fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_buducnost - 99135 - 14.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

Greh velikog Ive


Ratko Dmitrović, 13. januar 2017.

Problem velikog dela sarajevske kulturne i političke elite sa Ivom Andrićem je u činjenici da mnogi od njih kao da su pobegli iz neke Andrićeve priče.

NA promociji knjige "Andrićevstvo" bosanskog akademika Rusmira Mahmutćehajića, održanoj ovih dana u Mostaru, bošnjački intelektualci uporedili su Ivu Andrića sa Hitlerom. Zašto? Zbog toga što je Andrić, tvrde profesori i akademici, u svim svojim delima muslimane Bosne i Hercegovine predstavio na ružan, gotovo ponižavajući način. Kažu, stvorio je stereotip koji se koristi u Bosni, njoj susednim zemljama, celoj Evropi, a taj stereotip, naglašeno je u Mostaru, izuzetno je štetan po Bošnjake, muslimane.

Nije ovo prvi put da muslimani Bosne i Hercegovine, njihovi najumniji ljudi, bar ih tako predstavlja sarajevska javnost, imaju problem sa Ivom Andrićem, da tu muku javno ispoljavaju.

Davno je Muhamed Tunjo Filipović, najveće ime savremene bošnjačke kulturne i intelektualne elite, napisao da je doktorska disertacija Ive Andrića ("Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine") odbranjena 1924. godine na Univerzitetu u Gracu, nanela više zla Bosni nego sve osvajačke vojske koje su kroz nju prolazile. Ta disertacija, naravno, spomenuta je i u Mostaru.

Otkud nesporazum bosanskih muslimana s Andrićem? Kakav je to greh veliki pisac počinio pa da mu nekada muslimani, danas Bošnjaci ne mogu halaliti?

Andrić je gustim, savršenim pripovedanjem popunio onu prazninu koja je dugo zjapila nakon što su izbledela guslarska predanja, mitovi i neposredna svedočenja bosansko-hercegovačkih Srba o zulumu koji je hrišćanski svet, u ogromnoj većini pravoslavni, trpeo od turske vlasti po varošima i kasabama, selima i svugde gde beše onih koji se nisu poklonili Alahu. Andrićevo delo ne dozvoljava ni zaborav niti relativizaciju onoga što se vekovima odigravalo u Bosni, nakon što je sredinom 15. veka kopito konja turskog vojnika prvi put dodirnulo tlo Bosne.

I još nešto, dvadeset i više godina u političkom i kulturnom životu Bošnjaka, u sarajevskoj eliti, uvek je bilo i danas ima, likova koji kao da su pobegli iz nekog Andrićevog romana ili pripovetke. U tome se, uz ostalo, i ogleda genijalnost velikog pisca. Andrić je davno video ono što mi u Bosni gledamo od vremena "Dejtona": bahatost, begovsku nadmenost i svojatanje Bosne i Hercegovine od strane muslimana. Taj osećaj superiornosti, izgrađen na pravu jačeg i nametnutoj dominaciji jednog načina ispovedanja vere, vreme i događaji nisu iskorenili, naprotiv, pojačali su ga.

Kad god čitaju Andrića, ovi što ga danas napadaju i osuđuju pronađu u njegovim delima sebe. Otuda njihova muka.

Ovaj tekst odražava moje mišljenje, jer i u okruženju u kojem živim vlada mišljenje da Hrvatska pripada samo Hrvatima, da BiH jeste samo Bosna i da tu žive Bosanci, a to Bosanci podrugljivo važi i za Srbe koji tamo žive, o KiM da i ne govorim, džabe naši tragovi vekovnog prisustva na tim prostorima, jednostavno sa takvom predrasudom nažalost mnogi od "Srba" imaju takav pogled u vezi toga.

Teško je takvim ljudima ispraviti takav pogled koji sigurno nije ispravan, ali postojimo mi koji ćemo uvek biti tu da znamo istinu.

Nisam dovoljno rečit da precizno prezentujem svoje stavove tako da koristim ovaj metod izražavanja (objava iz drugih izvora) onog što mislim. Dodao bih da je takvo mišljenje o Srbima izvan Srbije recidiv komunističke ideologije čiji su koreni i danas jaki, nažalost.
Idi na stranu - |listaj dalje|