fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

1kk - 95443 - 11.03.2016 : Kartum7193 Banjaluka - best (3)

1. bataljon vojne policije 1KK VRS


Sigurno je jedno da su svi borci (i jedinice poput Prve oklopne, 16. krajiške itd.) koji su učestvovale u operaciji Koridor, s pravom mogu nazvati srpski heroji - srpski Obilići. Međutim u oslobađanju Modriče i Dervente značajnu ulogu je odigrao i 1. bataljon VP 1KK.

U samom startu znalo se da će 1bvp biti Jurišna jedinica 1KK. Jedinica koja je pridodata Prvoj oklopnoj i to je bio tandem za zauzimanje svakog grada u Posavini. Znalo se da je tenk u gradskoj borbi, bez prave podrške, beskoristan, ali ako su sadejstvovali tenkovi prve oklopne i 1bvp 1KK svaki zadatak je bio izvršen. 1bvp je procentualno imao i najviše gubitake jer nisu napuštali položaj nego su stalno gurali naprijed. 1bvp je sam vršio pripremu i podršku i nisu tražili pomoć ni od koga.

Druga po kvalitetu jurišna jedinica 1KK je bio Jurišni bataljon "Vukovi sa Vučijaka" kojim je komandovao Veljko Milanković. Vukovi su probili položaje neprijatelja na Dobor kuli, jurišom i borbom prsa u prsa. Tad je Milanković izdao komandu "Nož na pušku. Juriš! Za mnom!"

Komandant Istočno-bosanskog korpusa general N. Simić.
Dio ovog teksta se nalazi na panou, zajedno sa slikama poginulih pripadnika 1bvp u spomen sobi u Klubu VRS u kasarni Kozara u Banja Luci. 1bvp je učestvovao u borbama u zoni odgovornosti 1KK, 2KK, IBK kao i u RSK. 1bvp je u tim borbama izgubio 70 pripadnika a imao je preko 500 ranjenih, od toga je bilo pripadnika koji su ranjavani 2, 3, 4 i 5 puta. 1bvp je dobio orden Nemanjića i medalju Mrkonjića.

Ove godine će biti 25 godina od osnivanja 1bvp, i povodom toga smo OPET SAMI, bez ičije pomoći sakupili pare da se povodom toga izda monografija 1bvp 1KK.

Bila mi je velika čast i ponos biti pripadnik 1bvp 1KK Vojske Republike Srpske.
Slava svim poginulim i nestalim borcima Vojske Republike Srpske.
Idi na stranu - |listaj dalje|