fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bijeljina - 95515 - 15.03.2016 : Zoka Bijeljina - best (13)

Akademija u Bijeljini


Ovo je moje razmišljanje svidjelo se kome ilI ne, baš me i briga!

Danima je na TV najavljivana akademija povodom 20 godina egzodusa sarajevskih Srba. Akademija je održana u bijeljinskom centru za kulturu kojem mogu da pozavide i veći gradovi. Krenem i ja i već kada sam prišao blizu centru vidim ja da to nije baš za svakoga. Obezbjeđenje, policija i treba dolazi predsednik ipak je on štićena ličnost volio ga ko ili ne volio...

Ispred veliki video bim, preko puta dva šatora sa hranom, dvije poznate bijeljinske pekare, dosta novinarskih ekipa, foto-reportera i stotinjak građana, ili bolje bi bilo reći osamdesedak.

Vidim da nema šanse da uđem, pa hajde da malo gledam šta ima unutra na video bimu. Ulaze neki ljudi, neki pokažu pozivnicu, neki ne pa bože oni su odabrani i što da se ponižavaju pokazujući taj komad papira. Prolaze tako neke gospoje, koje su malo potkratile suknjice i natapirale kosu, nesvjesne da ih je pregazilo vrijeme i da ima malađih i ljepših, a bogami i starijih i ljepših.

Prolazi predsjednik Dodik i dobije onako lijep apaluz za tu šačicu ljudi, naš narod voli svog predjednika pa ko je god. Prođe on, mahne i otpozdravi prilično veseo.

Malo pogledam šta ima unutra. Vidim u prvom redu sjedi Kačavenda. Šta će ovaj ovde, pomislim pa optužuju ga za ubistvo i svi znate za šta još? Gospođe Karadžić, šta ćeš i one su se trpale na dajceve i fapove pa preko Trebevića, po onom jadu i kijametu a vjerovatno su i tjerale stado ovaca. Momčilo, o Sunce ti tvoje, pa zbog tebe se i održava ova akademija, kako si dobro pregovarao! Kalinić, Boze dal' je ponio onaj bukovi čekić iz Skupstine i zlatnike Bijelog Anđela za prvo srpsko porodilisšte, a za koje više niko ne zna gdje su. U svemu dobra trećina unutra nikad nije ni vidjela Sarajeva već su to društveno političke ličnosti koje u politiku ulaze samo zbog dobiti, lične naravno. Niko se nije sjetio da pozove ono dijete što tjera karvu ispred sebe (a osvano u svim novinama) jer ako mu ona ostane ostadoće braća i sestre gladni. On bi vama imao šta reći, a ne Kačavenda!

Krene jedan dedica da uđe, poznam ga sin mu pogino, jedinac bio sam na sahrani, pitaju ga za pozivnicu a on naravno nema. On se okrene nazad imo sam osjećaj da bi ga onaj iz obezbeđenja pustio već se sklonio, ali i starina ima ponosa pa se vrati. Na sahrani sina nije plakao, A sve mi se čini da mu je tog momenta malo falilo - potresen, što kadrovima filma o prenosu posmrtnih ostataka, što tom prokletnom pozivnicom.

Jasno je meni da svi ne mogu ući, ali tamo petina i nije trebala da ulazi pa bi bilo mjesta za ovih osamdesetak što su baš preživjeli i osjetili šta znači 20 kilometara prelaziti po pet sati.

Nele Karajlić, na pitanje novinarke šta ima da kaže povodom 20 godina egzodusa, odgovara da je on malo duže u egzodusu - tri godine duže. Moš misliti tri godine. Svaka tebi čast Nele, na tvom radu i ja te rado gledam i slušam. Za te tvoje tri godine koje si proveo duže u izbjeglištvu od ostalih Sarajlija i pateći se svirajući po svijetu meni su izginuli najbolji drugovi, eeej kamo sreće da su se i oni tako patili ko ti!

Napustim ja taj tužni il veseli skup a bogami i dosta onih sto je bilo sa mnom.

U svakom slucaju akademija povodom pomenutog dogadjaja je trebala da se odrzi da se ne zaboravi muka. A sto je bilo tako malo ljudi vani .. . ?
Idi na stranu - |listaj dalje|