fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srebrenica - 97754 - 03.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

(05.08.1992) Srebrenica: priča Miluna Nikolića


I sela u regionu Skelana doživela su sličnu sudbinu. Spisak ubijenih meštana i spaljenih srpskih kuća je dugačak. U jeku žetve pšenice 5. avgusta 1992. godine muslimani su se obrušili na selo, pobili stanovništvo, kuće popalili, žito odneli. Jedan meštanin pokazuje temelje porušene kuće i objašnjava da je ta kuća preživela i Prvi i Drugi rat, ali nije odolela muslimanskoj najezdi. Sva sela, Klekovići, Pribojevići, Arapovići, Gaj, Jezero, Bradići, spaljena su tog avgusta, i danas su tu samo sagoreli ostaci temelja.

Mediji su zabeležili tragičnu priču Miluna Nikolića iz Skelana. Nije imao ni punih 16 godina kada je dospeo u mučilište u Srebrenici. Njegova tragedija počela je 5. jula, kada je muslimanska vojska ubila njegovog brata Nebojšu u Srebrenici. Mesec dana kasnije Milun je sa rođakom Zlatkom Vasićem pošao bratu na grob kada su ga muslimanski vojnici iznenada uhvatili i zarobili, a kada je kasnije razmenjen, mislio je da sanja svoje spasenje:

  • "Moji otac i majka umirali su od tuge za bratom Nebojšom, nisu mogli da prežive njegovu smrt niti svirepo iživljavanje nad njegovim telom. Moje hapšenje bilo je poslednja kap. Srca im nisu izdržala, umrli su jedno za drugim u razmaku od godinu dana. Ja sam nažalost preživeo, nesreća je moje druge ime. Od tolikog batinanja otkazuju mi jedan po jedan organ, imao sam do sada 5 operacija", kaže Milun koji danas živi u Skelanima.

  • "Ne, nemam snage da ispričam šta se sve dešavalo u muslimanskom kazamatu. Eto, u ćeliji smo morali da mokrimo u flašu, a onda kada ožednimo, pili smo mokraću. Zarobili su i mog rođaka Zlatka, strahovito su nas pendrečili oborene na pod, a jednom su mi rekli: "Čuj Milune, onako mrtvom tvom bratu Nebojši odsekli smo uvo, a potom i glavu, sve smo u tančine ispričali tvojoj majci kad smo je videli kako plače na mostu, neka zna kako joj je skončao jedan sin, a i ti ćeš uskoro." U ćeliji u kojoj smo spavali nije bilo ništa, ni kreveta, ni ćebeta, a u sobi za ispitivanje u koju su me odveli odmah po dolasku u Srebrenicu, video sam uvijenu, tri centimetra debelu bakarnu žicu. Bila je krvava. Na pojedinim delovima videli su se ostaci ljudskog mesa. Stresao sam se, znao sam šta me čeka."

    Milun je rođen u Bajnoj Bašti, ali se kao beba i njegov dve godine stariji brat Nebojša, preselio u Skelane sa roditeljima i babom. Rat mu je odneo brata, roditelje i bliže rođake. Od 1995. godine živi u Beogradu, u Skelane ne dolazi.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|