fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 95577 - 22.03.2016 : Starac Sarajevo - best (4)

Moja iskustva sa Treskavice(1)


Dugo sam izbjegavao priče i "iskustva" iz rata. Naravno, svako ima svoje viđenje i svoju stranu priče. Ovo oko Treskavice sam lagano iščitao. Ne bih da oponiram nikome, ali ima puno pogrešnih lokacija, datuma, opisa događaja...

Prije nego što napišem moja razmišljanja o dešavanjima na Treskavici u ratnom periodu iskoristiću priliku da pozdravim sve, na obje strane. Svi koji su osjetili malo treskavičkog bojišta znaju šta je pravi rat. Svim poginulim na obje strane neka je laka zemlja i spokoj duši.

Treskavica je jako bitan strategijski objekat i ne čudi me što su se toliko "koplja oko nje lomila". Realno i vojnički gledajući bila je puno važniji objekat za VRS nego za ABiH. Glavna dešavanja na Treskavici počinju početkom 94. godine. I prije je bilo sitnijih ratnih sukoba, ali nebitnih za ratne pozicije.

U mojim komentarima ću biti jako kritičan prema obje strane, posebno prema komandnom dijelu. Nisu mi jasne procjene komande VRS, koja je imala jako dobro podatke o grupisanju snaga ABiH u rejonu Bjelašnice i posebno Visočice. Cijelo ljeto 94. se ABiH utvrđivala na obroncima Visočice i stvarala preduslove i izviđala kako se popeti na Treskavicu. Ko poznaje dijelove Treskavice okrenute prema Ljutoj zna da postoje samo tri ulaza u Treskavicu sa ove strane: ispod Konika, preko Baletinih voda i sa Pazarišta. U dejstvima u oktobru i novembru 94. mi smo se vrlo lagano popeli i zauzeli Baletine vode, Voluju jamu i Đevigrad, što je bila jako dobra odskočna daska za dalje napredovanje. Prirodna greda koja spaja Treskavicu i Bjelašnicu, Borikovac-Hojta je bila relativno dobro utvrđena i to je bio najbolji položaj za odbranu Trnovske kotline, ali posjednuta sa malo snaga VRS, bez dobrih rezervnih položaja i previše oslonjena na artiljerijsku vatru. Većina snaga koje su ušle u pozadinu VRS su išle preko Baletinih voda, Opaljenog i Ogorjelog kuka i spustile se ispod Čardaka prema Pazarištu i Dujmovskim brdima. Ovdje nas je malo poslužila i vojnička sreća. Svi smo se bili izgubili u treskovičkoj magli tako da nam je bilo samo da se uhvatimo kakvog puta ili nekog markatnog objekta da se orjentišemo i skontamo gdje smo. Jedinica koja je zarobila 6 tenkova na Dujmovskim brdima uopšte nije trebala tu po zadatku da dođe.

Ovdje moram napomenuti da nam je jako puno pomogla logistika Fočanske brigade jer smo u izmaglici vidjeli prvo nešto crveno i veliko. To je bio vatrogasni FAP 13 iz Foče, a pored njega kamion plava Zastava sa narandžastom ceradom fočanske Perućice. U pokretnoj kuhinji se krčkao vojnički pasulj. Na toj lokaciji je još bio Dajc i na njemu top Bofors, Lada niva, Lada riva i Opel sanitet od fočanskog Doma zdravlja. Moram napomenuti da smo se iznenadili sa malim zalihama za jednu logistiku. Svi logističari su uspjeli da pobjegnu, ostale su im lične stvari i oružje i mislim neka torbica od fočanskog muzičara Vladike sa rokovnikom i spiskovima.

Dalje, putem prema Dujmovićima za oko 700-800 metara su se srele dvije kolone tenkova, jedni što su se povlačili, drugi što su krenuli da pomognu. Ostalo je bilo lako posade su pobjegle a tenkovi i transporteri ostali na cesti. Bukvalno bez ispaljenog metka.

Za početak ovoliko, nastavak slijedi.
Idi na stranu - |listaj dalje|