fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ambih - 96241 - 20.06.2016 : Sarajlija Sarajevo - best (3)

moje vidjenje rata


Evo ovako, u ratu sam imao oko 13 godina i bio sam u Sarajevu. Majka mi je teško ranjena na ulici kod Predsjednistva idući na posao od granate koja je pala pored nje.

Što se tiče rata, on nikome nije prijatelj a najviše su nastradali oni koji su u borbu išli srcem, bez obzira na kojoj su strani bili.

Evo cinjenica koje sam ja vidio svojim ocima.

Cinjenica je da je SDS znao da ce rata biti i naoruzavao svoje ljude. Sin od komsije koji je bio u SDS uticajan je meni pokazivao svu vojnu opremu cizme, uniforme, lisice, pistolj i municiju kao djeca nismo znali sta se desava. Poslje sam skontao da je imao i municiju svjetlecu i zapaljivu za snajper tada nisam znao sta je to obojeno na vrhu.

Dva dana prije potpune okupacije Sarajeva su sin i žena od istog otisli iz sarajeva u srbiju kod bake zamalo i ja nisam sa njima kreno. Znaci znali su da pocinje i bila je prica otisli kratko u srbiju vjerovatno su kontalida ce se brzo zavrsiti sa balijama niko se nije nadao tolikom otporu.

Realno kada sagledam koliko je oruzja bilo na srpskoj strani dobro smo ikako opstali, ali kada se inat probudi i kada nemas gdje bjezati moras se braniti za goli zivot.

Neko je spominjao izjasnjavanje muslimana kao srba jest eto je bilo davno jer nije bilo izbora da se izjasne kao Bosnjaci ili muslimani mogao si biti Srbin ili Hrvat. Znam da su neki dobili tako papire Hrvatske jer im se nena izjasnila kao Hrvatica 50 tih godina. Ali realno Srbi daju puno sebi za pravo ako ću se ja sada iznasniti da sam Rom, šta vas briga.

Da ironija bude veća i otac od druga mi ovoga Srbina je ranjen od granate skoro na istom mjestu kao moja mama. Tako dolazimo do onoga da rat nikome nije prijatelj.

Činjenica na terenu evo i dan-danas u Sarajevu ljudi se prepoznaju i oni nemaju problema ni barijera. Ja odem u RS, servisiram auto jer mi je povoljnije i ista je priča i kod Srba kao i kod nas samo da je posla i hljeba niko ne spominje ko je u pravu i ko je prvi počeo.

Mislim da bi se trebalo okrenuti budućnosti, djeci koja će ovdje živiti kako god se zvao taj komad zemlje. Ako ovako nastavimo bićemo smetljarnik Evrope tj. to smo već postali samo to ne znamo.

Mi smo se vratili nekih 30 tak godina unazad i dalje idemo nazad sa tim ratom, Tito je izgradio medicinsku zaštitu, fabrike, dobre kvalitetne fakultete, poslove za sve, stanove za sve, a mi sada rušimo i kako je krenulo nećemo imati osnovne stvari.

Jedino sta dobro radimo po njemackoj i EU fizicke radove muski a žene se mogu prostituisati, čistiti, čuvati djecu i biti medicinske sestre.

Eto na šta smo se sveli a sve nas je manje i manje.

Hajde živili i da Bogda ničije djete ne doživi rat na ovim prostorima.
Idi na stranu - |listaj dalje|