fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 9545 - 29.04.2006 : Miroslav Špirić Florida,Usa - best (0)

Mladen Janković - Kelja


Želim da ovdje, gde se govori o borcima Sarajevsko-romanijskog korpusa, pomenem i komandira voda Semizovačke čete, 5. bataljoina Ilijaške brigade, Mladena Jankovića zvanog Kelja.

Inače po prirodi tih, šutljiv, porodičan čovjek, otac dvije ili tri kćerke (ne znam tačno), ostaće među narodom Semizovca i okolnih sela upamćen po jednom veličanstvenom herojskom podvigu.

U jeku muslimanske ofanzive na Srpsko Sarajevo 1995. godine, kad su linije prema Koritima, Marijinom Dvoru, Taračin Dolu popustale uslijed strahovitog pritiska protivničke strane, i kad su neki mudžahedini sišli do ceste Semizovac - Srednje, prijetila je velika opasnost da dođe do proboja, pa je komandant bataljona ( vjerovatno je to bio Lazo Kondić ) naredio povlačenje na rezervne položaje.

Mladen Jankovic je odgovorio:

  • "Ja se sa svojim vodom ne povlačim, branićemo se do poslednjeg".

    Ovaj herojski gest anonimnog komandira ulio je, do tada neviđenu, hrabrost i ostalim borcima, koji su izdržali sve nalate i odbranili Semizovac i svoja ognjišta.

    Poslije Dejtona, kad je Srpsko stanovnistvo masovno napustalo svoje domove, Mladen Janković - Kelja, ostavljen je sa svojom familijom na milost i nemilost muslimanima. Kako mu nije obezbjeđen prevoz za stvari, ostavio je sve što je imao i sa nekoliko kesa u rukama odveo je ženu i djecu u Rogaticu.    Umro je 2003 godine.

    Neka mi je vječna slava i hvala!
  • Idi na stranu - |listaj dalje|