fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bozur - 98675 - 31.12.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Porijeklo Predraga Žarkovića- Božura


Željko,

pošto sam prijatelj sa Božurovom bliskom rođakom, postavio sam joj neka pitanja koja su me interesovala o Božuru. Evo našeg razgovora sa FB:

Ja: U nekim pričama o Božuru stoji da je on sa Kosova iz okoline Peći. Ja sam se iznenadio tom informaciom, pa te molim da mi to potvrdiš ili demantuješ kako bi to pokušao da ispravim ili potvrdim.

Gordana Žarković Košarac: Ma vidjela sam to na slavicnet-u, ali to nije istina. Moj i njegov otac su bili rođena braća i oni su porijeklom sa sela Kruščice, tačnije Borča kod izvora Neretve. Nikakve veze s Kosovom nismo imali. Ako te bilo šta zanima, pitaj me, u mojim starim slikama imaš i njegovih. Ja nisam imala brata, on mi je bio kao rođeni i nije me odvajao od svojih sestara. Svukuda me vodao sa sobom i naučio mnogim stvarima koje niko drugi ne bi.

Ja: Tako sam i ja mislio da je vaše porijeklo, pa kada je to neko objavio na slavicnet-u, mislio sam da to sigurno zna. Vjerovatno su ga na to navele rijeći iz Zoričine pjesme. Znao sam za tu vašu bliskost i da te je još kao klinku pazio i štitio. Ako hoćeš pošalji neke njegove fotografije, ja sam u kontaktu sa Željkom Tomićem, pa ću mu ih proslijediti. On ga je puno volio, pa smo na njegovu inicijativu donirali pare da se Božur prenese na Vojničko groblje "Mali Zejtinlik" u Sokocu.

RE: Porijeklo Predraga Žarkovića- BožuraPravi,

ispravio sam tvoj tekst djelimično jer ja nikada nisam pisao o Božurovom porijeklu. Nekakav Rade iz Vogošće je napisao da su Žarkovići porijeklom sa Kosova, što je moguće ako se misli na dalje pretke. Njegov bliski rođak, Radomir Žarković, je nakon toga isparavio Rada i napisao da su oni porijeklom iz sela Kruščice kod Gacka.
Idi na stranu - |listaj dalje|