fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rsk - 97841 - 09.11.2016 : Vitez Koja Tamo daleko - best (0)

Citat iz knjige 'Vukovarski dnevnik'


 • "Dobro, ti si razdužio oružje i opremu koja pripada Gardijskoj brigadi?
 • "Jesam, pištolj čeladu, pancir. Pušku i uniformu sam zadužio i Šidu i to imam sa sobom."
 • "Dobro, pa neka ti je sa srećom kod teritorijalaca i da se ovo brzo završi.
 • "Hvala! Mogu li sad da idem?
 • "Naravno!"

  Rukovali smo se i ja sam napustio njegovu kancelariju. Major Vukašinović je bio oličenje pravog srpskog oficira. Bio je rođen za ulogu oficira. Visok, ozbiljan sa dubokim i prodornim glasom, uvek prav, pravi autoritet, svi su ga se bojali, osećali strahopoštovanje. Meni je zbilja bila čast služiti vojni rok pod njegovom komandom.

  Po nekim mojim shvatanjima jedino je major Šmit imao veći ugled i više bio oličenje idealnog srpskog oficira. On je bio komandant valjevske kaznene jedinice koju je vojska prepoznavala kao valjevsku oklopno-motorizovanu brigadu. Navodno je na komandno mesto došao direktno iz niškog vojnog zatvora, gde je zaglavio jer je išamarao pretpostavljenog.

  Legenda koja je kolala među njegovim vojnicima kaže kako se neki vojnik pri odsluženju vojnog roka popeo na drvo i pretio da će skočiti sa drveta i ubiti se. Oficiri su ga molili da siđe sa drveta i ne čini nikakvu glupost dok se nije pojavio major Šmit i pozvao vojnika da odmah siđe sa drveta. Nakon što je vojnik odgovorio da će se radije ubiti nego sići, major je naredio drugoj dvojici vojnika da donesu sekire i poseku drvo. Kad su vojnici počeli seći drvo, vojnik je sišao sa drveta. Major Šmit ga je tad umlatio od batina tako da više nikom nije padalo na pamet da počini ikakvu glupost, dok je pod komandom majora Šmita.

  Taj isti Šmit je dobio zadatak da sa svojom kaznenom jedinicom osvoji Vukovar. On je to planirao i da uradi iako niko od njegovih pretpostavljenih u Beogradu nije očekivao uspeh od te jedinice, pošto je u svom sastavu imala starešine, većinom bivše robijaše iz niškog vojnog zatvora. Major Šmit je bio kao reinkarnacija generala Šturma, koji je poveo u napad svoju jedinicu i uz pomoć Negoslavačkog bataljona razbio ustaške postrojbe četrnaestog i petnaestog septembra. Nakon deblokade kasarne izbio je sa vojskom do srpske pravoslavne crkve. Kad je javio u komandu rezultate akcije koju je započeo i planu da konačnom osvajanju grada, u roku od dva ili tri dana završi akciju, momentalno je opozvan i naređeno mu je povlačenje i vraćanje u Valjevo.

  Napuštanjem valjevske kaznene jedinice osvojeno nije imao ko da brani i sve se vratilo u početni položaj. To je bio jedan od prvih pokazatelja da još nije došlo vreme srpskog oficira i da jugoslovenstvo i dalje caruje u armiji."

  Pronašao sam izvor onoga što sam napisao, samo sam napravio grešku i napisao do centra umesto do crkve. Možeš li molim te prokomentarisati ovaj odlomak koji sam citirao iz pomenute knjige? Nalazio si se tamo tog dana i na tom mestu, jel vama iz 1. PGMBR tih dana 14. i 15. septembra sadejstvovala nekakva valjevska jedinica, jesi li čuo za nekog majora Šmita i znaš li gde se nalazi ta crkva u odnosu na kasarnu, ima li istine u ovoj priči ili je sve to samo urbana legenda?
 • Idi na stranu - |listaj dalje|