fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

prepiska - 95485 - 14.03.2016 : Miki M Beograd - best (3)

O meni i mom pisanju


Odgovor povodom izbijanja rata na podrucju Opstine Ilijas, Breza Visoko.
Postovani "nemnjicu" kada je rat izbio ili ti zapoceo na podrucju grada Sarajeva i okoline pa nizvodno rijekom Bosnom do Doboja ja sam do pred te dogadjaje imao nepunih 27 godina. U to vrijeme znaci do 6. aprila 92 ja sam radio kao prof. Istorije u SSC. Inace sam diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 15. 11. 90 na studijskoj grupi Odsijek za Istoriju kod prof. meni tako dragog sada vec pokojnog prof. Dr. Milana Vasica inace mi je tema bila Turski period.

aKada sam pohadjao Gimnaziju u Brezi volio sam jos tada mnogo da citam knjige, samo iz gradske biblioteke jos tada procitao dok su recimo pojedinci iz moje generacije tada ispijali pica i kafice po brezanskim kaficima da bi kasnije narocito uz rat i poslije rata dogurali i do dr. titula ja bih mogao reci dr. u prevodu drvosjece.

Kada sam iscitavao knjige ima jedan tom knjiga od jednog slovenackog pisca zvao se je Tone Svetina "Zamke".
U svakoj knjizi postoje poglavlja koja su pocinjala nekom izrekom od nekog filozofa. Jedan filozof ovako kaze "Ne upustajte se na ivicu ponora ako niste ptica". Valjda ces skontati sta je autor tog gore navedenog teksta time zelio da kaze.

Uostalom ja pozivam bilo koga naintelektuali dvoboj bez obzira odakle dolazio kada ja u pitanju period ne samo izbijanja rata na podrucju Ilijasa i Breze nego ako je potrebno da se vratimo daleko dalje u proslost.

Samo tako mogu se dogadjaji koji su se odigrali i koji ce se odigrati u potpunosti razumjeti. Dvije istine ne mogu postojati treba dobro da znate. Kada su u pitanju posljednji dogadjaji oni ratni ja sam licno bio akter sudionik svjedok tih dogadjaja i kao takav imam moralno pravo da se suprotstavim svakome onome ko na bilo koji nacin pokusa da iskrivi i na krivi nacin pokusa da predstavi neke sada istorijske dogadjaje u krivom ili ti pogresnom pravcu.

Ja sam boreci se za Jugoslaviju i ex BiH zrtvovao u to vrijeme kako sebe tj. svoju licnu bezbjednost tako i svoju profesiju. Pocetkom novembra mjeseca napustam Brezu i odlazim izgleda zauvijek.

Inace, po mom mišljenju, mnoge stvari koje sam procitao na ovom sajtu ne odgovaraju slijedu dogadjaja. Prikazuju se tako da kod srpskog naroda izazovu osjecaj zrtve i nekoga ko je se borio za ispravnu strvar, sto nema nikakvog utemeljenja na osnovu slijeda dogadjaja prije izbijanja ratnih sukoba.

Pozdrav
Prof. Mag. Z. M.

RE: O meni i mom pisanjuProfesore,

moj pokojni otac je govorio: "Nema veće budale od pismene budale". Prema tome, to što si završio istoriju ne čini te istoričarom, pa čak nisi možda ni kompetentan da diskutuješ o tome jer sam ti ja u životu sreo mnogo više pametnih ljudi bez diplome nego sa diplomom.

Glavni argument o tome da vi i Hrvati niste u pravu jeste da je bivša Bosna i Hercegovina bila zajednica tri KONSTITUTIVNA naroda, što znači da samo saglašnoćšu sva tri naroda može da se odlučuje o budućnosti te, sada već bivše države. Srbi su tu svoju konstituivnost prenijeli na Republiku Srpsku, a vi i Hrvati ste sada konstutivni narod u Federaciji BiH.
Idi na stranu - |listaj dalje|