fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

1kk - 97389 - 22.10.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (3)

Monografija 1.bVP 1.KK (6)


Isječak iz monografije

...da se vratim na taj 20. mart. Snijeg na Markovcu viši od 2 metra, linije odbrane ne postoje, gdje je neprijatelj ne znamo. Idemo naprijed dok ga ne sretnemo. U tom kretanju nalazimo vojničku opremu, naoružanje i municiju koja je ostala iza vojnika pješadije koji su se povlačili. Rašo naređuje da se zadržimo na dostignutim linijama i spremimo za odbranu...

Nije me bio strah , zauzimam zaklon iza jedne ogromne jelike, čistim snijeg i tražim oslonac za svoj mitraljez. Bio je tu i moj drug Teša, kome vjerovatno i život dugujem. Noć duga, pogled u pravcu neprijatelja. Ništa se ne čuje osim vjetra koji zviždi kroz jelike. Ne znam ni kada ni kako ali sam zaspao. Valjda me stigao umor, a i hladnoća jer sam iz Banjaluke došao slabo odjeven, nespreman na ove uslove. Šta ćeš, bila žurba... I tako, ne znajući, san me prevari i ja utonuh u dubok san. E šta je dalje bilo , ja ne znam. Znam da sam se probudio poslije tog sna u toploj bolničkoj sobi. Poslije su mi ispričali šta se desilo.

Negdje pred zoru Rašo je odlučio da nas zamjeni sa dijelom vojske koji je bio u rezervi na Babanovcu kako bismo se odmorili. Do mene je došao moj Teša i budio me. Ja sam mu navodno rekao:

  • "Kud me zoveš od ovako topla šporeta?"...
  • "Kakvog šporeta, budalo jedna, budi se, stiže smjena".

    Teša misli da ga zavitlavam, ali i on onda zaključi da nešto nije u redu. Budan čovjek, gleda u mene, a priča nešto o šporetu i toploj vatri, šta je to sa mojim Jeftom...

    Poslije liječenja, doktor je rekao da me može osloboditi daljeg učešća u ratu. Ma, kakvo oslobađanje IDEM SVOJOJ BRAĆI, SA SVOJOM BRAĆOM DO KRAJA. Tako je bilo. Ostao sam sa njima do zadnjeg dana. Odlikovan sam Srebrnom medaljom za hrabrost... Vojnik J. M.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|