fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rsk - 97707 - 01.11.2016 : Poskoci željo Doboj Doboj - best (3)

Moj pohod na Vukovar


Najgora osobina u životu mi je da me neko sažaljeva, poput onoga da nemam djeci za paštetu, siromah sam radi ovog onog. Bože daj mi da ja pomažem drugoga a meni ne dozvoli da me sažaljevaju nikada!

Krajem avgusta 1991. godine, stare prdonje me poslaše sa Avale u sastavu Gardijske brigade, pravcem Šid-Tovarnik-Banovci-Berak-Negoslavci, u Vukovar za kojeg do tada nisam znao ni da postoji. Naš zadatak je bio da deblokiramo kasarnu i oslobodimo Vukovar?

Prva dobrodošlica u Hrvatskoj nam je bila u Banovcu gdje smo uletjeli u pucnjavu sa svih strana. Iskočili smo iz Pincgauera i zalegli u jarak. Srećom, kratko je trajalo pa smo ubrzo nastavili dalje i ne sluteći šta nas čeka kasnije u Vukovaru. Najprije smo stigli u Negoslavce. Tamo nas smještaju po kućama da se malo odmorimo. Mi se nadamo da je sve ovo nekakva vojna vježba. Većina nas je 1972. godište.

Međutim, čini mi se da je to bio 5. septembar, stiže komanda da idemo na Vukovar. Prvo su krenuli tenkovi, a mi idemo za njima. Oni su nam zaštita. Nakon 100 metara tenkovi odoše, a mi ostadosmo u moru kukuruza. U jednom trenutku poče da sjeva sa svih strana, granate počeše da paraju vazduh, padaju oko nas komadi zemlje i tjela vojnika, zuje meci kroz kukuruze, a ja zagrizao zemlju i samo šapućem:

  • "Majko, majko..."

    Posle nekog vremena smiraj, nema više onog straha. Začuh oficira koji daje naredbu za povlačenje. Približava se i zvuk tenkova koji idu nazad. Bježim da me tenk ne zgazi. Tada sam po prvi put vidio na tenku garavi trag, rupicu kao da ju je napravio ćik od cigare. Oficir mi govori da je to snajper Zengi pogodio tenk.

  • "Tako je, druže poručniče!" - odgovaram ja.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|