fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vasi_komentari - 9858 - 03.06.2006 : Armin Cengic Belgija - best (0)

Otvoreno Pismo Komsiji Pravoslavcu!


Rijeci koje cu sada potrositi imaju namjeru srusiti zidove nepovjerenja izmedju nas; nepovjerenja, koje, znam da ces se sloziti, ne datira od jucer"

I ja sam, kao i ti, dobrano osjetio prosli rat; kao sto su nasi ocevi i djedovi, na svojoj kozi, osjetili one druge ratove! Osjetio sam ga i ekonomski, emotivno... Bogu Jedinom Hvala, kod mene u porodici nije niko stradao. Komsije mi se sa tim, kao sto znas, ne mogu pohvaliti. Kao, uostalom, ni tvoje!

Znas, mi koji sebe nazivamo bosancima smo malo iskompleksirani! Psiho-analiticki govoreci, kod nas je, -trenutno, a i prije ovog zadnjeg rata-, bio na djelu, onaj akvizirani (steceni) kompleks vise vrijednosti; a stekli smo ga, kao i vi, propagandom razlicitih tipova.

Razlog nepriznavanja odredjenih "krivica" je taj kompleks i ta propaganda " Srecom, nadam se da ces uvidjeti, nismo svi bas toliko iskomplexirani i izpropagandisani"

Danas ti, dragi Komsija, ne zelim o propagandi " Pricat" ti zelim o jednoj inicijativi kojoj je zadatak - a preko pisca ovih redova - baciti svijetlo na dogadjaje s pocetka sukoba u Sarajevu; a kojima sam, licno, prisustvovao!

Obrati, Komsija, sada, dobro paznju na tekst izmedju navodnika :

« Rat pocinje za nekoliko mjeseci; koliko izgubimo glava na teritorijama sa manjinskim stanovnistvom, mi moramo "nadoknaditi" ovdje, u Sarajevu, gdje smo vecina! Znaci, moramo fizicki eliminisati (! ) koliko je god moguce vise Srba! Ja cu se pobrinuti da vam ubrzo dovucem dva kamiona madjarskih kalasnjikova, a vi cete mi iskupiti, manje vise, 60-tak hiljada njemackih maraka da time platimo dobavljace i transport! Tebi se Armine obracam zato sto si Musliman, poznajes dosta raje na Bjelavama i u stanju si da to "odradis" jer, odluceno je 100%, rat pocinje! »

Ovo su bile rijeci Namika Bukvica, trenutno visokoplaciranog funkcionera u ministarstvu socijanih poslova vlade BiH!.

Nekoliko sedmica sam, istina, razgovarao sa poznanicima o ovim nimalo lijepim vijestima, konsultirajuci se.

Pravo da ti kazem, Komsija, nikome se od nas Bjelavcana nisu dopadale ideje ovog gospodina!
Treba li da ti govorim da slicne naredbe ne odgovaraju ucenju nijedne poznate religiji, a pogotovo ne Monoteistickoj?!

Meni se specijalno nije dopala ideja po kojoj sam trebao ici na vrata moje uciteljice Nade Despotovic, i njenog sina Djordja te, s madjarskim "kalasom" u ruci, radi Bukviceve demografije, iste likvidirati.

Tako, poslije nekoliko sastanaka "zahvalili" smo mu se na "uslugama" i prekinuli "kontakt"!

Prekidanje ovog kontakta je najvjerovatnije prouzrokovalo da se Bjelavama prisije pridjev "pacificnog" kvarta : jedinog koji u Sarajevu, na pocetku rata, pa i kasnije, nije imao svoju brigadu!

Najvjerovatnije si se dosad upitao zasto ti ovo govorim. Ti sigurno znas, ako si dobar Pravoslavac, da, u Europi i svijetu ima dosta onih koji bi da Vama pripisu kolektivniu krivicu; kako za pocetak rata tako i za nepostovanje ratne deontologije" A niko ne voli da ga prozivaju zlocincem, pa, tako, nadam se, ni ti.

