fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_danas - 95825 - 26.04.2016 : Stari - best (2)

Ponovo se javlja ustaštvo


Neke današnje pojave navedoše me na moje sjećanje jedne ratne priče majora, komadanta bataljona, čovjeka muslimana, rođenog Hercegovca, borca NOR-a, tada visokog oficira JNA.

Bilo je to u proljeće davne 1959 godine. Mladi devetnaestogodišnji i malo stariji momci, ili bolje rečeno regruti, a među njima i poneki stariji i oženjeni, mladi ljudi, čekali su svoje vrijeme odlaska na odsluženje svog vojnog roka u tadašnju JNA. Među njima bilo je i onih koji su kasnili ili zakasnili u odolasku (ne svojom voljom) čak i po tri-četiri godine. Među njima smo bili i nas dvojica. On je zakasnio četiri a ja dvije pune godine dana. U vrijeme naših regrutacija, regrutovani smo u Auto-jedinicu obojica, ali neće biti tako. Poslije regrutacije, očekivali smo da krenemo u tada dobro poznatu i hvalisanu Vojnu auto-jedinucu koja se nalazila u Rijeci, u Hrvatskoj. Jer mnogi su mladići po povratku iz JNA lakše dolazili do vozačkih dozvola i samim tim i do zaposlenja.

Ne znam kako se desilo, da smo obojica otišli na drugu stranu i to u isto mjesto, istu vojnu poštu i isti rod vojske, u istu četu, u Tenkovsku brigadu u Čapljini.

Bio je to petak 27. mart 1959. godine. Krenusmo na Dolac Maltu gdje prenoćismo u slami, a onda sutradan popularnim "ćirom" put Čapljine. Kompozicija samo za regrute koji odlaze prema Čapljini, Trebinju, Dubrovniku, Nikšiću i Titogradu.

Regruti za Čapljinu, nalazili su se u zadnjim vagonima kompozicije. Dobar dio regruta među kojima smo bili nas četvorica iz Vogošće, bili smo u poslednjem vagonu. Među nama bio je i jedan Meho od Kiseljaka. Idući od Konjica prema Jablanici i dalje prema Mostaru, na djelu pruge pored Jablaničkog jezera, izvodili su se pružni radovi, pa je kompozicija dobro usporila tako da se moglo trčati uz kompoziciju. Meho iz Kiseljaka siđe na jedan stepenik i držeći se za dršku od stepenica, skidao je kape sa glava pojedinim radnicima koji su bili u blizini pruge i bacao ih nakon desetak i više metara usputno. Psovali su mu svašta, ali Meho se nije obazirao na psovke.

Stigosmo i u Žitomisliće. Tu čekasmo da dođe voz iz pravca Mostara.

Ubrzo pored nas prođe voz iz Mostara i produži prema Sarajevu, a otpravnik vozova iziđe iz stanice i stade na vidno mjesto negdje na polovini naše kompozicije te podiže onu poznatu tablicu koja daje znak da voz može da krene. I tako i bi. I dok je voz polazio, Meho ti uze jednu praznu bocu da bi gađao otpravnikovu tablicu. Baci je prema tablici, ali boca pogodi otprravnika pravo u glavu. Otpravnik pade ko svijeća. Ali otpravnik se nekako podiže i poče da maše sa tablicom kako bi zaustavio kompoziciju. Međutim, vozovđa je već bio iza krivine i nije ni vidio otpravnika sa tablicom, tako da smo nastavili put prema odredištima. Stigosmo u Čapljinu uz "veliki doček" nas regruta od strane dvadesetak vojnih bezbjednjaka. Gotovo da smo svaki od nas imali uz sebe bezbjednjaka. Bezbeli, pitanje je bilo:

 • "Ko udari otpravnika vozova u Žitomislićima?"
  Odgovor je bio: "Oni koji idu za Nikšić i Titograd"

  Međutim, to je prošlo i mi smo stigli u kasarnu. Tamo smo obavili ono što se mora: šišanje, kupanjue i oblačenje vojne uniforme.

  Sledećih dana bila su požarstva, dežurstva, ali i predavanja i vježbe. Posebna dopunska predavanja bila su i za članove tadašnjeg SKJ. Bio sam i na tim predavanjima.

  Svaki put kada bi bilo predavanje za ove članove, ja bih bio prisutan, a naročito kad je predavač komadant major. Prve njegove riječi prije predavanja bile su:

 • "Momci, vodite računa gdje služite vojni rok. Nemojte da izlazite u grad pojedinačno, pa ni po dvojica. Idite u grupama da ste sigurniji. Govorio bi na ovo sa velikom ozbiljnošću major Bećir."

  Meni je to kao laiku bilo nešto čudno, pa ga jedne prilike upitah:
 • "Druže majore, zašto vi nama stalnu to napominjete da se pazimo? Od koga da se pazimo?"
 • "Znate zašto? Ja sam rođen tu u blizini kod Žitomislića i bio sam u partizanima i znam koja su zlodjela činili ustaše u Čapljini. Oni su žive Srbe bacali sa mosta u Neretvu a onda ih gađali iz mitraljeza. Mnogo je ljudi izginulo ovde u ovoj Čapljini i zato vam govorima da se pazite, jer su još uvijek pod velikom mržnjom prema Srbima i Komunistima."

  Sjećanje na ovu kratku priču o upozorenju majora, moga komadanta bataljona nama mladim regrutima, uzrok je vijest koju sam pročitao u novinama a koja govori da su u Čapljini, u tom gradu dali naziv jedne ulice zloglasnog ustaše Mile Budaka. Ali ništa to nije kad imate i ovodanašnja događanja u Parlamentarnoj skupđštini BiH, odnosno u Ustavnopravnoj komisije PS BiH, gde Hrvati nisu namjerno hteli da budu prisutni na sjednici te komisije, da ne bi glasali za predlog srpskih predstavnika u vezu Suda na nivou BiH. Kada ovome dodam i najnoviju vijest da je Saša Kosanović novinar HRT, dobio otkaz zato što je snimio dokumentarni film o Dvoru na Uni, o posjeti Erdogana Hrvatskoj i njihovog dogovora, onda je suvišno bilo šta govoriti.

  Molim Željka da postavi ovaj video na sajt.

  ŠEMBEDĆJ8ekPbHt0TUŠ/EMBEDĆ

  Hvala!
 • Idi na stranu - |listaj dalje|