fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

jasenovac - 95711 - 10.04.2016 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (2)

Srboljub Živanović: sakrivena istina o Jasenovcu i broju stradalih


Јasenovac, Јadovno, Prebilovci, jame na Velebitu nisu djelo zavedenih ili izmanipulisanih ljudi, već proizvod državne politike Nezavisne Države Hrvatske i napora cijele te države da fizički istrijebi srpski narod, rekao je antropolog Srboljub Živanović.

"Genocid nad Srbima nisu vodile ustaše, već sam vrh Katoličke crkve na čelu sa Alojzijem Stepincem", rekao je Živanović, jedini profesor medicine Državne komisije koja je istraživala broj žrtva u Јasenovcu i predsjednik Međunarodne komisije za istinu u ovom NDH logoru sa sjedištem u Londonu.

Ističući da je istina o Јasenovcu i broju stradalih prikrivena, Živanović je za "Večernje novosti" naveo da je Državna komisija sudskih antropologa bivše SFRЈ za samo tri mjeseca rada 1964. godine došla do zaključka da je na stratištima duž rijeke Save i u logorima NDH ubijeno 700.000 Srba, 23.000 Јevreja i 80.000 Roma. On kaže i da su se stručnjaci uplašili brojeva do kojih su došli nakon prve faze ispitivanja masovnih grobnica na stratištu u Donjoj Gradini, sa druge strane Save od logora Јasenovac.

  • "U grobnice, široke šest, a duboke osam metara, naslagani su jedno na drugo, po 27 osoba, starih i mladih. U Donjoj Gradini naišli smo na žrtve koje su sadistički ubijane iz mržnje i sa velikom strašću", rekao je Živanović.

    On je naveo da je oko 20 odsto žrtava živo zakopano u jame.

  • "Nismo smjeli da slikamo, ali smo sve bilježili u radne sveske. U tim zapisnicima su neke od najstrašnijih stvari koje čovjek može da zamisli. Na osnovu rada došli smo do zaključka da je gotovo 20 odsto žrtava živo otišlo u grob", kaže Živanović.

    On podsjeća da je, poslije prvih izvještaja i samo tri mjeseca rada, sve stopirano, a njegova izjava o nalazima stručnjaka za jedan beogradski list nikada nije objavljena. Antropolog je podsjetio i da je 1947. godine bivši logoraš Nikola Nikolić sa sinom u Donjoj Gradini identifikovao 258 grobnica dužine 60 do 80 metara, dubokih oko osam metara. Živanović, koji je nakon nekih signala 1965. godine emigrirao i nastavio da se van zemlje bavi istraživanjem Јasenovca, kaže da je ova dokumentacija možda nestala sa teritorije bivše SFRЈ, ali je ubijeđen da ona postoji u svjetskim arhivama.

  • "Godine 2.000 u Njujorku, kada je naša Međunarodna komisija za istinu o Јasenovcu izlagala veze Katoličke crkve sa genocidom, ustao je profesor Majkl Barnbaum iz Muzeja Holokausta u ovom gradu i izgrdio nas što ništa ne radimo da se istina sazna. Mi smo tada imali podatak da je oko 370 katoličkih sveštenika bilo direktno uključeno u likvidacije Srba, dok je Bernbaum imao spisak od 1.400 imena. Krenuvši za ovim spiskom, naša komisija je došla do imena 1.471 katoličkog sveštenika, koji je učestvovao u likvidacijama. Ako se zna da je 1941. godine u Hrvatskoj bilo 2.000 katoličkih sveštenika, nije teško izračunati koliko ih je među njima bilo ubica", rekao je Živanović.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|