O drugim dogadjajima koji su se desili poslije mog deserterstva, u proljece "93-ce, nemam ti namjeru pisati, zato sto nisam obavijesten.

Medjutim, teza koju branim je da niste, Vi komsije, barem sto se tice Sarajeva i okoline, prvi i jedini krivci! Moja je teza suprotna!

Imao sam namjeru, i imam, pozvati gospodina Bukvica na odgovornost!

To sam, po prvi put uradio, javno, na predavanju koje sam odrzao u KUD-u C. L. A. N. (Filozofski Kafe u Lijezu, - Belgija), 26-novembra, 2005-te ;
« Desamorcer les tensions! ? » (Smiriti Tenzije?! ) je bila tema, a predavao sam i diskutovao o nemirima u predgradjima europskih metropola, pred 20-tak zainteresovanih, razlicitih filozofija, religija, porijekla"
Tu sam detaljno opisao goreopisano sarajevsko iskustvo o kojem smo, kasnije, svi zajedno, raspravljali.
Nekoliko dana poslije toga, pocetkom decembra znaci, kasetu na kojoj je snimljeno predavanje, kao i pismeni izvjestaj sa istog, sam poslao gospodinu Svenu Alkalaju, ambasadoru BiH, u Briselu, zahtijevajuci od istog da proslijedi citav dosie (koji se zove « Dokaz », La prEUve! ) svojim nadleznim u Sarajevu. Ovi zadnji su trebali pozvati Bukvica na odgovornost!

Prije par sedmica, sredinom januara 2006-te, sam telefonski kontaktirao sekretaricu ALKALAJA, Eminu, koja me je obavijestila da je dosie « prebacen kod Velida ». Velid je cini mi se konzul, atashe ili ne znam sta drugo"Uglavnom nije « nadlezni u Sarajevu »!

Sve ti ovo, Dragi Komsija, iznosim jer znam : da ste i Vi pretrpjeli apsolutno nevine zrtve ; da treba graditi povjerenje ; da povjerenje nema ako nema istine "a mozda mi komsija mozes i pomoci jer"

Od kako sam predao dosier « Dokaz » u BiH-ambasadu u Belgiji cudne se stvari desavaju : osobe sumnjivih namjera dolaze na adresu moje majke u Sarajevu, nudeci ", mjesto mojih predavanjà, C. L. A. N. , je, naredbom gradonacelnika Lijeza zatvoren (?! )" ; imam osjecaj, naime, da se « slucaj » zeli prikriti!

Ja sam Dragi Komsija, kao sto, evo, citas, napravio prvi korak prema rusenju nepovjerenja a ti, ako zelis, mozes napraviti drugo: obavijestiti, naime, organizacije, iz zemlje i inozemstva koje se bave uspostavljanjem odgovornosti jer spreman sam svjedociti u korist svih zrtava rata, a posebno, u nasem slucaju, sarajevskih Srba!

Ako se ne utvrdi ODGOVORNOST za ono sto se desilo prije i u toku rata Srbija, Srpska, kao i Srbi, ce snositi, kao sto znas, moralnu i ekonomsku odgovornost!

Od ove odgovornosti moja bolesna majka i slijepi brat nece imati nikakve koristi; opet ce sve za sebe, rezervisati gospodin BUKVIC i ostali « ratohuskaci » kojih, na zalost, ima mnogo, kako u vasim tako i u nasim institucijama!

Stojim, znaci, na raposlaganju svim istinoljubcima i zrtvama rata, kao i njihovim bliznjima, familijama, invalidima"

Primi puno iskrenih komsijskih pozdrava, i

Neka Je Slava Bogu i Naka Nam On Pomogne!

Armin CENGIC


Zainteresovani me mogu kontaktirati na:
(postom)

Armin CENGIC,
Accompagnateur interculturel (medjukulturalni pratilac)
Ferdinande HENAUX n° 5/4
4000 LIEGE

Takodjer redovno kontrolisem i odgovaram sa sljedecih mail adresa:

armincengicŽgmail. com
asblccbeuropeŽhotmail. com

(pismo je objavljeno pocetkom februara 2006. godine)
Idi na stranu - |listaj dalje|