fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zuc_razno - 97463 - 25.10.2016 : Stari - best (1)

Nedostatak ljudskih osobina


Kao i obično, tako i ovog jutra uz kafu pregledam jutarnje E. novine uz koje obavezno ide i ovaj naš sajt. Pročitah dva članka: "Ratnici obični ljudi" i "Poruka za deminera".

Možda vama koji čitate i pišete na ovoj stranici nije uočljivo nešto u ova dva članka, ali meni jeste. "Deminer Prom Nije bitno", (a po meni je vrlo bitno) autor je članka "Ratnici obični ljudi" i moli sve one koji imaju saznanja o svim miniranim područijima oko Sarajeva, a posebno na Žuči, govoreći da je obišao mnoga minska polja u Hrvatskoj i u Krajini, a da je sada naišao na najveće područje na kome su se vodile najžešće borbe tokom poslednjeg rata, govoreći za ostala područja da su ništarija.

Kao i obično, sa druge strane, a ovdje mislim na srpsku stranu, javljaju se oni koji imaju ljudski karakter, roditeljski i materinski osjećaj da se pomogne kako se ne bi poslije dvadesetak i kusur godina ponovo nepotrebno ginulo, pa svoju pomoć i dobrotu nudi tom demineru.

Autora članka "Poruka za deminera" nije potrebno da vam ga prestavljam, jer svi znamo ko je "Vogošćanin Pravi" i od mene ti je Pravi: Bravo! Pravi je (iako nije bio miner), da ne kažem u detalje opisao područja o kojima on misli da su bila minirana i time pružio ljudsku pomoć "demineru". To je ta ljudskost od Pravog. Međutim, u svom članku "Deminer Prom Nije bitno" govori kako je deminer 20 godina i da radi na području Žuči od ljetos, pa kaže: "pa smo naletili na posmrtne ostatke čiji vojnika nije bitno".

E, ova njegova rečenica mi je zapela za oko. Demineru Prom, sa ovom si rečenicom postao miner, a ne deminer. Ako se 20 godina bavišdeminiranjem, vjerovatno sada imaš 40 i više godina života? Vjerovatno si i porodičan čovjek, imaš svoju djecu? Kolika su ona po starosti, to ti znaš? Sigurno ih voliš? Da li si se, prilikom pronalaska posmrtnih ostataka poginulih vojnika na mjestu koje opisuješ, sjetio njihovih roditelja? Roditelja koji dvadeset i kusur godina tragaju za svojim poginulim sinovima, očevima ili muževima bez obzira sa koje su strane? Nisi, jer za tebe je to nebitno. To je žalosno i nekorektno od tebe i drugih sličnim tebi. Izostala ti je ljudskost.
Idi na stranu - |listaj dalje|