fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

pocetak_rata - 96782 - 10.08.2016 : Milan Podgorica - best (6)

Doktor Dušan


Prije mjesec-dva pročitah jedan tekst nekog stanovnika Federacije o početku rata u Bosni. Piše kao i uvijek kako su Srbi počeli rat, tj. kako su se ranije pripremili sve organizovali dugo vremena unaprijed.

A onda se sjetim te jeseni 1992. godine, kad je kod nas u Crnu Goru došao brat od strica moga oca. Kao da je juče bilo kad sam ga vidio na kapiji u njegovom bijelom golfu jedinici i sa samo jednom torbom u ruci. Bio je to jedan od najboljih izdanaka naše porodice, čovjek kome se uvijek pravilo mjesto na čelu stola i posebno u njegovu čast se pripremao ručak kad god bi nam došao u posjetu doktor Dušan koji je bio jedan od najboljih hirurga koje je imalo Sarajevo, načelnik klinike, predavač na Medicinskom fakultetu. jedan od viđenijih ljudi iz Sarajeva. Gospodin Tomić zna o kome se radi. Elem, tog dana reče između ostalog da je jedva izvukao živu glavu i da ga je spasio i na srpsku teritoriju izveo sad se ne sjećam, da li komšija ili drug neki, ali znam da mu je bio prijatelj i da je bio musliman.

Inače, doktor Dušan po autoritetu koji je tada imao trebao je da vodi Srbe u Bosni, odnosno njemu je bila ponuđeno mjesto predsjednika tada formiranog SDS-a. Ovo piše i u knjizi koju je napisala Biljana Plavšić, a ja to znam i iz njegove priče. Živio je u tom periodu na donjem spratu naše kuće. Govorio je da nije prihvatio mjesto predsjednika jer je već bio u godinama a i sjećam se da je rekao da je izuzetno cijenio Radovana i kao kolegu i kao čovjeka i da mu je sa zadovoljstvom prepustio glavnu ulogu jer je bio uvjeren da je pravi čovjek za to.

E sad da se vratim na ovog iz Federacije i njegove laži. Za jednim ručkom, Dušan nam reče kako je on mislio da rata u Bosni neće biti, da je bio ubijeđen cijelim bicem da je rat nemoguć i da je zato ostao u Sarajevu tako dugo, da ga zamalo ubiju. Jer čovjek nije imao pojma šta se sprema. Sad zamislite čovjek tog kalibra i takvog položaja, čovjek koji je trebao i bio predložen da vodi srpski narod, znači u najužem vrhu odlučivanja nije imao pojma o obimu rata koji je počinjao. Znao je on sigurno da će biti nekih čarki kao i svi Srbi ali ne da će biti rata. Jer, da su postojali planovi o naoruzavanju grupa, jedinica, o etničkom čišćenju teritorija o pripremanju svega toga on bi bio prvi koji bi to znao! Činjenica je da je to sve došlo spontano i da Srbi nisu imali nikakvu namjeru da ratuju i rasplamsavaju rat. Naravno, bilo je pojedinaca koji su se spremali i čekali priliku ali nema govora o velikom planu godinama spremanom. apsurno je pomisliti da bi potencijalni predsjednik i uticajan čovjek kao on ostao tako dugo u Sarajevu a da je znao šta se spržema, a šanse nije bilo s obzirom na svoju poziciju da ne bi znao šta slijedi.

Ali muslimani imaju svoju istinu koju ne žele da mijenjaju, a ja sam vam samo dao jedan toliko očigledan primjer i to iz mog ličnog iskustva i moje porodice takođe, od jednog od par najuticajnih Srba tog vremena.
Idi na stranu - |listaj dalje|