fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srebrenica - 97755 - 03.11.2016 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

Srebrenica: Branova i Cvetkova sudbina


Pakao stradanja srpskog stanovništva u srebreničkom regionu preživeo je i Brane Vučetić, koji je decembra 1992. godine kada je izvršen napad na njegovo selo Bjelovac imao samo devet ipo godina:

  • "Kada je počeo napad pobegao sam kod komšinice Mire Filipović i sa njeno dvoje dece sakrio se na tavan. muslimani su u kuću bacili bombu, a nas su izveli napolje. Svuda su bila mrtva tela. Video sam telo Dragoljuba Filipovića, i momka koga smo u selu zvali Cale. Na ogradi našeg voćnjaka ležalo je naslonjeno telo mog brata. Video sam jednu mrtvu devojku, bila je masakrirana. Odveli su me u tamnicu u Srebrenici i svaki dan me onako pijani tukli, šamarali, udarali vojničkim čizmama". Brane je oslobođen 8. februara, a zajedno sa još dvadesetak Srba razmenjen je u Skelanima za pet mrtvih muslimanskih vojnika.

    Sličnu sudbinu doživo je i Cvetko Ristić, iz sela Kušići kod Skelana, koji je 16. januara 1993. godine kada je zarobljen imao samo 14 godina. Na kućnom pragu vojska Nasera Orića ubila mu je oca Novaka, majku Ivnku, brata Miću i sestru Mitru. Posle rata jedno vreme živeo je u užičkom domu za napuštenu decu, kasnije je radio fizičke poslove po Srbiji i Crnoj Gori. Vratio se u Skelane, da bude, kako kaže bliže svojima. Dve godine starijeg brata Miću nikada nije pronašao, a na skelanskom groblju je zajednički spomenik nesrećnim Ristićima, na njemu su uklesana imena: Novak (42) Ivanka (43) Mitra (19) i Mićo (16).
  • Idi na stranu - |listaj dalje|