fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

profiteri - 9548 - 29.04.2006 : Miroslav Spiric Florida,Usa - best (0)

Krađa vojničkih cigareta


Gospodine Tomiću, negde u ovim komentarima spomenuste da je Mladić u Sumbulovcu zaplijenio šleper švercovane robe, među kojima i cigarete. Sjećam se da je u naš bataljon došlo pet paketa, znači 250 šteka cigareta, čini mi se da su se zvale "Holidey" ili "Holivud".

Paketi su smješteni u kancelariju pomoćnika komandanta bataljona za pozadinu Jefte Lukića. Komanda bataljona se u to vrijeme nalazila u bivšem restoranu "Sarajka", mi Semizovčani smo to zvali "Kulina kafana". Pomenuta kancelarija je bila okrenuta prema dvorištu restorana.

To veče stražu ispred komande je čuvao jedan starac od nekih sedamdeset godina. Zvao se Slavo Djurić, a bio je izbjeglica iz sela Vlaškovo kod Ilijaša. O njemu mogu reći sve najbolje, bio je velika poštenjacina i pravi srpski domaćin.

Ujutro, kad sam došao u komandu, vidim neka gužva. Hoće da hapse stražara! Pitam šta je bilo, a oni kažu da je ukradeno svih pet paketa cigareta. Odem kod komandanta i kažem mu da ostave čovjeka na miru, nije on ukrao cigarete i da lopova treba tražiti među nama u komandi bataljona.

Prozor Jeftine kancelarije, u kojoj su se nalazili paketi sa cigaretama, je ostao otvoren kad je Jefto otisao kući.

U to vrijeme šteka "Supera" prodavala se u Varešu i do 100 maraka. Lopov nikada nije pronađen, jer ga niko nije ni tražio. Vojnici su ostali bez cigareta.

Neki gospodin Stanišić iz Brgula, koji je imao privatnog Dajca, je postao najbolji prijatelj našeg komandanta i njegovog pomoćnika za pozadinu, tog istog pomoćnika koji je hranio po 5-6 svinja sa vojničkom hranom (svaki dan obavezno su 2 manjerke išle Jeftinoj kući), a vojska se stalno bunila da nema dovoljno hrane.

Ne znam trebali li kakav komentar na ovo!
Idi na stranu - |listaj dalje|