fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_doboj - 96015 - 19.05.2016 : Petar Mijatovic Nemjesto - best (5)

O napadu na Doboj


Nikad mi nece biti jasno, sta je to u "hrvatskim" genima, koji ih tako lako tjeraju u samoljublje, u egoizam, u nadnaravnu percepciju samih sebe, kao nekih bitnih, sposobnih, najpametnijih, najhrabrijih, naj, naj, naj...

U vas je sve NAJ... Gluposti o kojima traćaš i palamudiš, možeš prodavati babama i fratrima po vukojebinama Strupine, Coba, Brezovih dana, i onih sela i zaseoka.

Doboj 1992 god. Veliki grad. Stub i temelj jugozapadnog krila koridora. Da li ti shvatas da sve što se "uzeli" (Modriču, Brod, Derventu, Jakeš, sela na Vučjaku, Novi Grad, sela oko Dervente), uzeli ste dok su ispred vas bile seoske straže sastavljene od prestravljenih seljaka i oružju nevičnih ljudi. Poslije 31. 12. 1991. god. kada je UNPROFOR postavio tampon zonu u Hrvatskoj, sve hrvatske jedinice koje gravitiraju Savi, su prebačene u BiH. Možda ne sve, ali one najbolje - da. Mogli ste tada raditi šta hoćete. Tek krajem maja 1992, kada je i poslednji put iz Banjaluke za Srbiju bio presječen, krenuo je uragan. Uragan se zvao 1. krajiški korpus.

Da se vratim na Doboj. Vama je, ustašama i balijama, Doboj bio ključ rata u Bosni. Ko drži Doboj, drži Posavinu. Možda ne cijelu, ali kao prometni čvor preko koga vode putevi za Teslić, Maglaj, Modriču, Derventu, Brod... on je bio i ostao strateška tačka koju Vojska Republike Srpske ni po koju cijenu ne bi ispustila. Pogotovo te 1992. godine.

Ništa me poslije rata ne raduje više od komentara sa "druge" strane. Volim da čujem priče ljudi koji su svoju mladost kao i ja ostavili po posavskim vukojebinama i pustarama. Volim iskreno i pošteno. Ali ne volim ove "Rambo" internet ratnike, koji su sve mogli, ali eto.... prodano, izdano, bla, bla...

Da ne dužim. Uzeli ste sve ono što smo vam dali: Glamoč, Grahovo, Petrovac, Drvar, Sanski Most... Za 4 godine rata, sve do septembra 1995. godine, linija fronta nije pomjerena ni metar. Čak naprotiv. To sto ste vi "mogli", željeli, sanjali... E, to je u domenu vaših ustaških fantazija.

Nama za sada i ovo pola Bosne odgovara. Kud ćeš više. I dajte kad se vec javljate na portale, pišite o borbama, sitnim vojničkim stvarima, mjestima, o onim običnim ratnim dešavanjima, pogibijama, ranjavinjama, ratnom humoru... Pusite strategije i ono - Šta bi bilo da je bilo. Svi smo izgubili.

Moju mladost i najbolje godine (od 26-31), neće vratiti ni jedno posavsko selo, ni jedan grad. Toliko od mene.
Idi na stranu - |listaj dalje|