fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 96835 - 11.08.2016 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

O pravosuđu u BiH


Kao što ste primjetili ja se na ovoj stranici uglavnom bavim suštinskim stvarima. Obraćam se prije svega onima koji su proveli gotovo četiri godine u rovu i pokušavam da im razbijem iluziju o postojanju političara u srpskom nacionalnom korpusu. Većinu onoga što je ostvareno u ratu srpski kvazipolitičari su prodali u miru. Imam namjeru da napišem seriju članaka na ovu temu i pri tome ću svoje pisanje argumentovati dokumentima.

Krenućemo od pravosuđa u BiH. Odmah moram reći da su sve pravosudne institucije na nivou BiH nelegalne. Ni u Dejtonskom sporazumu ni u Ustavu BiH kao najvišem pravnom aktu nema ni jednog slova o pravosuđu na nivuo BiH, čak je Dejtonskim sporazumom precizirano da je sudska zakonodavna i izvršna vlast na nivou entiteta. Vi ćete često puta čuti srpske kvazipolitičare kako se žale na rad Suda za ratne zločine, Suda BiH i Tužilaštva ali ostaje činjenica da su predstavnici političkih stranaka iz RS dizanjem prstića u parlamentarnoj skupštini BiH glasali za formiranje istih.

Interesantno je da nikad nisu izvršene izmjene Ustava BiH po pitanju pravosuđa pa ostaje činjenica da je način na koji je završen taj posao ustvari rušenje postojećeg ustavnog poretka a to je u svim normalnim državama u svijetu krivično djelo.

Da ne ulazimo u dublju priču o Sudu za ratne zločine, valjda su ovi jadni srpski kvazipolitičari mislili da će on biti pravedan. Znali su oni da će taj sud biti pod stranom upravom i da se postojeći stvoreni stereotip o srpskoj krivici od strane zapada neće promjeniti jer bi sa drugačijim presudama podrivao Haški tribunal. Interesantno je pitanje ako su ti sudovi stvarno nepravedni, a i ja mislim da jesu, zbog čega Skupština RS ne donese odluku da se svi srpski kadrovi povuku iz pravosuđa BiH. To se ne može desiti pošto su poslanici poslušnici partijskih vođa, a oni nisu baš raspoloženi da se zamjere Zapadu pošto ovi znaju puno o njima i mogli bi sutra da ih diskredituju.

Ja sam zadovoljan ako samo jednog borca ubijedim u svoju priču a ona je zasnovana na činjenicama.
Idi na stranu - |listaj dalje|