fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zlocini - 98323 - 06.12.2016 : Nomad Srbija - best (3)

Spisak egzekutora zloglasne jedinice Ševe, među ubicama i Slobodanka Šakotić


Zloglasna jedinica "Ševe" brojala je 27 članova od kojih ni protiv jednog Tužilaštvo BiH nije pokrenulo istragu niti je podiglo optužnicu za ratne zločine.

Ova teroristička grupa brojala je između 15 i 25 pripadnika u zavisnosti od postavljenih zadataka, te smo kroz ovu analizu došli do sledećeg spiska, i to:

 1. Nedžad Ugljen
 2. Nedžad Herenda zvani Brko
 3. Vladimir Popovski zvani Makedonac
 4. Đulić (Mehmed) Memsudin - rođen 1972. godine
 5. Gološ (Mirza) Sead - rođen 1966. godine
 6. Hazrolaj (Nazif) Edin - rođen 1962. godine
 7. Morović (Vasilija) Jerko - rođen 1958. godine
 8. Islamović (Omer) Damir - rođen 1962. godine
 9. Ivančić (Ante) Zvonko - rođen 1956. godine
 10. Jahić (Hasan) Sejo - rođen 1952. godine
 11. Jakubik (Rajmund) Alen - rođen 1963. godine
 12. Jusović (Medo) Fehmija - rođen 1956. godine
 13. Muranović (Dijaz) Edin - rođen 1961. godine
 14. Nedžibović (Mustafa) Samir - rođen 1963. godine
 15. Šahbaz (Salim) Hazim - rođen 1962. godine
 16. Šošić (Ivan) Josip - rođen 1967. godine
 17. Šošić (Petar) Ddragan - rođen 1967. godine
 18. Torlaković (Nesib) Nedim - rođen 1957. godine
 19. Zorlak (Aziz) Nedim - rođen 1957. godine
 20. Kadrić (Edhem) Abdulah - rođen 1950. godine
 21. Šakotić Slobodan
 22. Šakotić Slobodanka
 23. Pašić Edin
 24. Polutan Miralem
 25. Nedžibović Samir
 26. Izvjesni "Musin", mijenjao Nedžada Herendu u njegovom odsustvu, najvjerovatnije se radi o Muhsinu Džaferoviću, inspektoru SDB-a Sarajevo


U preseku operativnih saznanja o delovanjima ove tajne bošnjačke formacije koja se sumnjiči za brojne zločine nad sarajevskim Srbima, ubistva pripadnika mirovnih snaga UN i atentate na neistomišljenike bošnjačkog ratnog vojnog i političkog vrha, takođe se navode i imena žrtava za koje postoje čvrsti dokazi da su ih ubile "Ševe".

U pomenutom dokumentu, takođe, se navodi da su brojni pripadnici "Ševa", među kojima i glavni egzekutor ove zloglasne formacije Nedžad Herenda - za koga je "EuroBlic" juče objavio da se krije u Holandiji - specijalnu terorističku obuku pre izbijanja rata u BiH završili u kampu Hrvatske obaveštajne službe (SIS) u Metkoviću.

 • Jedan deo proverenih i odanih članova SDA koji su činili "specijalnu grupu" je završio specijalističku obuku u centru SIS u Metkoviću, nakon čega su vraćeni u BiH. Pored Nedžada Herende, posebnu pažnju zavređuju pripadnici terorističke grupe "Ševe" Dragan Šošić i Vladimir Popovski, zvani Makedonac, specijalista za montiranje i podmetanje eksplozivnih naprava, koji se dovodi u vezu da je zajedno sa Herendom i Šošićem učestvovao u pokušaju atentata na Sefera Halilovića podmetanjem eksplozivne naprave na terasu Halilovićevog stana, kada su poginuli Halilovićeva supruga i njen brat. Vladimir Popovski je u toku rata formalno bio pripadnik 318. brigade tzv. Armije BiH u Zavidovićima- navodi se u izveštaju.

  Srpski istražioci takođe su došli do saznanja da su nakon Herendinog hapšenja u Sarajevu 1996. zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Nedžada Ugljena interes za zločine "Ševa" pokazali i istražitelji Haškog tribunala.

 • Međunarodni istražioci došli su do saznanja o konkretnim zločinima "Ševa", a to su: svirepo streljanje 12 ljudi, osam rezervnih pripadnika JNA i četiri civila, od kojih je jedna žena, ispred Doma policije u Sarajevu. Herenda je zajedno sa Šošićem na Vrbanji mostu u maju 1993. likvidirao i devojku i mladića koji su u sarajevskim medijima prozvani "sarajevski Romeo i Julija", a čije je ubistvo u zapadnim medijima pripisano srpskim snagama.

  Pripadnici "Ševa" i Nedžad Herenda su snajperski delovali i po pripadnicima UNPROFOR, te su tako izvršli ubistvo francuskog vojnika ispred hotela "Holidej In" u Sarajevu. Na njega su pucali sa prostora između zgrade Muzeja i zgrade bivšeg Izvršnog veća, stvarajući privid da je pucano sa Grbavice, kako bi se za ovo ubistvo optužila VRS.

 • Snajperisti "Ševa" su "vežbali gađanje" po ciljevima na Grbavici, delu grada pod srpskom kontrolom, tako što su gađali žene i "babe u crnini", jer su znali da to nisu Bošnjakinje - navodi se u izveštaju u kojem se, između ostalog, nalaze imena i prezimena 16 ubijenih srpskih civila sa Grbavice u periodu od avgusta 1992. do jula 1993, kao i osam teško ranjenih civila iz istog razdoblja.

  Iako smo na adresu Tužilaštva BiH još pre četiri dana poslali pitanje zbog čega protiv glavnog egzekutora "Ševa" Nedžada Herende nije podignuta optužnica niti je raspisana međunarodna poternica, mada se zna da živi u Holandiji, odgovor još nismo dobili.

  Streljački as - snajperista "Ševa"

  Na spisku ubica koji su se nalazili u "Ševama" posebnu pažnju privlači ime Slobodanke Šakotić, predratne prvakinje Jugoslavije u streljaštvu, koja, prema tvrdnjama poznatog tuzlanskog advokata Faruka Balijagića, već dugo živi pod lažnim imenom.

 • Šakotićeva je posle rata živela u Nemačkoj pod imenom Una Vegar. Kasnije se vratila u Sarajevo i pod tim imenom čak se zaposlila u OHR. Međutim, kad su novinari otkrili njen pravi identitet Šakotićeva se udala za nekog Amerikanca i pobegla u SAD - tvrdi Balijagić.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|