fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_danas - 95683 - 07.04.2016 : Stari - best (0)

Bosna: Država siromaštva i milionera


Po običaju svakog jutra uz kafu prelistam ele. novine iz RS i Federacije. Tako sam i jutros listao i nađoh ovaj članak koji govori ne samo o ovom što u njemu piše, već više o kukavičluku novinara, za koga to slobodno mogu reći. Jer kako je ova novinar mogao doći do ovih podataka a da nije do onih drugih, a morao je da sazna ko su milioneri i multimilioneri.

Šta ćete, takvi su mnogi novinari koji su spremni da ubace kost među nas pa da se vrijeđamo i ubijamo putem religioznosti, kojoj pripadamo sve do iznemoglosti. A u Federaciji se građani ubiše govoreći kako su zadovoljni svojim statusom u odnosu na one u RS.

Kada ovom dodate i podatak koji je neki dan izišao u jednim ele. novinama da je za tri mjeseca uništeno preko 120 preduzeća, onda je to za uzbunu.

Evo i članka:

BiH U BROJKAMA: MILIONI SIROMAŠNIH, 525 MILIONERA I 95 MULTIMILIONERA

SARAJEVO - Oko milion stanovnika Bosne i Hercegovine živi na granici siromaštva, a od toga njih više od 600. 000 živi ispod te granice. Na drugoj strani je 617 superbogataša. Između ne postoji srednja klasa jer je potpuno uništena, nego oni koji ni sami ne znaju kako preživljavaju dan za danom čak i ako su zaposleni. To je, u najkraćem, socijalna slika današnje Bosne i Hercegovine, piše Dnevni list. Prema svim relevantnim analizama oko 30. 000 stanovnika BiH ne umire od gladi samo zahvaljujući hrani koju besplatno dobivaju u narodnim kuhinjama. Ovog trenutka u BiH je više od 540. 000 nezaposlenih i 718. 000 zaposlenih. Posebno dramatična je procjena da oko 200. 000 zaposlenih radi za minimalnu mjesečnu platu od oko 370 maraka, a da otprilike isti broj zaposlenih svaki dan ide na posao, ali redovno ne dobiva platu niti im se uplaćuju doprinosi! Svemu ovome treba dodati i oko 500. 000 penzionera u BiH s tim da više od 60 posto njih ima mjesečnu penziju koja jedva prelazi 300 maraka. I dalje važi podatak iz prošle godine da oko 700. 000 ljudi ode na spavanje gladno, bez kakve takve večere. Sve u svemu, Bosna i Hercegovina je među najsiromašnijim zemljama u Evropi i svijetu. Prema nedavnoj analizi Svjetske banke, BiH je po nacionalnom bruto dohotku među najsiromašnijim državama bez obzira što statistika kaže da BDP u posljednje vrijeme vidljivo raste. Poređenja radi, u BiH se po glavi stanovnika godišnje potroši 28 kilograma mesa, a u državama Evropske unije 91 kilogram. Ili: u EU se godišnje po glavi stanovnika pojede 35 kilograma hljeba, a 110 u BiH. Svjetska banka je našu zemlja i službeno svrstala na peto mjesto najsiromašnijih evropskih država iza Moldavije, Ukrajine, Kosova i Albanije. Međutim, BiH ima i drugo lice, ono koje govori o nevjerovatnom bogatstvu malog broja ljudi. Inozemna istraživanja pokazuju da u Bosni i Hercegovini žive 92 multimilionera čije bogatstvo vrijedi nešto više od deset milijardi maraka. U tu kategoriju, prema međunarodnim standardima i metodologijama, spada svaki pojedinac čije bogatstvo premašuje iznos od 30 miliona dolara. Zanimljivo je da broj multimilionera u BiH raste - 2012. godine bilo ih je 65 da bi se njihov broj povećao u 2015. na 92, a po svim procjenama na kraju ove godine bitće više od 100! U zemlji opšteg siromaštva kakva je BiH, gotovo nevjerovatno zvuči i podatak da raste štednja građana u komercijalnim bankama i već je premašio ukupan iznos od deset milijardi maraka! Međutim, ništa manje nije zanimljiv podatak da u BiH živi i 525 milonera. Riječ je o stanovnicima koji na svojim računima u komercijalnim bankama u BiH imaju po milion i više maraka. Kako stvari stoje, najbolji odgovor na pitanje otkud multimilioneri i milioneri u državi siromaštva u kojoj cvjetaju korupcija i organizirani kriminal i uopšte ko se i na koji način enormno obogatio, mogu dati tužilaštva i sudovi. "
Idi na stranu - |listaj dalje|