fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zuc_razno - 97615 - 28.10.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

Poruka za Deminera


Sve ovo što ti je neko naveo, su interni nazivi koje smo mi koristili tokom rata i neće ti biti od velike koristi. Ono o čemu sam ja pisao se nalazi u katastarskoj karti. Katastarsku kartu imaju geometri u opštini Vogošća i od njih je možeš dobiti.

Trouglasta livada je interni naziv, i dobila je taj naziv u akciji kada smo u julu '93 ušli u muslimansku teritoriju ispod kote 850. Ta livada je faktički bila u obliku trapeza i pruža se obodom od kote 850 do kote 830. Kada smo se pripremali za akciju izviđali smo teren sa brda Motka, ta livada je izgledal kao torugao i ja sam je tada tako nazvao, jer je pravac napad moje jedinice bio usmjeren prema njoj.

Naziv trouglasta livada nije zvaničan, ali sam ti naveo kote 830 i 772 koje imaju u karti i dalekovod između njih, kao orjentir. To je to, tu je bila naša linija, a sve ispred toga bilo je minirano.

Što se tiče Šabanove kuće, takođe je interni naziv i pitanje je da li iko danas u Vogošći zna na šta se konkretno misli, ali Hrastik je upisan u kartu, a Šabanova kuća je bila ispred tog Hrastika. Do Šabanove kuće se moglo doći sa dva makadamska puta, gledano sa naše linije odbrane. Jedan put se pružao od kote 772, pa je kod Hrastika skretao u pravcu Šabanove kuće, a drugi put je bio sa donje strane Hrastika. Sastavljali su se iznad Glavice, nedaleko od Šabanove kuće. Dakle i to sam ti spomenuo da pogledaš.

Pošto kažeš da to radiš već dvadest godina, neću te učiti kako se djeca prave, nego sretno ti bilo!
Idi na stranu - |listaj dalje|