fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

16_krajiska - 97018 - 25.08.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (1)

Sadejstvo 93 - kraj


"Kad se uzme trafo Banja Luka dobija struju" - ovo su bile riječi pokojnog majora Lakića, komandanta 1bvp 1kk... Pašće trafo, mora da padne...

Da li je baš tako moralo da bude?

Avgust sedmi 1993. godine. Ulazim na peron banjalučke željezničke stanice noseći transportnu vreću. Već su stigli neki moji drugovi. Nema šale, šutimo. Mrzovoljan sam i palim cigaretu. Prilazi mi Zims i pozdravljam se sa njim. Pušeći, brojim koliko nas je još ostalo čitavih u četi, koliko se vraća na teren. Po prvi put, iskreno, meni se ne ide. Zims, kao da mi čita misli, pokušava nekom glupom šalom da mi popravi raspoloženje. Nikako ne prestajem da razmišljam o prethodne dve sedmice, o jebenoj struji i prokletoj trafostanici. Da li je baš tako moralo da bude?!

U tom razmišljanju skoro i ne primjećujem da mi prilaze dvije djevojke. Jedna od njih je u crnini. Prepoznadoh je, to je sestra poginulog mi saborca. Izjavljujem saučešće, jer nažalost nisam bio na sahrani. Pokušavam naći bilo kakve riječi utjehe, ali ne ide. Njen brat je bio jedini oslonac u porodici i zbog toga ona ne može da se pomiri da ga više nema. Razgovor prekida sirena voza koji tromo ulazi u peron. Pokušavam da se pozdravim sa njom, ali me ona zaustavi upitavši:

  • "Načula sam na sahrani da je brat nastradao od naših, molim te reci mi istinu!"

    Sledio sam se. Nisam bio siguran da li sam zaista čuo to pitanje ili mi se pričinjava. Pokušavam da je uvjerim kako to nije istina i objašnjavam da smo se sukobili sa neprijateljem, a Zims potvrđuje svaku moju riječ. Voz se oglašava za polazak, a ja se pozdravljam sa njom uzimajući transportnu. Osjećam njen pogled na leđima, a ne smijem da se okrenem. Ulazeći u vagon Zims me upita:

  • "Misliš da nam je povjerovala?"
  • "Nadam se da jeste"- odgovorih.

    Polako krenusmo za Doboj. Nismo bili ni svjesni šta nam se tek sprema u septembru '93!!!
  • Idi na stranu - |listaj dalje|