koje postaje najznačajnija privredna grana. Po popisu iz 1887. godine, Srbija je imala 81.000 hektara pod vinogradima, što je bar pet puta više od onoga što imamo danas.
Idi na stranu - |listaj dalje|