fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 96470 - 22.07.2016 : Drinjak Fočak Lupoč - best (1)

6. ili 7. maj 1995. godine


Batko Foča, zemljače, koja slučajnost da budem na oba pravca! Lupoč, 06. ili 07. maja '95-ta godine: sa Pazarišta čitav dan hoda i ulogorili smo se u šumarak iznad velikog jezera te smo tu i prenoćili.

Sutradan nismo ranili, možda je bilo i podne kada smo se spustili prema domu lijevo i onda desno gore prema vama. Evo ukratko i opisa jačine snaga.

 • IDV 109 brdske nekih 20-tak boraca,
 • vod diverzanata 104 i
 • 20-tak mojih protivoklopnjaka iz sastava POČ 104 brigade.

  Mene je zapala sredina, lijevo nama je 109-ta, podvukli smo vam se toliko da sam mogao vidjeti crvenu foliju na bajtama, međutim desno je proključalo i svi smo odmah otvorili vatru. Pratim oko sebe i vidim da pucnjava sa vaše strane je prema ... bar meni slaba i visoko po krošnjama. Prebacio sam se par koraka, ubacio granatu u RPG i opalim prema jednom od rovova ali zakrešem tanko stablo i promašim, međutim pukla je negdje iza. Čujem na stanicu da su ovi desno od nas ušli u prve rovove, dignem svoje i polako, mic po mic, uđemo i mi. Tamo nije bilo nikoga, pregledamo bajte, prazno sve.

  Uvežemo se i pođemo po dubini češljati, odmah malo naprijed desno par koraka neko nađe RAP, na njemu nešto krvi na njemu. Malo dalje smo našli i PAP-ovku, čija je cijev bila pobodena u zemlju. Čujem negdje blizu glas sa stanice, ali nije moja, za glasom krenem kad u lišću, garantovano ispala vama, mala stanica ICOM. Stavim je u džep i krenem dalje. Ispred nas ugledam livadu. Čim smo prišli livadi, opazismo i neki manji top, čini mi se ZiS.. Nema municije uz njega.

  Prošli smo do kraja gdje već počinje livada Spasovače i tu smo formirali liniju. Ostali smo tu još dvije noći, treći dan su nas zamijenili neki linijaši, čini mi se iz Fojnice, ali čim sam im vidio opremu i naoružanje bilo mi je jasno da će se ovi povući za pola sata ukoliko vi napadnete.

  Sišli smo pravo nazad na Pazarište, mislim da ste sutradan vratili liniju, upravo kao što sam i pretpostavio.

  O sudaru na Humu ću drugi put. Pozdrav pravim poštenim borcima!
 • Idi na stranu - |listaj dalje|