fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

prepiska - 97810 - 07.11.2016 : Mile Srbija - best (0)

Tuzla, Jajce


Pozdrav,

ne znam baš sve stvari vezano za prethodni rat, ali znam da je dosta toga politika odradila što se tiče prodaje srpskih teritorija. Ipak čini mi se da su Srbi trošili previše energije na zauzimanje i borbe u Sarajevu, dok su zapostavili gradove koji su praktično isto bili uz granicu sa Republikom Srpskom, a bili su lepi i od privrednog značaja. Primer za to je Tuzla, koja se možda mogla zauzeti. Ne zaboravimo Solanu koja se tamo nalazi. Isti slučaj je i sa Jajcem, koji nije bio tako duboko u Federaciji. Ovde ne govorim o gradovima u Bosanskoj Krajini, Grahovo, Drvar koji su nažalost prodani, nego o gradovima na skroz drugoj strani Bosne.

RE: Tuzla, JajcePoštovani,

kao prvo, treba da znaš da su borbe oko Sarajeva uglavnom bile odbrambene i nije bilo značajnijeg pomjeranja još od 1992. godine. Izuzetak za to je bio juli-avgust 1993. godine, kada je pao Igman, ali ni to nije urađeno sa namjerom da se zauzme Sarajevo, već samo da se izvrši pritisak na muslimane u Sarajevu da prihvate mirovni dogovor.

Po meni, nije bilo potrebno zauzimati one gradove koji i onako neće biti naši. To košta jako mnogo ljudskih života, a ne doprinosi mnogo ka ostvarenju konačnog cilja. Uostalom, svaki srpski potez je pratio NATO, koji je stalno tražio neki povod da se umješa u rat. U takvim uslovima Mladić je morao da osvaja samo ono što mora. Primjera radi, sjeti se da su od muhe napravili medvjeda kada je srpska vojska ušla u selo Srebrenicu. Šta bi tek uradili da su Srbi zauzeli Tuzlu!

I na kraju, Amerikanci nikada ne bi dozvolili Srbima da zauzmu Tuzlu jer su oni još prije rata u Bosni planirali da u Tuzli naprave NATO bazu.
Idi na stranu - |listaj dalje|