fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zdravlje - 96497 - 24.07.2016 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

Borba protiv insekata korišćenjem mnoćnih mirisa prirode


Od komarace se više ne može živjeti. Vlaga i visoke temperature pogoduju njihovom razmnožavanju, pa je potreba za zaštitnim sredstvima neminovna. Kreme, sprejevi, električni uređaji sa tabletama i tečnišću suj nam već odavno dobro poznati u procesu odbrane od ovih krvopija, ali uvijek postoje i alternativna rješenja u prirodi. U neposrednoj blizini terase ili u balkonskim žardinjerama posaditi biljke koje će vam biti efikasni saborci u borbi protiv ovih, ali i drugih insekata.

Matičnjak je prava legenda među biiljkama koje tjeraju muve. Eterično ulje koje sadrži ova biljka širi osvježavajući miris, a odlično se pokazao i u borbi protiv nepoželjnih insekata. Osim toga, matičnjak može da vam pomogne i kada već osjetite svrab od uboda komaraca ili vam se na koži pojavi otok ili crvenilo. Uberite svjež listić i prstima iscedite sok na bolno mjesto, pa ostavite da se osuši. Svrab še nestati za nekoliko sekundi.

Tamljanika takođe može biti dobar izbor u borbi protiv insekata, pogotovu ako volite egzotične biljke, a ujedno ste i ljubitelj modernih visećih korpi. Njena eterična ulja će se pobrinuti da vas insekti zaobiđu u širokom krugu.

Lavanda ne samo da daje mediteranski šarm vašem balkonu, već se svojim mirisom pouzdano bori protiv dosadnih mušica i komaraca. Upravo zbog ovoga, ovu biljku sitnih, ljubičastih cvjetova obavezno morate imati usvom okruženju. Eterično ulje lavande je jedino ulje koje se na kožu može nanositi u nerazređenom obliku. Intenzivna aroma koju lavanda širi nikako ne prija insektima.

Ruzmarin svojim mirisom takođe može da bude odlična rampa za komarce, a miris je naročito djelotvoran dok polako sagorjeva. ovaj trik koristite ako pripremate roštilj: na žar bacite nekoliko grančica svježeg ruzmarina i komarci vam više neće dosađivati.

Evo još nekoliko savjeta:

  • Pomješajte ulje matičnjaka i lavande sa mlijekom za tijelo u odnosu jedan prema četiri i ovom smjesom namažite kožu. Preporučuje se da njome zaštitite ruke i noge, pa čak i lice, ali izbjegavajte predio oko očiju.

  • Kao stoni aksesoar postavite limun presječen na pola, pa u njega pobodite grančicu karanfilića. Osvježavajući miris koji se širi odbija insekte.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|